maanantaina, huhtikuuta 23, 2007

Palkkaerosta

Naisen euro on euro.
Palkkaeroja ei voida häivyttää silmänkääntötempuilla. Ainoa tapa on vaikuttaa koulutus- ja ammatinvalintoihin. Sitä tietä ei kuljeta hetkessä, mutta se on kestävä tapa purkaa palkkaeroja pysyvästi.
A dramatic pay gap emerges between women and men in America
the year after they graduate from college and widens over the ensuing decade, according to research released on Monday.

One year out of college, women working full time earn 80 percent of what men earn, according to the study by the American Association of University Women Educational Foundation, based in Washington D.C.

Ten years later, women earn 69 percent as much as men earn, it said.

11 kommenttia:

Nimetön kirjoitti...

Onhan tästä naisen euro on euro -aiheesta uutisoitu näyttävästi kaikissa tiedotusvälineissä, onhan?

Nyt kun on saatu väitöskirjatasoinen tutkimus ulos ja EK:n leima siihen päälle, niin luulisi sillä arvovallalla olevan sen verran painoarvoa, että asiasta uutisoidaan näyttävästi.

Toisaalta, jos ei uutisoida, niin sehän tarkoittaa ettei asiassa ole mitään uutisoitavaa vaan kaikki tietävät tämän tosiasiaksi.

Vieläköhän joku poliitikko kehtaa käyttää 80-senttiä keppihevosta tulevaisuudessa? Voi tulla aika lujaa korville.

sdasfafasd kirjoitti...

Tuotanoin jos naisten ammattivalinnat pitää ohjata siten että ne lähtee rökittään miehiä palkkatilastoissa, niin kuka jää tekemään niitä "muita hommia" kun naiset pääsee kiintiöillä johtamaan eikä saa enää missään nimessä ehdottaa lissulle sairaanhoitajan tai opettajan hommia.

Nimetön kirjoitti...

russilla hyvä pointti: senhän ei ole tosiaan mitään väliä että maassamme välttämättömät naisvaltaiset ammatit kuten sairaanhoitajan ammatti lähes katoaisivat suhteessa tarpeeseen (eläköityvät suuret ikäluokat, lisääntyvät elintasosairaudet, lisääntyvät syövät yms) mikäli naiset jatkossa lobattaisiin miesvaltaisille aloille? eivät kaikki voi tosiaan olla insinöörejä, jos halutaan että tämä maa pyörii jatkossakin. vai ajatellaanko jossain tosissaan, että suomesta tehdään kahden kerroksen väki maahanmuuttajilla - toisin sanoen koulutetaan maahanmuuttajat töihin sairaaloihin ja kouluihin, samaan aikaan kuin tehdään kantaväestölle selväksi ettei kenenkään pidä alentua moiseen duuniin vaan se on suorastaan naisia alentavaa. no, sitähän se lopulta olisikin, jos palkka ei ole työtä vastaavaa ja palkkakehitystä ei ole.

Nimetön kirjoitti...

No jospa siinä kävisikin niin, että kun insinöörialoille vyöryy suuri joukko naisia, niin palkkakehitys siellä tulee hidastumaan ja kilpailu kovenemaan. Sen jälkeen tulee kiire maksaa hoitajille mitä tahansa he pyytävät, jolloin miehet tietenkin ryntäävät sinne missä raha pesii. Rikkailla insinööreillä onkin sitten varaa sairastaa yksityissairaaloissa.

Älkää huoliko liikoja. Suunnitelmatalous olisi teoriassa hyvä juttu, mutta mistään ei löydy tarpeiksi nerokkaita ihmisiä tekemään sitä oikein.

Nimetön kirjoitti...

Tämä palkkaerojuttu on niin järjetön että yritin 10 minuuttia keksiä jotain sanottavaa, mutta ajatus ei kulje ja sanat eivät riitä. En yksinkertaisesti tiedä mitä pitäisi sanoa.

Nimetön kirjoitti...

Yksi tapa saada 40% ero olisi verrata samalta alalta valmistuneita kymmenen vuoden päästä välittämättä siitä, ketkä ovat töissä missäkin. Osa on kotiäiteinä, osa on työttömyyden seurauksena tappanut itsensä (eli poistunut tilastoista) tai vaihtanut alaa jne.

Kyllä ideologiansa johtamilta tutkijoilta aina keinoja löytyy.

Nimetön kirjoitti...

Vihreiden Aija Salo (naisunionisti ja SETAlainen) toteaa blogikirjoituksessaan
näin:
"Jotkut tuntemattomat miehet koskettelevat naisia tuttavallisesti...jo pian esittäytymisen jälkeen. Kuten taputtavat olalle. Arkipäivän flirtti tai tuttavallisuus menee joidenkin henkilöiden kohdalla liiallisuuksiin. Ilmiö on sukupuolittunut. Onneksi se koskee vain pientä määrää miehiä (ja vielä pienempää määrää naisia)."

Kamalaa!

Nimetön kirjoitti...

Mistä Aija Salo oikein taas kitisee? Vuosia on vaadittu suomalaisilta, etenkin miehiltä, avoimempaa ja sosiaalisempaa otetta. Nyt kun sitä on saatu, se ei kelpaakaan.

Salo ei ole varmaan tietoinen siitä, että monissa maissa maailmalla poskisuudelma yms. ovat ihan normaalia käytöstä. Mitään flirttiä se ei ole.

Nimetön kirjoitti...

Aija Salo elää steriilissä jäykkien akateemikkojen maailmassa, ja kirjoittaa ideologisten suodattimiensa läpi paheksuvasti ihmisistä, jotka eivät ymmärrä tai rikkovat tietoisesti sen sääntöjä. Mikäs siinä, jos ei parempaa tekemistä ole. Miksi te kommentoijat olette usein niin käsittämättömän herkkähipiäisiä?

Kirjoituksen sisältö kuitenkaan ei miltään osin istu kaltaiseni duunarin kokemuksiin, ja vaikka kiusaannuinkin aluksi joidenkin työkavereideni (suurin osa naisia) erilaisista henkilökohtaisen tilan käsityksistä, en näkisi itse mitään syytä tehdä siitä tuollaista numeroa. Jotkut eivät vain voi vastustaa mahdollisuutta sanoa "sukupuolittunut".

Nimetön kirjoitti...

"Miksi te kommentoijat olette usein niin käsittämättömän herkkähipiäisiä?"

Koska vastaavia kirjoituksia, joita pidemmälle vietyinä tutkimuksiksikin kutsutaan, tehdään verovaroin. Siksi näitä - kirjoittelenpa tästä ja tuosta kun ei parempaakaan tekemistä ole, ehkä siitä tutkimusapurahankin saa kun oikein sanoja pyörittelee oikeaan asentoon - usein kommentoidaan niin herkällä hipiällä?

Nimetön kirjoitti...

Tuohon jälkimmäiseen etenkin liittyen, Equal Pay Day Was In February, Part-time working men should demand justice, too.

Poliitikot ja feministit (sekä feministipoliitikot), jotka vetoavat virheellisesti mediaanipalkkojen osoittamaan palkkaeroon ja pitävät sitä syrjinnän todisteena, saavat artikkelissa raippaa aivan oikeutetusti ja ansaitusti.

Valitettavasti Suomessa tähän sortui viimeksi eilisessä TV1:n A-ohjelmssa (kumpikohan oli) SAK:n Lauri Ihalainen.

Erittäin todennäköisesti tänään siihen sortuu TV1:n A-talk -ohjelmassa vieraana oleva Tuula Haatainen. Ohjelma on otsikoitu Naisille lisää liksaa! ja se alkaa klo 21.10 ja uusitaan huomenna klo 14.15.