perjantaina, kesäkuuta 26, 2009

Hoitajilla riittää hilloa

Katso mitä hoitaja tienaa nyt
Selvityksen mukaan kunnissa työskentelevät sairaanhoitajat tienasivat viime vuonna 2 772 euroa kuukaudessa Vuonna 2007 vastaava summa oli 2 507 euroa eli nousua on yli kymmenen prosenttia. Osastonhoitaja sairaalassa venyi vielä parempaan: hänen kokonaisansionsa 2008 oli 3 216 euroa kuukaudessa, korotusta edellisvuoteen tuli 11 prosenttia.

Vertailun vuoksi: teollisuudessa eri ammattien palkat nousivat samana ajanjaksona keskimäärin 5 prosenttia.

Kommentit: - Näyttäisi nuo hoitoalan palkat nyt olevan kohdallaan. Lisäarvoa tuo sekin, että kyseisellä toimialalla lienee täystyöllisyys. Ylityöt ja viikonloput kai korvataan lain mukaisesti. Vientiteollisuudessa vastaavasti on puolet väestä lomautettuna ja palkanalennuksia tarjotaan töissä oleville.

- Näyttävät hoitajat olevan ylipalkattuja kitisijöitä.

- Kaiken lisäksi työ on ns. varma eli potkuja ei voi tulla ellei itse niitä aiheuta. Kuitenkin oli vaikka miten kova lama tahansa niin töitä riittää. Toista se on duunarilla joka joutuu lomautetuksi. Missä on tasa-arvo?!???

15 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Niin no sehän on vaan oma valinta mille alalle suuntautuu... näinhän se oli silloinkin, kun siellä telakalla tienasi enemmän kuin sairaalassa, ainakin sinun mielestä.

Anonyymi kirjoitti...

No huhuh, hoitajat ovat olleet alipalkattuja 90-laman jälkeen ja jos nyt asia vähän korjantuun amiksien älyttömiin palkoihin, niin heti pitää olla valittamassa...

Tomi kirjoitti...

Näistä palkoista oli tietty kova haloo silloin Tehyn työtaistelun aikoihin. Jo silloin kävi ilmi, että sairaanhoitajat tienasivat keskimääräistä paremmin ja eurooppalaisittainkin hyvin vaikka Tehy tietysti väitti ihan muuta. Tyypillisesti laiska ja/tai naisasiasta innostunut media ei ollut kiinnostunut faktoista.

Ei siinä mitään. Tehy toimi niin kuin sen pitää (tosin aika huonoin tyylipistein). Aika köyhän kunnan asukkaana ja siten siis maksumiehenä minua kuitenkin hirvitti jo silloin: terveydenhoitokulut muutenkin kiihtyvässä nousussa ja siihen sitten aika tolkuttomat palkankorotukset päälle. Siihen päälle sitten vielä toisten alojen oikeutetummat vaatimukset kovista korotuksista "kun kerran jo ennestään hyvätuloiset sairaanhoitajatkin saivat". Nyt vielä lama tähän päälle. Mistä kaikesta pitää luopua, jotta kulut saadaan katettua?

Yksi ongelma on tietysti se, että joillakin julkisen puolen monopolialoilla ei ole työlle kunnollista markkinahintaa. Siksi palkan suuruus määräytyy kantin perustella. Jos on rohkeutta ja työ on välttämätöntä saa neuvoteltua itselleen hyvän palkan. Muuten palkka määräytyy kuten sosiaalityöntekijöillä taannoin: kun palkat menivät niin huonoiksi, että sosiaalityön (yliopistokoulutetut) ammattialiset menivät mieluummin vaikka siivoamaan, avoimet työpaikat jäivät täyttämättä ja palkkoja oli pako nostaa.

Jaaha kirjoitti...

Älä vertaa putkimiesamiksien palkkoihin (ovat meinaan tällä hetkellä katossa), vertaa esim. poliisien tai palomiesten palkkoihin.

MikkoAP kirjoitti...

"vertaa esim. poliisien tai palomiesten palkkoihin."

Juuri näin

Anonyymi kirjoitti...

Tomi:"Yksi ongelma on tietysti se, että joillakin julkisen puolen monopolialoilla ei ole työlle kunnollista markkinahintaa. Siksi palkan suuruus määräytyy kantin perustella."

Lakko-ongelmia ei olisi
jos palkat pidettäisiin oikeudenmukaisella tasolla jonkun järkevän instanssin taholta, esim. valtion olisi helppo perustaa työryhmä, joka huolehtii omiensa palkkauksesta.

Itse olen sitä mieltä,
että kun tehdään työtä, siitä pitää saada "kiva" palkka, ja tämä koskee myös hoitsuja.


Bmad

Jorma kirjoitti...

No, enää ei ainakaan yksikään järki-ihminen voi kitistä hoitajien palkkauksen huonoudesta. Feministejä se ei toki estä jatkamasta valehteluaan, eiväthän he ennenkään ole faktoista mitään välittäneet.

Relevantti vertailukohta olisi toisiaan katsoa miesvaltaisten julkisen sektorin alojen, kuten poliisien tai palomiesten palkkojen kehitystä. Missä on heidän tasa-arvonsa?

Jorma kirjoitti...

"Niin no sehän on vaan oma valinta mille alalle suuntautuu"

Nyt se sitten kelpaa tämä totuus, kun palkkaus onkin naisvaltaisella alalla enemmän kuin kohdallaan. Aiemmin tämä ajattelu on kirkuen torjuttu. Tyypillistä femutoimintaa: mielipiteet muuttuvat kuin tuuliviirillä.

Tomi kirjoitti...

Onneksi naiset -- toisin kuin miehet -- ovat solidaarisia ja yhdessä huolestuneita naisten surkeista palkoista. Tässä tapauksessa se näkyy siinä, että huonoimmat terveydenhoitajien palkat ovat nousseet kuutisen prosenttia ja parhaat jopa 11%. (Kerrottakoon matematiikkahaasteellisille, että sama prosenttikorotus hyväpalkkaiselle ja huonopalkkaiselle nostaa enemmän hyväpalkkaisen käteen jäävää palkkaa. Siksi solidaarista olisi antaa huonopalkkaisille SUUREMPIA prosenttikorotuksia ei pienempiä.)

No, oikeassa maailmassa ei tietenkään kannata tai voikaan olla feministi, kannattaa vain leikkiä olevansa. Silloin saa typerän median ja sumutetun suuren yleisön puolelleen.

Tehyn kohdalla leikkiminen tarkoitti naurettavia väitteitä, että tässä nyt taistellaan yleisesti pienipalkkaisten naisten hyväksi. Todellisuus taas on siis tuo jopa hämmästyttävän julkea epäsolidaarisuus pienipalkkaista sisarta kohtaan -- ja toki myös se, että jostain sosiaalipuolen leikkauksista ja siinä ohella köyhän yksinhuoltajankin tuista nuo hyväosaisten tolkuttomat korotukset on maksettava.

Ville kirjoitti...

Laitetaan vastapainoksi, Katso 100 surkeinta palkkaa

Anonyymi kirjoitti...

Hoitajan työn vertaaminen putkimiehen tai insinöörin työhön, pelkästään rasittavuuden osalta, olisiko se oikeudenmukaista? Arvatkaapa, kuinka rankkaa on jatkuvasti olla kuolevien potilaiden kanssa tekemisissä, nähdä tuskaa, kipua, omaisten hätää ja surua.

Vortac kirjoitti...

Arvatkaapa, kuinka rankkaa on jatkuvasti olla kuolevien potilaiden kanssa tekemisissä, nähdä tuskaa, kipua, omaisten hätää ja surua.

Otaksuisin, että sellainen kehittää perspektiiviä asioihin ja elämään, sekä pistää miettimään syntymää ja kuolemaa (jotka ovat toistensa vastakohtia). Kuolevat potilaathan tuskin ovat järjestään mitenkään surkeita, vaan kuoleman kynnyksellähän ihminen tuntee jo lähestyvän vapauden ja astraalimaailman ihanuuden, ja voi saavuttaa melkoisen ilon ja harmonian jo hieman ennen poistumistaan tästä vankilamaailmasta ihanaan vapauteen.. miksi se olisi jotenkin ahdistavaa?

Entäs vastapainoksi paskat silmille putkistoista, kun koettaa korjata tukoksia jne.. entäs viemärissä työskenteleminen? Entäs hengenvaaralliset työt kuten kalastajana toimiminen? Ulkotyöt pakkasessa, viimassa ja helteessä? Nakuttelisitko mieluummin tiiliskiviä asfalttiin keskellä vilkasta liikennettä ja pakokaasuja?

- Vortac

Anonyymi kirjoitti...

Näyttäisi siltä, että tavis sairaanhoitaja tienaa suurinpiirtein saman kuin poliisi tai palomies. Sairaanhoitajaa ei sen sijaan voida verrata putkimiehiin tai vastaaviin, koska sairaanhoitajan koulutus on korkeampi. Putkimieheksi tullaan ammattikoulusta ja sairaanhoitaja on ammattikorkeakoulutasoinen. Siis samaa tasoa kuin esimerkiksi entiset rakennusmestarit. Pitäisi huomioida myös tämä, kun käydään arvioimaan, mitä kenenkin tulee tienata.

Lisäksi tuo kommentti, että nyt naiset kääntävät kelkkansa ja alkavat hokea miesten kommenttia, että "oma valinta, mille alalle suuntautuu" on naurettava. Se vaan on niin, että niillä, jotka ovat tuota hokeneet tähän saakka, ei oikein ole varaa kääntää kelkkaansa nyt.

MikkoAP kirjoitti...

"Sairaanhoitajaa ei sen sijaan voida verrata putkimiehiin tai vastaaviin, koska sairaanhoitajan koulutus on korkeampi. Putkimieheksi tullaan ammattikoulusta ja sairaanhoitaja on ammattikorkeakoulutasoinen. Siis samaa tasoa kuin esimerkiksi entiset rakennusmestarit. Pitäisi huomioida myös tämä, kun käydään arvioimaan, mitä kenenkin tulee tienata."

Ihan hyvin voi. Kuten on jo miljoona kertaa todettu, yksityisellä sektorilla palkat ovat kovemmat. Putkimies tienaa, koska putkimiehelle on kysyntää. Ei se koulutuslaitoksesta saatu todistus kumoa kysynnän ja tarjonnan lakeja.

Anonyymi kirjoitti...

"Kuolevat potilaathan tuskin ovat järjestään mitenkään surkeita, vaan kuoleman kynnyksellähän ihminen tuntee jo lähestyvän vapauden ja astraalimaailman ihanuuden, ja voi saavuttaa melkoisen ilon ja harmonian jo hieman ennen poistumistaan tästä vankilamaailmasta ihanaan vapauteen.. miksi se olisi jotenkin ahdistavaa?"

Suurin osa ihmisistä kokee kuoleman erittäin epämiellyttävänä, ahdistavana, pelottavana ja tuskallisenakin asiana. Jos sinä koet kuoleman ihanana asiana, olet todella marginaalissa. Oletan kuitenkin, että valehtelet, muutenhan olisit jo päättänyt päiväsi, jos kuolema kerran olisi niin ihana kuin haluat esittää.