tiistaina, tammikuuta 09, 2007

Asevelvollisuus naistutkimuslistalla: se onkin miesten etu

Miesten asevelvollisuus lisää miesten valtaa.

Mielestäni näkemys miesten asevelvollisuudesta miehiä sortavana käytäntönä on liian yksisilmäinen. Ainakin silloin kun naiset eivät päässeet armeijaan, asevelvollisuuden suorittamisesta oli miehille myös huomattavaa etua. Siitä sai esim. lisäpisteitä yliopistoon pyrkiessä – pisteitä joita naiset eivät siis mitenkään voineet saada koska eivät voineet suorittaa asevelvollisuutta. Asevelvollisuuden suorittamisesta oli myös hyötyä työmarkkinoilla, koska monet työnantajat katsoivat että sen suorittaminen osoitti henkilöllä olevan tiettyjä taitoja, kuten kokemusta johtamisesta, joita muilla ei ollut.

Mutta mielestäni ainakin silloin kuin vain miehet suorittivat asevelvollisuuden, siitä oli kollektiivisesti hyötyä koko miessukupuolelle, koska se teki mahdolliseksi väitää että miehet olivat jotenkin korvaamattomia yhteiskunnalle. Se siis pönkitti kaikkien miesten valta-asemaa.

Palatakseni väitteeseen, että miesten pakollinen asevelvollisuus sortaa miehiä, epäilen että nykyisessä tilantyeessa jossa naiset voivat vapaaehtoisesti valita
menevätkö armeijaan mutta miesten on suoritettava joko asevelvollisuus tai siviilipalvelus, asevelvollisuuden suorittamisesta – niin epämiellyttävää kuin se saattaa ollakin – on sittenkin myös hyötyä miehille heidän tulevalla urallaan.
Ja että käytäntö edelleenkin pönkittää miesten valtaa.

Se että miehet on pakotettu suorittamaan asevelollisuus tuottaa heille etua työnhakutilanteissa, eli se voidaan nähdä etuna joka koituu heidän oskaseen ihan ilman että he aktiivisesti hakevat tätä etua. Tämä on yksi esimerkki miesten etuoikeuksista jotka edeleen ovat olemassa ja joista miehet siis voivat nauttia ilman että he aktiivisesti tekevät jotain erityistä tai poikeavaa päästäkseen niistä osallisiksi.

Siviilipalvelus tarjoaa monille miehille arvokasta työkokemusta esimerkiksi järjestöissä ja julkishallinnossa, paikoilla joille olisi todella pienet mahdollisuudet päästä muuten töihin.

6 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Henkka ja miksi ei muutkin, käykääpä lukemassa tätä uutista koskeva keskustelu hs.fi:stä:

http://www.tinyurl.com/ykmyjl

Sarkasmi on niin sakeaa, että lusikka jää pystyyn. Aina ilahduttaa huomata, että lopulta maalaisjärkeä on vaikea vaientaa.

Anonyymi kirjoitti...

Naistutkimuksen rinnalle pitäisi perustaa ääliötutkimuksen laitos, joka keskittyy naistutkijoiden pääkopan sisällön penkomiseen. Tutkimuksen tuloksilla ei välttämättä ole paljon käyttöarvoa mutta ainakin niille voisi nauraa makeasti.

Anonyymi kirjoitti...

No ompas törkeää että pakollinen asevelvollisuus noin suosii miehiä! Kyllä mielestäni naisille täytyy ehdottomasti saada vastaava etu ja heti laittaa asepalvelus pakolliseksi naisillekin!

Anonyymi kirjoitti...

Voin kyllä heti luvata tukeni sille ratkaisulle, jossa asevelvollisuus on naisille pakollinen ja miehille vapaaehtoinen. Käytäntö on kuitenkin osoittanut, että tällä kohtaa feministit eivät suostu ottamaan naisille näin huomattavaa etua.

Sinänsä olen samaa mieltä siitä, että asevelvollisuuden käymisestä on työelämässä etenkin miesvaltaisilla aloilla etua, ja sikäli asevelvollisuuden lakkauttaminen olisi iso askel sukupuolisegretaation purkamisessa.

On kuitenkin hämmentävää, miten nurinkurisesti tämänkin asian voi nähdä. Sama feministi, joka näkee, että miesten pakottamisesta on miehille hyötyä, tuskin kuitenkaan hyväksyisi vain naisille pakollisia asioita. Siinä kun feminismi joskus vuosisadan alkupuolella toi varmasti uusia näkökulmia yhteiskuntaan, se nykyään on erikoistunut kaventamaan perpektiivin todellisuuden irvikuvaksi.

E.

Anonyymi kirjoitti...

"Asevelvollisuus naistutkimuslistalla: se onkin miesten etu"

Mikään ei näemmä ole naistutkimuksessa mahdotonta. Pakko ja velvollisuus vankilan uhalla on saatu käännettyä eduksi. Joku oikosulku on kyllä käynyt, muuten asevelvollisuudesta puhuttaisiin etuoikeutena.

Anonyymi kirjoitti...

Eira Juntti päättää kirjoituksensa

"Itse näkisin mielelläni että asevelvollisuus koskisi myös
naisia, eli myös naisten tulisi suorittaa joko asepalvelus tai
siviilipalvelus. Se mielestäni pakottaisi meidät miettimään
uudelleen edelleenkin kovin sukupuolittunut työnjakoa. "

Eli kannattaa ehkä lukea ne lähteet. Itse olen samaa mieltä hänen kanssaan, joko armeija kaikille pakolliseksi tai kaikille vapaaehtoiseksi. Nykyisellään se toimii YTM-miehien ylivaltaa pönkittävänä ja ATM-miehiä syrjivänä laitoksena. Eli se yhtäaikaa syrjii ja suosii miehiä.