perjantaina, toukokuuta 15, 2009

Oikeudenmukaisuus

Hoitajilla täystyöllisyys

Rape audit to find out why so few win justice ja British study says rape is rampant, false claims almost non-existent -- but look who authored the study . . .

Miehet nukahtelevat rattiin

Oikeudenmukaisuus on mielivaltaa

Nainen, älä lyö kovaa!

15 kommenttia:

Tomppeli kirjoitti...

Alle prosentin työttömyyttä voisi kai kutsu täystyöllisyyden sijaan ylityöllisyydeksi. Vajetta on niin paljon, että normaali täystyöllisyysprosentti ei ehdi täyttyä. Hoitajat siis ns. revitään käsistä. Ainakaan tilanne ei ole "lähes täystyöllisyys", kuten otsikossa väitetään.

Perusskenaarioissa tilanne ei suinkaan helpotu lähivuosina (= hoitajien työttömyys lisäänny), jos sitten ei tänne saada ulkomailta tuhansittain uusia sairaanhoitajia.

Tehyn työttömyyskassan johtaja ei tietenkään ole kuullutkaan yhä pahenevasta hoitajapulasta. Sen sijaan hän hakee jostain kumman syystä vastaavuutta 1990-luvun laman kanssa, jolloin hoitajapulaa ei ollut.

Siinä mielessä Ranja Nenonen on etäisen oloisesti oikeassa, että oikein pahassa lamassa aletaan karsia myös kuntien työntekijöitä rankalla kädellä. Jos tuollainen lama tulee, lyön vetoa, että terveydenhuollon työpaikkoja häipyy vähiten jos lainkaan.

vestigia kirjoitti...

Pari vuotta sitten, kun talous oli noususuhdanteessa, taidettiin tässäkin blogissa kommentoida, että jos hoitajat kadehtivat insinöörien tai paperimiesten palkkoja, niin koskaan ei ole myöhäistä vaihtaa alaa. Nyt voi varmaan sanoa samoin hoitsujen työllisyystilannetta kadehtiville insinööreille ja paperimiehille? Kenellekään tuskin tuli yllätyksenä, että teollisuudessa suhdannevaihtelu on yleensä suurempaa kuin julkisella sektorilla.

Suomessa on koulutettu hoitajia liukuhihnatahtia, mutta reippaimmat lähtivät viime laman aikana ulkomaille. Suomeen jääneistäkin aika moni on noudattanut "itsepä valitsitte alan" -porukan neuvoja ja vaihtanut hommia.

Maamme työvoimapolitiikkaa ei kyllä voi kehua erityisen pitkäjänteiseksi tai suunnitelmalliseksi. Muistan vielä kuinka 90-luvun lopussa Nokia oli vaatimassa teknisen alan koulutuksen massiivista lisäämistä. Nyt sitten maksellaan erorahoja että päästäisiin liioista eroon.

Jorma kirjoitti...

"oikein pahassa lamassa aletaan karsia myös kuntien työntekijöitä rankalla kädellä. Jos tuollainen lama tulee, lyön vetoa, että terveydenhuollon työpaikkoja häipyy vähiten jos lainkaan."

Tuskinpa paikkoja toisaalta kauheasti halutaan lisätäkään, vaikka kysyntä on kasvamassa. Eiköhän tässä käy niinkuin muuallakin: entistä harvemmat tekevät entistä enemmän ja entistä huonommin.

"Nyt voi varmaan sanoa samoin hoitsujen työllisyystilannetta kadehtiville insinööreille ja paperimiehille? Kenellekään tuskin tuli yllätyksenä, että teollisuudessa suhdannevaihtelu on yleensä suurempaa kuin julkisella sektorilla."

Siksipä heille on maksettu kovempaa palkka. Alan vahto on varmaan monella edessä. Jatkossa ihmisten täytyy olla valmiittaa jatkuvaan kouluttautumiseen ja alan vaihtoihin. Eikä töitä löydy välttämättä aina sittenkään. Ainakaan palkalla, jolla tulee toimeen.

"Maamme työvoimapolitiikkaa ei kyllä voi kehua erityisen pitkäjänteiseksi tai suunnitelmalliseksi."

Ennustaminen on vaikeaa, etenkin tulevaisuuden ennustaminen.

Anonyymi kirjoitti...

Vestigia
"Nyt voi varmaan sanoa samoin hoitsujen työllisyystilannetta kadehtiville insinööreille ja paperimiehille? Kenellekään tuskin tuli yllätyksenä, että teollisuudessa suhdannevaihtelu on yleensä suurempaa kuin julkisella sektorilla."

Ei pitäisi tulla, mutta ainahan se jollekin idiooteille tulee yllätyksenä.

Jokatapauksessa tässä saadaan kuitenkin hyvä esimerkki siitä, miksi yksityisen puolen palkkojen pitääkin olla julkista korkeampia. Julkisella on lähes riskittömässä työpaikassa.

"Maamme työvoimapolitiikkaa ei kyllä voi kehua erityisen pitkäjänteiseksi tai suunnitelmalliseksi. Muistan vielä kuinka 90-luvun lopussa Nokia oli vaatimassa teknisen alan koulutuksen massiivista lisäämistä. Nyt sitten maksellaan erorahoja että päästäisiin liioista eroon."

Nyt kyllä kritiikksi menee vähän enemmänkin metsään. 90-luvun alusta, jolloin koulutusmääriä alettiin lisäämään, on yli melkein 15 vuotta! Kai yli 15 vuoden ajanjaksona sentään jotain ehtii jo tapahtukin?

- Syltty

Anonyymi kirjoitti...

Yli kahdeksan vuotta jatkunut törkeä lapsen hyväksikäyttö ja lapseen kohdistunut haureus toivat 53-vuotiaalle miehelle kolmen ja puolen vuoden vankeusrangaistuksen.

Porin käräjäoikeus tuomitsi satakuntalaisen 45-vuotiaan naisen vuoden ehdolliseen vankeusrangaistukseen lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Hyväksikäyttö tapahtui vuoden 2000 alusta marraskuuhun 2005.

Rangaistus tuli myös marraskuussa 2005 sattuneesta pahoinpitelystä
.

Tietenkin tapauksia tarkemmin tuntematta ei voi varmuudella sanoa onko ero oikeudenmukainen, mutta jutuissa mainitut yksityiskohdat antavat sen vaikutelman, että ei olisi.

Homo

Anonyymi kirjoitti...

Helsingin käräjäoikeus on kumonnut kahden naistoimittajan vaatimukset Journalistiliittoa vastaan.
...
Journalistiliitto kiisti syrjintäsyytökset. Sen mukaan vertailukohteena toimivien miestoimittajien työtehtävät eivät ole olleet samanlaisia, vaan vaativampia. Lisäksi miehillä on pitkä kokemus.

Homo

Jape kirjoitti...

Moilasen Manifesti 18.Herrojen kokoomus"Miehet töihin, naiset kotiin, verot alas ja mahdollisuuksien tasa-arvoa kannattamaan! Kokoomus on naisen paskin ystävä!"


Heh heh hee - Moilaselta alkaa puhti loppua. Kun nyt Moilanen on iloisesti raskaana se luumu kannattaisi syödä, eikä tunkea suoraan hanuriin :)

PS. Tulvasta luin että siellä olisi vs. päätoimittajan posti vapaana. Puolipäivä työ, palkka 1600 euroa / kk.Arawn, hakemus vetämään :)

Arawn kirjoitti...

Homo: Tuossa tuomiossa nyt ei ole mitään yllättävää. Suomessa saa lapsia kohdella kaltoin vaikka kuinka rankasti ja rangaistukseksi tulee lähinnä sormen heristelyä. Joskus finlexissä tormäsin tapaukseen, jossa oma isä oli toistuvasti raiskannut tytärtään (tytär oli luokkaa 6-8-vuotias) kahden vuoden ajan ja käräjäoikeuden mielestä 1,5 vuotta ehdollista oli passeli tuomio. Hovioikeus sentään muutti tuomion ehdottomaksi - mutta silti, 1,5 vuotta vankeutta moisesta...

Anonyymi kirjoitti...

Arawn:
Ja taitaa tuokin 1,5v mennä ensikertalaisena puolella tuomiosta ja uusijallakin riittää 2/3.

Onkos tämä mennyt kokonaan ohitse:

http://www.iltalehti.fi/uutiset/200905159593579_uu.shtml

Suomen Pietarin-pääkonsulaatin työntekijä kuljetti viisivuotiaan Antonin ja hänen isänsä Venäjältä Suomeen.

Kokemäkeläisen Paavo Salosen venäläissyntyinen ex-vaimo kaappasi Antonin Venäjälle viime vuoden maaliskuussa Venäjälle.

-----------

Lyhyesti: ryss-äiti kaappasi lapsen, isä kaappasi sen takaisin. OIKEIN!'

- Syltty

vestigia kirjoitti...

"Julkisella on lähes riskittömässä työpaikassa."

Kun saa viran, on potkujen riski tosiaan pieni. Mutta pätkätöiden ketjutus on julkisella paljon yleisempää kuin yksityisellä. Vastavalmistuneita pompotellaan usein vuosikausia lyhyillä määräyskirjoilla.

Muutenkin työehdoista sovittaessa julkisella työnantajalla on käytössä sellaiset aseet, joista yksityisyrittäjät vain unelmoivat. Jos rajavartijat tai hoitsut uhkaavat lakolla, ryhdytään puuhaamaan sen kieltävää poikkeuslakia. Jos lääkäreitä ei kiinnosta terveyskeskuksissa työskentely, määrätään heidät sinne "lisäkoulutukseen".

Lisäksi julkisella puolella työntekijän mahdollisuudet vaikuttaa työhönsä ja palkkaansa ovat aika vähäiset. Menestyksestä ja innovoinnista ei palkita, eikä bonuksia tai optiota tunneta.

Anonyymi kirjoitti...

Arawn, toisaalta tuossa 3,5 vuoden vankeusjutussa ei ollut edes yhdyntää vaan uutisen mukaan pahimmillaan runkkausta. Sen sijaan melkein yhtä pitkästä hyväksikäyttörupeamasta (jonka tarkempaa sisältöä uutinen ei kerro) paljon lyhyemmän ehdollisen saanut nainen oli vielä pahoinpidellytkin, mutta selvisi silti alle puolella ja rangaistus oli hänellä vain ehdollista.

Homo

Tomppeli kirjoitti...

"Muutenkin työehdoista sovittaessa julkisella työnantajalla on käytössä sellaiset aseet, joista yksityisyrittäjät vain unelmoivat. Jos rajavartijat tai hoitsut uhkaavat lakolla, ryhdytään puuhaamaan sen kieltävää poikkeuslakia."

Se on virkavelvollisuus. Viran etuoikeuksiin taas kuuluu sellainen koskemattomuus, että esim. kyrpiintynyt poliitikko ei voi antaa potkuja vaikka ylin esimies olisikin. Muutenkin virkailijasta on vaikea päästä eroon muuten kuin viran lakkauttamisen kautta, paitsi jos ei täytä velvollisuuksiaan, tietty.

Virattomia sairaanhoitajia yms. ei voi pakottaa töihin muuten kuin kriisilainsäädännön kautta eli ei sen helpommin kuin ketä tahansa muuta kansalaista.

Tehyn viime lakon aikana sairaanhoitajat olivat niin pöyristyneitä näistä tiedoista, että toivottavasti työnantaja on sittemmin kertonut vähän tarkemmin virkasuhteen luonteesta.

Jape kirjoitti...

Eilisen, perjantain 15.5.2009, Pressiklubi -ohjelmassa Kaarina Hazard pistää Anna Kontula aika tiukoille tuosta kirjastaan ja nimenomaan siitä kohutusta raiskausjutustaan. Samassa yhteydessä Anna Kontula kertoo, että kirjoitt tuosta mm. siksi, että suomessa tapahtuu (tättärää, tässä tulee tämä feministien oma luku taas) 15000 raiskausta vuosittain, jotka jäävät tutkimatta, kun raiskauksen uhrit ei tee ilmoitusta.

kannattaa katsoa tuo ohjelma jos ei jo tullut katsottua TV:stä.

Tässä linkki ohjelmaan Areenassa.

Kontulan osuus on kuta kuinkin puolenvälin jälkeen...about 16min 50sek kohdalta.

vestigia kirjoitti...

"Viran etuoikeuksiin taas kuuluu sellainen koskemattomuus, että esim. kyrpiintynyt poliitikko ei voi antaa potkuja vaikka ylin esimies olisikin."

Ei se ole mikään etuoikeus, ihan samanlainen "koskemattomuus" on myös työsuhteessa. Virkaehtosopimuslaki sallii irtisanomisen käytännössä identtisin perustein kuin työehtosopimuslaki. Ketään ei Suomessa saa irtisanoa ilman "asiallista ja painavaa syytä"

Tietyissä tilanteissa työsuhteinen on jopa virkamiestä paremmassa asemassa. Esim. tehtävien uudelleen järjestelyssä virkamiehen on alistuttava laajoihinkin tehtävämuutoksiin, kun taas työsuhteessa työnantaja ei saa noin vain yksipuolisesti muuttaa tehtäviä. Myös korvaukset laittoman irtisanomisen jälkeen ovat virkamiehellä huonommat kuin työsuhteisella.

Lisäksi virka-asemassa on vaarana saada syyte virkavelvollisuuden rikkomisesta, ja mm. lahjusten ottaminen on virkamieheltä törkeämpi rikos kuin elinkeinoelämän paveluksessa olevalta. Itse suosittelen siis valitsemaan työsuhteen, jos samoja hommia on mahdollista tehdä kummassa tahansa suhteessa.

Anonyymi kirjoitti...

IL:
"Naiselle vankeutta lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä
Torstai 14.5.2009 klo 14.47
Porin käräjäoikeus tuomitsi satakuntalaisen 45-vuotiaan naisen vuoden ehdolliseen vankeusrangaistukseen lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä.

Hyväksikäyttö tapahtui vuoden 2000 alusta marraskuuhun 2005.

Rangaistus tuli myös marraskuussa 2005 sattuneesta pahoinpitelystä.

Tuomion koeaika päättyy kahden vuoden kuluttua.

Oikeuskulujen lisäksi nainen joutuu korvaamaan uhrilleen kivusta ja särystä 3 250 euroa sekä matka- ja terapiakuluja."

viisi vuotta ja ehdollista.