torstaina, maaliskuuta 12, 2009

Ei ole yhtä syrjittyä sukupuolta

HS Digilehti, mielipideosasto 12.3.2009:
Naiset kuluttavat miesten maksamia eläkerahoja

Eira Honkaharju kirjoitti (HS 5. 3.), että miesten eläkeikää pitäisi nostaa. Miehet jäävät kuulemma eläkkeelle pari vuotta aikaisemmin.

Tosiasia on, että naiset elävät keskimäärin 82,2 vuotta ja miehet 75,3 vuotta. Naiset siis ovat 7–2 vuotta eli 5 vuotta kauemmin eläkkeellä. He syövät miestenkin maksamia eläkerahoja viitisen vuotta enemmän.

Jos mies on tehnyt raskasta työtä 40 vuotta ja pääsee eläkkeelle tänään mutta kuolee huomenna, hän ei saa senttiäkään maksamiaan eläkerahoja takaisin. Tämä on monen miehen kohtalo. Lisäksi eläkeikäisiä naisia on 171 000 enemmän.

JAAKKO A. TYYNELÄ

Saarijärvi

Nyt ratkaisevat perheasiat
Sarkomaan eron jälkeen pohdittiin, miksi naiset jättävät merkittäviä tehtäviä perhesyiden takia. Moni tuntui ajattelevan, että miehet eivät perhettä arvosta ja huomioi ratkaisuissaan.

Yksilaitainen tasa-arvoajattelu menee usein vikaan. Tasa-arvokeskustelussa tulee tunnustaa se, että sekä miehet ja naiset tarvitsevat tasa-arvoa. Ei ole yhtä syrjittyä sukupuolta vaan kumpikin sukupuoli on eri asioissa eriarvoinen.

Kontrolloitua seksuaalisuutta
Anna Kontula esittää myös väitteen, että Euroopassa maahanmuuttajanaisten sorrosta hyötyvät ennen kaikkea valkoiset keskiluokkaiset naiset. Naisten välinen solidaarisuus onkin yksi mielenkiintoisimpia kysymyksiä, kun puhutaan seksuaalisuudesta. Seksi on myös naisten välisen kilpailun väline.

Itse vapaan seksin puolestapuhujana Kontula toteaa, että vapaa seksi on vapaata vain, jos on todellinen mahdollisuus valita. Se on myös vapautta seksistä pidättäytymiseen. Asiaa voi käsitellä myös köyhyyden näkökulmasta.

Ei isyydestä pitäisi tehdä kohtuuttoman vaikeaa

Olen feministi!
Feministi on kovin usein kirosana Suomessa. Olen feministi! - Suurin osa suomalaisista ei sanoisi näin, vaan "olen kyllä tasa-arvon kannalla, mutta en mikään feministi". "Enhän minä mikään feministi ole mutta..." En mikään feministi? Siis sehän on hienoa olla feministi! Feministi haluaa tasa-arvoa naisille ja miehille. Ei siis vain naisille. Jokaisen miehen pitäisi olla feministi!

21 kommenttia:

Jorma kirjoitti...

""Sarkomaan eron jälkeen pohdittiin, miksi naiset jättävät merkittäviä tehtäviä perhesyiden takia. Moni tuntui ajattelevan, että miehet eivät perhettä arvosta ja huomioi ratkaisuissaan."

Tätähän minäkin.

"Feministi haluaa tasa-arvoa naisille ja miehille. Ei siis vain naisille."

Hölynpölyä. Miksi ei puhuta tasa-arvon kannattamisesta, jos sillä linjalla oikeasti ollaan? Feminismihän viittaa jo sanana niin selvästi naissukuopuoleen, ettei se kelpaa tasa-arvon kannattamisen synonyymiksi.

Sitä paitsi, feministiksi julistautuva ottaa kantaa esim. tällaisten lausuntojen puolesta: "miehet, nuo gorillasta seuraavat yksiaivosoluiset viettioliot"

"Jokaisen miehen pitäisi olla feministi!"

Ei onnistu. Kysy vaikka Sunniva Drakelta, jos et usko.

Arhi Finnsanity kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
Arhi Finnsanity kirjoitti...

Naisten välinen rituaalinen tasapainoilu suhtautumisessa toisiin naisiin ryhmissä ja vaikkapa työpaikoilla näyttää oudon tasapainottomalta ja jännitteiseltä, joko/tai mustavalkoisuudelta.

Joko ryhmän naiset ovat oma klaani, joiden rasvaiset ja tympeät huomautteluvitsit miehistä ("pikku pilkka, rakkaudesta se hevonenkin potkii"), ovat heille kuin leivosten popsimista - tai sitten naiset valitsevat oman lutuisen suosikkimiehensä ja luovat tähän mieheen sitten hyvin kiinteän sisarellisen suhteen, jonka sosiaalisen selän takana hän voi kokea turvallisutta ja pitää muut naiset ja konfliktit kaukana.

Sukupuolineutraali naisyhteisö on harvinaista, miehillä tukkikämpän tasavertaisuus ryhmään kuuluvien naistenkin kanssa on minun kokemusmaailmassani paljon yleisempää, ennustettavampaa ja hallitumpaa.

Ellu kirjoitti...

"Sarkomaan eron jälkeen pohdittiin, miksi naiset jättävät merkittäviä tehtäviä perhesyiden takia. Moni tuntui ajattelevan, että miehet eivät perhettä arvosta ja huomioi ratkaisuissaan."

MTK:n pj Michael Hornborg jättää virkansa perhesyihin vedoten. Kotona päätöksestä iloitsevat kolme pientä lasta, vaimo ja maatila. Turun Sanomien uutisessa syinä painottuivat perhearvot, MTK:n tiedotteessa maatilan hoito. Mielenkiintoista.

Jorma kirjoitti...

"Turun Sanomien uutisessa syinä painottuivat perhearvot, MTK:n tiedotteessa maatilan hoito."

Eiköhän kyse ole kummastakin. Maatilathan ovat perheyrityksiä usein, ja onhan siinä ihan toisella tapaa läsnä perheensä arjessa, kunh töitä tyekee omalla tilalla, kuin jos huitelesi jossain kokouksissa muilla paikkakunnilla.

Homo kirjoitti...

Eturauhasen syövät vähentyneet voimakkaasti

Huippuvuosina Suomen ilmaantuvuusluvut olivat maailman korkeimpia. Syynä oli PSA-tutkimuksen yleistyminen. Nyt miehiä on testattu niin paljon, että myös oireettomat ja piilevät eturauhasen syövät on löydetty.

Myös eturauhassyövän kuolleisuus on jatkanut hienoista laskuaan vuodesta 1998 asti. Kuolleisuutta vähentävät hyvät hoidot, jotka lisäävät elinvuosia.

Eturauhasen syöpä on edelleen yleisin syöpä Suomessa.

Miehillä todettiin vuonna 2007 reilut 13 300 syöpää, joista eturauhasen syöpiä oli lähes 4200.

Jape kirjoitti...

Tukiainen: Bailasin Dennis Rodmanin kanssa!

Jorma kirjoitti...

Isoäiti innosti Obamaa perustamaan tasa-arvoneuvoston

Aikovatko jenkit toistaa Suomessa tehdyt virheet?

Homo kirjoitti...


"Insinööri pelastaa maailman"

Onko insinööristä sankariksi?
Seuraavaksi luvassa huorien tsunami Latviasta?
hiustensa leikkaukseen tyytymätön naisasiakas ryntäsi vihoissaan takaisin kampaamoon.

Nainen kaatoi hyllyjä, heitteli ympäriinsä kosmetiikkaa ja puri lopulta yhtä työntekijää.

Jape kirjoitti...

""Insinööri pelastaa maailman"
Onko insinööristä sankariksi?"

No en tiedä pelastaako insinööri maailman, mutta nyky AMK insinööreistä ei liene sankareiksi. Insinööri -ammatin arvostus on pohjamudissa kun insinöörejä koulutetaan aivan tolkuttomasti liikaa. Joka toinen jamppa onkin jo insinööri, ainakin siltä vaikuttaa.

Japella on siis kaksi insinöörituktintoa. Toinen vanha kunnon opistoinsinööritutkinto ja toinen selvästi heppoisempi "alempi korkeakoulututkinto" eli AMK insinööritutkinto. Tuon AMK:n piti olla laadukkampi, olihan siihen nostettu komeasti mukaan "korkeakoulu" tuohon nimikeeseen, mutta p*skat, huonolaatuista oli opetus. Hällä väliä meininkiä ja nenän kaivamista.

"Hankkeen koordinoinnista vastaava Hämeen ammattikorkeakoulu kertoo, että ammattikorkeakouluissa on kevään yhteisvalinnassa jaossa noin 6600 aloituspaikkaa insinöörikoulutukseen."

No olen tuota Hämeen ammattikorkeakoulua (HAMK) seurannut läheltä jo pitkään ja tuo toinen isnssitutkintoni, eli AMK on suoritetu tuolla. Jos HANK on koordinoimassa yhtään mitään, ei se tiedä hankkeelle mitään hyvää. Tosi on!

Jape kirjoitti...

Insinööri myytit


Myytti 6: Insinöörit menevät naimisiin sairaanhoitajien kanssa.

Totuus: Näin suoraa johtopäätöstä asiasta ei voida tehdä. Uuden Insinööriliiton tekemien tutkimusten mukaan insinöörinaisen yleisin puoliso on toinen insinööri. Liekö vaikutusta sillä, että opiskelijoista 16 prosenttia on naisia ja heillä on tällöin varaa valita. Sairaanhoitajan asemaa insinöörin vaimona ovat viime vuosina vahvasti horjuttaneet tradenomit, joita koulutetaan usein samoilla kampuksilla kuin insinöörejä.


Mitähän mahtaisi esim. Ellu sanoa insinöörinaisen asemasta ja valinnanmahdollisuuksista...?

Homo kirjoitti...

Insinöörin näköinen gigolo vei naisilta 9 miljoonaa euroa.

Homo kirjoitti...

Poliisi joutui hakemaan ympyrää huristelleen autoilijan pois, kun silminnäkijöiden mukaan kierroksia alkoi olla takana arviolta lähemmäs sata.

Poliisin mukaan 62-vuotias nainen oli testaamassa perheen uutta pikkuautoa. Nainen oli kertonut poliiseille, että auto oli niin mukava ajaa kaarteissakin, että hän päätti jäädä ympyrään nauttimaan ajo-ominaisuuksista.

- Hän sanoi rakastuneensa sekä liikenneympyrään että uuteen autoonsa.

Jape kirjoitti...

"Insinöörin näköinen gigolo vei naisilta 9 miljoonaa euroa."

Vai muka insinöörin näköinen gigolo? Pah.... missä tuossa Sgarbissa on insinöörin näköä?

Vortac kirjoitti...

Sovinismi ajaa nimenomaan naistenkin etua. Jokaisen naisen pitäisi olla sovinisti!

Harmi vain ettei tämäkään rinnastus oikein toimi, koska naisethan rakastavat sovinisteja ja palkitsevat sovinismin römpsällä, ja about kaikki naiset ovat käänteisiä sovinisteja (siis miehiä halveksuvia, vähintäänkin arkipäivän kielenkäytössään - näkemättä siinä mitään väärää) joka tapauksessa, vaikka eivät feministejä olisikaan.

Omituista vieläpä se, että miten juuri MIESTEN pitäisi olla feministejä - oletetaanko tuossa kenties, että kaikki naiset ovat jo..?

Ja tähän loppukevennykseksi ircquoteista löytämäni lausahdus, joka pistää miettimään jälleen sitä, että mitenkäs tämä toimisi toisinpäin.. (siis sukupuolet käännettyinä)

"ei saa ärsyttää naista koska hän on hyvin herkkänä juuri kuukautisten aikaan, mutta mies ei myöskään saa olla liian kiltti eli ei saa olla sellainen ettei ärsytä yhtään koska nainen tajuaa tämän ja se ärsyttää"

Saako mies koskaan olla 'hyvin herkkä', ja hyssytelläänkö naisia koskaan olemaan ärsyttämättä miestä? Saako mies edes ärsyyntyä, ja jos, niin miten se saa ilmetä, verrattuna siihen, miten se naisten kohdalla ilmiselvästi saa ja myös ilmenee?

Näihin ja moniin muihin kysymyksiin täällä tuskin koskaan saa vastausta, mutta onhan näitä aina mukava ottaa esiin, siinä toivossa että jonkun femakon tai naisen (tai profemakonkin jopa) kupoliin kerrankin välkähtäisi hiukkasen ymmärrystä siitä, että asiat eivät tosiaan ole lähelläkään tasa-arvoa ennenkuin kaikki tällaiset asiat ovat enemmistön ja yleisen mielipiteen mukaan tasan yhtä järkyttäviä, olivatpa sukupuolet mitenpäin hyvänsä.

(no siinäpä taas sekava selitys, olkaa hyvä - olen tehnyt päivän hyvän työni..)

- Vortac

Vortac kirjoitti...

Noh, onhan tuohon Homon esilletuomaan naisten tyypillistä liikennekäyttäytymistä havainnollistavaan uutiseen vielä läväytettävä yksi ircquote-pätkä - ei kannata lukea noita ircquoteja, siihen voi tulla addiktio.. (en tiedä mikä ihme typerässä koheltamisessa on joskus niin viihdyttävää, mutta niin vain on)

"[Jandr] Se oli yhe Minnan kaa samaa aikaa siel liukkaalradal.. Sit se muija ajo jonku jarrutus judun, et tulee siihen liukkaalle ja jaruttaa 60:t.. Sit se muija ajo liukkaalle ja löi jarrut pohjaa, jarrut meni lukkoo ja sit se päästi vaa kädet ratist ja anto auto mennä. =D
[Jandr] -- Naiset.
[M|klu] mjoo opettaja kerto kans ku 2 muijaa oli ownannu
[M|klu] yks oli joku ryssä joka puhu huonoa suomea
[M|klu] oli 4 ruuhkas päättäny et ei aja enään
[Jandr] Kerro
[M|klu] kädet irti ratist ja "mina ei aja enaa ollenkaa"
[M|klu] ja toinen oli siin tiel mikä menee kotkaan meinannu ajaa oravan yli
[M|klu] = kädet naamalle ja hirveä huutaminen"

Kyllä, on olemassa huonoja mieskuskejakin jne., mutta jostain syystä nimenomaan naisista liikkuu tällaisia anekdootteja pilvin pimein. Hannele Laurikin sekoitti kivasti aikanaan kaasun ja jarrun..

Ainiin, mutta tällainen todellisuuden havainnointihan toki on 'naisvihaa'.. odotan sitä päivää kun kummasta tahansa sukupuolesta joko voi kertoa vapaasti mitä tahansa tosiasioita ja havaintoja, ilman että kukaan erityisesti järkyttyy ainakaan sen sukupuolen takia - tai sitten kummastakaan ei voi.

Näin ihan puolueettomasti miettien - mistä alunperin johtuu stereotypia siitä, että naiset ovat vaaraksi liikenteelle tai muuten vain omituisia tai huonoja kuskeja?

Voisiko olla edes mahdollisuutena ajateltavissa, että tämä asia on syöpynyt niin syvälle kansan tietoisuuteen ihan kokemusten myötä?

- Vortac

p.s. Muistaakseni jossain toisessa ircquotessa tuo oravanainen koetti vieläpä puolustella tekoaan jotenkin ihan tavallisena käytöksenä, ja koetti selittää sen olleen sittenkin jänis.. köh. Mutta sitä ei nyt harmi kyllä ole tässä käsillä.

p.p.s. Hmm, ehkä ei pitäisi nyt sentään ircquoteja tänne tuupata mutta mitä odotatte, perjantai 13. päivä ja täysikuu juuri ollu.. (-8

Arawn kirjoitti...

Jape: No ei se minusta ainakaan gigololta näytä. Itse asiassa tuossa äijässä on ulkonäöllisesti jotain vanhasmaista. :D Mutta makuasioitahan nämä - miltä insinööri sitten näyttää?

Jape kirjoitti...

Arawn: "No ei se minusta ainakaan gigololta näytä."

Uskon sinua, olet parempi asiantuntja näissä gigoloasioissa, kuin minä :)

Arawn: "Itse asiassa tuossa äijässä on ulkonäöllisesti jotain vanhasmaista. :D"

Juu, totta. Olen samaa mieltä varsin pitkälle.

Arawn "miltä insinööri sitten näyttää?"

No esimerkiksi eräs ATM insinööri näyttää tältä (alempikuva). Älä pelästy :)

Jukka kirjoitti...

"Tosiasia on, että naiset elävät keskimäärin 82,2 vuotta ja miehet 75,3 vuotta. Naiset siis ovat 7–2 vuotta eli 5 vuotta kauemmin eläkkeellä. He syövät miestenkin maksamia eläkerahoja viitisen vuotta enemmän."

Ei sitä ihan noin voi laskea.

Ajatellaanpa että kaikki jäisivät eläkkeelle 60v. ja miehet eläisi keskimäärin 60v. ja naiset keskimäärin 90v.

Ei silloin naiset olisi 30v. kauemmin eläkkeellä, koska osa miehistä eläisi yli 60v. ja saisi eläkettä. Naiset taas saisivat noin 30v. eläkettä.

Eli ero olisi selvästi alle 30 v.

Vortac kirjoitti...

Ja naisten autokohelluksista vielä..

http://www.mtv3.fi/uutiset/arkisto.shtml/arkistot/rikos/2008/12/766950

Tollaseen pystyy vain nainen.

- Vortac

Ellu kirjoitti...

"Mitähän mahtaisi esim. Ellu sanoa insinöörinaisen asemasta ja valinnanmahdollisuuksista...?"

Koulussa naisia on tietysti vähemmän, riipuu tosin paljon, minkä tekniikan alan on sattunut valitsemaan. Varsin mitättömän näköisellä it-insinööriopiskelijanaisella käy uskomattoman hyvä flaksi - onhan ympärillä luokallinen miehiä, jotka haaveilevat naisesta, joka ymmärtäisi nörttejä. Kuitenkin insinööriopiskelijanaisten glooriaa laskevat usein samalla kampuksella tai ainakin samoissa bileissä viihtyvät tradenomi- ja sairaanhoitajanaiset. Tradenomimiehistä ei tunnetusti ole mihinkään, ainakaan niistä vapaista. ;D Joten todennäköisesti lopulta insinöörinainen löytää itselleen insinöörimiehen viimeistään työkavereistaan tai huomaa olevansa liian älykäs suurimmalle osalle baarikansaa.

(tämä on nyt viikonlopun kunniaksi kirjoitettu aavistuksen kieli poskessa) :)