torstaina, toukokuuta 24, 2018

Setämiehet


121 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Reetta Rädyn kolumni: Naisen paikka on rumpalina, basistina, solistina ja toimarina - Keskustele
Kesän musiikkifestivaalien esiintyjistä suurin osa on miehiä. Elokuvissakin sukupuolirakenne on sama. Tämän on muututtava, sillä festarilavat ja valkokankaat kuuluvat kaikille sukupuolille, kirjoittaa Reetta Räty.


Musiikkimedia Nuorgam laski, tai naisoletettuja, kuten media tiedostavasti kirjoitti. Tulokset eivät yllätä. Tänäkin kesänä kuuntelemme enimmäkseen miesten tekemää ja esittämää musiikkia.

Flow Festivalin lavoilla noin joka viides esiintyjä on nainen. Pori Jazzin esiintyjistä reilut 15 prosenttia on naisia, Provinssissa vajaa 14 prosenttia. Ilosaaressa ja Qstockissa naisia on kymmenisen prosenttia, Tampereen Blockfestissä ja Helsingin Hietarantaan muuttaneella WKND-festarilla alle 5 prosenttia.

Minkäs tälle teet? Miehet tekevät musiikkia, jota me kaikki kuuntelemme, ja siksi miehiä buukataan festareille. Niinkö? Onko kiinnostavaa naisten tekemää musiikkia liian vähän?

Kysymykset ovat tuttuja muilta kulttuurin saroilta. Niihin voi suhtautua esimerkiksi rasittuneena. Pitääkö naisasia sotkea tähänkin? Älkää laskeko, vaan tehkää itse! Tai sitten voi olla utelias. Miten sukupuolittuneita eri taiteenalat ovat, mistä se johtuu ja voiko siihen vaikuttaa?

Olen nuoresta asti kulkenut pitkin Suomea ja Eurooppaa kuuntelemassa ja katsomassa, kun miehet soittavat kitaraa. Aikoinaan tärkeä poikkeus oli Madonna, vaikka näinkin hänet vain MusicTV:llä. Madonna oli mindblow: kapina ja keskipisteenä oleminen on mahdollista myös naiselle! Tämä oli vallankumouksellinen ajatus nuorelle, joka tottui siihen, että äänessä olivat Alice Cooper, Kiss, Bon Jovi, Michael Jackson, Guns n’ Roses, Bruce, Red Hot Chili Peppers, Eput, Zero Nine, Leevi, Zen Cafe ja lukemattomat muut miehet. Vain miehet.

Kyse ei ole siitä, että musiikkiin olisi mielekästä suhtautua sen kautta, esittääkö sitä mies, nainen vai joku muu.

Kyse on siitä, millaisissa rooleissa opin näkemään itseni kaltaiset itselleni rakkaalla alalla. Mikä on kenellekin mahdollista? Kuka sanoittaa tunteitani ja toiveitani? Missä on naisen paikka, kun katson lavalle? Pitääkö meidän tyytyä ihailemaan teitä?

sähkökitaroiden laskenutta myyntiä käsittelevässä jutussaan, että kitaramarkkinoilla on vihdoin kiinnitetty huomiota isoon ostajakuntaan: tyttöihin ja naisiin. "Sähkökitaran soitto yhdistettiin pitkään maskuliiniseen pullisteluun, ja kitaramainoksissa oli seksistä kuvastoa, jossa vähäpukeiset naismallit saattoivat nuoleskella upouusia hevikitaroita."

Miten tuttu kuvio, olipa kyseessä sitten musiikki, elokuva, työelämä tai parisuhde: seksismiin on havahduttu, muutosta odotellaan, eiköhän tämä tästä…

Toki festariesiintyjätkin ovat monipuolisempia kuin nuoruudessani. Suomen tämän hetken omaperäisin ja magein artisti Vesta kiertää lavoja. Alma korvaa pelkällä olemassaolollaan noin kymmenen naista ja miestä. Meillä on Paula Vesala, Sanni ja Litku Klemetti. Tiktak palaa lavoille. Tiktakin naiset muistelevat alkutaivaalta rockin eli miesten maailmassa. Asenne oli vähättelevää ja tytöttelevää. Ilta-Sanomat otsikoi syyskuussa 1999 ilmestyneen juttunsa: Tiktak soittaa ihan itse.

Ajatella: Tytöt soittavat ihan itse! Herraisä, miten typerästi sanottu.

Image-lehdessä käsiteltiin toukokuussa naisten roolia elokuvissa. Keskustelu jatkui Beyond Bechdel -keskustelutilaisuudessa Kansallisteatterin Lavaklubilla. LongPlay-median uutiskirjeessä siitä, mikä on Bechdelin testi, josta tilaisuus sai nimensä. Testi on peräisin Alison Bechdelin sarjakuvasta, jonka naishahmo kertoo katsovansa vain elokuvia, jotka täyttävät kolme kriteeriä: elokuvassa on 1) kaksi naista, joilla on nimet ja jotka 2) puhuvat keskenään 3) jostain muusta kuin miehestä.

Anonyymi kirjoitti...

Tuore tutkimus pureutuu tabuun: Nainen on perheenjäsenenä lähes yhtä väkivaltainen kuin mies - myös koulutetut äidit satuttavat lapsiaan

Naisten perheväkivaltakäyttäytyminen on Suomessa heikosti tunnistettu ja tunnustettu ilmiö - vaikka naiset käyttävät perheissä fyysistä ja henkistä väkivaltaa lähes yhtä paljon kuin miehet.

Asia käy ilmi tuoreesta väitöstutkimuksesta, joka tarkastetaan Tampereen yliopistossa ensi viikolla.

Moni tutkimukseen osallistuneista naisista kuvitteli olevansa ainoa, joka väkivaltaisiin tekoihin on syyllistynyt. Äidit kertoivat muun muassa lyöneensä, tukistaneensa ja ravistelleensa lapsiaan. Yhtä lailla kumppanit olivat joutuneet kestämään muun muassa raapimista, potkimista ja lyömistä.

Naiset olivat myös solvanneet ja vähätelleet lapsiaan tai kumppaniaan. Kyse on henkisestä väkivallasta, jonka seurauksia voi olla vaikea tunnistaa.

Henkisen väkivallan jäljet, kuten ahdistuneisuus, masennus ja tunteiden tunnistamisen vaikeusn saattavat nousta näkyviin viiveellä.

- Naisia hävetti valtavasti se, mitä he olivat tehneet. Naisten väkivalta on asia, josta ei vieläkään käydä yhteiskunnallista keskustelua. Heidän on vaikea saada apua perheväkivaltakäyttäytymiseen. Miesten kohdalla samasta aiheesta on keskusteltu 1970-luvulta saakka, sanoo tutkimuksen tehnyt terveystieteiden maisteri Pia Keiski.
...
70 prosenttia tutkimukseen osallistuneista naisista oli korkeasti koulutettuja. Avun piiriin hakeutuneet eivät Keiskin mukaan kärsineet päihdeongelmista.

- Toki toisilla päihtymys liittyi väkivaltaiseen käyttäytymiseen, mutta kyse ei ollut säännöllisestä tai merkittävästä päihdeongelmasta, Keiski sanoo.

Hän painottaakin, ettei väkivaltainen käytös ole vain vähän koulutetun, päihteitä käyttävän ja syrjäytymisvaarassa olevien naisten ongelma.

Anonyymi kirjoitti...

Naiset siivoavat, synnyttävät ja saavat pienempää palkkaa – vieläkö pitäisi suorittaa kansalais­palvelus?
Ehdotus kaikkia koskevasta kansalaispalveluksesta pahentaisi naisen asemaa entisestään.HELSINGIN SANOMAT kirjoitti (24.5.) ehdotetusta asevelvollisuuden uudistuksesta, jossa koko ikäluokka – naiset mukaan ­lukien – osallistuisi ”kutsuntoihin ja jokaiselle nuorelle tarjottaisiin tai määrättäisiin soveltuva tapa suorittaa kansalaispalvelus”. Vaikka periaatteessa esitys kuulostaa ­siltä, että se edistäisi Suomen turvallisuutta ja tasa-arvoa kutsumalla naiset mukaan pakolliseen palveluun, käytännössä ­pidän ehdotusta erittäin ongelmallisena.

Tilastokeskuksen tilastojen mukaan naiset tekevät tätä ­nykyä kahdeksan tuntia – siis kokonaisen työpäivän – enemmän kotitöitä viikossa kuin miehet. Tämä tarkoittaa sitä, että naiset ­tekevät työelämänsä aikana maksutta 27 kuukautta enemmän kotitöitä kuin samanikäiset miehet. Tähän ei ole laskettu mukaan delegointia ja vastuun kantamista, niin sanottua emotionaalista työtä.

Tämän lisäksi naiset kantavat ja synnyttävät seuraavan sukupolven terveytensä ja henkensä uhalla, moni yksinhuoltajana. Osittain ilmaisen työn taakan vuoksi – tai ehkä juuri sen takia – naisen euro on Tilastokes­kuksen mukaan edelleen vain 84 senttiä.

Todennäköisyys sille, että Suomi joutuu turvallisuusriskin kohteeksi, ei ole suuri. On ­paljon todennäköisempää, että osallistumalla kansalaispalvelukseen naiset myöhästyttäisivät opintojaan, työnhakua tai lasten hankintaa. Palveluksen suorittamalla he valmistuisivat myöhemmin ammattiin, astuisivat myöhemmin uraputkeen ja perustaisivat perheen korkeammassa iässä, jolloin komplikaa­tioiden mahdollisuus on suurempi ja hoito tulee kalliimmaksi. Pelkään, että tämä pahen­taisi naisten jo huonoa taloudellista asemaa – puhumattakaan heidän vapaa-ajastaan.

Ehdotuksen yhteydessä puhutaan tasa-arvosta. Toivoisin siis kovasti, että ennen kuin Suomi pyytää naisia tekemään vielä nykyistä enemmän maksutonta työtä, ajateltaisiin sitä 27 kuukauden kansalaispalvelusta, jonka naiset jo tekevät isänmaalleen.

Siri Lindholm

kulttuurintutkimuksen apulaislehtori, tohtorikoulutettava, London College of Fashion

Anonyymi kirjoitti...

Älähdys miesten asevelvollisuutta puolustaneelle ministerille: ”Nuorille se ei yksinkertaisesti enää mene läpi”

Opettaja-kirjailija Arno Kotro arvostelee puolustusministeri Jussi Niinistön (sin.) puheita asevelvollisuudesta. Kotro kommentoi Puheenvuoron blogissaan eilen keskiviikkona julkistettua selvitystä kaikille pakollisesta kansalaispalveluksesta.
Kotro oli puhujana paikalla selvityksen julkistustilaisuudessa, jossa puhui myös ministeri Niinistö.

– Niinistö puhui Säätytalossa höpöjä, Kotro toteaa bloginsa otsikossa.

Entisen puolustusministerin Elisabeth Rehnin ajatushautomo ehdottaa Suomeen kaikille pakollisen kansalaispalveluksen mallia, jossa myös naiset osallistuisivat kutsuntoihin. Kansalaispalveluksen voisi käytännössä suorittaa asepalveluksella, niin sanotulla varautumispalveluksella tai rahalla maksaen muita enemmän veroa. Soveltuvaa suoritustapaa tarjottaisiin tai siihen määrättäisiin. Nykyinen siviilipalvelus loppuisi.

Selvitys on tarkoitettu keskustelunavaukseksi ja pohjaksi mahdolliselle parlamentaariselle selvitykselle. Niinistö ei kannattanut mallia sen julkistamistilaisuudessa.

– Aseellinen varusmiespalvelus on kuitenkin myös tulevaisuudessa maamme puolustuksen kivijalka, eikä mikään järjestelmä, joka tavalla tai toisella liudentaisi sen suorittamista, ole kannatettava kehityssuunta. Vastuullisena ministerinä minun täytyy ottaa selkeä kansa tässä asiassa, vaikka joku siitä mielensä pahoittaisikin, Niinistö sanoi puheessaan.

–Nimittäin pienenkin vapaaehtoisuuden elementin mukaan tuominen aseellisen varusmiespalvelun suorittamiseen avaisi Pandoran lippaan, jota ei olisi enää mahdollista sulkea. Tämä on jo nähty esimerkiksi Ruotsissa, jossa on vaikeuksia saada vapaaehtoisesti palvelukseen edes rippeitä tarvittavista joukoista. Asepalvelus ei voi olla samanarvoinen vaihtoehto muiden ”kivemmalta tuntuvien juttujen” joukossa. Sen on oltava vain ja ainoastaan velvoittava.

Kotro tunnustaa blogissaan, että Niinistön puhe nosti hänen verenpainettaan ja nostaa esiin neljä seikkaa. Hän huomauttaa, että Niinistön korostama yleinen asevelvollisuus on harhaanjohtava termi, sillä nykyään ikäluokasta vain reilu kolmasosa suorittaa asepalveluksen. Nykymalli siis edustaa hänen mielestään pikemminkin valikoivaa asevelvollisuutta, mikä tuodaan myös Rehnin selvityksessä esiin.

–Toiseksi Niinistö puolusti asevelvollisuutta toteamalla, että ilman sitä ei olisi selvitty talvi- ja jatkosodista. Eipä niin. Mutta sodankuva on muuttunut, ja nykyaikaisia sotilaallisia uhkia ajatellen talvisotahenkinen massa-armeija on vanhentunut puolustusratkaisu, Kotro kirjoittaa blogissaan.

–Kolmanneksi Niinistö kertoi suurimpien muutospaineiden asevelvollisuutta kohtaan tulevan siitä, että vallalla on liiallinen yksilöllistyminen. Sävy oli se, että nuoret välttelevät velvollisuuksia, etsivät ”kivemmalta tuntuvia juttuja” ja haluavat vain omaa mielihyvää. Katin kontit. Tapaan työni kautta valtavasti nuoria ja he ovat paljon kunnollisempaa ja tunnollisempaa porukkaa kuin minun ja Niinistön sukupolvi aikanaan.

Kotron mukaan paine sukupuolitetun asevelvollisuuden muuttamiseksi ei tule mukavuudenhalusta vaan siitä, että nuoret ymmärtävät yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon tärkeyden ”aivan toiseen tapaan kuin me aikoinaan”.

–Nuorille ei yksinkertaisesti enää mene läpi se, että eri sukupuolille kuuluisi eri velvollisuudet ja eri laki. Tämä näkyy siinäkin, että kaikkien puolueiden nuorisojärjestöt haluavat muuttaa asevelvollisuuden tasa-arvoiseksi, jokainen tavallaan.

Anonyymi kirjoitti...

Kalle Haatanen
Myyttejä ja harhakäsityksiä feminismistä


Yksi sitkeimmistä feminismiin liittyvistä uskomuksista on se, että feministit vihaavat miehiä, sanoo kirjailija Eveliina Talvitie. Talvitie arvelee, että tätä myyttiä pidetään yllä, koska se tehokas keskustelun tyrehdyttäjä. Argumenttina sen kuitenkin huono, koska pelkästään vihan avulla on nykypäivänä vaikea vaikuttaa yhteiskuntaan.
Eveliina Talvitie korostaa, että feminismin tavoitteena on yksinkertaisesti tasa-arvoisempi yhteiskunta. Täydellisen tasa-arvon saavuttamiseksi on kuitenkin joskus otettava käyttöön ikäviltäkin tuntuvia keinoja, kuten sukupuolikiintiöt.
Toinen sitkeä feminismiin liitetty myytti on ”ovenavaamismyytti”. Jotkut miehet uskovat, että feminismi hävittää maailmasta herrasmiesmäiset hyvät tavat ja kohteliaisuuden kun tasa-arvosyistä mies ei voi enää edes avata ovea naiselle. Eveliina Talvitien mielestä tämä on absurdi väite, jonka perimmäinen tavoite on vain tappaa keskustelu tasa-arvosta.
Feminismiin liitettyjä harhakäsityksiä tutkinut Talvitie ei kuitenkaan ihmettele sitä, että monet pitävät feministejä ilottomina tiukkapipoina. Feminismi on kuitenkin vallankumouksellinen liike, ja asioiden muuttaminen vaatii sitä, että pieniäkin epäkohtia otetaan esille. On tarpeen tarkkailla koko ajan missä seksismi ja epäoikeudenmukaisuus pesii.
-Ehkä feministien pitäisi olla enemmän iloisia ja ylpeitä tiukkapipoja.

Anonyymi kirjoitti...

Upseeriliitto kansalaispalvelusta: Muutos ei saa olla pois puolustuksesta

Upseereiden liiton puheenjohtajan mielestä muutosten on tuettava asevelvollisuutta.

Akuuttia tarvetta asevelvollisuusjärjestelmän muutoksille ei Upseeriliiton puheenjohtajan Ville Viidan mielestä ole. Hänen mukaansa nykyinen järjestelmä toimii hyvin. Viita ei koe, että huomiota herättänyt ministeri Elisabeth Rehnin ajatushautomon esitys olisi vastaus muuttuneeseen turvallisuusympäristöön, vaan liittyy laajemmin kokonaisturvallisuuden muutoksiin.

Esitys on Viidan mielestä kuitenkin keskustelunavauksena hyvä. Viita kehuu sitä erityisesti koko ikäryhmän huomioon ottamisesta, yhteisöllisyyden lisäämisestä ja syrjäytymisen estämisestä.

– Jos muutoksia aletaan tehdä, on kiinnitettävä huomiota siihen, että järjestelmästä luodaan kestävä. Asevelvollisuus on velvollisuus ja muutosten on tuettava sitä, Ville Viita sanoo Verkkouutisten haastattelussa.

Kansalaispalvelusmallissa esitetään siviilipalveluksen korvaamista varautumispalveluksella. Ville Viidan mukaan varautumispalveluksessa tulisi huomioida sekä yksilön että yhteiskunnan edut.

Viita sanoo, että peruskoulutus ja –kasvatus kriisitilanteissa toimimiseen olisi äärimmäisen hyvä lisä yksilöiden osaamiseen. Varautumispalveluksessa voitaisiin Viidan mukaan tarjota koko yhteiskunnan kokonaisturvallisuutta lisääviä koulutuksia, kuten pelastuspalveluita.

Hänen mukaansa yksilön tulisi varautumispalveluksen tarjoaman koulutuksen avulla pystyä tukemaan yhteiskunnan rakennetta, mutta myös pärjäämään paremmin itse. Varautumispalveluksessa tulisi Viidan mukaan kuitenkin ottaa huomioon resurssien ja rahoituksen jakautuminen.

– Muutosten kanssa pitää toimia maanpuolustus edellä. Muiden palveluiden rahoitus ja resurssit eivät saa olla sotilaallisesta maanpuolustuksesta pois.

Arvostelu ymmärrettävää
Puolustusministeri Jussi Niinistön (sin.) esittämään kritiikkiin vapaaehtoisuuden ongelmista Upseeriliiton Ville Viita suhtautuu ymmärtäväisesti.

Jussi Niinistö varoitti, että pienikin vapaaehtoisuuden elementti aseellisen palveluksen suorittamisessa avaisi Pandoran lippaan, jota ei voisi enää sulkea.

– Niinistön tulee vastuullisena ministerinä tietenkin huomioida myös käytännön haasteet. Kansalaispalvelusmallissa vapaaehtoisuus saattaa osoittautua haasteelliseksi, sillä yleisesti ottaen kaikki ovat asevelvollisuuden piirissä.

Yhdeksi käytännön haasteeksi Viita nimeää kokonaisturvallisuusrekisterin tehokkaan käytön. Hänen mukaansa varautumispalveluksen järjestämisen pitää olla hyvin johdettua toimintaa, jotta siitä voidaan hyötyä kokonaisturvallisuuden edistämisessä.

– Kokonaisuusturvallisuusrekisteristä tulee voida löytää tehokkaasti eri kriisitilanteiden hoitamiseen tarvittavaa osaamista, Viita toteaa.

Anonyymi kirjoitti...

Työttömistä kolmannes on ollut vailla työtä vähintään vuoden – valtaosa pitkäaikaistyöttömistä on miehiä ja kuuluu vanhempiin ikäluokkiin

Noin joka kolmas suomalainen työtön on ollut työttömänä vähintään vuoden. Tilastokeskuksen työssäkäyntitilaston mukaan vuoden 2017 lopussa työttömiä oli 296 000, joista 91 000 oli pitkäaikaistyöttömiä.

Pitkäaikaistyöttömistä puolet oli ollut yhtäjaksoisesti työttömänä vähintään kaksi vuotta.

Suurin osa työttömistä oli kuitenkin ollut yhtäjaksoisesti työttömänä lyhyemmän ajan: 40 prosenttia oli ollut työttömänä yhtäjaksoisesti alle sata päivää.

Keskimäärin työttömille oli ehtinyt kertyä viidessä vuodessa reilun kahden vuoden edestä työttömyyspäiviä. Työttömyyspäiviä oli kertynyt keskimäärin enemmän miehille kuin naisille. Tämä ero korostui etenkin 30–34-vuotiailla, joista miehillä työttömyyttä oli keskimäärin takana 822 päivää ja naisilla 617 päivää.

Työttömyyspäiviä oli myös kertynyt sitä enemmän, mitä vanhemmasta henkilöstä oli kyse. 60–64-vuotiaat olivat olleet viiden vuoden aikana työttömänä keskimäärin lähes kolmen vuoden edestä.

Koko viiden vuoden tarkastelujakson oli työttömänä ollut 7 300 henkilöä. Heistä yli 60 prosenttia oli miehiä ja 55–64-vuotiaita.

Vuoden 2016 lopussa työttömiä oli 356 000, joista vähintään vuoden oli työttömänä ollut 122 000.

STT

Anonyymi kirjoitti...

Tuomas Enbuske IL-blogissaan: Suomen valtio yllyttää nuoria miehiä väkivaltaan

Ei ole ainoatakaan älyllisesti rehellistä perustetta sille, että vain miesten pitää mennä armeijaan. Ei yhtään. Lupaan lukea tunnin ääneen Gustav Hägglundin koottuja horinoita sille, joka keksii yhdenkin järkevän argumentin.

No niin! Ennen kuin aloitatte viisastelun, niin kumoan ne kaikki nyt tässä.

Väite yksi: miehet ovat voimakkaampia. Juu. Keskimäärin. Mutta silloinhan valinta olisi helppo, otetaan vahvimmat sukupuolesta huolimatta. Nykylogiikan mukaan Jutta Gustafsberg olisi siis ollut huonompi sotilas kuin vaikka kaltaiseni miesporukoita pelkäävä kömpelö pyknikko.

Väite kaksi: naiset synnyttävät. Synnyttäminen ei ole pakko ja lapsi synnytetään itselle, ei valtiolle. Eikä lasta tarvitse synnyttää kymmenen äitiään ikävöivän kehitysviivästeisen finninaaman seurassa.

Väite kolme: miehille fyysinen tappeleminen on luontaisempaa. Tämä pitää toki keskiarvollisesti paikkansa, mutta voihan sen väkivaltaisuudenkin kartoittaa. Henkinen väkivalta on sitä paitsi aliarvostettua. Naiset ovat verbaalisesti miehiä lahjakkaampia ja osaavat rampauttaa kohteensa niin, että tämä täyttää lautasmallinsa kolmasosan perunan sijaan Diapamilla.

Lisäksi sotilaiden henkiselle kapasiteetille on tarkkoja tieteellisiä mittareita. Pannaanpas kutsunnoissa Huutokauppakeisari tauotta pyörimään. Sen jälkeen lavalle astuu Nopsajalka, joka esittää Lupaan olla sun -kappaleensa 12 kertaa samalla kun taustalla näytetään sikermää Suomen jääkiekkotappioista.

Jos sillä ei kykyä väkivaltaan saa mitattua, niin ei sitten millään.

Eikä sodankäynti nykyään edes ole pelkkää väkivaltaa, se on yhä enemmän tietokoneen ääressä istumista ja suunnittelua ja Putinin juonien torppaamista. Ja tietysti myös Erkki Tuomiojan vihollisen, joka tulee aina USA:sta.

Toki ihan klassinen old skool -sissisotakin on mahdollinen. Luojalle, tai siis juutalaisille tiedemiehille, kiitos nykyään on ydinaseita, sillä niiden pelko on vähentänyt sodankäyntiä huomattavasti.

Silti väkivaltaa korostetaan edelleen. Armeijasta puhutaan miehistymisriittinä, mitä h*lvettiä se sitten tarkoittaakin. Armeijassahan retkeillään, syödään ja leikitään valvonnan alla ja kaikilla on äitiä ikävä. Sehän kuulostaa enemmän päiväkodilta kuin uusien simohäyhien koulutusleiriltä.

Ja nyt päästään tärkeään pointtiin. Poikien fasistiset liikunnanopettajat alkavat jo ala-asteella valmistaa poikia ajatukseen, että menette joku päivä armeijaan. Se viimeistään iskostaa poikien päähän ajatuksen, että miehuuteen kuuluu väkivalta enemmän kuin naiseuteen. Kun jo Suomen valtio lähtee virallisesti siitä, että väkivalta on miehille luontainen ominaisuus, miehille pitäisi tasapuolisuuden nimissä antaa väkivaltarikoksista naisia pienempiä tuomiota.

Tämä olisi tietysti älytöntä, mutta niin on nykyinen sukupuolisyrjivä asevelvollisuus.

Tällä viikolla on ehdotettu tähän hulluuteen viimein muutosta!

Ex-puolustusministeri Elisabeth Rehnin vetämä ajatuspaja toi pöytään tasa-arvoisemman mallin. Sen mukaan jokaisen 18-30-vuotiaan miehen ja naisen ja ilmeisesti myös muunsukupuolisen pitäisi osallistua pakollisiin kutsuntoihin. Ja kaikki Suomen nuoret joutuisivat myös pakkotyöhön. Tämän kansalaispalveluksen voisi suorittaa ase- tai varautumispalveluksena. Jos tämä ei kiinnostaisi, niin itsensä voisi ostaa pois lisäverolla.

Ajatus kuulostaa nopeasti vilkaistuna reilulta, mutta on kammottava. Nyt sekä miehet että naiset joutuisivat tuhlaamaan vuoden tärkeimmistä opiskelu-, pano- ja hauskanpitovuosistaan ilmaisessa orjatyössä.

Anonyymi kirjoitti...

Tuleeko sharia-oikeus Suomeen? – Tutkija huolissaan Tanskassa jo koetusta eristäytymisestä


Islamilainen sharia-oikeus tekee tuloaan myös Suomeen. Tutkija on huolestunut muun muassa Persianlahden konservatiivisten muslimiyhteisöjen vaikutusvallasta Suomessa. Lotta Åberg / Arkisto
Oikeusministeri Antti Häkkänen (kok.) vakuuttaa, että suomalaisen yhteiskunnan monimuotoisuus ei jatkossakaan ole johtamassa islamilaisen sharia-oikeuden sallimiseen Suomessa. Häkkänen puhui alkuviikosta Etnisten suhteiden neuvottelukunnan Etno-foorumissa Helsingissä.

– Emme voi sallia meille syntyvän rinnakkaisyhteisöjä, joissa esimerkiksi kulttuurisen tai uskonnollisen työn vuoksi naisten ja tyttöjen oikeudet eivät täysin toteutuisi, Häkkänen muistutti.

Uskonnolla tai kulttuurilla ei hänen mukaansa voi perustella naisten oikeuksien loukkaamista esimerkiksi pakkoavioliitoilla tai silpomisella.

Sharia on islamin mukaan Jumalan ihmisille osoittama tie, miten elää hyvää elämää. Sharia ei kata ainoastaan uskonnollisia rituaaleja, vaan myös päivittäisen elämän, politiikan, talouselämän, liiketoiminnan, tehdyt sopimukset ja sosiaaliset suhteet.

Nykyisin tunnettu sharia syntyi keskiajalla islaminoppineiden juristien luomana oikeudellisena järjestelmänä. Sen tulkinnasta on käyty vuosisatojen varrella laajasti kiistoja.

Muslimiyhteisöihin on perehtynyt yliopistonlehtori Susanne Dahlgren Tampereen yliopistosta. Myös hän on huolissaan muslimien lohkeamisesta omiksi rinnakkaisyhteisöikseen.

– Muslimien uskonyhteisöjen eristäytyminen on Suomessakin aivan varteenotettava vaaratekijä. Esimerkiksi Tanskassa kehitys on johtanut siihen, että Kööpenhaminassa toimii jo moskeijoita, joissa muslimeja kehotetaan eristäytymään lähes kokonaan muusta yhteiskunnasta, Dahlgren kertoo.

– Jos muslimeja ohjataan olemaan seuraamatta muun yhteiskunnan toimintaa, se voi olla äärimmäisen vaarallista. Tällainen kehitys on mahdollista myös Suomessa, jos meillä seurataan Tanskan mallia.

Tanskassa ilmiön laajuus on paljastunut, kun mediat ovat onnistuneet soluttamaan omia tietolähteitään imaamien puheille. Nauhoitetuissa keskusteluissa on paljastunut muun muassa, kuinka moskeijoissa muslimeita ja etenkin musliminaisia kehotetaan olemaan kääntymättä perhe- ja parisuhdeongelmissaan tanskalaisten viranomaisten puoleen.

Yksi esimerkki islamilaisesta oikeuskäytännöstä ovat tietyissä muslimiyhteisöissä toimivat sovittelulautakunnat. Tällainen lautakunta on toiminut jo vuosien ajan muun muassa Helsingin Islam-keskuksessa Itä-Pasilan moskeijan yhteydessä.

Keskuksen omien sanojen mukaan lautakunnan tehtävä on sovitella muslimiyhteiskunnan ongelmia ja löytää niihin ratkaisuja.

Lautakuntaa on käytetty esimerkiksi islamilaisesti hyväksyttyä avioeroa haettaessa. Sovittelulautakunnan edessä tapahtuva neuvottelu on pakollista ennen eron myöntämistä. Toisinaan sovittelu kestää jopa kuukausia.

Anonyymi kirjoitti...

Sukupuolten välinen ero suuri - kolmekymppisillä miehillä yli 800 työttömyyspäivää viiden vuoden aikana

Viiden vuoden aikana 30–34-vuotiaat työttömät miehet olivat yhteensä yli kaksi vuotta työttöminä.

Miesten työttömyystilanne verrattuna naisiin on huolestuttavan sama kaikissa paitsi yhdessä ikäluokassa. Tieto selviää Tilastokeskuksen julkaisemasta työssäkäyntitilastosta, jossa laskettiin viiden vuoden ajalta (2013-2017) työttömien ihmisten työttömyyspäivien määrää. Päiviä saattoi kertyä monelta eri työttömyysjaksolta.

Työttömille miehille kertyi jokaisessa ikäluokassa enemmän työttömyyspäiviä kuin työttömille naisille. Vain 15–19-vuotiaissa naisten työttömyyspäivien määrä viiden vuoden ajalta on hiukan isompi. Siinäkin ikäluokassa ero on kuitenkin vain kahdeksan päivää.

Miehille työttömyyspäiviä kertyi keskimäärin 843 päivää vuoden 2013 ja 2017 välillä. Naisten tilanne ei ole huimasti parempi: viiden vuoden aikana heille kertyi keskimäärin 748 työttömyyspäivää.

Ero on kuitenkin huolestuttava, kun työttömyyspäivien määrää tarkastelee ikäluokkakohtaisesti. Parhaassa työiässä olevat työttömät miehet, 30–34-vuotiaat, olivat viiden vuoden ajan työttömänä jopa 822 päivää. Se on yhteensä yli kaksi vuotta työttömänä olemista. Työttömille kolmekymppisille naisille kertyi alle kaksi vuotta työttömyyspäiviä viiden vuoden ajalta, noin 617 päivää.

Sukupuolten välinen ero on iso myös 25–29-vuotiailla, 35–39-vuotiailla sekä 40–44-vuotiailla työttömillä. Ero tasoittuu vanhetessa. 15–19-vuotiaiden jälkeen luvut ovat tasaisimmillaan 60–64-vuotiaiden työttömien kohdalla.

Työttömyyspäiviä kertyi vuosina 2013-2017 miehille 1072 ja naisille 1058. Eniten työttömiä miehiä löytyy 55–59-vuotiaista, ja työttömiä naisia 60–64-vuotiaiden ikäluokasta.

Tilastokeskus tarkasteli työttömien tilannetta viiden vuoden ajan, vuodesta 2013 vuoden 2017 loppuun asti. Koko viiden vuoden ajan, yhteensä 1826 päivää, työttömänä oli ollut 7305 ihmistä.

Heistä reilusti yli puolet, 64 prosenttia, oli miehiä.

Vuoden 2017 loppuun mennessä Suomessa oli 296 496 työtöntä. Heistäkin yli puolet, 164 950, oli miehiä.

Anonyymi kirjoitti...

Teollisuuden työttömistä vain kolmannes täyttää aktiivimallin ehdot – "Osa-aikatyötä ei ole tarjolla"
Yle sai Teollisuuden työttömyyskassan luvut aktiivimallin ensivaikutuksista.


Teollisuuden työttömistä kaksi kolmasosaa ei ole alkuvuonna täyttänyt työttömyysturvan aktiivimallin ehtoja. Heidän työttömyyskorvaustaan siis leikataan vajaalla viidellä prosentilla.

Kolmannes aktiivisuusedellytyksen piirissä olleista työttömistä täytti ehdon. Teollisuusliiton työttömyyskassan johtaja Irene Niskanen sanoo, että vaikka tulosta osattiin aavistella, aktiivimallin ehdot reputtaneita on yllättävänkin paljon.

– Teollisuuden aloilla ei juurikaan ole osa-aikatyötä tarjolla. Meillä on aika vähän myös lyhyitä keikkatöitä, joilla aktiivisuusehdon voisi täyttää. Lisäksi meillä on aika paljon ikääntyneitä työttömiä, Niskanen kertoo.

Teollisuusliiton työttömyyskassan luvut huhtikuulta kertovat, että aktiivimallin ehdot jäivät täyttämättä 5 900:lta työttömältä. Aktiivisuusehdon täytti noin 3 000 henkilöä.

Kaikkiaan ansiopäivärahaa sai Teollisuuden työttömyyskassasta noin 14 500 ihmistä. Heistä aktiivisuusseurannan piirissä oli vuoden ensimmäisellä tarkastelujaksolla vajaat 9 000 ihmistä.

Malli iskee eri tavoin eri aloihin
Aiemmin on kerrottu, että Kelan kautta ei-ansiosidonnaista työttömyysturvaa saavista noin puolet on täyttänyt aktiivisuusehdot. Myös Suomen suurimman työttömyyskassan puolet täyttää ehdot. YTK:n edunsaajia voi pitää melko kattavana otoksena suomalaisista palkansaajista.

Kuten teollisuudessa, myös korkeasti koulutetuilla aktiivisuusehdon täyttäminen näyttää kuitenkin vaikeammalta.

aktiivimallin leikkuri sen sijaan iskee selvästi harvemmin, vain noin kolmannekseen työttömistä.

Aktiivimalli edellyttää työttömiltä työntekoa vähintään 18 tuntia 65 päivän tarkastelujakson aikana tai osallistumista vähintään viiden päivän hyväksyttyihin työ- ja elinkeinopalveluihin. Kolmas vaihtoehto aktiivisuuden osoittamiseen on riittävä määrä yrittäjätuloa.

Jos aktiivisuus ei täyty, etuus alenee 4,65 prosenttia päivärahasta.

Anonyymi kirjoitti...

Varoittava tarina: Näin 60-vuotias älykkö Elina joutui huijarin viettelemäksi

Elina Juusolan omakohtainen kokemus ihmetyttää: miten kova feministi ja älykkö menee noin pahasti halpaan.

Luulisi että kuudenkymmenen vuoden ikään päässyt feministi, aate- ja oppihistorioitsija ei lankeaisi etärakkauteen ja uskoisi mieslirkuttelijaan niin, että lähettää tälle rahaa. Niin kuitenkin tälle maailmaa, tietoa ja kongresseja käyneelle fiksulle muita neuvovalle maailmanparantajalle kävi. Netistä ystäväksi putkahtanut amerikkalaisupseeri ”Stephen” houkutteli romantiikan nälkäisen feministin rakastumaan. Ja silloinhan moni heittää aivot narikkaan – kuten Elinallemme kävi.

Elina Juusolan kirja on varoitus kaikille niille, jotka toivovat ja uskovat enemmän kuin terve järki sallii. Hän oli ilmeisesti jo pitkään odottanut jotakin tapahtuvaksi ihmissuhderintamalla. Odotukset ja toiveet aiheuttavat ihmisessä kuitenkin sellaisen puutostilan, että sopivan niin sanotun Auervaaran kohdatessaan hän ajautuu romantiikan virtaan kuin ajopuu (tunnettu suomalaisen sotahistorian perustermi).

Tarinamme huijari on ilmiselvästi ammattitaitoinen ja laskelmoiva. Hän osaa vuolaasti kertoa omasta elämästään ja päätyä – sopivan pitkälle etäsuhteessa edettyään – nyyhkyttämään omaa vaikeata tilannettaan. Kyse on tietenkin äkillisistä vaikeuksista – tässä tapauksessa hänen tulisi hyväksyttää joitakin lähettämiään tavaroitaan eteenpäin hankalissa viranomaiskäsittelyissä. Onnistuakseen hänen pitäisi saada äkisti rahaa, jota hänellä juuri sillä hetkellä ei ole. Kohta rahaa kuitenkin taas olisi, ja takaisinmaksu olisi turvattu.

Tämän parkaisun nettirakastetulleen hän esittää vasta siitä vaiheessa, jolloin naisparka on jo koukussa ja jolle rahan antaminen on oikeastaan helppo rakkauden ja luottamuksen todistus. Hetken on oltava sopiva, ei liian aikainen, sillä maaperän tulee olla kypsytetty. Yhteisen tapaamisen tulee olla jo houkuttelevasti näköpiirissä, johon verrattuna raha-asia on vain mitätön ohimenevä episodi.

Huijaus vaatii ammattitaitoa
Tarinan ”Stephen” on verbaalivirtuoosi, hän osaa lirkutella Elinallemme niin, että lukijaa suorastaan iljettää samalla kuin myös ihmetyttää. Huijarin sanan käyttö ja oman feikkitarinan rakentelu muodostavat monipolvisen yksilöhistorian, johon hän rakentaa sopivia elementtejä.

Huijarin omaelämänkerta on mielikuvituksellinen, mutta siihen liittyviä yksityiskohtia rikoksia selvittävät tuntevat tyypillisiksi valhe-elementeiksi. Huijari on yksinäinen, eronnut tai leski, pettynyt, kenties hänellä on sairas lapsi (jonka hoitoon kuluu tietysti rahaa), hän haluaa muodostaa pysyvän ihmissuhteen. Totta kai hän lupaa olla ehdottoman uskollinen ja katsoo asiaa pitkälle tulevaisuuteen.

Ovelimmat tekevät kaiken huolellisesti niin, ettei jälkikäteen uhri pääse poliisien avusta huolimatta viestien lähettäjän jäljille. Jopa puhelut tulevat tunnistamattomia teitä, ääni on muokattu sopivan matalaksi, eivätkä kerrotut elämäntarinaan liittyvät yksityiskohdat anna vihjeitä todellisesta huijarin henkilöstä.

Anonyymi kirjoitti...

Tutkimus selvitti, mistä johtuu lapsikato: Matkustelu ja unelmaelämä kiinnostavat ”prisma-arkea enemmän”

Osalle naisista raskaus pelottaa ulkonäkökysymyksenä, mutta tämäkään ei ole vain lohdutonta.

- Joskus tuttavapiirin esimerkkien kautta oli havaittu, että äiti voi edelleen olla hoikka ja palata entisiin mittoihin raskauden jälkeen, kirjoittavat tutkijat.

Myös nuoret miehet kommentoivat pienten lasten isien ”rupsahtunutta” olemusta.

Anonyymi kirjoitti...

Hyväuskoisten miljoonat naisen omaan käyttöön - Suomalainen ex-kirkkopomo vietiin suoraan vankilaan Floridassa

Floridan suomalaisen Kotikirkon johdossa toiminut nainen on tuomittu vankilaan miljoonahuijauksista. Rikokset liittyvät naisen toimintaan sijoitusbisneksessä, missä hän käytti hyväuskoisten sijoittajien rahat omiin tarpeisiinsa.

Anonyymi kirjoitti...

Melissa, 19, saa 200 yhteydenottoa miehiltä päivässä – "Videolla ihmisistä saa enemmän irti"
IHMISSUHTEET Varsinkin nuoret haluavat yhä useammin nähdä potentiaalisen kumppanin videolla ensin.


Videoiden suosio on kasvanut niin sosiaalisessa mediassa kuin uutistenkin katselussa, joten on melko luontaista, että trendi on levinnyt myös deittailuun.

Siinä missä nettideittailu on aiemmin perustunut vahvasti kuvien ja tekstin varaan, yhä useampi, varsinkin nuori, haluaa nähdä potentiaalisen kumppaninsa videolla. Monet deittiapplikaatiot ovatkin jo mahdollistaneet käyttäjilleen mahdollisuuden lähetellä toisilleen liikkuvaa kuvaa.

Vielä pidemmälle tämän ajatuksen vie suomalainen deittisovellus Klip, jossa käyttäjät voivat keskustella ainoastaan videoiden välityksellä.

– Meillä on nyt noin 20 000 latausta Suomessa. Teimme hiljattain ulkoasu-uudistuksen, joten uskomme suunnan olevan nousussa. Suomessa iso osa käyttäjistä on pääkaupunkiseudulla, mutta kyllä heitä on paljon myös muualla, Klipin tuotevastaava Emilia Oksanen kertoo applikaation suosiosta.

Selfiekulttuurissa ja sosiaalisessa mediassa kasvaneille oman itsensä kuvaaminen on luontaista.

19-vuotias Melissa Stén on yksi niistä, joille video on jo luonnollisempi tapa deittailla. Hän käyttää lähes kaikkia saatavilla olevia deittisovelluksia Tinderistä Hot or Notiin, mutta pitää eniten niistä, joissa kumppanin pääsee näkemään videolla.

– Videolla ihmisistä saa enemmän irti ja he ovat aidompia. Siinä näkee helpommin millainen tyyppi on kyseessä. Onko hän kuinka rempseä tai itsevarma. Ja totta kai niistä näkee toisen ulkonäön paremmin. Videossa on vaikeampi huijata samalla tavalla kuin kuvassa, Stén luettelee.

– Videolla myös keskustelun aloittaminen on parempaa. En esimerkiksi itse koskaan vastaa vaikkapa Tinderissä, jos joku kirjoittaa vain moi. Pitää olla vähän mielikuvitusta.

Monet kuitenkin yhä kammoavat itsensä kuvaamista. Tämä huomattiin myös Klipissä ja sovellus päätti auttaa käyttäjiään.

– Klipissä on mahdollisuus vapaan videon lisäksi tehdä video, jossa käyttäjä vastaa sovelluksen esittämiin kysymyksiin videon pyöriessä. Videoita voi tehdä yhteensä yhdeksän kappaletta omaan profiiliin. Käyttäjä voi myös ladata valmiin videon puhelimen galleriasta. Tämä auttaa juuri siinä, ettei käyttäjällä ole paineita juuri sillä hetkellä kuvata itseään, Oksanen kertoo.

Stén puolestaan vinkkaa miehille mitä videolla ei kannata tehdä.

– Itse olen sen verran pinnallinen, että kyllä mies saa olla videolla vähän panostanut ulkonäköönsä. Sitten kannattaa valita jokin hyvä paikka. Ei se hirveästi sytytä, jos mies istuu sängyllä Nalle Puh -lakanoissa. Näyttää heti paljon paremmalta, jos takana on jokin ikkuna tai kiva kasvi, Melissa nauraa.

Anonyymi kirjoitti...

Kielinainen pulassa:

Sara Forsberg pyytää apua: ”Minulla ei ole yhtään keikkaa koko kesänä”

Anonyymi kirjoitti...

Tytöt päihittivät pojat lähes kaikissa ylioppilaskokeissa – Katso kevään ylioppilaiden väliset erot omassa lukiossasi
Pojat olivat parempia englannissa, kemiassa, pitkässä matematiikassa ja pitkässä venäjässä. Jutun lopussa näet tyttöjen ja poikien erot lukioittain.


Lilli Rantasella oli ennen vanhojen tansseja toisenlainen tilanne kuin lukiolaistytöillä yleensä: poikia tanssipariksi oli tarjolla yllin kyllin. Sen sijaan oman luokan poikien piti etsiä naispuolisia tanssipareja muista lukioista.

Maunulan yhteiskoulun lukion yleislinjalla ja samassa koulussa toimivassa matematiikkalukiossa on nimittäin enemmän poikia kuin tyttöjä – matematiikkalinjalla poikia on kaksi opiskelijaa kolmesta.

Vanhojen tansseja lukuunottamatta sukupuoli ei vaikuta millään tavalla, sanoo Lilli Rantanen.

– Mä itse en ole koskaan esimerkiksi kokenut, että pojat olisivat matematiikassa parempia, koska mä olin peruskoulussa yksi meidän luokan parhaimpia.

Jostain syystä pojat kuitenkin valitsevat ja kirjoittavat pitkän matematiikan useammin kuin tytöt.

Tänä keväänä valmistuvista ylioppilaspojista lähes puolet kirjoitti pitkän matematiikan, tytöistä kolmasosa. Tyttöjen ja poikien keskimääräiset arvosanat matematiikassa olivat kuitenkin käytännössä samat – pitkässä matematiikassa pojilla vain hitusen parempi.

Äidinkielessä tytöt voittivat, pojat puolestaan englannissa parempia
Yliopistojen opiskelijavalinta on muuttumassa siten, että suurin osa opiskelijoista otetaan vuonna 2020 sisään ylioppilastodistuksen arvosanojen perusteella. Ennakkotietojen perusteella kaikille pakollisesta äidinkielen arvosanasta tulee merkittävä pistepotti jatko-opiskeluihin haettaessa.

Se hieman mietityttää Helsingin matematiikkalukion ensimmäistä luokkaa käyvää Juhani Haikalaa. Hän kertoo, että äidinkieli tuotti peruskoulussa ongelmia. Yli ysin oppilaalla äidinkieli putosi kutoseen peruskoulussa – se ei vain napannut.

– Suoraan sanoen kielioppi ei vaan ole hirveän kiinnostavaa. Äidinkieli helpottui vähän lukioon tullessa, kun ei ole niin paljon sitä kielioppia. Onhan se oikeasti tärkeää oppia kirjoittamaan oikein ja oikealla kirjakielellä.

Äidinkielen ylioppilaskokeessa pojat kirjoittivat yli puoli arvosanaa heikommin kuin tytöt.

Itse asiassa tyttöjen keskimääräinen arvosana oli lähes kaikissa aineissa parempi kuin poikien. Englanti, pitkä venäjä, kemia ja pitkä matematiikka sujuivat pojilla kuitenkin tyttöjä paremmin. Kovin suuriksi erot eivät kasvaneet. Suurin ero poikien hyväksi oli pitkässä englannissa, noin puoli arvosanaa.

Suurimmat erot tyttöjen hyväksi olivat terveystiedossa ja psykologiassa, joita tytöt myös kirjoittavat huomattavasti enemmän kuin pojat. Tytöt päihittivät pojat myös fysiikassa, vaikka pojista sen kirjoitti joka kolmas ja tytöistä joka kymmenes.

Voit katsoa alla olevasta taulukosta tarkemmin tyttöjen ja poikien väliset erot eri aineissa. Taulukossa ovat mukana ylioppilaskokeet, joihin on osallistunut vähintään 20 tyttöä ja 20 poikaa.

Anonyymi kirjoitti...

Totaalikieltäytyjille halutaan vero

Keskustan puoluehallitus vastustaa esitystä, jolla voisi vapautua palveluksesta rahaa vastaan.

Keskustanuoret on tehnyt keskustan Sotkamon puoluekokoukselle Maanpuolustusvero totaalikieltäytyjille -aloitteen.

Keskustanuorten mukaan ase- ja siviilipalveluksen suorittamisesta kieltäytyvien tuomitseminen vankeusrangaistukseen on ongelmallinen.

– Rangaistus olisi korvattava asevelvollisuusaikana normaalien verojen lisäksi maksettavalla maanpuolustusverolla. Maanpuolustusveron tuotto pitäisi kohdistaa maanpuolustuksen ja yhteiskunnalle kriittisten turvallisuustehtävien ylläpitoon. Keskusta ottaa tavoitteekseen nykyisen vankeusrangaistuksen korvaamisen maanpuolustusverolla, keskustanuoret esittävät.

Keskustan puoluehallitus tyrmää aloitteen vastauksessaan.

Puoluehallitus viittaa perustuslain 127. pykälään. Sen mukaan jokainen Suomen kansalainen on velvollinen osallistumaan isänmaan puolustukseen tai avustamaan sitä sen mukaan kuin laissa säädetään.

– Maanpuolustustahdon voidaan katsoa olevan pienen maan turvallisuuden vankimpia kivijalkoja. Suomessa maanpuolustustahto on pysynyt korkeana, ja yleinen asevelvollisuus nauttii kansan keskuudessa laajaa hyväksyntää ja suosiota. Suomalainen asevelvollisuus on maanpuolustustahdon ilmentymä ja toisaalta asevelvollisuus tukee maanpuolustustahtoa.

– Aloitteessa esitetty maanpuolustusvero voisi tarkoittaa käytännössä asevelvollisuudesta vapautumista rahallista suoritusta vastaan. Tämä voisi pahimmillaan murentaa pohjan yleiseltä asevelvollisuusjärjestelmältä ja sitä kautta Suomen puolustusratkaisulta. Niin ikään se voisi asettaa kansalaiset eriarvoiseen asemaan tulotasosta ja varallisuudesta riippuen, ja sitä kautta voisi johtaa siihen, että asevelvollisuus voitaisiin ulkoistaa valikoidulle tai määrätylle ryhmälle, keskustan puoluehallitus perustelee.

Anonyymi kirjoitti...

Tyttöystävän pettäminen selvisi 30 vuotta myöhemmin: ”En ollutkaan tyttäreni isä”

DNA-testi paljasti tyttöystävän pettäneen.

Nyt 68-vuotiaan Matin takaraivossa oli jo vuosia häilynyt epäilys isyydestään. Hänestä tuli isä 24-vuotiaana, kun tyttöystävä tuli odottamatta raskaaksi. Raskaus oli Matille ikävä yllätys.

- En halunnut tämän tytön kanssa lasta enkä ollut ajatellut meneväni hänen kanssaan naimisiin, Matti kertoo.

Matti kuitenkin sitoutui yhteiselämään, sillä niin kuului vastuullisen ihmisen tehdä.

- Olimme kuitenkin kokolailla yhtyeensopimaton pari. Meillä oli erilaiset taustat, erilaiset arvot ja erilaiset käsitykset moraalista.

Liitto päättyi eroon lapsen ollessa parivuotias. Tytär jäi asumaan äitinsä kanssa ja vietti joka toisen viikonlopun Matin luona. Tyttären lapsuudessa Matilla oli mielestään hyvät välit tyttäreensä.

Aikuistuessaan tytär alkoi etääntyä isästään ja isä tyttärestään.

- Erkaannuimme tyttären mentyä naimisiin ja perustettua perheen. Hän ilmeisesti sekä alistui miehensä tahtoon että kaiketi halusi myös itse liittyä miehensä sukuun

Kuukausien odotus paljasti totuuden

Matti harrastaa sukututkimusta ja teetti itsestään DNA-testejä selvittääkseen muun muassa omaa isälinjaansa muutamaa tunnettua kotimaista polvea pitemmälle.

- Tyttäreni testautin saadakseni enemmän vertailupohjaa, mutta todella myös varmistaakseni isyyden. Minulla kun oli ollut siitä epäilykseni.

Matti teetti kaksi testiä. Kummankin tuloksia joutui odottamaan kuukausia.

- Tyttären testistä selvisi, etten ollutkaan tytön isä. Päällimmäisenä tunteena oli syvä pettymys tytön äitiin. Olin toki toivonut testin osoittavan epäilyni turhiksi ja vahvistavan isyyden. Vaan toisin siis kävi. Pyysin testifirmalta varmuuden vuoksi testin tarkistamista. Tarkistus vahvisti, ettemme ole edes kaukaista sukua keskenämme. Minulla on tuhansia niin sanottuja etäserkkuja, mutta tyttö ei kuulu edes heihin.

Kunpa tyttöystävä olisi ollut rehellinen

Matti kertoi testituloksen myös tyttärelleen. Ex-vaimoonsa Matti ei ollut yhteydessä. Ero oli sen verran katkera, ettei Matti ole pitänyt ex-vaimoon yhteyttä.

- Kehotin tytärtäni kertomaan asian äidilleen, mutten tiedä, onko hän niin tehnyt. Luulisi kuitenkin ketä hyvänsä kiinnostavan, kuka hänen oikea isänsä on.

Matti ei kuitenkaan toivo, että olisi jättänyt tyttären DNA-testin tekemättä.

- Varmuus on aina parempi kuin epävarmuus. Vaikka totuus olisikin ikävä.

Matti toivoo kyllä, että tyttöystävä olisi aikanaan ollut rehellinen ja kertonut, että muitakin isäkandidaatteja oli. Silloin isyys olisi voitu ajoissa varmistaa.

- En tiedä, miksei hän kertonut totuutta. Ehkä hän halusi lapselle elättäjän ja aavisti, etten olisi naimisiin suostunut, jos olisin totuuden tiennyt. Jotenkin kyllä ihmettelin, miksi tyttöystävä niin kovin innokkaasti halusi minun tunnustavan lapsen. En kuitenkaan osannut epäillä koiruutta, kun avioliiton ulkopuolella syntynyt lapsi piti siihen aikaan joka tapauksessa tunnustaa.

Anonyymi kirjoitti...

Nais­koo­da­reil­le olisi tarvetta – Elisa Tervonen ja Sonja Ukkola huomasivat, ettei ohjelmointi olekaan hiljaisten miesnörttien valtakuntaa

Ohjelmointi, siis koodaus, on usein käsitetty miespuolisten nörttien alaksi, johon ei juuri naisia hakeudu. Ohjelmistoyritysten henkilöstöstä vain murto-osa on naisia, mutta suhde muuttuu koko ajan.

– Naisille on tarvetta ja tilausta, sillä alan osaajien puute kasvaa koko ajan. Yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen aloituspaikkojen lisäyskään ei yksin auta, vaan on mentävä lukioon saakka: siellä suljetaan monta ovea, jos ei valitakaan pitkää matematiikkaa, Ohjelmistoyrittäjien toimitusjohtaja Rasmus Roiha sanoo.

Koodiviidakon pääkonttorissa Oulussa on useita naispuolisia koodareita.

– Ala tempaisi täysin mukaansa, vaikka ensin oletinkin tämän olevan hiljaisten miesnörttien valtakuntaa: tämä on yllättävän sosiaalista työtä, kymmenen vuotta alalla ollut Elisa Tervonen sanoo.

Sonja Ukkola opiskelee tietojenkäsittelyä ja on vasta kolmen kuukauden harjoittelussa.

– Olen todella tykännyt tästä työyhteisöstä. Jospa alalta löytyisi vakinainen työpaikka, kunhan saan opiskelut päätökseen.

Anonyymi kirjoitti...

Avoimessa suhteessa elävä kirjailija: Romanttinen rakkaus on ymmärretty väärin –”Polyamoria on romanttisempaa kuin sarjamonogamia”

0
Mitä on romantiikka? Puolisolle perjantaisin tuotuja kukkakimppuja ja kahdenkeskisiä ravintolaillallisia. Näinhän me romantiikan ymmärrämme.

Väärin ymmärretty, jyrähtää kirjailija Marjo Vilkko.

– Eihän tuollainen ole romanttista, koska se on ihan pohjattoman tylsää! Elämään tarvitaan jotain säröä, jotta se olisi romanttista.

Saksassa asuva Vilkko on vastikään julkaisut omiin kokemuksiinsa perustuvan romaanin Vilpitön sydän. Se kertoo, miten kolmikymppinen perheenäiti ihastuu kymmenen vuotta nuorempaan mieheen.

Mahdottomalta näyttävä romanttinen ihastus kehkeytyy vuosien mittaan keskustelujen ja kirjeenvaihdon kautta rakkaussuhteeksi, johon mahtuu myös muita ihmisiä. Vilkko toteuttaa tätä perhemuotoa myös omassa elämässään.

– Oma näkemykseni romantiikasta on lähes vastakkainen siitä, mikä nykymaailmassa on tavanomainen käsitys romanttisuudesta.

Vilkon kritiikki kohdistuu kiteytetysti kolmeen asiaan: romanttinen rakkaus ei ole niinkään tekoja kuin ihmisen sisäinen maailmankatsomus, romantiikka voi kohdistua muihinkin kuin pelkästään parisuhteen toiseen osapuoleen ja vastoinkäymiset ovat osa romantikon rakkauskäsitettä.

Vilkko haluaa herätellä keskustelua romanttisen rakkauden olemuksesta. Ylen blogissa pohdittiin vastikään, , vai olemmeko sekoittaneet romanttisen rakastumisen ja realistisen rakkauden.

Romantikko avaa sydämensä ihmisille
Marjo Vilkon kiinnostus romantiikkaa kohtaan alkoi jo 1990-luvun lopulla, jolloin hän tutki yliopistossa romantiikkaa aatesuuntauksena. Väitöskirjaa aiheesta ei syntynyt, mutta rakas harrastus kyllä.

Vilkon mukaan romantiikka on asenne ja ihmisen sisäinen ideaali. Sieltä se säteilee parisuhteeseen, parisuhteen ulkopuolelle ja muuhun maailmaan.

– Romantikolla on vilpitön sydän. Kaikille ei tarvitse olla avoin, mutta yleensä ihmisille kannattaa antaa mahdollisuus.

Tätä nykyään vallalla olevan romantiikka-käsityksen on vaikea sulattaa: että elämässä olisi mukana muitakin rakkaita ihmisiä kuin Se Ainoa Oikea romanttinen rakastettu.

Marjo Vilkko haluaa herättää ihmiset ajattelemaan myös muita vaihtoehtoja romanttiseen elämäänsä.

– Polyamoria, jossa kaikki ovat vilpittömiä toisiaan kohtaan, on romanttisempaa kuin sarjamonogamia. Jälkimmäisessä kumppania vaihdetaan heti, kun romantiikka arjessa hiipuu.

– Parhaassa tapauksessa myös se yksi ihminen, johon ensin rakastui, pysyy mukana suuremmassa romanttisessa kuviossa.

Anonyymi kirjoitti...

31 vuotta töissä, 5 työttömänä, 21 eläkkeellä – tämä on odote suomalaisten elinajan jakautumisesta: "Moni on yllättynyt"

Vuonna 2016 syntynyt suomalainen voi odottaa olevansa työelämässä yhteensä 31,4 vuotta, selviää Kelan tuoreesta tutkimuksesta. Työttömänä hän on laskennallisesti kaikkiaan 4,9 vuotta. Miehet ovat työttömänä naisia pidempään.

2010-luvulla miesten ja naisten erot työllisyydessä ja työttömyydessä ovat kasvaneet: naisten työllisyysodote on pidempi kuin miehillä ja työttömyysajan odote vastaavasti lyhempi.

Naisten työllisyysuran odote kaksi vuotta pidempi
Vuonna 2016 työllisyysodotteessa oli eroa lähes kaksi vuotta.

– Ehkä se oli laskelmassani yllätys, että naisten työllisyysajanodote on parempi kuin miehillä, vaikka naiset opiskelevat, hoitavat pieniä lapsia ja ovat eläkkeellä kauemmin kuin miehet. Ja näyttää siltä, että viime suhdannevaiheessa ero on kasvanut. Työttömyys on ehkä kohdannut enemmän miesvaltaisia aloja, sanoo Kelan johtava tutkija Pertti Honkanen sanoo.

Tutkijan mukaan nykyhetken taaperot viettäisivät elämässään keskimäärin peräti viisi vuotta vailla työtä, mikäli suhdanne pysyisi syntymähetken kaltaisena. Vertailun vuoksi nykyiset kolmekymppiset syntyivät maailmaan, jossa työttömyysodote oli vain kaksi vuotta.

– Moni on yllättynyt siitä, että se työttömyysajanodote on melko pitkä tässä viime vuosien suhdannetilanteessa.

"Työttömyys miehille vaikeampi paikka"
Tutkija ottaa esiin syrjäytymiskehityksen.

– Viisi vuotta työttömyyttä keskiarvona on aika paljon. Jos oletetaan, että puolet väestöstä välttyy kokonaan työttömyydeltä, niin silloin se viiden vuoden keskiarvo toisella puoliskolla on jo kymmenen vuotta. Ehkä me voidaan siitä päätellä, että syrjäytymisriski korkeaan työttömyysasteeseen liittyen on korkeampi kuin kuvitellaankaan.

Sukupuolet ottavat työttömyyden eri tavoin, arvioi Honkanen.

– Työttömyys on usein miehille vaikeampi paikka kuin naisille – perheet saattavat hajota ja tulee muita ongelmia, terveysongelmia.

Tutkija penää "voimaperäisempää" työttömyyden torjuntaa
Huonomminkin voisi olla.

– 1990-luvulla työttömyysajan odote oli jopa yli seitsemän vuotta. Mutta kun lasketaan 1990-lamasta lähtien, niin kovin paljon alle neljän vuoden ei ole menty, kertaa tutkija eri vuosien tilannetta.

Honkanen muistuttaa huoltosuhteesta.

– Työttömyyttä pitäisi torjua viime vuosia voimaperäisemmin, jos tästä huoltosuhteesta ollaan kovin huolissaan.

Naisten eläkeaika neljä vuotta pitempi kuin miehillä
Suomalaisten eläkeajan odote on kasvanut melko tasaisesti. Kuluneiden 30 vuoden aikana se on pidentynyt noin 18 vuodesta noin 21 vuoteen.

Naisten eläkeaika on noin 4 vuotta pitempi kuin miehillä, mutta ero ei näytä enää kasvavan. Elinajanodotteen pidentyminen vaikuttaa.

– Elinajanodotteen pidentyminen ja väestön terveydentilan parantuminen lisäävät eläkkeellä vietettävää aikaa ja kasvattavat vanhempien ikäluokkien työllisyyttä, hän sanoo.

Anonyymi kirjoitti...

Saako toista syyttää sovinistiksi – Onko se kunnianloukkaus?
Ministeri Jari Lepän erityisavustaja kutsui erottamisensa jälkeen ministeriä sovinistiksi. Sana on nykypäivänä erittäin leimaava, sanoo rikosoikeuden professori Matti Tolvanen.


Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä erotti erityisavustajansa Satu-Marja Tenhiälän huhtikuussa. Muutamaa viikkoa myöhemmin Tenhiälä kommentoi potkujaan Iltalehdelle syyttäen Leppää sovinismista.

”Ministeri ei pidä koulutetuista naisista ja minä en pidä sovinistimiehistä”, Satu-Marja Tenhiälä sanoi Iltalehdelle.

MTK:n metsäasiantuntijaksi palannut Tenhiälä ei ole tarkentanut syytöstään, eikä hän vastannut Seuran yhteydenottopyyntöön. Sen sijaan muun muassa ministeri Anu Vehviläinen ja kansanedustaja Hanna Kosonen ovat puolustaneet Leppää. Kososen mukaan Leppä on ”kohtelias herrasmies”.

Sovinistiksi nimittely ei ehkä vielä parikymmentä vuotta sitten hetkauttanut ketään. Nykyään sanalla on kuitenkin varsin raskas ja ikävä kaiku.

Voisiko sen käyttäminen olla jossain tapauksessa jopa kunnianloukkaus?

Sovinisti-leima heikentää henkilön arvostusta
Itä-Suomen yliopiston rikos- ja prosessioikeuden professori Matti Tolvanen toteaa, että poliitikon kohdalla kynnys kunnianloukkauksen tunnusmerkkien täyttymiselle on korkeampi. Sovinisti-sanaa hän pitää kuitenkin nykypäivänä erittäin leimaavana.

”Tämä on rajatapaus. Sovinistiksi nimittäminen on omiaan heikentämään henkilöä kohtaan tunnettua arvostusta, ei siitä pääse mihinkään”, Matti Tolvanen sanoo.

”Kyllä se on erittäin loukkaava ilmaus, mutta poliitikon pitää sietää kovaakin arvostelua.”

Helsingin yliopiston viestintäoikeuden professori Päivi Korpisaari huomauttaa, että Suomessa on menty sallivampaan suuntaan siinä, mitä ilmaisuja muista ihmisistä voi julkisesti käyttää. Syynä ovat osaltaan Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen Suomelle antamat tuomiot sananvapauden rajoittamisesta.

Sovinisti-sanan loukkaavuutta ei ole oikeudessa käsitelty. Sen sijaan korkeimmassa oikeudessa asti on käsitelty kunnianloukkaustapausta, jossa vastaanottokeskuksen työntekijöiden asennetta oli julkisesti kuvattu rasistiseksi. Oikeus piti sitä ”arvoarvostelmana” eikä tosiasiaväitteenä.

”Ilmaisuja, joista on ennen tuomittu, tarkastellaan tuomioistuimissa nykyään arvoarvostelmina, jotka voivat kuulua mielipiteen vapauden piiriin”, Päivi Korpisaari sanoo.

Itse sovinisti-sanan loukkaavuuteen Korpisaari ei ota kantaa mutta sanoo ymmärtävänsä, että sen voi perustellusti kokea kunnianloukkauksena. Tolvasen tavoin hän kuitenkin toteaa, että etenkin poliittisessa keskustelussa voidaan käyttää koviakin ilmauksia.

Mutta miten professori Matti Tolvanen ottaisi miehenä vastaan syytöksen sovinistisuudesta?

”Se antaisi ensin aihetta itsetutkiskeluun. Jos toteaisin, että syytökseen ei ole aihetta, kyllä se tuntuisi pahalta. Mutta en minä siitä kunnianloukkaussyytettä nostaisi”, Tolvanen sanoo.

Anonyymi kirjoitti...

Ina Mikkolan kolumni: Asiat jotka jokaisen tulisi ymmärtää seksityöstä – muutos alkakoon huorittelusta - Keskustele
Mikä takaisi seksityöntekijöille turvalliset työolosuhteet. Stigmatisoinnin ja totaalisten kieltojen sijaan pitäisi keskittyä kysymään seksityönteijöiltä itseltään, mitä he itse haluavat, kirjoittaa Ina Mikkola.


"Kaverini hässii työkseen", on lause, jota en olisi voinut sanoa vielä pari vuotta sitten, koska en yksinkertaisesti tuntenut yhtäkään seksityöntekijää. Nyt tunnen. Tehdessäni dokumentaarista tv-sarjaa pornosta pääsin tapaamaan ympäri maailmaa lukuisia pornonäyttelijöita sekä strippareita, maksullisia seuralaisia ja seksipalveluita myyviä henkilöitä.

Pääsin keskustelemaan itsevarmojen ja älykkäiden persoonien kanssa. Etenkin kohtaamani naiset tekivät minusta vahvemman ja viisaamman. Silti edelleen seksityöntekijät ovat ympäri maailmaa halveksituin ammattiryhmä. Heidät kaikki niputetaan samanlaisiksi alistetuiksi uhreiksi ja kakkosluokan kansalaisiksi.

Seksityötä kohtaan liittyvistä ennakkoluuloista ja tietämättömyydestä pitää päästä eroon. Mitä meidän jokaisen tulisi ymmärtää seksityöstä?

Valtaosa seksityöntekijöistä on naisia, mutta seksityötä on monenlaista, ja jokaisen seksityöntekijän tausta, tilanne ja syyt tehdä työtä ovat erilaiset. On eri asia olla kuuluisa nuori pornotähti Hollywoodissa kuin seksiä myyvä keski-ikäinen äiti Etelä-Afrikassa tai seuralaispalveluita tarjoava transnainen Brasiliassa. Olen tavannut nämä kaikki, eikä mieleeni tulisikaan niputtaa näitä naisia johonkin yhteen kategoriaan.

Jotkut päätyvät tekemään seksityötä taloudellisesta pakosta, vaikka heitä ei suoranaisesti siihen kukaan pakotakaan. Joillekin seksityö on täysin oma valinta, intohimoammatti, josta he nauttivat. Tämän hetken yksi suosituimmista yhdysvaltalaisista räppäreistä nimeltään . Hän on painottanut, ettei homma todellakaan sovi kaikille, mutta itse hän pääosin piti työstä ja sai sen avulla mahdollistettua unelmiaan.

Seksityö ei ole sama asia kuin ihmiskauppa. Siksi asenteiden näitä kahta kohtaan ei tulisi olla samanlaiset. Jos ihminen on ihmiskaupan uhri, se on aina halveksittavaa sekä tuomittavaa. Halveksittavaa niitä kohtaan, jotka siihen pakottavat, ei koskaan uhrien suhteen. Mutta jos ihminen haluaa itse omasta tahdostaan tehdä seksityötä, sen ei pitäisi olla halveksuttavaa. Meillä jokaisella tulisi olla itsemääräämisoikeus omaan kehoomme.

Maksulliseen seksiin suhtautuminen on hyvin sukupuolittunut kysymys. Vaikka nykyään Suomessa Väestöliiton tekemien tutkimusten mukaan ei ole yleisesti ottaen kovinkaan suuria eroja, ovat kuitenkin merkittävä poikkeus. Enemmistö miehistä hyväksyy seksin myymisen, kun taas enemmistö naisista vastustaa sitä.

Sukupuolittuneet asenteet eivät toki yllätä. Monia naisia puistattaa ajatus seksin harrastamisesta rahaa vastaan, ja kun kuvittelee itsensä tilanteeseen, on reaktio aiheeseen helposti negatiivinen. Miehet puolestaan ovat se pääsiallinen asiakasryhmä, joten suopeampi suhtautuminen on loogista. Suomessa noin joka kymmenes mies kertoo joskus elämänsä aikana ostaneensa seksiä. Naisista vain alle puoli prosenttia. Naiset hässivät suomalaisia, mutta miehetpääosin ulkomaalaisia. Toisaalta, vaikka miehet hyväksyvät seksin myymisen helpommin kuin naiset, ei se kerro suoraan ammatiryhmän kunnioittamisesta.

Anonyymi kirjoitti...

Vähällä pääsi uhriinsa verrattuna:

Valheellisen raiskausilmiannon tehnyt nainen tuomittiin ehdolliseen vankeuteen ja yhdyskuntapalveluun – Mies istui yhdeksän kuukautta syyttömänä vankilassa - Kotimaa | HS.fi

Anonyymi kirjoitti...

”Opin, että jokaisella pitää olla kymppitonni säästössä avioeron varalta”

Miehestään eronnut Johanna kertoo, mitä hän oppi kantapään kautta eroon varautumisesta.
Taloussanomat kertoi viikonloppuna espoolaisen Sallan avioerosta ja sen tuomasta taloudellisesta ahdingosta. Salla jäi avioerossa kahden lapsen yksinhuoltajaksi, ja joutui turvautumaan luottokorttiin saadakseen muutaman huonekalun uuteen kotiinsa. Salla hyödynsi myös Facebookin kierrätysryhmiä.

Taloussanomat pyysi lukijoita kertomaan omia kokemuksiaan avioeron aiheuttamista taloudellisista vaikeuksista.

Nimimerkki Johanna erosi entisestä aviomiehestään neljä vuotta sitten, omasta aloitteestaan.

– Eron syynä oli miehen alkoholismi juomaputkineen ja katoamistemppuineen, mutta myös uusi rakkaus. Aikaisemmin en voinut erota, koska pelkäsin, miten lapset selviävät isän luona, kun tulee yllättäviä kapakkareissuja ja muuta vastaavaa, Johanna kirjoittaa.

Perhe oli asunut omakotitalossa. Lapset olivat avioeron tullessa vireille 10- ja 14-vuotiaat. Lapset toivoivat itse vuoroviikkoasumista ja muuttoa naapurikaupunkiin, jossa toinen heistä kävi koulua.

Vuokra-asunto maksoi 1 500 euroa kuussa
Perheen isä jäi asumaan omakotitaloon, joka laitettiin myyntiin. Johanna hankki kalustetun vuokra-asunnon, josta hän maksoi vuokraa 1 500 euroa kuukaudessa.

Ero oli riitaisa.

– Olimme sopineet, että maksamme lasten menot puoliksi. Näin tehtiinkin, kunnes allekirjoitin lastenvalvojalla sopimuksen, että elatusmaksut ovat nolla euroa. Mies lakkasi hoitamasta kuluja ja kaikki jäi yhtäkkiä minun vastuulleni. Vuokran lisäksi auto, kodin perustamiskulut, lasten vaate- ja harrastuskulut..., Johanna luettelee.

Hän alkoi kirjata menojaan ruutuvihkoon, jotta tilanne tasapainottuisi.

– Uusi mies oli mukana kuvioissa, mutta asuimme erillään. Kun talo vihdoin meni kaupaksi yhdeksän kuukauden jälkeen, olin velkaantunut lähes kymppitonnin edestä. Maksoin velat pois ja leikkasin luottokortit kahtia. Loput talorahat laitoin säästöön määräaikaistilille.

Sitten Johannan äiti sairastui ja kuoli. Isäpuoli ilmoitti, että aikoo testamentista huolimatta pitää äidiltä jääneet varat itsellään.

– Jouduimme veljeni kanssa palkkaamaan juristin selvittämään asiaa. Juristit veloittavat työstään noin 250 euroa tunnilta.

Ex-mies häiritsi, painosti ja teki kiusaa, Johanna kertoo. Lopulta hän palkkasi toisen juristin hoitamaan avioeroa. Erojuristin avulla saatiinkin aikaan sopimus, jonka mukaan ex-mies maksaisi lasten harrastuskuluja.

– Se oli hyvä ratkaisu.

Johanna on sittemmin mennyt naimisiin uuden miesystävänsä kanssa. Pari osti asunnon talokaupoista jääneillä rahoilla.

– Nykyinen mies on hyvä ja luotettava. Olemme kuitenkin sopineet, ettei hän osallistu minun lasteni elatukseen. Hänellä on itsellään kouluikäinen lapsi jota elättää ja joka asuu meillä vuoroviikoin.

Anonyymi kirjoitti...

Make love, not war, sanoo Antti Tuisku kesäkumibiisissään – tyttöjen seksipositiivisuus vaihtui moninaisuuden julistamiseen
Jos seksihelle olisi kappale, se kuulostaisi Antti Tuiskun Kumipuvulta.


TÄMÄN vuoden kesäkumibiisi, Antti Tuiskun esittämä Kumipuku, on popkappaleena erinomainen ja maailmankatsomukseltaan vapautuneen edistyksellinen.

Jatkumo tuntuu loogiselta:

Viime vuoden Tyynysotaa esitteli feminististä seksipositiivisuutta neljän nuoren naisartistin voimin, ja nyt julistetaan seksuaalista moninaisuutta ja lempimisen ilosanomaa ylipäätään.

”Jos sä et kuulu kumpaankaan lokeroon, se silti sun mielessä on”, laulaa Tuisku.

”Jos tehtäisiin sitä siis useemmin, maailmassa ois asiat paremmin”, hän jatkaa.

Make love, not war! Kysehän on miltei poliittisesta kappaleesta – toki Tuiskun tapaan eli niin, että mitään ei sanota aivan suoraan.

Turvaseksiin kannustavan kesäkumikampanjan taustalla ovat YleX, Suomen Punainen Risti, Väestöliitto, Syöpäjärjestöt ja Sotilaskotiliitto. Ponnistusta tukee sosiaali- ja terveysministeriö.

Kumipuku on järjestyksessään 23. kampanjabiisi. Ensimmäinen julkaistiin vuonna 1996.

HITEIKSI nousseiden kesäkumikappaleiden viestejä on tutkittu ja päivitelty ennenkin. Suurimmat kohut koettiin vuosina 2013 ja 2014.

Cheekin ja Jukka Pojan Jossu-kappaletta (2013) syytettiin – aiheellisesti – slutshamingista eli huorittelusta.

Biisissä Jukka Poika varoittelee Cheekiä ”biatchista”, joka ”ei oo viaton” ja jolla ”on toinen jäbä, ehkä kolmaskin”.

”Ois parempi jos se ois sulle vaan yhden illan makaus”, Jukka Poika sanoo Cheekille. Monen kumppanin kanssa seksiä harrastava nainen siis tuomitaan, mutta Cheekin kohdalla satunnainen seksi ja ”mimmien vaihtaminen” sallitaan.

Esimerkiksi musiikkitoimittaja Oskari Onninen kritisoi aikoinaan kappaleen maailmankuvaa.

Kesärenkaita (2014) taas paheksuttiin esittäjänsä iän takia. Jotkut kokivat, että 15-vuotias Robin oli liian nuori laulamaan seksistä – vaikka juuri teinit ovat turvaseksikampanjan ydinkohderyhmää.

Jossun ja Kesärenkaiden jälkeen kesäkumeja mainostivat Kasmir ja Saara. He lauleskelivat Vauvoja-singlessään geeneistä, perheestä ja perunamaasta.

Onneksi lisääntymiskeskeinen heteroseksioletus on nyt jätetty taakse. Eletään sitä vuotta, jota eletään.

MILLAISIA aineksia arvoliberaali Kumipuku siis sisältää?

”Jos et kuulu kumpaankaan lokeroon” voi viitata joko seksuaali- tai sukupuoli-identiteettiin. Tuisku puhuttelee heitä, jotka eivät koe olevansa yksiselitteisesti homoja tai heteroita, miehiä tai naisia.

Artisti itse on kierrellyt seksuaalisuuskysymystä koko uransa. Hän ei ole halunnut vastata uteluihin identiteetistään. ”Homo, hetero, en kommentoi”, hän totesi En kommentoi -hitillään, kuten myös lukuisissa lehtihaastatteluissa.

Anonyymi kirjoitti...

Avoliitto! Touko Aalto ja Iris Flinkkilä muuttavat yhteen - ”Samaan paikkaan kuin missä minä ja minun rakas on”

Vihreiden puheenjohtaja Touko Aalto vahvistaa asian Iltalehdelle, mutta ei halua kommentoida asiaa sen enempää.

Myös graafikkona työskentelevä Iris Flinkkilä on kirjoittanut sekä Twitterissä että Instagramissa olevansa muuttopuuhissa.

- Ainakin saan kaikki ihanat juttuni, kimononi, kuvani, astiani ja kirjani samaan paikkaan kuin missä minä ja minun rakas on. Minun jutut, minun tavarat, minun elämäni, kaiken yhteen paikkaan, Flinkkilä kirjoittaa Instagramissa.

Pariskunnan seurustelu nousi julkisuuteen sen jälkeen, kun Touko Aalto erosi vaimostaan Johanna Pietiläisestä. Pariskunta oli ehtinyt olla avioliitossa kahden vuoden ajan.

Avioeroa seuranneiden huhujen jälkeen Aalto vahvisti Facebookissa elokuussa 2017, että eron syynä on hänen suhteensa vihreiden puoluetoimistolla tuolloin työskennelleeseen Flinkkilään.

- Pyydän heiltä anteeksi kiusallista huomiota ja ryöpytystä, jonka kohteeksi he ovat joutuneet, Aalto kirjoitti tuolloin Facebookissa.

Matalaa profiilia

Aalto ja Flinkkilä eivät ole yhdessäolonsa aikana esiintyneet julkisuudessa yhdessä.

Marraskuussa vihreiden puheenjohtaja Aalto otti kantaa seurusteluunsa lyhyesti Iltalehden haastattelussa puoluetapahtuman yhteydessä. Aalto muun muassa totesi, että pariskunta on yhdessä vaikkakaan eivät aio "täällä käsi kädessä kävellä".

- Kaksi itsenäistä ihmistä on yhdessä, mutta tekee omia asioitaan, Aalto sanoi.

Flinkkilä on tullut julkisuudessa tunnetuksi erityisesti seksipositiivisuuden puolestapuhujana. Seksipositiivisuus tarkoittaa sitä, ettei seksin harrastamiseen liitetä samanlaisia sääntöjä kuin ennen: se ei ole enää niin vakava, paheksuttu tai jollain lailla kielletty puheenaihe kuin joskus aiemmin.

- Tunnistan tosi selkeästi tuollaisen ajattelumallin itsessäni, lähipiirissäni ja oman ikäisissäni. En tullut edes ajatelleeksi (näitä sääntöjä), seksi on niin luonnollinen juttu, Flinkkilä sanoi Nytin haastattelussa.

Anonyymi kirjoitti...

Suomalaisnuorille jaettava seksiopas raivostutti brittikonservatiivit - valkoinen nainen ja musta mies sekä homopari kiihkeissä asennoissa: ”Tämänkö vuoksi Mannerheim taisteli”

"Suomalaisen alakoulun seksuaalikoulutuksen kirja", britannialainen äärikonservatiivijärjestö Traditional Britain Group kirjoittaa sosiaalisessa mediassa jakotekstiksi kuvalle, joka on napattu suomalaisen Hivpointin nuorisotyön Just wear itin Seksiä on monenlaista -esitteestä.

Järjestön Facebook-jaossa näkyvällä esitteen sivulla on kaksi kuvaa: toisessa valkoinen punatukkainen nainen harrastaa seksiä lippispäisen tummaihoisen miehen kanssa ja toisessa kuvassa rakastelee kaksi sinitukkaista valkoista miestä.

Sekös sai brittikonservatiivit some-raivon valtaan. Sunnuntaina jaettuun päivitykseen oli kertynyt tiistai-iltaan mennessä yli kaksisataa raivostuneen ja itkevän naaman reaktiota. Saatetekstissä varoitellaan, ettei kuvien alkuperäislähde sovi heikkovatsaisille.

Myös kommentteja on kertynyt valtava määrä. Esitettä syytetään "perverssiksi propagandaksi" ja liberaaleja "yhteiskunnan syöväksi".

- Mannerheimin miettii varmasti, että tämänkö vuoksi hän taisteli, yksi kommentoija kirjoittaa surullisten hymiöiden saattelemana.

- Hirviömäistä ja häpeällistä, kirjoittaa toinen.

Traditional Britain Group kertoo sivuillaan, että Britanniaan on toisen maailmansodan jälkeen kohdistettu vakavia hyökkäyksiä maan kulttuuria, perintöä ja perustuslakia vastaan. Järjestön mukaan poliittinen korrektius ja pakotettu monikulttuurisuus ovat vesittäneet "rikkaan kansakunnan luonteen".

- Britannialle on olemassa vaihtoehto. Vastarinta alkaa nyt, järjestö päättää kuvaustekstinsä verkkosivuillaan.

Kuvat kertovat moninaisuudesta

Hivpointin nuorten työn suunnittelija Maria Oinonen sanoo, että seksuaalikasvatus saa ajoittain arvostelua osakseen.

- Suomessakin voi olla esimerkiksi uskonnollisia lahkoja, jotka ovat perinteisen ajattelun kannalla. Seksuaalikasvatus ymmärretään usein väärin niin, että se on seksin opettamista. Sitähän se ei ole, vaan annamme tietoa, jonka avulla nuoret voivat tehdä omia ratkaisujaan seksielämänsä suhteen.

Pääasiassa esite on saanut Oinosen mukaan hyvää palautetta niin järjestöiltä, opettajilta, nuoriso-ohjaajilta kuin nuorilta itseltään. Esitteelle löytyy puolustajia myös Traditional Britain Groupin päivityksessä. Kuvien kirvoittamien raivoreaktioiden ja itkun lisäksi päivityksessä on kymmeniä tykkäyksiä. Niistä löytyy hyvin paljon suomalaisia nimiä.

Monet suomalaiset ovat ilmestyneet päivitykseen hihittelemään raivostuneille brittikommenteille ja Traditional Britain Groupin päivitys on levinnyt Suomessakin sosiaalisessa mediassa.

Osa kommentoijista ihmettelee, mikä ihme esitteen kuvissa on vikana todeten, että ainakaan seksuaalikasvatuksessa ei syrjitä ketään sukupuolen tai seksuaalisen suuntautumisen vuoksi.

- Olemme halunneet, että kuvissa näkyy ihmisten, suhteiden ja seksitapojen moninaisuus. Sen on tarkoitus ravisuttaa perinteistä seksuaalikasvatusmateriaalia ja olla ajan hengessä mukana. Monista tutkimuksista ja kouluterveyskyselyistä saatava tieto pohjautuu vielä hyvin heteronormatiiviseen ja yhdyntäkeskeiseen ajatteluun, Oinonen sanoo.

Tärkeintä ehkäistä tauteja

Maria Oinosen mukaan esitteen keskeisin tarkoitus on kertoa, missä seksitavoissa taudit voivat tarttua ja miten niitä voi ehkäistä.

- Meiltä kysytään usein nuorten seksuaalineuvonta-chatissä, mitä joku asia tarkoittaa ja miten toimia erilaisissa seksitilanteissa. Nuoret etsivät tiedon joka tapauksessa jostain. On parempi, että he saavat asiallisesta lähteestä luotettavaa tietoa kuin että he etsivät saman asian vaikka pornosta.

Anonyymi kirjoitti...

https://www.aamulehti.fi/hyvaelama/katsoitko-ihastustasi-silmiin-paljastit-ehka-enemman-kuin-luulit-tutkija-kertoo-parimuodostuksen-salaiset-kaavat-joita-toistamme-huomaamatta-200974876

Katsoitko ihastustasi silmiin? Paljastit ehkä enemmän kuin luulit – Tutkija kertoo parimuodostuksen salaiset kaavat, joita toistamme huomaamatta

Anonyymi kirjoitti...

https://www.theguardian.com/books/2018/may/30/germaine-greer-calls-for-punishment-for-to-be-reduced
Vanhan polven feministi Germaine Greer sekoilee. Sanoo että seksi ilman intohimoa on raiskaus, samoin laiskuus sängyssä. Aikamoista puhetta taas joka ei menisi ikinä läpi miehen sanomana ilman infernaalista paskamyrskyä. Puhumattakaan siitä että tätä maksiimia sovellettaisiin naisiin. Sitten olisi ihmiskatiska lahnoja täynnä.

Anonyymi kirjoitti...

<a href=https://www.iltalehti.fi/kotimaa/201805312200984073_u0.shtml<a href=

Anonyymi kirjoitti...

20-vuotias Kaylee käytti amfetamiinia löytääkseen rauhan - huumekierre päättyi, kun hän kaivoi kirkon pihalla molemmat silmänsä irti

Amerikkalaisnaisen elämä alkoi uudestaan, kun hän sokeutui.
...
Jonain päivänä hän toivoo pääsevänsä opiskelemaan meribiologiaa.

Naispoliisi potki musiikkia kuunnellutta aviomiestään päähän - väitti pahoinpitelyä lavastetuksi

”Elähtäneistä kotirouvista” kavallussyyte: Syöpäsairaille lapsille tarkoitetut rahat vastuuhenkilön yksityisiin menoihin

Syytettyjen penkillä oli kalenteriprojektin keskeinen vastuuhenkilö, raumalainen myyjä (s. 1981). Syyttäjä vaati hänelle ehdollista vankeusrangaistusta kavalluksesta ja luottamusaseman väärinkäytöstä.

Naisen oli määrä hoitaa kalenterihanketta varten perustettavan yhdistyksen taloudellisia ja oikeudellisia asioita.

Anonyymi kirjoitti...

Seurakunnan työntekijä varasti kolehdista lähes 5 400 euroa – huijasi myös työttömyys­kassalta 15 500 euroa

Petostuomion nainen sai perusteettomasti maksetuista työttömyyspäivärahoista. Hän ilmoitti työttömyyskassalle olevansa työtön, vaikka hän oli samaan aikaan töissä ja sai palkkaa. Työttömyyskassalle aiheutui menettelystä noin 15 500 euron vahinko.

Aikuinen nainen hakkasi teinitytön Espoossa - syynä raivokas mustasukkaisuus: ”Sä hajotit meidän perheen”

Anonyymi kirjoitti...

Ex-NBA pelaajan murhasta syytetylle vaimolle jättitakuut

Anonyymi kirjoitti...

Tunnetko jo digideittailun ärsyttävimmän käytöstavan? Häilyminen tekee deittikaverin epävarmaksi | Yle Uutiset | yle.fi

This Is Why Ghosting Hurts So Much | Psychology Today

Anonyymi kirjoitti...

Sotapeli Battlefield 5 suututtaa faneja jo ennen julkaisua - ”Jos haluaa välttämättä saada mukaan naishahmon, sen pitäisi olla neuvostoliittolainen taistelija”

Monien mielestä naishahmo tuo peliin epäuskottavuutta.

Tältä näyttää Battlefield 5.

Lokakuussa ilmestyvä Battlefield 5 on herättänyt jo paljon tunteita. Trailerissa nähdyt asiat eivät kaikkia pelisarjan faneja miellytä. Yksi vastustusta herättäneistä muutoksista on se, että toiseen maailmansotaan sijoittuvassa Battlefield 5:ssa voi hahmokseen valita brittiläisen tarkka-ampujan, jolla on käsiproteesi.

Keskustelua on käyty erilaisissa pelaamiseen keskittyvillä keskustelupalstoilla. Toisten mielestä naishahmo on epäuskottava kaikin mahdollisin tavoin. Toisessa maailmansodassa Britannialla ei ollut naistaistelijoita - toisin kuin Neuvostoliitolla. Käsiproteesi taas näyttää aivan liian modernilta.

Twitterissä keskustelua käydään #notmybattlefield-häshtägin alla. Viestipalvelussa keskitytään eri toten historian vääristelyyn, ei pelaajan sukupuoleen.

- Ei historiaa voi kirjoittaa uudestaan. Jos haluaa välttämättä saada mukaan naishahmon, sen pitäisi olla neuvostoliittolainen taistelija.

- Historiaa ei voi kirjoittaa uudestaan, vaikka tarkoittaisi hyvää. Historian tuleekin loukata. Historian tulee herättää ajatuksia ja ennen kaikkea opettaa meitä. Jos totuus lakaistaan maton alle, mitään ei opita, käyttäjä Stephen Slack tviittaa.

Yksi käyttäjä on täysin eri mieltä. Hänen mielestään hahmossa on kyse ennen kaikkea tasa-arvon ajamisesta.

- Hyvä, että saadaan vihdoin naisia mukaan tähänkin touhuun. Haluat keskustella historiasta? Mene museoon. Tämä on v**** peli.

Pelin kehittäjän mukaan naishahmo kirjoitettiin, jotta peli olisi mahdollisimman monipuolinen ja kattava. Eräs käyttäjä puolustaa kehittäjän ajatuksia tviittaamalla, että naispelaajat haluavat hahmon, johon samastua.

- Kaikki te #notmybattlefield-urpot. Kasvakaa aikuisiksi. Ihan oikeasti. Tuo on säälittävää ja lapsellista, ja te nolaatte kaikki järkevät pelaajat. Naisia on olemassa, ja naiset pelaavat videopelejä. Heillä on oikeus pelata niitä sellaisella hahmolla, johon voivat samastua. Lopettakaa nyt jo ihan oikeasti.

Battlefield-pelisarjan eri osia on myyty kymmeniämiljoonia kappaleita. Sarjan ensimmäinen osa julkaistiin vuonna 2002.

Anonyymi kirjoitti...

Pikkupojille myytävä feministipaita oli monelle liikaa – mainoskuva nostatti kiihkeän keskustelun somessa: onko teksti sopiva lastenvaatteeseen?

T-paidan sanomaa on puitu hartaasti sosiaalisessa mediassa.
Kuva feministisestä lastenpaidasta sai aikaan valtaisan somemyrskyn, joka nousi myös uutisotsikoihin, muun muassa CBS kertoo. J. Crew -vaatekauppa julkaisi Instagramissa kuvan hymyilevästä pikkupojasta, jolla oli päällään punainen paita.

– Minä olen feministi myös, paidassa luki valkoisella.

Paita oli tehty yhteistyössä Prinkshop-nimisen yrityksen kanssa, joka tekee aatteellisia vaatteita. Prinkshop kuvailee sivuillaan arvostavansa sananvapautta ja tekevänsä printtituotteita, joiden aiheet vaihtelevat tasa-arvosta asesääntelyyn.

T-paita on herättänyt vaatekaupan Instagramissa kiihkeää keskustelua, InStyle huomioi. Monet kehuivat paidan välittämää sanomaa, mutta joidenkin mielestä oli väärin, että lastenpaitaan oli painettu vahva kannanotto. Kuvan kommenteista käy myös ilmi, kuinka erilaisia käsityksiä ihmisillä on feminismistä käsitteenä.

– Pikkulapset eivät ole ideologioita.

– Heippa! Älkää yrittäkö asettaa meihin poliittista ideologiaanne.

– Herran jestas, nämä lapset ovat liian nuoria ymmärtääkseen, mitä nuo sanat tarkoittavat. Lasten on tarkoitus olla lapsia, ei poliittisia mainostauluja.

– Antakaa lasten olla.

– Feminismi = tasa-arvo. Tasa-arvo ei ole poliittista (tai sen ei ainakaan pitäisi olla), eräs puolusti paitaa ja täydensi viestiään sydänhymiöillä.

– Minä rakastan tätä! On tärkeää ottaa lapset mukaan keskusteluun. Kyse ei ole vallasta. Eikä kyse ole poliittisten ideologioiden tuputtamisesta lapsille. Kyse on ihmisoikeuksista – miesten, naisten ja lasten.

– Tämä on upeaa! Toivon vain, ettei sitä olisi myyty loppuun niin nopeasti.

– Rakastan tätä! Ja mitä tulee näihin kommentteihin...no, ne vain todistava, että tarvitsemme tällaista.

– Tämä on muotia, jolla on tarkoitus. Kiitos, että otatte kantaa ja tuette kaikkien ihmisoikeuksia. Minulla ei ole lapsia, mutta jos olisi, ostaisin jokaiselle tällaisen.

Anonyymi kirjoitti...

Naisten saunavuoro
Yhdeksän vuotta sinkkuna


”Sinkkuudesta puhutaan kuin se olisi ongelma. Parisuhteessa olevat ihmiset projisoi sinkkuihin omaa pelkoaan yksin olemisesta.”

Sinkkuja pidetään sekä itsekkäinä bilettäjinä että säälittävinä yksineläjinä. Miten elää tasapainoista elämää itsenäisenä ihmisenä? Miltä tuntuu olla yhdeksän vuotta sinkkuna? Haastateltavana sinkkublogin pitäjä, kirjailija Henriikka Rönkkönen. Toimittajana Paula Tiessalo.

Anonyymi kirjoitti...

Minkä ikäisenä lapsi voi päättää sukupuolensa korjaamisesta? Asiantuntijat erimielisiä

Asiantuntijoilla on vastakkaisia näkemyksiä siitä, voiko esimerkiksi jo 4-vuotias tietää olevansa "väärässä sukupuolessa".

7-vuotias yhdysvaltalainen Gracie on syntynyt pojan ruumiiseen, mutta kokee olevansa tyttö. Gracieta satutti se, että ihmiset pitivät häntä poikana, kertoo yhdysvaltalainen KQED News.

Gracie ryhtyikin 4-vuotiaana elämään elämäänsä tyttönä: perhe hylkäsi lapsen entisen poikanimen, alkoi puhutella häntä tyttönä ja puki hänet tyttöjen vaatteisin myös kodin ulkopuolella.

Nyt Gracie sanoo olevansa onnellinen.

Mutta voiko 4-vuotias todella tietää elävänsä väärässä sukupuolessa? KQED:n haastattelemat asiantuntijat ovat asiasta erimielisiä.

Sosiaalista sukupuolta voi muuttaa jo nuorena
Kehityspsykologi ja kliininen psykologi Diane Ehrensaft uskoo, ettei sosiaalisen sukupuolen korjaukselle ole alaikärajaa. Sosiaalisella sukupuolella tarkoitetaan biologisten piirteiden ulkopuolelle jääviä sukupuolen ilmiöitä.

– Sosiaalisen sukupuolen muutos voi tapahtua heti, kun lapsi kykenee ilmaisemaan, kuka hän kokee olevansa, Ehrensaft tiivistää.

Yksi KQED:n haastattelema terapeutti kertoo tavanneensa jopa kolmevuotiaita lapsia, jotka ovat alkaneet muuttaa sosiaalista sukupuoltaan.

Lapselle kehittyy käsitys omasta sukupuolestaan tavallisesti 2–3-vuotiaana. Transtukipisteen mukaan transvestisuuteen liittyvät tunteet heräävät yleensä 3–13-vuotiaana.

Vanhempien on kuunneltava lastaan

Washingtonin yliopiston tutkija Kristina Olson muistuttaa KQED:n haastattelussa, etteivät vanhemmat aina kuuntele, mitä heidän lapsillaan on kerrottavanaan. Kuuntelemattomuudella voi olla vakavia seurauksia.

Yhden varoittavan esimerkin kertoo sukupuolentutkimukseen erikoistunut Erica Anderson. Hänen vastaanotolleen saapui hoidettavaksi viisivuotias, joka oli vaipunut masennukseen.

– Poika vertasi itseään siskoonsa kylpiessään hänen kanssaan. Se järkytti poikaa kovasti. Kerran hän meni kylpyhuoneeseen keritsimien kanssa tarkoituksenaan leikata peniksensä irti, Anderson kertoo.

Suuria harppauksia on vaikea peruuttaa
Ehrensaft muistuttaa, että harvan transsukupuolisen lapsen kokemus omasta sukupuolestaan muuttuu sosiaalisen sukupuolen muutoksen jälkeen.

Vastakkaista näkemystä edustaa sosiaalista sukupuolta tutkinut Thomas Steensma. Hän uskoo lujasti siihen, että moni lapsena sukupuoleensa tyytymätön ei kasva aikuisena transsukupuoliseksi. Lapsilla saattaa olla myös ohimenevä kausi, jolloin he kokevat samaistuvansa vastakkaiseen sukupuoleen.

Steensman mukaan sukupuolen epäyhdenmukaisuus ei aina jatku lapsuudesta aikuisuuteen. Tämä pitäisi ottaa huomioon sosiaalista sukupuolta vaihdettaessa: esimerkiksi nimen muutos on vahva viesti muille siitä, mikä on henkilön sukupuoli.

Steensman toteaa, että suuria harppauksia voi olla vaikea myöhemmin perua.

Samaa kantaa edustaa Columbian yliopiston kliinisen psykiatrian professori Jack Drescher. Hänen mukaansa harva terapeutti on pystynyt onnistuneesti tunnistamaan ne lapset, jotka pitävät kiinni transsukupuolisesta identiteetistään myös vanhempana.

Lisätutkimuksia tarvitaan
Yksimielisiä tutkijat ovat siitä, että asiasta tarvitaan enemmän tieteellisiä tutkimuksia. Sukupuolta koskevat ristiriidat voivat nimittäin koitua kohtaloksi: erään tutkimuksen mukaan liki puolet transsukupuolisista on yrittänyt itsemurhaa ennen kuin he ovat täyttäneet 24 vuotta.

Washingtonin yliopiston tutkimuksessa kuitenkin todettiin, että translapsen identiteetin tukeminen auttaa tukemaan myös lapsen mielenterveyttä.

Lähde: KQED, Transtukipiste, Seta

Anonyymi kirjoitti...

Feed me!:

(61) 700lb BBW Model Wants To Be Too Fat To Move - YouTube

Anonyymi kirjoitti...

Tarvitaanko poikakoulut takaisin? Lasse Lehtinen: Vääryys on kääntynyt

Peruskoulu on enemmän tyttöjen kuin poikien koulu.

Kirjailija ja entinen EU-parlamentin jäsen Lasse Lehtinen (sd.) kirjoittaa Ilta-Sanomien kolumnissaan ihmetelleensä, miten eri suuntiin murkkuikäiset pojat ja tytöt näyttävät kehittyneen. Miehenalut ovat rutkasti jäljessä ikäisistään nuorista naisista.

– Tasa-arvon kannalta kehitys on varmaan ollut oikea. Mutta onko vuosikymmeniä vallinnut vääryys tyttöjä kohtaan ajan mittaan kääntynyt vääryydeksi poikia kohtaan? Ainakin se ilmenee käyttäytymisessä ja tutkimusten mukaan myös koulumenestyksessä, Lasse Lehtinen kysyy.

Niinpä 1990-luvulla syntyneiden joukossa naisten koulutustaso on jo selvästi korkeampi kuin saman ikäisten miesten.

– Rankka murrosikä juuri ennen lukiota on monille pojille mahdoton tilanne. Aikuistuneiden tyttöjen rinnalla poika on helposti epävarma mölö. Yläasteella tytön ero kypsyydessä saman ikäiseen poikaan voi olla jopa kolme vuotta.

Lehtisen mukaan ”peruskoulu on enemmän tyttöjen kuin poikien koulu, sillä naisopettajat eivät kovin hyvin ymmärrä poikien sielunelämää”.

– Kuuliaisesti opetusta seuraavat tytöt saavat siten parempia arvosanoja ansiottakin, hän arvelee.

– Ongelmia tulee helposti, jos opettajalla ei ole riittävää ymmärrystä poikien maailmasta. Jo tasa-arvon vuoksi miesopettajia pitäisi saada lisää. Pojat kohtaavat aikuisen miehen koulussa yleensä vasta tarkkailuluokilla, kun syrjäytyminen on jo edennyt pitkälle, Lasse Lehtinen kirjoittaa.

Lehtinen arvelee, että huuto olisi valtava, jos asia olisi toisin päin. Hän ihmettelee johdonmukaisuuden puutetta: sama henkilö saattaa vastustaa ase- tai kansalaispalvelusta molemmille sukupuolille, mutta ei näe yhteiskoulussa mitään hassua.

– Pisa-vertailussa Suomeakin paremmin menestyneessä Aasiassa poikaluokkia kokeillaan jo. Uskaltaisivatko tytöt olla rohkeampia ainevalinnoissaan, jos he kävisivät koulua omassa ryhmässään, ja paranisiko poikien itseluottamus poikaporukassa?

Yhteiskoulun Lasse Lehtinen vitsailee sopivan vain tytöille. Hän kertoo itse käyneensä poikalyseota kahdeksan vuotta, josta hänellä on vain hyvää sanottavaa.

– Tossun alle ehtii kyllä aikuisenakin. Yhteiskoulun poikia kävi vähän sääliksi. Me kilpailimme sentään vertaistemme ressukoiden sekalaisessa joukossa, hyvässä ja pahassa.

Dung Thùy kirjoitti...

cool math run 3 action games for pc best actions game bgame

Anonyymi kirjoitti...

Belgia puuttuu tyttöjen silpomiseen

Tuore lakimuutos vapauttaa lääkärit vaitiolovelvollisuudesta tietyissä tilanteissa.

Belgian parlamentti on hyväksynyt lakimuutoksen, joka antaa terveydenhoitohenkilökunnalle mahdollisuuden ilmoittaa tyttöjen sukuelinten silpomisesta poliisille tai syyttäjäviranomaisille.

Aiemmin esteenä on ollut vaitiolovelvollisuus.

Brussels Timesin mukaan Belgiassa on noin 17 000 tyttöä tai naista, joiden sukuelimet on silvottu uskonnollisista tai kulttuurisista syistä.

Siirtolaisperheissä asiaa pidetään kunniakysymyksenä, sillä leikkaamattoman tytön ei katsota kelpaavan avioliittoon. Sukulaiset suorittavat usein toimenpiteen alkeellisissa olosuhteissa.

Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan yli 200 miljoonaa tyttöä ja naista on joutunut kärsimään toimenpiteestä eri puolilla Afrikkaa, Lähi-itää ja Aasiaa. Tietyissä osissa Sudania jopa kolmannes tytöistä kuolee silpomisesta aiheutuviin komplikaatioihin.

Asiasta kertoi myös Iltalehti.

Anonyymi kirjoitti...

Ruotsidemokraattien kannatus noussut, sosiaalidemokraattien huvennut

Ruotsissa maahanmuuttovastaisten ruotsidemokraattien kannatus on noussut selvästi samalla, kun hallitsevan sosiaalidemokraattien kannatus laskenut tuntuvasti. Muutokset ilmenevät Ruotsin tilastokeskuksen SCB:n laajasta mielipidemittauksesta.

Ruotsidemokraatit saisi nyt 18,5 prosenttia äänistä. Kannatus on noussut 3,7 prosenttiyksikköä viime marraskuun mittauksesta.

Hallituspuolue sosiaalidemokraatit saivat nyt tehdyn kyselyn mukaan 28,3 prosentin kannatuksen. Puolueen tuki on huvennut 4,3 prosenttiyksikköä edellisestä mittauksesta.

Opposition maltillinen kokoomus on kasvattanut kannatustaan hieman 22,6 prosenttiin.

STT

Anonyymi kirjoitti...

Älkää naiset valittako, jos ette hae johtotason tehtäviin

Jos johtopaikoille haluaa, pitää sinne aktiivisesti hakeutua. Muuten on turha itkeä sitä, ettei tasa-arvo toteudu, kirjoittaa Kauppalehden toimittaja Cilla Bhose.

Suomen Pankin johtokunnassa vapautuvaan paikkaan tuli määräaikaan mennessä 13 hakemusta. Kolmihenkiseen johtokuntaan pitää saada täydennystä, kun pääjohtaja Erkki Liikanen väistyy ja Olli Rehn tulee hänen paikalleen.

Virkaan haettavan ihmisen pitäisi täydentää johtokunnassa jatkavien Olli Rehnin ja Marja Nykäsen osaamista ja kokemusta. Erityistä painoa annetaan taloustieteen koulutukselle. Rahapolitiikan ja sen tutkimuksen tuntemus on eduksi.

Eduskunnan pankkivaltuuston puheenjohtaja Matti Vanhanen (kesk) luonnehti hakijajoukkoa kovatasoiseksi. Sitä se epäilemättä olikin. Hakijoista seitsemän on taloustieteen tohtoreita.

Kaikki virkaa hakeneet ovat miehiä. Yksikään nainen ei paikkaa hakenut. Tilanne oli sama keväällä, kun Suomen Pankin pääjohtajan paikka oli haussa. Tuolloin kiinnostusta ehkä laimensi se, että paikka oli etukäteen pedattu Olli Rehnille.

Matti Vanhanen ihmetteli STT:lle antamassaan haastattelussa, miksei yksikään nainen hakenut Suomen Pankin johtokuntaan.

”Tämä oli yllätys minullekin, koska pankki- ja tutkijamaailmassa ehdottomasti on tähän tehtävään päteviä naisia”, Vanhanen totesi.

Vanhanen on oikeassa. Naisvajetta kannattaakin ihmetellä. Tuskin on niin, ettei yhdelläkään naisella ole tässä maassa tehtävään tarvittavaa osaamista, ammattitaitoa ja kykyä.

Tasa-arvo etenee, jos naiset miesten tavoin kärppänä hakevat johtopaikoille, kun niitä on tarjolla. Naisten pitää niin ikään miesten tavoin hakea sellaisiin tehtäviin, jotka tukevat urapolkua toimitusjohtajiksi, muuten he eivät sellaisiksi etene.

Kaikki naiset eivät tietenkään halua johtopaikoille, eikä sinne kaikkien naisten kannata pyrkiäkään.

Mutta jos sinne mielii, pitää paikkoja aktiivisesti hakea. Jos ei hae, on turha itkeä sitä, ettei tasa-arvo toteudu.

Anonyymi kirjoitti...

Ensimmäiset #metoo-valheet toivat yli 7,5 miljoonan korvaukset – valesyytösten takana oli tuotantoyhtiön miestoimitusjohtaja

Anonyymi kirjoitti...

Feministinen puolue hahmottelee omaa perustulomallia – Kannatusta haetaan suurista kaupungeista
Feministinen puolue kokoontuu puoluekokoukseen ensi viikonloppuna Tampereella. Puolue ajaa myös perhevapaiden tasa-arvoista jakoa molemmille vanhemmille ja yksilön oikeutta kieltäytyä asepalveluksesta.


–Yhteiskunta, jota määrittelee vapaus ja kannattelee rakkaus.

Näin kuuluu vuonna 2016 perustetun Feministisen puolueen tunnuslause. Puolue järjestää toisen puoluekokouksensa ensi viikonloppuna Tampereella. Tapaamisessa keskustellaan erityisesti tulevista eduskuntavaaleista.

–Feministinen puolue on selvästi muun muassa nuorten suosiossa. Haluamme vahvistaa asemaamme isoissa kaupungeissa, kuten Tampereella ja Turussa, kertoo Pirkanmaan piirin puheenjohtaja Annamaija Saarela.

Kokouksessa keskustellaan esimerkiksi puolueen poliittisista toimenpideohjelmista. Myös feministinen perustulo- ja asepalvelusmalli ovat parhaillaan työstettävänä puolueen työryhmissä, mutta mitä nämä kyseiset mallit oikein ovat?

–Feministisen asepalvelusmallin lähtökohtana on kohdella kaikkia sukupuolia tasa-arvoisesti ja taata ihmisille mahdollisuus myös kieltäytyä asepalveluksesta oman vakaumuksensa mukaisesti, Feministisen puolueen puheenjohtaja Katju Aro sanoo.

Huolena epätasa-arvo
Aron mukaan huolena on myös universaali perustulomalli, jonka pelätään vahvistavan sukupuolten välistä epätasa-arvoa. Puolueen oma feministinen perustulomalli on kehitteillä ja se pyritään julkaisemaan loppusyksystä. Myös perhevapaat tulee jakaa tasan.

–Julkisuudessa on pyöritelty useampaa erilaista mallia perhevapaiden suhteen, mutta meidän mielestämme vain tasaisesti jaettu vapaa edistää aidosti tasa-arvoa, Aro kommentoi.

Kokoontumisen jälkeen yhdistys osallistuu Pirkanmaan Pride -tapahtumaan. Kulkueen järjestää Pirkanmaan Seta ry.

Pride-kulkueen aloituspaikasta käytiin väittelyä viime viikolla, kun Ratinan kauppakeskus ensin kielsi kulkueen kokoontumisen Ratinan aukiolla. Lyhyen väännön jälkeen kauppakeskus kuitenkin muutti kantaansa, jonka seurauksena kulkue saa aloittaa marssimisen aukiolta tulevana viikonloppuna.

Anonyymi kirjoitti...

Onko sinut ”ghostattu”? Kolmekymppinen mies kertoo nyt, miksi tekee katoamistempun

James Lindsay tietää, että olisi voinut kohteliaasti vastata viestiin ja kertoa, että ei ole kiinnostunut. Mutta hän ei tehnyt niin.
Tapaat deittisovelluksessa kivan tyypin ja päädytte treffeille. Deittikumppani vaikuttaa kiinnostavalta – ja kiinnostuneelta. Yksi asia johtaa toiseen ja pian huomaat olevasi päätä pahkaa ihastunut. Homma etenee jouhevasti toisiin treffeihin, ehkä jopa kolmansiin, kunnes treffikumppani jättää tylysti enää vastaamatta yhteydenottoihisi.

Viime vuosina ovat erilaiset deittailutrendit yleistyneet, ghostaaminen ehkä yleisimpänä. Olet saattanut myös kuulla penkittämisestä, löysästä hirrestä, mooningista taikka stashingista. Kaikki kuuluvat nykypäivän deittisanavarastoon.

Ghostaaminen tarkoittaa sitä, että treffikumppani jätetään katoamalla ja ilman selityksiä. Yhtenä päivänä ghostaaja vain jättää vastaamatta viesteihin ja puheluihin. Tämänkaltaiset tylyt pakit tuntuvat pahalta, sillä toinen ei anna selitystä sille, miksi orastava suhde ei ottanutkaan tuulta alleen.

Deittisovelluksiin liittyy tietynlainen vauhtisokeus, kun uusien ihmisten tapaaminen on aiempaa helpompaa. Väestöliiton psykologi ja psykoterapeutti Anna Salmi kuitenkin kertoi haastattelussamme viime vuonna, että ihminen pystyy valitsemaan 5–10 vaihtoehdon väliltä. Jos vaihtoehtoja on enemmän, silloin on vaikea tehdä minkäänlaista päätöstä.

Usein ghostatuksi tulleet ovat avautuneet tuntemuksiaan tylyistä pakeista, mutta nyt kolmekymppinen James Lindsey paljastaa Business Insiderissa, miksi on itse syystä tai toisesta ghostannut treffikumppaninsa.

Hän kertoo tulleensa itse ghostatuksi aloittaessaan nettideittailun pidemmän seurustelusuhteen päätyttyä. Ghostaaminen oikeastaan kuuluu olennaisena osana nettideittimaailmaan. James Lindsey kertoo oppineensa muutamien treffien jälkeen, että jos jatko ei ole mielessä, treffikumppaniin ei vain enää oteta yhteyttä. Helppous on myös syy, et välttämättä tule koskaan törmäämään treffikumppaniin missään.

Kaksi esimerkkiä ghostaamisesta:
1. Muutamien drinkkien jälkeen deittisovelluksessa tavattu nainen oletti illan jatkuvan Jamesin luona – niin kuin se jatkuikin. Seuraavana aamuna naisen suorasukaisuus ei ollutkaan enää niin viehättävä piirre kuin se oli ehkä illalla ollut. Hän esimerkiksi pakkasi muutaman kirjan kirjahyllystä mukaansa, ja otti Uberin Jamesin piikkiin useiden kymmenien kilometrien päähän, vaikka puhe oli ollut lähimmästä metroasemasta.

Viikon päästä tapaamisesta nainen otti yhteyttä. James vastasi olevansa pois kaupungista, niin kuin olikin. Hetken hän harkitsi laittavansa viestin, jossa selittäisi, että ei ole kiinnostunut naisesta. Hän kuitenkin totesi heidän olevan täysin eri aaltopituudella asioista, eikä viesti välttämättä menisi naiselle perille. Hän ei siis vastannut enää mitään.

2. Kukaan ystävistä ei kiireiden vuoksi päässyt teatteriesitykseen, johon Jamesilla oli liput. Hän päätti etsiä seuraa Tinderistä. Ilta sujui teatteriesityksen jälkeen mukavasti pitsalla, mutta kovin paljon yhteistä heillä ei ollut. Nainen viestitteli pitkin seuraavaa viikkoa, James vastasi viesteihin aluksi kohteliaasti, mutta jatkokysymyksiä hän ei esittänyt. Lopulta tuli viesti, jossa nainen tiedusteli näkisivätkö he vielä uudestaan. Tähän James ei enää vastannut mitään.

– Tiedän, että olisin voinut kohteliaasti kieltäytyä, ja uskoin, että niin tekisinkin. Kun pääsen kotiin tai kun olen tehnyt tämän homman tai syönyt tämän jäätelön... Mutta kolmen neljän päivän jälkeen totesin, että olin jo hiljaisuudella vastannut kysymykseen, hän kirjoittaa.

Anonyymi kirjoitti...

Ruotsidemokraattien puheenjohtaja pitää naisten, muttei Trumpin puolta: Pystymme haastamaan muut puolueet, hallitsemme keskustelua
Ruotsidemokraatit sai Ruotsin tilastokeskuksen suuressa mielipidemittauksessa 18,5 prosentin kannatuksen.


Hän on sitä mieltä, että #metoo-kampanja oli pohjimmiltaan hyvä. Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin tyyliä hän karsastaa.

Jimmie Åkesson liittyi ruotsidemokraatteihin 16-vuotiaana vuonna 1995, valittiin puheenjohtajaksi vuonna 2005, ja hän nosti maahanmuuttokriittisen puolueen valtiopäiville vuonna 2010.

Åkessonin puheenjohtajakautta ovat varjostaneet epäilyt peliriippuvuudesta ja loppuunpalamisen vuoksi pidetty muutaman kuukauden sairausloma.

Puolueen kannatus on kuitenkin ollut Åkessonin kaudella jatkuvassa kasvussa, ja nyt se on Ruotsin kolmanneksi suurin puolue.

Åkesson on 39-vuotias ja kotoisin Sölvesborgista Skånesta Etelä-Ruotsista. Hän esiintyy julkisuudessa maltillisesti, ja rasistisia kommentteja laukoneet tai katutappeluihin joutuneet puolueen jäsenet ovat saaneet Åkessonin kaudella lähteä.

"Me määräämme keskustelunaiheet"
Ruotsidemokraatit sai Ruotsin tilastokeskuksen tiistaina julkaisemassa suuressa puoluekannatustutkimuksessa 18,5 prosentin kannatuksen. Kannatus on noussut 5,6 prosenttiyksikköä edellisistä vaaleista.

Mittaus julkaistaan kahdesti vuodessa, ja se kuuluu Ruotsin suurimpiin ja luotetuimpiin mielipidemittauksiin.

– Me olemme se puolue, jonka kannatus on noussut eniten edellisistä vaaleista. Olemme se puolue, joka hallitsee keskustelua. Me nostamme esille ne aiheet, joista keskustellaan, Åkesson sanoi Ruotsin mediassa tänään.

Hän tarkoittaa maahanmuuttoa, joka on puolueen sydänkysymys. Ruotsin muut puolueet kieltäytyivät pitkään keskustelemasta ruotsidemokraattien kanssa ja pyrkivät pitämään sen paitsiossa.

Vuoden 2015 jälkeen maahanmuutosta ei enää ole voinut olla keskustelematta. Ruotsi otti tuolloin vastaan 160 000 turvapaikanhakijaa.

Anonyymi kirjoitti...

Näkökulma: Halla-aho voi viedä demareilta pääministerin paikan

Perussuomalaiset saattavat sekoittaa tulevan hallituspakan.

Perussuomalaisten kannatus on kyselyissä pysytellyt viime kuukaudet aika tasaisesti 8-9 prosentin tasolla. Samaa tasoa oli myös kuntavaalien tulos 8,8 prosenttia. Tuo taso näyttäisi olevan nyt sellainen perussuomalaisten peruskannatus, jota varten ei tarvitse edes kovasti kampanjoida. Puolueen puheenjohtaja Jussi Halla-aho onkin hoitanut tehtäväänsä pääosin etänä Brysselistä.

Perussuomalaisten kilpailijoiden ei pidä kuitenkaan tuudittautua siihen, että tällainen asetelma säilyy tuleviin eduskuntavaaleihin saakka. Vaikka vuoden 2015 eduskuntavaalien 17,7 prosentista perussuomalaiset tuskin pystyvät haaveilemaan, niin nykyistä kovemmat luvut ovat mahdollisia.

Perussuomalaisten kannatuksen todellinen trendi nähdään vasta silloin kun puheenjohtaja Jussi Halla-aho palaa Suomen politiikkaan. Ilman mestariaan perussuomalaiset ovat olleet tuuliajolla. Halla-aho on jo aktivoitunut sosiaalisessa mediassa ja syksyllä nähdään varmasti perussuomalaisten puheenjohtajan esiinmarssi takaisin Suomen politiikkaan.

Jussi Halla-aholle riittää politiikassa yksi kärkiaihe: pakolais- ja maahanmuuttopolitiikka. Perussuomalaiset toivovat saavansa omalle kampanjastartilleen tukea Ruotsin vaaleista syyskuussa. Länsinaapurissa ennustetaan maahanmuuttovastaisille ruotsidemokraateille suurta vaalivoittoa. Jos näin käy, niin tuon voiton lämmössä paistattelevat myös perussuomalaiset, jotka Halla-ahon puheenjohtajakaudella ovat ottaneet ruotsidemokraatit veljespuolueekseen. Timo Soinin johdolla perussuomalaiset pitivät etäisyyttä ruotsidemokraatteihin.

Jos nyt täytyisi veikata, niin pitäisin 10-15 prosentin kannatusta perussuomalaisille täysin mahdollisena. Edellyttäen tietysti, että puolue ja Halla-aho saavat kampanjansa käyntiin. Valtakunnallisesti tuolla kannatuksella ei vielä hallituksen portit aukea, mutta hallituksen kokoonpanoon sillä saattaa olla jopa ratkaisevaa vaikutusta.

Perussuomalaisilla on yhteistä potentiaalista äänestäjäkuntaa eniten demareiden kanssa. Jos perussuomalaisten kampanja onnistuu, se voi rokottaa SDP:n kannatusta ja viedä puolueelta jopa pääministerin paikan. Perussuomalaisilla on paljon äänestäjiä myös nukkuvien puolueessa. Korkea äänestysprosentti suosii todennäköisesti perussuomalaisia.

Paljon voi tapahtua ja vaaliasetelmat vielä muuttua ennen eduskuntavaaleja. Vaikka perussuomalaiset eivät valtakunnallisesti mitään uutta jytkyä saisikaan, niin paikalliset pikkujytkyt ovat mahdollisia. Yksi voi tulla Helsingissä, missä äänestysprosentti jää yleensä alhaiseksi. Perussuomalaisista irronneista sinisistä ei juurikaan ole vastusta. Jos perussuomalaiset saavat koneensa käyntiin Helsingin lähiöissä, voi puolue vaikka lisätä paikkojaan.

Perussuomalaisten vaaliteema tiedetään. Millä kärjillä ja kuinka ärhäkkäästi Halla-aho lähtee liikkeelle, se jää nähtäväksi. Talouden nousukausi on tasoittanut mielialoja ja kovin räyhäkäs esiintyminen voi myös vaarantaa vaalimenestyksen.

Anonyymi kirjoitti...

Nuori nainen harrasti seksiä amerikkalaisen jalkapallon pelaajien kanssa - syyte: Keksi raiskaustarinan, joutuu itse oikeuteen

Anonyymi kirjoitti...

Persvakoäijät saapuvat, kun asiat menevät pieleen – mutta miksi ihmeessä heillä näkyy se persvako? ”Yritämme kitkeä ongelmaa”

Puhe ”työmiehen hymystä” ei ole pelkkää legendaa. Mutta miksei näille uurtajille saada kunnollisia työhousuja?

Kosmologian professori Kari Enqvist kirjoitti Etelä-Suomen Sanomien kolumnissaan rakennusalan työntekijöistä eli pervakoäijistä, jotka saapuvat, kun asiat menevät vikaan.

– Sillä kun viemäriputki halkeaa ja lokavesi tulvii kadulle, apuun eivät riennä hipsterit jopoillaan. Asfalttimurtuman reunalla eivät kilise nenärenkaat. Siellä eivät komeile rastapipot eivätkä pasteeraa muotibloggarit kuin korkeintaan ottamassa onnettomuusselfieitä.

– Sen sijaan paikalle ilmaantuu omenavartaloiden ponteva rivistö. Huomioliivit päällä nämä miehet kyykistelevät putken äärellä valkoiset persvaot vilkkuen, Enqvist kirjoittaa kolumnissaan.

Persvakoäijät ovat jääneet aina vähemmälle huomiolle, vaikka heidän tekemänsä työ on äärimmäisen arvokasta. Mutta miksi näitä arjen sankareita kutsutaan pervakoäijiksi? Onko rekkamiehen hymy pelkkää legendaa, vai onko työvaatekulttuurissa oikeasti jokin vialla?

Urbaanin sanakirjan mukaan rekkamiehen hymy tarkoittaa tyyliä, jossa housut ovat sen verran alhaalla, että ”hymyilevä” peräaukon yläkohta näkyy.

Kysyimme suomalaiselta työvaatevalmistaja Dimexiltä, miksei raskaan työn raatajille saada kunnollisia housuja.

Dimexin toimitusjohtaja Riitta Krogerus vastaa, että heidän näkökulmastaan kyse on huonosti istuvista vaatteista. Rekkamiehen hymystä on puhuttu pitkään, kun on mietitty rakennusalan työvaatetusta.

– Yritämme kitkeä ongelmaa. Teemme jatkuvaa tuotekehitystä työvaatteiden valmistuksessa suomalaisille työmiehille ja -naisille. Koekäyttö on tärkeää, koska rakennustöissä työskennellään ääriasennoissa, jolloin istuvuus ja käyttömukavuus on kaikkein tärkeintä. Vaatteelta vaaditaan nykyään enemmän, Krogerus sanoo.

Krogerus uskoo, että ilmiö persvakoisista työläisistä on kuitenkin vähentymässä, sillä raskaan työn vaatteisiin panostetaan entistä enemmän. Kyse on vanhan koulukunnan ilmiöstä.

– Ja onhan se inhottava kyykistellä töissä, jos joutuu miettimään näkyykö vako.

Soitimme myös helsinkiläisiin ompelimoihin kysyäksemme mikä vaatekappaleessa on vikana, jos vako vilkkuu. Ompelijana työskentelevä Kirsi kommentoi Me Naisille, että ongelmana on yksinkertaisesti housujen liian pieni koko ja matala vyötärö.

– Ruumiinrakenteella on paljon osuutta asiaan. Hoikemmilla työmiehillä pysyy kyllä housut jalassa, hän sanoo.

Anonyymi kirjoitti...

Henry hoi, nyt on kova mallinnus markkina-arvoteemaan liittyen. "Hot crazy matrix for women and men"

https://www.facebook.com/justiceisamust/videos/547085245656290/

Anonyymi kirjoitti...

Anarkisti Suvi Auvinen painaa kolumneja lääkepäissään
Suvi myös tajusi, ettei ole ulkoministeri. Nyt on harhaista!


Suvi Auvinen twiittaa:

Tuli eilen inspiraatio kirjoittaa kolumni sen jälkeen kun olin syönyt jo nukahduslääkkeen.
Tuli näin aamulla katsottuna vähän epämääräistä kamaa jossa ei oikein ollutkaan sitä mestarillista ajatusta mitä luulin.
Mutta jätän julkaisematta, enhän ole mikään Suomen ulkoministeri.

Anonyymi kirjoitti...

Missipomot erosivat törkyviestien takia Yhdysvalloissa – nyt kilpailusta poistettiin uimapukukierros: missejä ei arvioida enää ulkonäön mukaan

Myös bikinikierros on historiaa Miss America -kilpailussa.
Miss America -kilpailu joutui myrskyn silmään viime vuonna, kun Huffington Post julkaisi haltuunsa saamia sähköposteja, joissa Miss America -kauneuskilpailun henkilökunta käytti törkeitä ilmaisuja kisan voittajista, heidän älykkyydestään ja jopa seksielämästä.

Meilien vuodettua julkisuuteen kilpailun ohjaaja Sam Haskell, toimitusjohtaja Josh Randle ja muutama hallituksen jäsen joutuivat eroamaan.

Julkisuuteen vuotaneita sähköposteja oli paljon. Niissä oli muun muassa ohjaaja Haskellin kirjeenvaihto muiden järjestäjien kanssa kolmen vuoden ajalta.

Sähköposteja voi kuvailla kahdella sanalla: karkeita ja alatyylisiä.

Niissä käsiteltiin naisten sukupuolielimiä, toivottiin erään voittajan kuolemaa ja arvuuteltiin toisten seksipartnereiden määrää.

Nyt kilpailu on käynyt läpi melkoisen muutoksen.

Jatkossa kilpailun yhteydessä ei nähdä bikinikierrosta ja kilpailijoita ei arvostella enää heidän ulkonäkönsä mukaan, BBC uutisoi.

Myös iltapukukierros uudistuu. Jatkossa kilpailijat saavat pukeutua mukaviin vaatteisiin, jotka kuvastavat heidän luonnettaan.

Miss America -organisaation puheenjohtaja ja Miss America -voittaja vuodelta 1989 Gretchen Carlson kertoi asiasta ABC:n Good Morning America -ohjelmassa.

– Emme enää arvostele kandidaatteja heidän ulkoisen olemuksensa mukaan. Tämä on hurja muutos, hän totesi.

– Emme ole enää kauneuskilpailu, vaan kilpailu, hän tarkensi.

Uimapukujen sijaan kisaan tulee osio, jossa ehdokkaita haastatellaan. Haastatteluissa vaaditaan Carlsonin mukaan intohimoa, älykkyyttä ja Miss American roolimallin ymmärtämistä.

– Olen kuullut monen nuoren naisen sanovan: haluaisin osallistua kilpailuun, mutten halua esitellä itseäni korkeissa koroissa ja uimapuvussa. Arvatkaa mitä, sitä ei tarvitse tehdä enää.

– Elämme kulttuurista vallankumousta, jossa naiset löytävät rohkeutensa, nousevat esiin ja saavat äänensä kuuluviin. Olemme ylpeitä, että voimme kehittyä organisaationa ja liittyä osaksi tätä liikehdintää.

Miss America -kilpailu järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 1921 Atlantic Cityssä. Uimapukukierros on ollut osa kilpailua siitä lähtien.

Anonyymi kirjoitti...

Sauli Niinistö ei syty ajatukselle naisten pakollisesta asepalveluksesta - ”Ymmärrän tasa-arvonäkemyksen, mutta täytyy miettiä rationaalisesti”

- Pakollisuus ja naisten vapaaehtoisuus tuottaa meille puolustusvoimien mukaan riittävästi väkeä, Niinistö kommentoi.

Entisen puolustusministerin Elisabeth Rehnin (r) johtama ajatuspaja esitti, että asevelvollisuuslaki muutettaisiin laiksi kansalaispalvelusvelvollisuudesta. Kansalaispalvelusvelvollisuus koskisi jokaista 18-30-vuotiasta Suomen kansalaista.

Käytännössä koko ikäluokka olisi velvoitettu menemään kutsuntoihin.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ei syty ajatukselle koko ikäluokkaa koskevasta pakollisesta palveluksesta.

- Ymmärrän tasa-arvonäkemyksen, mutta täytyy miettiä rationaalisesti. Onko siitä, että myös tytöt olisivat pakollisessa palveluksessa, saatavissa niin suuri hyöty, että se kattaa sen menetyksen eli että he olisivat opiskeluista tai töistä pois vuoden tai puoli vuotta? Politiikan toimittajat ry:n vieraana ollut Niinistö kysyi.

Niinistön mukaan "tämän hetken pakollisuus ja naisten vapaaehtoisuus tuottaa meille puolustusvoimien mukaan riittävästi väkeä".

- Olisin aika varovainen, vaikka siinä tasa-arvo ehkä asettuukin eri asemaan.

Suomi pohtii kantaansa interventiojoukkoihin
Lounastilaisuudessa nousi esiin myös Ranskan johtama puolustushanke, Euroopan interventiojoukot. Interventiojoukkoihin ovat Ranskan lisäksi lähdössä Saksa, Britannia, Italia, Espanja, Hollanti, Belgia ja Portugali, Tanska ja Viro.

Puolustusministeriön ylijohtaja Janne Kuusela kertoi aiemmin Iltalehdelle, että Suomi, Ruotsi ja Norja saivat pyynnön osallistua Euroopan interventiojoukkoihin vasta tänä keväänä.

Suomi on suhtautunut hankkeeseen varovaisesti, vaikka Niinistö on puhunut jo pitkään EU:n yhteisen puolustuspolitiikan puolesta.

Iltalehti kysyi Niinistöltä, edustaako Ranskan hanke vääränlaista EU-puolustuspolitiikkaa.

- Tässä on se ongelma, että tämä ei ole EU:n turvallisuus- ja puolustuspolitiikkaa, vaan Ranskan. Se on yksi tekijä, mikä johdattelee ajattelemaan samalla tavalla kuin kansleri Merkel eli että olisiko hyvä pohtia, että Ranskan aktiivisuus saataisiinkin osaksi EU:n turvallisuutta, Niinistö kommentoi.

Niinistö arveli, että ulko- ja turvallisuuspoliittinen valiokunta ottaa interventiojoukkoihin kantaa "jossain vaiheessa".

- Suomi on ollut pohtiva ja pohdimme sitä edelleenkin, Niinistö luonnehti.

Suomen epäilyt johtuvat osin siitä, että interventiojoukkojen arvioidaan suorittavan kriisinhallintaa EU:n ulkopuolella.

Anonyymi kirjoitti...

Täydellisen päinperseinen maailma!
Näin Yhdysvalloissa Kaliforniassa vuonna 2017.


Yhdysvalloissa 2017 Kalifornian Rocklin Academyssa pieni ekaluokkalainen tyttö meni lukukauden alussa tervehtimään poikaa, jonka kanssa oli käynyt lastentarhaa edellisenä vuonna ja käytti pojasta luonnollisesti sukupuolinimitystä ”he”. Tyttö ei (jostain kumman syystä) tiennyt, että tämä pieni, ensimmäiselle luokalle menevä poika olikin kesän aikana ”päättänyt” muuttua pojasta tytöksi ja näin ollen tyttö vahingossa käytti hänestä väärää sukupuolinimikettä.

Tyttöä rankaistiin leikkikentällä, kutsuttiin rehtorin kuulusteltavaksi ja tytön kotiin lähetettiin sähköposti, jonka mukaan tytöstä tehdään ”laajempi tutkimus”, jos ”rike” vielä toistuu.

Ensinnäkin, miten v***a ekaluokkalainen edes tietää olevansa transsukupuolinen?! Tuon ikäisen lapsen pitäisi olla huolissaan, onko coolimpaa olla Teenage Ninja Turtles -t-paita vai Pokemon-paita päällä leikkikentällä. Tämän pojan vanhemmat tulisi raahata oikeuden eteen, kieritellä tervessa ja höyhenissä, suorittaa pakkosterilisaatio ja ottaa kaikki mahdolliset huollettavat lapsista karvamatoihin heiltä pois. Sen ikäinen lapsi ei tällaisia asioita automaattisesti tiedä, pojan todennäköisesti vasemmistovähä-älyliberaalit vanhemmat ovat esitelleet idean lapselleen ja olleet riemuissaan, kun poika päätti ryhtyä tytöksi Spidermanin sijaan. Samalla Rocklin Academy pitäisi haastaa oikeuteen, koska he sekoittivat tämän pienen tytön tällaiseen asiaan, josta hänelläkään ei pitäisi olla mitään tietoa vielä ainakaan kymmeneen vuoteen. Jos tuossa ei nyt lapsia pahoinpidellä oikein valtion ja virkamiesten toimesta, niin missä sitten?

Koulu palkkasi tilanteen johdosta itselleen PR-yrityksen ja heidän lausuntonsa mukaan ”Koulu vain noudatti Kalifornian lakeja asiassa.” Väärin meni sekin. Kaliforniassa EI ole erikseen lakia, joka pakottaa ekaluokkalaiset noudattamaan joidenkin harhaisten ja huomionkipeiden femakkojen puhekieleen pakottamia sukupuolinimityksiä. Yhdysvalloissa on sananvapaus ja oikeus ilmaista mielipiteitä eikä Kalifornian laissa ole mitään, mille koulu voisi perustella toimintansa tässä tapauksessa.

Anonyymi kirjoitti...

Briteissä tarvitaan vemputtamiseen kohta passia!
Crab your d*ck and double click for po... Hold on!


Britanniasta kuuluu taas kummia. Maan hallitus on nyt nimittäin erityisen huolestunut internetin sisällöstä ja mahdollisista alaikäisistä itsensätyydyttäjistä. Koska porno on pahasta ja kaikkea tulee valvoa, Britanniassa ihan oikeasti harkitaan nyt niin sanottua pornopassia, jonka jokainen täysi-ikäinen voi kiimoissaan hakea paikalliselta R-kioskilta. Miltä kuullostaa? Julkiseen mediaan onkin ilmestynyt useita huolestuneita kirjoituksia, kuten tämä:

”Tunnen kioskinpitäjäni nimeltä ja asun todella pienessä kaupungissa. Minusta tuntuisi todella epämiellyttävältä, jos joutuisin joka päivä poikkeamaan hakemassa itselleni pornopassin. Kuvittelen kanssakäymisen kioskinpitäjän kanssa: ”Se tavallinen Chloe?” ”Juu, vain maitoa ja leipää ja pornopassi kiitos!”

”Enemmän kuin 25 miljoonaa Brittiä vierailee erinäisillä pornosivustoilla ja hallitus painiskelee ongelman kanssa miten varmistua käyttäjien täysi-ikäisyydestä samalla, kun turvata heidän yksityisyytensä.” Brittejä saattaa siis todella kohdata pian todellisuus, että heidän on mentävä kivijalkamyymälään hakemaan pornopassia sen jälkeen kun Brittein hallitus viime vuonna hyväksyi uuden lain ”Digital Economy Act 2017”. Sen osittaisena tarkoituksena on estää lasten pääsy aikuissivustoille ja aloittaa samalla uuden tavan todistaa käyttäjien täysi-ikäisyyden sillä, että heidän on niin sanottua pornopassia ostaessaan todistettava ikänsä kioskin tai kaupan myyjälle käyttäen virallista henkilötodistusta.

Passissa olisi kuudentoista numeron sarja, jolla kiimaiset netinkäyttäjät voisivat todistaa saiteilla ikänsä ilman, että heidän henkilöllisyytensä olisi vaarassa paljastua. Joten, ei muuta kuin semi-erektiossa ajelet kioskille, kaiva taskusta rahat ja henkilöllisyyspaperit, odota, että myyjä tarkastaa passisi ja antaa sinulle pornopassisi vaihdossa, aja takaisin kotiin (tai minne tahansa, missä ajattelit sen kaivaa esille, me ei tuomita), avaa tietokone tai kännykkä, näpyttele kuusitoistanumeroinen koodi kenttään ja unohda koko juttu. Ei varmaan seiso enää sen reissun jälkeen. Kioskit voivat alkaa tekemään kiimapaketteja, joissa numerosarjoja voi ostaa kuuden pakkauksissa ja mukaan tulee paketti nessuja ja Gatorade

Uuden lain tullessa voimaan se voi olla ongelmallinen monille verkkosivustoille jos he eivät onnistu todistamaan käyttäjiensä ikää. Lain rikkomisesta tai sen huomiotta jättämisestä voi rapsahtaa syvällä tuntuvat 380 000 euron sakot. Britannian puolesta siis ristikäämme tahmaiset kouramme ja rukoilkaamme, että tämä laki jää pelkän suunnittelun asteelle ja julkinen vastustus saa hallituksen miettimään vaihtoehtoisia menetelmiä!

Anonyymi kirjoitti...

Uimapuvut hylätään Miss America -kilpailusta – Suomessa uimapukukierros pysyy, mutta näytöksiä ei tehdä bikineissä
Missikeisarinna Sunneva Kantolan mukaan missikisat ovat muuttuneet entistä enemmän edustavuuskisoiksi. Persoona on tärkeämpi kuin pelkkä ulkonäkö.


Miss America ei ole enää ulkonäkökilpailu, vaan pelkkä kilpailu.

Näin totesi Miss America -järjestön puheenjohtaja Gretchen Carlson ABC-kanavan aamuohjelmassa tiistaina.

Jatkossa voittaja valitaan ulkonäön sijaan ajatusten ja kykyjen perusteella. Uimapuvuista ja iltapukukierroksesta luovutaan.

Helsingin Sanomien mukaan muutoksen taustalla on vaikuttanut #metoo-liike. Carlson on esiintynyt julkisuudessa liikkeen puolestapuhujana.

Missikeisarinna Sunneva Kantola kertoo, että Suomessakin on pohdittu uimapukukierroksen merkitystä kisoissa. Toistaiseksi se pysyy osana finaalia.

”Tietysti seuraamme, mitä maailmalla tapahtuu. Missikisat muuttuvat, kun maailmakin muuttuu.”

Miss America on Yhdysvaltojen sisäinen kisa, eikä siten ole täysin verrattavissa Miss Suomi -kilpailuun.

Miss Suomen amerikkalainen vastine on Miss USA. Näiden missikisojen voittajat kilpailevat Miss Universum -tittelistä

Perinteet muuttuvat
Uimapukukierrokset ovat perinteisesti olleet osa kauneuskilpailuita. Miss Suomi on pohjimmiltaan kauneuskilpailu, jossa kokonaisuus ratkaisee.

Kantolan mukaan missikisoista on viime vuosina tullut enemmän edustavuuskilpailuja.

”Suomessa on jo tehty muutoksia siihen suuntaan, että ulkonäön merkitys kisoissa on pienempi ja persoonaa korostetaan enemmän.”

Esimerkiksi muutama vuosi sitten päätettiin, että missit eivät esiinny näytöksissä bikineissä tai alusvaatteissa.

”Uimapukuja pidetään kuitenkin kuvauksissa ja finaalissa.”

”Viime vuonna päätin, että tuomariston haastattelussa ollaan aamutakit päällä, eikä pelkissä bikineissä. Näitä muutoksia tehdään koko ajan”, Kantola kertoo.

Missiehdokkaat tykkäävät bikinikuvauksista
Kantola kertoo, että finalistit eivät ole vastustaneet uimapukujen käyttöä missikisoissa.

”Uimapukukuvauksia halutaan tehdä ja niistä yleensä tykätään. Jos somea seuraa, niin siellä nuoret tytöt ihan itsekin ottavat tällaisia kuvia.”

Uimapuvun malli on kuitenkin herättänyt kritiikkiä menneinä vuosina.

Ensimmäisen kerran bikinit korvasivat perinteisen peittävämmän uimapuvun vuonna 1975, jolloin Miss Suomeksi valittiin Anne Pohtamo. 1970-luvulla uimapukukierroksella esiinnyttiin bikineissä kolmena vuonna.

Sen jälkeen kaksiosainen uimapuku pysyi poissa pitkään, kunnes vuonna 2003 bikinit otettiin jälleen missikisojen uimapukukierrokselle.

Tuolloin missikeisari Eino Makunen paheksui muutosta. Perinteisestä uimapuvusta luopuminen ei miellyttänyt myöskään finalisti Heidi Sjöblomia, jonka mielestä finaaliin valitut bikinit olivat ”pelkät kangaslaput”.

Miss Suomi -kisojen osallistumisohjeissa lukee, että kilpailuun lähetettävässä kokovartalokuvassa asun tulisi mieluiten olla uimapuku.

”Kroppaa katsotaan, kun arvioidaan kokonaisuutta. Pointti on ollut se, että uimapuvussa kropan näkee hyvin”, Kantola selittää.

Uimapukukuva ei kuitenkaan ole välttämätön. Kisoihin voi päästä, vaikka ei lähettäisi itsestään kuvaa uimapuvussa, jos vartalon muodot muuten tulevat esille.

Anonyymi kirjoitti...

Suhdeanarkistin ei ole pakko antaa suhteelleen nimeä – ja sekös muita häiritsee
Suhdeanarkiassa ihmissuhdetta ei ole pakko nimetä ystävyydeksi, seurusteluksi tai kevyeksi säätämiseksi, kirjoittaa Kyösti Niemelä kolumnissaan.


SIIS mikä teidän suhde nyt oikeasti on? Ei tuosta kuviosta ota mitään selvää. Kertokaa jo.

Tämäntyyppisillä kommenteilla ahdistellaan joskus ihmisiä, jotka ovat alkaneet viihtyä toistensa seurassa.

Mahdollisia vastauksia on monia. On perinteinen seurustelu, ystävyys, deittailu, eksklusiivinen deittailu (ei nähdä muita), panokaveruus (seksiä muttei sitoutumuksia) ja muuta. Ja tietysti se, ettei me itsekään oikein tiedetä.

Suurin osa tunnistettavista vastauksista liittyy romantiikkaan tai seksiin. Näyttäisi siltä, että nimeämme ihmissuhteita erityisesti niiden pohjalta.

EDELLÄ kuvatun ajattelutavan on 2000-luvulla haastanut suhdeanarkiaksi tai ihmissuhdeanarkiaksi kutsuttu ihmissuhdesuuntaus.

Yksi sen vallankumouksellisimmista ideoista on ettei suhteelle tarvitse antaa nimeä. Ei ole pakko nimetä ihmissuhdetta ystävyydeksi, seurusteluksi tai kevyeksi säätämiseksi. On vain eri ihmisiä, joiden kanssa tehdään erilaisia asioita.

Suhdeanarkiassa suositaan tee-se-itse-ihmissuhteita: ihmiset sopivat omien suhteidensa säännöistä ja käytännöistä sen sijaan että käyttäisivät kulttuurin tar­joamia valmistuotteita kuten ”poikaystävä” tai ”rakastajatar”. Suhdeanarkiassa ei siten voi aina vastata yhdellä tai kahdella sanalla kysymykseen ”mikä tuo teidän juttu siis oikeasti on?”

LUULEN, että yksi merkittävä tekijä vaikeuttaa suhdeanarkian leviämistä laajalle: tarve tulla toisten ihmisten näkemäksi. Kun tapailu muutetaan seurusteluksi, ilmaistaan samalla muille, että meillä kahdella on tässä tämmöinen yhteinen juttu ja kohdelkaa meitä sen mukaisesti. Seurustelusuhde on myös viestintää.

Suuri enemmistö pariskunnista tahtoo, ei ainoastaan toistensa rakkautta (vaikka onnen huumassa niin ehkä ajatteleekin), vaan myös kaikki katseet ja hymyt ympärillä: te siinä, näemme kyllä, jep jep, te olette pariskunta.

Kirjoittaja on helsinkiläinen kirjallisuuskriitikko.

Anonyymi kirjoitti...

Unelmien täyttymys vai tuhoisa seksiloukku? Nyt tulevat seksirobotit!

Robotti seksikumppanina voi muuttaa käsitystämme seksuaalisuudesta ja siitä, mikä on puoleensavetävää.

Seksirobotit tehdään usein naisen näköisiksi.
Seksirobotteja on kaavailtu myös terapiakäyttöön esimerkiksi seksuaalirikollisten hoitamisessa.
Robotin käyttäminen seksikumppanina voi vaikuttaa arvaamattomalla tavalla seksuaalisuuteen.

Seksirobotteja on rummutettu kaikkien seksiongelmien ratkaisuksi.

Kaikki toiveet mukisematta ja turhia tunteilematta toteuttava seksirobotti voi ensin kuulostaakin melkoiselta mahdollisuudelta.

Seksirobotti on toista maata kuin passiiviset pumpattavat barbarat.

Seksirobotti voi näyttää ihmiseltä, ja tekoälynsä avulla se toimia hyvin ihmisen kaltaisesti.

Kun robotiikka ja tekoäly kehittyvät jättiaskelin, on syytä miettiä, pitäisikö seksirobottien käytöstä myös huolestua.

Mitä vaikutuksia sillä on ihmiseen, että seksuaalisia tarpeita tyydytetään robotin avulla? Onko se vain hyvästä?

Heikentää läheisyyden tunnetta
Seksirobotteja kehittelevät yhtiöt tietysti painottavat robottien monia mahdollisuuksia.

Brittitutkijoiden mukaan tutkimustieto ei toistaiseksi tue sitä oletusta, että seksiroboteista koituisi pelkkää hyvää ja hyötyä kaikille.

Seksirobottien vaikutuksesta on vielä liian vähän tietoa, jotta voitaisiin esimerkiksi väittää, että niistä on varmasti apua esimerkiksi haluttomuuden tai erektiohäiriöiden hoidossa.

On aivan mahdollista, että vaikutus onkin negatiivinen.

Seksirobotit voivat entuudestaan heikentää kaivattua läheisyyden tunnetta, nehän eivät vastaa tunteisiin kuten ihminen.

Voimistaa addiktioita?
Seksirobotin osat voidaan pestä ja desinfioida, joten se hyvä puoli siinä on, että se ei vahingossa levitä seksitauteja.

On esitetty, että seksirobotteja voitaisiin käyttää esimerkiksi pedofiilien tai muiden seksuaalirikoksia tehneiden terapiassa.

Tämä on toistaiseksi kuitenkin vasta spekulaatiota.

On mahdollista, että seksirobotin kanssa touhuaminen päinvastoin voimistaa väkivaltaisia taipumuksia ja lisää addiktoitumista.

Siitäkään ei ole mitään tietoa, voisiko seksirobotti hillitä seksiturismia.

Käsitys seksikkäästä
Tällä hetkellä emme vielä tiedä, millä kaikella tavalla seksirobotti voi seksuaalisuuttamme muokata tai ohjailla.

Tähän tulokseen tulivat tutkijat Chantal Cox-George and Susan Bewley.

He muistuttavat, että seksirobotit ovat usein varsin virheettömiä ja silkoisia. Robotilla ei ole karvoitusta.

Useimmat seksirobotit ovat naisoletettuja.

Jos seksikumppanina on robotti, tämä voi muuttaa robotin käyttäjän käsitystä normaalista, viehättävästä ja seksikkäästä ihmiskumppanista.

Tutkimuksen julkaisi BMJ Sexual & Reproductive Health ja siitä kertoi artikkelissaan Medical News Today.

Anonyymi kirjoitti...

Käräjätuomari Petra Springin kolumni: Seksuaalirikostuomiot kuohuttavat – miksi rikoksista ei voida kertoa kaikkea?

Seksuaalirikosten ja erityisesti lapsiin kohdistuvien seksuaalirikosten rangaistukset ovat viime aikoina herättäneet julkisuudessa hämmennystä ja tyytymättömyyttä oikeuslaitoksen toimintaan. Reaktiot ovat ymmärrettäviä, mutta tuomarin näkökulmasta monesti turhauttavia, kirjoittaa käräjätuomari Petra Spring.

Miksi juuri näitä rikoksia koskevien rangaistusten kohdalla yleinen oikeustaju näyttäisi olevan niin kaukana vallitsevasta oikeuskäytännöstä? Yksi syy voi olla, että seksuaalirikosten tuomiot ovat usein salaisia ja että rikosnimikkeiden alle soveltuvien tekojen kirjo on hyvin laaja, minkä vuoksi rangaistuksetkin ovat ankaruudeltaan erilaisia.

Väärinkäsityksiä syntyy myös arkikielestä poikkeavasta juridisesta terminologiasta sekä rikoslain monimutkaisuudesta seksuaalirikosten kohdalla.

Oikeudenkäynnin julkisuus on yksi länsimaisen oikeudenkäytön perusperiaatteita. Tuomiovallan käytöllä puututaan yksilön oikeuksiin ja velvollisuuksiin. Oikeudenkäyntien ja tuomioiden julkisuuden kautta asioiden erityispiirteet tulevat esiin ja tuomioiden perustelut ovat ymmärrettävämpiä.

Mitä enemmän kunkin jutun yksityiskohdista ja rangaistuksen mittaamiseen vaikuttavista tekijöistä annetaan tietoa, sitä helpommin tuomiot ovat hyväksyttävissä myös ulkopuoliselle.

Raiskauksia ei ole vain yhdenlaisia
Seksuaalirikosten kohdalla julkisuuteen annettavan tuomion tiedot ovat usein erittäin niukkoja. Asianomistajan eli uhrin suojaamiseksi julkisuuteen voidaan usein antaa vain tieto rikosnimikkeestä, siitä onko rangaistusvaatimus hyväksytty vai hylätty sekä rangaistuksen laji ja pituus.

Itse teko, tekijöiden välinen suhde, teon erityiset olosuhteet ja monet muut teon rangaistavuuteen vaikuttavat seikat jäävät kokonaan kertomatta.

Esimerkiksi lapsen seksuaalisen hyväksikäytön osalta lain mukaan rangaistusta koventava seikka on se, että uhrilla on ollut riippuvainen asema tekijästä. Rangaistusta alentaa toisaalta tekijän ja uhrin välinen seurustelusuhde silloin, kun asianomistaja on lähellä 16-vuoden suojaikärajaa ja ikäero on pieni. Nämäkään seikat eivät ilmene tuomiosta silloin, kun syytteen teonkuvaus ja tuomion perustelut ovat salaisia.

Tuomioiden ymmärrettävyyttä vähentää myös, että seksuaalirikosten rikosnimikkeet kuten raiskaus pitävät sisällään vakavuudeltaan ja vahingollisuudeltaan hyvin erilaisia tekoja.

Rikoslaissa sukupuoliyhteydellä tarkoitetaan ”sukupuolielimellä tehtävää taikka sukupuolielimeen tai peräaukkoon kohdistuvaa seksuaalista tunkeutumista toisen kehoon taikka toisen sukupuolielimen ottamista omaan kehoon”.

Raiskaus voi siten rikoslain mukaan sisältää yhden kerran tapahtuneen sormen laittamisen uhrin sukupuolielimeen tai tunteja kestävän väkivaltaisen yhdynnän. Siksi myös raiskauksesta annettavat rangaistukset ovat erilaisia.

Yleisimmin oikeudessa käsiteltävä raiskaus on jotain muuta kuin väkivaltainen puskaraiskaus. Uhri ja tekijä ovat useimmiten entuudestaan tuttuja, ja heidän välillään on ollut kanssakäymistä.

Monesti kumpikin on päihtynyt, ja muistikuvat hataria. Väkivaltaa ei ole käytetty tai sen käytöstä ei ole jäänyt selviä jälkiä. Lievempi tekotapa ei välttämättä vähennä uhrin kärsimyksiä, mutta rangaistuksen mittaamisessa se on otettava huomioon.

Anonyymi kirjoitti...

Äiti käytti likaista miestä esimerkkinä siitä, miksi "koulut kannattaa käydä" – saikin nenilleen: "Ulkonäköni ei kerro mitään älykkyyteni tasosta"

Rakennusalalla työskentelevä Andy Ross kuuli kaupan kassajonossa, kun eräs äiti käytti häntä varoittavana esimerkkinä. Ross päätti puuttua tilanteeseen.

Andy Ross joutui erikoisen tilanteen eteen käydessään kaupassa. Ross on töissä rakennustyömaalla ja nauttii työstään suuresti. Kauppaan mennessään hän oli kuitenkin työpäivän jäljiltä lian peitossa, ja eräs äiti päätti käyttää tätä hyväkseen.

– (Kaupassa) pieni tyttö tuijotti minua. Mikä on ihan ok. Tiedän, että lapset ovat uteliaita, kun he näkevät jonkun, varsinkin niin likaisen kuin minä, Ross kuvaa Love What Matters -sivustolla.

"Ajattelin, että tämä olisi loistava aika valistaa tätä äitiä"
Kassajonossa tyttö äiteineen oli Rossin edellä. Tyttö tuijotti, ja äiti torui häntä.

– Kun he olivat valmiita ja menossa ovelle, kuulin äidin sanovan pienelle tytölleen hiljaa "tuon takia sinun pitää pysyä koulussa". Ajattelin, että tämä olisi loistava aika valistaa tätä äitiä ja hänen 7-8-vuotiasta tytärtään, Ross sanoo.

Ross meni äidin luo ja kertoi olevansa hyvin koulutettu: hän on valmistunut korkeakoulusta ja opiskellut myös lääketiedettä.

– Se, että olettaa minun olevan kouluttamaton vain ulkonäköni vuoksi, on melko valistumatonta itsessään. Ja toiseksi, jos käsket lapsesi pysyä koulussa, koska minulla on tatuointeja ympäri käsivarsiani, se latistaa hänen luovuutensa ja jopa haittaa hänen mielikuvitustaan, kun hän kehittyy. Tämäkin on ristiriidassa viestinne kanssa, rouva, Ross sanoi naiselle.

Hän kertoi olevansa ylpeä tatuoinneistaan, jotka merkitsevät hänelle paljon ja muistuttavat häntä hänen kokemuksistaan armeijan palveluksessa.

"Oli minun valintani työskennellä rakennusalalla"
Rossilla oli päässään lakki, joka ei kenties ollut kaikkein hienostunein valinta. Hattua hän kuitenkin kantoi ylpeästi kertoakseen, että omistaa ulkoilmavarusteita myyvän liikkeen ja metsästää.

– Ja viimeiseksi, oli minun valintani työskennellä rakennusalalla. Olen ylpeä sanoessani, että olen osa Amerikkaa rakentavista henkilöistä ja nautin työstäni joka päivä. Yritin työskennellä toimistotyössä, kun pääsin armeijasta, eikä se ollut minua varten, Ross totesi naiselle.

Vaikka työ tekeekin hänet joskus likaiseksi, se myös tarjoaa hänelle etuja ja sallii hänen elättää perhettään.

– Joten ulkonäköni ei kerro mitään älykkyyteni tasosta tai korkeamman koulutuksen tavoittelemisesta.

Lopuksi Ross toivotti naiselle hyvää päivää ja totesi, ettei tämän pitäisi tuomia ihmisiä, joista ei tiedä mitään.

"Älä ole kusipäävanhempi"
Ross huomauttaa, että tapauksesta voi oppia monia asioita: ihmisiä ei pitäisi tuomita ensisilmäyksellä, eikä hyväkään koulutus takaa mitään.

– Älä ole kusipäävanhempi, joka kasvattaa lapsestaankin kusipään. Kun yrität loukata jonkun älykkyyttä ja koulutustasoa, älä anna likaisen miehen olla sivistyneempi kuin sinä, Ross sanoo.

Hän toivoisi ihmisten oppivan myös, että teollisuus- ja rakennusalan työt ovat hyviä vaihtoehtoja ja niistä saa hyvää palkkaa. Hän myös huomauttaa, että kun ihminen tekee sitä, mitä rakastaa, työkään ei tunnu työltä. Kova työ ja omistautuminen ovat miehen mukaan avain menestykseen.

Tilanteen viimeinen opetus on muita humoristisempi.

– Minun täytyy mennä suihkuun!

Lähde: Lovewhatmatters.com

Anonyymi kirjoitti...

Lasse Lehtisen kolumni: Yhteiskoulu sopii vain tytöille - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Anonyymi kirjoitti...

Muslimivanhemmat painostavat päiväkotien henkilökuntaa Ruotsissa: tytöille aina huivi päähän!

Ruotsin ongelmalähiöiden päiväkodeissa henkilökunta on painostuksen kohteena, kun muslimiperheiden vanhemmat haluavat vahtia lapsiaan vuorokauden ympäri. Huivin on pysyttävä tytön päässä päivisin vaikka vauhti yltyisi kuinka kovaksi.


– Miten lapsi voi leikkiä vaikka kampaajaa, jos hän ei saa ottaa huivia pois päästään? Näin kysyy kolumnissaan Expressen-lehdenpääkirjoitustoimittaja Malin Siwe.

Göteborgs Posten -lehti selvitti päiväkotien linjauksia ja soitti läpi 40 kunnallista esikoulua Göteborgissa, Malmössä ja Tukholmassa. Toimittaja esitteli itsensä äitinä, joka etsii 5-vuotiaalle tyttärelleen päiväkotipaikkaa. Kysymys kuului: miten henkilökunta suhtautuu siihen, jos vanhemmat haluavat tytön pitävän huivia kaiken päivää ja onko henkilökunta valmis sitomaan huivin takaisin tytön päähän, jos tämä syystä tai toisesta linkaisee päähineen pois?

Haastatelluista päiväkotien työntekijöistä 70 prosenttia ilmoitti toimivansa kuin uskonnollinen poliisi ja toimivansa vanhempien tahdon mukaisesti.

– Kyllä toki, jos ette halua hänen riisuvan hijabia pakotamme hänet pitämään sitä. Toteutamme aina vanhempien toiveet, ehdottomasti! Näin vastattiin toimittajalle göteborgilaisesta eskarista. Kysymykset esitettiin ongelmalähiöiden esikouluille alueilla, joissa sosiaaliviranomaisten ja poliisin mukaan on myös äärilaidan uskonnollista liikehdintää.

– Vegaanin tytär saa maistaa lihapullaa ja muslimin tytär saa leikkiä kampaajaa. Lapset haluavat tehdä sitä mitä muutkin lapset ja esikoulun tehtävä on antaa heille uusia mahdollisuuksia elämää varten, painottaa omasta puolestaan pääkirjoitustoimittaja Malin Siwe.

SUOMEN UUTISET

Anonyymi kirjoitti...

Suomen suurimpaan ilmaiskonserttiin mahtui esiintymään vain yksi nainen - järjestäjä: ”Musiikki ei ole mun mielestä sukupuoliasia”

Radio Suomipopin järjestämän Helsinki-päivän konsertin artistivalinnoissa ei ole kiinnitetty huomiota esiintyjäkaartin miehisyyteen.

Helsinki-päivää juhlistetaan 12. kesäkuuta pääkaupungissa perinteisen ilmaiskonsertin tunnelmissa. Nelonen Median omistaman Radio Suomipopin järjestämä konsertti on järjestäjien mukaan Suomen suurin ilmaiskonsertti.

Kahdeksannen kerran järjestettävässä Helsinki-päivän konsertissa esiintyvät tänä vuonna Elastinen, Jenni Vartiainen, Ismo Alanko, JVG, Sunrise Avenue ja Apulanta. Artistivalinnoissa huomio kiinnittyy yhteen asiaan: räppäreiden ja rockbändien joukkoon on valittu vain yksi naislaulaja, Jenni Vartiainen.

Myös kaikkien konsertissa soittavien yhtyeiden kaikki jäsenet ovat miehiä.

"Musiikki musiikkina"

Radio Suomipopin musiikkipäällikkö Mikko Koivusipilä kertoo, ettei konsertin järjestelyiden yhteydessä ole kiinnitetty huomiota artistien sukupuolijakaumaa

- Me käsitellään musiikki musiikkina. Musiikki ei ole mun mielestä sukupuoliasia, Koivusipilä sanoo.

Konsertin artistivalinnat on tehty noin vuosi sitten. Tasa-arvoasiat ovat olleet näkyvästi esillä julkisessa keskustelussa sen jälkeen, varsinkin viime syksystä ja Me too -kampanjasta lähtien.

Helsinki-päivän konsertin esiintyjistä ei ole kuitenkaan keskusteltu valintojen tekemisen jälkeen.

- Toivoisin, että ihmiset tulee sinne kuuntelemaan musiikkia eikä miettimään me too -asioita, Koivusipilä lata

Miehisiä esikuvia
Koivusipilä kertoo, ettei järjestäjien ajatuksena ole ollut missään vaiheessa etsiä konserttiin pelkkiä miesartisteja.

- Sinne on etsitty kiinnostavia, suomalaisia artisteja, jotta saataisiin mahdollisimman monipuolisesti ihmisiä paikan päälle, Koivusipilä taustoittaa.

Helsinki-päivän ilmaiskonsertti on perinteisesti vetänyt yleisöön paljon nuoria ja lapsiperheitä. Koivusipilä ei ota kantaa siihen, millaisia esikuvia tapahtuman miehinen artistikattaus välittää nuorille ja varttuneemmillekin kuulijoille.

- Ne on pinnalla olevia artisteja, Suomipopilta ja Neloselta tuttuja artisteja, joiden kanssa halutaan tänä kesänä juhlistaa sitä, että ihmisillä on mahdollisuus päästä ilmaiseksi nauttimaan musiikista, Koivusipilä perustelee.

Hänen tietoonsa ei ole tullut yleisöpalautetta konsertin artistivalinnoista.

Helsinki-päivän ilmaiskonsertti järjestetään Kaisaniemen puistossa. Konsertin juontavat Radio Suomipopin Jaajo Linnonmaa, Anni Hautala ja Juha Perälä.

Anonyymi kirjoitti...

Naisasialiitto Unioni valitsi #metoo-aktiivi Heidi Lindénin Vuoden Lyytiksi
Ohjaaja ja näyttelijä Heidi Lindén alkoi keräämään naisten kokemuksia elokuva-alan häirinnästä jo viime lokakuussa #metoo-kampanjan alkaessa.NAISASIALIITTO UNIONI on antanut vuoden Lyyti-arvonimen elokuvaohjaaja-näyttelijä Heidi Lindénille. Arvonimi myönnetään vuosittain tunnustukseksi ansiokkaasta tasa-arvotyöstä.

Valintaa Naisasialiitto Unioni perusteli Lindénin toimilla syksyllä 2017, jolloin Lindén keräsi nimiä kannanottoon, jossa vaadittiin nollatoleranssia seksuaaliselle häirinnälle kulttuurialalla sekä ongelman tunnustamista myös alan johdossa.

Kannanotto keräsi kaiken kaikkiaan lähes 1300 nimeä. Se julkaistiin eri medioissa. HS kirjoitti tuolloin, että Lindénin keräämässä aineistossa toistui muutamien ohjaajien nimi.

”Lindénillä oli merkittävä vaikutus #metoo -keskustelun rantautumisessa Suomeen ja erityisesti kulttuurialalle”, Naisasialiitto Unioni toteaa.

Syksyllä 2018 Lindéniltä on tulossa #metoo-vallankumous niminen kirja, joka käsittelee yli 150 naisen seksuaalisen häirinnän kokemuksia sekä vaientamisen kulttuuria ja sen vastustamista.

Lyyti nimettiin nyt 20. kerran. Palkinnon aiemmin saaneiden joukossa on muiden muassa ministeri Elisabeth Rehn, kirkkoherra Marja-Sisko Aalto, tutkija Fadumo Dayib ja evankelis-luterilaisen kirkon piispa Irja Askola.

Anonyymi kirjoitti...

Pirkko Arstila avautuu tatuoinneista venyneellä iholla: ”Uimarannat ovat täynnä mustikkakeittoa, aika kauhean näköistä”

Tatuoinnit eivät näytä ikääntyessä enää samalta kuin tuoreeltaan otettuna. Tätä on miettinyt myös Pirkko Arstila.
Uutisankkurina tunnettu, jo eläkkeellä oleva mediapersoona Pirkko Arstila, 79, on pohtinut tatuointeja trendinä. Ne ovat herättäneet hänen mielenkiintonsa.

Selaillessaan jokin aika sitten tatuointiaiheista kirjaa, Arstila huomasi kuvan vanhemmasta naishenkilöstä, jolla oli vaikuttava ruusukuvio vartalollaan.

– Silloin mietin, että kun tatuoinnin ottaa usein hetken hurmassa ja silloin kun ihmisellä on ihanan kimmoisa iho, niin mitä tapahtuu 30 vuoden päästä? Arstila pohtii.

Pontta pohdinnalle tuli, kun hiljattain hän näki kaupungilla henkilön, jolla oli kaulaan tatuoitu näyttävä ruusukuvio.

– Kaula on herkkä alue, ja se alkaa vanhemmiten muuttua. Joko siihen tulee monta läskikerrosta tai kalkkunanheltta. Ruusut eivät sen jälkeen ole enää ruusuja.

Uimarannoilla näkee Arstilan mukaan paljon ihmisiä, joiden iho on joko ikääntynyt tai ylimääräistä painoa on tullut lanteille vuosien saatossa. Heistä huomaa, kuinka tatuoinnit menettävät muotonsa.

– Mitä olen nähnyt uimarannalla, niin tatuoinnit muuttuvat ajan mittaan siniseksi sohjoksi. Mustikkakeitoksi. Kun ihmiset vielä ottavat rusketusta päälle, niin lopputulos on aika kauhean näköinen.

Arstila vakuuttaa, ettei missään tapauksessa tuomitse tatuointeja tai halua arvostella heitä, jotka tatuoinnin ovat ottaneet.

– Katselen kauniita tatuointeja mielelläni ja mielenkiinnolla. Mutta jokin tolkku pitäisi olla siinä, että ihmiset uskovat sen olevan kaunis vielä heidän ollessaan 80-vuotiaita.

”Minun ruusuni olisivat kurtturuusuja”
Osittain tietämättömyys saattaa Arstilan mukaan olla syynä siihen, että ihmiset ottavat valtavia ja monimutkaisia kuvioita iholleen, kuvafreskoja. Tatuoinneista ei puhuta varoittavassa mielessä.

Hän muistelee esimerkiksi aikojen takaa tv-haastattelua, jossa haastateltavana oli tatuointitaiteilija sekä ihotautilääkäri. Arstilan mukaan tatuoitsija vakuutti, että kuvalle ei ajan kuluessa käy mitään – jos jaksaa käydä ahkerasti kuntosalilla.

Iän mukana iho ohenee ja rypistyy. Syyskuussa 80 vuotta täyttävä Arstila pohtii, että vanhemmiten mikään kuntosali enää auta.

– Jos minulla olisi nyt ruusukuvioita, niin ne olisivat kyllä kurtturuusuja kaikki, Arstila sanoo.

Arstilalla itsellään ei ole tatuointeja, eikä hän ole sellaista harkinnut ottavansa. Joskus hän on miettinyt, että voisi yllättää ihmiset hennatatuoinnilla.

Arstila kohautti marraskuussa ET-lehden kolumnillaan. Hän avautui nuorten naisten pukeutumisesta ja housuista, jotka paljastavat anatomian. Arstila sanoo saaneensa kolumnistaan valtavasti palautetta.

Anonyymi kirjoitti...

Professori selittää, miksi kristillinen uusoikeistolaisuus suututtaa – Ruotsalan, Soinin ja Räsäsen toimissa on yhteisiä piirteitä
Pori Jazzin toimitusjohtajan Aki Ruotsalan pikapotkut on malliesimerkki siitä, kuinka nopeasti kristillinen uusoikeistolaisuus voi suututtaa somen.PORI Jazzin toimitusjohtajaksi nimitetyn Aki Ruotsalan (kd) homoseksuaalivastaiset kommentit, kohu ja sitä seurannut nimityksen purkaminen on hyvä esimerkki siitä, mitä tapahtuu, kun kristillinen uusoikeistolaisuus, politiikka ja sosiaalinen media törmäävät.

Aikaisempia kohuja ovat aiheuttaneet muun muassa ulkoministeri Timo Soinin (sin) osallistuminen aborttia vastustavaan mielenosoitukseen sekä sisäministerinä toimineen Päivi Räsäsen (kd) kannanotot Ylen Ajankohtaisen kakkosen homoillassa vuonna 2010.

Aki Ruotsalan poliittinen tausta on kristillisdemokraateissa. Hän on toiminut muun muassa KD-nuorten puheenjohtajana, puoluevaltuuston puheenjohtajana ja kaupunginvaltuutettuna.

Sosiaalietiikan professori Jaana Hallamaan mukaan Ruotsalalle, Soinille ja Räsäselle on yhteistä se, että he pyrkivät määrittelemään sitä, kuka saa kuulua yhteisöön.

”Sanotaan, että te olette vääränlaisia, teidän täytyy eheytyä, jotta pääsette mukaan.”

Hallamaa muistuttaa, että poliitikkojen tiukkojen moraalisten kannanottojen takana on useimmiten oman eettisen profiilin korottaminen.

”Tällaisiin voimakkaisiin ulostuloihin liittyy ajatus siitä, että ’minä olen taipumaton ja periaatteellinen’. Ja se vetoaa. Vastakkainasettelut tekevät maailman ihanan selkeäksi”, Hallamaa sanoo.

Kristillisdemokraattinen puolue ei edusta evankelisluterilaista kirkkoa tai sen jäsenten kantaa. Silti kiukku vaikkapa homoillan jälkeen purkautui eroamisena kirkosta. Se on Hallamaan mukaan loogista.

”Kun et voi erota Päivi Räsäsestä, ensimmäinen tapa on erota kirkosta. Se on tapa sanoa, että tämä näkemys ei ole omani.”

HALLAMAA on huomannut, että homoillan jälkeen ihmisistä on tullut herkempiä. Kyse on kuitenkin myös laajemmasta muutoksesta.

”Suhtautuminen seksuaalivähemmistöihin on muuttunut, ja sukupolvimuutos on ollut nopea. Kun tulee joku, joka edustaa näkökulmaa, joka ei ole millään tavalla perusteltu, siitä tulee turhautunut olo: tämä asia on jo selvitetty, on mahdotonta, että joku yhä ajattelee noin.”

Kun ihmiset turhautuvat, somekohu syntyy nopeasti.

”Asiat voi hoitaa hetkessä ilmoittamalla, että en enää koskaan mene jazzeille. Sen jälkeen ajatellaan, että asia on selvä”, Hallamaa sanoo.

Todellisuudessa tämä ei ole Hallamaan mielestä paras tapa asian hoitamiseen. Parempi olisi keskustella eriävistä mielipiteistä. Toki keskustelunavaukset ovat olleet toiseltakin puolelta kankeita.

”Ajatellaan näin: sen sijaan, että Soini olisi puhunut aborttilain kiemuroista, hän teki jyrkän twiitin. Vastaavasti Ruotsala kuittasi erottamisensa Facebook-päivityksellä. Näin lyhyt viestintä ei jätä tilaa keskustelulle.”

Anonyymi kirjoitti...

Tutkimus: HPV-rokote annettava myös pojille

Tampereen yliopiston kymmenen vuotta kestänyt tutkimus osoittaa, että tyttöjen ja poikien rokottaminen synnyttää merkittävästi paremman laumasuojan HPV:n aiheuttamaa syöpää vastaan kuin pelkkä tyttöjen rokottaminen.

Johtavassa syöpätutkimuslehdessä International Journal of Cancerissa julkistettu sarja tutkimusraportteja osoittaa, että jo poikien 20 prosentin ja tyttöjen 45 prosentin rokotuskattavuus saa aikaan laumasuojan useimpia syöpää aiheuttavia HPV-tyyppejä vastaan.

Suomalaiset ja ruotsalaiset tutkijat ovat vastikään kyenneet todistamaan, että ihmisen papilloomavirusrokote eli HPV-rokote antaa suojan sekä paikallisen että levinneen HPV:n aiheuttamaa syöpää vastaan.

Anonyymi kirjoitti...

Tissit on nähty Ylen kanavilla jo kuusi kertaa puolen vuoden sisällä – huomenna vuorossa on seitsemäs kerta

Yle ja sen yleisö selvästi rakastaa Tissejä, ainakin sen perusteella, miten usein Teemu Nikin ohjaama lyhytelokuva on Ylen kanavilla viime kuukausina nähty.

Vuonna 2014 valmistunut Tissit nähtiin ensimmäistä kertaa Yle TV2:lla viime joulukuussa. Sen jälkeen Tissit on esitetty TV2:lla uusintana useampaan kertaan ja pariin otteeseen myös Yle Teema Femillä.

Kaikkiaan Teemu Nikin lyhytelokuva on esitetty puolen vuoden sisällä jo kuusi kertaa. Ja huomenna, lauantaina 9. kesäkuuta, on luvassa seitsemäs kerta (Yle TV2 kello 19.10).

Mistä tiuhaan pyörivässä lyhärissä on sitten kyse?

20 minuutin mittaisessa elokuvassa Pipsa on töissä kaupan kassalla. Hän on kyllästynyt siihen, että kaikki miesasiakkaat asioivat aina hänen ystävänsä Kaarinan kassalla. Pipsa on ihan varma, että se johtuu siitä, että Kaarinalla on isommat rinnat kuin hänellä.

Niille, joille edes Ylen tehorotaatio ei riitä, Tissit on julkaistu myös Yle Areenassa.

Anonyymi kirjoitti...

TYÖURAELÄKKEESTÄ TULI MIESTEN ELÄKE – HAKIJOISTA VAIN JOKA VIIDES ON NAINEN

Tähän mennessä on myönnetty 15 työuraeläkettä. Useimmiten työuraeläkkeen on saanut raskaassa työssä ollut mies. Vain yhdelle naiselle on myönnetty työuraeläke.

Työuraeläkettä oli toukokuun loppuun mennessä hakenut 50 henkilöä, joista naisia oli kahdeksan.

Eläketurvakeskuksen kehityspäällikkö Jari Kannisto sanoo, että useimmiten ruumiillisesti rasittavassa työssä on ollut mies. Työuraeläkettä voi hakea myös henkisen rasittavuuden takia. Tällaisia tapauksia ei Kanniston mukaan ole vielä ollut.

Keskimäärin 1 870 euroa kuussa
Vuoden alusta hakija on voinut saada työuraeläkettä, jos hänellä on takanaan vähintään 38 vuotta työhistoriaa eikä hän pääse heikentyneen kunnon takia työkyvyttömyyseläkkeelle.

Keskimäärin työuraeläke on 1 870 euroa kuukaudessa.

Työuraeläke on aina pienempi kuin vastaavalta ajalta myönnettävä työkyvyttömyyseläke, sillä jälkimmäiseen lasketaan mukaan ns. tulevan ajan eläkeosuus.

Kolmelle hakijalle työkyvyttömyyseläke
Hakemuksia käsitellessä hakijoiden joukosta löytyi kuusi henkilöä, jotka olivat oikeutettuja vanhuuseläkkeeseen. Kolmelle myönnettiin täysi työkyvyttömyyseläke, ja kahdelle tehtiin myönteinen ennakkopäätös osittaisesta työkyvyttömyyseläkkeestä.

Työuraeläkkeen perusteita ei vielä tunneta hyvin.

Kuusi hakemusta hylättiin, koska hakijan työtä ei pidetty riittävän kuluttavana ja rasittavana. Niin ikään kuudessa tapauksessa eläkkeeseen oikeuttavaa työhistoriaa ei ollut tarpeeksi tai hakija ei täyttänyt muita ehtoja.

Suosio kasvaa ensi vuonna
Alkuunkaan työuraeläkkeelle ei odotettu suurta suosiota, sillä työuraeläke myönnetään 63 vuoden iässä. Kun työeläkkeelle pääsee tänä vuonna 63 vuoden ja 3 kuukauden iässä, hyöty jää lyhytaikaiseksi.

Suosion ennakoidaan kasvavan tulevina vuosina, kun ero työuraeläkkeen ikärajan ja työeläkeiän välillä kasvaa. Ensi vuonna ero on kuusi kuukautta.

Tänä vuonna työuraeläke jää kolmeen kuukauteen. Ensimmäinen työuraeläke päättyi toukokuun lopussa. Osa päätöksistä koskee loppuvuotta.

Anonyymi kirjoitti...

Mahadura & Özberkan
Tänään halutaan mahdollisimman luonnollista, tulevaisuuden trendi on pakarat - kauneuskirurgia kiehtoo yhä useampia


"Mitä extremempi sen parempi", sanoo useamman kauneusleikkauksen tehnyt ja aikuisviihdealalla työskentelvä Amanda Ahola. Joni Virtanen puolestaan haluaa näyttää barbien Kenilta.

Mahadura & Özberkan syventyvät plastikkakirurgian mielenkiintoiseen maailmaan. Kauneuskirurgia on arkipäiväistynyt ainakin kevyiden toimenpiteiden osalta, esimerkiksi kasvojen pistoshoidot ovat kasvava trendi Suomessa ja yleisempiä kuin kauneusleikkaukset.

Suurin osa ihmisistä tavoittelee mahdollisimman luonnollista lopputulosta, kun puhutaan kauneuskirurgiasta. Amandaa ja Jonia on kutsuttu kumisiskoiksi ja heitä ei luonnollisuus kiinnosta vaan nimenomaan mitä muovisempi sen parempi!

Mikä kauneusleikkauksissa niin viehättää? Mitä leikkauksissa tavoitetaan? Minkälaisia ennakkoluuloja liitetään ihmisiin, jotka ovat tehneet todella extreme kauneusleikkauksia? Minkälaisia riskejä kauneusleikkauksissa on, entä kuinka pitkälle henkilö on valmis menemään kauneusleikkausten takia?

Lähetyksessä kuullaan kultturiantropologi Taina Kinnusen sekä plastikkakirurgi Heikki Kupin haastattelut, jotka kertovat trendeistä, asenteiden muutoksista sekä kauneuskirurgian riskeistä.

Studiossa vieraana Amanda Ahola sekä Joni Virtanen.

Anonyymi kirjoitti...

Tehy haluaa palkkaharmonisaation toteutuvan aiotulla tavalla: ”Suomen perustuslaki velvoittaa”

Naisten ja miesten väliset keskimääräinen palkkaero 18,1 prosenttia.

Sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestö Tehy ilmoittaa, että sote- ja maakuntauudistukseen vaadittu erillissäännös palkkaharmonisoinnin kiertämiseksi olisi perustuslain vastainen.

Sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestö Tehyn edunvalvontajohtaja Else-Maj Kirvesniemi tyrmää KT Kuntayhtymän vaatimuksen, jonka nojalla palkkaharmonisoinnin voisi jättää liikkeen luovutuksessa toteuttamatta.

- Suomen perustuslaki kertoo, että samaa työtä tekevien tulee saada samaa palkkaa.

Kirvesniemi arvelee, että KT Kuntatyönantajien vaatimus perustuu laskelmiin, jotka eivät välttämättä ole loppuun saakka tehtyjä.

- He ovat varmaankin päätelleet, että tästä tulisi liikaa kustannuksia, Kirvesniemi kuittaa.

Sote- ja maakuntauudistuksessa yli 200 000 työntekijää siirtyy työssään kunnista maakuntiin. Siirtymän yhteydessä on vaadittu niin kutsuttua palkkaharmonisointia. Se tarkoittaisi sitä, että kun sosiaali- ja terveysalan ammattilaisten siirtyvät uuden työnantajan palvelukseen, tulisi työnantajan saattaa samoissa ja yhtä vaativissa tehtävissä työskentelevien palkat samalle tasolle kohtuullisessa ajassa.

Työtuomioistuin linjasi huhtikuussa, että työnantajan on tehtävä palkkojen harmonisointi liikkeen luovutuksen jälkeen.

KT hakee erilaista harmoniaa
KT Kuntatyönantajat on toistuvasti penännyt sote- ja maakuntauudistukseen erillissäännöstä, jonka mukaan palkkaharmonisoinnin kustannuksia rajattaisiin lailla.

KT Kuntatyönantajien huhtikuussa julkaistussa tiedotteessa todetaan, että tuoreen työtuomioistuimen päätöksen jälkeen henkilöstön siirtyminen kunnista maakuntiin kasvattaa riskiä julkisen sektorin palkkakustannusten noususta ennakoitua enemmän.

Jos sote-uudistuksen yhteydessä työntekijöiden palkkoja yhteensovitetaan työtuomioistuimen ratkaisun mukaan, kasvavat palkkaharmonisoinnin kustannukset selvästi.

KT Kuntatyönantajien työmarkkinajohtaja Markku Jalonen selventää heidän vaatimustaan.

- Esityksemme mukaan palkat harmonisoitaisiin palkkojen mediaaniin eli keskimmäiseen palkkaan. Tämäkin nostaisi sote-henkilöstön palkkoja, mutta pitäisi toimenpiteen kustannukset julkiselle taloudelle siedettävinä, Jalonen sanoo.

Myös sukupuolikysymys tapetilla
Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen peräänkuuluttaa miesten ja naisten keskimääräisen palkkaeron tasoittamista.

- Vaikka Suomessa naisten osuus työelämässä on maailman kärkeä, palkkaerot meillä ovat huimia. Suomea pidetään tasa-arvon mallimaana, mutta todellisuudessa meillä on vielä paljon tehtävää palkkatasa-arvon edistämisessä, Rytkönen sanoo.

Suomessa kokoaikaisesti työtä tekevien naisten ja miesten palkkaero on hälyttävän suuri, todetaan äskettäin ilmestyneessä OECD-raportissa.

Suomessa palkkaero on keskimäärin 18,1 prosenttia miesten eduksi, mikä on neljä prosenttia muita OECD-maita korkeampi.

Kaikissa Pohjoismaissa palkkaero jää miesten eduksi. Tanskassa palkat ovat keskimäärin 5,8 prosenttia, Norjassa 7,1, Islannissa 9,9 ja Ruotsissa 13,4 prosenttia miesten hyväksi.

Anonyymi kirjoitti...

Miehet jyräävät Suomen festareilla: naisesiintyjiä usein vain pieni osa – ”Olen naisena joutunut todistelemaan enemmän”

Sideways -festivaalin esiintyjäryhmistä 60 prosenttia koostui vain miehistä.
Erin, Jenni, Sanni, Kaija Koo, Vesala, Chisu, Maija Vilkkumaa, Jonna Tervomaa, Irina, Eveliina, Ellinoora, Anna Puu…

Viime vuosien suosituimmista pop-laulajista ja omaehtoisista rocklaulajista monet ovat olleet naisia. Naisten määrä on lisääntynyt, sillä pitkään asetelma oli jo 1960-luvun Beatles-hysteriassa muotoutunut: miehet esiintyvät, naiset kuuntelevat ja ihailevat.

Vaihtoehtomusiikin festivaali Sideways pyrkii sukupuolten väliseen tasa-arvoon esiintyjissä. Miehillä on yhä etumatkaa, joten Sidewaysin laskutapa saa laskelman näyttämään tasa-arvoisemmalta kuin laskettaisiin jokainen tapahtumassa esiintyvä.

– Laskemme all male -esiintyjät (koko esiintyjäryhmä koostuu miehistä) ja ne, joissa yksikin jäsen on nainen tai muuta sukupuolta, festivaalin tiedottaja Johannes Kinnunen sanoo.

– Näin laskettuna on päästy kaikkien esiintyjien suhteen jakoon 60 – 40, miehistä koostuvia ryhmiä on siis yhä 60 prosenttia.

– Jatkossa haluamme kehittää tapahtumaa niin, että se on kaikin puolin mahdollisimman tasa-arvoinen ja monimuotoinen.

Nettimedia nrgm.fi laski 12 Suomen suurimman kesäfestivaalin esiintyjistä naisoletettujen määrän laskien kaikkien esiintyjäryhmien jokaisen jäsenen erikseen. Sen mukaan Sidewaysissa on 17,4 prosenttia naisoletettuja eli noin joka kuudes esiintyjä. Enemmän naisia on nrgm.fi:n mukaan Ruisrockissa (22,8 prosenttia) ja Flow Festivalissa (22,7 prosenttia).

Sidewaysissa kotimaisten naisten rooli oli kuitenkin näkyvä. Jutun alussa mainittuja valtavirran tähtiä ei tällä kertaa ollut esiintyjälistassa, mutta monta kiinnostavaa nimeä oli. Yona, Mireil Wagner ja Vesta esiintyivät lauantaina, ja naisvetoisia kokonpanoja olivat myös muun muassa Litku Klemetti, Soad ja Lasten hautausmaa.

Yona kommentoi kuviota IS:lle.

– Koen, että olen naisena joutunut todistelemaan professionaalisuuttani enemmän. Naiset joutuvat tekemään enemmän töitä päästäkseen esille.

Anonyymi kirjoitti...

Lotta Harala säkenöi somessa, loistaa lehtien kansikuvissa ja houkuttelee isoja sponsoreita – näyttävä pika-aituri teki itsestään brändin, jolle satelee yhteistyötarjouksia
Pika-aituri Lotta Harala ei ole koskaan hankkinut ainuttakaan yhteistyökumppania itse. Sen sijaan firmat pyytävät häntä tekemään yhteistyötä kanssaan ja ovat valmiita maksamaan siitä.


– Anteeksi aivan kauheasti, että olen näin paljon myöhässä! Lotta Harala huudahtaa.

Hän on saapunut varttitunnin myöhässä kuvauspäiväksi sovittuihin harjoituksiin.

– Olin jo lähdössä, mutta sitten mulla alkoivat menkat ja olikin pakko mennä ensin kauppaan, Harala jatkaa naama peruslukemilla.

Miespuolinen kuvaaja katsoo hämmentyneenä lattiaan, mutta Harala tuskin huomaa sitä. Hän heittää kassinsa lattialle ja alkaa kursailematta vaihtaa treenivaatteita ylleen. Kun Harala vähän myöhemmin kertoo, että hänen brändiinsä kuuluu aitous ja rehellisyys, on häntä helppo uskoa. Hän on totisesti hyvin teeskentelemätön, ja sellaisen mielikuvan hän haluaa itsestään myös antaa.

– Jos loisin jotain feikkiä tai päälleliimattua, en koe, että se olisi pitkäjänteisesti järkevää, koska semmoista ei pysty kantamaan, pika-aituri pohtii.

Juuri Haralan brändistä tänne on tultu puhumaankin. Kaikki kunnia Haralan urheilu-uralle, mutta toistaiseksi hän on kiinnostavampi brändinä kuin pika-aiturina.

Urheilutulokset ailahtelevat, brändi ei
Lotta Harala, 26, on urheilullinen, kaunis ja sosiaalinen. Toisin sanoen hän on ideaali kohde firmojen sponsorirahoille. Mutta kauniita ja sosiaalisia urheilijoita on Suomi täynnä, vieläpä Haralaa paljon menestyneempiä. Haralan aikuisiän paras urheilusaavutus on pika-aitojen Suomen mestaruus kesällä 2017. Se on hänen ainoa SM-mitalinsa ulkoradoilta. Aikuisten sarjan arvokisaedustuksia hänellä on vain EM-hallikisoista. Silti hän on yksi kiinnostavimmista sponsorointikohteista firmojen näkökulmasta, eikä se johdu vain hänen ulkonäöstään.

– Olen tietoisesti miettinyt ja laittanut ihan paperille ylös, miten pystyn hyödyntämään itseäni firmoille, Harala selittää.

– Voin toimia yrityksen kasvoina, olla heidän kampanjoissaan mukana kuvien muodossa tai vaikka juontaa heidän tilaisuuksiaan. Olen opiskellut liikunta- ja ravitsemusalaa, joten voin vetää yrityksille vaikka työhyvinvointipäiviä tai ravitsemusluentoja, liikuntaneuvojaksi opiskellut Harala listaa.

Toisin sanoen Harala ei ole riippuvainen ainoastaan urheilutuloksistaan, koska hänellä on tarjota yhteistyökumppaneilleen myös paljon muuta. Kun häneltä jäivät kesän 2015 kilpailut kokonaan väliin loukkaantumisten vuoksi, ei sillä ollut juurikaan vaikutusta hänen sponsoritilanteeseensa.

– Brändi ei katoa, vaikka tulee loukkaantuminen tai muuten hankala kausi, Harala huomauttaa.

Anonyymi kirjoitti...

Hätähuuto Ruotsista: ghettojen kadut kuuluvat jo islamisteille

Ongelmalähiöiden vihaiset naiset saattavat äänekkäällä esiintulollaan ratkaista Ruotsin vaalit. He ovat pettyneitä politiitikkojen saamattomuuteen ja maalaavat nyt sysimustan kuvan elämästä maahanmuuttajavaltaisilla asuinalueilla.

– Kunnia on täällä suurempi kuin kuolema, islamistit kontrolloivat katuja ja vetävät lapsetkin mukaansa, sanoo uskonnollisiin ääriliikkeisiin kriittisesti suhtautuva aktivisti Zeliha Dagli Aftonbladetin haastattelussa.

Hän kokee, että maahanmuuttajanaiset ovat antaneet periksi, tyytyvät kohtaloonsa ja käyttäytyvät kuin entisissä kotimaissaan. Hänen mielestään lähiöiden naiset elävät pikemminkin uskonnollisessa diktatuurissa kuin vapaassa ja kansanvaltaisessa Ruotsissa.

– Ruotsin lait eivät ole voimassa maahanmuuttajien keskuudessa. Eri maista on tullut järjestäytyneitä tahoja, jotka kasvattavat valtaansa täällä. He estävät naisia osallistumasta ja olemasta osa ruotsalaista yhteiskuntaa, hän sanoo.

Zeliha Daglin mukaan islamistiset ja uskonnolliset tahot kontrolloivat Tenstan, Rinkebyn, Kistan, Husbyn ja Akallan kauppoja, kokoontumistiloja ja kellarimoskeijoita. Tytöt erotetaan pojista omiin harrastuksiinsa ja naiset eivät saa tehdä ilmoitusta poliisille, jos joutuvat miehensä pahoinpitelemäksi:

– Ruotsalaisilla ei ole aavistustakaan siitä, kuinka suuri vaikutusvalta poliittisella islamilla on maahanmuuttajavaltaisilla asuinalueilla. Ennen väki yritettiin saadaan mukaan ruotsalaiseen yhteiskuntaan mutta ne ajat ovat nyt ollutta ja mennyttä.

Anonyymi kirjoitti...

Jari Lindströmiltä uusi avaus työllistymiseen: ”Monelle sopisi koulunpenkkiä paremmin”

Työministeri Jari Lindström (sin.) haluaa kehittää oppisopimuskoulutusta Suomessa. Hän viittaa Saksaan ja yleisemmin Keski-Eurooppaan, jossa oppisopimuskoulutuksella on vuosisataiset perinteet.
–Siellä puhutaan mestari-kisälli-mallista, jossa osaaminen ja ns. hiljainen tieto siirretään työpaikalla sukupolvelta seuraavalle. Näissä maissa ammattitutkintoon tähtäävät menevät mielellään oppisopimuskoulutukseen. Yritykset kouluttavat työntekijänsä ja työllistyminen on siten lähes varmaa, Lindström toteaa Puheenvuoron blogissaan.

Hän kertoo työministerinä tavanneensa monia yrittäjiä, jotka sanovat voivansa mielellään tarjota oppisopimuskoulutusta. Suuri este tuntuu Lindströmin mukaan olevan se, ettei työpaikalta voi useinkaan irrottaa työntekijää pelkästään kouluttamaan uusia työntekijöitä.

–Yksi mahdollinen ratkaisu olisi ”mentori”-malli, jossa kouluttaja kiertäisi saman alan yrityksissä samalla seudulla ohjaamassa oppisopimuskoulutettavia ja kulut jaettaisiin yritysten kesken. Toinen idea on ”seniori-juniori” -malli. Rakennusalalla ja muilla vastaavilla fyysisesti raskaan työn aloilla lähellä eläkeikää olevien henkilöiden osaamista tulisi hyödyntää entistä paremmin antamalla heille ohjattavaksi alalle tulevia nuoria. Se olisi arvokasta osaamisen siirtämistä sukupolvelta toiselle, Keski-Euroopan mestari-kisälli-mallin mukaan, ministeri ehdottaa.

Kokoomuksen kansanedustaja Juhana Vartiainen tarttui heti Lindströmin ideaan.

–Tälle ennättäisi vielä tehdä jotakin. Ei jää kokoomuksesta kiinni. Sallitaan alhaisempi alkupalkka germaanisen perinteen mukaisesti, hän tviittasi.

Jari Lindström korostaa, että on erittäin tärkeää, että nuoret löytävät koulutuksen jälkeen työtä.

–Nyt varsinkin nuorten miesten ja maahanmuuttajataustaisten työllistyminen on vielä liian heikkoa. Monelle oppisopimuskoulutus sopisi koulunpenkkiä paremmin. Olen varma, että oppisopimuskoulutusta lisäämällä saataisiin nuorille paremmin työtä ja uskon, että lyhyen täsmäkoulutuksen sekä pidemmän tutkintoon johtavan koulutuksen eräänlaisia mentorimalleja voisi kehittää tuoreen ammatillisen koulutuksen reformin ohella, hän kommentoi.

Lindström sanoo haluavansa samalla kuitenkin painottaa, ettei ammattikouluverkostoa eikä ammatillisen koulutuksen työpaikkoja tule karsia.

–Kouluja ja opettajia tarvitaan jatkossakin, kaikkea kun ei voi oppia työpaikalla. Mutta yritykset tarvitsevat tukea opiskelijoiden ohjaukseen. Lisäksi mitä haastavampia nuoria tuodaan työelämään sitä enemmän tukea ja ohjausta he tarvitsevat.

Anonyymi kirjoitti...

"Jotkin uudet tavat voisi toivottaa tervetulleeksi" – Professori HS:lle: Sharia-laille pitäisi antaa tilaa myös Suomessa

Wisconsinin yliopiston oikeustieteen professori Asifa Quraishi-Landeskertoo Helsingin Sanomille, että muslimien noudattamalle sharia-laille tulisi antaa lisätilaa länsimaissa.

Koska islam ja muslimit eivät ole katoamassa länsimaista minnekään, olisi Quraishi-Landesin mukaan järkevää vaikuttaa siihen, miten eristyksiin vähemmistö tapoineen jää ja millaisia sharia-lain tulkintoja tuetaan.

– Nyt länsimaiden pitää päättää, ottavatko ne välttämättömät muutokset vastaan pakolla vai ilolla. Jotkin uudet tavat voisi myös toivottaa tervetulleeksi, Quraishi-Landes sanoo Helsingin Sanomille.

Siviiliasiat, kuten avioerot, perinnönjaot ja jotkin muslimien väliset liikesopimukset voitaisiin ratkaista sharian pohjalta. Sen sijaan rikosasiat kannattaisi pitää valtion ratkaistavina. Quraishi-Landesin mukaan avioeron myöntämättä jättäminen kaltoinkohdellulle vaimolle on harvinainen ääriesimerkki.

– Shariaan pohjautuva sovittelu on mielestäni hyödyllistä vain, kun molemmat osapuolet ovat kiinnostuneita ratkaisemaan kiistansa uskonnollisten arvojensa pohjalta. Kaikki, mihin liittyy väkivaltaa, kuuluu valtion ratkaistavaksi.

Etelä-Suomen Media uutisoi aiemmin, että muslimiyhteisöihin perehtynyt Tampereen yliopiston lehtori Susanne Dahlgrenon huolestunut muslimien eriytymisestä omiin rinnakkaisyhteisöihinsä.

– Muslimien uskonyhteisöjen eristäytyminen on Suomessakin aivan varteenotettava vaaratekijä. Esimerkiksi Tanskassa kehitys on johtanut siihen, että Kööpenhaminassa toimii jo moskeijoita, joissa muslimeja kehotetaan eristäytymään lähes kokonaan muusta yhteiskunnasta, Dahlgren kertoi toukokuussa.

Sharia-laki on aiheuttanut kitkaa myös eduskunnassa, kun oikeusministeri Antti Häkkänen (kok.) ja Jani Toivolan (vihr.) eduskunta-avustaja Nitin Sood ajautuivat väittelemään sharia-lain kohtelusta Suomessa.

Anonyymi kirjoitti...

Nuoret naiset muuttavat suurten kaupunkien ympärille ja heidän valinnoillaan on iso vaikutus – Ylöjärvi, Kangasala ja Nokia muuttotilaston kymmenen kärjessä
Kaupungit seuraavat tarkasti 25–34-vuotiaiden naisten muuttoliikettä, koska heidän valinnoillaan on iso vaikutus alueen kehitykseen. Opintojen jälkeen moni nuori nainen muuttaa pienemmälle paikkakunnalle, jossa on tarjolla töitä ja tilaa omakotitalolle.


Vastavalmistuneet 25–34-vuotiaat naiset hakeutuvat asumaan suurten kaupunkikeskusten lähelle. Pirkanmaan kaupungeista eniten muuttovoittoa kyseisessä ryhmässä saavat Ylöjärvi, Kangasala ja Nokia.

Vastaavasti perinteiset opiskelijakaupungit kärsivät muuttotappiota nuorten aikuisten keskuudessa.

Muuttoliiketutkija Timo Aro on selvittänyt nuorten suomalaisnaisten muuttoliikettä. Hän sanoo, että Tampereella opiskelijoiden määrä on niin suuri, että valmistumisen jälkeen kaupungin työ- ja asuntomarkkinoilla ei ole riittävästi kysyntää. Silloin helpoin vaihtoehto on muuttaa naapurikaupunkiin.

–Jos katsoo Tampereen muuttovoittoa ikäryhmittäin vuosina 2008–2017, Tampereen kaupunki on saanut muuttovoittoa 15–24-vuotiaista nuorista noin 25 000 ihmistä. Muuttotappiota tulee 25–34-vuotiaista noin 9 000 henkilöä, Aro sanoo.

Koko Pirkanmaa kärsii muuttotappiosta 25–34-vuotiaiden nuorten keskuudessa. Vuosina 2014–2016 Pirkanmaan muuttotappio oli 329 ihmistä. Ikäryhmän poismuuttajista 254 oli miehiä ja 75 naisia.

Tampereen yhteenlaskettu muuttotappio samassa ikäryhmässä oli lähes 3000 henkilöä.

Ylöjärvi sai muuttovoittoa 575, Kangasala 560 ja Lempäälä 440 henkilöä. Nuorten miesten keskuudessa muuttovoittoa sai eniten Kangasala, johon muutti 268 miestä vuosina 2014–2016.

Muuttajat koulutettuja
Suomessa muuttoliike on valikoivaa. Muuttajat ovat keskimäärin hyvin koulutettuja ja työllisten osuus on muuttajien keskuudessa korkea. Muutot keskittyvät voimakkaasti alle 35-vuotiasiin, minkä jälkeen muuttajien määrä laskee tasaisesti. Neljä viidestä muuttajasta on alle 35-vuotias.

–Ihmisiä kiinnostaa muuttajien ikärakenne ja tausta. 25–34-vuotiaat naiset ovat tärkeä ryhmä, koska he ovat usein vastavalmistuneita opiskelijoita, jotka ovat siirtymässä työelämään. Moni harkitsee myös perheen perustamista, jolloin asuinpaikan valinta on pitkäaikainen päätös, Aro sanoo.

Muuttoalttius alkaa uudelleen nousta alueesta riippuen 50–60-vuotiailla. Kun ihmiset jäävät eläkkeelle, he alkavat miettiä, missä haluavat viettää vanhuusvuodet.

–Siinä iässä myydään usein omakotitalo tai rivitalo kaupunkien reunalta ja hakeudutaan lähemmäs keskustaa, jossa on paremmat palvelut, Aro sanoo.

Nurmijärvi-ilmiö hiipuu
Suomessa arvostetaan edelleen perinteistä omistusasumista, vaikka viimeisen kymmenen vuoden aikana asumistavat ovatkin muuttuneet.

–Yhä suurempi joukko nuoria aikuisia haluaa asua kaupungeissa. He ovat valmiita tinkimään asumisen tasosta ja asuineliöiden määrästä, kunhan vapaa-ajan palvelut ovat lähellä ja liikkuminen on sujuvaa.

Niin kutsuttu Nurmijärvi-ilmiö on Aron mukaan hiipumassa. Uudenmaan maakuntaan kuuluvan pikkukunnan mukaan nimetty ilmiö oli voimakkaimmillaan 2000-luvun alussa, jolloin nuoret lapsiperheet hakeutuivat asumaan kaupunkien kehyskuntiin, jossa oli tarjolla pientalomaista asumista. Työmatkat kuljettiin usein autolla lähimpään kaupunkiin.

Aron mukaan nykynuorten arvot ja asenteet suosivat ekologista asumista hyvien liikenneyhteyksien varrella. Autoilu ei ole enää itsestäänselvyys, vaan työmatka voidaan taittaa myös pyörällä, jalan tai joukkoliikennettä käyttäen.

Lisäksi kaupunkien asuntotarjonta on monipuolistunut. Esimerkiksi Tampereen keskustaan on alettu rakentaa pienempiä asuntoja yksinasuville, ja pientalomaista asutusta on tarjolla Vuoreksessa. Lisäksi kaupunkirakentaminen on entistä tiiviimpää ja korkeampaa.

Anonyymi kirjoitti...

Kauppatieteisiin uusi valintatapa – naisten osuus voi nousta rajusti

Uusi valintatapa lisää naisopiskelijoiden määrää. Tänä vuonna uudistui kauppatieteiden haku.
HALLITUS halusi, että ylioppilastodistusta painotetaan korkeakoulujen yhteisvalinnoissa. Ensimmäisenä uudistui kauppatieteiden ala, jonne viime vuonna valittiin 20 prosenttia opiskelijoista yo-paperien perusteella. Tänä vuonna 60 prosenttia uusista opiskelijoista valittiin ylioppilastodistuksella.

Lopputulos: Naisten määrä kasvaa rajusti. Osuus kasvanee 10 prosenttiyksiköllä.

Todistusvalinnan pohjalta näyttää siltä, että 56,5 prosenttia hyväksytyistä olisi naisia.

– Haluan kuitenkin muistuttaa, että todistusvalinta ei ole lopullinen, vaan se elää kesäkuun loppuun saakka, huomauttaa Kirsi Kaljunen, joka koordinoi kauppatieteellisen alan yhteishakua.

Lopullisiin lukuihin vaikuttaa pääsykoesuoritusten lisäksi se, etteivät kaikki ota paikkaansa vastaan.

2017 naisia oli sisään päässeistä 43,5 prosenttia ja hakijoista 43 prosenttia. Vuonna 2016 sekä hakijoista että hyväksytyistä 41 prosenttia oli naisia. Tästä voi todeta, että pääsykokeissa naiset ja miehet ovat menestyneet aika lailla yhtä hyvin.

SUKUPUOLIJAKAUMA korkeakouluissa on ollut paljon esillä. Suurimmat erot ovat humanistisilla ja taidealoilla, tekniikan aloilla ja tietojenkäsittelyssä ja tietoliikenteessä. Naisilla on miehiä enemmän kolmannen asteen tutkintoja.

Naiset kirjoittavat ylioppilaskirjoituksista selvästi paremmin. Onkin kiinnostavaa, miksi sisäänpääsyä on päätetty muuttaa selvästi heitä suosivammaksi.

Opetusministeriön korkeakoulu- ja tiedepolitiikan osaston ylijohtaja Tapio Kosunen kommentoi asiaa pikaisesti:

– Toki kaikki elementit ovat olleet esillä. Opiskelijavalinta on hyvin monipuolinen kokonaisuus, hän sanoo.

Opintoasiainpäällikkö Pia Lahti Aalto-yliopistosta kertoo, että muuttuvaa sukupuolijakaumaa osattiin odottaa ”jonkin verran”.

– Opiskelijat ovat myös varmaan jonkin verran nuorempia kuin aikaisemmin, hän lisää.

ONKO reilua, että yo-arvosanoilla pääsee suoraan sisään? Riittääkö huonommin koulussa menestyneille pojille koulutuspaikkoja? Vai korjaantaanko nyt aiempi vinouma, jonka yhteispistekiintiö on synnyttänyt?

– Tämä on ehdottomasti hyvä valinta. Se mahdollistaa opiskelupaikan myös niille, jotka eivät ole lukiossa menestyneet. Aikaisemmin valintakokeella valtaosa valinnoista on tehty valintakokeen ja ylioppilaskirjoituksen yhteispisteillä. Nyt valintakokeessa valittavan 40 prosentin valintaan ei vaikuta ylioppilastodistus lainkaan, Lahti sanoo.

Hän uskoo, että ei-toivottujen välivuosien määrä tulee laskemaan uudistuksen myötä.

LINJAUKSENA on tehdä todistusvalinnasta pääväylä korkeakouluihin 2020 mennessä, mutta säilyttää myös pääsykokeet. Aikeena on tehdä valintakokeesta sellainen, johon ei tarvitse etukäteen valmistautua. Tällöin eriarvoistavista valmennuskursseista päästäisiin eroon. Yhteispistevalinnasta luovutaan kokonaan.

Todistuskiintiöön pääsevät vain ensikertalaiset eli ne, joilla ei ole aiempaa korkeakoulupaikkaa. Todistuksen perusteella paikan saaneet saivat ilouutisen viime viikolla. Muut saivat kutsun valintakokeeseen, joka järjestettiin eilen.

Kauppatieteiden yhteisvalintaa hallitaan Itä-Suomen yliopistolta käsin. Suomessa on kahdeksan suomenkielistä ja kaksi ruotsinkielistä korkeakoulua, jossa kauppatieteitä voi opiskella.

Uudistus tulee voimaan lähes kaikilla aloilla, pois lukien taide-, kulttuuri- ja liikunta-alan ja asiointi- ja viittomakielen tulkin koulutukset.

Korkeakoulu saa itse määrittää, hyväksyykö myös ammattikoulun suorittaneita ja kuinka paljon.

Anonyymi kirjoitti...

Ensimmäiset asevelvolliset astuivat armeijan harmaisiin Ruotsissa – kutsuntojen kahdeksan vuoden tauko päättyi
Kuluvan kesän aikana 4 000 nuorta miestä ja naista aloittaa palveluksen eri puolilla Ruotsia. Heistä ensimmäiset aloittivat 11 kuukauden urakan jääkäripataljoonassa Arvidsjaurissa.


Norrbottenin rykmentti otti tänään maanantaina vastaan Ruotsin uuden asevelvollisuusjärjestelmän ensimmäiset varussotilaat. Rykmentin jääkäripataljoonassa Arvidsjaurissa palveluksensa aloitti 140 sotilasta, joista 135 on miehiä ja viisi naisia.

Pataljoonan esikuntapäällikkö majuri Björn Eliasson kertoo, että joukossa on sekä vapaaehtoisesti asepalvelukseen hakeutuneita että uuden asevelvollisuusjärjestelmän kautta palvelukseen määrättyjä.

–Tunnelma on jännittynyt. Kaikki meille tulevat alokkaat halusivat kuitenkin juuri tänne, joten he ovat myös motivoituneita ja kiinnostuneita, kertoo Eliasson.

Hänen mukaansa nyt alkanut 11 kuukautta kestävä jääkärikoulutus on yksi Ruotsin puolustusvoimien rankimpia. Siksi tähän ryhmään hakeutuneiden varusmiesten koulutus aloitetaan ensimmäisenä.

–Haluamme varmistaa, että asevelvolliset ehtivät kehittyä riittävästi fyysisesti ja henkisesti ennen kylmää talvea, jolloin koulutus on äärimmäisten sääolosuhteiden takia kaikkein haastavinta.

Kutsunnat jatkuvat
Kuluvan kesän aikana yhteensä 4 000 asevelvollista astuu palvelukseen eri puolilla Ruotsia. Saman verran asevelvollisia aiotaan kouluttaa myös vuonna 2019.

Uusi asevelvollisuus koskee miehiä ja naisia, ja sen on tarkoitus täydentää vapaaehtoisuuteen perustuvaa maanpuolustusta.

Ruotsin hallitus päätti yleisen asevelvollisuus lakkauttamisesta vuonna 2009 ja sen palauttamisesta keväällä 2017.

Kutsuntakirjeet lähetettiin kaikille vuosina 1999–2000 syntyneille viime kesänä. Lokakuussa alkaneisiin kutsuntoihin pyydettiin noin 13 000 nuorta aikuista.

Vaikka ensimmäiset asevelvolliset astuivat jo palvelukseen, jatkuvat kutsunnat tänä vuonna kesäkuun loppuun asti.

Varussotilaat astuvat palvelukseen useana eri ajankohtana palveluspaikasta, -ajasta ja tehtävästä riippuen. Viimeiset asevelvollisuuden kautta armeijaan määrätyt aloittavat palveluksena elokuussa.

Ruotsissa palvelusaika on joko 9 tai 11 kuukautta.

Majuri Eliasson kertoo, että pitkästä ja haastavasta koulutuksesta huolimatta jääkäripataljoonan alokkaiden ensimmäinen päivä on rauhallinen.

–Ilmoittaudutaan, haetaan varusteet, opetellaan sotilaspuvun käyttöä ja vuoteen petaamista. Siitä se alkaa, sanoo Eliasson.

FAKTA

Anonyymi kirjoitti...

Maanpuolustuksen uudistamiseen pyrkivät mallit ovat toistaiseksi jääneet sisällöiltään ohuiksi, eikä niistä olisikaan nykyisen järjestelmän korvaajiksi

Heinäkuussa uusi saapumiserä nuoria astuu jälleen varusmiespalvelukseen. Vuosittain palveluksen aloittaa noin 20 000 suomalaista, joista 500 on vapaaehtoisen varusmiespalveluksen suorittavia naisia. Vaikka Euroopassa yleinen asevelvollisuus onkin harvinainen, meillä Suomessa sitä pidetään edelleen perustellusti korvaamattomana osana uskottavaa puolustusratkaisuamme.

Suomen sotilaallisen maanpuolustuksen toteuttamisesta vastaa puolustusvoimat, joka täyttää tänä vuonna sata vuotta. Sadassa vuodessa puolustusvoimista on kehittynyt moderni toimija, jota arvostetaan laajasti. Muutama vuosi sitten tehdyssä kyselytutkimuksessa 91 prosenttia vastaajista kertoi luottavansa puolustusvoimiin. Vain poliisi nautti tutkimuksessa yhtä vahvaa luottamusta.

Luottamusta puolustusvoimiin tukee suomalaisten kansainvälisestikin poikkeuksellisen luja maanpuolustustahto. Maanpuolustustiedotuksen suunnittelukunnan vuosittaisissa selvityksissä maanpuolustustahto on perinteisesti pysynyt korkealla tasolla. Kansalaiset ovat siten valmiita tarvittaessa asein puolustamaan yhteisen kotimaansa koskemattomuutta ja itsenäisyyttä.

Vaikka Suomen maanpuolustuksen perusratkaisut ovat pitkälti kunnossa, käydään maanpuolustuksen kehittämisestä silti tänä päivänä vilkasta keskustelua. Viime vuosina etenkin yleisen asevelvollisuuden vaihtoehdoksi on väläytelty kansalaispalvelusta ja valikoivaa asevelvollisuutta. Näiden mallien yhtenä tavoitteena on saada myös naiset nykyistä yhdenvertaisemmin maanpuolustuksen tehtäviin.

Nämä maanpuolustuksen uudistamiseen pyrkivät mallit ovat toistaiseksi jääneet sisällöiltään ohuiksi, eikä niistä olisikaan nykyisen järjestelmän korvaajiksi. Yleisellä asevelvollisuusjärjestelmällä saavutettavaan laajaan reserviin tuskin päästäisiin esimerkiksi silloin, jos asevelvollisuus olisi valikoiva. Maanpuolustusta ei tule kehittää suuntaan, joka oleellisesti heikentäisi puolustuksemme uskottavuutta.

Viime vuosien tapahtumat kansainvälisessä toimintaympäristössä ovat osoittaneet, että sotilaalliset turvallisuusuhat eivät ole kadonneet maailmasta. Niiden rinnalle on lisäksi noussut joukko uusia uhkakuvia. Uskottavan maanpuolustuksen järjestämiseen on siksi suhtauduttava vakavasti, jotta pystymme jatkossakin torjumaan paitsi aseelliset konfliktit myös ylläpitämään yhteiskunnan toimintakykyä esimerkiksi luonnonkatastrofien tai suuronnettomuuksien tapahtuessa.

Puolustuksen saralla uusia ikkunoita on avautumassa kansainvälisen yhteistyön syventyessä. Euroopan unionin puitteissa tapahtuva puolustusyhteistyö on Suomelle mahdollisuus, johon täytyy tarttua. Puolustusliitto Naton ulkopuoliselle sotilaallisesti liittoutumattomalle valtiolle EU:n puolustusyhteistyö on väylä vahvistaa entisestään omaa puolustusta kumppanuuksien kautta. Puolustus- ja turvallisuusyhteistyö voi olla eurooppalaista yhteistyötä parhaimmillaan.

Anonyymi kirjoitti...

Näin eteni Timo Soinin varasuunnitelma ja historian dramaattisin loikkausoperaatio – Valtiosihteeri Virtanen takakontissa ja pääministeri Sipilän käännytys Kultarannasta eivät unohdu
Jussi Halla-aho valittiin perussuomalaisten puheenjohtajaksi Jyväskylässä vuosi sitten lauantaina 10.6. Kolme päivää myöhemmin, tiistaina kesäkuun 13. päivänä 2017 Simon Elo lausui eduskunnan kirjaston aulassa kuuluisat sanansa: "Tämä päätös todennäköisesti tuhoaa poliittiset uramme. Päätös, jonka seurauksena meidät tuomitaan pettureiksi ja henkeämme uhataan."


Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini varautui Jussi Halla-ahon voittoon viimeistään toukokuun 2017 alusta lähtien. Soini ja hänen lähipiirinsä laativat sen varalle kaksi vaihtoehtoista toimintasuunnitelmaa: A-mallissa soinilais-terholaiset erottaisivat halla-aholaiset kansanedustajat eduskuntaryhmästä ja puoluehallituksen voimalla koko puolueesta. B-mallissa soinilais-terholaiset loikkaisivat itse ja perustaisivat oman eduskuntaryhmänsä. Varautuminen toden teolla alkoi helmikuussa ja muuttui suunnitelmallisemmaksi huhtikuussa, jolloin tiedonhankinta halla-aholaisten some-kampanjoinnista oli jo järjestelmällistä.

Maaliskuun lopulta lähtien Soinin lähipiirillä oli tarkkaa tietoa Halla-ahon tukijoiden suljetuista keskusteluryhmistä. Soinilais-terholaiset – kutsuttakoon Halla-ahon vastaleiriä tällä nimellä – onnistuivat saamaan haltuunsa Kari Liljan perustamien Facebook-ryhmien jäsenluettelot. He myös pääsivät soluttautumaan toukokuun alkuun mennessä kaikkiin ryhmiin lukuun ottamatta Halla-aho puheenjohtajaksi -ryhmää, jonka jäsenlistan soinilais-terholaiset kuitenkin saivat hankittua toukokuun puolivälissä.

Ryhmiä oli neljä: omansa Halla-aholle, Laura Huhtasaarelle, Teuvo Hakkaraiselle ja Juho Eerolalle.

–Niihin oli helvetin vaikeata päästä jäseneksi. Puoluejäsenyys piti todistaa lähettämällä kuva jäsenkortista tai hyväksymiskirjeestä. Lisäksi sähköpostiin tuli kysymyksiä, joilla he halusivat varmistaa, että ryhmään liittyvä oli oikeamielinen. Halla-aho-ryhmään en päässyt jäseneksi, mutta sain hankittua sen jäsenlistan. Nimiä oli sillä hetkellä 747, joista noin 90 prosenttia oli tulossa puoluekokoukseen. Silloin tein johtopäätöksen, että Halla-ahon valinnan estämisen näkökulmasta homma oli todennäköisesti karannut käsistä, entinen perussuomalainen kertoo.

Nimien perusteella hän arvioi ryhmien jäsenten olevan myös Hommaforum-sivuston rekisteröityneitä keskustelijoita. Käytännössä Halla-aholla on lähes 700 varmaa äänestäjää takanaan. Analyysin lopputulos puistattaa soinilais-terholaisten ydinjoukkoa, mutta on heille tietona arvokas.

Hälyttävistä tiedoista kerrotaan Soinille ensimmäisen kerran pian hänen luopumispäätöksensä jälkeen. Toisin sanoen Soini saa tietää maaliskuussa, että hänen ulkoministeriytensä suhteen on niin sanotusti tosi kyseessä.

Soinille näytetään kevään mittaan myös halla-aholaisten Facebook-ryhmien jäsenlistat, jotta puoluejohtajalla on aikaa varautua tulevaan.

Jussi Halla-ahon voitto ei tule yllätyksenä Soinille tai hänen lähipiirilleen. Siksi he ovat toimintakykyisiä ja onnistuvat toteuttamaan Suomen poliittisen historian suurimman loikkausoperaation vain kolmessa päivässä.

Anonyymi kirjoitti...

Ei shariaa länteen, vaan länsimaiden tasa-arvoinen lainsäädäntö muslimimaihin

Helsingin Sanomien toissapäivän haastattelussa islamilaisen oikeuden asiantuntija Asifa Quraishi-Landes haluaa, että länsimaissa annettaisiin “lisää tilaa ja tukea muslimien noudattamalle sharia-laille.” Hänen mukaan monikulttuurisuus edellyttää sitä, että hyväksytään sharia-lainsäädännön olemassaolo. ”Nyt länsimaiden pitää päättää, ottavatko ne välttämättömät muutokset vastaan pakolla vai ilolla”, toteaa Quraishi-Landes.

Olen 100 % eri mieltä kuin tämä islamilaisen oikeuden asiantuntija. Sharia-lakien noudattamista ei missään nimessä tule sallia Euroopassa tai muualla länsimaissa. Ne ovat patriarkaalisia, naisten oikeuksia polkevia säädöksiä, jotka ovat ristiriidassa paitsi kollektiivisen moraalikäsityksen, myös Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen säädöksien kanssa.

On ristiriitaista haluta tulla Eurooppaan harjoittaakseen shariaa

Sharia-laki on joukko Koraanissa olevia sekä profeetta Mohammadin elinaikanaan antamia lainopillisia ratkaisuja ja ohjeita elämän eri tilanteisiin. Niitä noudatetaan paitsi muslimiyhteisöissä, myös tiukkaa islamia noudattavissa maissa kuten Saudi-Arabiassa.

Yleisinä piirteinä sharia-lakiin kuuluu mm. ruoskinta- ja kuolemantuomiot, tuomiot haureudesta ja avioliiton ulkopuolisista suhteista sekä perinnönjakoon liittyvät lait.

Silloin kun sharia-lait säädettiin noin 1 500 vuotta sitten, olivat ne sen aikaisiin olosuhteisiin nähden tasa-arvoiset sillä takasivat myös naisille pieniä oikeuksia. Siihen asti naisilla (varsinkaan Arabian niemimaalla) ei ollut mitään omia oikeuksia. Niin tai näin, lakeja ei olla kertaakaan päivitetty niiden julkaisun jälkeen ja ne ovat nyt auttamatta jääneet vanhanaikaisiksi ja naisia sortaviksi.

Näiden samaisten, 1 500 vuotta sitten säädettyjen lakien noudattaminen vuonna 2018 on hyvin ristiriidassa ihmisoikeuskäsityksen sekä tasa-arvon ja demokratian normien kanssa. Esimerkiksi naiset saavat vain puolet siitä perinnöstä, mikä annettaisiin miehelle.

Lännessä kansalaiset, erityiset naiset, ovat vuosikausia taistelleet päästäkseen eroon uskonnon asettamista epätasa-arvoisuuksista lainsäädännössä. Miksi sallisimme, että Euroopan muslimit harjoittavat täällä epätasa-arvoisia varjotuomioistuimia? Jos joku perhe haluaa elää sharia-lakien mukaan, se onnistuu vaikkapa Saudia-Arabiassa ja Iranissa. On ristiriitaista haluta tulla Eurooppaan harjoittaakseen shariaa, eikä sitä siksi tule sallia.

Itse ihailen sekulaaria ja tasa-arvoista järjestelmää ja se on yksi tärkeä syy minkä vuoksi asetuin Eurooppaan. Toivoisin, että tasa-arvoinen kulttuuri leviää täältä meidän kotialueelle Lähi-itään, eikä niin että sen epätasa-arvoiset (sharia-lait) käytännöt leviäisivät tänne.

Anonyymi kirjoitti...

Professori ilahtui naisten esiin­mars­sista keskustassa – "Naisia tytötellään politiikassa edelleen ja heistä käytetään seksistisiä kommentteja"

Kes­kus­tan joh­to­vii­si­kos­sa on vii­me vii­kon­lo­pun puo­lu­e­ko­kouk­sen va­lin­to­jen jäl­keen en­sim­mäis­tä ker­taa puo­lu­een his­to­ri­an ai­ka­na nais­val­ta. Joh­dos­sa on nyt kol­me nais­ta ja kak­si mies­tä.

Su­ku­puo­len­tut­ki­muk­sen pro­fes­so­ri Jo­han­na Kan­to­la lait­toi pää­mi­nis­te­ri­puo­lu­een va­lin­nat ilol­la mer­kil­le, sil­lä täl­lä hal­li­tus­kau­del­la on hä­nen mu­kaan­sa näh­ty po­li­tii­kan mas­ku­li­ni­soi­tu­mi­nen.

– Vii­me edus­kun­ta­vaa­lien pa­nee­lit oli­vat hy­vin mie­hi­siä, ja hal­li­tuk­sen kaik­ki kes­kei­set mi­nis­te­rit ovat ol­leet mie­hiä. On mer­kit­tä­vää, et­tä nai­set pää­se­vät joh­to­pai­koil­le, hän ku­vaa.

NAIS­VAL­TA puo­lu­e­joh­dos­sa ei ole poik­keuk­sel­lis­ta. Ny­kyi­sis­tä edus­kun­ta­puo­lu­eis­ta myös kris­til­lis­de­mok­raa­teil­la, RKP:llä ja va­sem­mis­to­lii­tol­la on joh­to­vii­si­kos­sa kol­me nais­ta ja kak­si mies­tä.

Kan­to­lan mu­kaan pe­rin­tei­ses­ti vih­reil­lä ja va­sem­mis­to­lii­tol­la on ol­lut voi­ma­kas tasa-ar­von ee­tos joh­ta­ja­va­lin­nois­sa.

– Sii­nä mie­les­sä ei ole ih­me, et­tä kes­kus­tan nais­pai­not­tei­set va­lin­nat ovat nyt he­rät­tä­neet huo­mi­o­ta, Kan­to­la poh­tii.

Suu­ris­ta puo­lu­eis­ta ko­koo­muk­sel­la ei ole kos­kaan ol­lut nais­puo­lis­ta pu­heen­joh­ta­jaa. SDP:llä on ol­lut yk­si, Jut­ta Ur­pi­lai­nen.

Kes­kus­tal­la sen si­jaan on ol­lut kak­si, An­ne­li Jäät­teen­mä­ki ja Mari Ki­vi­nie­mi. He ovat nous­seet pää­mi­nis­te­reik­si as­ti.

Mo­lem­pien ura hui­pul­la jäi kui­ten­kin ly­hy­ek­si. Myös Ur­pi­lai­sen lop­pu de­ma­ri­joh­ta­ja­na päät­tyi ty­lys­ti.

– Mer­ki­tys­tä ei ole vain sil­lä, et­tä mi­ten nai­set ovat pääs­seet joh­to­pai­koil­le, vaan myös sil­lä, mi­ten he ovat jou­tu­neet pois­tu­maan näyt­tä­möl­tä, tut­ki­ja poh­tii.

KAN­TO­LAN mu­kaan su­ku­puo­lel­la on edel­leen mer­ki­tys­tä sii­nä, mi­ten po­li­tiik­ko on­nis­tuu hui­pul­la. Kyse ei ole mis­tään yh­des­tä yk­sit­täi­ses­tä asi­as­ta, vaan erot ovat mo­ni­nai­set.

– Ne voi­vat liit­tyä puo­lu­een si­säi­siin käy­tän­töi­hin, ver­kos­toi­hin ja vaik­ka­pa sii­hen, mi­ten ih­mi­nen näh­dään jul­ki­suu­des­sa ja mi­ten hä­neen suh­tau­du­taan. Nai­sia ty­tö­tel­lään po­li­tii­kas­sa edel­leen ja heis­tä käy­te­tään sek­sis­ti­siä kom­ment­te­ja, Kan­to­la lis­taa.

Kan­to­lan mu­kaan nai­set jou­tu­vat edel­leen to­dis­ta­maan pä­te­vyyt­tään joh­ta­ji­na tai vaik­ka­pa ta­lous- tai ul­ko­po­lii­ti­kan osaa­ji­na. Sik­si on hyvä, et­tä nai­sia on puo­lu­een joh­to­pai­koil­la yhä enem­män. Asi­at ei­vät muu­tu yh­des­sä yös­sä kuin tai­kais­kus­ta, vaan pik­ku hil­jaa.

Anonyymi kirjoitti...

Keskustan "akkavalta" ilahduttaa 90-luvun eturivin nais­po­lii­tik­koja – ”Nyt on saavutettu jotain uutta”
Puo­lu­e­joh­don ko­ko­nai­suus muut­taa kes­kus­tan ku­vaa raik­kaam­mak­si, Tyt­ti Iso­hoo­ka­na-Asun­maa us­koo


Kak­si vuot­ta sit­ten olin ai­noa nai­nen puo­lu­e­joh­dos­sa. Nyt sain rin­nal­le­ni kak­si sa­vo­lais­ta rou­vaa, nyt meil­lä on ak­ka­val­ta, puo­lu­e­joh­dos­sa paik­kan­sa uu­si­nut Kat­ri Kul­mu­ni heh­kut­ti vii­kon­lop­pu­na kes­kus­tan puo­lu­e­ko­kouk­ses­sa.

Kes­kus­tan joh­to­vii­sik­koon kuu­luu nyt kol­me nais­ta ja kak­si mies­tä.

Maa­lais­liit­to-kes­kus­tan his­to­ri­aa tut­ki­nut val­ti­o­tie­tei­den toh­to­ri Tyt­ti Iso­hoo­ka­na-Asun­maa ku­vai­lee ti­lan­net­ta hy­vin poik­keuk­sel­li­sek­si.

– Nyt on saa­vu­tet­tu jo­tain uut­ta. Oli to­del­la ilo ol­la Sot­ka­mos­sa, kun nais­ten kan­nal­ta tu­los oli näin hie­no, Iso­hoo­ka­na-Asun­maa sa­noo.

KES­KUS­TAAN lii­te­tään hel­pos­ti mie­li­ku­va van­ho­jen uk­ko­jen puo­lu­ees­ta.

Iso­hoo­ka­na-Asun­maan mu­kaan uu­si puo­lu­e­joh­to voi muut­taa kes­kus­tan ima­goa – mie­li­ku­vat kun syn­ty­vät pit­käl­ti kes­keis­ten hen­ki­löi­den kaut­ta.

– Us­kon myös, et­tä kes­kei­ses­sä ase­mis­sa ole­vat nai­set muut­ta­vat asi­oi­den pri­o­ri­teet­te­ja. Piir­tei­tä sii­tä oli jo Juha Si­pi­län puo­lu­e­ko­kous­pu­hees­sa, Iso­hoo­ka­na-Asun­maa poh­tii.

Si­pi­lä pu­hui tun­nin esi­tel­män ai­ka­na muun mu­as­sa pa­ri­suh­de­vä­ki­val­las­ta.

Sa­mal­la kun puo­lu­e­joh­to on nais­val­tai­nen, se on myös nuo­reh­ko.

– Ko­ko­nai­suus muut­taa puo­lu­een ku­vaa raik­kaam­mak­si. Ikä­ja­kau­ma an­taa us­koa sii­hen, et­tä liik­keel­lä on tu­le­vai­suut­ta. Tämä ei ole mi­kään Elä­ke­liit­to, vaan Suo­men Kes­kus­ta r.p., Iso­hoo­ka­na-Asun­maa paa­lut­taa.

ENI­TEN kiin­nos­tus­ta on he­rät­tä­nyt kes­kus­tan uu­si puo­lu­e­sih­tee­ri Riik­ka Pirk­ka­lai­nen. Hän ei to­sin ole pai­kal­la en­sim­mäi­nen nai­nen, sil­lä vuo­si­na 1990–1994 kes­kus­tan puo­lu­e­sih­tee­ri­nä vai­kut­ti Er­ja Tik­ka.

Tik­ka ei ol­lut pai­kal­la Sot­ka­mos­sa, mut­ta hän seu­ra­si ko­kous­ta mie­len­kiin­nol­la ne­tin vä­li­tyk­sel­lä.

– Olin erit­täin ilah­tu­nut sii­tä, et­tä nai­sia va­lit­tiin. Meil­lä on ol­lut vii­me vuo­si­na puo­lu­e­sih­tee­rei­nä vah­vo­ja mie­hiä, ul­ko­mi­nis­te­ri­ön Itä­me­ri-suur­lä­het­ti­lään pai­kal­ta ke­säl­lä elä­köi­ty­vä Tik­ka poh­tii.

Ti­kan mie­les­tä näil­lä va­lin­noil­la kes­kus­ta siir­tyy ny­ky­ai­kaan – ja voit­taa seu­raa­vat edus­kun­ta­vaa­lit.

TIK­KA ää­nes­tet­tiin kes­kus­tan puo­lu­e­sih­tee­rik­si 28 vuot­ta sit­ten sa­mas­sa puo­lu­e­ko­kouk­ses­sa, jos­sa Ee­va Kuus­kos­ki hä­vi­si pu­heen­joh­ta­ja­ki­sas­sa Es­ko Ahol­le.

Tik­ka oli ki­san mus­ta he­vo­nen, sil­lä hän an­toi suos­tu­muk­sen­sa hom­maan vas­ta puo­lu­e­ko­kous­pai­kal­la.

– Kyl­lä su­ku­puo­lel­la tai­si ol­la mer­ki­tys­tä mi­nun va­lin­nas­sa­ni, Tik­ka muis­te­lee Suo­men­maal­le.

Ti­kan mu­kaan su­ku­puo­les­ta ei va­lin­nan jäl­keen var­si­nai­ses­ti ol­lut hait­taa. Tik­ka muis­taa saa­neen­sa pal­jon myön­teis­tä ja uu­den­lais­ta huo­mi­o­ta.

– He­rä­tin ute­li­as­ta kiin­nos­tus­ta ja esi­mer­kik­si suu­ris­sa maa­kun­nal­li­sis­sa vaa­li­bi­leis­sä mi­nul­la oli ta­pa­na esiin­tyä lau­la­mal­la.

PUO­LU­E­SIH­TEE­RIL­LÄ oli en­nen vuo­den 1991 edus­kun­ta­vaa­le­ja pal­jon pai­nei­ta, mut­ta vaa­lien jäl­keen eteen tup­sah­ti kasa ai­van uu­den­lai­sia haas­tei­ta.

Tuli lama, hal­li­tus­vas­tuu ja vie­lä ky­sy­mys Suo­men liit­ty­mi­ses­tä Eu­roo­pan uni­o­niin.

– Muu puo­lu­e­joh­to oli kiin­ni hal­li­tuk­sen työs­ken­te­lys­sä, jo­ten jou­duin ot­ta­maan vas­taan kaik­ki ken­tän tun­not. Voi ol­la, et­tä nai­se­na otin asi­at eh­kä vä­hän enem­män tun­teel­la kuin joku mies oli­si ot­ta­nut, Tik­ka poh­tii.

Anonyymi kirjoitti...

BBC: Kuulostavatko vanhojen radio-ohjelmien naisäänet oudon kimeiltä? Yksi syy on tasa-arvossa

Yksi tunnettu esimerkki naisesta, joka opetteli puhumaan matalalla äänellä, on Ison-Britannian entinen päministeri Margaret Tatcher.
1940–1950-lukujen radio-ohjelmat saattavat kuulostaa nykykuuntelijan korvassa oudoilta, sillä ihmisten puhe kuulostaa aivan erilaiselta kuin nykyään, BBC kirjoittaa.

Erityisesti naiset puhuvat nykyään matalammalla äänellä kuin äitinsä ja isoäitinsä.

KIELI EI OLE tasaista ja muuttumatonta, vaan mukautuu aikaansa. Naisten äänten mataloituminen on esimerkki muuttuneesta voimadynamiikasta miesten ja naisten välillä.

Tutkija Cecilia Pemberton Etelä-Australian yliopistosta vertaili vuosina 1945 ja 1990 äänitettyä 18–25-vuotiaiden naisten puhetta.

Tutkijaryhmä havaitsi, että naisten äänenkorkeus on pudonnut keskimäärin 229 hertsistä 206 hertsiin. Äänenkorkeudessa on kuultuna huomattava ero.

Tutkittavien ääninäytteiden puhujat olivat tupakoimattomia yliopisto-opiskelijoita. Tutkijat ottivat myös huomioon, että osa vuoden 1990 ääninäytteiden antajista käytti ehkäisypillereitä, mikä on saattanut vaikuttaa hormonitoimintaan ja muuttaa ääntä. Kaikkien muuttujien huomioimisen jälkeenkin äänenkorkeuksissa oli havaittavissa eroja.

TUTKIJAT ARVIOVAT, että naisten kasvanut rooli yhteiskunnassa on saanut naiset omaksumaan syvemmän äänen osoittaakseen arvovaltaa työpaikoilla.

Pembertonin hypoteesin mukaan kehittyvä sukupuolten välinen tasa-arvo selittää pitkän aikavälin muutokset australialaisnaisten äänenkorkeudessa. Samankaltaisia tuloksia on saatu myös Sveitsistä, Yhdysvalloista ja Kanadasta.

Tietoisesti tai tiedostamatta naiset vaikuttavat sopeuttavan ääntään mahdollisuuksiin, joita heille on nykyaikana tarjolla.

Äänenkorkeuksien eroja on mahdollista tutkia paitsi yksilö- myös valtiotasolla. Esimerkiksi alankomaalaisnaisten äänet ovat matalampia kuin japanilaisten, millä näkyy olevan yhteys esimerkiksi Japanissa vallitsevaan sukupuolten väliseen palkkaeroon.

BBC:n brittilukijoille tuttu esimerkki ovat on maan entinen pääministeri Margaret Tatcher, joka opetteli ammattilaisen avulla puhumaan matalammalla äänellä. Hänen äänenkorkeutensa putosi jopa 60 hertsiä.

YHDESSÄ BBC:N esittelemässä tutkimuksessa Illinoisin yliopiston tutkija Joey Cheng pyysi koehenkilöitä ratkaisemaan tilanteen, jossa astronautin täytyisi katastrofin jälkeen selviytyä Kuussa.

Koetilanteessa otetut äänitteet paljastivat, että suurin osa henkilöistä pudotti äänenkorkeuttaan koetilanteen ensimmäisten minuuttien aikana. Äänen mataloittaminen ennakoi tulevaa valta-asemaa tehtävässä.

– Ryhmän tulevia hierarkiaa oli mahdollista ennustaa alkuhetkien perusteella, Cheng on kuvaillut.

Cheng kuitenkin huomauttaa BBC:n artikkelissa, että naisille ei ole pelkkää hyötyä matalasta äänestä. Matalaääniset naiset koetaan vähemmän miellyttäviksi ja seksuaalisesti vähemmän houkutteleviksi.

Anonyymi kirjoitti...

Venäläinen perhepoliitikko varoittaa naisia kisaturisteista: Seksi ei-valkoisten kanssa johtaa ongelmiin
Venäjän parlamentin perhevaliokunnan puheenjohtaja Tamara Pletnjova varoittaa venäläisnaisia seksin vaaroista ei-valkoisten miesten kanssa.


Pitkäaikainen venäläinen kansanedustaja Tamara Pletnjova on huolissaan venäläisten naisten seksuaalisesta käyttäytymisestä tänään torstaina alkavien jalkapallon MM-kisojen aikana.

Pletnjova, 70, näkee vaaraksi, että venäläiset naiset harrastavat seksiä maahan tulleiden ei-valkoisten kisaturistien kanssa.

Pletnjova kertoi käsityksistään Moskova puhuu -radiokanavan ohjelmassa "Olympialaisten lapset".

– On kokonaan eri asia saada lapsi eri rotuisen ihmisen kanssa, Venäjän duuman perhe-, lapsi- ja naisvaliokunnan puheenjohtaja Pletnjova sanoi.

Pletnjova kertoi olevansa huolissaan muun muassa siitä, että venäläisnaiset lähtevät ulkomaille tai että he eivät edes kotimaassaan saa omia lapsiaan huostaansa.

Moskovan kisojen lapset
Keskustelun taustana olivat Moskovassa vuonna 1980 järjestetyt olympialaiset.

Silloisessa Neuvostoliitossa ehkäisyvälineet olivat vielä vaikeasti saatavilla, ja kisojen jälkeen monet venäläisnaiset saivat lapsia suhteistaan afrikkalaisten, latinojen ja aasialaisten miesten kanssa.

– Tällaiset lapset kärsivät ja ovat kärsineet jo neuvostoajoista lähtien, Pletnjova sanoi.

Kuinka suuresta lapsimäärästä on kyse, sitä kansanedustaja Pletnjova ei täsmentänyt.

Pletnjova korosti radiohaastattelussa, että myös venäläisnaisten avioliitot ulkomaalaisten kanssa päättyvät usein huonosti.

Kansanedustaja Tamara Pletnjova kuuluu oppositiossa olevaan Venäjän kommunistiseen puolueeseen, joka kuitenkin tukee Kremlin näkemyksiä useimmissa tärkeimmissä kysymyksissä.

Venäjälle on tulossa tuhansia kisaturisteja seuraamaan kuukauden kestävää jalkapallon maailmanmestaruusturnausta.

Anonyymi kirjoitti...

Näkökulma: Kuva pienen pöllön kohtalosta kertoo enemmän ajastamme kuin ymmärrämmekään - populistipoliitikoille pörröinen eläinkin sopi lyömäaseeksi

Totuuden etsintä on somen pikakohujen luvattuna aikana tuskallisen vaikeaa. Sen osoitti tällä kertaa pieni lehtopöllö.

Voi että, onpa surkeannäköinen lehtopöllön poika. Siinä on taas tehty vastuuton avohakkuu poikasaikana, ajattelin varmaankin, kun näin tiistaina kirjailija, bloggaaja Tiina Raevaaran saatteella Luonnonsuojeluliiton Twitter-tilille lisätyn kuvan lehtopöllön (Strix aluco) poikasesta kyhjöttämässä kannolla hakkuuaukolla.

Empimättä jaoin kuvan eteenpäin ja näin tekivät sadat muut.

Tässä vaiheessa sadat tuhannet suomalaiset ovat nähneet Jukka Tannerin ottaman kieltämättä tunteisiin menevän, hienon kuvan.

Asiasta uutisoitiin laajalti, myös meillä Iltalehdessä. Uutiset kerrottiin pitkälti kuvaajan suulla, kuten niin usein nykyään tapana on. Kertomatta jäi toinen puoli - metsänhoitajan näkökulma asiaan. Sävy oli tunteikas.

Maailmalle levisi totuutena se, että lehtopöllön pesä oli jyrätty julman metsäteollisuuden ahnaan voitontavoittelun tieltä. Tätä mielikuvaa vahvistivat ne poliitikot, järjestöt ja yksityishenkilöt, joiden tavoitteisiin asia sopi. Minutkin voinee joukkoon laskea - jaoinhan kuvan.

Näin kirjoitti esimerkiksi vihreiden Emma Kari:

- Aina välillä otetaan kuva, joka onnistuu kiteyttämään sen, mistä poliittisessa kamppailussa on kyse. Tämä on se kuva. Mutta mikä tämän pienen lehtopöllön poikasen nimi on? Onko ehdotuksia?

Tunteikasta. Alkaa nyt nimetä villieläimiä politiikan vuoksi!

Piikki kansalaisaloitteeseen
Uutisella oli aivan selvä vaikutus. Lehtopöllönpojan väitetty pesäpuun tuho aiheutti allekirjoituspiikin kansalaisaloitteeseen, jossa vaaditaan kieltämään avohakkuut valtion mailla.

Kerrottakoon taustaksi, että olen itsekin aloitteeseen nimeni pannut. En tehnyt asiaa hetken mielijohteesta yhden kuvan perusteella, vaan seurattuani metsätalous- ja luontouutisointia vuosikausia. Lintuja olen tarkkaillut harrastusmielessä yli 20 vuotta, aktiivisemmin pari viimeistä.

Annan täyden kunnian Jukka Tannerille ja muille kansalaistieteilijöille, joiden työn tuloksena tiedämme, että lehtopöllöt ja muu suomalainen metsäluonto ovat suuressa ahdingossa. Lintujen rengastaminen on hikistä ja epämukavaa hommaa, sen tiedän kokemuksesta.

Luonnon monimuotoisuuden köyhtyminen ja ilmastonmuutoksen luoma uhka ovat niin tärkeitä uutisaiheita, että kaikki muu on niiden takana toisarvoista. Tämä on oma mielipiteeni.

Tässä tapauksessa ongelmaksi muodostui se, että kuvan myötä levinnyt viesti ei ollut totta.

Iltalehteen otti yhteyttä kaksi henkilöä, joilla oli toisenlainen näkemys asiaan. Heistä toinen näki, miten lintu kuljetettiin sopivaan kuvauspaikkaan, jossa se kieltämättä näytti lohduttomalta.

Heistä toinen taas oli vienyt alkuperäisen pöllönpöntön paikalleen, eikä olisi suonut pöllöpesueelle sattuvan mitään. Kävi ilmi, että lehtopöllöpojan pesäpuuta ei ollutkaan kaadettu, jyrätty tai tuhottu, vaikka kaikkia näitä ilmauksia jo totena netissä levitettiin.

Onko totuus mahdottomuus?
Samaan aikaan kun lehtopöllögate jyllää yhtäällä, käydään toisaalla oikeutta Ilja Janitskinin tapauksessa. Kyse on historiallisesta jutusta, joka ottaa kantaa valeuutisointiin ja sananvapauteen.

Kuvaavaa, ironisen huvittavaakin tapauksessa on se, että samalla kun Janitskinia vaaditaan tuomiolle valheiden ja osatotuuksien levittämisestä, kelpaa samoille vaatijoille poliittiseksi lyömäaseeksi kuva, joka oli niin ikään vain osa totuutta.

Me sensaatio-, kohu- ja tunnehakuisessa mediassa emme tietenkään ole syyttömiä nykyiseen tilanteeseen, päinvastoin. Totuuden etsintä on useimmissa tapauksissa vaikeaa, vaikka siihen olisi aitokin halu ja pyrkimys.

Siispä kohujen keskellä voi vain toivoa, että kun näet tunteisiin vetoavan kuvan tai jutun netissä, hengitä rauhallisesti, harkitse, puntaroi vielä kerran näkökulmaasi ja toimi vasta sitten.

Ja koeta kaiken lisäksi muistaa hyvät käytöstavat.

Anonyymi kirjoitti...

Sharia-laki ymmärretään usein väärin – Vastakkainasettelu islamin normien ja Suomen lain välillä perustuu yksinkertaistuksiin
Uskontoon liittyviä ilmiöitä ei tulisi ­lähestyä ääripäistä, joko liioitellen uskonnon merkitystä ihmisten elämässä tai kieltäytyen lainkaan tunnustamasta niitä tapoja, joilla uskonto vaikuttaa arjen käytännöissä, kirjoittavat tutkijat.KYSYMYS islamilaisen oikeuden merkityksestä ihmisten arjessa ja suhteessa Suomen oikeusjärjestelmään on tullut ajankohtaiseksi maassa asuvien muslimien lukumäärän kasvaessa. Julkisessa keskustelussa on toistuvasti esitetty, ­että niin kutsuttu sharia-laki muodostaa uhan suomalaisen yhteiskunnan arvoille ja loukkaa erityi­sesti maahanmuuttajanaisten ihmisoikeuksia. Hiljattain tällaisen kannanoton esitti esimerkiksi oikeus­ministeri Antti Häkkänen (kok).

Sharia-laki on terminä ongelmal­linen. Se ohjaa ajatukset ennalta määrättyyn, kansallisen lain kaltaiseen ja monoliittimaiseen järjestelmään. Tällaisenaan sharia-lakia ei ole olemassa. Islamilaisessa teolo­giassa sharia tarkoittaa kirjaimel­lisesti polkua lähteelle eli polkua ­jumaluuden äärelle. Sharia viittaa monitahoisiin eettisiin ponnisteluihin elää islamin mukaista elämää, jossa keskeistä on pyrkimys kohti Jumalaa.

Eräänä lähteenä tälle pyrkimykselle on rikas oikeudellisen ajattelun perinne, johon nykyään viitataan termillä ”islamilainen oikeus”. Sen kehitys alkoi 800-luvulla ja se sisältää eri sunni- ja shiialaisia lakikoulukuntia. Islamilainen oikeus on dynaamista, ja traditio suhtautuu suopeasti erilaisten oikeudellisten tulkintojen mahdollisuuteen.

ISLAMILAISTA feminismiä koskevassa Mulki al-Sharmanin tutkimushankkeessa sekä yhdessä yliopistotutkija Marja Tiilikaisen kanssa toteuttamassamme transnationaalisia muslimiavioliittoja koskevassa tutkimushankkeessa todettiin, että ”uskonnollinen” ja ”sekulaari” oikeus kietoutuvat monin tavoin toisiinsa.

Ihmiset tarvitsevat ja käyttävät eri lähteistä tulevia normeja monin tavoin ja eri tilanteissa. Monet Suomessa asuvat muslimit hakevat ­uskonnollisesta perinteestään eettistä ja normatiivista ohjausta sekä uskonnonharjoituksen että perhe-elämän alueella.

Uskonnollista perinnettä tulkitaan ja hyödynnetään arjessa dynaamisesti, ja uskonnon normien seuraaminen tuottaa monelle kokemuksia eettisestä elämästä ja hyvinvoinnista. Yhteiskunnan eriytymisen sijaan tämä edesauttaa koettua kuulumista suomalaiseen yhteiskuntaan ja motivoi osallistumaan huolimatta valitettavan yleisistä syrjinnän kokemuksista.

Anonyymi kirjoitti...

Vihreiden kannatus jatkaa laskuaan – Puolueen sisällä vakuutellaan, että Touko Aaltoon ollaan silti tyytyväisiä
HS soitti vihreiden puoluehallituksen jäsenille ja muille puolueen johtopoliitikoille. Viesti on yhtenäinen: Nykyinen kannatus on gallup-luisusta huolimatta korkeampi kuin puolueen kannatus yksissäkään vaaleissa. Viikonloppuna vihreät kokoontuvat puoluekokoukseensa.


TOUKO AALTO ei ole ollut floppi, häneen ollaan tyytyväisiä, ja vaaleja kohti edetään luottavaisin mielin. Tämä on viesti, jota vihreät vakuuttavat viikonlopun puoluekokouksen alla.

Sen jälkeen, kun Aalto valittiin puheenjohtajaksi viime kesänä, vihreät nousi Suomen toiseksi suurimmaksi puolueeksi yli 17 prosentin kannatuksellaan.

Sittemmin kannatus on vain pienentynyt. Uudessa HS-gallupissa se oli 13,5 prosenttia.

MITÄÄN kriisiä ei kuitenkaan ole käsillä, vihreiden puoluehallituksen jäsenet ja muut johtavat poliitikot sanovat. He muistuttavat, että vaikka suunta on ollut koko ajan alaspäin, nykyinen kannatus on yhä selvästi korkeammalla kuin puolueen kannatus yksissäkään vaaleissa. Viesti tulee niin yhdestä suusta, että se kuulostaa melkein harjoitellulta.

”En ole millään tasolla huolissani”, sanoo puolue­hallituksen jäsen Bella Forsgrén.

Forsgrén sai viime kuntavaaleissa ison äänivyöryn Keski-Suomessa, jossa Aalto johdatti vihreät vaalivoittoon.

”Kannatus on noussut viime vaaleista. Vertailukohdan pitäisi olla viime eduskuntavaalit, mutta mediassa se näyttää olevan syksyn huippuluvut.”

Myös puolueen varapuheenjohtaja Veli Liikanen sanoo, että nykyistä kannatusta täytyisi pitää vaaleissa suurena voittona. Parhaimmillaan puolueen kannatus on ollut eduskuntavaaleissa 8–9 prosentin välillä.

Varapuheenjohtaja Hanna Halmeenpään mielestä 17 prosentin kannatuspiikki oli poikkeusilmiö.

”Siinä näkyi puheenjohtajan vaihdos ja kuntavaalimenestys. Jos peruskannatus vakiintuu 14 prosenttiin, olen henkilökohtaisesti hyvin tyytyväinen.”

Kolmas varapuheenjohtaja Maria Ohisalo sanoo toivovansa, että politiikan tekeminen olisi asioiden edistämistä eikä gallupnumeroiden tuijottamista.

VIHREÄT koki viime vuonna muodonmuutoksen. Aallon edeltäjä, kansanedustaja Ville Niinistö oli kärkäs ja sanavalmis puheenjohtaja. Niinistö oli jatkuvasti esillä ja profiloitui vahvasti etenkin koulutuskysymyksissä.

Aalto on rauhallinen ja konsensushakuinen. Se näkyi jo heti puheenjohtajavalinnan jälkeen, kun Aalto hehkutti julkisesti pääministeri Juha Sipilän (kesk) kanssa käymäänsä keskustelua ”luottamuksesta”. Siinä missä Niinistö ryöpytti porvarihallitusta johtavaa Sipilää armottomasti, Aalto rakensi siltoja.

Aallon luonne on vaikuttanut myös vihreiden viestintään. Niinistön aikana puheenjohtaja tarttui päivänpoliittisiin aiheisiin ja hallitsi ilmatilaa sosiaalisen median kautta. Aalto taas ei ole nopealiikkeinen some-poliitikko.

Aallon alkukaudella Niinistö antoi hänelle selvästi tilaa ja pysyi itse taka-alalla.

Nyt vihreät menevät kahden aallon taktiikalla. Esimerkiksi yritystukikeskustelussa Niinistö, Emma Kari ja Antero Vartia ottivat ensin kantaa. Sen jälkeen Aalto linjasi puheenjohtajana, mitä vihreät tavoittelevat.

Anonyymi kirjoitti...

Ina Mikkola paljastaa Visio-lähetyksessä: ”Sain idean ohjelmaani, kun katsoin pornoa runkkausmielessä”

Ina Loves Porno -ohjelman keulahahmo Ina Mikkola vieraili Troot Vision -kanavan Visio-lähetyksessä.

Inan mukaan porno kuuluu yleissivistykseen.

Ina Mikkola on toimittaja, joka haluaa rikkoa tabuja. Niin hän myös teki Ina Loves Porno -ohjelmassaan, jossa hän matkusteli eri maissa ottaen selvää pornosta.

Porno ei ole kuitenkaan ainoa asia, minkä puolesta Ina toimittaa, sillä hänellä on aikaisempaa kokemusta niin Bassoradiosta kuin Ylen Hullu juttu -asiaohjelmasta.

Inan ohjelma sai aikaan keskustelua suorassa Visio-lähetyksessä, kun juontaja Ilari Hakala kysyi Inalta sitä, mistä ohjelman idea on peräisin.

- Keksin sen aivan itse. Olin katsomassa runkkausmielessä pornoa, kun yhtäkkiä sain idean.

Pornosta on tehty aikaisemminkin dokumentteja ympäri maailman, mutta Inan mukaan aihetta on käsitelty niissä usein negatiivisuuden kautta ja pornoon asetetaan yleensä häpeän leima.

- Aion keskustella pornosta mummonakin, Ina toteaa Visio-lähetyksessä.

Anonyymi kirjoitti...

Yli puolet naisista on kokenut työssään haittaa su­ku­puo­les­taan - miesten vaikeampaa käyttää perhevapaita

Yli puolet naisista ja neljäsosa miehistä on kokenut työssään haittaa sukupuolestaan. Tämä käy ilmi sosiaali- ja terveysministeriön tuoreesta tasa-arvobarometrista.

- Naisilla (sukupuoleen perustuvia) haittakokemuksia oli useimmiten työpaineiden jakautumisessa, palkkauksessa, ammatin arvostuksessa ja uralla etenemisessä, sanoi Tilastokeskuksen erikoistutkija Marjut Pietiläinen barometrin julkistustilaisuudessa Helsingissä.

Eniten sukupuolestaan arvioivat olleen haittaa valtiolla työskentelevät naiset. Näin koki lähes kaksi kolmesta.

Sen sijaan miesten perhevapaiden käytön arvioitiin olevan vaikeampaa kuin naisten, erityisesti yksityisellä sektorilla.

Barometrissa ilmeni myös muita tasa-arvon ongelmia. Esimerkiksi palkansaajista noin kolmannes arvioi, että sukupuolivähemmistöön kuuluva kokisi todennäköisesti syrjintää heidän työpaikallaan. Myös opiskelijoista osa kokee, että opetusmateriaaleissa esiintyy sukupuolistereotypioita.

- Kolmannes opiskelijanaisista ja puolet miehistä näki, että opetuksessa tai oppimateriaaleissa ei juuri käsitellä sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjä tai sateenkaariperheitä, Pietiläinen sanoi.

Yli puolet nuorista naisista kohdannut seksuaalista häirintää

Alle 35-vuotiaista naisista jopa yli puolet oli kokenut seksuaalista häirintää. Kaiken ikäisistä naisista runsas kolmannes ja miehistä vajaa viidesosa oli kokenut seksuaalista häirintää kahden viime vuoden aikana.

Barometrin mukaan naiset ilmoittivat kokeneensa seksuaalista häirintää nyt hieman useammin kuin aiemmissa barometreissa.

Kaksi kolmasosaa naisista ja puolet miehistä pitää miesten asemaa yhteiskunnassa naisten asemaa parempana. Miehet myös arvioivat naisia useammin tasa-arvon jo toteutuneen.

Sosiaali- ja terveysministeriö teetti tasa-arvobarometrin Tilastokeskuksella. Tiedot kerättiin puhelinhaastatteluin syys-marraskuussa 2017. Barometriin haastateltiin 1 682 Suomessa asuvaa 15-74-vuotiasta ihmistä.

Anonyymi kirjoitti...

Naiset kertoivat kokeneensa seksuaalista häirintää – näin siitä kysyttiin, miten sinä vastaisit?

Naisten ja miesten käsitykset tasa-arvon toteutumisesta eroavat toisistaan, käy ilmi vasta julkaistusta Tasa-arvobarometri 2017 -raportista. Lue alta barometrin kysymyksiä ja testaa omaa kantaasi tasa-arvokysymyksiin.

Barometrissa kysyttiin myös seksuaalisesta häirinnästä. Tulosten mukaan naiset kokevat seksuaalista häirintää ja sukupuoleen liittyvää vihapuhetta sekä vähättelyä useammin kuin miehet.

Barometrissä pyydettiin kertomaan, onko vastaaja väitteiden kanssa täysin samaa mieltä, eri mieltä tai jotain sen väliltä.

Seksuaalinen ahdistelu
Onko työpaikallasi henkilöitä, jotka suhtautuvat sukupuolesi vuoksi ainakin joskus yliolkaisesti tai vähättelevästi puheisiisi tai ehdotuksiisi?

Miehistä 89 prosenttia ja naisista 26 koki ettei ole.

Onko joku kahden viime vuoden aikana esittänyt asiattomia vartaloosi tai seksuaalisuuteesi kohdistuneita huomautuksia?

Naisista 24 prosenttia oli kokenut huomatuksia, kun taas miehistä huomautuksia oli kokenut 8 prosenttia. Naisista 38 ja miehistä 17 prosenttia kertoi kokeneensa seksuaalista häirintää kahden viime vuoden aikana.

Työnantajien tulisi toimia nykyistä aktiivisemmin naisten ja miesten perusteettomien palkkaerojen poistamiseksi?

81 prosenttia naisista ja 63 prosenttia miehistä oli väitteen kanssa täysin samaa mieltä.

Miehetkin hyötyvät sukupuolten tasa-arvon lisääntymisestä?

63 prosenttia naisista ja 53 prosenttia miehistä oli täysin samaa mieltä.

Tasa-arvon toteutuminen
Naisilla on täysi oikeus käydä töissä, olipa heidän perhetilanteensa mikä tahansa?

81 prosenttia naisista ja 80 prosenttia miehistä oli täysin samaa mieltä.

On epäoikeudenmukaista, että asevelvollisuus koskee vain miehiä?

15 prosenttia naisista ja 17 prosenttia miehistä oli täysin samaa mieltä.

Yritykset ja talouselämä hyötyisivät, jos johtopaikoilla olisi nykyistä enemmän naisia?

50 prosenttia naisista ja 26 prosenttia miehistä oli väitteen kanssa täysin samaa mieltä.

Miehellä on ensisijaisesti vastuu perheen toimeentulosta?

Naisista 4 prosenttia oli täysin samaa mieltä, kun taas miehistä 9 prosenttia on täysin samaa mieltä. Suurin osa ei enää siis ajattele, että miehellä olisi ensisijainen vastuu.

Enemmän kysymyksiä ja vastauksia löytyy Tasa-arvobarometri 2017 -raportista.

Anonyymi kirjoitti...

Jussi Halla-ahon vieraskolumni: Ihmiset kaipaavat turvallisuutta – siksi liberaali globalismi on kriisissä

Eurooppa ja maailma ovat eri asennossa kuin vuonna 2014, jolloin aloitin nykyisissä tehtävissä Euroopan parlamentissa. Kansallismieliset ja maahanmuuttokriittiset puolueet olivat tuolloin tiukasti marginaalissa useimmissa EU-maissa. Nekin, jotka olivat valta-asemassa, kuten Viktor Orbánin Fidesz Unkarissa, pitivät matalahkoa profiilia.

Britannian eroaminen Euroopan unionista tai Donald Trumpin pääsy republikaanien presidenttiehdokkaaksi ja sittemmin valinta presidentiksi olivat liian omituisia ajatuksia, jotta niistä oltaisiin osattu olla oikeasti huolissaan, ja liian epätodellisia riskejä, jotta silloiset vallanpitäjät olisivat ryhtyneet tekemään jotakin niiden estämiseksi. Kunhan hihiteltiin. Ei hihitellä enää, kirjoittaa perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho MTV Uutisten vieraskolumnissaan.

Liberaalit ja toisistaan hädin tuskin erottuvat globalistipuolueet ovat olleet pitkään vallassa useimmissa demokraattisissa maissa. Tästä syystä moni oppi ajattelemaan, että demokratia on jonkinlainen synonyymi liberaalille globalismille. Kun vaalitulokset alkoivat olla epämiellyttäviä, ryhdyttiin valittamaan ”demokratian kriisiä”. Valitus yltyi, kun epämiellyttävät poliitikot alkoivat vieläpä toteuttaa epämiellyttäviä vaalilupauksiaan. Eihän tämän näin pitäisi mennä.

Anonyymi kirjoitti...

Nainen tappoi miehen Mäntyharjulla nyrkeillä ja kannettavalla tietokoneella – sai 9 vuotta vankeutta - Rikos - Uutiset - MTV.fi

Nainen hakkasi itkevän miehen maanpintaan suorassa Periscope-lähetyksessä - kuvaaja nauroi: ”Paljonkohan meillä on katsojia? ”

Syyttäjä: Nainen murhasi 73-vuotiaan rauhanturvaajaveteraanin vessaan mattoveitsellä - Rikos - Uutiset - MTV.fi

Anonyymi kirjoitti...

Simon Elo: Hyväksyvätkö vihreät Suomeen sharia-lain?

Sinisten kansanedustajan mukaan vihreät ovat olleet vaiti sharia-keskustelussa.

Sinisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Simon Elo kummeksuu tiedotteessaan viimeaikaista keskustelua islamilaisesta sharia-laista. Esimerkiksi Helsingin Sanomat julkaisi viime viikolla islamilaisen oikeuden asiantuntija Asifa Quraishi-Landesin haastattelun, jossa hän puolusteli sharia-lakia ja vaati länsimaita antamaan sille tilaa.

– Suomi antaa yhdenvertaista suojaa kaikille ihmisille riippumatta taustasta. Sharia-lain hyväksyminen oikeusjärjestelmämme rinnalle tarkoittaisi irtisanoutumista YK:n ihmisoikeussopimuksesta, jossa keskeistä on oikeus tasavertaiseen kohteluun lain edessä, sanoo Simo Elo.

Hänen mukaansa sharia-laissa miehellä ja naisella ei ole tasavertaista asemaa oikeuden edessä. Elon sanoo, että Britanniassa epäviralliset sharia-tuomioistuimet ”järjestelmällisesti sortavat naisia”.

– Sininen tulevaisuus ei vastuullisena konservatiivipuolueena hyväksy minkäänlaista sharia-lain käyttöä Suomessa, linjaa Elo.

Elon lähettää tiedotteessaan terveisiä vihreiden puoluekokoukseen, joka käynnistyi tänään Vantaalla.

– Ihmisoikeuksista yleensä puhuvat vihreiden Touko Aalto, Ville Niinistö ja Emma Kari ovat olleet sharia-keskustelussa täysin vaiti.

– Touko Aalto kyllä kritisoi kovin sanoin kristittyjä kuten Aki Ruotsalaa, mutta ei uskalla puhua islamiin liittyvästä shariasta. Emma Kari keskittyy pöllöpopulismiin ja haikailee punavihreää hallitusta. Vihreät pullistelevat puoluekokouksessa voimansa tunnossa. Hyväksyvätkö vihreät hallitusvastuussa sharia-lain käytön Suomessa, Simon Elo kysyy.

Anonyymi kirjoitti...

Miksi naiset pitävät pitkistä miehistä? Viisi mahdollista syytä

Naisilla on tapana toivoa, että tuleva miespuolinen kumppani olisi itseä pidempi. Syy saattaa löytyä historiasta, nyky-yhteiskunnasta tai biologiasta.

Yllä olevalla videolla listattuina ongelmia, joita vain lyhyet ihmiset voivat ymmärtää.

Pitkillä ihmisillä on tutkimusten mukaan lyhyitä matalampi verenpaine, mutta toisaalta korkeampi riski sairastua laskimoveritulppiin. Nämä asiat lienevät sivuseikkoja parinvalinnassa, vaikka pituus tuntuu olevan monelle naiselle tärkeä tekijä kumppania etsiessä.

Miksi naiset sitten haluavat deittailla pitkiä miehiä?

1. Alkukantainen tarve suojeluun
Evolutiivisesti ajatellen naiset saattavat suosia pitkiä miehiä, sillä suurempi ja voimakkaampi mies on pystynyt suojelemaan perhettään paremmin fyysisiltä uhilta. Toisaalta pituus ei aina korreloi vahvuuden, nopeuden tai älykkyyden kanssa, joten pitkä luolamies ei välttämättä tarjonnut sen enemmän suojelua kuin lyhytkään.

2. Pitkät miehet saavat parempaa palkkaa
Pitkän miehen tarjoama fyysinen suojelu ei nykyisessä hyvinvointiyhteiskunnassa ole enää naiselle tarpeen. Sen sijaan tiettyä turvaa tuo varallisuus. Tässäkin asiassa pituudella on tekemistä: Exesterin yliopiston tutkimuksen mukaan pitkät miehet tienaavat lyhyitä enemmän.

3. Halu tuntea itsensä naiselliseksi

Pitkän miehen rinnalla nainen voi tuntea olonsa pieneksi ja naiselliseksi. Myös korkokenkien käyttö saattaa tuntua luontevammalta, kun ne jalkaan vetäessään ei kohoa kumppaniaan pidemmäksi.

4. Kuukautiskierron vaikutukset
Naisten miesmakuun vaikuttaa osaltaan myös kuukautiskierto. Vuonna 2005 julkaistussa tutkimuksessa havaittiin, että ovulaation aikana naisilla on tapana suosia pitkiä miehiä. Munarakkulan irrotessa nainen on hedelmällisimmillään. Tämä saattaa kieliä alitajuisesta ”hyvien geenien” siirtämisestä lapselle.

5. Yleinen miesihanne
Yhteiskunta luo ja vahvistaa kuvia siitä, millaisia ominaisuuksia ihmisessä pidetään viehättävinä. Erityisesti länsimaissa pituus on yksi näistä seikoista. Yleiset mielipiteet saattavat vaikuttaa myös yksilön ajatteluun.

Voi myös olla, että kun lyhyenläntä mies omaksuu ajattelumallin, jossa pituudella on merkittävä rooli, myös hänen itsetuntonsa kärsii. Epävarmalla ihmisille ei ole samanlaista vientiä parisuhdemarkkinoilla kuin itsevarmalla.

Anonyymi kirjoitti...

Touko Aalto ja Iris Flinkkilä muuttivat yhteen – saman katon alla 1,5 viikkoa: ”Elämässä menee oikein mukavasti”

Töitä on Aallon mukaan ollut niin paljon, ettei muuttolaatikoita ole vielä ehditty purkaa.
Vihreiden puheenjohtaja Touko Aalto kertoo muuttaneensa naisystävänsä Iris Flinkkilän kanssa yhteiseen asuntoon.

Pariskunta on ehtinyt asua yhdessä nyt puolentoista viikon ajan, ja yhteiselo on Aallon mukaan sujunut oikein hyvin.

– Töitä on vaan ollut niin paljon, ettei ole ehtinyt laatikoita purkaa vielä kotona, Aalto sanoo.

– Muuten elämässä menee oikein mukavasti ja kivasti.

Aalto tapasi yhdeksän vuotta nuoremman Flinkkilän tämän työskennellessä vihreiden nuorisojärjestön viestintätiimissä.

Flinkkilä on opiskellut graafista suunnittelua Metropolia-ammattikorkeakoulussa.

Päivätyönsä lisäksi hän juontaa City-lehden blogissa julkaistavaa Jatkoilla-podcast-ohjelmaa.

Aktiivinen Twitterin käyttäjä kuvailee itseään sosiaalisessa mediassa ”öisin ukulelea soittelevaksi kaljasiepoksi”, graafikoksi, kuvittajaksi, vegaaniksi, feministiksi ja kuumaksi.

Anonyymi kirjoitti...

Touko Aallolta kova ryöpytys: ”Tämä ei ole minun Suomeni”

Vihreiden puheenjohtaja Touko Aalto syyttää Juha Sipilän (kesk.) hallitusta jakolinjojen rakentamisesta. Samalla hän linjasi, että seuraavassa hallituksessa vihreät ”haluaa kantaa raskaimpia salkkuja”.
–Sipilän hallituksen erityisosaamisalue on ollut arvojohtajuuden puute ja jakolinjojen rakentaminen ihmisten välille. Erityisesti tämä näkyy hallituksen epäinhimillisessä turvapaikkapolitiikassa. Tätä hallitusta eivät ihmisoikeudet ole kiinnostaneet, hän totesi linjapuheessaan vihreiden puoluekokouksessa Vantaalla.

–Sipilän hallitus ei katso ihmisiä yksilöinä vaan objekteina, joiden tarkoitus on tuottaa lisäarvoa. Jos lisäarvoa ei synny, se yritetään piiskata ihmisestä ulos, hän jatkoi myöhemmin.

Aallon mukaan hallituksen leikkaukset ovat osuneet erityisesti niihin, jotka jo valmiiksi ovat heikommassa asemassa.

–Vihreänä feministinä minä sanon, että tämä ei ole minun Suomeni eikä meidän Suomemme. Meidän on uudistettava translaki ja puututtava turvapaikkapolitiikan ihmisoikeusloukkauksiin. Meidän Suomemme ei sorra kenenkään ihmisoikeuksia tai hajota perheitä.

Aallon mukaan Suomessa ollaa sotien jälkeen ensimmäistä kertaa tilanteessa, jossa nuoret ovat jäämässä köyhemmiksi kuin vanhempansa.

Hän linjasi, että seuraavan hallituksen tärkein tehtävä on nostaa suomalainen koulutus maailman huipulle.

–Ensimmäinen tärkeä reformi seuraavalle hallitukselle on suomalaisen koulutuksen nostaminen maailman parhaaksi. Mikä olisi 2000-luvun vastine peruskoulu-uudistukselle? Seuraavan hallituksen on tehtävä merkittävä satsaus koulutukseen, sekä rahallisesti että sisältöjen osalta, Aalto sanoi.

–Jos tätä puhetta kuunnellaan muiden puolueiden suunnalla, ehdotan että seuraavaksi kansalliseksi projektiksi otetaan koulutuksen tasa-arvon kunnian palautus. Tavoitteeksi on asetettava suomalaisen koulutustason ja oppimistulosten nosto maailman huipulle. Seuraavan hallituksen on palautettava kokoomuksen ja keskustan leikkaamat rahat koulutukseen. Yhtään vähempi ei ole kestävää, yhtään vähempi ei ole reilua tämän maan nuorille, hän jatkoi.

"Vanhat puolueet ovat näyttönsä antaneet pääministerin ja valtiovarainministerin pesteissä"

Toisen asteen koulutuksesta on Aallon mukaan tehtävä maksutonta kaikille opiskelijoille.

–Lompakon paksuus ei saa määritellä kenenkään opinpolkua.

Aallon mukaan toinen vihreiden ajama reformi on sosiaaliturvan uudistaminen eheäksi ja joustavaksi turvaverkoksi. Kolmas on ilmasto- ja ympäristöpolitiikan muutos.

–Yksikään näistä uudistuksista ei ole helppo. Mutta ei tämän maan historia olekaan tarina helpoista valinnoista ja kukkasilla tanssahtelusta. Se on tarina vaikeista vaiheista, mahdottomilta näyttävien erimielisyyksien ratkaisemisesta ja sovinnon voitosta.

Sosiaaliturvan uudistamiseksi vihreiden malli on Aallon mukaan perustulo.

–Vihreiden pitkäjänteinen ratkaisu sosiaaliturvaan on ollut ja on edelleen perustulo. Se on niin suuri mullistus, että yhdessä vaalikaudessa se ei valmiiksi tule. Työ pitää kuitenkin aloittaa heti. Perustulon käyttöönotto on viesti. Viesti siitä, että Suomi uskoo ihmiseen, hän sanoi.

Aallon mukaan vihreät suostuu vain sellaiseen hallitusyhteistyöhön, joka ottaa isoja askelia luonnonsuojelussa ja ilmastonmuutoksen torjunnassa. Lisäksi hän linjasi, että seuraavassa hallituksessa vihreät ”haluaa kantaa raskaimpia salkkuja”.

– Vanhat suuret puolueet ovat näyttönsä antaneet pääministerin ja valtiovarainministerin pesteissä. Niiden voimin eivät tasa-arvo, luonnonsuojelu, ihmisoikeudet ja koulutuksen asema etene riittävästi. Suomessa on vain yksi puolue, joka on johdonmukaisesti niin tasa-arvon kuin luonnonsuojelun, ihmisoikeuksien kuin koulutuksen puolella. Meidän vaihtoehtoliikkeemme on kasvanut 30 vuodessa puolueeksi, joka on valmis kantamaan hallituksen raskaimpia salkkuja. Siihen me seuraavissa vaaleissa pyrimme, Aalto sanoi.

Anonyymi kirjoitti...

Erikoishaastattelu: Kauneusleikkauksista riippuvainen ihmisnukke Amanda Ahola, 22: "Tämä on minun elämäntehtäväni"

Amanda Ahola muokkaa itsestään mahdollisimman luonnottoman näköistä ihmisnukkea. Plastiikkakirurgiasta riippuvainen Ahola avautuu elämästään MTV:n erikoishaastattelussa.

22-vuotias Amanda Ahola saapuu MTV Uutisten pihaan. Kukaan ei voi olla huomaamatta nuoren naisen kauas kantavia muotoja ja lantioon asti lipuvaa tukkaa.

Edessäni seisoo iloinen ja avoin nainen, joka on kohahduttanut kertomalla julkisesti muuttavansa vartaloaan mahdollisimman luonnottoman näköiseksi.

– Haluan näyttää mahdollisimman paljon seksinukelta. Se on se minun oma juttuni. Ihmisen näköinen, mutta todella liioiteltu. Kaunis. Jos ihmiset ajattelevat, että naamani on tullut luonnostaan, olen epäonnistunut, Ahola kertoo.

Lähdemme kohti Kansallismuseota. Taksikuski kertoo takapenkkikeskustelumme olleen hänen vuoden kohokohtansa.

Aholalle on tehty lukuisia leikkauksia, joista yksi on ylitse muiden.

– Nenäleikkaus on ollut minun lempileikkaukseni. Pidän sitä elämäni parhaana päätöksenä. Katson itseäni peilistä ja kiitän itseäni, että tein sen.

"Toivon, että saan tehdä lisää leikkauksia"
Saavumme paikalle. Ihmiset osoittavat Aholaa sormella ja ottavat hänestä salakuvia sekä selfieitä. Toiset tirskuvat, jollain loksahtaa leuka auki.

Aholan kehonmuutokset hätkähdyttävät ja jopa kauhistuttavat ihmisiä. Vaikka hänen kehostaan oltaisiin mitä mieltä tahansa, on taustalla kuitenkin riippuvuus.

– Olen varmasti ollut plastiikkakirurgiasta riippuvainen siitä lähtien kun olin 16-vuotias. Ja nälkä kasvaa syödessä, hän toteaa.

Leikkauksissa on aina riskinsä. Aholan viimeisimmän rintaleikkauksen jälkikomplikaatiot olivat viedä tämän hengen.

– Leikkauksen jälkeen minun natriumtasoni tippuivat. Leikkauksessa kaikki meni hyvin, mutta keho reagoi siihen myöhemmin, Ahola kuvailee.

Hänen läheisensä olivat peloissaan, mutta sekään ei saanut naista pysähtymään.

– Monet ihmettelevät, että miksi jatkan näiden juttujen tekoa senkin jälkeen, että oma terveyteni on uhattuna. En tiedä, miten näkisin elämäni ilman leikkauksia. Minun pitäisi vaihtaa elämänsuuntani kokonaan ja lähteä tekemään jotain ihan muuta. Toivon, että saan selvitettyä terveysongelmani. Haluan jatkaa tällä tiellä ja tehdä lisää leikkauksia.

Ahola kertoi Enbuske, Veitola & Salminen -ohjelmassa keväällä, että hänen äitinsä pyysi häntä harkitsemaan psykiatrilla käyntiä seuraavan kerran, kun hän harkitsee kauneusleikkausta.

"Tämä on minun elämäntehtäväni"
Leikkauksen jälkeen kuoleman rajalla käyminen on Aholan elämän traagisin kokemus. Aholan nuoruutta varjostivat autoimmuunisairauksien aiheuttamat oireet. Kuoleman rajalla käymistä hän pitää elämänsä traagisimpana kokemuksena. Muuten hänen elämänsä on ollut normaalia ja tasapainoista.

– Tämä on minun elämäntehtäväni. En halua mitään muuta niin paljoa kuin muokata kehoani ja käydä leikkauksissa. Mietin sitä joka ikinen päivä. Se on ensimmäinen ajatus aamulla ja viimeinen ajatus nukkumaan mennessä.

Satunnaisia huomioita kirjoitti...

Persvakoäijät saapuvat, kun asiat menevät pieleen – mutta miksi ihmeessä heillä näkyy se persvako? ”Yritämme kitkeä ongelmaa”

Samaisessa Me Naiset:
Sari, 51, antoi palaa keski-iässä: ”Päätin, että haluan kokea seksiä 50 miehen kanssa”
Etelä-Suomessa asuva Sari kärsi vuosia latteasta seksielämästä. Nelikymppisenä hän vaati mieheltään suostumuksen vapaaseen liittoon ja alkoi etsiä omia rajojaan.

—————
Sain huomata, että maailma oli täynnä miehiä, jotka olivat tahoillaan yhtä turhautuneita kuin minäkin. On seksittömiä liittoja, fantasioita joihin kumppani ei lähde mukaan, tukahdutettuja haluja sekä suurta yksinäisyyttä. Moni mies oli valmis ajamaan vaikka viisisataa kilometriä halki Suomen tavatakseen kaltaiseni halukkaan, tuntemattoman naisen. Seksuaalisuus meissä on valtava, vimmainen, kaikkinielevä voima, perustarve.

Mieheni pyöritti arkea kotona sillä välin, kun minä seikkailin.

Kokemukset toivat varmuutta, rentoutta ja kyllä – valtavasti nautintoa. Itseluottamukseni ja taitoni sängyssä kohenivat koko ajan. En tuntenut häpeää enkä esimerkiksi miettinyt sitä, olivatko kohtaamani miehet varattuja vai vapaita. Ajattelin, että he ovat vastuussa omasta elämästään ja kehostaan, minä omastani. Mieheni halusi alkuun kuulla kokemuksistani, mutta pian huomasin, että ne olivat hänelle liikaa. Meidän ankea seksielämämme loppui pian kokonaan. Se oli yhteinen päätös.

Anonyymi kirjoitti...

Ruotsin feministit uhraavat Euroopan naiset!
Feministit Ruotsissa ovat käytännössä tuhonneet maansa.


Feministinen aloite (Feminist Initiative) on vuonna 2005 perustettu ruotsalainen puolue. Se määrittelee itsensä kaikenlaista syrjintää vastaan taistelevaksi feministiseksi puolueeksi ja sen pääasiallisiin tavoitteisiin tätä nykyä kuuluu ”rajat auki”-politiikka ja kaikenlaisten maahantunkeutujien palautusten peruuttaminen. Nyt nämä Ruotsalaiset femakot ovat höperehtineet jostakin tutkimuksen nimeltä Feministien vastaus nousevaa nationalismia vastaan Euroopan Unionissa (Feminist responses to growing nationalism in European Union).

”Tutkimus” on 37 sivua pitkä ja tietysti aivan pelkkää harhaista lätinää. Muutamia kohokohtia ”tutkimuksesta” toki löytyy, jotka erottuvat älyttömyydessään joukosta. Tutkimus (toimittaja käyttää tätä sanaa nyt hyvin löyhästi) alkaa mahtipontisesti kertomalla, että ”Se on tilattu ja tehty, jotta ihmiset tulisivat tietoisiksi vaarasta nimeltä nationalismi ja siitä, mitä se tekee meidän demokratiallemme, ja niistä feministisistä työkaluista joilla voimme taistella sitä vastaan. Meidän täytyy puolustaa demokratiaamme yhdessä sillä olemmehan toki nähneet, mitä nationalismi ja hiljaisuus ovat tehneet meidän yhteiskunnillemme.”

Tutkimus siis viittaa siihen, että suurin uhka naisten oikeuksille Euroopassa olisi tällä hetkellä nationalismi, koska se on usein yhdistetty perinteisiin, jotka taas tietysti automaattisesti sanovat, että naisen tehtävä on vain synnyttää lapsia ja tehdä keittiössä ruokaa nyrkin ja hellan välissä, eikö totta? ”Feminismi ottaa tulevaisuuden halukkaasti vastaan ja haastaa arvot, jotka sulkevat ihmisiä ulkopuolelle. Näin voimme kehittää yleisiä arvojamme sellaisiksi, että ne tukevat jokaista yksilöä heidän monimuotoisuudessaan. Feminismi uskoo, että jokainen yksilö on voimavara yhteisölleen, se uskoo avoimiin rajoihin ja mikä tärkeintä, feminismi tekee työtä joka perustuu rakkauteen ja luottamukseen.”

Feministit Ruotsissa ovat käytännössä tuhonneet maansa ja nyt he haluavat tätä samaa korruptiota ympäri Eurooppaa sen sijaan, että maat nousisivat puolustamaan oikeuksiaan ja rajojaan. Ei ole paljon väliä, mitä Euroopan maata katsoo tällä hetkellä, niin suurin uhka naisten turvallisuudelle on tullut avoimien rajojen läpi laittomien maahantunkeutujien muodossa. Nationalismi koettaa pitää maansa turvassa tunkeutujilta ja siinä samalla se pitää naisensa turvassa. Meidän Euroopan naisten siis pitää yhdessä taistella nyky-feminismiä vastaan, että saamme rauhassa kulkea kaduilla ilman, että olemme vaarassa joutua raiskatuiksi tai puukotetuiksi.

Anonyymi kirjoitti...

Palkankorotus häämöttää Helsingin lastentarhanopettajille – Vantaa aloitti palkkasodan, pula tekijöistä uhkaa pahentua
Ellei Helsinki vastaa Vantaan palkankorotuksiin, pula lastentarhanopettajista saattaa entisestään pahentua.


VANTAA KERTOI EILEN korottavansa lastentarhanopettajien yleisintä kuukausipalkkaa 145 eurolla 2 557 euroon. Korotus astuu voimaan ensi vuoden alussa. Käyttöön otetaan elokuusta alkaen myös 1 500 euron muuttoraha, joka tosin maksetaan vain pääkaupunkiseudun ulkopuolelta muuttaville.

Helsingin kasvatuksen ja koulutuksen apulaispormestari, kokoomusta edustava Pia Pakarinen näkee painetta palkkojen nostoon myös Helsingissä.

”Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala on viestinyt kaupunginkansliaan, että haluamme työn vaativuuden uudelleen arviointia. Kuten pormestarikin on Helsingin Sanomien haastattelussa todennut, tietyt alat ovat palkkakuopassa ja kaupungin palkkapolitiikkaa tarkastellaan parhaillaan. Palkkojen on tietenkin oltava niin kohdallaan, että päteviä henkilöitä saadaan töihin. Tämä myös toivottavasti huomioidaan syksyn budjettineuvotteluissa.”

Vantaan muuttopalkkiota vastaa Helsingillä maaliskuusta asti käytössä ollut 1 000 euron rekrytointipalkkio lastentarhanopettajina aloittaville. Pakarisen mukaan palkkion on ollut käytössä niin vähän aikaa, että sen tehosta on vielä liian varhaista tehdä päätelmiä.

HELSINGISSÄ työskentelee tällä hetkellä noin 1 775 lastentarhanopettajaa, joiden peruspalkka ilman lisiä oli maaliskuussa keskimäärin noin 2 364 euroa. Lastentarhanopettajan vuosipalkkaa nostaa Helsingin kaupungilla käytössä oleva tulospalkkiojärjestelmä, jonka mediaani oli lastentarhaopettajilla viime vuonna noin 1­400 euroa, eli noin 115 euroa kuukaudessa.

Vantaan suunnittelema korotus on merkittävä ja nostaa palkat merkittävästi Helsinkiä korkeammalle. Ellei Helsinki pääse vastaamaan, riskinä voi olla, että pula lastentarhanopettajista vain kiihtyy.

”Se on kauhukuva, minkä ei varmasti haluta toteutuvan. Muiden kaupunkien palkankorotukset voivat tietenkin pahentaa pulaa lastentarhanopettajista, mikä olisi todella harmillista meille. Haluamme Helsingissä täyttää kaikki avoimet paikat pätevillä lastentarhanopettajilla ja siinä kaikkien keinojen on oltava käytössä”, Pakarinen sanoo.

”Tällä hetkellä tilanne on se, että lastentarhanopettajilla on varaa valita mihin he menevät. Kun olen kiertänyt päiväkoteja, esiin on tullut paljon myös työoloihin ja viihtyvyyteen liittyviä seikkoja, joihin voidaan vaikuttaa. Luonnollisesti myös palkat ovat tärkeä houkutin.”

Anonyymi kirjoitti...

Caster Semenya voi joutua miesten sarjaan tai vaihtamaan lajia – olympiavoittaja tuohtui ja valitti

Semenyan on pitänyt käydä useasti urallaan lääketieteellisissä tutkimuksissa todistaakseen sukupuolensa.
Kaksinkertainen olympiavoittaja ja kolminkertainen maailmanmestari Caster Semenya, 27, hakee nyt oikaisua Urheilun vetoomustuomioistuimelta (CAS).

Taustalla on Kansainvälisen yleisurheiluliiton keväällä tekemä päätös, johon Semenya haluaa muutoksen.

IAAF linjasi, että naisurheilijat, joiden testosteronitaso on luonnollisesti huomattavan korkea, joutuvat kisaamaan miesten sarjassa tai vaihtamaan lajia, mikäli he eivät aloita hormonilääkitystä.

Päätös koskee 400 metrin, 800 metrin ja 1500 metrin lajeja. Säännön mukaan naisurheilijan on aloitettava lääkitys kuusi kuukautta ennen kisaamista.

Lue lisää: ”Se vahingoittaisi hänen terveyttään” – huippututkija puolustaa Caster Semenyaa

Sääntö astuu voimaan 1. marraskuuta 2018. IAAF on perustellut päätöstä sillä, että huomattavan korkeasta testosteronitasosta epäreilua hyötyä.

Kyseinen päätös sai Semenyan tuohtumaan.

– Olen Mokgadi Caster Semenya. Olen nainen ja olen nopea, Semenya totesi BBC:n mukaan.

– Se ei ole reilua. Haluan juosta normaalisti, sellaisena, joksi olen syntynyt, hän jatkaa.

Semenyan on pitänyt käydä useasti urallaan lääketieteellisissä tutkimuksissa todistaakseen sukupuolensa.

Tutkimuksissa selvisi, että hänen testosteronitasonsa ovat huomattavasti keskiarvoa korkeammat. Ilmiötä kutsutaan hyperandrogenismiksi

Testosteroni on hormoni, joka lisää lihasmassan kasvua, voimaa ja hemoglobiinia, mikä vaikuttaa kestävyyteen.

Semenyan asianajaja Norton Rose Fulbright otti vahvasti kantaa päätökseen.

– Neiti Semenya, kuten muut urheilijat, ovat oikeutettuja kilpailemaan sellaisina, kuin he ovat syntyneetkin. Ilman sitä, että he joutuvat altistamaan kehonsa kemiallisille muutoksille.

Urheilun vetoomustuomioistuin on ottanut Semenyan oikaisuvaateen vastaan. Asiassa edetään kuulemisvaiheeseen myöhemmin.

Anonyymi kirjoitti...

Ylen luottamus polarisoituneinta – vasemmistolaiset luottavat, oikeistolaiset epäilevät

MEDIANKULUTTAJIEN poliittinen suuntautuminen määrittelee sitä, miten Suomessa suhtaudutaan uutismedioihin. Vastikään julkaistun Uutismedia verkossa 2018 -tutkimuksen mukaan itsensä hyvin vasemmistolaisiksi tai hyvin oikeistolaisiksi mieltävillä luottamus mediaan on heikompaa kuin poliittisesti keskellä olevilla.

Vasemmistolaiset luottavat oikeistolaisia enemmän Yleisradioon, Helsingin Sanomiin, Hufvudstadsbladetiin, paikallislehtiin ja kaupunkilehtiin. Oikeistolaiset luottavat vasemmistolaisia enemmän Taloussanomiin ja Talouselämään. Tutkimus ei väitä, että nämä välineet olisivat itsessään johonkin suuntaan kallellaan.

TULOS ei ole suuri yllätys. Mielenkiintoista on se, että tätä blogia julkaiseva Suomen Kuvalehti on vertailun ainoa tiedotusväline, johon luottavat tasavahvasti niin vasemmistolaiset, oikeistolaiset kuin keskustassakin olevat. Sen sijaan ne, joilla ei ole poliittista kantaa, suhtautuvat lehteen epäilevämmin.

Yleistäen voi sanoa, että ikääntyneet, koulutetut ja hyvätuloiset luottavat uutisiin muita enemmän. Naiset luottavat hieman miehiä yleisemmin. Suomessa uutisiin luotetaan enemmän kuin vertailun muissa maissa. Vain Portugalissa usko uutisiin on yhtä vahvaa.

EROT suomalaismedioiden nauttimassa luottamuksessa ovat kuitenkin varsin pieniä, muutamia kymmenyksiä asteikolla 0-10. Ylen kohdalla luottamusero vasemmiston ja oikeiston välillä on suurin. Eroa on yhden yksikön verran (vasemmisto 8,36; oikeisto 7,36).

Pieniä luottamuseroja selittää se, että Suomessa luotetaan vahvasti muihinkin instituutioihin. Lisäksi täällä on toimittajakunnalla vahva ammatillinen kulttuuri, jota tukee Julkisen sanan neuvoston vakiintunut asema ja sen vahvistamiin Journalistin ohjeisiin sitoutuminen hyvin laajalti. Keskeiset uutisvälineet eivät ole poliittisesti sitoutuneita eivätkä horjuta samalla tavalla luottamusta toisiinsa kuin esimerkiksi Yhdysvalloissa tapahtuu liberaali- ja konservatiivimedian välillä.

VUOSITTAIN tehdyssä tutkimuksessa kysyttiin ensimmäistä kertaa ”vastamedioiden” tunnettuudesta ja viikkotavoittavuudesta väestöryhmittäin. Mielestäni mielenkiintoinen havainto oli, että yli puolet suomalaisista ei ollut kuullutkaan MV-julkaisusta (tosin kysymys oli esitetty ennen parhaillaan käynnissä olevaa MV-oikeudenkäyntiä, joka on saanut paljon julkisuutta). Muiden vastaavien sivustojen tunnettuus oli vielä heikompi: Magneettimediasta oli kuullut 28 prosenttia vastaajista, mutta muiden kohdalla tunnettuus jäi muutamaan prosenttiin.

Vastamedioiden aktiivikäyttäjien on toisinaan arveltu elävän omassa mediakuplassaan, jossa tietynlaiset totuudet vahvistuvat. Tämä on väärä käsitys. Tutkimuksen Suomen maaraportin tehnyt tutkija Esa Reunanen huomautti julkistustilaisuudessa, että tämä aktiiviyleisö on verkossa aktiivista uutistenseuraajaporukkaa. Heidän suosituimmat uutislähteensä ovat Yleisradion ja MTV:n televisiouutiset ja verkossa iltapäivälehdet enemmän kuin muilla mediankäyttäjillä.

Reunanen totesikin osuvasti, että niin sanotussa kuplautumisessa ei ole kyse eristäytymisestä vaan asioiden tulkintatavasta ja asenteista.

Uutismedia verkossa 2018 -maaraportin voi lukea kokonaisuudessaan täältä ja koko Digital News Report 2018 -tutkimuksen täältä.

Anonyymi kirjoitti...

Tuotamme katkeria nuoria miehiä kohtuuttomilla odotuksilla
Suurin yksittäinen nuorten miesten tulevaisuuden odotushorisonttiin vaikuttava asia on miesten asevelvollisuus, jota vitsikkäästi kutsutaan myös ”yleiseksi”, kirjoittaa kolumnissaan Rosa Meriläinen.


SOSIAALINEN paine ohjaa meidän kaikkien käyttäytymistä, hyvässä ja pahassa. Sukupuoli vaikuttaa siihen, mitä meiltä odotetaan ja mihin meitä kannustetaan. Onneksi kulttuuri muuttuu, kun sitä muutetaan.

Esimerkiksi tuore tasa-arvobarometri kertoo, että yhä harvempi ajattelee miehellä olevan naista suurempi elatusvastuu perheestään. Se on hyvä, sillä ajatus miehen suuremmasta taloudellisesta vastuusta on tappavaa silloin, kun työttömyys iskee. Se myös lyö kiilaa rakkauteen: on helpompaa olla samassa veneessä, jos vastuu on yhtäläinen.

MIEHELTÄ odotetaan kansalaisena kuitenkin edelleen enemmän kuin naisilta. Ensinnäkin yllättävän moni ajattelee miesten olevan sukupuolensa perusteella pätevämpiä päätöksentekijöitä. Olen vuosien ajan kiertänyt erilaisissa tilaisuuksissa jututtamassa miehiä ja naisia heidän kohtaamastaan sosiaalisesta paineesta. Miehet saattavat raportoida, että heiltä odotetaan yhteiskunnallista aktiivisuutta tai vähintään perillä oloa yhteiskunnallisista kysymyksistä. Naiset saavat olla autuaasti pihalla. Tämäkään asetelma ei tuota parempaa maailmaa, kenellekään.

Suurin yksittäinen nuorten miesten tulevaisuuden odotushorisonttiin vaikuttava asia on miesten asevelvollisuus, jota vitsikkäästi kutsutaan myös ”yleiseksi”. Sukupuoli ei näytä vaikuttavan siihen, miten ihmiset sietävät nuorten miesten asevelvollisuutta. Sekä naisista että miehistä yli 40 prosenttia pitää epäoikeudenmukaisena sitä, että asevelvollisuus koskee vain miehiä.

On poikkeuksellista vaatia osalta kansalaisista pitkää palkatonta asepalvelusta. Näin rankalla pakolla pitäisi olla laaja tuki, jotta se voisi olla missään määrin oikeutettua. Tämä tuki on nyt sulanut pois.

Asevelvollisuusjärjestelmä on muutettava tasa-arvoiseksi, muuten tuotamme yhä lisää katkeria nuoria miehiä. Katkeruus ei tee hyvää. Sekin tappaa.

USEIMMAT ihmiset sukupuoleen katsomatta haaveilevat hyvästä työpaikasta ja harmonisesta rakkaudesta. Kaikki eivät saa kumpaakaan, ainakaan haluamassaan aikataulussa. Sen oikean löytäminen on vaikeaa, eikä kaikille nuorille riitä töitä, vaikka kuinka haluaisi. Ilman jääminen aiheuttaa osattomuuden tunnetta, jota ei lämmitä aktiivimallin kaltaiset keppitoimet.

Minä uskon vilpittömästi siihen, että nuorikin mies löytää parhaiten onnen, kun saa toteuttaa itseään ja uskoo kelpaavansa omanlaisenaan minänä. Sosiaalisesta paineesta vapaata yhteiskuntaa tuskin on mahdollista saavuttaa, mutta ainakin olisi hyvä olla nykyistä avoimempi erilaisille tavoille olla ja elää. Joutumatta nolatuksi ja pilkatuksi.

Työttömyys tai lapsettomuus ei ole häpeä.

OMAN POLUN löytäminen ei ole helppoa kenellekään. Vielä keski-iässäkin on vaikeaa olla kipuilematta sen asian kanssa, että kuka minä todella olen ja mitä minä haluan. Onneksi minun ei sentään ole tarvinnut yrittää täyttää mitään naisen mallia, saati näyttää sitä jollekin.

On ollut tilaa olla ihan ihminen vaan. Sen ansaitsevat myös kaikki nuoret miehet.

Anonyymi kirjoitti...

Miesaktivisti avautui Satuhäistä: Miksi rasvaista läppää heittävä renttu vetoaa naisiin?

Latela palaa ruutuun – Latella synkät tunnelmat: ”Talo kesken ja avioero päällä ja rahat loppu”

Suosittu rassailusarja Latela tekee paluun viidennen kauden jaksoilla. 10-osainen kausi on katsottavissa Yle Areenassa 16.7.

Raisujen ja poikamaisten rillutteluvuosien jälkeen Latelan porukan aikuistuminen ja vastuun kantaminen nousee keskeiseksi teemaksi uusissa jaksoissa. Parisuhteet ovat vakiintuneet, osalle on syntynyt lapsia ja kaikilla työ vie entistä enemmän aikaa. Tallilla ei enää notkuta entiseen malliin.

”Ittellä oli kaiken muun mukavan lisäksi vielä avioeroasia tossa, ollut vähän synkät tunnelmat, kun talo kesken ja avioero päällä ja rahat loppu. Täytyy sanoa, että välillä on ollu synkät tunnelmat Siurossa, mutta nyt alkaa elämä voittaa”, Latelan päähenkilöksi noussut Huttusen Late tiivistää tunnelmiaan.

5. kaudella matkataan autolla Albaniaan, ja kyseessä ei lopulta olekaan mikään tavanomainen lomamatka. Jo pelkkä matkaan valmistautuminen vie äärirajoille. Itse matkasta puhumattakaan.

Ensimmäisen kauden uusinnat pyörivät parhaillaan TV2:ssa – katso lähetysajat!

Anonyymi kirjoitti...

Taloustieteilijänaiset eivät hakeneet Suomen Pankkiin monesta eri syystä - Anne Brunila: Se juna meni jo

Suomen Pankin hyväpalkkainen näköalapaikka ei houkutellut yhtään naispuolista hakijaa.
Suomen Pankin johtokunnan jäsenen auki olevaa tehtävää haki kaikkiaan 13 ihmistä. Todennäköisesti ensi viikon perjantaina ratkeavaan hakuun ei osallistunut yhtään naista.

Keskuspankin johtokunta on tällä hetkellä kolmehenkinen. Siihen kuuluvat pankin väistyvä pääjohtaja Erkki Liikanen, tuleva pääjohtaja Olli Rehn ja Finanssivalvonnan apulaisjohtajana aiemmin toiminut Marja Nykänen.

Johtokunnan jäsenet nimittää eduskunnan pankkivaltuusto, jota johtaa keskustan kansanedustaja Matti Vanhanen.

Johtokunnan jäseneltä vaaditaan soveltuvaa ylempää korkeakoulututkintoa ja hyvää perehtyneisyyttä rahatalouteen tai rahoitustoimintaan. Näiden lisäksi vaatimuksena on ”käytännössä osoitettu johtamistaito ja johtamiskokemus”.

Suomessa on lukuisia taloustieteilijänaisia, joiden kokemus ja osaaminen vastaa vaatimuksia. Talouselämä kysyi muutamalta, miksi hyväpalkkainen näköalapaikka ei kiinnostanut. Jäsenen kuukausipalkka on noin 17 000 euroa.

Anonyymi kirjoitti...

Turun hovioikeus: Nainen käytti hyväkseen teini-ikäisiä poikia – painosti jatkamaan suhdetta ja uhkaili alastonkuvien julkaisulla


TURUN HOVIOIKEUS on tuominnut ehdottomaan vankeuteen teini-ikäisiä poikia hyväksikäyttäneen naisen. 26-vuotias Fia Maria Nyholm sai kaksi vuotta ja kahdeksan kuukautta vankeutta neljään poikaan kohdistuneista rikoksista.

Oikeus katsoi Nyholmin syyllistyneen neljään lapsen seksuaaliseen hyväksikäyttöön, joista yksi oli törkeä. Lisäksi hänet tuomittiin kahdesta pakottamisesta, sillä hän oli eri keinoin pakottanut pojat sietämään jatkuvaa yhteydenpitoaan ja ”suhdetta” myös sen jälkeen, kun pojat olivat täyttäneet 16 vuotta.

Hovioikeus alensi Nyholmin tuomiota parilla kuukaudella, sillä sen mukaan kahden pakottamisen kesto oli käräjäoikeuden arvioimaa lyhyempi. Muilta osin käräjäoikeuden tuomio pidettiin voimassa.

NYHOLMIN uhrit olivat 15–16-vuotiaita poikia.

Kahta heistä nainen oli painostanut sukupuolisuhteeseen ja sen jatkamiseen muun muassa uhkaamalla laittaa heistä nettiin alastonkuvia tai muuta loukkaavaa materiaalia.

Oikeuden mukaan nainen pakotti pojat sietämään ”suhdetta” erilaisella painostuksella, muun muassa kaikkina vuorokaudenaikoina jatkuvalla soittelulla ja viestittelyllä. Nainen oli myös väittänyt olevansa raskaana, vaikkei se ollut totta. Toiselle pojalle hän ilmoitti, ettei aio tehdä aborttia ja uhkaili tekevänsä itsemurhan.

Teko jatkui myös poikien täytettyä 16 vuotta. Tältä osin kyse ei enää ollut lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä vaan pakottamisesta.

Kahden muun 15-vuotiaan uhrin osalta rikos rajoittui yhteen sukupuoliyhteyteen.

Oikeuden mukaan tapaukseen ei voida soveltaa nuorten seurustelusuhteet sallivaa säännöstä, koska naisen ja poikien ikäero oli huomattava.

PITKÄN hyväksikäytön kohteeksi joutuneille pojille nainen joutuu maksamaan useiden tuhansien eurojen korvaukset kärsimyksistä sekä psyykkisestä haitasta ja sen hoitamisesta. Toinen pojista saa yhteensä 18 000 euron korvaukset, toinen 9 000 euroa.

Kahdesta muusta uhrista toinen saa 3 000 euroa ja toinen 1 000 euroa.

Anonyymi kirjoitti...

BDSM-seksiin ihastuneella Annilla, 21, on ollut neljä D/S-omistussuhdetta - tästä niissä on kyse

Suhde ilman BDSM-seksiä ei Annia enää kiinnosta.

Aistien taloa pyörittävät Tiia ja Jouni Forsström kertoivat asiakkaistaan Iltalehden Sensuroimaton Päivärinta -ohjelmassa.

Suomalainen Anni, 21, tutustui BDSM-seksiin vajaat kaksi vuotta sitten. Sitä ennen hän ei tiennyt aiheesta mitään. Ensin hän luki ihmisten kirjoituksia ulkomaisilta nettisivuilta. Sitten hän löysi suomalaisen kinky-sivuston netistä. Käytyään sivustolla useamman kerran vierailijana Anni päätti tehdä oman profiilin.

- Ihmiset alkoivat jutella minulle. Sitten uskaltauduin mukaan bileisiin.

Pääkaupunkiseudulla järjestettäviin bileisiin oli taksikyyditys. Kun Anni odotteli yhteistä taksikyytiä muutaman muun ihmisen kanssa, hän yllättyi siitä, kuinka ihmiset näyttivät ihan tavallisilta.

- BDSM-harrastus ei näkynyt heidän ulkonäöstään mitenkään. Bileet olivat mahtava kokemus. Puitteet olivat hienot. Bileisiin ei ollut pukukoodia, mutta lähes kaikki olivat pukeutuneet kinky-tyyliin. Tutustuin pariskuntaan, joista tuli kavereitani.

Kaulapanta ja etätehtäviä
Vajaan kahden vuoden aikana Annilla on ollut kolme D/S-omistussuhdetta. Suhteet ovat keskittyneet BDSM-seksiin ja tapaamisia on ollut viikon tai parin välein. Annilla on ollut suhteissa subin, eli alistujan, rooli. Se on tarkoittanut sitä, että seksissä Anni on alistunut domin, eli alistajan, roolissa olevan tahtoon ennalta sovituissa rajoissa. Samat roolit ovat saattaneet olla päällä myös, kun Anni on viettänyt dominsa kanssa muuten aikaa.

- Minä olen saattanut olla esimerkiksi kaulapannassa, alasti tai korsettiin pukeutuneena, vaikka vain jutellaan.

Domit ovat antaneet Annille myös etätehtäviä. Yksi etätehtävä oli sellainen, että Annin piti riisua yksi vaatekappale kesken työpäivän ja olla loppupäivä ilman kyseistä vaatetta.

Domit ovat olleet miehiä. Ensimmäinen heistä oli 35-vuotias, toinen 34-vuotias ja kolmas 25-vuotias.

- 35 vuotta on minulle yläikäraja. Tuntuisi ällöttävältä, jos mies voisi olla ikänsä puolesta isäni. Muuten tärkeää on se, että domilla on BDSM-seksissä samat mielenkiinnonkohteet kuin minulla ja että hänen kanssaan synkkaa muutenkin.

Nyt Anni tapailee 28-vuotiasta miestä, jonka kanssa hän viettää aikaa muutenkin.

- Hänen kanssaan asumme myös samassa kaupungissa, eli meidän on helppo tavata.

Kontrollissa toisessa todellisuudessa
Tavallinen seksi tai parisuhde ilman BDSM-seksiä ei Annia enää kiinnosta.

- En usko, että voisin olla onnellinen ilman BDSM-seksiä.

Mikä Annia siinä kiehtoo?

- Tykkään olla toisen kontrollissa. Sessioissa pääsen toiseen todellisuuteen ja irti itsestäni. Session jälkeen saatan olla onnellinen ja nuutunut. Välillä on tullut itku. Sessio on tosi hyvä keino stressin purkamiseen.

Yhden kerran Anni on ollut pelottavassa tilanteessa. Hän jutteli siitä dominsa kanssa jälkikäteen.

- BDSM perustuu luottamukseen. Turvasanat ovat aina käytössä ja juttelemme etukäteen siitä, mitä haluamme, mitä ehdottomasti emme ja mikä kiinnostaa, mutta arveluttaa.

"Mikään fetissi ei ole pahasta"
Vieraiden ihmisten mielipiteistä Anni ei välitä.

- Mikään fetissi ei ole pahasta, jos siinä ei aiheuteta kenellekään harmia tai siinä ei ole todellista vaaraa loukkaantua.

Muuten Anni ei ole mielestään alistuva ihminen.

- Se, että olen alistunut suhteissani, ei tarkoita, että alistuisin kaikille.

Anni on kertonut suhteistaan lähimmille ystävilleen. He eivät ole tuominneet häntä. Yksi ystäväkin on kiinnostunut sitomisesta. Vanhemmilleen Anni ei ole kertonut mitään. Siskolleen hän on kertonut suhteistaan, mutta sisko ei ymmärtänyt, mikä Annia BDSM:ssä viehättää.

Annin nimi on muutettu yksityisyyden suojelemiseksi.

Anonyymi kirjoitti...

Nainen käytti alaikäisiä poikia seksuaalisesti hyväkseen - kiristi alastonkuvilla, raskausvalheilla ja itsemurhalla

26-vuotias nainen vaati alaikäisiltä pojilta seksiä – kiristi alastonkuvilla - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Anonyymi kirjoitti...

Ilosaarirockissa tuntematon nainen tunki kätensä housuihini – Se ei ollut ainoa kerta, ja siksi suomalaisten festivaalijärjestäjien häirintävähättely ihmetyttää - Kulttuuri | HS.fi

Nainen ei halunnut poikaystävänsä lähtevän arvostettuun klarinettikouluun, kieltäytyi tämän puolesta ja tekaisi hylkäyskirjeen – joutuu maksamaan 260 000 euron korvaukset ”uran myöhästyttämisestä” - Kulttuuri | HS.fi

Anonyymi kirjoitti...

Poikien ja miesten kokema seksuaalinen väkivalta osana elämänkulkua

Anonyymi kirjoitti...

Alma-tutkimus: Suurin osa suomalaisista on vähintään melko usein onnellisia - onnellisimpia ovat korkeatuloiset ja parisuhteessa elävät

Tuoreen Alma-tutkimuksen mukaan onnellisimmat suomalaiset asuvat Lapissa ja Uudellamaalla. Runoilija Heli Laaksonen ajattelee, että ylenpalttinen yltäkylläisyys ei ole onnen tae.

Tuoreen Alma-tutkimuksen mukaan onnellisimmat suomalaiset asuvat Lapissa ja Uudellamaalla. Uudellamaalla 90 prosenttia ilmoitti olevansa vähintään melko usein onnellisia. Lapissa luku oli 89 prosenttia.

Vaalipiireittäin toteutettu tutkimus kertoo suomalaisten onnellisuuden pysyneen samalla tasolla vuodesta 2016.

Pirkanmaalla 36 prosenttia vastaajista kertoi tutkimuksessa olevansa yleensä onnellisia ja 48 prosenttia valitsi vaihtoehdon melko usein onnellinen.

Kaikista vastaajista 38 prosenttia kertoi olevansa yleensä onnellisia ja 47 prosenttia melko usein onnellisia.

Lisäksi alle 35-vuotiaat ilmoittivat olevansa hieman onnellisempia kuin keski-ikäiset. Heistä 87 prosenttia oli vähintään melko usein onnellisia.

Nuori ikä ei kuitenkaan korreloinut suoraan onnellisuuteen, vaan myös yli 65-vuotiaista 87 prosenttia kertoi olevansa onnellisia.

Onni on oikea vastaus
Käytännöllisen filosofian emeritusprofessori Timo Airaksinen pitää onnellisuustutkimuksia kyseenalaisina.

- Ihmisethän katsovat tällaisissa kyselyissä, että olen onnellinen, on oikea vastaus. Ei se ihmiselämä todellisuudessa niin hääviä ole, mutta ei sitä aleta kysyttäessä kaikkia huolia kertomaan.

Hän luettelee onnellisuuden muodostuvan esimerkiksi tyytyväisyydestä, tulotasosta, terveydestä ja ihmissuhteista. Alma-tutkimuksessa keskimääräisesti onnellisimpia olivat korkeatuloiset ja parisuhteessa elävät.

- Onnellisuus koostuu lukemattomista eri tekijöistä, komponenteista, joiden yhdistelmä joskus natsaa ja joskus ei.

Onnen osatekijöiden puute taas voi aiheuttaa onnettomuutta myös Alma-tutkimuksen mukaan. Niitä, jotka ilmoittivat olevansa vain harvoin onnellisia, oli eniten yksinasujissa ja alle 20 000 euroa vuodessa tienaavissa.

Toisaalta Airaksinen muistuttaa, että monesti epätoivoisissakin olosuhteissa olevat ihmiset raportoivat korkeita onnellisuuslukuja. Kun elämää rajoitetaan riittävästi, vähäkin riittää onnellisuuden kokemukseen.

- Onnellisuus ei siis sinänsä ole tärkeä asia.

Airaksinen toteaa, että samalla laaja ja rikas elämä on useimmiten hyvää elämää, mutta se ei ole kuitenkaan välttämättä tyydyttävää.

- Köyhien ihmisten onni on vähän kuin iso kärpänen ja rikkaiden onnettomuus on kuin pieni elefantti.

Suomi onnellisuustutkimusten kärjessä
Suomalaiset kuitenkin keikkuvat vuodesta toiseen maailmanlaajuisten menestysmittauksien kärjessä.

Maaliskuussa Suomi otti kärkisijan YK:n onnellisuustutkimuksessa, jonka kyselyt toteutettiin vuosina 2015-2017. Kärkikymmenikössä taakse jäivät esimerkiksi muut Pohjoismaat sekä Sveitsi ja Kanada.

Vaikka tulokset olisivat kärkitasoa, se ei Airaksisen mielestä hävitä sitä faktaa, että Suomessa on myös pahoinvointia.

Myös onnellisuuden hyödyntämisen tai vertailun kanssa Airaksinen olisi varovainen.

- Nykyään on olemassa kaiken maailman roskaa, kuten onnellisuustaloustiedettä, Airaksinen pohtii.

Airaksinen itse kommentoi tutkimusta puhelimitse, samalla kun istui penkillä Helsingin Hesperianpuistossa ja joi kevytcokista.

- Esimerkiksi tässä on nyt ihan mukavaa.

Anonyymi kirjoitti...

Futistähti häkeltyi naiskommentaattorin asiantuntemuksesta - sarkastinen reaktio sai ihmiset raivostumaan: ”Seksististä ja alentavaa”

Futistähti Patrice Evra on saanut somekansan vihat niskaansa.

Konkaripelaaja oli kommentoimassa ITV:llä MM-kisoja yhdessä Eni Alukon ja Henrik Larssonin kanssa.

Trio ennakoi Costa Rica-Serbia-peliä. Alukon analyysi Costa Ricasta oli niin hyvä, että Evra suorastaan häkeltyi.

Monttu auki ollut ranskalaisfutari antoi Alukolle raportin jälkeen sarkastiset aplodit.

- Todella hyvä, Larsson säesti Evraa vieressä.

Hetkeä myöhemmin Evra taputti taas Alukolle, joka oli kertonut näkemyksensä Serbian Sergej Milinković-Savićista.

- Aiotko istua täällä koko päivän ja vain taputtaa Enin asiantuntemukselle? keskustelua johtanut Jacqui Oatley kysyi Evralta.

- Tämä on uskomatonta. Henri, minusta tuntuu, että meidän pitäisi lähteä täältä, koska hän tietää jalkapallosta enemmän kuin me. Olen todella vaikuttunut, Evra vastasi.

Someraivo
Laitapakin käytös sai ihmiset raivostumaan sosiaalisessa mediassa.

- Taputtaisiko Evra, jos miespuolinen asiantuntija olisi osoittanut tietämystä Costa Rica-Serbia-pelistä, kuten Eni Aluko osoitti? En usko. Seksististä ja alentavaa. On täysin selvää, että Aluko on tehnyt kotiläksynsä paremmin kuin Evra, DaveW toteaa Twitterissä.

- Eni Alukon pitäisi nojautua eteenpäin ja läimäistä Evraa, kun hän taputtaa tämän jalkapallotietämykselle, Glenn Speers puolestaan visertää.

Kaksikon lisäksi kymmenet muutkin lähetystä katsoneet kritisoivat Evran toimintaa.

37-vuotias puolustaja pelasi viime kaudella West Hamin riveissä vain viisi peliä. Miehellä ei ole sopimusta ensi kaudeksi.

Eni Aluko, 31, pelaa tällä hetkellä Juventuksessa. Hyökkääjä on esiintynyt Englannnin maajoukkueessa peräti 102 kertaa. Maaleja Aluko on pommittanut saarivaltiolle 33.

Anonyymi kirjoitti...

8 naista kertoo, millaiset seksiehdotukset oikeasti toimivat: ”Se on varma keino” - Seksi & Parisuhde - Ilta-Sanomat

Miehet haluavat enemmän seksiä kuin naiset. Tämä selvisi hiljattain julkaistusta Finsex-tutkimuksesta.
...
Kysyimme naisilta, millainen lähestyminen saa heidän seksihalunsa syttymään. Vastaajina oli sekä sinkkuja että parisuhteessa olevia. Valtaosa toivoo, että asiaan mennään suoraan.
...
”En jaksa mitään puolivillaista hinkuttamista ja vihjailua, vaan toivoisin, että ihan suoraan sanottaisiin, että haluttaa. Tai ihan vaikka kysyttäisiin, että voidaanko panna. Kyllä ne halutkin sieltä löytyvät, kun ryhdytään toimiin. Tämä on aika epäromanttista, mutta tykkään elämässä selkeydestä. Että joko pannaan tai ei panna, muttei löllitä missään epävarmassa välitilassa.”
...
”Olen parisuhteessa ja toivoisin, että ylipäätään lähestyttäisiin. Mutta jos saa itse valita, niin kimppuun vain kuin sika limppuun. Eli tiukka halaus, suutelua ja sitten vähän kopelointia, niin siitä se lähtee. Ei missään nimessä mitään sellaisia kysymyksiä, että hei voitaisko sekstailla nyt.”

Anonyymi kirjoitti...

Koko valvontaketju petti Britanniassa – 456 potilasta kuoli kipulääkkeiden yliannostukseen sairaalassa runsaassa vuosikymmenessä | Yle Uutiset | yle.fi

Nyt epäilyt ovat saaneet vahvistuksen: potilaille määrättiin vuosien ajan tappavia annoksia opioideja.

–Vahvojen särkylääkkeiden antamiselle ei ole ollut lääketieteellisiä perusteita, ilmoitti tutkimuspaneelia johtanut James Jones, joka on eläkkeellä oleva Liverpoolin piispa.
...
Selvityksen mukaan 456 potilasta oli kuollut opioidien yliannostukseen 12 vuoden aikana.

Sairaalassa on säännönmukaisesti määrätty vahvoja särkylääkkeitä potilaille, jotka eivät ole olleet niiden tarpeessa.

On mahdollista, että uhreja on vielä 200 enemmän. Näistä tapauksista ei ole riittäviä potilasmerkintöjä ja asiakirjoja.
...
Kuolemantapaukset alkoivat heti lääkärin palkkaamisen jälkeen
Paneelin selvityksistä käy ilmi, että potilaiden kuolemat alkoivat yleistyä pian lääkäri Jane Bartonin palkkaamisensa jälkeen 1988.
...
Lääkäri Jane Bartonin toimintaa oli tutkittu jo aiemmin, mutta jostain syystä erittäin hitaasti.

Aiempi tutkinta koski vuosia 1996–99, ja tutkimus saatiin päätökseen vasta 2010. Sen tuloksena lääketieteellinen asiantuntijaneuvosto totesi Bartonin syyllistyneen virkavirheisiin kahdentoista potilaan hoidossa. He kaikki olivat kuolleet sairaalassa.

Anonyymi kirjoitti...

http://www.kimdutoit.com/2018/06/22/equal-treatment/