Talouskriisi vaarantaa tasa-arvokehityksen
Taantuma voi olla suurempi uhka työssäkäyville naisille kuin miehille, todetaan EU-tutkimuksessa. Työttömyys ja köyhyys ovat hyvinäkin aikoina paljon yleisempiä naisten kuin miesten keskuudessa. Tämä johtuu osittain siitä, että noin kolmannes naisista työskentelee osa-aikaisesti tai määräaikaisilla työsopimuksilla.
EU:n tutkimusraportissa todetaan, että talouskasvun hidastuminen vaikuttaa todennäköisesti enemmän naisiin kuin miehiin, sillä naisten työsuhteet ovat useammin tilapäisiä tai muuten epävarmoja.
Naiset kantavat yhä myös miehiä enemmän vastuuta lapsista, ja monet naiset lopettavat palkkatyön tekemisen saatuaan lapsia.
Naisten ja miesten tasa-arvo – 2009 Naiset ovat edistyneet myös koulutuksessa : vuonna 2006 naisten osuus yliopistotutkinnon suorittaneista EU:ssa oli 58,9 prosenttia (56,7 prosenttia vuonna 2004). Sukupuolieroja on kuitenkin edelleen opiskelualan suhteen, erityisesti tekniikan alalla (valmistuneista 18 prosenttia naisia) ja tietokonealalla (20 prosenttia naisia), kun taas naiset ovat vallitsevassa asemassa liike-elämän, hallinnon ja oikeuden aloilla (60 prosenttia). Naiset ovat yhä miehiä jäljessä uusien teknologioiden käytössä ja heidän on vaikea päästä erikoistuneempiin tieto- ja viestintätekniikka-alan työpaikkoihin.
4 kommenttia:
Välillä 2004-2006 siis EU:ssa naisten osuus yliopistotutkinnon suorittaneiden joukossa kasvoi 56,7:stä prosentista 58.9:ään prosenttiin. Joku sovinistinen miesasiamies voisi nähdä tässä miesvastaisen trendin. Hän saattaisi jopa (järkytysten järkytys!!!) ajatella, että tuo alkup. 56,7 %:n osuus on epätasa-arvoinen miehiä kohtaan. Mutta eivätköhän onneksi EU byrokraatit näe asian todellisen laidan ja keskity nostamaan naisten yliopistotason tutkintojen osuutta lähemmäs tasa-arvoista sataa prosenttia!
Noissa EU-raporteissa pidetään ongelmana, että naisten työllisyys on miehiä pienempi. Eikö sitä kannattaisi kysyä naisilta ensin, että onko se heistä ongelma? Minäkin hoidin nuorena poikana lasta todella paljon mieluummin kuin kävin paskahommissa. On tavallaan järjetöntä pyrkiä nostamaan naisten työllisyyttä vuodesta toiseen, jos nämä naiset eivät sitä työtä halua.
Muutenkin noissa on sellaista tarkoituksenhakuisuutta, joka tuntuu liittyvän kaikkiin "tasa-arvo"-selvityksiin. Naisten yliedustus yliopistoissa on a) hyvä asia mutta b) ei ole vaikuttanut millään tavalla asemaan työmarkkinoilla. Ettei vaan olisi käynyt niin, että on tutkittu naisia yleensä eikä nuoria naisia työmarkkinoilla. Minä en ainakaan nimittäin usko, etteikö korkeakoulutuksella olisi mitään vaikutusta naisten työnsaantiin.
Toivoisi, että joku puolueeton taho vähän katsoisi näitten perään.
Käyhän vilkaisemassa minkä tahansa suomalaisten yliopiston humanistisen (ja osittain yhteiskunnallisenkin) tiedekunnan opiskelijoiden sukupuolijakaumaa, niin eiköhän se selviä miksi akateemiset naiset eivät näy työllisyystilastoissa.
Vastaavasti uskon, että kaupallisen, teknisen tai lääketieteellisen koulutuksen hankkineet naiset työllistyvät aivan vastaavasti kuin saman alan miehetkin. Saa todistaa vääräksi, muutan mieltäni jos on tarvetta.
Ei näissä raporteissa ole kyse tasa-arvosta, vaan ainoastaan yksipuolisesta, tasa-arvon vastaisesta, naisasiasta. EU:n tasolla ollaan edelleen viime vuosituhannen ajattelumaailmassa tasa-arvon suhteen.
Lähetä kommentti