perjantaina, helmikuuta 20, 2009

Sukupuolentutkimuksen kehittäminen

Palkkatasa-arvosta ja syrjinnästä
Miksi “miesten työt” eivät sitten kelpaa naisille? Kyse on pääasiallisesti siitä, että “ylimääräinen” palkka ei tule tyhjästä. Palkkatilastojen lisäksi miehet nimittäin komeilevat myös työtapaturma ja -loukkaantumistilastojen kärjessä. Lisäksi etenkin teollisuuden työt ovat usein paitsi likaisia, myös fyysisesti rankkoja. Myös työpaikkojen säilyvyys on miehillä selkeästi naisia heikompi, minkä puolesta todistaa muun muassa se, että nyt alkaneessa laskusuhdanteessa lomautetuista 82% on miehiä. Ja aivan kuin tässä ei olisi tarpeeksi, on myös tunnettu tosiasia, että miesten keskimääräien työviikko on pidempi kuin naisilla, ja myös vuorotöiden teko on miehillä kaksi kertaa niin yleistä. Jos asian haluaakin jotenkin tiivistää, ei ole kovin väärin sanoa, että miehet hoitavat tässä yhteiskunnassa kaikki niin kutsutusti vittumaiset työt. On pelkästään oikeus ja kohtuus, että tämä palkitaan hieman paremmalla palkalla. Feministien yritys nostaa naisvaltaisten alojen palkkaus miesten alojen tasolle, on yritys saada sama palkka vähemmällä, tai ainakin laadullisesti helpommalla, työllä.
Vielä pari sanaa miesten töistä
Miehillä “likaisuus” ja “v-mäisyys” työssä usein tarkoittaa jotain vähän enemmän. Siihen on kuitenkin syynsä miksi miehisiin töihin kumihanskojen sijasta kuuluu usein, hieman tilanteesta riippuen, mm. haalarit, kuulosuojaimet, suojalasit, hengityssuojain, kemikaaleja kestävät hanskat, kypärä jne. Jokainen nainen voi miettiä kuinka usein työssään on uinut koneöljyssä, saanut kuumaa/syövyttävää kemikaalia päälleen, ollut lähellä saada kuulo-/näkövaurion, saanut ihohuokosensa täyteen pölyä/lasikuitua, vahingossa meinannut leikata itseään tai jättää kätensä/jalkansa jonkin asian väliin/alle. Kuinka moni nainen on ylipäätänsä joutunut jonkinlaiseen työtapaturmaan tai sairastunut vakavaan sairauteen työnsä kautta? Pölykeuhkot, raajarikot ja myös kuolemantapaukset lankeavat lähes poikkeuksetta miesten osaksi.

Yhteenvetona todettakoon, että on vaikea uskoa, että naisilla, jotka kitisevät miesten paremmista palkoista, olisi oikeastaan kovinkaan paljon hajua siitä, minkälaisia hommia monet miehet teollisuudessa tekevät. Jos tietäisivät, on vaikea uskoa, että valitus tapahtuisi samassa mittakaavassa. Ehkä monelle naiselle tekisin hyvää hakeutua vaikka kerran elämässään kesätöihin teollisuuteen, tai jos ei muuta, niin vaikka sitten käydä se intti ja hakea sitä kautta hieman perspektiiviä vitutukseen.
5+5+5 –malli vanhempainvapaisiin: peukku ylös

Isä äitiyslomalla

Miesten tasa-arvo -yhdistyksen lausunto sukupuolentutkimuksen kehittämiseksi

13 kommenttia:

Jorma kirjoitti...

Itse asiassa, saako noista kaikkein vaarallisimmista edes niin kovin hyvää palkkaa, riskit huomioiden?

Anonyymi kirjoitti...

Voima tenttaa Soininvaaraa: http://www.voima.fi/content/view/full/2912.

Soininvaara:

"-- Nimenomaan keski-ikäisen, työväenluokkaisen miehen luokka-asema on alentunut dramaattisesti, koska häntä ei tarvita enää mihinkään."

"Tämä on ehkä isoin muutos. Jos katsotaan palveluammatteja, niin myös se on usein sosiaalisesti karsivaa. Siinä katsotaan ulkonäköä ja sosiaalista käyttäytymiskykyä."

"Näin kerran Hakaniemen torilla merimiehennäköisen skroden jätkän myymässä karjalanpiirakoita ja kukaan ei ostanut. Jos sellainen tulisi kadulla vastaan niin sen kiertäisi kadulla kaukaa."

Jorma kirjoitti...

Two sexes 'sin in different ways'

"Women are prouder than men, but men are more lustful, according to a Vatican report which states that the two sexes sin differently."

Jorma kirjoitti...

HS-raati hyvästelisi missikisat

On se niin sääli, ettei Pravdan huutosakki saa elää maailmassa, jossa kaikki menisi heidän mielensä mukaan. Meille muille se on siunaus.

Jorma kirjoitti...

Sotilaat ja poliisit tasa-arvokoulutukseen

Juttu on tyypillistä feministisontaa, mutta kommenteissa on hyvääkin settiä.

Anonyymi kirjoitti...

Parhaat naishyppääjät hakkaavat toisiaan nenään vedonlyönnin takia

Homo

Anonyymi kirjoitti...

Seksikaupan uhrit saivat ennätyskorvaukset Britanniassa

Saivatkohan nämäseksiorjuuttajat vähentää ruoka- ja asumiskustannukset orjiensa korvauksista? Englannin valtiohan nimittäin velottaa asumis- ja ruokailukustannukset henkilöiltä, jotka ovat joutuneet istumaan vankilassa syyttöminä. Sen sijaan syyllisinä vankilassa istuneilta tällaisia kustannuksia ei peritä...

Homo

Anonyymi kirjoitti...

Iltalehden tietojen mukaan muusikko ei ole ollut itse fyysisesti kontaktissa uhriinsa. Hyväksikäyttö oli tapahtunut nettikameran välityksellä. Ainakin yhden uhrin äiti on tiettävästi toiminut rikoksessa aktiivisena osapuolena välittäen kuvaa lapsensa hyväksikäytöstä.

Katso paljastava video: Nainen lisäsi myrkkyä vauvanruokiin

Ybarra on 21-vuotiaan nuorukaisen äiti. Hän on ennenkin ollut tekemisissä poliisin kanssa. Hän puukotti poikaystäväänsä jalkaan vuonna 2006. Nyt häntä uhkaa vankeustuomio ruoan myrkyttämisestä.

Nainen oli osua ilmakiväärillä lapseen - sai ehdollista

Anonyymi kirjoitti...

Tuo Soininvaaran haastattelu kannattaa lukea, mies puhuu perkeleen hyvää asiaa. Sen luettuani parikin kertaa olen entistäkin vakuuttuneempi että tämä lama tekee rumaa jälkeä nimenomaan keski-ikäisten, työväenluokkaisten miesten joukossa. Nyt jos koskaan tarvitaan rohkeaa ja aktiivista miesasiamiesliikettä että saadaan kiinnitettyä yhteiskunnan huomio heidän syrjäytymisriskiinsä.

Anonyymi kirjoitti...

Lähes joka viides helsinkiläislapsi asuu kahdessa kodissa

Sinällään on toki positiivista, että tällainen tasa-arvoisempi järjestely yleistyy ja on lastenkin kannalta parempi kuin pelkästään naisen luona asuminen, mutta on aika pelottavaa että eroperheiden osuus on niin suuri, että tällaiseenkin järjestelyn piiriin kuuluu jo 20 % kaikista lapsista - ja päälle sitten ne vain toisen vanhemman luona asuvat eroperhelapset.

Homo

Anonyymi kirjoitti...

Äitipuoli oli pahoinpidellyt 8v poikaa. Poika tappoi isänsä ja tämän kaverin ampumalla.

http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/200902209122918_ul.shtml

Poika oli varmaankin vihainen isälleen, että tämä antoi uuden naisystävänsä pahoinpidellä itseään.

asdfg kirjoitti...

Linkkiin viitaten, HS-raadin intellektuellit ylittivät kyllä taas itsensä.

Toisaalta kysymyskin on aika tyhmä.

"Ihan päätä huimaa ajatella, miten kauan Miss Suomia onkin jo pakotettu luterilaisten pyhimyksenkorvikkeiksi: nuori neitsyt, ja rodunjalostuksellinen, isänmaallinen idoli. ("Avioliitto"-kieltohan vastaa neitsyysvaatimusta, mutta ei kai sitä sentään ole koskaan lääkäri kilpailijoista tarkistanut?)"

Minna Lindgrenin sarkasmi tosin pistää kyllä hymyilemään:

"Missikisat on merkittävä ponnahduslauta arvostetuimpaan yhteiskuntaluokkaan julkkikset. Tähän luokkaretkeen on annettava myös nuorille, naimattomille, lapsettomille ja huumeita käyttämättömille naisille mahdollisuus.

Koska missit todennäköisimmin päätyvät journalisteiksi, toisin sanoen juontajiksi, tai jääkiekkoilijoiden puolisoiksi, pitäisi raadin koostua jääkiekon pelaajista ja tv-tuottajista."

N kirjoitti...

Jukka Jonnisen blogista: "Kun spekuloin naisen euron kasvun lisänoususta, tarkoitin sitä, että muuttuneet roolit nakertaisivat pikkuhiljaa myös niitä hyvin syvällä olevia tekijöitä, jotka kannustavat miehet ansaitsemaan enemmän rahaa. Näistä merkittävin on se, että nainen suosii parinvalinnassa rikkaita miehiä. Tämä taasen johtuu siitä, että rikkaus paitsi kielii geenien laadusta, myös tuo taloudellista turvaa jälkikasvulle – turvaa, jota nainen ei välttämättä itse perinteisesti pysty tuomaan. Nyt naisen mahdollisuudet tuoda tuota lisäturvaa paranisivat, mikä vähentää kannusteita suosia rikkaita miehiä. Lisäksi uskoisin tämän esityksen mukanaan tuomien sosiaalisten normien suosivan vähemmän kilpailuhenkisiä miehiä, joille mammonasta kisaaminen ei ole keskeisin elämänsisältö. Olisiko liian pitkälle menevä johtopäätös odottaa, että esityksen läpimeno vaikuttaisi naisten parinvalintapreferensseihin herkkiä ja helliä miehiä suosivasti?"

Itse päädyin samanlaisiin päätelmiin, kun tarkemmin pohdin tuota Henryn "jos naisten palkkataso nousisi seksi jakautuisi yhä pienemmälle miesjoukolle"-teesiä. Eikö kuitenkin ole niin että silloin myös naisten välinen kilpailu miehistä kasvaisi ja naisten asema parisuhdemarkkinoilla huononisi, koska yhä harvemmalla naisella olisi mahdollisuus saada "normin mukaan" riittävän hyvä mies? Ja jos naisilla on enemmän valtaa määrätä parisuhdemarkkinoiden normeista niin miksi he ylläpitäisivät itselleen epäedullista tilannetta? Tuo rikkaamaan miehen naiminen ei kuitenkaan varmaan ole ihan kiveen kirjoitettu sääntö, varsinkin kun parin/perheen yhteiset tulot eivät laskisi.

Luulisin, että naisten palkkatason noustessa normi siitä että miehen pitää tienata enemmän ja olla perheheessä se uraohjus vähenisi, koska naiset haluavat kuitenkin ennemmin yhden, oman aviomiehen (vaikka tämä tienaisikin vähän vähemmän kuin vaimo eikä olisikaan johtaja tai rokkistara) ja perheen sen sijaan että joutuisivat raadollisesti kilpailemaan niistä "huippu-YTM":stä ja jossain määrin jakamaan heitä muiden naisten kanssa (myöskään naiset eivät halua jakaa miestään). Eli naisten palkkatason noustessa seksi jakautuisi varmaankin edelleen melko samalle miesjoukolle kuin ennekin tai jopa suuremmalle, kun normi rikkaammasta miehestä lievenisi ("ylimmät" ATM:t pääsisivät suosioon). Samalla miesten paineet menestyä työelämässä ja kaikki uskottavuusvaatimukset lieventyisivät. Nämähän ovat kuin suoraan miesasialiikkeen ongelmalistalta.

Mitä mieltä olet Henry? Kannattaisiko sittenkin toivoa naisten palkkatason nousua?