tiistaina, syyskuuta 23, 2003

Puhekyky ja avaruudelliset taidot

Otteita kirjasta Hormonien sota: "Miksi miehet ovat huonoja puhumaan? Miehillä puhekyky ei ole aivojen erillinen ominaisuus. Se toimii vain vasemmassa aivolohkossa. Miehillä puhehäiriöt johtuvat yleen vasemman aivopuoliskon takaosan vaurioista ja naisilla vasemman aivopuoliskon etuosan vaurioista...Naisilla on selvästi erottuva puhekeskus vasemman aivopuoliskon etuosassa ja toinen pienempi puhekeskus oikeassa aivolohkossa...Koska tytöillä on erillinen aivoalue puhetta varten, he oppivat paremmin kieliä."

"Miesten aivot pystyvät järjestelemään päivän aikana kertyneet ongelmat. Naisen aivot eivät tallenna tietoja näin - ongelmat pyörivät jatkuvasti naisen päässä."

Miehet puhuvat äänettömästi itsekseen...Naiset ajattelevat ääneen...Naiset käyttävät puhumista keinona lievittää stressiä...Siksi suurin osa terapeuteista ja terapeuttien asiakkaista on naisia."
Johtuisikohan tuosta erosta se, että minä en oikein ymmärrä, miksi suruista, murheista tai ongelmista pitäisi puhua, vaikka monelta taholta toitotetaan, että "pura huolesi" tai "puhuminen helpottaa". En minä ole huomannut puhumisessa mitään helpottavaa vaikutusta - en tosin kirjoittamisessakaan.

"Miehen virkkeet ovat lyhyempiä ja selkeärakenteisempia kuin naisen. Niissä on tavallisesti yksinkertainen aloitus ja selkeä päämäärä...Naiset pystyvät puhumaan monesta asiasta yhtä aikaa - joskus jopa yhdessä virkkeessä...Tällainen kyky pitää monta lankaa käsissään on naisille tavanomaista...Iso-Britanniassa 99,1% sihteereistä on naisia...Kun nainen puhuu, hänen kumpikin aivolohkonsa toimii ja myös hänen kuulonsa toimii häiriöittä...Miehet voivat joko kuunnella tai puhua."

"Sanojen määritelmät ja merkitykset eivät ole tärkeitä naiselle, sillä hän odottaa viestin tulevan selväksi intonaatiosta ja tunnesisällön kehonkielestä...Miehille sanojen merkitys on tärkeä ja miehet käyttävät määritelmiä päästäkseen etulyöntiasemaan verrattuna toisiin ihmisiin...Naiset käyttävät hiljaisuutta rangaistuksena...Keskimääräiseltä mieheltä kuluu 9 minuuttia ennen kuin hän tajuaa hiljaisuuden rangaistukseksi...Epäsuora puhe vahvistaa naistenvälisiä suhteita, mutta ei toimi miesten kanssa, koska nämä eivät ymmärrä sääntöjä."

"Kun mies puhuu matalalla äänellä ja nainen korkealla, niin he yrittävät todennäköisesti tehdä vaikutuksen toisiinsa...Väitellessään naisen kanssa mies määrittelee naisen sanoja päästäkseen voitolle".
Tuo kuulostaa varsin tutulta.

"Tytöt pystyvät ajattelemaan kaksiulotteisesti, mutta pojilla mukana on kolmas ulottuvuus...Poikien avaruudelliset taidot ovat noin neljä kertaa paremmat kuin tytöillä ja parhaat tytötkin hävisivät usein heikoimmin menestyneille pojille...Miehillä kyseessä on erityinen aivotoiminto, joka sijaitsee neljässä eri paikassa...Naisilla ei ole erillistä avaruudellisen ajattelun keskusta...Tuhannet tieteelliset tutkimukset vahvistavat miesten avaruudellisten taitojen ylivoimaisuuden...Matematiikassa menestyvien poikien ja tyttöjen suhde on 13:1...Pojat osaavat arvioida kulmia ja pintojen tasaisuutta ja koota palikkataloja tyttöjä paremmin...Siksi miehet ovat ylivoimaisia arkkitehtuurin, kemian rakentamisen ja tilastotieteen kaltaisilla aloilla."

"Useimmille naisilla on vaikeuksia lukea karttaa, koska he tarvitsevat kolmiulotteisen perspektiivin...Miehet osaavat muuttaa kartan mielessään kolmiulotteiseksi...Onnellisen elämän ohje: Älä koskaan vaadi naista lukemaan karttaa...Naiset arvostelevat miesten ajotapaa, koska mies tekee avaruudellisten taitojensa ansiosta ratkaisuja, jotka näyttävät naisten mielestä vaarallisilta."

Miesten ja naisten määrä avaruudellisia kykyjä vaativissa ammateissa(miesten osuus): Lentomekaanikko 100%, mekaanikko 100%, kilpa-ajaja 99,8%, ydinfyysikko 98,3%, lentäjä 98%, lennonohjaaja 98%, arkkitehti 91%...Voivatko naiset parantaa avaruudellisia taitojaan? Kyllä, testosteronihoidolla, mutta sillä on sivuvaikutuksina mm. kaljuus ja parta, jotka eivät sovi useimmille naisille"
(paitsi feministeille).

Ei kommentteja: