Miesten ja naisten kumppanuus unohtuu
Arno Kotro (HS 15. 6.) kaipasi yhteistyötä nykyiselle tasa-arvokentälle ja haki jonkinlaista yhdistävää tekijää nais- ja miesasian välille. Tämä on tervetullut näkökulma.Naisten huolet.
Naisten ja miesten välille julkisuudessa rakennettu suhde perustuu vastakkainasettelulle, johon moni mies ja nainen ei pysty arkikokemuksensa perusteella samaistumaan.
Miksi kumppanuus ja ystävyys, johon miehet ja naiset yksityisen elämän ja arjen alueella kykenevät, katoaa, kun tullaan julkisen keskustelun alueelle? Niin asia- kuin viihdejulkisuuskin kierrättää kuvaa miehistä ja naisista, joilla ei ole juuri mitään, jos yhtään mitään yhteistä.
Julkisuudessa naisten ja miesten välinen suhde perustuu myös usein nollasummapeliin, jossa toisen sukupuolen saavutukset ovat aina toiselta pois. Tilausta ei ole niinkään uudelle miesliikkeelle, kuten Anne Moilanen (HS 18. 6.) kirjoittaa vastauksessaan Kotrolle, vaan tasa-arvoliikkeelle, johon miehet ja naiset voisivat ottaa osaa yhdessä.
Tasa-arvoliikkeen tavoitteiden ei tarvitse olla nykyisiä maltillisempia kummankaan sukupuolen kohdalla. Nykyisin esitettyjä tavoitteita ei pidä missään tapauksessa hylätä. Sen sijaan liikkeen toimintatavat ja retoriikka voisivat etsiä vaihtoehtoja nykyiselle vastakkainasettelulle.
On myös lukuisia "uusia" teemoja, jotka liike voisi ottaa agendalleen. Yksi näistä voisi olla esimerkiksi nykyistä sukupuolettomamman lapsikulttuurin luominen, ja pyrkimys poikien ja tyttöjen elämismaailman yhdistämiseen esimerkiksi harrastusten kautta.
Lisäksi nuoria – ja oikeastaan aikuisiakin – tulisi aktivoida huomaamaan julkisuudessa esiintyvät sukupuolen stereotyyppiset kuvastot, ei vain naisten vaan myös miesten osalta. Tällä hetkellä "se pieni ero" miesten ja naisten välillä venytetään julkisuudessa äärimmilleen.
Julkisuuteen kaivataan uudenlaisia malleja miesten ja naisten välisille suhteille. Nykyisin miehet ja naiset esitetään voittopuolisesti joko toistensa vihamiehinä, pari- tai seksisuhteessa olevina tai sitten vähintäänkin tähtäämässä suhteeseen. Miehet ja naiset kuitenkin myös esimerkiksi työskentelevät ja harrastavat yhdessä.
RIIKKA PERÄLÄ
valtiot. maist., tutkija
Helsinki