sunnuntaina, tammikuuta 06, 2008

Tiede edistyy

Ylipainoisilla lapsilla muita selvästi huonompi kunto.

Väitös: Ravintolaruokien painolastina yhä rasvaisuus.

Tarvitaanko kaikilla aloilla tohtoreita?

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Itsekin naureskelin tuolle jutulle, voisivat toimittajat nyt edes vähän miettiä mitä kirjoittelevat. Minäpä uskallan veikata, että tuon tutkimuksen varsinainen anti on vähän muuta kuin triviaali toteamus "ylipainoisilla lapsilla muita selvästi huonompi kunto".

Ensimmäiseksi tulee mieleen että sitä oikeata tietoa ovat esimerkiksi nuo testitulokset joista selviää kuinka suurella prosentilla lapsista on huono kunto, ylipainoa jne. Tuo on mielestäni kansanterveyden kannalta olennaista tietoa.

"Halme tutki väitöskirjassaan 3-8-vuotiaiden lasten lihasvoimaa, nopeutta ja joustavuutta."

Eiköhän tuossa ole ihan tukimisen aihettakin. Toimittaja on tehnyt typerän jutun ihan asiallisesta tutkimuksesta.

Paavo kirjoitti...

Mielenkiintoinen aihe, koska ylipainon ja huonon kunnon syy luultavasti synnynnäinen kuin elämäntapa tuossa iässä. Hapenottokykyä ennustaa käsittääkseni äärimmäisen hyvin syntymäpaino koko elämän läpi että rääpäle/keskonen ei pärjää maratonissa aikuisenakaan kaksi askia päivässä polttavalle.

mutta tohtorien määrän selittää julkisen alojen huonot palkkauskriteerit. Väitöskirja on tärkein meriitti osaaminen, ahkeruus kokemus ovat toissijaisia. Tohtorius on ainoa tapa saada rivityöläistä parempi virka. Ja tämä näkyy, johtajina on hyviä tutkijoita jotka eivät osaa johtaa. Hyvät johtajatkin tekevät puolivillaisesti väitöskirjan vaikka heillä olisi oikeitakin töitä tehtävänä.

jostain syystä yritykset eivät ole nähneet järkevänä valita esimiehiä sen perusteella että kenellä on eniten julkaisuja. Mutta taas tutkimuskohde yhdelle väitöskirjalle: kuinka hyvin tehtyjen julkaisujen määrä ennustaa sitä miten tehokkaasti henkilö kykenee johtamaan sairaalaa.

Toinen ongelma on se että tutkija tekee huonosti rahaa joten huippututkijat kyllästyvät lopulta. Julkaisuillaan he menevät virkanimityksissä muiden ohitse ja katsos meillä johtajina joukko huippututkijoita. Samalla esimiehen sijaisuutta dosentin löytymistä odotellessa tehnyt luontainen johtaja jättäytyy virkavapaalle väsäämään pakkopullaväitöskirjaa että seuraavalla ylennyskierroksella ei jää niin pahasti muodollisten pätevyyksien jalkoihin.

ja toki väitöskirja nostaa palkkaakin, ikäänkuin Joku väkisin väännetty epidemiologinen tutkimus sairauteen vaikuttavista erityisesti parantaisi ihmisen suoriutumista hallinnollisesta (tai kliinisestä) työstä. Tai että olisin mitenkään erityisen järkevää pakottaa työnsä osaavia ihmisiä tekemään tutkimusta jonka muut tekisivät tehokkaammin halukkaammin.

Anonyymi kirjoitti...

Kaikilla aloilla tarvitaan tohtoreita siksi, että Helsingin Sanomien ja muiden roskalehtien toimittajat voivat laittaa huuhaansa älykkötohtorin suuhuun ja siten hakea aktoriteetilta oikeutusta järjenvastaisille ja täysin epäloogisille johtopäätöksille. Homeopatian tohtori sopii analysoimaan taloustieteitä ja kertomaan, kuinka autuaaksi tekevää sosialismi on. Naton vastustamiseen voidaan käyttää vaikkapa naistutkijoiden asiantuntevaa suuta ja massamaahanmuuttoa kannatetaan tiedo(s)tusopin älyköiden välityksellä. Lukijalle tai katselijalle ei kuitenkaan tarvitse kertoa, minkä pillututkimuksen sekopää on päästetty ääneen. Pelkkä tohtori riittää.