torstaina, joulukuuta 25, 2008

Hesari

Yksinhuoltajuus pitäisi sallia vain poikkeustapauksissa
HS:ssa oli 30. 11. tutkija Aune Flinckin loistava kirjoitus lapsen oikeudesta isään parisuhteen kariutuessa. Kirjoituksen arvoa nostaa vielä se, että kirjoittaja on nainen. Kirjoittajan esille tuomat asiat ovat arkea nykyisissä avioeroissa ja tuottavat mukaan joutuville lapsille pysyviä korjaamattomia psyykkisiä ongelmia.

Kaikkien avioeroasioiden kanssa tekemisissä olevien henkilöiden tiedossa on, että isä on erotilanteessa todella ilman oikeuksia. Tämän tietävät äidit, jotka käyttävät tilannetta hyväksi lyödäkseen isää lapsilla. Myös isät tunnistavat tilanteen ja koettavat kaikin keinoin välttää eroa, koska se merkitsee ennen kaikkea eroa lapsista.

Väkivalta on sana, jota erossa käytetään varmistamaan toisen syyllisyys. Sitä kysytään ensimmäisenä naisen tullessa sosiaaliviranomaisten luo. Se aukaisee oven tilanteen käsittelemiseen haluttuun suuntaan.

Tilastot kuitenkin osoittavat, että miesten ja naisten väkivaltaisuus on lähes yhtä suurta. Lisäksi tilastoja vääristelee tosiasia, että käytännössä miehet eivät halua muiden edessä tunnustaa väkivaltaa naisen taholta.

Naisten väkivalta lasta kohtaan on tilastojen mukaan yleisempää. Sosiaalitoimistoissa harvemmin kuitenkin kysytään haastatteluissa naisen toteuttamasta väkivallasta.

Suomessa erotilanteessa lapsi lähes poikkeuksitta annetaan naisvaltaisten sosiaalitoimistojen suosituksilla naiselle. Todellinen yhteishuoltajuus, jossa lapsi voi asua molempien vanhempien luona, on maassamme harvinaista. Kuitenkin esimerkiksi Norjassa on erittäin hyviä kokemuksia lapsen oikeudesta asua ajoittain molempien vanhempien luona erikseen.

Miksi Suomessa sitten vallitsee outo avioerokulttuuri? Perussyy on, että lainsäädäntö tekee sen mahdolliseksi. Asia voitaisiin korjata muuttamalla lakia siten, että erotilanteessa lapsella on oikeus molempiin vanhempiin ja huoltajuus kuuluu molemmille vanhemmille.

Vain poikkeustapauksissa erittäin painavista syistä voitaisiin myöntää yksinhuoltajuus, ja sekin tulisi määräajoin tarkistaa. Selvästi kirjoitettu laki ja selkeä käytäntö poistaisivat avioeroissa nykyisin vallitsevan lapsella lyömisen.

Tilanne avioeroissa vallitsevasta käytännöstä tiedetään. Niistä on paljon kirjoitettu.

Kokemuksia oikeussaleissa käydyistä riidoista, joissa lapsen oikeus ja turvallisuus ovat loistaneet poissaolollaan, on voitu ihmetellä lehdissä. Koko järjestelmän tuloksia epäsosiaalisuuden kasvusta voidaan päivittäin lukea lehdissä.

Aune Flinck totesi, että isän henkinen ja fyysinen poissaolo altistaa poikia väkivaltaiselle käyttäytymiselle, ja yksinhuoltajaäidin uupuminen voi vaarantaa lapsen turvallisen kasvun.

Yksi syy väkivaltaisen käyttäytymisen lisääntymiseen yhteiskunnassa on tiedossa. Lainsäädännön kuvattu korjaaminen auttaisi vanhempia pohtimaan erotilanteessa rakentavammin oman ja lastensa elämän järjestämistä.

OVE LINDSTEDT psykologi Espoo

6 kommenttia:

Jape kirjoitti...

Aivan loistava, asiallinen ja hyvin muotiltu mielipide Ove Lindstediltä. Toivottavasti herättää keskustelua laajemminkin!

Oven ehdotukset lainmuutoksiksi ja yksihuoltajuudenkin tarkistaminen määräaikaisesti ovat kannatettavia asioita.

Jape kirjoitti...

Kaunotar ja hirviö(YTM?)

Nomen Nescio kirjoitti...

Todellisuudessahan näitä juttuja ei kuuluisi mitkään psykologit kirjoittaa kansalaisille, vaan näiden asioiden ympärillä olevien instituutioden vastuulliset virkamiehet. Tai vaikka politiikko.

Heiltähän näiden aloitteiden tekeminen ei tahdo onnistuna, ehkäpä he ovat odotelleet Hesarin lupaa, ja merkkiä? Ehkä Hesari nyt antoi merkin?

Anonyymi kirjoitti...

Pitäisi olla täysin selvää, että lapset ovat miehen siittämiä ja hänellä on oikeus heitä tavata siinä missä äidilläkin. Mikäli epäillään isän jostain syystä olevan väkivaltainen lapsilleen tulee organisoida kallis rikostutkinta ja vielä senkin ajan tapaamiset sallia julkisella paikalla tai viranomaisen valvonnassa. Missään tapauksessa ei saisi erottaa lapsia äidistään.

Tulee lisäksi korostaa, että perheen perustaminen on todella vastuullinen prosessi. Nykyaikana kun ihmisiä on liikaa, olisi toivottavaa, että vain hyvät perheet saisivat lapsen. Sellaiset tytöt ja pojatkin, jotka eivät ole kypsiä edes toistensa kunnioittamiseen, saati pysyviin ihmissuhteisiin voisivat lasten tekemisen sijasta opiskella vaikka elämisen taitoja.

Ei muuta
kun huonosti asiansa hoitaville perheille kunnon sakkomaksut pelkästä avioerosta ja jos äiti haluaa lasten isälle lähestymiskiellon niin maksakoon sata tonnia siitäkin. ;)

bmad

turo kirjoitti...

Hyvä, että tämä Hesarin yleisönosastokirjoitus päätyi tänne vaikkakin vähän jälkikäteen. Tässä Ove Lindstedt pistää kerralla asiat sellaiseen järjestykseen, kuin mikä asiantila pitäisi olla.

Anonyymi kirjoitti...

miehen jatkuva henkinen ja fyysinen väkivalta naista kohtaan usein luojan kiitos päätyy eroon.tästä kirjoittaja tuntuu olevan hyvinkin tietoinen .ja tapauksissa joissa väkivalta kohdistuu myös lapsiin huoltajuus yleensä tästä painavasta syystä myönnetään äidille.onneksi meillä täällä suomessa on näinkin hyvä sosiaalihuolto ja lastensuojelu.osaavatkohan ulkomaalaiset alakynnessä mieheltään olevat naiset käyttää tarpeen vaatiessa näitä palveluja.monesti tällaiset miehet ovat narsisteja,mutta normaalia fiksumpia,jotka osaavat hädässä ollessaan manipuloida heikompiaan.pitäisikö syytä etsiä itsestään, eikä muilta tahoilta.