perjantaina, joulukuuta 19, 2008

Kovaa peliä teatterissa

Latteaa tasa-arvokeskustelua
Suomalainen keskustelu sukupuolten välisestä tasa-arvosta tarvitsi tuuletusta.
”Tasa-arvo paremmin huomioon EU:ssa”

The Demise of Dating

Official: Forget 'man flu' - it's women who really milk it when it comes to being ill

HS-keskustelu: Seksuaalinen häirintä on teatterissa tapa ja tabu

8 kommenttia:

Jape kirjoitti...

Teatteri-lehden naispuolisen päätoimittajan kannaottoja sioista (miehistä)...
Sikailijat kuriin!

lyhyt ote:
Miesnäyttelijä avaa sanaisen arkkunsa lämpiössä kaksimielisellä vitsillä. Kun kenenkään korva ei lotkahda, moottoriturpa kaasuttaa, lisää kierroksia ja pistää isompaa pykälään. Rivompaan vauhtiin kiihtyvä juttu kohdistuu nyt suoraan läsnäolijoihin, etenkin yhteen, työyhteisön uusimpaan ja nuorimpaan naiseen ja suoraan paidan alle. Seuraavassa hengenvedossa heppu avautuu omista sukukalleuksistaan; millaiset vehkeet housusta löytyy ja mitä niillä saa aikaan...

lisäksi kolme naista on koonnut teemasta artikkelikokonaisuuden lehteen (ei ilmeisesti luettavissa netistä, mutta "alustus" läytyy täältä:
Kähmintää ja irstaita vitsejä

lyhyt ote:
Mistä on kyse, kun tv-ohjaaja soittaa näyttelijälle illalla nakukuvausten jälkeen kysellen vihjailevasti: ”Arvaas, mitä mä kattelen täällä?”
Entä, kun vanhempi näyttelijä pohdiskelee näyttämövuoroa odotellessaan nuoremmalle, että tämän sukuelin on varmaankin sellainen kiipeävä, oravatyyppinen. Tai silloin, kun vastanäyttelijän kieli molskahtaa kielloista huolimatta lemmenkohtauksessa yhä syvemmälle suuhun?
Mitä opitaan näyttelijäntyön harjoitteessa, jossa luokka jaetaan potentiaalisiin väkivallantekijöihin ja uhreihin, ja tehdään vastapareittain kohtausta, jossa raiskaaja hyökkää kohteensa kimppuun takaapäin pyrkien kaatamaan tämän alleen?...

Vortac kirjoitti...

Heh, heh .. 'Kovaa Peliä Bostonissa' oli hauska sarja. 'Spencer for Hire' oli lie sen oikea nimi.

Hauska topicci siis!

- Vortac

Nomen Nescio kirjoitti...

Kun puhutaan miesten tasa-arvosta, on syytä muistaa, ettei kyseessä ole ainoastaan miesten tasa-arvo, vaan myös se, että on vähän h-vetin selvä asia, ettei mikään ekstremistijärjestö lähde rikkomaan oikeusvaltion käytäntöjä ajaessaan yksipuolista tasa-arvoa.

On tärkeää muistaa että kun puhutaan miesten tasa-arvosta, kyse on myös suomalaisen oikeusvaltion puolustamisesta, eikä yksinomaan siitä, mitä ne ongelmat mahdollisesti ovat.

Tämänhän me tosin jo tiesimmekin. Hyvänä esimerkkinä vaikka tuo kaksi päivää vanha uutinen, joka täälläki on linkiterttynä, jossa voimme todeta että kun poliisi etsii epäiltyjä perheväkivallassa - tässä tapauksessa mitä tulee lapsiin - pää-epäilty kyseessä on lähes aina mies, vaikka tilastollisesti todennäköisyys osuu jo naiseen.

Esimerkiksi naisjärjestöt ovat pitäneet huolen tästä käytännöstä erilaisilla kunta-kampanjoillaan, jotka on tarkoituksella kohdistettu kunnallisiis viranomaisiin. Tämähän on vain yksi esimerkki, mutta kuvaa hyvin tilannetta, mitä tulee tähän "latteaan tasa-arvokeskusteluun", ja miten "tasa-arvoa" voi tarkoituksellisesti väärinkäyttää.

asdfg kirjoitti...

En kiistä, etteikö tämä ongelma saattaisi hyvinkin olla olemassa, mutta tällaisesta muotoilusta tulee kyllä jo vähän se vanha kunnon UTH luovine sovelluksineen mieleen:

"Lehden kyselyn perusteella häirintää esiintyy siinä määrin yleisesti, että jokseenkin kaikki alalla työskentelevät ovat joko olleet jonkinasteisen sukupuolisen häirinnän kohteena, nähneet sitä tai kuulleet erilaisista häirintätapauksista."

Viimeistään nyt siitä lienevät ainakin kaikki kuulleet.

Henry kirjoitti...

Jos teatterialaa arvioi tavallisten työpaikkojen kriteereillä, niin kyllä kai siellä on seksuaalista häirintää vaikka kuinka paljon. Kulttuuri on vain ollut alan sisällä sellainen, että pidetään mölyt mahassa.

Tässä tullaan lopulta taas siihen, että seksuaalista häirintää käsitellään "uhrin kokemuksen" kautta, ei minkään objektiivisten kriteerien kautta. Se on loputon suo alkaa puhumaan kokemusten perusteella seksuaalisesta häirinnästä.

Anonyymi kirjoitti...

Teatterissa varmasti menee sellainen läppä läpi, joka normaalissa työpaikassa laskettaisiin seksuaaliseksi häirinnäksi.

Jotenkin mulla on myös sellainen mielikuva, että nimenomaan teatterissa voisi vaikuttaa enemmän omaan uraansa antamalla piparia oikeille ihmisille. En tiedä onko tässä mitään perää.

Anonyymi kirjoitti...

"Teatterissa varmasti menee sellainen läppä läpi, joka normaalissa työpaikassa laskettaisiin seksuaaliseksi häirinnäksi.
Jotenkin mulla on myös sellainen mielikuva, että nimenomaan teatterissa voisi vaikuttaa enemmän omaan uraansa antamalla piparia oikeille ihmisille. En tiedä onko tässä mitään perää."

Teatterihan on usein jonkinlaista
hölmöilyä ja lisäksi sitä tuotetaan aika alatyylisellä formaatilla. Mutta esimerkiksi Jouko Turkan tiimissä muistaakseni pitää nussia ennen kuin pääsee
edes näyttelemään. Tjsp. :)


Bmad

Jorma kirjoitti...

Ja mikä olikaan teatterialan kyselyn vastausprosentti? Jotain viiden prosentin luokkaa? Kyllähän siitä voi jo huoletta lähteä yleistämään.