sunnuntaina, helmikuuta 01, 2009

ATM:lle luettavaa

Timo Hännikäinen: Ilman
Timo Hännikäisen seksuaalipoliittinen pamfletti tarkastelee nykyaikaa 1960-luvun seksuaalisen vallankumouksen perillisenä. Kumous on johtanut piinkovaan seksuaaliseen kilpailuun, jossa jotkut rakastelevat päivittäin, toiset muutaman kerran elämässään, kolmannet eivät koskaan. Seksittömät ovat seksuaalisen liberalismin syrjäytyneitä, jotka eivät tavoita median tyrkyttämiä aistinautintoja.

Seksuaalisesti syrjäytyneiltä puuttuvat vastarin­nan keinotkin vielä täydellisemmin kuin työttömil­tä. Seksiä voivat käyttää vallan välineinä vain ne, jotka ovat seksuaalisesti haluttuja, kuten Lysistrate -näytelmän ateenattaret. Millaista olisi puuttees­sa elävien kansalaistottelemattomuus ja terrorismi? Uhkaisivatko he kastroida itsensä julkisesti, ellei pe­rustettaisi valtion rahoittamia bordelleja?
Seksuaalinen syrjäytyminen on vakava ja vaiettu asia
Hännikäinen kysyykin, kuinka monen itsemurhan tehneen on ajanut tekoonsa seksuaalinen syrjäytyminen, vastentahtoisen selibaatin kurimus?

Kirja sisältää feminismikritiikkiä, mutta Hännikäinen ei tunnustaudu miesasialiikkeen kannattajaksi.

–Halusin kirjoittaa ihmisille, jotka ovat kyllästyneitä nykyiseen tasa-arvokeskusteluun, en kommentoidakseni sitä. Jos kirjalla on kauaskantoisempi ajatus, haluaisin saada aikaan inhimillisempää seksikäyttäytymistä yhteiskuntaan. Halusin vedota terveeseen järkeen, mikä Suomessa on tietysti epävarmaa.

–Puhun siis jonkinlaisen hyvinvointivaltion seksuaalisen vastineen puolesta, vaikkakaan en ole varma miten nykytilannetta voisi muuttaa.
Huom: Hännikäinen tänään televisiossa Voimalassa

17 kommenttia:

Jape kirjoitti...

Timo Hännikäinen on Japen nuoruuden tuttu, tai tunsin paremmin Timon isoveljen, pyörimme paljon samoissa ympyröissä. Asuimme samalla paikkakunnalla.
Timo oli oman havaintoni mukaan pikkuvanha älykkö ATM, joka johti mm. koulukiusaukseen. Kirjallisesti Timo oli jo nuorena lahjakas runoilija -tyyppi, sellainen boheemi.

Teos ei ole yllättävä ATM -taustaa ajatellen, mutta toisaalta se on sinänsä yllättävä, että Timossa on anarkistin vikaa ja hän on suomentanut mm. Unabomberina tunnetun miehen kirjan.

Mielenkiintoinen kirja kuitenkin, joka täytynee lukea :)

Anonyymi kirjoitti...

"Hännikäinen ei tunnustaudu miesasialiikkeen kannattajaksi."

ai vähän kuin "en ole feministi, mutta.."

Anonyymi kirjoitti...

koulukiusaus?

Kuulostaa pahanmakuiselta kouluruoalta.

Jape kirjoitti...

"koulukiusaus?

Kuulostaa pahanmakuiselta kouluruoalta."

Eiköhän koulukousaus ole ihan aito ja validi termi koulussa tapahtuvalla kiusaukselle.

Ruokapuolelta ruoka nimeltä "Janssonin kiusaus" on tuttu myös kouluruokana, eikä olenkaan pahaa varsinkaan, jos mausteeksi saa hiukan etikkaa.

Anonyymi kirjoitti...

Tai sitten koulukiusaaminen.

Anonyymi kirjoitti...

"Tai sitten koulukiusaaminen."

Ei, väärä termi!

Anonyymi kirjoitti...

"Hännikäinen kysyykin, kuinka monen itsemurhan tehneen on ajanut tekoonsa seksuaalinen syrjäytyminen, vastentahtoisen selibaatin kurimus?"

Varmaan aika monen. Seksuaalinen hyvinvointi on tärkeä asia. Sitä pitäisikin kaikin toimin edesauttaa ja lisätä.

Jape kirjoitti...

Seksuaalinenvallankumous

Jos haluu saada on pakko antaa

Julkaistu Ma, 02/02/2009 - 10:41 Tuottaja Markku Heikkinen

(YLE Radio 1 tiistaina 3.2.2009 klo 9.05 - 10.00)

Ihmiset voivat olla yksin parisuhteissaan, perheissään, joiden funktio on
muuttunut rajusti viime vuosisadalla. Sitä kutsutaan jossain
vieraantumiseksi, toisaalla jälkiteollistuneessa markkinataloudessa
yksilöllistymisen sivuoireeksi ja ikiaikaisemmin ihmisen
eksistentiaaliseksi osaksi. Suurkaupungeissa sinkkuus ja yksinäisyys ovat
tosiasioita. Ihmiset etsivät rakkautta ihmissuhdemarkkinoilta, joilla osa
saa jatkuvasti ja osa jää ilman. Yksinäisille ja janoisille erotiikan
tavaratorit tarjoavat hetken unohdusta.
Seksuaalinen vapaus näyttäisi olevan ennen kaikkea nuorten ja kauniiden,
sosiaalisesti lahjakkaiden asia. Voiko olla hyvää seksiä vailla
kiintymystä? Kuka määrää valtaa rakkauden? Mitä olisi inhimillinen
seksikäyttäytyminen

Timo Hännikäinen, kirjailija, Teija-Liisa Ranta, parisuhde- ja
seksuaaliterapeutti ja tutkija Salla Peltonen keskustelevat avoimuudesta,
rakkaudesta ja seksuaalisuudesta parisuhteissa ja niiden ulkopuolella.

Jape kirjoitti...

YLE Voimala TV1

Tänään Yle TV1 Voimala -ohjelmassa:

Ma 2.2. klo 21.50 Millaista on olla seksistä syrjäytynyt läpierotisoituneessa maailmassa? Mukana kirjailijat Timo Hännikäinen ja Esa Sariola, sosiologi Anna Kontula ja kouluttaja Meri Saarnilahti-Becker.

Helsinkiläinen kirjailija ja päätoimittaja Timo Hännikäinen on juuri julkaissut seksuaalipoliittisen pamfletin Ilman ( Savukeidas), jossa hän pohtii elämäänsä piinkovassa seksuaalisen kilpailun maailmassa. Vaikka tässä ajassa ei ole pulaa näennäisestä seksuaalisesta ylensyönnistä, niin harva uskaltaa paljastaa, miten monen ihmisen seksuaalista identtiteettiä leimaavat pikemminkin pelko, puute ja häpeä. Kirjailija Esa Sariolan uusin näytelmä Yritetään hyvällä (Studio Krunikka) käsittelee vanhemman naisen ja nuoremman miehen parisuhdetta. Siinä pohditaan, mitä paineita täydellisen suhteen vaatimus heille aiheuttaa. Onko todella niin, että ikäero, sukupuoliero ja erilainen kulttuuritausta ovat "too much for a perfect match".

Anonyymi kirjoitti...

Jorma:"Varmaan aika monen. Seksuaalinen hyvinvointi on tärkeä asia. Sitä pitäisikin kaikin toimin edesauttaa ja lisätä."

Mikäli asia aiotaan korjata
erityisesti tyttöjen ja naisten pitäisi valveutua lähestymisessä ja seuranhaussa,
koska vallitsevassa tilanteessa noin
puolet miehistä suorastaan pelkäävät ottaa kontaktia naiseen, koska he tietävät siihen liittyvän riskejä (esimerkiksi oikeusjutut, pahoinpitelyt, selkäänpuukotukset, pettymykset).

Kun nainen ottaa kontaktin
ja toimii aktiivisena johdattelijana
silloin syy ei ole miehen, eikä lähestymistä voida tulkita miehen suorittamaksi seksuaaliseksi häirinnäksi.

Nykytilanteessa en edes
ollenkaan pitäisi pahana, jos naiset painostaisivat atm ja alempia ktm miehiä seksuaaliseen kanssakäymiseen.


Bmad

Anonyymi kirjoitti...

"Seksiä voivat käyttää vallan välineinä vain ne, jotka ovat seksuaalisesti haluttuja, kuten Lysistrate -näytelmän ateenattaret. Millaista olisi puuttees­sa elävien kansalaistottelemattomuus ja terrorismi? Uhkaisivatko he kastroida itsensä julkisesti, ellei pe­rustettaisi valtion rahoittamia bordelleja?"

Mun mielestä vastaus tulee juuri tuosta Lysistratesta, vaan kääntämällä asetelmaa 180 astetta: kieltäydytään uhrautumasta sodissa naisten puolesta.
Itse ainakin kieltäydyn vaarantamasta henkeäni suomalaisen naisen puolesta rintamalla tai jossain muussa vaarallisessa tilanteessa mikäli sota syttyy. Jos muutkin miehet toimisivat näin , niin tulisi varmaan kovimmallekin feministille mieleen että olisikohan kannattanut jättää seksinostokiellot sun muu miesviha hieman vähemmälle...

Jukka Aakula kirjoitti...

Voimalan ohjelma oli hyvä. Olen Timon fanittaja.

Sen sijaan se Sariola oli hiukan ikävä. Kun Timo puhui luusereista ja alfauroksista kutsuen itseään luuseriksi niin Sariola sanoi että ennen kuin luovutaan termeistä luuseri ja alfauros asiallinen keskustelu ei ole mahdollista.

Jape kirjoitti...

Jukka: "Voimalan ohjelma oli hyvä. Olen Timon fanittaja.

Sen sijaan se Sariola oli hiukan ikävä."

Minusta Timo esiintyi varsin hyvin ja toi hyviä argumentteja esiin.

Olen samaa mieltä, että Sariola oli pettymys. En tiedä käsitinkö jotain väärin, mutta yllättäen Kontulalla tuntui olavan vaikeuksia hahmottaa paritumismarkkinoiden mekaniikka ja sitä kuka valitsee ja kenet...

Tosin ei Timo sentään ihan ilman ole ollut, jos sentään 6 seksisuhteeksi laskettavaa tapausta on ollut. On niitä jollain vähemmän...

Henry Laasanen kirjoitti...

Kontula ja Sariola olivat tosiaan aika pihalla, vaikka muuten fiksuja ovatkin. Olisi pitänyt itse olla paikalla...

Anonyymi kirjoitti...

Nykytilanteessa en edes
ollenkaan pitäisi pahana, jos naiset painostaisivat atm ja alempia ktm miehiä seksuaaliseen kanssakäymiseen.


Ikäänkuin miehiä ei muutenkin jo painostettaisi ihan tarpeeksi. Tollanen lisäpainostus murtaisi lopullisesti kaiken logiikan ATM:n mielessä mitä tulee ihmissuhdelogiikkaan. Eikä se auttaisi, ATM ei pane ilman spesifistä lupaa, koska kunnioittaa naista ja naisen tahtoa liikaa, ja pitäisi itseään muuten kamalana sovinistina ja sortajana.

Miehet tarvitsevat vähemmän painostusta ja enemmän vapauksia ja etuisuuksia, vähemmän velvollisuuksia - naiset ottakoot oman osuutensa velvollisuuksista kannettavikseen!

Sellaisessa tilanteessa luulisi tasa-arvon kasvavan ja seksuaalisen kanssakäymisenkin tapahtuvan luontevammin.

- Vortac

Anonyymi kirjoitti...

Minulle tuo painostus kelpaisi, heh heh... Miksi Vortac näet kaiken niin huonossa valossa? En usko että Bmad tarkoitti mitään ikävää tuolla, vaan pikemminkin sitä, että naiset voisivat ottaa aktiivisemman roolin: kaippa ne AT-miehet siitä sitten reipastuisivat omia aikojaan, vähän alkukokemuksia saatuaan.

Anonyymi kirjoitti...

"Minulle tuo painostus kelpaisi, heh heh... "

Luulenpa, että arkojen
ja (aiemmin) huonosti kohdeltujen miesten ystävällinen
painostus seksiin tekisi siirtymävaiheessa ihan hyvää, kun eivät sitä uskalla itsekään pyytää.
Eihän moisella
käytännöllä olisi mitään painoarvoa enää siinä tilanteessa, kun tasa-arvoa olisi jo reippaasti saavutettu. Mutta nykyisin olisin jopa valmis laillistamaan miehen seksuaalisen hyväksikäytön (esimerkiksi raiskaukset) naisten taholta, en tietenkään mitään törkeitä pahoinpitelyitä. Käytännössä tämä voisi johtaa esimerkiksi odottamattomiin käsiksikäymisiin kotibileissä.

"En usko että Bmad tarkoitti mitään ikävää tuolla, vaan pikemminkin sitä, että naiset voisivat ottaa aktiivisemman roolin"

No Vortac on kansanperinneihminen. Ei hän tajua modernin sekopään hyviä
ajatuksia. Enkä minäkään usko, että tasa-arvoisessa maailmassa tarvitaan mitään seksiin painostamisia, mutta siirtymävaiheessa voisi antaa naisten käyttää positiivista valtaa negatiivisen sijaan, jos se osaltaan auttaisi heitä palaamaan raiteilleen.

Bmad