keskiviikkona, helmikuuta 23, 2011

Kriittinen naistutkimus

Kriittinen naistutkimus on maskulistisessa tutkimuksessa kehitettyjä sukupuolen teorioita hyödyntävä tieteenala, joka tutkii naisia ja naiseutta. Suomessa kriittisen naistutkimuksen piirissä on tehty tutkimusta naisista ja naisten representaatioista muun muassa fas-lasten, romantiikan, kutomisen, äitiyden ja kotitöiden alueilla.

Suomen naistutkimuksen seuran puheenjohtaja Annukka Bärden kertoi Tulva-lehdessä toukokuussa 2008 monien naisasioiden parissa toimivien ryhmien toiminnan olevan kahtiajakautunutta. Bärdenin mukaan on ongelmallista, että melkein kuka tahansa voi esiintyä mediassa naistutkijana, vaikka ei edustaisikaan kriittistä naistutkimusta.

Kriittinen naistutkimus nojautuu maskulistiseen teoriaan. Kriittisen naistutkimuksen keskeisiä lähtökohtia ovat, että ihmistä koskevat tutkimukset eivät ole ottaneet miesten ongelmia huomioon, jolloin ei ole osattu esimerkiksi kysyä, mikä yhteys turhamaisuudella tai nalkuttamisella on naiseuteen.

Teoreettinen tausta

Naistutkija Lissukka Tötterströmin mukaan lesboliikkeen tekemä teoretisointi paljastaa naisten todellisen ylivallan miehiin ja sen vaikutukset naisten keskinäisen hierarkian järjestymiseen. Tällaisesta vallasta tai kilpailusta kieltäytyminen tai tunteiden näyttämättä jättäminen leimataan naistutkijoiden mukaan lekkalesboudeksi ja miesmäisuudeksi. Miesvihaan läheisesti niveltyvä vanhempia miehiä kohtaan koettu fobia on yksi naisisen vallan kulmakivistä.

Tötterström ehdottaa naistutkimuksen ja -keskustelun keskiöön viittä teemaa:
  1. naisvallan vastustaminen ja matriarkaalisten hierarkioiden purkaminen
  2. feminiinisten vallan muotojen purkaminen
  3. seksuaalisuuden miehiä kunnioittavampi määrittely ja käytäntö
  4. isän roolin korostaminen vanhemmuudessa
  5. myönteinen blondeilu eli naiseuden positiivisten puolien korostaminen

Kriittisen naistutkimuksen emansipatorisuus

Kriittisen naistutkimuksen yhtenä tehtävänä on pyrkiä muuttamaan sosiaalisesti rakentuvaa naiskuvaa. Naiseutta pyritään pohtimaan uudelleen siltä pohjalta, miten naiset ovat osana miesten alistamisen ketjua ja miten se näkyy naiseuden rakentamisessa. Tötterström huomauttaa, että naiset eivät välttämättä ole etuoikeutetussa asemassa yhteiskunnassa. Suomalaisnaisilla on korostunut osuus muun muassa abortteja, lasten pahoinpitelyjä ja isyyshuijauksia mittaavissa tilastoissa.

Kriittisten naistutkijoiden mukaan naisilla on tiettyjä etuoikeuksia, tapoja, tyylejä ja asenteita joista heidän kannattaa luopua oman etunsa tähden.

Lähde: Wikipedia

19 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Artikkelissa on unohtunut mainita, että kriittisen naistutkimuksen edustajat piileksivät tätä nykyä ulkomailla odottaen ajatusrikoksensa vanhentumista. Viimeinen elonmerkki heistä havaittiin juuri ennen kuin Usari alkoi vaatia keskusteluissa oman nimen käyttöä.

Homo kirjoitti...

Kirjoitus ei kovin häävi feministisine pohjavireineen:

Herra-Suomessa sovittua

Mutta kommenteissa onkin jo kunnolla antifeminismiäkin:

"Johanna unohti mainita tasapuolisuuden nimissä esimerkkejä feministimafian toiminnasta. Eva Biaudetin ajaminen vähemmistövaltuutetuksi. Sinikka Salon masinointi Suomen Pankkiin. Pauliine Koskelo. Ilmeisesti samat menettelyt ovat kuitenkin ok, kun siskot hyötyvät..."

"Lasikattoliturgiaa taas. Mutta usein unohtuu se asteikon toinen ääripää, joka sentään koskettaa huomattavsti useampaa ihmistä kuin muutaman ns. eliittiyksilön huippuvirat.

Naisilla kun on myös lasilattia. Työttömistä ja syrjäytyneistä valtaosa on miehiä, kun vastaavassa tilanteessa oleville naisille löytyy yleensä edes jotakin hommaa. Vaikkapa vain osa-aikaista siivousta.

Vaan tämäkinhän on meistä normaalia eikä sitä pidä ihmetellä ainakaan ääneen, itsehän ne äijänrutjakkeet sinne sohvannurkkaan kaljapullo kourassaan ovat jääneet. Naisilla sentään on moraalia ja motivaatiota pyrkiä elämässä eteenpäin. Eikö?"

"Feministiverkosto valitsi Ritva Viljasen sisäministeriön kansliapäälliköksi ohi pätevämmän hakijan, Tasa-arvoyksikössä työskentelee 14 naista ja Arto. Meidän miesten mielestä tuo jälkimmäinenkin on lähinnä vitsi, mutta pelottava esimerkki feministiverkoston lonkeroista.

Eletään vuotta 2011 ja Suomi on tasa-arvon takapajula."

Jorma kirjoitti...

"Mutta kommenteissa onkin jo kunnolla antifeminismiäkin"

Hyviä kommentteja. Johanna Korhonen on tunnetusti fanaattinen feministi. On todella ikävää, että suomalaiset lehdet ovat tupaten täynnä näitä kaksinaismoralistisia pellejä.

Vortac kirjoitti...

Löysinpä aika hyvän kiteytyksen tuosta "miehet pelkäävät korkeasti koulutettuja/vahvoja naisia"-aiheesta ..

Eihän se aiheeseen ehkä hirveästi liity, mutta joskus random-postauksetkin ovat paikallaan.

"Strong women scare weak men" = Unfeminine, loud, cunty shrikes revolt high-quality men

- Vortac

Jorma kirjoitti...

Yliluutnantti haukkui Halosen – Näin presidentti vastaa

Yliluutnantin möläytys oli typerä, mutta Haloskan vastaus on, jos mahdollista, vieläkin typerämpi. Eihän tässä ole ketään syrjitty, millään perusteella.

Anonyymi kirjoitti...

Mitä sä sössötät?

Pauli Sumanen, emeritustutkija kirjoitti...

http://ylex.yle.fi/ihmiset/vierasarkisto/tutkija-pauli-sumanen-ei-ole-mitaan-vaaraa-etta-naisen-euro-on-80-senttia


Jos olit sorvin ääressä, tuossa osoitteessa on haastattelu jonkin aikaa

Anonyymi kirjoitti...

Hyvä Pauli Sumanen, olisi kannattanut tehdä haastattelussa selkeästi ero tuntipalkkakysymyksen ja kokonaisansiokysymyksen välille. Toimittajilla nämä kaksi sekoittuivat samaksi asiaksi.

-Naikkonen

Jaska Brown kirjoitti...

Eikö huhtikuun alussa olisi ollut sopivampi päivämäärä tälle kirjoitukselle? Vähän aikaa meni täydestä, vaikka ihmettelinkin naistutkijoiden tämänkertaista järkevyyttä. Lissukka Tötterström paljasti, uskottavampi sukunimi olisi ollut Toistoperä-Jankkunen.

Jorma kirjoitti...

MTV3: Seksin ostokielto saa kannatusta suomalaisilta

Maikkarin femakot eivät voi millään hyväksyä ihmisten seksuaalista itsemääräämisoikeutta. Hesarin femakot iskevät lisää löylyä harhaanjohtavalla otsikoinnilla. Suurin osa ei ostokieltoa kannata.

Jorma kirjoitti...

Viinan hinta alas, mieliala ylös

Koska Suomessa?

Vortac kirjoitti...

Eikö huhtikuun alussa olisi ollut sopivampi päivämäärä tälle kirjoitukselle? Vähän aikaa meni täydestä, vaikka ihmettelinkin naistutkijoiden tämänkertaista järkevyyttä. Lissukka Tötterström paljasti, uskottavampi sukunimi olisi ollut Toistoperä-Jankkunen.

Miksi oletat, että kyseessä oli vitsi, pila tai huumoriartikkeli?

Minun nähdäkseni tässä on kyseessä vain tapa havainnollistaa ja näyttää jopa femakoille itselleenkin, miten pöyristyttävää skeidaa he tuottavat, ja miten sairaalloista heidän miesvihansa on - ja miten heidän agendansa on päässyt jopa wikipediaan asti.

Lisäksi se wikipedialinkkihän sen paljastaa, joten kyseessä ei ole edes tarkoituskaan olla minkään sortin petos tai hämäys.

Henry teki tuossa hyvää työtä, mutta hieman sekavaksi artikkeli päätyi tällä tavalla - en tosin näe, miten sen olisi voinut tehdä toisinkaan. Hyvä havainto laittaa kuitenkin faktaa tuonne sekaan, korvaamaan femakkojen valheet.

Kyseessä ei siis ole huumori, vaan vakava asia, ja Henry teki tässä vain vanhan kunnon "näytä totuus tästä asiasta"-loitsun - eli "käännä sukupuolet, ja katso onko se vielä yhtä hyväksyttävän näköistä"-tempun.

Tämä temppu tuottaa yleensä shokkireaktioita ja muutenkin hyviä tuloksia, joten suosittelen sen käyttämistä vastakin. Se paljastaa, miten häiriintyneitä femakat ovat, miten paljon valtaa heillä on, ja miten niitä asioita, joita he (ja ihmiset yleensäkin) sanovat miehistä, ei voitaisi KOSKAAN sanoa ääneen mistään muusta ihmisryhmästä, kuten vaikka tummaihoiset, maahanmuuttajat, naiset, lapset, kiinalaiset, saamelaiset, homot, lesbot, biseksuaalit tai vaikkapa postinkantajat.

- Vortac

Homo kirjoitti...

Click to enlarge:

400-pound woman caught shoplifting when motorized cart gets stuck at Rochester Hills Meijer ... police use Taser to subdue her

Jorma kirjoitti...

Ministeri Wallin: Tyttöjen koulutuksella on suuri taloudellinen merkitys ´

On taas kerran niin paksua juttua, että ahdistaa.

"Tyttöjen koulutuksella on huomattavan suuri taloudellinen merkitys kansantaloudelle."

Poikien koulutuksellako ei sitten ole? Entäs poikien syrjäytymisellä?

"voisimme varmistaa että meillä on tulevaisuudessa tarpeeksi sekä nais- että miespuolisia asiantuntijoita kaikilla aloilla"

Onko miesasiantuntijoiden tarpeellinen määrä sitten nolla sukupuolentutkimuksessa, tasa-arvoasioissa ja käytännössä kaikilla humanistisilla aloilla, noin esimerkiksi? Sille se vaikuttaa, kun epäkohdan korjaamiseksi ei Suomessa ole tehty mitään. Edes sen olemassaoloa ei suostuta tunnustamaan.

"oppilaille tulee tarjota yhdenvertaiset mahdollisuudet valita koulutuksena ja ammattinsa yksilöllisten ominaisuuksiensa, vahvuuksiensa ja motivaationsa perusteella - ei sukupuolensa perusteella"

Hieno visio, mutta juuri näin ei Suomessa tehdä, vaan kaikki oppilaat, pojatkin, yritetään pakottaa samaan kiltin tytön ihannemalliin. Lisäksi poikia painostetaan naisvaltaisille aloille ja tyttöjä kannustetaan vain miesvaltaisille (ei toki suorittavan tason hommiin), ei päinvastoin.

"naisten ja tyttöjen pääsy ja osallistuminen koulutukseen sekä heidän mahdollisuutensa tieteen ja teknologian aloilla."

Entäs miesten ja poikien mahdollisuudet ja pääsy? Olisko puhetta miesten osuuden lisäämisestä korkeakoulutuksessa, opettajankoulutuksessa tai julkisella sektorilla? Eipä tainnut olla.

"Suomen valtuuskunta esitteli Suomen kokemuksia ja toimenpiteitä naisiin kohdistuvan väkivallan ja perheväkivallan vähentämiseksi."

Naisten väkivaltaisuuden peittelyä ja miehiin kohdistuvan väkivallan hyväksymistä markkinoitiin siis muillekin.

"Keskusteltaessa äitiyskuolleisuudesta ministeri Wallin korosti äitien sosiaali- ja terveydenhuoltopalveluihin panostamisen tärkeyttä."

Entäs isyyskuolleisuus? Voitaisiinko sitä vähentää terveydenhuolto ja sosiaalipalveluihin panostamalla? Onko kjkukaan koskaan edes yrittänyt moista.

"YK:n naisten asemaa käsittelevän toimikunnan (CSW)"

Tätä kautta suomalaiset femakot kierrättävät hulluutensa takaisin kotimaahan ukaaseina ja määräyksinä, joita tietysti sitten koitetaan hinnalla millä hyvänsä toteuttaa.

Jorma kirjoitti...

Oikeus: Julian Assange voidaan luovuttaa Ruotsiin

Oikeusmurhaa odotellessa.

Anna kirjoitti...

Jyväskylässä pidetään opetuksen tasa-arvon konferenssi 15.3., tilaisuus on ilmainen mutta rekisteröityä pitää - viimeistään 25.2. eli huomenna. Nimike on "Nordic Challenges, Future Possibilities – Gender Awareness in Schools and Teacher Education"

Kiinnostanee osaa lukijoista ja Henry kai ainakin menee kuulemaan. Kutsu konferenssiin TaSuKo-hankkeen sivuilla.

Jorma kirjoitti...

Hamas kielsi mieskampaajat

"tasa-arvon konferenssi"

Tasa-arvon kanssa näillä feministien kokoontumisajoilla ei ole mitään tekemistä. Näihin meillä haaskataan kaikki resurssit. Todellisiin ongelmiin ei puututa.

Jorma kirjoitti...

"18.00 Cocktails"

Toivottavasti edes maksatte itse omat viinanne. Eihän tuota kyllä selvin päin kestä.

Vortac kirjoitti...

Tasa-arvon kanssa näillä feministien kokoontumisajoilla ei ole mitään tekemistä. Näihin meillä haaskataan kaikki resurssit. Todellisiin ongelmiin ei puututa..

Johtuu kahdesta seikasta.

1) Naisilla EI OLE todellisia ongelmia

2) Vain naisten ongelmiin puututaan.

- Vortac