sunnuntaina, marraskuuta 22, 2015

Syy naisten itsekidutukseen

Lauri Malkavaara kyselee Hesarissa seuraavasti:
  • En muista, katsoinko aamulla peiliin. Voi olla, että en ole nähnyt ulkonäköäni päiväkausiin. Peiliin katsominen on turhaa, sillä näky on aina sama. Pesen itseni saippualla ja käytän deodoranttia, mutta muuta en iholleni lisää. Olisinko viime kesänä kerran pannut nenänpäähän aurinkorasvaa?
  • Istun tässä, kirjoitan tätä, ja toinen ihminen kävelee ohi. Panen hänet merkille jo kaukaa, sillä hänen kengistään lähtee terävä, säännöllinen kopina.Jo pelkästä äänestä voi päätellä, mitä eroa meissä on. Hänellä on XX-kromosomit, ja minulla on X ja Y. Hänellä on vaatteidensa alla erilaiset sukupuolielimet, hiukan erilainen ruumiinrakenne ja erilainen ääni. Ilmeisesti myös synnynnäisissä henkisissä ominaisuuksissamme on eroa, mutta onko sitä paljon vai vähän, siitä tiedemiehet ja -naiset eivät ole päässeet yksimielisyyteen.
  • On kuitenkin vielä yksi ero. Ohikulkijani käyttää joka aamu paljon aikaa ulkonäkönsä manipuloimiseen. Hän lisää erilaisia aineita hiuksiinsa ja muotoilee niistä kampauksen. Kasvojensa eri kohtiin hän lisää erilaisia kemikaaleja ja väriaineita. Erityistä huomiota hän käyttää silmiinsä. Niihin lisättäviä aineita voi olla puolen tusinaa. Sitten hän sonnustautuu vaatteisiin, jotka kiristävät ja puristavat mutta tuovat esiin hänen vartalonsa muotoja. Ja lopulta hän vetää jalkoihinsa korkeakorkoiset kengät, vaikka ne sattuvat jalassa ja niillä on vaikea kävellä.
Hänen aamutoimensa ovat niin pitkällinen ja hämmentävä toimitus, että minulla on kaksi kysymystä. Miten sukupuoliero voi olla tässä asiassa niin suunnattoman suuri? Ja miten ihmeessä naiset alistuvat tällaiseen itsekidutukseen?
Vastaus löytyy mm. kirjastani Naisten seksuaalinen valta.

Naisiin kohdistuu pariutumismarkkinoilla paljon suurempi kysyntä kuin miehiin, mikä tarjoaa naisille korkean seksuaalisen arvon.

Korkean seksuaalisen arvon ihmisille muodostuu paine käyttäytyä heidän arvonsa mukaisesti. Hiukan samalla tavalla julkkiksille muodostuu paine esiintyä korkean arvonsa edellyttämällä tavalla.

Jos ihminen on mies, vanha, ruma tai valtavan paksu, seksuaalinen markkina-arvo on lähellä nollaa, eikä motiivia itsensä ehostamiseen löydy helpolla. Kauniillekin naisille tuo aika koittaa yleensä vanhemmiten, jolloin asusteeksi riittävät vanhat pieruverkkarit.

Urheilu-analogia

Malkavaaran kysymykseen voi vastata myös seuraavalla analogialla.
  • Miksi huippu-urheilijat panostavat valtavasti suorituskykynsä manipuloimiseen, mutta tavalliset talliaiset eivät tee sen eteen paljon mitään?
Siksi, koska huippu-urheilija saa suuria hyötyjä kovasta panostuksestaan, mutta tavallinen talliainen saisi vain kipeät pakarat. Samalla tavalla kohtuullisen kaunis nainen saa ulkonäkönsä tuunaamisesta suurta huomioarvon nousua, mutta miehen markkina-arvo ei paljon nollasta nouse pynttäämisen määrästä riippumatta.

8 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Naiset vaalivat kauneutta ja terveyttä, koska se on normi. Syntynyt siitä, että menestyvissä kulttuureissa äitien hyvinvoinnista pidetään huolta.

Nuorilla naisilla toi funktio ilmenee eri tavalla kuin vanhoilla.

Anonyymi kirjoitti...

Että Hesari julkaisee hämmentyneiden, googlettamiseen tottumattomien ihmisten jorinoita, ei ole uutinen.

Anonyymi kirjoitti...

Nartut lihottavat miehiä:

Men eat nearly twice as much pizza when they're eating with women.

Miksi mies ahmii liikaa? Tutkijoiden selitys yllättää | Taloussanomat

Anonyymi kirjoitti...

Meikkaava mies on edelleen tabu – suomalainen YouTube-tähti kulkee Marilyn Mansonin jalanjäljissä
Pietu Lyytiselle meikkaaminen on arkipäivää. Lyytinen tekee sekä fantasia- että kauhumeikkejä. Meikkaava mies on Suomessa edelleen harvinaisuus.

Ile kirjoitti...

Aiemmin tällä viikolla:

Naisaktivismia työnantajan piikkiin

Ile kirjoitti...

Kannattaa katsoa:

Joe Rogan Experience #724 - Christina Sommers

Anonyymi kirjoitti...

Välienselvittely päättyi verisesti – naista epäillään tapon yrityksestä - Rikos - Uutiset - MTV.fi

Monikulttuurisuus ja nainen

Anonyymi kirjoitti...

Julkisen haun sijaan on pistetty headhunterit etsimään naisia miesten sijaan?:

Headhunterit metsästävät nyt rehtoreita – jo neljä naisrehtoria värvätty yritysmaailman tyyliin - Yliopistot - Talous - Helsingin Sanomat