keskiviikkona, elokuuta 12, 2009

Venäjällä juodaan viinaa

Other Voices: What makes Johnny a naughty boy?

Report: Alcohol Responsible for 50 Percent of Russian Deaths

More women than men now in high-status jobs... but they still lag behind in the pay stakes


Worrying trend will hit boys’ education

Men: Marriage is bad for your health


Older Women Refuse To Blame Themselves Or Face Reality

Seksuaalista väkivaltaa kokeneille miehille ensimmäinen tukiryhmä Turkuun

Homofobian vastainen kampanja ei kelvannut Helsingin ja Espoon liikuntavirastoille

21 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Soini passittaisi säätiöiden rahoittaman RKP:n oppositioon

Tomi kirjoitti...

Tuosta venäläisten juopottelusta tuli mieleen tsekata World Values Surveyn onnellisuuskyselyn tuloksia. Ja kas, kävi ilmi, että sinne on ilmestynyt uudemman kyselyn tulokset sitten viime käyntikerran.

Venäläiset miehet näyttävät olevan vieläkin onnellisempia kuin naiset, mutta onnellisuus yleensä on selvästi ollut lisääntymään päin. Edellisessä kyselyssähän venäläiset olivat liki maailman onnettomin kansa -- erityisesti naiset.

Mielenkiintoisempaa on kuitenkin Suomen luvut. Edellisessä kyselyssä naiset olivat hiukan miehiä onnellisempi (eli hiukan suurempi osa vastasi olevansa "very happy" tai "quite happy"). Kyse oli muistaakseni noin yhden prosenttiyksikön erosta (ehkä tarkistan sen myöhemmin jos viitsin).

Nyt ero on revähtänyt 2,3 prosenttiyksikköön (miehet 91%, naiset 93,3%). Tai no revähtänyt ja revähtänyt, mutta trendi näyttää olevan aika selvä.

Mutta ei tässä kaikki. Suomalaisista naisista 34,8% ilmoittaa olevansa erittäin onnellisia, mutta miehistä vain 23,9%.

Kun ottaa huomioon, miten patriarkaatti sortaa naista ja siten kaikki hyvä kasautuu miehille, ero on hämmentävä. Eikö sen pitäisi olla päin vastoin?

No, oikeasti tässä on taas yksi indikaattori naisten selkeästä parempiosaisuudesta. Mitä pitäisi tehdä? Parantaa naisen asemaa tietenkin! Eiks joo, Matti ja muut?

Itse veikkaan, että naisten onnellisuuden yksi tärkeä syy on suurempi valinnanvapaus ja turvallisuus.

Maailman ihmeellisyksiä voi tarkastella
http://www.worldvaluessurvey.org/
kohdasta Online data analysis

Venäläisistä miehistä onnellisia oli muuten 71% ja naisista 67%.

Ville kirjoitti...

Nainen tuikkasi ahdistelijan sukuelimet tuleen - nousi kansallissankariksi

Näin sitä isiä mollataan: Pienten lasten isistä kolmannes alkoholin riskikäyttäjiä - Viina maistuu isille

Ja tutkimus: Isän ja leikki-ikäisen lapsen yhdessäolo (pdf). Kyllä on media taas löytänyt sen "olennaisen", eli viinan, joka itse asiassa oli hyvin pienessä osassa tutkimuksessa.

Mikä on riskikäyttäjän raja annoksina, 6/plo olutta/viikko? Missä on tutkimus äitien viinan käytöstä?

Odotusajan alkoholinkäyttö tuo lapselle unihäiriöitä

Miesten tukiryhmästä. Erittäin hyvä juttu. HS:n keskustelun 1. kommentti on aika typerryttävää luettavaa, kun on lukenut uutisen sisällön:

Rikosuhripäivystyksen kyselyn mukaan miesten kokema seksuaalinen väkivalta on piilossa. Siitä kertomista vaikeuttavat usein voimakkaat häpeän tunteet ja kokemusta kuvaavien sanojen puute.

Viime aikoina on tullut ilmi lukuisia netin kautta tapahtuneita nuorten poikien hyväksikäyttöjä tai niiden yrityksiä. Äidit hyväksikäyttävät poikiaan, vanhempi nainen houkuttelee nuoremman pojan seksiin ja johtavaa asemaa saatetaan käyttää väärin työpaikoilla. Miehet kokevat seksuaalista väkivaltaa myös parisuhteessa.

Väestöliiton kyselyssä vuonna 2006 noin kymmenesosa kahdeksasluokkalaisista tytöistä ja pojista ilmoitti kokeneensa seksuaalista häirintää.


Ja joku on onnistunut tuomaan esiin asennevammansa, johon sitten toinen kommentoija on vastannut: Kyllä puistattaa ajatus, että koska pojat/miehet eivät voi tulla raskaaksi, he eivär kärsi raiskauksesta!

Anonyymi kirjoitti...

Hienoa että ollaan vihdoin saatu stoppi homojen vyörytykselle.

Tuo julistekin on ihan mauton, jos homoutta tahdotaan mainostaa niin kyllä se pitää tehdä vähän huomaamattomammin.

Sitäpaitsi en minä sille mitään mahda, että en halua pukukoppeihin homoja tai biseksuaalieja. Takana on ihan sama juttu kun naiset eivät halua miehiä omiin pukukoppeihinsa, tai miehet naisia.

- Syltty

Tomi kirjoitti...

Tosta onnellisuudesta vielä. Tuo ero miesten ja naisten välillä erittäin onnellisten määräsää ei ole missään tutkitussa maassa suurempi kuin Suomessa. Ranska pääsee 9%:n erolla toiseksi (kun Suomessa ero oli siis 11%). Yleensä ottaen ero on huomattavasti pienempi, kuten esim. Ruotsissa 5%. Joissakin köyhemmissä maissa erittäin onnellisia miehiä saattaa olla enemmän kuin naisia.

Entäs tämä How much freedom of choice and control. Kyllähän naislla sentään aivan varmasti patriarkaatin sortamina on hyvin yleinen sellane niinku voimattomuuden tunne.

Kyselyssä on käytetty kymmenasteista asteikkoa välillä "ei yhtään" ja "paljon". Kun laskee yhteen viisi "ylintä" prosenttiosuutta, selviää kuinka suuri osa miehistä ja naisista tuntee enneminkin että "valtaa" on kuin että ei ole.

Se, että naisista "voimaantuneita" on 87,6% ja miehistä vain 85,2%, ei liene yllätys. Myönnettäköön kuitenkin, että aivan ylimmässä kymmeneksessä on miehiä 1,4 prosenttiyksikkö enemmän (9,8%, 8,4%), mutta kun laskee kaksi ylintä kymmenystä yhteen naiset ovat jo johdossa (28,7%, 26,7%).

Anonyymi kirjoitti...

Isoisä kouri Minni Hiirtä - sai tuomion pahoinpitelystä

Tomi kirjoitti...

Pistetään vielä muutama, kun juutuin noita tsekkaileen:

State of health (subjective): Hyvä tai erittäin hyvä, miehillä 61,5%, naisilla 71,9%.

Satisfaction with your life: Kymmeneen jaettu asteikko välillä tyytymätön--tyytyväinen. Tyytyväisimmässä kymmenyksessä 7,8% miehistä ja 11,2% naisista. Tyytyväisimmässä puolikkaassa 92,2% naisista, 87,1% miehistä.

Nää ei muuten tunnu kauhean hyvin tukevan sitä käsitystä, että miehet olisivat enemmän edustettuina ääripäissä.

Anonyymi kirjoitti...

Syltty: "Hienoa että ollaan vihdoin saatu stoppi homojen vyörytykselle."
...

"Sitäpaitsi en minä sille mitään mahda, että en halua pukukoppeihin homoja tai biseksuaalieja. Takana on ihan sama juttu kun naiset eivät halua miehiä omiin pukukoppeihinsa, tai miehet naisia."

Olet oikeassa. Miksi heteromiehet eivät saa vierailla naisten pukuhuoneissa ja saunoissa, kun homotkin saavat tulla miesten pukuhuoneisiin heteromiehiä "homon seksuaalisella katseella ahdistemaan"?

Anonyymi kirjoitti...

Tomi: "No, oikeasti tässä on taas yksi indikaattori naisten selkeästä parempiosaisuudesta. Mitä pitäisi tehdä? Parantaa naisen asemaa tietenkin! Eiks joo, Matti ja muut?"

Öööh. Malissa esimerkiksi on enemmän hyvin onnellisia ihmisiä kuin Suomessa, samoin vaikkapa Ghanassa. Pitäisikö tästä nyt päätellä, että ghanalaiset ja malilaiset ovat osittain parempiosaisia kuin suomalaiset?...

Ylipäätään monet kehitysmaat sijoittuvat usein suhteellisen korkealle onnellisuuskyselyissä. Ne kierot parempiosaiset!

Arhi Kuittinen Finnsanity kirjoitti...

Espoo tais hyväksyä tuon kampanjan tänään sittenkin.

MikkoAP kirjoitti...

"Öööh. Malissa esimerkiksi on enemmän hyvin onnellisia ihmisiä kuin Suomessa, samoin vaikkapa Ghanassa. Pitäisikö tästä nyt päätellä, että ghanalaiset ja malilaiset ovat osittain parempiosaisia kuin suomalaiset?..."

Tomi kirjoittikin "taas yksi"...

Tomi kirjoitti...

Arawn, joo toi Mali on kummallinen poikkeama ja kertoo ehkä siitä, että sikäläinen sana "onnelle" merkitsee jotain muuta kuin meillä. Toinen mahdollisuus on, että kysely on suoritettu päin honkia.

NO, ei ole niin väliä, mistä tuo johtuu, vertailuni kannalta, sillä vertasin kahta samaan kulttuurin kuuluvaa ryhmää.

Oikeastaan pitäisi puhua tyytyväisyydestä, kuten siinä toisessa lainaamassani kohdassa.
Tosin tyytyväisyyttä elämään ja onnellisuutta käytetään usein synonyymeinä.

Tyytyväisyys elämään korreloi suhteelliseen suoraan varallisuuden kanssa niin maiden välillä kuin maiden sisälläkin.

Tämä ei ole tietenkään mikään ihme sillä rahalla saa kaikenlaista, mistä köyhän ei kannata unelmoidakaan, kuten vaikkapa kalliin sairaanhoidon sairaalle lapselleen. Köyhyys taas aiheuttaa tietysti stressiä, jolloin ei voi olla kovin tyytyväinen.

Joskus väitetään, että tietyn varallisuusrajan jälkeen (esim. Suomi 70-luvulla) tyytyväisyys ei enää kasvaisi varallisuuden kasvun myötä, mutta tämäkään ei pidä paikkaansa. Vaikka tyytyväisyyden kasvu tilastoissa hidastuu. Sellaiset vähäosaiset, sairaat ja syrjäytyneet, joiden elinolot vaurastumisen myötä paranevat, eivät näy hyvin tilastoissa.

Vauraus ei tosin ole ainoa tyytyväosatekijä.

Tyytyväisyyttä ja onnellisuutta on alettu tutkia viime aikoina yhä enemmän, koska se on erittäin hyvä hyväosaisuuden mittari. Se on eräänlainen "kattomittari", jonka indikoi useita muita hyväosaisuuden osatekijöitä. Kannattaa lukea vaikkapa Kari Narsin Onni ja raha tai tämä Wikipedian artikkeli (jossa tosin puhutaan vähän tyytyväisyyden osatekijöistä). Luettelo on laadittu useamman tutkimuksen keskiarvoista.
http://en.wikipedia.org/wiki/Satisfaction_with_Life_Index

Siitä kartasta näkee aika hyvin, miten vauraus korreloi tyytyväisyyden kanssa. Kehitysmaissa tyytymättömyys on suurinta. Suomalaiset ovat maailman kansoista 6. tyytyväisimpiä, malilaiset 133.

Voi olla, että naisetkin ovat miehiä tyytyväisempiä ja onnellisempia juuri suuremman kulutuksensa takia, mutta eiköhän parempi selitys ole yleinen parempiosaisuus, kuten kirjoitin. On vaikea keksiä sellaista hyvinvointia mittaavaa indikaattoria, jossa miehillä menisi naisia paremmin. Siksi naiset ovat keskimäärin myös selvästi tyytyväisempi elämäänsä ja onnellisempia.

Tai sitten ei. En väitä tietäväni lopullista totuutta.

Tomi kirjoitti...

Se on ärsyttävää, kun joutuu tuketumaan yhteen kyselyyn, kun nimittäin tietää, että nää kyselyt eivät aina mene ihan putkeen. Noissa muissa onnellisuus- ja tyytyväisyyskyselyissä ei vain ole data saatavilla niin, että voisi verrata vaikka sukupuolia. Tai siis en minä ainakaan onnistunut löytämään, kun kerran sellaisia etsin.

Anonyymi kirjoitti...

Siellä on Michael "weiner" Savagenkin mainostama "homomafia" taas vauhdissa. "Tuossa, ota kotisi seinään tälläinen 4x6m HOMO-juliste, or else: olet fobofoobikko!"

Anonyymi kirjoitti...

Syltty, halusi siitä, että homot eivät käytä samoja pukukoppeja tuskin on mahdollista toteuttaa reaalimaailmassa, ellei sitten jatkossa kaikki pukukopit ole vain yhdelle hengelle tarkoitettuja.

Ensinnäkään, edes ääri-islamilaisissa maissa ei ole voitu estää sitä, että henkilö jota ei tiedetä homoksi, onkin tiirailemassa muiden joukossa pukukopissa (*). Toisekseen, homoille ei ole suvaitsevammissakaan maissa tehty omia pukukoppejaan. Lisäksi joku homo ei välttämättä haluaisi olla toisten homojen kanssa samassa pukukopissa, jotta häntä ei tiirailtaisi. Tuskin kaikille mahdollisille erilaisille ryhmille on resursseja järjestää erilaisia pukukoppijärjestelyjä, ellei sitten käytännössä pukukopeista tehdä täysin yksittäisiä.

Sen sijaan minulle sopisi ihan hyvin tasa-arvoeleenä se, että kaikista pukukopeista tehtäisiin yhteisiä kaikille sukupuolille. Jos tämä ei muuten kainostelijoilta onnistu, niin vaikka tekemällä osasta pukukoppeja vain yhdelle hengelle tarkoitettuja.

Samoin kummallekin sukupuolelle voisi aivan hyvin käyttää samoja vessoja. Kusilaarit voisi korvata väliseinällisillä ja suljettavalla ovella varustetuilla vessakopeilla ja kusilaarien homososiaalisia käärmenäyttelyitä kaipaavat voisivat sitten naistyypilliseen tapaan mennä yhdessä samaan koppiin.

*) Tosin tiedän ääri-islamilaisissa maissa naistenkin harrastavan tiirailua. Esimerkiksi eräät iäkkäätkin naiset tiirailevat hajj:n, Mekkaan pyhiinvaelluksen, aikana ihramiin pukeutuneiden miesten varustusten kokoja.

Homo

Anonyymi kirjoitti...

Homo

On totta mitä sanoit pukukopeissa tiirailusta, mutta poissa silmistä on poissa mielistä. Suurikokoinen homojuliste pukukopin seinällä antaa ikävän muistutuksen asiasta.

Tarviiko asialla oikein mässäillä ja suorastaan yllyttää? Kyllä mulle käy että homot on samoissa pukukopeissa kun sille ei käytännössä mitään voi, mutta edellytän kyllä korrektia käytöstä ja huomaamatonta toimintaa sikäli kun silmiä ei kuitenkaan voi kurissa pitää.

> Samoin kummallekin sukupuolelle voisi aivan hyvin käyttää samoja vessoja.

Seduloiden VIP-puolella on joskus yhteiset vessat, lopputuloksena järkyttävät jonot. Jos taas kusilaarit laitetaan omaan koppiinsa, on aivan sama tehdä kokonaan erilliset vessat.

- Syltty

Kokomusta kirjoitti...

Ei kiitos yhteisiä vessoja miehille ja naisille, ainakaan niin kauan kuin miesten vessat pysyvät samassa kunnossa kuin nykyisin. Jos kerran siisteyserot riippuvat erilaisista sukupuolittuneista siisteysstandardeista, niin kannatan kyllä sukupuolen mukaista jaottelua ainakin kun eritteistä on kyse.

MikkoAP kirjoitti...

"Ei kiitos yhteisiä vessoja miehille ja naisille, ainakaan niin kauan kuin miesten vessat pysyvät samassa kunnossa kuin nykyisin. Jos kerran siisteyserot riippuvat erilaisista sukupuolittuneista siisteysstandardeista, niin kannatan kyllä sukupuolen mukaista jaottelua ainakin kun eritteistä on kyse."

Minä taasen olen kuullut naisilta jos jonkinlaista tarinaa naistenvessojen kunnosta baareissa ja yöklubeilla. Naiset kun eivät halua kusta julkisessa vessassa niin, että perse koskettaa istuinta vaan pitävät perseen ylhäällä. Jolloin sotkua tulee.

kokomusta kirjoitti...

No, jokainen joskus baari/ravintola/urheiluhallisiivouksia vähänkään pidempään työkseen tehnyt voi varmasti kertoa MikkoAPlle hieman empiirisistä havainnoistaan.

Anonyymi kirjoitti...

Syltty, tarkoitin ettei niissä kopeissa olisi kusilaareja, vaan ihan tavallisia vessanpönttöjä, joita voi käyttää mihin haluaa. En ole koskaan ymmärtänyt miksi pitäisi olla jotain erillisiä ja helposti vielä päälle roiskuttavia kusilaareja, kun monikäyttöisempään vessanpönttöönkin voi kusta.

Homo

Anonyymi kirjoitti...

Jep, noissa yhteisissä vessoissa naidaan. Että sellaista kulttuuria.