keskiviikkona, joulukuuta 19, 2007

Miesten työt

Työterveyslaitos haluaa estää ammattien jakautumisen sukupuolen mukaan.

Kuva kertoo kaiken oleellisen.

16 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Millä ilveellä Työterveyslaitos aikoo lisätä naisten osuutta roskakuskien, savusukeltajien, sekatyömiesten yms. joukossa?

Paavo kirjoitti...

"Greater sex equality is far less often a necessity for economic growth than a pleasant side effect of it. Ironically, Landes here forgets the famous lesson on p. 1 of Adam Smith's book: the division of labor is the prime creator of wealth. And the oldest division of labor is by sex, as in "hunter-gatherer tribe." Today, sexual specialization keeps spontaneously re-emerging in new industries like software and drug dealing, revealing its genetic roots."

sailerin steveä lainailen kirja-arvostelusta Landesin kirjasta.
http://www.isteve.com/wealth.htm

työterveyslaitoksen tavoite on turha. ja mitä tulee naispoliisien pieneen määrään, niin sen tulisi olla pienempi jos miehille ja naisille olisi samat pääsyvaatimukset. eli että nais- ja miespoliisilta vaadittaisiin samaa fyysistä suorituskykyä. jos suorituskyky ei ole olennainen seikka työtehtäviä toimittaessa ja tämän vuoksi heikommat naiset kykenevät hommiin siinä missä vahvat miehet, niin miksi sitä ollenkaan mitataan.

sdasfafasd kirjoitti...

Miten niin "vain" kymmenen prosenttia. Olen yllättynyt, että niitä on jopa 10%. Kohta ne tajuaa vinkua naispoliisien pienemmistä palkoista ja siitä että työssä kohtaa väkivaltaa, tajuaisi nyt edes vinkua siitä että poliisikoulun pääsykoe on hivveän seksistinen ja sukupuolia uusintava.

Anonyymi kirjoitti...

"jos suorituskyky ei ole olennainen seikka työtehtäviä toimittaessa ja tämän vuoksi heikommat naiset kykenevät hommiin siinä missä vahvat miehet, niin miksi sitä ollenkaan mitataan."

Niinpä. Samoissa hommissa niiden naispoliisienkin oletetaan toimivan, joten tietysti pääsykokeen vaatimustenkin pitäisi olla samoja, eikä sukupuolen mukaan määrättyjä. Eihän siinä ole mitään järkeä.

Anonyymi kirjoitti...

tuohon poliisijuttuun liittyen, olen kuullut eräältä vanginvartijalta että naisten olemus ei provosoi rikollisia samalla lailla kuin miesten. vankiloissa naisvartijat saavatkin usein paremman kontaktin miesvankeihin, kun vankien ei tarvitse uhitella ja käyttäytyä väkivaltaisesti "isähahmoa" vastaan. poliisissa saatetaan ajatella samoin: naispoliisi voi keskustelutaidollaan ja vähemmän uhkaavalla olemuksellaan rauhoittaa asiakkaan, samalla kun mies työparina on valmiudessa käyttämään voimakeinoja JOS niitä tarvitaan. monilla pikkurikollisilla on siis asenneongelmia nimenomaan miespuolisia auktoriteetteja kohtaan. Onko väärin jos poliisi haluaa hyödyntää naisten tuomia resursseja, voima kun ei ole ainoa poliisin työssä tarvittava ominaisuus? pikemminkin voimaa käytetään muiden taitojen puuttuessa, jolloin ikävä kyllä poliisi on aina itsekin fyysisessä vaarassa.

luin muistaakseni hesarin kuukausiliitteestä vastenmielisen artikkelin naispoliisien kohtaamasta kiusaamisesta ja seksuaalisesta häirinnästä työpaikoillaan. jos rintasyöpään sairastuneelle naiskollegalle pitää tuoreeltaan vittuilla mielellään entisiä rintoja isompien silikonien ottamisesta jne, en kyllä ihmettele että vain 10% poliiseista on naisia. naisten kannalta noin vittumaiselle alalle en ainakaan itse lähtisi edes huomattavasti isommalla palkalla.

sdasfafasd kirjoitti...

Mitähän smash asem -hipit rautaputkineen sanoisivat jos vastassa olisi pelkistä Liisoista koostuva poliisivoima? Tuleeko miehekäs olo heiluttaa rautaputkea heikkoa naista kohti vaikka samalla hän edustaa fasismin esiastetta? Vai onko tämä taas yksi esimerkki kapitalistisesta oikeistopatriarkaatin sorrosta ja pelkuruudesta kun pistää naiset rautaputkia vastaan?. Ehkä naisten ottaminen rähinän etulinjaan, ei olisikaan niin huono idea, ongelma vain on että sitten kun niitä alkaa sattua hippien rautaputkien heiluessa, niin ihmetellään "eikö ole enää mitään ritarillisuutta ja missä kaikki MIEHET on", vaikka samaan aikaan taistellaan kiivaasti "sukupuolettoman yhteiskunnan" puolesta.

Anonyymi kirjoitti...

"samalla kun mies työparina on valmiudessa käyttämään voimakeinoja JOS niitä tarvitaan."

Entäpä jos ei olekaan? Mites suu sitten pannan? Ammutaan heti?

"monilla pikkurikollisilla on siis asenneongelmia nimenomaan miespuolisia auktoriteetteja kohtaan."

En ehkä ole pikkurikollinen, tai suurikaan, mutta minulla on kyllä enemmän "asenneongelmia" näitä itseään, ja omaa erinomaisuuttaan, täynnä olevia naispuolisia auktoriteetteja kohtaan.

Anonyymi kirjoitti...

"luin muistaakseni hesarin kuukausiliitteestä vastenmielisen artikkelin naispoliisien kohtaamasta kiusaamisesta ja seksuaalisesta häirinnästä työpaikoillaan."

Pravdan feministipropagandaan ei kannata luottaa. Kusipäitä löytyy joka paikasta, sitä paitsi. Ja kyllä se vain niin on, että hurtti huumori kuuluu joidenkin miesvaltaisten työpaikkojen arkeen. Siihen joko sopeutuu tai sitten ei.

"ongelma vain on että sitten kun niitä alkaa sattua hippien rautaputkien heiluessa, niin ihmetellään "eikö ole enää mitään ritarillisuutta ja missä kaikki MIEHET on""

Juuri näin. Joku sekopää hippi tai huumehörhö ei kyllä hirveästi ala miettimään, että enhän minä nyt naisia voi lyödä.

Katsokaapa vaikka tätä uutista:

http://www.iltalehti.fi/uutiset/200712197003911_uu.shtml

Siinä meni lentoemoilla sormi suuhun, kun norjalainen alkoi hulinoida. Okei, poliiseilla on voimankäyttökoulutuksensa ja lentoemännillä ilmeisesti ei, mutta kun tyyppi on tarpeeksi sekaisin, niin sen pysäyttämiseen vain yksinkertaisesti tarvitaan voimaa. Siksipä sitä poliisikoulun pääsykokeissa mitataan. Pääsykokeen vain pitäisi olla sama kaikille.

Anonyymi kirjoitti...

tikka: "poliisissa saatetaan ajatella samoin: naispoliisi voi keskustelutaidollaan ja vähemmän uhkaavalla olemuksellaan rauhoittaa asiakkaan, samalla kun mies työparina on valmiudessa käyttämään voimakeinoja JOS niitä tarvitaan."

Miespuolinen poliisiystäväni taas sanoi, että on terveysriski saada naispoliisi työpariksi. Jos tilanne kentällä riistäytyy väkivaltaiseksi on miespuolinen poliisi yksin, naisella ei valitettavasti noissa tilanteissa tee juuri mitään.

tikka: "luin muistaakseni hesarin kuukausiliitteestä vastenmielisen artikkelin naispoliisien kohtaamasta kiusaamisesta ja seksuaalisesta häirinnästä työpaikoillaan"

Luin erään lehden yleisöosastopalstalta poliisin vaimon kirjoituksen, jossa poliisin vaimo ihmetteli naispoliisien moraalia ja sitä kun viettelevät ja paneskelevat naimisissa olevien poliisimiesten kanssa. Tuo ei luonnolisestikkaan ole naispoliisin suorittamaa seksuaalista häirintää...

Paavo kirjoitti...

"olen kuullut eräältä vanginvartijalta että naisten olemus ei provosoi rikollisia samalla lailla kuin miesten. vankiloissa naisvartijat saavatkin usein paremman kontaktin miesvankeihin, kun vankien ei tarvitse uhitella ja käyttäytyä väkivaltaisesti "isähahmoa" vastaan."

totta tosiaan on, että sukupuoli on merkityksellinen tekijä työnteossa pelkästään muiden ihmisten asenteiden takia, esim, että naispoliisia on hyvä käyttää esim. naisten ruumiintarkastuksissa (henkilötarkastuksia lienee.)

on yhtälailla totta, että toiset vangit puolestaan suhtautuvat kielteisesti ja vähättelevästi naisiin. Heidän käskyjään ei esim. totella. monet mielisairaalan kriminaalipotilaat provosoituvat naisista tai vaikka romaneista.

voidaan toki ajatella, että naispoliisi on erillinen ammatti ja siihen tarvitaan nimenomaan naispuolisia poliiseja. Nykyinen järjestelmä on silti epäoikeudenmukainen kun samoista opiskelupaikoista kilpaillessa nainen saa etua.

Anonyymi kirjoitti...

paavo:"on yhtälailla totta, että toiset vangit puolestaan suhtautuvat kielteisesti ja vähättelevästi naisiin. Heidän käskyjään ei esim. totella."

en ole kuullut tällaisesta mutta sinä varmaan tunnet eri ihmisiä kuin minä.

"monet mielisairaalan kriminaalipotilaat provosoituvat naisista tai vaikka romaneista."

olen työskennellyt mielisairaalassa nuorempana ja siellä suurin osa osastojen henkilökunnasta oli naisia. eikä siellä suuremmin provosoiduttu. tosin jos joku käyttäytyi uhkaavasti ja piti odotella lääkärin saapumista allekirjoittamaan siirto akuuttiosastolle, kutsuttiin lisähenkilökuntaa muilta osastoilta "rauhoittamaan tunnelmaa" osastolla. ideana oli että jo pelkkä fyysisen ylivoiman näkeminen hillitsisi mahdollisia rähinöintejä. poliisilla ei tietenkään ole mahdollisuuksia tällaiseen reserviin toimintakentän ollessa paljon suurempi kuin yksi rakennus.

"voidaan toki ajatella, että naispoliisi on erillinen ammatti ja siihen tarvitaan nimenomaan naispuolisia poliiseja."

se voisi olla yksi hyvä ratkaisu. tai poliisista voisi eriyttää kaksi ammattia, josta toinen keskittyisi turvallisuuteen/voimankäyttöön ja toinen keskusteluun/ennaltaehkäisyyn. näihin voisi sitten hakea halujensa mukaan niin miehet kuin naisetkin samoilla säännöillä.

Paavo kirjoitti...

"olen työskennellyt mielisairaalassa nuorempana ja siellä suurin osa osastojen henkilökunnasta oli naisia. eikä siellä suuremmin provosoiduttu."

olemme varmaan olleet erityyppisissä sairaaloissa töissä. Itse työskentelin Niuvanniemessä ja siellä osa potilaista provoisoituu vähemmästäkin. Erityisesti punatukkaiset naiset ja romanit ovat kiihtymisen ja paranoian aiheita. tietysti enemmistö ei provosoitunut.

Niuvanniemi palkkaa jyrkän sukupuolisyrjinnän mukaan. yövuorossa suljetulla miesten osastolla kuuluu olla nimenomaan mieshoitajia ja väkivaltaista potilasta tapaamaan mennessä pitää olla vähintään kaksi mieshoitajaa. tämä ei ole erityisen tarkoituksenmukaista, kun minä melko heikkona miehenä muka tarjoan parempaa turvaa kuin minua pidempi ja painavampi kamppailulajeissa harjaantunut nainen. byrokratian takia vaan kaikki tarkoituksenmukainen palkkaaminen on mahdotonta ja kaikki paikat täytetään huonosti informoivien seikkojen kuten muodollisten pätevyyksien, työkokemuksen ja sukupuolen perusteella.

on minulla kokemusta avoimemmista osastoista ja kaupungin sairaaloista. jos osastoltasi siirrettiin akuuttiosastolle, niin melko avoimessa työpaikassa olet ollut. on itsestään selvää, ettei siellä paljon provosoiduttu, kun provosoituvat ovat muualla, ei heitä akuuttiosastollakaan siedetä, vaan laitetaan suljetulle.

itsekin avaudun mielelläni naisille ja pitäisin jopa suotavana palkkauspolitiikkaa, jolla suosittaisiin naisia välittämisammatteihin. vaikka mieshakija olisi oikeasti empaattisempi ja ammattitaitoisempi, niin ennakkoasenteiden takia silti suosisin naista jonka piirteitä ennakkoluuloisesti pidän avautumiselleni sopivampina. jos terveydenhuolto olisi yksityistettyä, niin valitsisin itselleni hoitopaikan jossa on mahdollisimman paljon naisia.

olen ymmärtänyt että sukupuolen huomaaminen ja sukupuolen vaikuttaminen suhtautumiseeni ovat pahoja asioita. en silti voi sille mitään, että sukupuoli vaikuttaa suhtautumiseeni ihmisistä. esimerkiksi naispuolisten ystävieni kohdalla on mielessäni melkein kaikkien kohdalla käynyt ainakin varkain ajatus avioliitosta ja muusta sukupuolisesta kanssakäymisestä. miespuolisten ystävieni suhteen en ole asiaa harkinnut.

P.S. Niuvanniemi on monella tapaa mielenkiintoinen yksittäistapaus joka tavallaan edustaa suomalaisia arvoja. Se on paikka jossa suomen kansalaisten henkilökohtaista vapautta rajoitetaan ehkä kaikkein jyrkimmin (pystyeristykset ja lepositeet ovat arkipäivää) siellä ihmisen henkilökohtaisen elämän pienimpiäkin yksityiskohtia voidaan hallita ja kieltää ne piirteet joita pidetään epäterveinä.

Koska työntekijöillä on niin absoluuttinen valta potilaisiin, pyrkii byrokraattinen valtiomme ehkäisemään väärinkäytöksiä ainoalla tavalla jonka byrokratia tuntee: lisäämällä byrokratiaa. Niuvanniemessä kaikki on kirjattava sekä koneelle että paperille, jopa useille papereille.

Niuvanniemen käytännöt ovat siis paljastavia yhteiskuntamme perimmäisistä arvoista ja tieteellisestä tiedosta ihmisen psyykestä. Niuvanniemi kannustaa normaaliin käyttäytymiseen. miespotilaalle ei välttämättä anneta lupaa esimerksi naisten vaatteiden hankintaan, koska transgender-pyrkimykset nähdään enemmänkin oireina, kuin oikeutettuna yksilöllisyytenä.

avioliittoon ryhtymistä tai nimenmuutosta ei sovi lääkäreidenkään kritisoida. siksi sairaalassa solmitaan luultavasti suomen kehnoimmat avioliitot ja sairaalasta lähetetään suomen mielikuvituksellisimmat nimenmuutos-hakemukset.

nikita fouganthine tuli vankilasta, mutta kyllä mielisairaalat varmasti vertailussa voittaisivat. nimiä ei vain saa julkistaa, kun sairaita suojaa tietosuoja.

mutta mieti vain että on hubaa, kun veljesi joutuu mielisairaalaan totaalisen todellisuudentajun menettämisen takia ja sinä ryhdyt edunvalvojaksi. saat määrätä paljonko veljesi käyttää päivässä snickersien ostoon, mutta kun veljesi haluaa muuttaa nimensä per s. reiäksi, et voi sille mitään. Yhtä vähän voit veljesi aikomukselle naida sairaalassa tapaamansa 75-vuotias vesijuoppo hepatiitin kantaja.

Anonyymi kirjoitti...

Hippi, joka on valmis lyömään jotakuta rautaputkella tai ilman, ei ole todellinen hippi. Parempi etsiä siis jokin toinen sana kuvaamaan moisia väkivallakkoja.

- Vortac

sdasfafasd kirjoitti...

Sarkasmia. Yleensä ne ihmiset jotka äänekkäimmin ovat rauhasta mölisemässä, eivät osaa erottaa sitä kun itse ovat väkivaltaisia ja sortuvat siihen mistä vastapuolta syyttävät.

Anonyymi kirjoitti...

"Hippies, hippies... they want to save the world but all they do is smoke pot and play frisbee!"

E.Cartman

Anonyymi kirjoitti...

paavo: "Erityisesti punatukkaiset naiset ja romanit ovat kiihtymisen ja paranoian aiheita."

no enpä tosiaan ole törmännyt noin tarkkaan määriteltyihin provosoitumisen aiheisiin. :)

"minä melko heikkona miehenä muka tarjoan parempaa turvaa kuin minua pidempi ja painavampi kamppailulajeissa harjaantunut nainen."

onhan tuota ajattelua olemassa. jos tilanne oli päällä ja joku harvoista mieshoitajista oli työvuorossa osallistui hän meilläkin tietysti tilanteen rauhoitteluun. huvittavaa kyllä yksikin mies oli n. 150-senttinen ja kovin siro, arka hissukka (ajeli kainalokarvansa). toinen oli n. 60-vuotias rauhallinen harmaahapsi, jota kohdeltiin kunnioittavasti kuin isoisää. joillain osastoilla oli toki vähän enemmän actionmaneja.

"jos osastoltasi siirrettiin akuuttiosastolle, niin melko avoimessa työpaikassa olet ollut. on itsestään selvää, ettei siellä paljon provosoiduttu, kun provosoituvat ovat muualla, ei heitä akuuttiosastollakaan siedetä, vaan laitetaan suljetulle."

akuuttiosasto on kyllä suljettu kyseisessä sairaalassa. erikseen on sitten poli johon voi vaan kävellä sisään (ja josta pitää vuorokauden sisällä siirtää esim sinne akuuttiosastolle). olen ollut töissä vain suljetuilla osastoilla, sekä siellä akuuttiosastolla että suljetuilla pitkäaikaisosastoilla. eräässä toisessa laitoksessa olen ollut miesten kriminaaliosastolla.

p.s. oletko kirjoittanut blogimerkinnän tuosta instituutioiden valta -asiasta? (kuinkahan perisuomalainen ilmiö se muuten on?) ei kannata jättää hyvää aihetta hautautumaan vain tänne henkan kommenttiosastolle.