torstaina, syyskuuta 17, 2015

Nyt tai ei koskaan -ohjelman seksismi

Toinen jakso Nyt tai ei koskaan -ohjelmasta tuli telkkarista.
Annen avioliitto on kivillä. Hän kutsuu luokseen parven eli 15 tavallista suomalaista, jotka läpivalaisevat Annen elämää 3 päivää. Voiko joukko tuntemattomia löytää parhaan mahdollisen ratkaisun Annen avio-ongelmaan?
Ohjelmassa on paljonkin kommentoitavaa.

Ohjelmasta ei selkeästi käynyt ilmi, mikä varsinainen ongelma oli. Mies oli muuttanut yksiöön, mutta epäselväksi jäi, kumpi oli tyytymättömämpi ja mihin.

Pariskunta oli stereotyyppinen. Nainen oli hallitseva Justiina ja mies oli kommunikaatiokyvytön hiirulainen, joka mieluummin teki kuin puhui.

Tasa-arvo-asiantuntija

Mukana menossa on tasa-arvoasiantuntija Elina, joka paljastuu esittelyvideollaan stereotyyppiseksi feministiksi.

Tasa-arvoasiantuntijan ilmeet ovat katsomisen arvoiset noin ajassa 10.00, kun puolisovinistinen halki poikki pinoon insinöörimies sanoo, että "pariskunnalla ei peitto heilu, kun miehessä ei ole tarpeeksi munaa".Parven jäsen Jarmo huomioi tasa-arvopuutteen:
Eikö yksikään parven jäsen pohdi, ovatko puolisot pohtineet niinkin arkisia asioita kuin omaisuuden jakaminen tasa-arvoisesti? Merkitseekö tasa-arvo sitä, että ex-rouva asuu kartanossa iiiihanassa kodissa, ja mies asuu kolkon yksiön lattialla?
Eihän tuollainen asia käy tietenkään mielessäkään tasa-arvoasiantuntijalla, koska kartano on naisen itsestään selvä oikeus.
Olen toiminut miesten eroryhmäohjaajana. Nähnyt niiden vuosien aikana lukemattomia ex-miehiä. Nämä miehet ovat antaneet entiselle vaimolleen omaisuutensa, asuvat samaan tapaan kuin Annen ex-mies patjalla lattialla. Osa on yrittänyt masentuneena itsemurhaa.
Parvea ei miehen hätä kilkuta.

Tasa-arvoasiantuntijamme ei huomaa mitään epätasa-arvoa, vaikka koko ohjelma on seksistinen miehiä kohtaan kautta linjan.

Aina naiset pääosassa

Ohjelma muistuttaa hiukan aikaisempaa Tuhkimotarinat -ohjelmaa, jossa autettiin ongelmissa olevia naisia. Taas autettavina on pelkästään naisia.

Tässä jaksossa apua olisi tarvinnut paljon enemmän aviomies kuin vaimo. Vaimo tuntui olevan tarmokas ja kaikki hänen elämässään oli hyvin - lukuunottamatta hiiren äänellä piipertävää miestään.

Mies asui yksiössä, jossa ei ollut juuri muuta sisustusta kuin patja lattialla. Mies tuntui luovuttaneelta ja edessä näytti olevan rappio tai kaulakiikku. Parvea ei miehen kohtalo paljon liikuttanut

Parven koostumus

Parvi koostui pääasiassa naisista ja toisekseen hompahtavista miehistä. Oli sokerileipuria sun muuta yliempaattista ymmärtäjäää. Heteromiehiä edusti kulmikkaasti esiintyvä puolisovinistinen insinööri, Martti.

Yhtään tavallista heteromiestä ei tuntunut olevan mukana.

Naiset tai naismaiset asiantuntijat neuvovat naisia kiintiösovinistin räksyttäessä taustalla. Tyypillinen ihmissuhbde-ohjelmien miehiä sivuuttava seksismi kukoistaa jälleen.

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...


Mielenkiintoisia kommentteja. Mielestäni Elina teki hyvää työtä muistuttaessaan vanhemmuudesta joka loppuosiossa selkeästi näytti toteutuneen tasapuolisesti. Omaisuuden jakaminen ei tuossa kohtaa vielä ollut varmaankaan ajankohtaista. Lopussahan kerrottiin toisen ottaneen vastuut ja velat lunastaen talon itselleen ha myös mies asui omakotitalossa.

Anonyymi kirjoitti...

Ei koske narttuja tämäkään:

Descent into hell: Mumbai's dehumanised sewer workers - BBC News

Anonyymi kirjoitti...

Mitä ajatuksia Annen avioeroa käsittelevä jakso herätti katsojissa | Nyt tai ei koskaan | yle.fi

Kari Hurtta kirjoitti...

! » Mitä ajatuksia Annen avioeroa käsittelevä jakso herätti katsojissa | Nyt tai ei koskaan | yle.fi

Oliko sinun mielestäsi parvesta apua Annelle? Mitä sinä olet suositellut pariskunnalle?
Oliko parvesta apua Annelle?


Niinhän se oli:

Parvea ei miehen hätä kilkuta.

Tai artikkelin kirjoittajaa.

En ole katsonut sarjaa.