tiistaina, kesäkuuta 02, 2009

Elämää markkina-arvon huipulla

Kaikki on miesten syytä!
Nainen kertoi oman tarinansa: kuinka hän oli teinityttönä ollut mielestään hirvittävän ruma (tyypillinen teinityttötunne). Sitten suunnilleen 17-18 vuoden iässä olivat yhtäkkiä miesten päät alkaneet kääntyä, kun hän kulki ohitse. Huutelua, kohteliaisuuksia, suitsutusta... Kaikkea sitä, mitä seuraa, kun rumasta ankanpoikasesta on yhtäkkiä sukeutunut kaunis joutsen. Huomiota satoi kaikenlaisilta miehiltä, niin nuorilta kuin vanhemmiltakin. Huomion keskipisteenä hänen itsetuntonsa kasvoi ja hän alkoi uskoa olevansa kaunis. Ja vielä enemmän, hän alkoi uskoa olevansa erityisen kaunis ja tavoiteltava kaikkien naisten joukossa, koska huomiota tuli jatkuvasti niin monenlaisilta miehiltä, jopa runsaasti vanhemmilta. En muista enää yksityiskohtia, joita hän kertoi seurustelusuhteistaan 20-30 ikävuosien välillä. Joka tapauksessa nainen myönsi päättäneensä suhteet siihen, että hänellä oli aina tunne, että hän kyllä ansaitsisi parempaa. Että hän saisi varmasti paremmankin miehen.

Sitten totuus oli valjennut niinkin myöhään kuin kolmissakymmenissä: ei hänessä ollut mitään sen erikoisempaa kuin nuoruus. Ja se oli auttamatta ohitse. Huomiota oli satanut vuosien 18-25 välillä, mutta sen jälkeen suunta oli ollut koko ajan alaspäin. Enää pitkään aikaan ei ollut kukaan mies viheltänyt perään.

Kenellekään markkina-arvoteoriaa tuntevalle tämä ei varmasti tule minkäänlaisena yllätyksenä. Mutta ko. naiselle se oli tekstistä päätellen ollut kova kolaus.

Epävarma teinityttö olin joskus itsekin. Muistan kyllä sen ajan, kun perään viheltely ja lähestymisyritykset alkoivat. Ja olihan se hivelevää, erityisesti jos huomio tuli muutamaa vuotta minua vanhemmilta pojilta / miehiltä. Epäilemättä kuvittelin aivan liikoja ulkonäöstäni tuolloin. Vaikeahan on olla uskomatta sellaista, mitä ympäristö koko ajan sinulle kertoo -- tämä pätee niin hyvässä kuin pahassakin.

Mutta muistan myös ajatelleeni, että tuolla tavoinhan miehet käyttäytyvät. Yritin palauttaa itseäni välillä maan pinnalle muistuttelemalla itselleni, että kyseessä ei ollut niinkään minuun yksilönä kohdistuva käytös, vaan tyypillinen miesten käytös nuorta naista kohtaan.

18 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Miestarjoilijat ovat kaikista ammattiryhmistä suurimmassa vaarassa sairastua syöpään, kertoo tuore tutkimus.

"Erityisen paljon syöpiä on miestarjoilijoilla. He ovat kärkisijoilla syövän esiintyvyydessä peräti seitsemässä syöpätyypissä eli kurkunpää-, suu-, maksa-, kieli-, keuhko-, virtsarakko- ja peräsuolisyövässä."

Kuinkakohan paljon etenkin noista peräsuolisyövistä selittyy sillä, että tarjoilijoissa on keskimääräistä enemmän homoja ja kyse olisi anaaliyhdynnästä tarttuneista papilloomaviruksen (HPV) aiheuttamista syövistä. Tiettyjen papilloomavirustenhan tiedetään hyvin jonkinasteisella todennäköisyydellä sairastumisen esimerkiksi kohdunkaula- ja peräsuolisyöpään (samanlainen kohonnut riski on ilmeisesti suun ja nielun syövissä), mutta ainoastaan naisille järjestetään tästä syystä rutiininomaisesti PAPA-kokeita syövän esiasteiden havaitsemiseen ajoissa. Samanlaisia testejä voitaisiin järjestää homomiehillekin, joilla myös samat virukset lisäävät syöäriskiä, mutta eipä ole yhteiskuntaa kiinnostanut tällainen tai kovin paljoa edes asian tutkiminen. Yleensäkin pöyristyttävää kuinka paljon rahaa naisten ennaltaehkäisevään ja muuhun naisten terveydenhuoltoon suoloetaan verrattuna siihen miten vähän miehille tarjotaan.

Homo

Kolmas nainen kirjoitti...

Oudosti lyhennelty tuo lainaus, kun on jätetty pois se varsinainen "miesten syytä"-kohta ja se, miten kirjoittaja itse suhtautui väitteeseen.
Tarkoitushakuista?

Henry Laasanen kirjoitti...

Tuossa jutussa mielestäni on kiinnostavaa se, miten nuorten naisten käsitys omasta korkeasta markkina-arvostaan muodostuu käytännössä. Miesten syyttäminen on sitten eri pointti, mutta ei yhtä kiinnostava.

Anonyymi kirjoitti...

Tyttöjä lellitään matematiikassa, poikia äidinkielessäHomo

Anonyymi kirjoitti...

Terveydenhollossa ei ole ollut riittävästi seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen erityistarpeisiin liittyvää koulutusta. Tämän vuoksi (mukaan lukien mm. asenneongelmat) terveydenhuollossakin työskentelee ihmisiä, joilla on vajavainen tietous eri ryhmien seksitautiriskeistä, niiden ehkäisystä sekä tartuntatautien hoidosta. Miehille ei yleensä tarjota PAPA-koetta, joten sitä pitäisi osata pyytää. Samoin anaaliseksiä harrastavien naisten tulisi osata pyytää PAPA-kokeen ottamista peräsuolesta, mutta harva tuollaista tiedostaa saati sitten kehtaa pyytää. En myöskään tiedä millaisen vastaanoton esim. mies saa pyytäessään PAPA-koetta - riippuu varmaan täysin hoitavasta henkilöstä.

Anonyymi kirjoitti...

Minusta terveydenhuollossa ei ylipäätään ole halua tarjota muutenkaan miehille juurikaan ennaltaehkäiseviä palveluita. Esimerkiksi sydäntautiriskiä kohottaviin piileviin riskitekijöihin voitaisiin haluttaessa puuttua kutsua ajoittaiin massatestauksiin, mutta kovin nihkeältä on vaikuttanut tällaiseenkin ryhtyminen.

Anonyymi kirjoitti...

Women are more unhappy despite 40 years of feminism, claims study

http://www.dailymail.co.uk/femail/article-1189894/Women-happy-years-ago-.html

Miss M ei jaksa kirjautua kirjoitti...

Heh, minä olin ajatellut, että tuo korkean markkina-arvon käsityksen muodostuminen olisi se itsestäänselvyys, mutta ehkä se oli sitä sitten vain naisnäkökulmasta :D

(Ja miesnäkökulmasta sitten taas tuttua kauraa se, mikä minua tuolloin ällistytti: että kaiken voi kääntää miesten syyksi.)

Jorma kirjoitti...

"Äidinkielen arvosanoissa tilanne on päinvastainen. Opetusneuvos Hannu-Pekka Lappalaisen mukaan tyttö ja poika saattavat olla kielitaidoltaan yhtä huonoja, mutta poika saa silti pykälää paremman arvosanan."

Tilanne ei itse asiassa ole päinvastainen, sillä tyttöjen arvosanast ovat molemmissa aineissa parempia kuin poikien. Arvosanojen perusteella muodostuvan keskiarvon perusteella jaetaan opiskelupaikkoja, joten kokonaisuutena tilanne on nimenomaan pojille epäedullinen.

Edellinen opetusministeri Sarkomaa oli muuten kovasti huolissaan siitä, että pojat saavat osaamiseensa nähden liian hyviä arvosanoja äidinkielessä. Hän ei ollut lainkaan kiinnostunut siitä, että matematiikassa tytöt saavat osaamistaan parempia arvosanoja ja että koko järjestelmä on tyttöjä suosiva.

Jorma kirjoitti...

"Esimerkiksi sydäntautiriskiä kohottaviin piileviin riskitekijöihin voitaisiin haluttaessa puuttua kutsua ajoittaiin massatestauksiin, mutta kovin nihkeältä on vaikuttanut tällaiseenkin ryhtyminen."

Aivan. Omituisintahan tässä on, että hieman pidemmän tähtäimen ajattelulla voitaisiin säästää selvää rahaa, mutta kiinnostusta ei vain löydy.

Jorma kirjoitti...

"Women are more unhappy despite 40 years of feminism"

Ehkä paremminkin näin: Women are unhappy because of 40 years of feminism.

Anonyymi kirjoitti...

"Muistan kyllä sen ajan, kun perään viheltely ja lähestymisyritykset alkoivat. Ja olihan se hivelevää, erityisesti jos huomio tuli muutamaa vuotta minua vanhemmilta pojilta / miehiltä. Epäilemättä kuvittelin aivan liikoja ulkonäöstäni tuolloin."

Eihän tuo ole liikoja itsestään kuvittelemista. Jos taas luulottelee että tuo ajanjakso jatkuisi pidempään kuin 5-7 v, on sitä liikojen kuvittelemista.

Ja myös luulottelua on se, että tavallisetkin miehet vain unohtaisivat kuinka näkymättömiä he olivat ikäisilleen naisilleen nuorempina.

- Syltty

Anonyymi kirjoitti...

"Kuinkakohan paljon etenkin noista peräsuolisyövistä selittyy sillä, että tarjoilijoissa on keskimääräistä enemmän homoja ja kyse olisi anaaliyhdynnästä tarttuneista papilloomaviruksen (HPV) aiheuttamista syövistä."

Jussi Halla-Aho varmaan tietäisi kertoa. Hän on toiminut tarjjoilijana ennen kielimiehen ja poliitikon uraansa. Ja kaikki miesasiamiehet ja muut mamu-kriitikot pitävät hänen sanaansa totuutena jota ei saa kiistää.

Jorma kirjoitti...

"Ja kaikki miesasiamiehet ja muut mamu-kriitikot pitävät hänen sanaansa totuutena jota ei saa kiistää."

Mielenkiintoinen väite, joka vaatii sinulta laajoja perusteluja. Lähteitä pöytään, siis.

Luulen muute, että vaikkapa Panu Höglundilla on aika erilainen käsitys tuosta asiasta kuin sinulla.

Jorma kirjoitti...


Leila Palmu tuomittiin pahoinpitelyistä

Jorma kirjoitti...

Vältä näitä ensitreffeillä!
10 pahinta deittimokaa

Anonyymi kirjoitti...

"Ja kaikki miesasiamiehet ja muut mamu-kriitikot pitävät hänen sanaansa totuutena jota ei saa kiistää."

Täysin järjetön väite. Halla-aho on keskittynyt lähinnä yksioikoiseen suoraviivaiseen rasismiin, ja juuri siksi hänellä on kuitenkin pääsy myös valtamediaan, ihan niin kuin Tony Halmeellakin oli. Toisin on esim. minun laitani - agendani ja esiintuomani asiat ovat paljon vaikeampi pala valtamedialle ja vallanpitäjillemme, ja siksi minua sitten "ei ole".


mies jota ei ole,
antti heskala
www.lapsenoikeus.info

Anonyymi kirjoitti...

Oi oi, minkä teit
kun tulit tyttölapsi tänne
maahan käärmeiden
Kiihottavan saastaisena meidät kuorimaan
poimimaan sen pahan omenan, jonka
hautasin
sinne missä käärmeen pesä
tyttölapsi on

He kiersivät kuin kärpäset
sisintäsi; reikää
Nekin, jotka eivät sitä paikkaa
saaneet tietää
Vaikket tyttö ollutkaan mulle sopiva
avaa edes akkuna
ja tule chattamaan

Ja anna mun kertoa,
että mun...
Ja anna mun kertoa,
että mä...
Ja anna mun kertoa,
että vaikka mies olenkin niin
saman olen kokenut


-bmad 2009-

;)