sunnuntaina, joulukuuta 17, 2006

Sari Näreen tutkijantaidot ja etiikka

Näre ja tutkijayhteisö:
Odotan Sari Näreeltä jatkossakin korkeaprofiilista tutkijantoimintaa. Logiikan ja etiikan hän saisi muistaa entistä paremmin. Normiuskollisuus ei riitä: tutkimuksen etiikassa teon sallittavuus riippuu viime kädessä sen seurauksista (Suomen Akatemia 1987). Aineistojen kokoamisen ja käytön eettinen arviointi tapahtuu tutkijayhteisössä ja kansalaisjulkisuudessa. Ihmisillä on oikeus tietää, miten tutkimustietoa tuotetaan.

Alunperin (HS Kuukausiliite 27.5.95) otin esiin kaksi naisvihatutkimuksen ongelmaa.

1. Naisten syvähaastattelujen esitetään validisti kuvaavan paitsi heidän kokemaansa myös heihin kohdistuvaa vihaa, jopa heidän ex-miestensä tekoja, kokemuksia ja psykopatologiaa.

Päättely harhauttaa. Mikä esti haastattelemasta miehiä? Samoin on harhauttavaa, että suppea (4 tapausta) ja teoriaa illustroiva aineisto esitetään empiirisenä evidenssinä naisemansipaation vastaiskuksi ilmaantuneesta naisvihasta, sen merkityksestä ja logiikasta.

2. Joissakin kollegoissa heräsi epäilys, että tutkija on jopa sepittänyt aineistoa oman näkemyksensä tueksi.

Toisaalta ihmeteltiin, onko gonzo-journalistinakin tunnettu tutkija kuvitellut haastattelut; toisaalta aprikoitiin, lieneekö tutkija valikoinut samanmielisiä tuttuja, joiden kanssa voi junailla sopivat haastattelut.

Totta tai ei, tutkimuksen totuustavoitetta rikkoo aina se, joka sepittää (laatii, kyhää kasaan, takoo, muovaa) aineistoa näin: kokoaa sen tarkoitushakuisesti, käyttää sitä tarkoituksella valikoiden, ja lopulta peittää teon luonteen. On väärin veistää tutkimuksesta mielipiteensä maski.

Nyt on syytä kirjata kolme lisäongelmaa.

3. Aineiston syntyä ja luonnetta ei ole esitelty. Tavanomaiset perustiedotkin on jätetty pois.

Tutkimusvilpin vaikeasti osoitettavassa muodossa "aineiston kuvauksessa on jätetty mainitsematta jokin sen valintaperusteista", kirjoittaa tutkimusprof. Pirjo H. Mäkelä (Tiede ja etiikka, 120). Yliopisto ei saisi vapaamielisyyden nimissä hiljaa hyväksyä käytäntöjä, joissa aineistot kepulikonstein alistetaan ennakkokäsityksille.

4. Aineiston tulkintaa ei ole perusteltu. Miten aineistoa on käsitelty? Miten sitä on analysoitu? Miten otteet on valittu?

5. Aineiston tietosuojaa ei ole varmistettu. Tunnistimia ei ole poistettu aineistoa julkaistaessa. Tähän liittyy seurauksiltaan vakavin rike: integriteetin avoin loukkaus.

Tapaustutkimuksissa ei nimien poisto riitä. "On myös varmistettava, että edes tutkittavien lähiympäristö ei kykene heitä tunnistamaan" (Mäkelä 1987, 195). Esteet henkilöllisyyden paljastumisessa tehtäköön aina mahdollisimman vaikeiksi (SA 1987, 19). Julkistaminen ei saa aiheuttaa tarpeettomia kärsimyksiä (SA 1987, 20).

Tietosuojaohjeiden vastaisesti Näre valitsi vielä julkistamisfoorumiksikin aineistossa esiintyvien työpaikkalehden. Kun Yliopisto-lehti 9/94 ilmestyi työpöydille, tunnisti lähipiirini heti, että siinä Näreen läheisin yhteistyökumppani Jaana Lähteenmaa puhuu ex-puolisostaan, "minusta". Teko leimasi minut naisvihaajaksi, mikä on johtanut yleisiin ennakkoluuloihin, haitannut yksityiselämääni sekä työtäni. Vahinko on ollut katkenneita ihmissuhteita, kariutuneita yhteistyöhankkeita, menetettyä työaikaa, eristyksiin joutumista ja ajoittaista työ- ja kotirauhan häirintää. Lehtikeskustelussakin "alan asiantuntija" Näre on toistuvasti viitannut minuun naisvihaajana, joka torjuu totuuden. Tämä on psykoterroria de facto.

Ehkä lopuksi voin itsekin vähän kertoa "naisvihastani": en ole tehnyt aineistossa mainittuja tekoja, en ole kokenut siinä mainittuja kokemuksia enkä ole naisvihaaja. Asiatiedotkin ovat kääntyneet nurinniskoin.

Näre on pitänyt tutkittaviensa (Lähteenmaa ja Helena Saarikoski) julkituloa, joka lopullisesti rikkoi tietosuojan, osoituksena väitteeni numero 2 virheellisyydestä. Minusta asia on päinvastoin: "Tutkijan ja tutkittavien välillä ei saa vallita sellaista riippuvuussuhdetta, joka voi vaikuttaa olennaisesti tietojen vapaaehtoisuuteen"(SA 1987, 14). Ystävyys- ja tutkijakumppanuus on riippuvuussuhde, etenkin jos toinen on toisensa uskottu.
Jos tutkittava valehtelee...

Herrat herjojen apajilla.

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Jari Ehrnrooth,

olen ex- avouolisiso 20 vuoden takaa, Jaana Lähteenmaa. Tyrmistyksenseni törmäsin oheiseen tekstiin etisessäni itseäni koskeva työasioihin liittyvää tietoa googlesta, juuri äsken. Etkö voisi jo jättää ko asiaa ja lopettaa tärväämästä elämääni - tällä kertaa kummittelulla, joka ei minua kyllä enää pahemmin heilauta, mutta josta silti tulee paha mieli. Olemme molemmat olleet sairaita, omilla tavoiiillamme, taannoin. Siis toistan: molemmat. -Eiköhän voisi antaa jo olla, ja jopa puolin ja toisin antaa anteeksi - tapahtumista alkaa olla kohta 20 vuotta!!! Etkö voisi siis lopettaa tuollaisten ikävien juttujen setvimisen, vieläpä netissä, ja muutenkin.
Jos on jotain valittamista tai a asiaa vielä, ota suoraan yhteyttä, tai tule käymään Keskuspuistolenkilläsi, asun siinä vieressä omakotitalossa, onnellisena ja rouvana ja koiranomistajana. Jos et pelkää koiraa...
(osoiteteidot löytyvät yliopiston osoiteluettelosta, vaikkapa)

t. jaana l-maa

yanmaneee kirjoitti...

hermes
nike foamposite
louboutin outlet
jordan shoes
michael kors sale
zx flux
birkin bag
yeezys
converse shoes
valentino

Anonyymi kirjoitti...

replica bags and watches replica hermes handbags y3s88o6x03 zeal replica bags reviews Our site k0j70j3a36 replica ysl replica bags australia replica nappy bags Your Domain Name d4b56w3f63 replica bags and watches