perjantaina, marraskuuta 25, 2011

Mitäs feministejä?

MITÄS FEMINISTEJÄ SITÄ OLLAAN
Tervo myöntää, ettei nykyfeminismin agenda ole hänelle kovin tuttu, eikä hän ole siitä erityisen kiinnostunutkaan.

"En ole mitenkään perehtynyt asian filosofiseen enkä tieteelliseen puoleen, enkä aiokaan."

Suomalaisesta feminismistä hänen käsityksensä ei ole kovin omaperäinen eikä harvinainen.

"Jos ajattelee feministien imagoa Suomessa, niin... Minun on vaikea kuvitella huonompaa imagoa."

"Julkikuva on sellainen, että feministit ovat kiukkuisia, huumorintajuttomia, useimmiten rumia naisia. He äänekkäästi ja räyhäävästi haluavat naisille parempaa elämää ja se johtuu huonosta menestyksestä miesmaailmassa."
Kenen feminismi - kenen Unioni?
Vuonna 1892 perustettu, kaikkien tuntema Unioni on edelleen maan radikaalein feministijärjestö, mikä kyllä kuulostaa nykyisin melko huvittavalta. Radikaaleinta, mitä olen itse Unionissa nähnyt, taisi olla se, kun joku otti liikaa drinkkiä ja nukahti joissain Bulevardilla järjestetyissä juhlissa. (Eivätkä ne edes olleet feministien bileet, vaan ihan muiden, jotka olivat vain vuokranneet tilan omia juhliaan varten.)
Koska olen ollut paikalla niin monissa viime vuosien vuosikokouksissa, voin kuvitella, millainen porukka kokoontuu sunnuntaina päättämään Naisasialiitto Unionin asioista järjestön noin 2500 jäsenen puolesta. Paikalle vaivautuu kourallinen ikääntyneitä feministejä, joiden keski-ikä on välillä 60-80. Nuoria ei ole paikalla yhtään.  
Onko Unioni mummoutunut, hallituksen puheenjohtaja Henna Leppämäki, 31?
"Kyllä. Yhdistystoiminnan tasolla näin on tosin käynyt koko suomalaiselle naisliikkeelle, ei vain Unionille. Järjestötoiminta ei kiinnosta enää nuoria samalla tavalla kuin aikaisemmin. Unionissakin menossa on selkeästi kriisi, sukupolvenvaihdos. Unioniin kyllä liittyy jatkuvasti uusia jäseniä, joista suuri osa on nuoria, mutta jostain syystä heitä ei saada mukaan käytännön toimintaan", Leppämäki sanoo. 2000-luvun alussa Unionissa todella oli mukana aktiivista nuorta väkeä, minkä seurauksena perustettiin muun muassa Tulva-lehti keväällä 2002. 
Tulvan perustajajoukko on lähes kokonaan jo kaikonnut lehden liepeiltä ja myös Unionista, suuren osan nyt noin kolmekymppisistä feministeistä vetäydyttyä tavallisiksi rivijäseniksi. Soiniemen ohella myöskään Unionin kunniajäsen ja ex-työntekijä, nykyinen Naisjärjestöjen Keskusliiton pääsihteeri Leena Ruusuvuori, 62, ei kuitenkaan pidä suuremman jäsenmäärän tavoittelemista edes realistisena muun muassa Unionin radikaalin maineen vuoksi. "Avoimen feministiseen järjestöön liittyminen on monelle iso kynnys. Kun olin töissä Unionissa 1990-luvulla, meidän piti lähettää joillekin jäsenille Unionin posti ruskeassa kirjekuoressa. Muuten he olisivat saaneet kotonaan turpaan", kertoo Ruusuvuori.
Vaikka feminismin nykyisen moninaisuuden voi nähdä rikkautena, tekee se siitä tavallaan myös vaikean asian ajaa. Feministit voivat olla, ja ovatkin, keskenään eri mieltä muun muassa juuri prostituutiosta ja pornosta, siitä saako lihaa syödä, onko lasten koti- vai päivähoito feminististä, saako feministi meikata, kiroilla tai tehdä kauneusleikkauksen. Tulvan Kiistakapula-palstalla on jo vuosia esitelty arkkityyppisiä kiistakysymyksiä, joiden ääreltä ei yleensä ole mitään ongelmaa löytää haastateltavia, joilla on jostakin feministisestä klassikkoaiheesta täsmälleen vastakkainen mielipide.

24 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Ja ne laasaskan atm:t olivat mitä? Sitä samaa ja nämä kaksi ryhmää nuottasilla keskenään. Rumat, tyhmät ja pikkumaiset syrjäytyneet varttihullut kähyilevät, kun eivät löydä sitä haaveiden prinssiä tai prinsessaa. Ja blogisti paasaa 3:lla blogilla alemman tasoisten miesten puolesta ja maalailee kauhukuvia ns. atn:stä ja samalla siloittelee atm:iä, kuten aiemman blogin kuvissa pari päivää sitten. Jos atn on ylipainoinen, tupakoiva ja syrjäytynyt ja atm miltei kristillinen miesmalli, ja samalla tilastojen mukaan helsingin akateemiset sinkkunaaraat ovat suurin ryhmittymä ( kaikki yli 100kg ja rööki huulessa?) ja samalla pienpaikkakuntien maajussit ovat raittiita ja savuttomia pyhäkoulupoikia, niin melko toivotonta ja valheellista itsetunnon kohottamista samoin kuin se lihavuus pukee miestä jttu tms. Blogisti itse on hyvä ja katsoo peiliin, noin elähtäneeltä harva kun näyttää ja siihen mielipiteet päälle. Eli myrkkyä tihkuva Jabba the Hut ei saa naista kuten muut ja naisten preferenssit ovat täysin oikeutettuja, sillä kuka haluaisi tehdä itsemurhan kaikin tavoin ryhtyessään jonkun ilkeän nilkin masturbointivälineeksi hyvää hyvyyttään ja oikeuden vuoksi kuten Laasaska taitaa vaatia. Parisuhdetta kun on pidetty hyvänä asiana, eikä rangaistuksena.

Anonyymi kirjoitti...

Nyt ei ole kaikki tontut Korvatunturissa, vai miten sitä sanotaan, kun ei ole osunut lääkitys kohdalleen?

Anonyymi kirjoitti...

Suomi tarvitsisi oman Susan Walshinsa...

Anonyymi kirjoitti...

"Kun olin töissä Unionissa 1990-luvulla, meidän piti lähettää joillekin jäsenille Unionin posti ruskeassa kirjekuoressa. Muuten he olisivat saaneet kotonaan turpaan", kertoo Ruusuvuori."

Niin juu varmaan äiti olisi tullut ja vetänyt turpaan. Kun elää mielikuvitusmaailmassa, ei ole ihme, että muita ei näy.

Anonyymi kirjoitti...

http://www.iltalehti.fi/viihde/2011112614826574_vi.shtml

Anonyymi kirjoitti...

http://www.iltalehti.fi/uutiset/2011112614826837_uu.shtml

Jaaha kirjoitti...

En tiedä, minkälainen ihminen sanoo armon vuonna 2011 olevansa feministi. Hullu? Moilasesta päätellen kyllä.

Jaaha kirjoitti...

Huomasin linkkien takaa, että Moilaska on taas jäämässä vapaille. On siinäkin kyllä herranterttu, voi saatana sentään...

Tyypillinen femakko, kauhea meuhkaus naisten osaamisesta ja ahkeruudesta, itse on joka toisen vuoden töissä (jos nyt jotain Tulvan päätoimittajuutta voi työnä pitää) ja joka toisen vuoden veronmaksajien/miehensä elätettävänä.

He tekevät sen ihan itse. Suomalainen feministi on halveksuttava olio.

Anonyymi kirjoitti...

Pär Ström kehtasi kysyä telkkarissa, tunteeko maailmahistoria kirjoituksia, joissa vaadittaisiin naisten tappamista (http://svtplay.se/t/103450/debatt).

Kysymys oli tietysti pöyristyttävä, mikä näkyy paikalla olleiden feministien elekielessä, ilmeissä ja taputuksen määrässä.

Vastausta ei kuitenkaan kuulunut.

Jälkikäteen feministipiireissä on aivomyrskyilty ... tai ehkä kaivettu esiin tasa-arvokurssien materiaali. Tulos on: http://www.alltforforaldrar.se/ladydahmer/2011/november/ang-scum.html

Ja totta tosiaan Pär Ström on inho torakka, sillä sanoihan jo Martti Luther ja Nietzsche, että nainen ei ole yhtä viisas kuin mies.

Tämä tietysti tarkoitta, että naiset pitää tappaa. Sanoohan sen järkikin.

Anonyymi kirjoitti...

http://mikkoahola.puheenvuoro.uusisuomi.fi/89641-ruotsissa-kohistaan-scum-manifestista-ja-vihavideosta

Anonyymi kirjoitti...

http://www.mtv3.fi/helmi/seksi/artikkeli.shtml/2011/11/1447474

vs.

http://www.iltasanomat.fi/seksi-parisuhde/1800-luvun-seksiohjeet-viihdyttavat-facebookissa/art-1288337152875.html

Anonyymi kirjoitti...

http://www.iltalehti.fi/rakkausjaseksi/2011112714829524_lz.shtml

Anonyymi kirjoitti...

http://www.stara.fi/2011/11/27/tutkimus-vahvisti-mies-katsoo-ensin-naisen-rintoja-mutta-nainen/

Anonyymi kirjoitti...

http://www.findance.com/uutiset/17074/tyttoystava-petti-mies-kosti-kakkatatuoinnilla

Anonyymi kirjoitti...

http://www.aamulehti.fi/Kotimaa/1194707475427/artikkeli/uutisanalyysi+miksi+aiti+voi+selvita+ehdollisella+vauvan+tappamisesta+mutta+isa+istuu+aina+.html

Anonyymi kirjoitti...

http://paulisumanen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/89678-my-name-is-bond-euro-bond

Anonyymi kirjoitti...

http://hommaforum.org/index.php/topic,62879.msg852384.html#msg852384

Homo kirjoitti...

Uhkaavasti käyttäytyneen Johanna Tukiaisen keikat jouduttiin keskeyttämään, kertoo Kouvolan Sanomat

Naisten välienselvittelyssä käytettiin nyrkkejä ja spraymaalia

Homo kirjoitti...

Toivottavasti Suomesakin nähdään vuosia jatkuneen femakkomainajaisen sijaan vihdoin tällaista edistystä (tässä siis linkkinä tuo aiempi Homman keskustelu):

Norja: Sukupuolentutkimukselta loppuu resurssit

...
Norjassakin on syydetty rahaa kankkulan kaivoon, eli rahoitettu sukupuolentutkimusta tai miksi sitä nyt kutsutaankaan viimeiset 17 vuotta.
...
Nyt on julkisuuteen tullut järkyttävä tieto, että tälle tieteenalalle ei irtoa enää latiakaan ensi vuonna. Parisataapäinen "sukupuolentutkijoiden yhdistys" on paniikissa pitänyt dialogitapaamisia, laatinut kirjelmiä ja tehnyt parannusehdotuksia ohjelmaansa. Kaikki kuitenkin turhaan - rahaa ei tipu äyriäkään, vaan heidän "tieteenalansa" valtavirtaistetaan osaksi muuta tutkimusta.

Suuri ansio tapahtuneesta kuulunee Norjan telkkarissa viime vuoden keväällä pyörineelle tiedettä popularisoineelle "Aivopesu"-dokumenttisarjalle. Biologiaan ja yhteiskuntaan keskittynyt ohjelmasarja lyttäsi mm sukupuoleen, seksiin ja rotuihin liitetyt viralliset totuudet niin ansiokkaasti, että se poiki ennennäkemättömän yhteiskunnallisen keskustelun plus tietenkin kantelun julkisen sanan neuvostolle, mikä ei kuitenkaan johtanut mihinkään.
...

Homo kirjoitti...

Nykymuotoinen NIKK lakkautetaan

...
Pohjoismaiden ministerineuvosto on päättänyt, että nykymuotoinen NIKK lakkautetaan 31. joulukuuta 2011 mennessä. Ministerineuvosto myös päättänyt, että joitakin NIKK:in ydintoimintoja jatketaan 2012 pohjoismaisen yhteistyöelimen puitteissa.
...

Homo kirjoitti...

Nais- ja sukupuolitutkimuksen ja -opetuksen verkosto HILMA on julkistanut kannanoton NIKK:in lakkauttamisesta

Homo kirjoitti...

Paula Risikko

Arvoisa rouva puheenjohtaja! Hyvät kuulijat! Yhteistyöministerit päättivät syyskuussa 2011, että Pohjoismaisen tasa-arvotiedon keskus eli NIKK lakkautetaan tämän vuoden lopussa.
...
Evaluaatio osoitti kuitenkin, ettei NIKK ole niin hyvin onnistunut rakentamaan siltaa tutkimusmaailman ja politiikan välille eikä NIKK:iä laajalti tunneta tieto- ja informaatiokeskuksena.
...
Arvoisa puheenjohtaja! Hyvät kuulijat! Tasa-arvoasiain ministerineuvoston arvion mukaan toimivin ratkaisu on se, että edellä esitetyt tehtävät hoidetaan jatkossa yhteistyöelimenä, ei pohjoismaisena laitoksena.
...

Jorma kirjoitti...

Eivätkö he tienneet Mitro Revon härskeistä puheista?

Hiljaiseksi vetää demarinuorten toiminta. Nimettömien syytösten perusteella pitäisi siis ryhtyä johonkin toimiin. Kaiken huippu on vielä se, että syytökset koskevat oikein kaksimielisten puheiden esittämistä. Mistäs lähtien huumori on ollut kiellettyä?

Jorma kirjoitti...

Confusion over boys’ role on girls’ teams