perjantaina, tammikuuta 12, 2007

Siivous naisten harrastus

Onko siivous naisten harrastus?
Ehkä kyse onkin siitä, että naiset yksinkertaisesti ovat kiinnostuneempia kodin hoitamisesta. Potilasvahinkokeskuksessa lakimiehenä työskentelevä Siikavirta esitteli ajatuksensa naisvaltaisen työpaikkansa kahvitunnilla ja sai myrskyisän vastaanoton. Ei niinkään kiittävän, mutta keskustelunavauksena painavan. Naisethan tekevät tutkimuksen perusteella sinkkuna kymmenen tuntia enemmän kotitöitä kuin samassa elämäntilanteessa olevat miehet.

15 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Olen seurannut jonkun aikaa tätä blogia ja alkoi vaan kiinnostamaan kirjoittajan tausta. Oletko oikeasti niin naisvihamielinen kuin näistä kirjoituksista voisi päätellä? Teetkö kenties jotain tutkimusta aiheesta vai miksi keräät näitä juttuja?

Välillä en voi välttyä ajattelemasta, että kirjoittaja on joku koko naissukupolvelle katkera ATM.

Anonyymi kirjoitti...

Tuolla ilta-sanomien keskustelussa oli kyllä mielenkiintoinen kysymys.

"Olisi kiinnostavaa tietää, ilmoittavatko naiset kotityönsä esimerkiksi siten, että jos pyykinpesukone käy 1,5 tuntia, niin nainen on silloin tehnyt 1,5 tuntia kotitöitä."

Toisaalta tuo kuulostaa niin absurdilta ettei se voi pitää paikkaansa, toisaalta joskus tutkimukset ja varsinkin niistä uutisoiminen on juurikin noin absurdia.

Henry Laasanen kirjoitti...

"Olen seurannut jonkun aikaa tätä blogia ja alkoi vaan kiinnostamaan kirjoittajan tausta."

No, koska taustakeskusteluja ei ole ollut pitkää aikaan, niin tässä selvitys:

Vuosi, vuosia sitten aloitin ihmissuhdekeskustelut nyyssien ihmissuhteet-palstalla, jossa mm. Birdy samaiseen aikaan keskusteli aktiivisesti. Sieltä on peräisin myös tämän blogin alkuperäinen nimi. Sittemmin kun sisältö on mennyt yhä enemmän tasa-arvon suuntaan, lisäsin nimeen sanan tasa-arvo.

Olen ollut joskus nuorena ATM, mutta en enää pitkään aikaan. Itse asiassa olen lähinnä "YTM", jos titteleistä puhutaan. Teen myös jonkin sortin tutkimusta blogissa käsitellyistä aihepiireistä.

En ole mikään tunneihminen, joten "vihasta" puhuminen ei ole kohdallani relevanttia. Tykkään vain olla oikeassa. Ideahan ei ole vihata naisia, vaan pyrkiä saamaan naiset rakastamaan ATM:ä samalla tavalla kuin ATM:t rakastavat naisia. Ongelma on siten naisten rakkauden puutteessa, ei minun tai ATM:n.

Motiivini pitää blogia on kiinnostukseni aihepiiriin ja bloggaaminen on tapa ilmaista itseäni. Jotkut pitävät enemmän itsensä ilmaisusta reaalimaailmassa, minä nettimaailmassa. Omakuva muodostuu siitä palautteesta, mitä muilta saa.

Pekka Eskimo kirjoitti...

Onko leipominen laskettu tässä tutkimuksessa kotityöksi. Ruuanlaitto on tiettyyn pisteeseen asti kotityö, mutta sekin harrastus lopulta. Leipominen on selvästi harrastus, koska samat tuotteet saisi edullisesti kaupasta eivätkä ole välttämättömiä.
Aika vaikeaa on kotitöitä luotettavasti tutkia. Lasketaanko auton tuunaaminen ja puutarha-harrastus kotitöiksi. Meneekö rajat siinä, että kaikki kotona harrastettu on kotitöitä ja siirtolapuutarhan hoitaminen onkin jo harrastus.

Anonyymi kirjoitti...

OK, kiitos selvennyksestä. Jotenkin tätä blogia lukiessa on vaan tullut useampaan otteeseen mieleen, että kirjottajan täytyy olla jostain katkera naisille. Jotenkin tulee sellainen sovinistinen asenne läpi näistä jutuista.

"Ideahan ei ole vihata naisia, vaan pyrkiä saamaan naiset rakastamaan ATM:ä samalla tavalla kuin ATM:t rakastavat naisia. Ongelma on siten naisten rakkauden puutteessa, ei minun tai ATM:n."

Tätä ajatusta mä en oikein ymmärrä. Eihän sitä voi rakastua sellaiseen henkilöön, johon ei vaan tunne vetoa. Mä en oikeasta tajua koko ATM/YTM ajatusta, se sotii jotenkin vastaan mun periaatteita.

Henry Laasanen kirjoitti...

Kyllähän näistä jutuista voi tulla sovinistinen olo, mutta jos niitä tarkemmin katsoo, niin niissä ei tavoitella miesten ylivaltaa (kuten sovinismissa asia saattaa olla), vaan tasa-arvoa miehille niissä asioissa, joissa miesten asiat ovat huonommin. Olen huomannut, että ylipäätään minkään miesten asian ajaminen tuntuu monista sovinismilta, mutta ei kuitenkaan ole sitä.

Siis tuosta ATM asiasta, jotenkin se vääntyy aina niin, että ATM:t ovat vihaisia ja katkeria naisille, kun pikemminkin ATM:t rakastavat naisia, jotka eivät puolestaan rakasta heitä.

ATM:n ongelma on siten siinä, että rakastavat naisia, mikä tekee heidät riippuvaisiksi naisista.

"Mä en oikeasta tajua koko ATM/YTM ajatusta, se sotii jotenkin vastaan mun periaatteita."

Niinhän tuo tuntuu sotivan monen romanttisen ajattelijan periaatteita vastaan. Se ei kuitenkaan poista sitä faktaa, että markkina-arvoajattelu antaa parempaa tietoa parisuhdemarkkinoiden toiminnasta kuin romantiikka, joka päinvastoin peittää todelliset muuttujat alleen.

Anonyymi kirjoitti...

"Niinhän tuo tuntuu sotivan monen romanttisen ajattelijan periaatteita vastaan. Se ei kuitenkaan poista sitä faktaa, että markkina-arvoajattelu antaa parempaa tietoa parisuhdemarkkinoiden toiminnasta kuin romantiikka, joka päinvastoin peittää todelliset muuttujat alleen."

Mutta mun on tosi vaikea kuvitella, että mitään "parisuhdemarkkinoita" on olemassakaan. Ajattelen tätä asiaa enemmän yksilötasolla kuin sinä. Toi markkina-arvoteoria on vähän turhan yleistävä ja ei mielestäni anna yhtään sen parempaa kuvaa kuin ns. romanttinen ajattelu. Eiköhän tässä asiassa ole sen verran muuttujia, että markkina-arvoteoriakin jättää monta oleellista asiaa huomiotta.

Niin ja onhan sitä myös "alemman tason naisia", jotka varmasti rakastaisivat miehiä, jos jollekin kelpaisivat > ei kai tämä ole pelkästään miesten ongelma.

Anonyymi kirjoitti...

"Mutta mun on tosi vaikea kuvitella, että mitään "parisuhdemarkkinoita" on olemassakaan."

Riippumatta mielikuvituksesi puutteesta: ovat ne olemassa. Vaikeahan sitä on tietty romantiikkaan taipuvaisten ihmisten myöntää. Tosiasia kuitenkin on, että Brad Pittillä käy parempi flaksi kuin naapurin Penalla.

Anonyymi kirjoitti...

" Etlan ja sosiaali- ja terveysministeriön tuoreen tutkimuksen mukaan naiset tekevät kotitöitä keskimäärin yhdeksän tuntia enemmän viikossa kuin miehet."

Kuinka paljon niitä kotitöitä oikeasti on tehtävä? Meinaan vaan että en itse käytä lähellekään 9h viikossa kotitöiden tekemiseen ja ihan hyvin homma toimii.

Anonyymi kirjoitti...

Sama tuli minullekin mieleen. Yhteensäkään minä ja vaimokkeeni emme tee yhdeksää tuntia kotitöitä viikossa. Emme kuitenkaan asu sikolätissä. No lapsia meillä ei ole, ainoastaan kaksi kissaa. Silti "yhdeksän tuntia _keskimäärin_ enemmän" vaikuttaa aivan absurdilta määrältä. Kun ottaa huomioon, että keskimäärin naiset käyvät noin kahdeksan tuntia päivästä kodin ulkopuolella töissä (niin kuin miehetkin), niin kyllä tässä on nyt laskettu jo nukkuminenkin kotityöksi.

Ei vaikuta kovinkaan vakuuttavalta tuo Etlan ja STM:n tutkimus.

Jeg

Anonyymi kirjoitti...

"Oletko oikeasti niin naisvihamielinen kuin näistä kirjoituksista voisi päätellä?"

"Naisviha" se on hauska sana, en ole enää pitkään aikaan nähnyt ko. sanaa käytettävän muuhun kuin keskustelun tappamiseen ja henkilökohtaisuuksiin menemiseen.

Miesvihan harjoittaminen taas on kivaa, muodikasta ja kannatettavaa. Tällainen kuva on ainakin viimeaikoina muodostunut täälläkin mainitun naistutkimuslistan perusteella.

Anonyymi kirjoitti...

"Olen ollut joskus nuorena ATM, mutta en enää pitkään aikaan. Itse asiassa olen lähinnä "YTM", jos titteleistä puhutaan...."

Häh? Jos olet YTM jätä ATM:mät rypemään omaan läteensä, sillä tasan tarkkaan jokainen ATM tekisi saman sinulle, jos olisi mahdollisuus muuhun. YTM:män ainoa syy ATM-aktivismiin voi olla vain antifeminismi.

Anonyymi kirjoitti...

"Niin ja onhan sitä myös 'alemman tason naisia', jotka varmasti rakastaisivat miehiä, jos jollekin kelpaisivat > ei kai tämä ole pelkästään miesten ongelma."

Missä nämä naiset sitten piileskelevät? Mielisairaalan osastoillako, kenties? Kuussa? Taitavat olla todella fantastista, aivan satumaista porukkaa... eikä tämä ollut faabeli.

Henry Laasanen kirjoitti...

"Niin ja onhan sitä myös 'alemman tason naisia', jotka varmasti rakastaisivat miehiä, jos jollekin kelpaisivat > ei kai tämä ole pelkästään miesten ongelma."

Alemman tason naisia ei oikeastaan ole edes olemassa siinä merkityksessä, kuin vastaavaa tasonimitystä käytetään miehistä. Ainakin seksiehdotuksia tulee myös rumimmista rumimmille naisille, kuten ATN-blogin kirjoittajalle.

Lumo kirjoitti...

Kokemuksen syvällä rintaäänellä voin sanoa naisvihaajalle, että kyllä siihen yhdeksään tuntiin on laskettu mukaan myös se, että ajattelee niitä kotitöitä oikein intensiivisesti.[vai tohtiiko tällä naiset kommentoida ollenkaan]