tiistaina, kesäkuuta 17, 2008

Naiset ja tekniikka

Why women quit technology careers:
The most important antigen is the machismo that continues to permeate these work environments. We found that 63% of women in science, engineering and technology have experienced sexual harassment. That's a really high figure.

The fourth thing is the risky behavior patterns that are rewarded. We found, particularly in the tech firms, that the way to get promoted is to do a diving catch: Some system is crashing in Bulgaria, so you get on the plane in the middle of the night and dash off and spend the weekend wrestling with routers and come back a hero, and there's a ticker-tape parade, and you get two promotions -- you can actually leap a whole grade if you rescue a big enough system.

The fifth one is a combination of extremely long hours -- in tech, the average workweek is 71 hours -- emergencies and a very family-unfriendly atmosphere. And at 35 to 40, women are often having the second kid, a time when even the most organized woman finds herself caught short by the demands of her life.

29 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Naisten palkka EU-maissa neljänneksen pienempi kuin miesten

--------------------------------------------------------------------------------

Naisten palkka on neljänneksen miesten palkkaa pienempi EU-maissa keskimäärin. Saksassa palkkaerot ovat EU-maista pienimmät ja Kreikassa suurimmat. Nuorilla palkkaerot ovat vanhempia pienemmät.


--------------------------------------------------------------------------------

EU:n tilastotoimiston tutkija Marie-Paule Benassi selvitti miesten ja naisten palkkoja EU-maissa. Benassin mukaan palkkaeroja ei voi tulkita karkeasti, että samasta työstä ei makseta samaa palkkaa.

Hän korostaa rakenteellisia syitä eli miehet ja naiset tekevät eri töitä, kokemusta ja työvuosia keränneitä naisia on työelämässä vähemmän kuin miehiä. Myös miesten ja naisten koulutus poikkeaa toisistaan.

Joka tapauksessa naisten palkka kaikissa EU-maissa on keskimäärin 72 prosenttia miesten palkasta. Maittain on eroja. Saksassa naisten palkkojen osuus on lähes 89 prosenttia, Tanskassa yli 88 prosenttia ja Ruotsissa 87 prosenttia.

Suomi ylittää keskiarvon 81,6 prosentilla. Kehnoimmin ovat asiat ovat Kreikassa, jossa naisteollisuustyöntekijä saa vain 68 prosenttia miehen palkasta. Hollannissa nainen saa 70,6 prosenttia miehen palkasta ja Portugalissa 71,7 prosenttia.

Benassin laskelmat perustuvat kokopäiväisten työntekijöiden palkkoihin. Selvityksessä eivät ole mukana maatalouden, kasvatus- ja terveysalan eikä hallinnon palkat.


Miehet tekevät enemmän ylitöitä
Varsin tuttua on jako miesvaltaisiin ja naisvaltaisiin aloihin. Selvityksen mukaan kolmannes kokopäivätyötä tekevistä naisista on toimistotöissä, miehistä ainoastaan kymmenesosa.

Miehistä taas lähes puolet on ruumiillisen työn tekijöitä, naisista vain 18 prosenttia. Ruumiillisen työn tekijät ovat keskimäärin paremmin palkattuja kuin toimistotyöntekijät.

Naisissa kokopäivätyöntekijöistä 44 prosenttia on alle 30-vuotiaita, kun taas miehistä ainoastaan 32 prosenttia.

Koulutuksessakin on eroja. Runsaalla puolella naisista ei ole muuta kuin peruskoulu tai toisenasteen koulutus, miehillä osuus on 43 prosenttia. Miehistä taas 36 prosentilla on teknisen alan koulutus ja naisista vain 29 prosentilla. Mitä teknisempi syö, sitä parempi palkka.

Matalapalkkaisista kaupan työntekijöistä iso osa on naisia. Miehiä taas on paljon sellaisissa töissä, joissa ylityökorvaukset keräävät osan palkasta.
- Yksi tärkeä tekijä, joka selittää palkkaeroja ovat ylityöt. Naisiin nähden kaksinkertainen määrä miehiä tekee ylitöitä, tutkija toteaa.

Palkkaerot ovat pienimmät perinteisillä naisaloilla.
- Korkeasti koulutettujen naisten palkkaerot miehiin verrattuna ovat suurimmat Belgiassa, Tanskassa, Espanjassa, Ranskassa, Italiassa, Luxemburgissa, Itävallassa ja Ruotsissa, Benassi toteaa.

Tutkijan mukaan palkkaerotilanne ei näytä muuttuvan jatkossakaan.
- Koulutustilastot osoittavat, että teknisillä ja tieteellisillä aloilla on tyttöjä vähemmän kuin poikia, hän toteaa.

STT-IA

Anonyymi kirjoitti...

Ericsson mokasi naisten palkat Ruotsissa
Ruotsissa yli sata verkkojätti Ericssonilla työskentelevää naista on saanut palkankorotuksen, kun heidän palkkojensa huomattiin olevan reilusti pienemmät kuin yhtiön miestyöntekijöillä.3
Kommentoi
Lähetä
Tulosta (HTML)
Tallenna (PDF)
Del.icio.us
Facebook

STT
12.6.2008 08:22
7
Ruotsin tasa-arvovaltuutetun tarkastuksessa kävi ilmi, että yli puolessa yhtiön kaikista osastoista naisten palkat olivat huonommat kuin täysin samaa työtä tekevien miesten.

115 naisen kuukausipalkkaa nostettiin 400–4 000 kruunua, eli noin 43–430 euroa. Asiasta kirjoittaa Blekinge Läns Tidning -sanomalehti.

Ericssonilla on Ruotsissa 17 000 työntekijää, joista neljäsosa on naisia.

Homo kirjoitti...

Kummallista, että naiset vetävät seksuaalisesta häirinnästä niin herkästi herneen nenäänsä - tai ainakin saavat siitä tekosyyn selitellä pärjäämättömyyttään. Uskoisin, että miespuoliset sairaanhoitajat joutuvat paljon useammin naisten seksuaalisesti häiritsemiksi kuin vain 63 % tapauksista, mutta tuskin monikaan jaksaa siitä kovin paljoa murehtia.

Luulen että osasyy naisten pärjäämättömyyteen teknisillä aloilla on se, että usein kunnolla pärjääminen edellyttäisi huomattavaa motivaatiota perehtyä innolla erilaisiin asioihin vapaa-ajallakin, tehdä usein ikävän pitkiä, yksinäisiä tai muuten vain puuduttavia töitä - ja usein stressaavissa tilanteissa.

Yksi osasyy lienee myös se, että havaintojeni mukaan naisilla opiskelujen aikana miehet tekevät naisen puolesta monet ikävistä tai vaativista kotitehtävistä tai harjoitustöistä. Toki miehetkin teettävät töitään muilla, mutta havaintojeni mukaan naisilla tämä on yleisempää, ainakin osittain seksuaalisen valtansa avulla, vähän ripsiä räpyttämällä tai itkuun tirskahtamalla.

Hieman harvinaisempi, mutta silti melko yleinen ilmiö on se, että nainen yrittää korottaa arvosanaa flirttailemalla tai jopa ehdottelemalla jotain esimerkiksi assistentille. En tosin tiedä kuinka usein tämä johtaa haluttuun lopputulokseen.

Toisaalta, osa naisista on kyllä valmiita työskentelemään hyvinkin kovasti. En ole tällaiseen törmännyt tekniikan parissa, mutta yksi tunnetuimmista ja kansainvälisestikin arvostetuista naistieteilijöistämme on melkoinen työnteon superpakkaus. Kuulemma samalla viikolla kuin synnytys, hän paiskoi myös töitä - ja hänet tuntien luultavasti myös pitkiä päiviä viikonloppuisin. En tiedä sitten onko sattumaa, mutta hänen miehensä on hieman tossun alla (vaikka hänkin on kansainvälisesti tunnettu tiedemies), jonka hän itsekin vitsaillen tunnustaa. En sitten tiedä onko tällainen mies mahdollistanut perhe-elämän sovittamisen yhteen näin menestykselliseen uraan. Aika harva nainen kuitenkin näyttää olevan valmis tyytymään itseään huonommin tienaavaan tai muuten alempistatuksiseen mieheen, vaikka se saattaakin heikentää naisen omaa pärjäämistä.

Homo kirjoitti...

Kannattaa muuten lukea tuon Henryn linkkaaman kirjoituksen kommentteja. Siellä on ihan hyviä huomioita, joskin joukossa on myös epämääräistä määkimistä ja raivoamista.

Kunto kirjoitti...

Koiraa rääkännyt nainen sai ansionsa mukaan

Anonyymi kirjoitti...

The Brillant Paula Bean

Anonyymi kirjoitti...

Teinityttöä kiusattiin netissä - teki itsemurhan

Anonyymi kirjoitti...

Toisaalta, teknisellä opiskelualalla on helppo löytää poikakaveri.

Jos nyt sitä arvostaa.

Anonyymi kirjoitti...

Publication: Industrial Engineer
Publication Date: 01-SEP-04
Format: Online - approximately 516 words
Delivery: Immediate Online Access
Author:

Article Excerpt
Engineering students are among the most likely to cheat in college. This disturbing revelation is based on a project conducted by Trevor Harding, associate professor of industrial and manufacturing engineering at Kettering University in Flint, Mich.

The research, Perceptions and Attitudes toward Cheating among Engineering Undergraduate Students (PACES), surveyed 650 students from 12 schools in the United States and abroad. According to the data, 60 percent to 90 percent of the engineering students surveyed admitted to taking part in...

TH kirjoitti...

Onkohan tuossa Ericssonin palkkajutussa pohdittu niitä mekanismeja, joiden kautta sukupuolten palkkaerot ovat syntyneet? Aiempien tutkimusten perusteella tiedetään esimerkiksi, että miehillä on yleensä vähemmän sairauspoissaoloja ja että miehet tekevät enemmän ylitöitä ja pyytävät isompaa aloituspalkkaa ja korotuksia useammin.

Jape kirjoitti...

Tutkimus: Puolet naisista haluaa lisää seksiä! Kerran viikossa ei riitä!

Ote:
Seksiä harrastetaan vähemmän kuin sitä halutaan, kertoo Trendi-lehden suuri naisille tehty seksikysely.

Lähes puolet tutkimukseen osallistuneista naisista haluaisi harrastaa seksiä useammin kuin kerran viikossa. Joka viides jopa päivittäin.


Ja taaskaan - yllätys, yllätys - miehiltä ei kysytty mitään.

mie. kirjoitti...

"Hieman harvinaisempi, mutta silti melko yleinen ilmiö on se, että nainen yrittää korottaa arvosanaa flirttailemalla tai jopa ehdottelemalla jotain esimerkiksi assistentille. En tosin tiedä kuinka usein tämä johtaa haluttuun lopputulokseen."

Tästä aiheesta on kyllä ollut ihan päinvastaisia "tutkimustuloksia" viime vuonna jossakin TKK:n liittyvässä lehdessä. Varmaankin se oli Polyteekkari, mutta en voi mennä takuuseen.

Joka tapauksessa selvästi suurempi osa mies- kuin naisopiskelijoista oli ilmoittanut olevansa valmis menemään sänkyyn TKK:n assistentin tai professorin kanssa korottaakseen arvosanaansa. Naisvastaajissa ei välttämättä ollut yhtä ainutta kiinnostunutta. Labrani miespuolisen opetushenkilökunnan keskuudessa pahoiteltiin asian laitaa kovasti.

Anonyymi kirjoitti...

"Labrani miespuolisen opetushenkilökunnan keskuudessa pahoiteltiin asian laitaa kovasti."

Ihana, päivän piristys :D
nahka

Anonyymi kirjoitti...

Nuorukaisesta tuli vahingossa palkkatappaja Nyt Buckleyn täytyy todistaa oikeusjutussa, jossa naista syytetään puolisonsa ja kahden poikansa palkkamurhan suunnittelusta.

Homo kirjoitti...

Teoriassa toki mies voi olla valmiimpi irtoseksiin (oletettavasti useimmiten vastakkaisen sukupuolen edustajan kanssa) kuin nainen, tästähän on tutkimuksia. Eri asia vain kuinka paljon naisassareita ja/tai proffia on TKK:lla tarjolla suhteessa miespuolisiin. En jaksa uskoa kovinkaan monen heteromiehen olevan valmis menemään sänkyyn toisen miehen kanssa korottaakseen arvosanojaan, enkä usko että useimmat arvosanoja antavista miehistä olisivat myöskään tällaisesta kiinnostuneita.

Minun tietolähteeni TKK:n opetushenkilökunnan keskuudessa puolestaan ovat raportoineet pääasiassa naispuolisten opiskelijoiden yrityksiä. Ja aika monet näiden yritysten kohteeksi joutuneista eivät ovat olleet enemmän tai vähemmän ATM-tapauksia, jotka ovat kokeneet tilanteet kiusallisena ja potentiaalisesti uhkana työpaikalleenkin.

Lisäksi kannattaa muistaa, että ainakin naiset aika usein vastaavat kyselyissä eri tavalla kuin mitä oikeasti toimivat. Esimerkkeinä naisten seksikumppaneiden alaspäin valehtelu ja samoin vakuuttelut siitä, että naisten miesihanne olisi muka tunteistaan puhuva, tasa-arvoa jumaloiva profeministinen pehmomies.

Jape kirjoitti...

Lahja aviomiehelle: joka päivä seksiä vuoden ajan

Ote:
Amerikkalainen Charla Muller yllätti miehensä huikealla 40-vuotislahjalla.

Kun Charla Muller, 39, ilmoitti miehelleen Brad Mullerille tämän syntymäpäivän aattona aikovansa antaa lahjaksi 365 päivänä seksiä, Brad yllättyi ja sanoi ensin ei. Hän ajatteli, ettei hauska idea oikeasti ollut vaimolta toteutettavissa.

Anonyymi kirjoitti...

Parasta olisi tietenkin, jos assari polkaisisi niitä huoria ja olla sitten nostamatta numeroa.

Anonyymi kirjoitti...

"Minun tietolähteeni TKK:n opetushenkilökunnan keskuudessa puolestaan ovat raportoineet pääasiassa naispuolisten opiskelijoiden yrityksiä. Ja aika monet näiden yritysten kohteeksi joutuneista eivät ovat olleet enemmän tai vähemmän ATM-tapauksia, jotka ovat kokeneet tilanteet kiusallisena ja potentiaalisesti uhkana työpaikalleenkin."

Tämähän pitää antaa oitis lehdille vinkiksi. Voin varmaan soittaa tutulle toimittajalle?

Anonyymi kirjoitti...

Miksi luulette, että jotkut naiset voisivat haluta TKK:lle töihin osaksi tuon takia?

Vortac kirjoitti...

Ja taaskaan - yllätys, yllätys - miehiltä ei kysytty mitään.

Miesten seksuaalisuudella ei ole arvoa.

[sarkasmi]Sitäpaitsi kaikkihan tietävät, että miehet ovat yksinkertaisia panokoneita, jotka ovat aina valmiita, joten kysyminen olisi turhaa. [/sarkasmi]

- Vortac

Vortac kirjoitti...

Homo - homoksi sulla on muuten yllättävän paljon paikkansapitävää tietoa naisista, ja kirjoitat asiasta erinomaisesti.

- Vortac

Jorma kirjoitti...

Anne Moilanen on näköjään rustannut päivän Pravdaan (18.6) todella onnettoman ja säälittävän vastineen Kotron päänavaukseen.

Siinä hän yrittää esiintyä tietysti sovittelevana ja maltillisena, vaikka vasta äsken oli valmis teilaamaan Kotron ja kaikki, jotka joskus miesten tasa-arvo-ongelmista ovat kirjoittaneet.

Lisäksi hän paheksuu netin "miesaktivisteja" kovasti, perustelematta mitenkään tätä hyökkäystään. Hän siis hyökkää itse rakentamaansa tuulimyllyä vastaan.

Lopuksi, tuttuun feministityyliin, hän vaatii Kotroa ja muita "miesaktivisteja" pistämään pystyyn oma järjestön miesten asioita ajamaan. Feministeillä ei hänen mukaansa ole mitään aikomustakaan edistää tasa-arvoa kaikille, vaan ainoastaan naisille, mikä on täydellisessä ristiriidassa sen kanssa että fenismiä edelleen pidetään feministipiireissä synonyymina tasa-arvon edistämiselle ja tätä valhetta sitten syötetään mm. lapsille.

Moilanen unohtaa siis täysin, että meillä on tasa-arvoviranomaiset joiden pitäisi tasa-arvoa, myös miesten osalta, edistää. Heidän työnsä se on. Sama velvollisuushan koskee muitakin viranomaisia. Mitään ei vain ole koskaan viranomaisten toimesta tehty miesten tasa-arvo-ongelmien ratkaisemiseksi.

Samoin Moilanen unohtaa tyystin sen, että naisjärjestöt saavat valtion budjetista valtavan määrän rahaa sillä verukkeella, että ne toimisivat tasa-arvon edistämiseksi. Siis kaikkien tasa-arvon, ei vain naisten. Koska Naisasialiitto Unioni yms. on siis saanut virheellisin ja valheellisin perustein veronmaksajien varoja, vaadin että nämä rahat palautetaan korkojen ja anteeksipyyntöjen kanssa takaisin valtion kassaan, jotta niitä voitaisiin käyttää todellisen tasa-arvon edistämiseen meille kaikille.

Henry kirjoitti...

"Anne Moilanen on näköjään rustannut päivän Pravdaan (18.6) todella onnettoman ja säälittävän vastineen Kotron päänavaukseen."

Postaisiko joku nettihesarin omistaja jutun tänne?

Anonyymi kirjoitti...

Jape:
"Ja taaskaan - yllätys, yllätys - miehiltä ei kysytty mitään."

Johtuu kyllä tällä kertaa ihan kaupallisista syistä, Trendi kun on naistenlehti.

- Syltty

Jape kirjoitti...

Syltty: "Johtuu kyllä tällä kertaa ihan kaupallisista syistä, Trendi kun on naistenlehti."

No esim. Anna-lehti on myös naistenlehti, mutta lukijatutkimuksen mukaan 40% Anna-lehden lukijoista on miehiä :) Yllättävää?

Se onko joku lehti nimenomaiseti suunnattu naisille tai miehille ei välttämtäät kerro lukijakunnan kokonaiskuvasta mitään. Ja vaikka Trendi olisikin naistenlehti niin eikö naisia kiinnosta mitä mieltä mieht ovat kysymyksestä?

Jape kirjoitti...

HS Digilehti, mielipideosasto 18.6.2008

Mitä te fiksut miesasiamiehet enää odotatte?

Tasa-arvokeskustelijanakin tunnettu kirjailija ja opettaja Arno Kotro kirjoitti Sunnuntaidebatissa 15. 6. historiallisen sovinnollisesti naisten ja miesten välisestä tasa-arvosta. Kirjoitus oli monin tavoin ansiokas, mutta antaa silti aihetta muutamaan tarkennukseen.

Kotro pohti, onko olemassa sellaista naisvihamielistä "miesliikettä", jonka mielestä "tasa-arvossa on menty liian pitkälle" (sitaatit Kotron). Voin kertoa: kyllä on. Viime vuodet on itse asiassa näyttänyt siltä, että muunlaista miesliikettä ei Suomessa olekaan.

Tälle on luonnollinen selitys. Toistaiseksi tasa-arvoasiat ovat kiinnostaneet Suomessa vain harvoja miehiä. Ikävä kyllä koko piskuinen miesliike poliittisessa merkityksessään on jäänyt muutaman kiihkeän äärilaidan kulkijan käsiin.

Tämän taantumuksellisen liikkeen johtoajatus on ollut suunnilleen se, millaista Kotro kirjoituksessaan irvi: "naiset ovat liian tasa-arvoisia". Kaikki miesasiamiehet eivät todellakaan ole yhtä rakentavia kuin Kotro!

Olen samaa mieltä siitä, että naisten ja miesten tasa-arvopyrkimysten päämäärät ovat yhteiset – kuten ne ihan todella ovatkin.

Silti sukupuolikeskustelun taso raapii välillä pohjamutia, etenkin netissä. Sitä on minun, kuten ilmeisesti Kotronkin, vaikea ymmärtää. Ehkä se johtuu siitä, että monet ihmiset kokevat tasa-arvoasiat hyvin henkilökohtaisesti. Ne herättävät tunteita.

Monet Kotron nimeämät miesten tasa-arvo-ongelmat kuten pakollinen asevelvollisuus ja syrjäytyminen tunnustetaan laajalti myös feministien parissa.

Feminismi ei kuitenkaan ole syntynyt ratkomaan ensisijaisesti miesten ongelmia. Sitä varten tarvitaan oma liike – älykäs, rohkea, uudistusmielinen ja aidosti tulevaisuuteen katsova miesliike, joka toimii yhteistyössä feministien kanssa.

Feminismiltä (ja myös naistutkimukselta, vaikka ne ovatkin eri asioita) vaaditaan usein suureen ääneen itsekriittisyyttä. Nämä vaatimukset se kokemukseni mukaan täyttää.

Feministit ovat hyvin, hyvin kriittisiä paitsi yhteiskuntaa, myös toisiaan kohtaan. He todellakin odottavat toisilta feministeiltä parasta mahdollista suoritusta, fiksuinta kuviteltavaa vetoa joka käänteessä. Jos joku feministi on toiminut muiden mielestä tökerösti, se takuulla sanotaan ääneen. Eikö tällaista itsekritiikkiä ole lupa odottaa myös miesliikkeeltä?

Miksi Arno Kotro odottaa, että joku muu perustaisi uuden ja uljaan miesliikkeen? Kuka se olisi? Mitä te kaikki fiksut miesasiamiehet enää odotatte?

ANNE MOILANEN


päätoimittaja

Tulva

Vortac kirjoitti...

Jape, meinasin vastata syltylle tuohon 'sehän on naistenlehti'-juttuun, mutta teitkin sen jo juuri samoja pointteja käyttäen, joita itsekin olisin käyttänyt, joten tavallaan teit minut sanattomaksi. :)

En kyllä ymmärrä, miten sua voi kukaan haluta loukata tai solvata, herranen aika sentään. Sun puusi hedelmät kun ovat silkkaa timanttia.

- Vortac

Jape kirjoitti...

Vortac: "En kyllä ymmärrä, miten sua voi kukaan haluta loukata tai solvata, herranen aika sentään."

No tätä ihmettelen minäkin. Ilmeisesti feministit ja profeministit haluavat nimenomaan iskeä maltillisiin, tasa-avoa ihannoiviin miehiin, kun eivät muihin miehiin saa iskujaan ja uhkauksiaan perille. Ilmeisesti nämä feministit ajattelevat että me olemme se heikoin lenkki :) josta ketjun saisi rikki.

No kaikkea saa ajatella, ei siinä mitään. Se hajoaako ketju on sitten täysin eriasia. Eihän tässä sinällään mitään hätää ole, totuus on hyvä kilpi :)

Vortac kirjoitti...

Jape: Totta puhut! Meinaan, me emme ole ainakaan vääristelleet totuutta, vaan puhuneet niinkuin asiat ovat, minä ehkä joskus hivenen kärjistetysti aina tunnetilan mukaan, mutta sehän on vain inhimillistä.

Meistä kukaan ei kyllä oman näkemykseni mukaan ole näistä asioista valehdellut, joten meitä jostain syyttävät voivat tuntea itse piston sydämessään. Ei taida olla puhtaat jauhot kaikilla anonyymeilla pussissa, esimerkiksi.

Mutta kuten sanoit, totuus on hyvä kilpi, joten meillä ei sikäli ole mitään huolen aihetta - pohdintana tuo vain herättää mieleeni, että kyseessä olisi isompikin juttu kuin joidenkin satunnaisten bimbojen satunnaista huutelua puskista - kohteiden valinta ja psykologinen mindgame-ruljanssi näyttäisi ennemminkin organisoidulta, tai ainakin jollain tavalla suunnitellulta täsmähyökkäykseltä.

- Vortac