lauantaina, huhtikuuta 25, 2009

Miesasiaa

Vasemmistoliitto ja vihreät alkoivat ajaa miesasiaa

HS-keskustelu

HS: TIETOKULMA Äijäpuolue ja naisten puolue
Vasemmistoliitto laatii ensimmäisenä puolueena Suomessa miespoliittista ohjelmaa.

Puoluetta on syytetty äijäpuolueeksi, joka savusti puheenjohtaja Suvi-Anne Siimeksen ulos ja jonka 17 kansanedustajasta vain kolme on naisia.

Miespoliittisen ohjelmatyöryhmän vetäjä on Kari Uotila.

Vihreät on ensimmäisenä puolueena perustanut oman miesryhmänsä. Useimmilla puolueilla on vain naisjärjestö.

Vihreät on leimallisesti naisten puolue. Sitä johtavat naiset, ministerit ovat naisia ja 14 kansanedustajasta yhdeksän on naisia.

Vihreä miesliike ry perustettiin viime kuussa. Puheenjohtaja on Jukka Relander. Yhdistykseen saavat liittyä sekä miehet että naiset.

Miesaktiivit eivät enää suostu vain miehiä koskevaan asevelvollisuuteen
Puolueissa on herätty miestasa-arvon puolustamiseen

Vasemmistoliitto-kääreisiä karkkeja riittää toinenkin kierros, sillä yleisöä on niukasti. Maanantai-iltana Pikkuparlamentissa keskustellaan miesten asevelvollisuudesta.

"Aika hauska sattuma. Tulen juuri tapaamasta Venäjän presidenttiä ja nyt ehdotan täällä yleisestä asevelvollisuudesta luopumista", Kari Uotila (vas) avaa tilaisuuden.

Uotilan vetämä miespoliittinen ohjelmatyöryhmä on tullut siihen tulokseen, että on väärin pakottaa vain toinen sukupuoli vankilan uhalla aseelliseen palvelukseen.

Ryhmä on ideoinut kaikkia koskevan mutta vapaaehtoisen turvallisuuskoulutuksen. Suoritettava palvelus voisi olla ympäristökriisien hoitoa tai siviilikriisinhallintaa, mutta myös perinteistä maanpuolustusta.

"Uskon sen motivoivan. Nyt iso joukko miehiä turhautuu kattiloiden kantamiseen kuukaudesta toiseen pienellä päivärahalla", sanoo Uotila.

Yleisö ei täysin vakuutu. Auditorion keskivaiheilla istuva Jorma Hentilä on ärtynyt, ettei vasemmistoliiton turvallisuuspoliittista työryhmää ole konsultoitu asiassa. "Tämän teidän laajan turvallisuuskäsityksen mukana militääri ajattelu ui koko kenttään."

Nainen takarivistä haluaa tietää, ovatko Uotila ja tilaisuudessa puhunut tutkija Teemu Tallberg käyneet armeijaa.

"Eiväthän ne osaa edes marssia, jos ei ole käynyt sotaväkeä", nainen tuhahtaa.

Torstaina Helsingin Café Engelissä käy innokas pulina: tilataan leipiä ja kysellään lasten kuulumisia. Koolla on vastaperustettu Vihreä miesliike ry ja sen ensimmäinen avoin keskustelutilaisuus. Myös täällä teemana on asevelvollisuus.

Puheenvuoroja tulee sarjatulena. Kaikki tuntuvat olevan yksimielisiä siitä, että nykyinen lainsäädäntö on syrjivä.

"Naisille on vaadittu samat oikeudet, mutta velvollisuuksista ei ole puhuttu mitään."

"Voiko olla suurempaa sortoa kuin pakottaa ihminen opettelemaan tappamista."

Siitä ei sen sijaan tule tolkkua, miten epätasa-arvoinen tilanne ratkaistaan.

Osa vaatii pakkoa ja kutsuntoja myös naisille. Toiset kannattavat kaikille vapaaehtoista kansalaispalvelusmallia.

"Tasa-arvo on niin loukkaamaton arvo, että sen saavuttaminen on kaikkein tärkeintä. Järjestelmällä ei ole väliä, kunhan kaikilla on sama velvollisuus", sanoo Pasi Malmi, joka on hiljattain julkaissut väitöskirjan miestasa-arvosta.

Siitäkin kiistellään, pitäisikö synnyttämisestä saada vapautus palveluksesta.

"Synnyttäminen ei ole kansalaisvelvollisuus", torjuu viimeisillään raskaana oleva Johanna Sumuvuori.

Seuraavaksi kiivaillaan valikoivasta asevelvollisuudesta. Moni kammoksuu ajatusta sotahullujen ammattiarmeijasta, mutta osa haluaa maata puolustamaan nimenomaan tappamiskykyisimmät psykopaatit.

"Nythän meillä on voimassa järjestelmä, joka valikoi toisesta sukupuolesta lähes kaikki ja toisesta vain sotahullut", kommentoi vihreiden miesten puheenjohtaja Jukka Relander.

Ideat sinkoilevat:

"Perustetaan luonnonsuojelujoukot!"

"Yhteisöllisyyden vuosi, joka annetaan yhteiskunnan käyttöön."

"Armeijan voisi suorittaa tenttimällä. Cooperin testi ja taistelukoe vain onnistuneesti läpi."
HS-keskustelu

15 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Ruotsia puhuttavassa ammuskelussa epäillään palkkamurhaaTukholman Vanhassakaupungissa viime tiistaina sattunutta ammuskelua epäillään tilaustyöksi. Tukholman käräjäoikeus päätti tänään vangita 39-vuotiaan naisen epäiltynä murhaan yllyttämisestä, kertovat ruotsalaisviestimet. Ruotsin median mukaan nainen on toisen uhrin entinen vaimo.

Anonyymi kirjoitti...

http://www.youtube.com/watch?v=LlFAd4YdQks

vestigia kirjoitti...

Armeijakysymyksen voisi ratkaista helposti antamalla ihmisille kaksi vaihtoehtoa:

1) Menet nykyiseen tapaan armeijaan, mutta saat ajalta kohtuullista palkkaa

2) Et mene armeijaan, mutta veroihisi lisätään maanpuolustusvero, jolla kustannetaan kohdassa 1 mainittu palkka

Palkan/veron suuruus pitäisi sitten vain säätää sellaiselle tasolle, että armeijaan riittää tarpeeksi halukkaita. En usko että nuorille pitäisi tarjota mitään tähtitieteellisiä summia.

Arhi Finnsanity kirjoitti...

Näistä miehet eivät kerro vaimoilleen
- 11 salaisuutta

http://www.iltalehti.fi/rakkausjaseksi/200904239463809_lz.shtml

.

Mortimer kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
Mortimer kirjoitti...

"Eiväthän ne osaa edes marssia, jos ei ole käynyt sotaväkeä", nainen tuhahtaa.
Hirveä menetys :)

Ihan kiva että puolueet ovat heränneet asevelvollisuusasiaan, mutta minusta olisi sitä tärkeämpiäkin tai ainakin kiirellisempiä asioita mihin puuttua. Mutta hyvä näinkin.

Arawn kirjoitti...

Tuo Arhin laittama lista kertoo vähän karua kieltä ihmissuhteista, jos asia on todella noin. Siis että miehet salaavat nuo asiat vaimoiltaan, koska muuten tulisi riitoja. Loppujen lopuksi kaikki nuo kuulostavat omaan korvaan jokseenkin odotetuilta piirteiltä ja ilmiöiltä eikä niissä mitään kummaa tai edes loukkaavaa ole. Ainoa, josta ehkä yllätyin vähän, oli tuo, että mies rakastaisi vaimoaan joka vuosi enemmän - ja tässä kohtaa ihmettelen vielä enemmän sitä, miksi TÄTÄ ei voisi vaimolle kertoa. Nostaisiko vaimo oikeasti metelin siitä, että mies kertoo rakastavansa häntä enemmän kuin ihan suhteen alussa?...

tympeäNörttö kirjoitti...

Hassu lista. Kohtaa viisi en tajunnut ollenkaan: "Nautimme nikkaroinnista, vaikka usein intämme vastaan." Intämmekö? Vaikka pitäisimme jopa nikkaroinnista? Hämmentävää. Jäin ihmettelemään myös kohdasta kymmenen löytyvää väitettä: "Parikymppisenä saa anteeksi monia sellaisia asioita, joita ei enää nelikymppisenä katsota läpi sormien." Mitähän tällaiset ovat? En tietty tunne nelikymppisiä ihmisiä, mutta toisaalta uskon siihen, että pöntöt ja pösilöt ihmiset ovat sellaisia minkäikäisinä tahansa.

Jorma kirjoitti...

"Siitä ei sen sijaan tule tolkkua, miten epätasa-arvoinen tilanne ratkaistaan."

Miesten tasa-arvo - yhdistys on jo ratkaissut tämänkin ongelman. Yleinen kansalaisvelvollisuus kaikille. Sille löytyy perustuslaista perustelut ja sille löytyy kansalta tukea.

"2) Et mene armeijaan, mutta veroihisi lisätään maanpuolustusvero"

Tätä veromallia olen itsekin ajanut. Sveitsissä se käsittääkseni toimii.

Jorma kirjoitti...

"Nostaisiko vaimo oikeasti metelin siitä, että mies kertoo rakastavansa häntä enemmän kuin ihan suhteen alussa?"

Totta kai, sillä sehän paljastaisi sen, ettei mies ole rakastanut vaimoaan niin paljon suhteen alussa. Naiset eivät moista sulata.

Jorma kirjoitti...

"Vihreät on leimallisesti naisten puolue. Sitä johtavat naiset, ministerit ovat naisia ja 14 kansanedustajasta yhdeksän on naisia.´"

Tässä mitataan vihreiden miesten todellinen taso: onko munaa haastaa oman puoleen naiset ja vaatia tasa-arvoa omassa puolueessa. Jos ei ole, on koko touhu pelkkää äänestäjien kusetusta.

Sama toki pätee muidenkin puolueiden, etenkin feminismiä julistaneen vasemmistoliiton kohdalla. Ja mikä on estänyt Kari Uotilaa tarttumasta toimeen Tanessa? Turha vikistä, jos ei itse pistä tikkua ristiin asioiden muuttamiseksi, vaan päinvastoin puolustelee epätasa-arvoisia rakenteita mm. Tanessa.

bmaad kirjoitti...

"Ihan kiva että puolueet ovat heränneet asevelvollisuusasiaan, mutta minusta olisi sitä tärkeämpiäkin tai ainakin kiirellisempiä asioita mihin puuttua. Mutta hyvä näinkin."

Kyllähän mm. Uotila otti
esiin, että pitäisi puuttua siihen millaista mieskuvaa siirrämme sukupolvilta toisille. Varmaankaan ei ole helppoa siirtää tällaisia asioita politiikkaan.

Olen kääntynyt
yleissivistyksen muuttamisen kannalle, enemmän kuin uskonut politiikkaan, eli yliopistoihin, yläasteelle ja lukioihin ihmissuhdekoulutusta, sekä mm. Laasasen kirjan (Naisen seksuaalinen valta) liittämistä keskeiseksi opetusmateriaaliksi, jotta voidaan kansakunnan voimin perehtyä miesten ongelmiin ja sukupuolten valtaepätasapainoon.

Minun mielestäni siis Laasasen kirjaa pitäisi myydä paljon enemmän (esim. 1500000kpl) ja sitä voitaisiin kääntää useille kielille, koska se on niin helvetin hyvä.

Vortac kirjoitti...

Armeijakysymyksen voisi ratkaista helposti antamalla ihmisille kaksi vaihtoehtoa: Nimenomaan IHMISILLE. Ei siis vain miehille. Naistenkin olisi pakko valita noista kahdesta - ja kolmas vaihtoehto olisi vuosi linnaa. Sitten olisimme lähempänä tasa-arvoa.

Tosin itse soisin mieluummin että unohtaisimme armeijan kaltaisen höpöleluilun, josta ei ole kenellekään hyötyä, mutta johon menee valtavasti varoja ja jonka ainoa funktio on tuhota.. ja vapauttaisimme ihmiset ainakin velvollisuudesta osallistua millään tavalla tuollaisen tuhokoneiston edistämiseen.

- Vortac

Vortac kirjoitti...

Minun mielestäni siis Laasasen kirjaa pitäisi myydä paljon enemmän (esim. 1500000kpl) ja sitä voitaisiin kääntää useille kielille, koska se on niin helvetin hyvä.

On sentään näemmä asioita, joista olemme samaa mieltä. Tosin muuttaisin sanan 'helvetin' muotoon 'taivaallisen' .. (-8

- Vortac

bmaad kirjoitti...

Vortac:"On sentään näemmä asioita, joista olemme samaa mieltä. Tosin muuttaisin sanan 'helvetin' muotoon 'taivaallisen' .. (-8"

Kukkaistodellisuudessa
varmaankin puhutaan vain hyvistä asioista, kuten uskonnoista, läheisistä ystävistämme, lehmistä ja sioista.

Laupias taivas ei ole kuitenkaan se mihin päädymme, koska elämä on neutraalia ja siihen kuuluu
alituinen voimanetsintä. On harhaluulo, että hyvä laupias tekisi ihmisen iloiseksi, samoin kun on harhaluulo olla pröystäilevä maallikko.

Mielenkiintoista sinänsä.
Vihaan keskivertoihmisiä, mutta vihaan myös sinun toitottamaa kukkaistodellisuutta ja taivuttelua lopettaa lihansyönti.