Tarpeet
HS:
Eroavatko naisten ja miesten tarpeet?Timo Hännikäisen pakkoselibaattia koskeva kirja on nostanut olennaisen teeman julkiseen keskusteluun: seksuaaliset tarpeet nyky-yhteiskunnassamme.
Miesten tyydyttämättömät seksuaaliset tarpeet – kuten yhtä lailla nuorten yksinelävien naisten, jotka eivät elä Hännikäisen mainitsemaa bileprinsessaelämää – on teema, josta on voitava käydä asiallista ja monipuolista keskustelua.
Ongelmallista tässä tärkeässä keskustelunavauksessa on ollut lähtökohta, jossa pakkoselibaatti on sekoitettu prostituutioon, vaikkakin ainoastaan poleemisella ja provosoidulla tavalla. Kömpelö vertaus on ajanut keskustelua väärille urille. Sitä on jatkanut myös Jori Männistö (HS 22. 2.) asiattomalla kommentillaan aktiivista seksielämää viettävistä nuorista naisista.
On käsittämätätöntä, että tämä sinänsä tarpeellinen debatti on palautunut stereotyyppiseen ajatukseen sukupuolittuneista seksuaalisista tarpeista sekä tavoista tyydyttää niitä.
Keskustelua on alusta asti leimannut rinnastus aikansa eläneeseen ajatukseen naisen ja miehen erilaisesta seksuaalisuudesta. Tämän mukaan aktiivista seksielämää useiden eri kumppaneiden kanssa viettävä nainen (niin kutsuttu huora, bileprinsessa) on seksuaalisuudeltaan kieroutunut.
Sitä vastoin maksulliselta tai maksuttomalta naiselta toiselle säntäilevä nuori mies ja hänen seksuaalisuutensa nähdään "biologisesti luonnollisena". Seksin puutetta puolestaan pidetään ongelmallisena ja luonnottomana.
Nykyinen yhteiskunnallinen tilanne on syntynyt, kun naiset ovat alkaneet itse säädellä omaa seksielämäänsä. Kärjistetysti sanoen he ovat voineet valita muunkin kuin vaimon tai prostituoidun roolin.
Aktiivinen seksielämä, maksullinen seksi ja useat seksikumppanit ovat olleet miesten yksinoikeuksia kautta vuosisatojen. Nyt, kun naiset ovat ottaneet itselleen saman oikeuden, onko heitä oikeutettua kutsua mielipidepalstalla Männistön tavoin "huoriksi"? Jos nuori nainen haluaa elää aktiivista seksielämää ilman sitoumuksia, miksi hänen tulisi perustaa perhe vain, koska Suomen miehet niin haluavat?
HELI PESSALA
HS:
Hellyyttä saa vain seksuaalisessa suhteessaJori Männistö nosti kriittisesti esille (HS 22. 2.) Timo Hännikäisen kirjasta nousseen kuvan miehistä seksiä janoavina sovinisteina. Männistön mielestä miesten seksihalujen korostaminen jättää taka-alalle miesten rakkauden ja hellyyden tarpeet. Itse sain samanlaista kritiikkiä kirjastani Naisten seksuaalinen valta.
Syy miesten seksuaalisiin suhteisiin pääsemisen korostamisessa piilee siinä, että saadakseen osakseen rakkautta ja hellyyttä miehen on ensin päästävä seksiä sisältävään suhteeseen. Ei ole olemassa sellaista vaihtoehtoa, että mies saisi vain rakkautta ja hellyyttä ilman seksiä.
Seksi toimii silloin eräänlaisena indikaattorina siitä, pääseekö mies osalliseksi muista tärkeämmistä seksuaalisen suhteen osatekijöistä.
Vaikka minä ja Hännikäinen painotamme seksuaalisiin suhteisiin pääsyn merkitystä, se ei tarkoita sitä, että seksi sinällään olisi tärkein asia. Seksuaaliseen suhteeseen pääsy on kuitenkin välttämätön ensiaskel rakkauden ja hellyyden saamiseksi.
HENRY LAASANEN
7 kommenttia:
"Keskustelua on alusta asti leimannut rinnastus aikansa eläneeseen ajatukseen naisen ja miehen erilaisesta seksuaalisuudesta."
Se nyt vain on erilaista. Naiset ja miehet, noin keskimäärin, haluavat eri asioita.
Kolmaskin kirjoitus Hesarissa aiheesta:
Parisuhteen solmiminen ei valitettavasti kuulu perusoikeuksiin
Jori Männistö toi esiin Helsingin Sanomien mielipidesivun kirjoituksessaan (22. 2.) hienon näkökulman miesten yksinäisyydestä.
Kuitenkin hän unohtaa erään perusasian ihmissuhteista, saman, joka koskee mielestäni myös "oikeutta saada lapsi".
Suomen lain mukaan parisuhteen solmiminen ei kuulu ihmisen perusoikeuksiin. Toisin sanoen, jos mies tai nainen ei menesty avioliittomarkkinoilla, valtio ei voi sille mitään.
Yksittäisen naisen mieltymykset ovat kovasti kiinni ympäröivästä kulttuurista, mutta myös mahdollisista aiemmista, huonoista kokemuksista.
Olen ihan samaa mieltä Jori Männistön kanssa siitä, että on "sosiaalinen itsemurha", jos tällaista asiaa ei voida käsitellä asiallisesti julkisuudessa. Nyt vain kuitenkin on niin, että vapaassa yhteiskunnassa on mahdollista jäädä ilman kumppania, jos oikein huonosti sattuu.
"Kauneus" on katsojan silmässä. Tämä tarkoittaa sitä, että mahdollinen kumppani päättää, haluaako hän ottaa syrjäänvetäytyvän, hiljaisen ja vähemmän salskean miehen.
On tutkittu tosiasia, että parinmuodostus on pitkälti toisaalta lajityypillinen (onko miehestä elättäjäksi), toisaalta kulttuurinen kysymys. Ensivaikutelman voi tehdä vain kerran, ja se on joskus hyvin pitkäaikainen.
Ei edes haluta tutustua toiseen, jos ensivaikutelma ei ollut edullinen.
Totisesti toivon, että media ja muut kasvattavat tahot tekisivät työtään tämän ongelman eteen. Mutta toisaalta pelkään, että tämä – sinänsä tärkeä asia – jää muiden, kuumempien puheenaiheitten jalkoihin.
Toivon, että sekä Timo Hännikäinen että mahdollisesti myös Jori Männistö, jos on sen tarpeessa, löytävät itselleen kunnon kumppanin. Voin vakuuttaa, että monilla naisilla on sama ongelma ratkottavanaan.
MIRJA VALTONEN
kasvatustieteiden tohtori
psykoterapeutti
"Kuitenkin hän unohtaa erään perusasian ihmissuhteista, saman, joka koskee mielestäni myös "oikeutta saada lapsi"."
Itse asiassa, naisillahan on Suomessa lähtökohtaisesti oikeus saada lapsi. Ei tarvitse edes parisuhteeseen vaivautua. Miehillä vastaavaa oikeutta ei tietenkään ole, koska Suomessa vain naisilla on oikeuksia ja miehillä on vain velvollisuuksia.
"Voin vakuuttaa, että monilla naisilla on sama ongelma ratkottavanaan."
Itse asiassa useimmilla se ongelma on aiva eri: se on se kun kukaan ei kelpaa.
Women appreciate beauty better than men, says study
"Suomen lain mukaan parisuhteen solmiminen ei kuulu ihmisen perusoikeuksiin. Toisin sanoen, jos mies tai nainen ei menesty avioliittomarkkinoilla, valtio ei voi sille mitään."
Valtio voisi aivan hyvin järjestää epätoivoisille seuranhakukoulutusta ja sinkuille ohjattuja tutustumisfoorumeita. Personal trainerin, kuntosalin ja plastiikkakirurgin laskut sekä parinetsintäkustannukset voisi vähentää verotuksessa. Muitakin keinoja tietysti löytyy, joita tässä blogissa on esitetty. Tietenkin on aina niitä, joille ei kumppania koskaan löydy, mutta joitakin valtio voisi kuitenkin auttaa.
Niin, kyllä valtio halutessaan voisi ja sen myös pitäisi puuttua tähän ongelmaan. Mikään pakotus ei tule kysymykseen, mutta kevyempiäkin keinoja löytyy.
Hauskahko kielioppivirhe:
"Victoria rakkaastaan: Danielin kanssa tunnen itseni turvalliseksi"
http://www.iltasanomat.fi/viihde/uutinen.asp?id=1655427
Lähetä kommentti