sunnuntai, toukokuuta 25, 2003

"Miehet pelkäävät koulutettuja ja menestyviä naisia!" Kukapa ei olisi kuullut tuota väitettä. Pitääkö väite paikkansa? Osittain pitää ja osittain ei. Miehet tosiaankin pelkäävät menestyviä ja koulutettuja naisia. Miehet eivät kuitenkaan pelkää heitä siksi, että he ovat koulutettuja menestyviä, vaan siksi, että kouluttautuneisuus ja menestyneisyys naisessa korreloi vahvasti muiden miesten hyvin negatiivisina pitämien ominaisuuksien kanssa. Koulutetut naiset ovat vaativampia miestä kohtaan. Koulutetut naiset vaativat suurempaa päätäntävaltaa parisuhteessa.

Useimmille miehille on tärkeää omata suurin osa parisuhteen päätäntävallasta. Mitä vähemmän valtamahdollisuuksia miehellä on ylipäänsä ja mitä vähemmän menestystä miehellä on parisuhteen ulkopuolella, niin sitä tärkeämpää hänelle on valta parisuhteessa. Naisen menestys luo painetta suhteen komentosuhteisiin, jolloinka seurauksena on valtataistelu. Kioskit, jossa on pomo ja työntekijä, toimivat paremmin kuin kioskit, joissa on kaksi pomoa. Jos kaksi pomoa on jostain asiasta eri mieltä ja kummallakin on saman verran päätäntävaltaa, jäädään helposti pattilanteeseen.

Menestyminen nyky-yhteiskunnassa ja työmarkkinoilla vaatii miehistä käyttäytymismallia: Aggressiivisuutta ja kyynärpäätaktiikkaa. Menestyneillä naisilla nuo taktiikat eivät jää pelkästään työmaailmaan. Menestyvä nainen haluaa valtaa myös kotioloissa.

Pitäisikö miesten sitten alistua menestyvien naisten suurempaan valtaan parisuhteessa? Vastaus on kyllä ja ei. Miehen pitää alistua niin, että nainen kokee, että mies ei alistu, vaan että mies toimii niin kuin toimii siksi, että mies on juuri sellainen. Alistuva mies ei ole kiihottava. Liitto alistumattoman miehen kanssa taas on mahdottomuus. Miehen pitää näytellä, että hän ei ole alistuva, vaikka todellisuudessa onkin. Hyvä keino tuon vaikutelman aikaansaamiseksi on harata tarmokkaasti vastaan yhdentekevissä asioissa: "Minä vaadin, että tämä kuppi on laitettava tähän hyllyyn, tai muuten ei hyvä seuraa!"

Ei kommentteja: