sunnuntaina, maaliskuuta 29, 2009

Asevelvollisuus

Onko miesten koulu -mentaliteetti palautettava?
Suomalaiset varusmiehet lihovat, laiskistuvat ja tulevat suorittamaan asepalvelustaan yhä enemmän "netti- ja kännykkäriippuvuuden" kourissa. Olisiko yleiselle asevelvollisuudelle ja sen toteuttamistavalle tehtävä radikaaleja toimenpiteitä? Kysyimme asiaa eduskunnan ryhmäpuheenjohtajilta.

Raimo Vistbackan (ps.) mielestä tietty turvallinen piste on jo ylitetty ja nyt olisi tehtävä paluu entiseen.

- Yleinen asevelvollisuus on säilytettävä ja ns. miesten koulu -mentaliteetti on palautettava, Vistbacka pauhaa.

lauantaina, maaliskuuta 28, 2009

Naisten turvallisuus lähtee omista toimista

”Ei ole järkevää viedä naiselta aikuisen vastuuta”
– Uhrifeminismistä ollaan vihdoinkin pikkuhiljaa luopumassa, kiteytti Vuento. Uhrifeminismillä Vuento tarkoittaa yhä monilla tahoilla vallitsevaa käsitystä nähdä nainen vain uhrina, ja kiistää ajatus uhriksi hakeutumisesta. Vuento on itse saanut kokea naisasia-aktivistien vihan, kun hän on kritisoinut käyttäytymismalleja, joissa useimmat rikokset tehdään, kuten juopuneena vieraiden seuraan menemistä.

Vuentoa arvostelevat sanovat, että naisella on oikeus hakeutua vieraisiin ryyppyseuroihin ilman, että hänen pitäisi joutua pelkäämään raiskausta.
– Onhan lapsellakin oikeus juosta suojatielle ja olettaa, ettei auto aja hänen päälleen, mutta emme me kehota häntä tekemään niin, Vuento vastaa.
Vuento näkee uhrin roolin korostamisessa myös antifeministisiä piirteitä.
– Ei ole järkevää viedä naiselta aikuisen vastuuta.
Rikosylikonstaapelilla on joukko yksinkertaisia ja tehokkaita keinoja välttää vaikeuksia.
– Tehokkain turvatoimi seksuaalirikoksia vastaan on pysyä selvin päin.

–Eräs toimittaja ivaili kolumnissaan, ettei Ruotsin-laivan hytissä kuristettava raiskauksen uhri voi paljoa apua huutaa. Sinä vuonna yhtäkään raiskauksen uhria ei kuitenkaan ollut kuristettu, poliisi kertoo.
Julkisuudessa erityisesti perheväkivallasta puhuttaessa mielikuva puolisoaan hakkaavasta miehestä on yleinen. Marja Vuento muistuttaa kuitenkin, että lapsen pahoinpitelijä on useimmiten nainen.

Eduskunnan naisjärjestöjen yhteistyöelin Nytkis on vastustanut naisten väkivaltaisuuden tutkimista, koska se järjestön mielestä hämärtää kuvaa naisesta uhrina.

In the UK, Sex is a Game of 'Gotcha'

Guru: Naiset ovat parempia johtajia

Keskustan ongelmat ennen ja nyt

Varusmiesliitto moittii aseistakieltäytyjän armahdusta

Silvontaa
Olettaisi että aina valppaat ja terävät feministimme puuttuisivat tähän järkyttävään silvontaan ja pahoipitelyyn, mutta en ole kuullut.

Ensin näytti, että se on miesten vika ja pölinää riitti. Miehet muka varmistivat leikkauksilla, että nainen ei nauti seksistä ja pysyy näin uskollisena. Kun saatiin tietää, että miehillä ei tämän uskomuksen kanssa ole mitään tekemistä, niin pölinä lakkasi: naiset eivät muka voi olla julmia naisia kohtaan?

Kovin on feminismi valikoivaa: jos ei saada miestä nöyryytettyä, niin olkoon epäkohdat?

Keskustan ongelmat ennen ja nyt ja ”Perustimme naisten rikollisjärjestön” IRC-galleria ja lähde.

perjantaina, maaliskuuta 27, 2009

Tasa-arvomies < > Feministi Yle x:ssä

Tasa-arvomies ja Mies maksaa laskun

Tasa-arvoinen mies = vitsi?
Soita ja kommentoi p. 09-148 2822! YleX Tänään n. 12.20.

Naisten puolia muistetaan pitää vahvasti, kun on kyse tasa-arvosta. Mutta olemmeko unohtaneet miehet kokonaan?

Onko mies nyky-Suomessa epätasa-arvoisemmassa asemassa kuin nainen?

Feministi: YleX Aamupalat. Kooste keskiviikon jutuista. Aamuvieraana Anne Moilanen. (kuuntele netissä, alkaa kohdasta 19.10)

Kummalle kotityöt kuuluvat?

Kummalle kotityöt kuuluvat, kun äiti kotona lasten kanssa.
Molemmille: - Kotiäidin työtä on lasten hoitaminen, kotityöt kuuluu molemmille.

- Just näin. Näin kun rupesin miettimään niin kaikki tuttavapiirissä jakavat ja sama malli mun kotona. Perheterapiassa jne aina painotetaan sitä että koti on molempien paikka eikä voi olettaa toisen vaan osallistuvan sen ylläpitoon.

- Kotityöt kuuluvat kaikille, jotka kämpässä asuvat.

- Päivisin äidille ja illalla molemmille.

- Minusta äidin työaika yksin kotona alkaa siitä kun mies poistuu talosta ja loppuu siihen kun mies tulee takaisin kotiin. Loppuilta on yhdessä vastuuta yhteisistä lapsista ja yhteisen kodin kotitöistä. Miehellä ei ole automaattisesti vapaailtaa ja naisella 24h työvuoroa.

- JOS kotiäiti on kotona hoitamassa lapsia, niin miksi ihmeessä hänen pitäisi siinä sivussa hoitaa kotikin? Kotityöt kuuluu molemmille vanhemmille oli heistä toinen töissä tai ei.

Äidille: - Hetkinen. Ymmärsinkö mä nyt oikein. Onko joittenkin mielestä tosiaan vaipanvaihto ja lasten kanssa touhuaminen kotityötä? :o meillä sitä ei kyllä lasketa kotityöks, ei mies eikä minä. Sehän on ihan sama kuin puolison kanssa ajan vietto olis kotityötä. Ei hyvänen aika

- Näyttävät kuuluvan äidille, vaikka molemmat kävisivät töissä. Tai vaikka mies olisi ollut päivän kotona lapsen kanssa ja äiti töissä, niin silti kuuluvat äidille.

- No, mun ex mies ei tehnyt kumpaakaan ja vetosi siihen että hän oli ollut jo koko päivän töissä.

- En mäkään laske lasten kanssa olemista ja niiden hoitamista kotihommiksi (= siivous, ruuanlaitto, pyykit..).

- Meillä asia on ratkaistu niin, että mies maksaa muun elättämisen lisäksi mulle 500 euron korvauksen per kk kotitöiden pääasiallisesta tekemisestä + lastenhoitdón pääasiallisesta hoitamisesta. Tämän lisäksi saan matkoja ulkomaille useita kertoja vuodessa + matkoja kotimaassa.

- Äidille kuuluvat. Ei se mies jaksa käydä töissä jos pitää kotihommatkin vielä hoitaa. Sitten kun äiti menee töihin,niin onhan ne kotihommat sitten jaettava tai äiti ei jaksa!

Naiset kuolaavat rahaa, miehet ulkonäköä

Naiset kuolaavat rahaa, miehet ulkonäköä ja Women more attracted to men in expensive cars

IS-keskustelu: Mökki tuhoaa tasa-arvon

Experts: Abuse doesn't just affect women

torstaina, maaliskuuta 26, 2009

Seksuaalisen häirinnän määritelmä

Tasa-arvolakiin tulossa seksuaalisen häirinnän määritelmä
EU:n komissio on pakottanut Suomen lisäämään tasa-arvolakiin seksuaalisen ja sukupuoleen perustuvan häirinnän määritelmät.

Perjantaina eduskunnalle annettavassa lainmuutoksessa häirinnäksi luetaan ei-toivottu käytös, jolla loukataan henkilön henkistä tai fyysistä koskemattomuutta ja luodaan uhkaava, vihamielinen, halventava, nöyryyttävä tai ahdistava ilmapiiri.

Suomen hallitus yritti luikerrella EU:n komission vaatimuksesta selittämällä, että vaikka tasa-arvolaki ei sisällä häirinnän määritelmiä, niiden sisältö ymmärretään Suomessa EU:n tasa-arvodirektiivin määritelmiä vastaavasti.

Komissio kuitenkin huomautti, että lakien on oltava riittävän tarkkoja ja selkeitä, eikä direktiivin noudattaminen saa perustua pelkästään viranomaisten ja oikeusistuinten tulkintaan. Ihmisten on voitava täysin ymmärtää oikeutensa.

Kyselin taannoin naistutkimuslistalla, mitä seksuaalisella häirinnällä tarkoitetaan ja vastaukseksi sain, että sellaisen kysyminen on "provokatiivista vitsailua ja selän takana nauramista, eikä aikuista tositieteellistä keskustelua!"

Matti Vanhanen lähetellyt vihjailuja yh:lle

Matti Vanhanen lähetti yh-äidille seksivihjailuja! ja Seiskan väite: Vanhanen lähetellyt vihjailuviestejä
Seiskan mukaan Leena on kolmekymppinen, asiakaspalvelualalla työskentelevä "kuvankaunis" nainen. Leenan väitteen mukaan Vanhanen lähetteli hänelle vihjailevia sähköpostiviestejä viime kunnallisvaalien aikoihin.

Vihjailuksi Leena katsoo sen, että Matti vitsaili hymiöiden kera ehdokasnumerostaan, joka oli 69.

Vanhanen kohuviestiensä sisällöstä: Ei sopimatonta

Lonely Cougars

All The Lonely Cougars

Mies rakastuu 8,2 sekunnissa – mutta entä nainen?

Miesasialiike nousee - kirjoja, pamfletteja, väitöskirja ja Miesten tasa-arvo ry.

Mikä tämän sukupuolitarkastelun arvo on?

keskiviikkona, maaliskuuta 25, 2009

Tasa-arvoa?

Miesten työttömyyden kasvu – who cares

Heitä myytti mäkeen

Käräjäoikeus: Leikkausarpi on kosmeettinen haitta tytölle, pojalle ei

Aiheeton syyllistyminen

Ella Soininen:
Kirjastossa käydessäni silmiini pomppasi Henry Laasasen kirjoittama Naisten seksuaalinen valta. Kirja kertoo sukupuolten välisestä tasa-arvosta, siitä miten naisilla onkin käsittämätöntä valtaa. Luin pari sivua eteenpäin ja tulin hyvin vihaiseksi. Miksi? Kirja tuntui syyttävän minua henkilökohtaisesti; käytänkö minä muka seksuaalisuuttani väärin?!

Käykö naisille usein näin? Ei kirjassa syytetä naisia seksuaalisuuden väärin käytöstä. Ei ole mitään mistä syyttää, sillä naisten seksuaalinen valta on laillinen vallan muoto. Kirjassa ei edes juuri puhuta vallan käytöstä, koska naisten seksuaalinen valta on pääasiassa rakenteellista, ja se lankeaa naisille kuin manulle illallinen. Ei sitä tarvitse aktiivisesti käyttää. Yleensä riittää, että pitää huolta ulkonäöstään.

Jos joku kirjoittaa poliitikkojen vallasta, koulun rehtorin vallasta, rahan vallasta, talonmiesten vallasta tms., niin olisi absurdia väittää, että kirjoissa automaattisesti syytettäisiin heitä vallan käytöstä. Syyttäminen tarkoittaa sitä, että joku tehnyt jotain väärin ja hänen pitäisi lopettaa. Toki myös koulun rehtoria voidaan syyllistää hänen hänen vallastaan. Ei siinä tosin olisi paljoa järkeä.

Nyt-liite:
TANSSII TÄHTIEN KANSSA -ohjelmasta ensimmäisenä pudonnut koomikko Simo Frangen ei koe olevansa huumorin vanki, sillä paremminkin hänen avopuolisonsa luonnetta kuvaa feminismi.

"Poikakaveri hakkaa mua" ja Maija tietää, milloin on viisain olla näkymätön

Ovatko naiset miehiä arvokkaampia?

tiistaina, maaliskuuta 24, 2009

Naiset selviytyvät

Yt-rumban selviytyjä: Nainen

Tutkimus: Eduskunnan asiantuntijoista vähemmistö naisia

Tausta: Moilanen sanoi Loka-Laitiselle, että maailman parhaat tutkijat ovat todenneet Kristiina-instituutin tieteellisen tason loistavaksi (6/7 pistettä). Arvosteluhan löytyy täältä. Viiden arvioijan joukossa mm. feministit Nancy Cott ja Martha Nussbaum.
1 Scientific quality of the research
Rating (1–7): 6

The Committee was very impressed with the Christina Institute’s research environment and academic activities. It should be said at the outset, however, that the rating of is based on the academic activity overall (so far as we could perceive it), rather than principally on the quality of research publications and doctoral theses. This is because we were able to read so few of the research publications, the great majority being in Finnish.

Naistutkimuksen gradupalkinto 2008

Naistutkimuksen gradupalkinto 2008

Iida Riekko: "Minäkin olen täällä löyhkäämässä" : Etnisyyden ja ruumiillisuuden representaatiot Veronica Pimenoffin romaanissa Maa ilman vettä:
Olen tulkinnut romaanin päähenkilöt allegorisiksi hahmoiksi, jotka edustavat kotimaitaan ja -mantereitaan. Näihin henkilöhahmoihin kiteytyy ominaisuuksia, jotka tavataan hahmottaa stereotyyppisiksi Euroopalle ja Afrikalle. Etnisyys representoituu paitsi Kristiinan ja Sofia Elenan tyypitellyissä luonteenpiirteissä ja käyttäytymismalleissa myös heidän ulkonäkönsä kuvauksessa. Kristiina kuvataan korostetun vaaleana ja Sofia Elena korostetun mustana, minkä voi tulkita kommentoivan imperialistiseen diskurssiin liittyvää binaarista ajattelua. Myös romaanin miehet ovat tulkittavissa allegorisiksi hahmoiksi: Kristiinan mies Otto edustaa vaimonsa tavoin vaurasta Eurooppaa, amerikkalainen pohatta Mark Hunter Yhdysvaltoja ja sen mahtia ja Kristiinan nuoruudenrakastettu Abdel läntistä kuvitelmaa eksoottisesta Orientista.

Ruumiillisuus korostuu romaanissa seksuaalisuuden, sairauden ja väkivallan kuvauksissa. Kristiina on seksuaalinen toteuttaja, jonka kokemus omasta ruumiista määräytyy pitkältä eroottisten kokemusten perusteella. Sofia Elenaa taas ei kuvata seksuaalisena hahmona, vaan hänen kehonsa kuvausta hallitsee sairaus. Koska Sofia Elena on allegorinen hahmo, hänen ruumiinsa voi rinnastaa mantereeseen ja sitä riuduttava sairaus prosesseihin, jotka tunkeutuvat yhteiskuntien rakenteisiin ja nakertavat niitä sisältäpäin: hallitsemattomaan kansainväliseen muuttoliikkeeseen, rikollisuuteen ja terrorismiin.

sivu 57:
Kristiinan ura- ja tiedeorientoituneita piirteitä voi tarkastella vertauskuvina koko länsimaiselle (luonnon)tiedetraditiolle arvoineen ja pyrkimyksineen. Esimerkiksi Kristiinan himo sammakoihin on tulkittavissa allegoriaksi sille, kuinka jotkut länsimaiset toimijat pyrkivät taloudelliseen hyötyyn, vaikka se merkitsisi muiden mannerten luonnonvarojen riistämistä.

sivu 65:
Kristiina hyödyntää fyysistä viehättävyyttään ja viettelevyyttään vallankäytön keinona. Sekä mennessään tapaamaan Markia saadakseen himoitsemansa kivisammakon että mennessään tapaamaan Antoniota saadakseen salakuljetetut myrkkysammakot Kristiina kaunistautuu huolellisesti, ja kertoja kuvailee yksityiskohtaisesti ulkomuotoaan. Kristiina tuntuu ajattelevan, että näyttämällä naiselliselta ja viettelevältä hän voi saada tahtonsa läpi.

Tyottömyys iski miehiin

Työttömyys iski miehiin ja nuoriin
Miesten työttömyysaste on noussut vuoden 2008 helmikuusta 2,3 prosenttiyksikköä 8,1 prosenttiin. Samaan aikaan naisten työttömyysaste on pysynyt ennallaan 7 prosentissa. Miehiä oli helmikuussa työttömänä 30 000 ja naisia 3 000 enemmän kuin vuosi sitten, kertoo Tilastokeskus.

Miehillä useammin ulosottovelkoja
Ulosottovelat keskittyvät vahvasti miehille. Viime vuoden lopussa ulosottovelallisia miehiä oli 136 000 ja naisia 69 000. Miesten keskimääräinen ulosottovelka myös suurempi, 20 000euroa, kun naisten keskimääräinen ulosottovelka oli 9 000 euroa.

Miehisyys häiriötila?

Onko miehisyys häiriötila?

Kysely: Naiset asettavat perheen uran edelle

Pitääkö tytölle/naiselle tarjota?
- Tarjoatteko naiselle/tytölle kun olette ensimmäisillä treffeillä (alle neljännet) tai iskemässä? Taustalla että vähän loukkannuin kun mies ei tarjonnu edes kahvia. En antanut sen näkyä, mutta huomaan sen painavan vaas kun punnitsen miestä.

- Eka kerta treffeillä nettitutun kanssa oli minulle pieni pettymys. Kahden toisilleen vieraan tapaamisessa on aivan luonnollista,että molemmat maksaa itse oman ruokansa. Yllätys oli tapa,jolla mies toi julki asian. Tarjoilijan ottaessa tilauksen,mies töksäytti "lasku sitten erikseen". Se tuli sellaiseen äänensävyyn,että saatoin tulkita sen "minähän en sinun ruokaasi maksa!!" En ehtinyt itse sanoa asiaan mitään. Tuli mieleen,että kyseessä "ammattitreffeilläkävijä" eli tietää miten nainen saadaan huomaamaan,että tapaaminen ei merkitse pitemmän päälle mitään. No,se tuttavuus loppui lyhyeen. Jonkinlaisia käytöstapoja odotan vieraammaltakin ihmiseltä.

maanantaina, maaliskuuta 23, 2009

Älykästä pohdiskelua miehistä ja tasa-arvosta

Matti Laitinen: Tulta munille todelliselle tasa-arvolle:
Pyykkejä ja ikkunoita pestessäni kuuntelin tahattoman huvittavalta kuulostavaa `Tulta munille´- feminististä YLE Radio 1:n ohjelmaa 21.3.2009. Siitä tuli oikein nostalginen olo, aivan kuin olisin ollut 1970 – luvulla.

Silloin taistolaisten (kommunistien Moskovalle lojaali siipi) väite oli, että jos et ole puolellamme, olet meitä vastaan. Saman tien olet neuvostovastainen.

Lapsenlapsia kyyditessäni kuuntelin myöhemmin aivan toisenlaisen radio- ohjelman, YLE Radio 1:stä senkin. Eve Mantu ´Kaapinpaikka´- ohjelmassa jututti Miesten tasa-arvoyhdistyksen puheenjohtajaa Juuso Ernoa ja varapuheenjohtajaa Pasi Malmia.

Ohjelmat erosivat kuin yö ja päivä toisistaan. Hyvä sinänsä että kanava sallii kaikenlaista. Siinä kun ´Tulta munille´ - ohjelmassa oikeastaan kaikki muut kuin ohjelman tekijät ovat väärässä, niin Mantun ohjelmassa puhuttiin älykkäästi pohdiskellen miehistä ja tasa-arvotyöstä yleensä.

Puolueet innostuvat miesohjelmista

Oikeusministeriö suunnittelee oikeusministeri Tuija Braxin johdolla uutta lakia yhteistalouden purkamisesta avoliiton päättyessä.

Isät luistavat vastuusta

Tutkimus: Ruotsi yhä kaukana vanhempien tasa-arvosta
Tasa-arvon mallimaaksi usein kehuttu Ruotsi saa varsin kehnon arvosanan vanhempien tasa-arvoa mitanneessa tutkimuksessa. Sen mukaan nykytahdilla vie vielä 50 vuotta ennen kuin isät ja äidit ovat aidosti tasa-arvoisia lasten- ja kodinhoidossa.

Svenska Dagbladet -lehti kertoi sunnuntaina ammattijärjestö TCO:n tutkimuksesta, jonka mukaan isät luistavat vastuusta etenkin, kun toisen vanhemmista pitäisi jäädä töistä kotiin hoitamaan sairasta lasta. Kehitys on ottanut takapakkia kahden viime vuoden aikana.

Trying to avoid trouble is a ridiculous reason to cry 'rape'

Businessman suffers brain damage after assault over false rape claim

Men in the classroom

sunnuntaina, maaliskuuta 22, 2009

Syrjäseudun poikamiehet

Syrjäseudun poikamiehet hakevat vaimoja jättisokkotreffeillä Espanjassa:
Vitigudinoa vaivaa huutava naispula. Sitä ympäröi harvaan asutulla seudulla toinen toistaan mitättömämpien kylien joukko. Ne kaikki kärsivät maaltamuuton seurauksista.

Naisten karavaaneiksi kutsutut sokkotreffit ovat madridilaisen järjestön kunnianhimoinen hanke tyhjenevien kylien kansoittamiseksi.

"Tämän seudun tytöt eivät halua kuulla puhuttavankaan meistä kylien porukoista, vaikka tarjoaisimme heille kultaa", harmitteli viisikymppinen karjankasvattaja José Antonio Casado, joka asuu veljensä kanssa kahdestaan sukutilalla.

Miehet maksoivat osallistumisesta 50 euroa, naiset 18. Lounaalla paellaa ja kananpoikaa syötiin väkinäisessä ilmapiirissä. Naiset saivat kestää härskejä flirttejä humaltuneimmilta miehiltä. Ujoimmat vilkuilivat heitä vaivihkaa alta kulmain.

Moilasen manifesti 12.Sovinistin kärsimykset!
(Kannattaa kuunnella, kuinka Loka-Laitinen vie Moilasta) ja Tulva onkin hyvä lehti, ja Moilanen on päätoimittajana nainen paikallaan.

Miehiltä kielletty!

lauantaina, maaliskuuta 21, 2009

Palkkaerojen kaventamistavoite ei toteudu

Tasa-arvovaltuutettu: Palkkaerojen kaventamistavoite ei toteudu

Haluan rakastella sinua

Miksi Hännikäinen jäi ilman
Hännikäisen (ja Laasasen) puheenvuorot ovat kuitenkin tärkeitä jo siksi, että ne osoittavat yksilöpsykologisoivan näkökulman onttouden. Samaan tapaan kuin työttömyys ei vähene sillä, että koulutetaan työttömistä parempia työnhakijoita, iskutaitojen opettaminen Hännikäisen kaltaisille ujoille pojille ei muuta mitään. Opetettu ehkä saa, mutta sitten joku toinen jää ilman. Hännikäisenkään tuskin tarvitsee olla kauan ilman, kun on telkkariinkin päässyt. Jos et voi tuhota yhteiskuntaluokkia, yritä sosiaalista kohoamista.

perjantaina, maaliskuuta 20, 2009

Nainen on perheen operatiivinen johtaja

Nainen putoaa aika-ansaansa:
Tammelinin väitös näyttää todeksi sen, minkä moni tietää. Nainen on perheen operatiivinen johtaja. Nainen järjestää yleensä perheen kaikki aikataulut. Mikäli tehtävä pysyy vain naisilla, Tammelin näkee riskin miesten ja naisten epätasa-arvon kasvulle.

Kommentti: Meillä emäntä päättää aina aikataulut, koska jos itse sen tekisin, niin seurauksena olisi jatkuvaa piipitystä. Siispä kuuntelen ohjeet ja joustan niiden mukaan omat menoni, niin pääsee paljon vähemmällä. Miten tästä joku sitten kehittää sen johtopäätöksen, että naisten asema tällaisesta heikkenee, menee kyllä täysin yli hilseen. Varma asia on, että jos vallitseva käytäntö olisi toisin päin, niin siitäkös vasta alistamissyytöksiä feministipiireissä tulisikin.

Lapsiperhe kaipaa joustoa työpäivään (20.03.2009):
Tammelin muistuttaa mahdollisuudesta jäädä perhevapaille tai lyhennetylle työajalle. Varsinkin isät käyttävät niitä melko vähän. Viime aikoina on vaadittu naisten jäämistä kotiin. Tutkija oudoksuu yksisilmäisyyttä, jonka mukaan kaikkien perheiden pitäisi noudattaa samaa mallia. –Naisten jääminen kotiin on uhka tasa-arvolle. Toivon mieluummin, että perhevapaat jakaantuvat tasapuolisemmin sukupuolten välillä.

Puolueet innostuvat miesohjelmista

Puolueet innostuvat miesohjelmista
Miesasia on nousemassa vahvemmin puolueiden tasa-arvo-ohjelmiin. Vasemmistoliitto laatii ensimmäisenä suomalaispuolueena miespoliittista ohjelmaa. Myös vihreät ovat perustaneet miesliikkeen.

Väitöstutkimusta miestasa-arvosta ovat tehneet muun muassa Pasi Malmi ja Henry Laasanen, jotka ovat tammikuussa perustetun Miesten tasa-arvo -yhdistyksen puuhamiehiä. Mukana on myös Mies vailla tasa-arvoa -antologin toimittanut Hannu T. Sepponen.

Miespolitiikalle on varmasti tilausta ja se on syntynyt aidosta tarpeesta, mutta kyllä ennemmin naispoliittista ohjelmaa tekisin, summaa keskustan varapuheenjohtaja Tuomo Puumala (kesk.).

Keskustassakin on väläytelty miesverkostoa, mutta ajatus ei ole saanut tuulta alleen. Myös SDP:n puoluesihteeri Ari Korhonen sanoo, ettei "ole perustamassa demarimiehiä".

- Isän rooli on muuttunut aidolla tavalla ja asiat nousevat herkemmin keskusteluun. Hyvä että vasemmisto ja vihreät ovat tarttuneet tähän, mutta en ryhtyisi hehkumaan, Korhonen (sd.) kommentoi.

Kokoomus haluaa sanoutua irti ohjelmista ja "tehdä tasa-arvoista politiikkaa".

- Meillä ei ole aistittu, että miesasiaa puuttuu agendalta, mutta osallistumme mielellämme keskusteluun, toteaa kokoomuksen puoluesihteeri Taru Tujunen (kok.).

Ministeri Wallin Ministeri Wallin Canth -viikon seminaarissa
Kun tarkastelemme talouskriisin globaaleja vaikutuksia tai elvytystoimia, sukupuolinäkökulma tulee ehdottomasti muistaa. Naisten asemaan tulee kiinnittää erityistä huomiota talouskriisissä esimerkiksi omistusoikeuksien ja työehtojen osalta.

Lisäksi naisten yhteiskunnallisen vaikutusvallan ja osallistumisen lisääminen on ensiarvoisen tärkeää, jotta heillä on mahdollisuus vaikuttaa taloudellisen taantuman aikana tehtäviin, elvytystä ja elvytystoimien kohdentamista koskeviin päätöksiin. Valitettavasti globaalilla tasolla on naisten osuus ja vaikutusvalta taloudellisessa päätöksenteossa kasvanut hitaasti.

Aiempien lamakausien vaikutukset naisten asemaan ovat olleet vakavat ympäri maailmaa. Vaihtoehtojen vähyyden vuoksi naiset ovat päätyneet alipalkattuihin ja aliarvostettuihin töihin. Naiset irtisanotaan monissa maissa miehiä herkemmin, sillä miehet nähdään perheen elättäjinä ja näin ensisijaisesti oikeutettuina työpaikkaan.

Talouskriisin vaikutukset ulottuvat myös koulutukseen. Perheen varojen vähentyessä tytöt otetaan helpommin pois koulusta auttamaan kotona, millä on pahimmillaan pitkäaikaiset rakenteelliset seuraukset naisten koulutustasoon.

Antifeministin onnen päivät
Suomessa on näemmä taas kömpinyt esiin uusi kierros miehiä, joiden mielestä suomalaiset miehet ovat sorrettuja, koska suomalaiset naiset pihtaavat sängyssä ja jyräävät uralla. Feminismi, se se aina toimii miestä vastaan. Ei voi kuin ihmetellä: mitä jepet horisee? Feminismihän on miehen paras ystävä.

- Vihreä miesliike ry:
Nuorten miesten työttömyys ei merkitse vain kustannuserää, vaan syö koko yhteiskunnan tulevaisuutta. Työuran alussa tapahtuva syrjäytyminen uhkaa myös jäädä pysyväksi.

Viime laman huonosta hoidosta on otettava opiksi. Syrjäytyneisyyden torjuminen edellyttää kiireisiä toimenpiteitä. Vihreä miesliike ehdottaa, että miesten työttömyyteen ja naisia suurempaa syrjäytyneisyyteen suhtaudutaan tasa-arvokysymyksenä, ja sitä pitää hoitaa myös tasa-arvotyöhön kohdennetuilla varoilla.

Naisten euro saattaa ollakin 80 senttiä, mutta miesten vuosi on 11 kuukautta, elinikään suhteutettuna. Jos kehitykseen ei puututa, miesten vuosi uhkaa käydä entistä lyhemmäksi.

Sukupuolijärjestelmän ruotimista

torstaina, maaliskuuta 19, 2009

Puolueet ajavat miesasiaa (TV)

Yle Areena: TV2 Torstai klo 18.50 19.3.2009: (alkaa kohdasta 6.30)
Puolueet perustavat miesjärjestöjä.

Huom. kuvituksena käytetty filmimateriaali, joka esitteli juoppoja. Tuomo Puumala (kesk.):
"Kyllä miesten äänelle on tilausta, mutta korostaisin, että kyllä meidän miesten ääni kuuluu hyvin, mutta naisten äänen esiin tuomisella julkisilla areenoilla on vieläkin erittäin suuri tarve".

Irrallisia
Kuka hiivatti oikeasti haluaisi kumppanin, joka arvostaisi sinussa vain rahaa, tavaraa, asemaa tai urheilusuosituksia, joiden vaikutusta naisiin Henry Laasanen pitää muuten aivan kummallisen merkittävänä? Kaiken lisäksi nämä pseudotieteilijät antavat sitten vielä teoksissaa ohjeita nuorille miehille kuinkan saadaan varmasti seksiä tyyliin tällainen urheiluharrastus, tällainen ammatti tai tällaiset vuositulot. Ihan vaan näin sivumennen sanoen, eikö tällainen paskanpuhuminen ole aika epäeettistä toimintaa? Kaikenmaailman materialisteja ja kiipijöitä sitä kylkeensä tällaisin ansioin hyvin suurella todennäköisyydellä saa, mutta miksi se olisi tavoittelemisen arvoinen asia? Eikö sitä mieluummin ottaisi kumppanikseen henkilön, joka on kykenevä pitämään huolen itsestään ja hakee omaa menestystä tai haluaa tulla toimeen omilla ansioillaan omien kykyjensä mukaan sen sijaan että ottaisi siipeilyn elämänstrategiakseen?

Poikien huono imago

Research finds negative stories in the press make teenage boys frightened of each other
The portrayal of teenage boys as "yobs" in the media has made the boys wary of other teenagers, according to new research.

Figures show more than half of the stories about teenage boys in national and regional newspapers in the past year (4,374 out of 8,629) were about crime. The word most commonly used to describe them was "yobs" (591 times), followed by "thugs" (254 times), "sick" (119 times) and "feral" (96 times).

Other terms often used included "hoodie", "louts", "heartless", "evil" "frightening", "scum", "monsters", "inhuman" and "threatening".

The research – commissioned by Women in Journalism – showed the best chance a teenager had of receiving sympathetic coverage was if they died.

The vast majority of stories about teenage boys centred on crime and drugs. Sport and entertainment barely got a look-in and, even more depressingly, when they did, the majority of the coverage was neutral or negative.

Tasa-arvon päivä

Naisten palkka-ale jatkuu

Rohkea -palkinto Tapio Bergholmille

Naantalilainen Tuulikki Kurki vaatii tasa-arvoa tanssipaikoille.

Palkkatasa-arvo toteutuu

Tasa-arvoa kilpakentille
Väitän, että miesten kohdalla ulkonäöllä ei ole niin suurta merkitystä kuin naisten. Mies saa olla pelikentällä rähjäinen, haiseva, likainen ja takkutukkainen, mutta silti hän voi saada arvostusta, jos on urheilullisesti lahjakas. Jos naisurheilija puolestaan on epäsiisti, hänet todennäköisesti lytätään maanrakoon ja haukutaan ällöttäväksi rumaksi lehmäksi, joka ei edes osaa urheilla, vaikka hän olisi oikeasti kuinka etevä tahansa.

keskiviikkona, maaliskuuta 18, 2009

Palomiesten eläkeikä

Naisasialiitto Unionin uusi puheenjohtaja Henna Leppämäki on huolissaan siitä, miten talouden taantuma vaikuttaa naisten asemaan.

Entä kun miestä lyödään?

Kiviniemi ei aio alentaa palomiesten eläkeikää

Teinien nakukuvista tuli villitys

Girl Enjoys Male Attention, but Boston Herald Needs to See Her as Victim of 'Textual Harassment'

Lay off men, Lessing tells feminists: Novelist condemns female culture that revels in humiliating other sex

Blogilistan kärki

Kun tämä blogi liittyi blogilistalle, listalla oli 200-300 blogia. Nyt siellä on yli 20 000. Katselin pitkästä aikaa luetuimmat listan kärkeä. Silmämääräisesti katsottuna lähes kaikki kärkipään (35 ensimmäistä) luetuimmat blogit ovat 17-27-vuotiaiden naisten ylläpitämiä muotiblogeja. Kärjellä näyttäisi olevan n. 10 000 lukijaa viikossa. Jossain vaihessa blogislistaa dominoivat käsityöblogit, mutta nyt nekin on syrjäytetty.

Rupesin (taas) miettimään, kuka noita muotiblogeja lukee? Nuoret naiset? Onko miehiä mukana lukijoissa ja kuinka paljon? Kommenttiketjut näyttävät pikaisen vilkaisun perusteella suunnilleen tältä ja tältä tai tältä. Juoni on se, että blogin pitäjä laittaa päällensä housut tai kengät tai jotain muuta vastaavaa, ottaa itsestään kuvia ne päällä ja toiset naiset kehuvat kommenttiosastolla, kuin ihqut nuo vaatteet ovat. Täytyy myöntää, että en täysin ymmärrä naisia. Eikö mieluummin kannattaisi mennä vaikka Osmo Soininvaaran blogiin keskustelemaan politiikasta?

Tämä on jotenkin yhteydessä sille ilmiölle, että kauppojen lehtihyllyn kuvissa on muotitietoisia naisia. Olen laskeskellut S-marketissa käydessäni, että jos kassan vieressä olevassa lehtihyllyssä on 17 lehteä, niin n. 15:ssä niistä on nainen kannessa. Kerran tosin oli Nykäsen ja Janne Ahosen ryyppäämisestä juttu seiskan kannessa.

tiistaina, maaliskuuta 17, 2009

Äitien äiti

Äiti vetoaa naisiin: Antakaa pojalleni seksiä!
Rouva Baxter on adoptoinut neljä poikaa, joilla jokaisella on Downin syndrooma.

Hänen mukaansa ihmisiä ei saisi kohdella erilailla.

- Miksi nämä ihmiset pidetään erillään muista, kun heillä kuitenkin on samat tunteet, halut ja ajatukset kuin niin kutsutuilla "normaaleilla" ihmisillä?

- Otolla on samat odotukset kuin kenellä tahansa. Jos hän ei löydä itselleen tyttöystävää, tulen hyvin surulliseksi, koska olen aina vakuuttanut, että hän on aivan kuten kaikki muutkin.

Otto sai taivuteltua äitinsä tyttöystävän etsintään, epäonnistuttuaan ensin kolmen vuoden ajan itse tehtävässä.

- Tavoitteeni on löytää tyttöystävä. Haluan saada seksiä. Etsin tyttöystäviä mistä päin vain.

Rouva Baxter on aktiivinen kampanjoija Downin sydroomasta kärsivien puolesta.

- Pojan huone on täynnä kondomeja, joita hän ostaa aina mennessään pubiin kavereidensa kanssa. Myös hänen pornokokoelmansa on hämmentävän laaja, ihastelee ylpeä äiti.

Lucy Baxter looking for volunteers to sleep with son Otto who has Down ja 'Will anyone sleep with my Down's syndrome son?' Mother makes appeal for a lover for 21-year-old Otto

Miehet haluavat paikkansa tasa-arvotyössä
Yle radio 1 Kaapin paikka: Keskiviikko 18.3. klo 12.15-12.35, toinen lähetys lauantaina 21.3. klo 17.40

Miehen ennuste ei ole ruusuinen

Miehen ennuste ei ole ruusuinen (Kirjoittaja on Oulun yliopiston kirjallisuuden emeritaprofessori.)
Runoilija Timo Hännikäinen sanoo teoksessaan Ilman. Esseitä seksuaalisesta syrjäytymisestä (2009), että puutos johtuu perheen alasajosta. Sen aloittivat takavuosikymmenien uusvasemmistolaiset vapaine rakkauksineen ja täydensivät nykyiset uusliberalistit kilpailuttamisideologioineen. Tytöt valitsevat kylmästi parhaimmat.

Tällaista ikänaista pakkaavat hymyilyttämään moiset seksuaalisen tasa-arvon uustulkinnat. Naisethan ovat maailman sivu saaneet virua tyrkyllä ja seinäkukkasina. Eikä ole huudettu valtiota apuun, niin kuin Hännikäinen tekee ehdottaessaan vakavalla naamalla naisten yleistä seksipalvelua.

Asioitten suhteuttamiseksi: tilastojen mukaan suomalaisista yksineläjistä 55 prosenttia on naisia, yleensä iäkkäitä ja usein myös köyhiä.

Tulojen ja koulutuksen merkitys

Laillinen seksinmyynti

Unemployment could lead to rise in male crime

Oven Pride is “so easy - a man can do it”.

Women as breadwinners: The great American role reversal?

Selling sex legally in New Zealand
Ask New Zealand sex workers what they think of Swedish-style strictures, and the response is overwhelmingly negative.

"Whether you're prosecuting the men or the girls, you're still prosecuting the business," says "Lucy", 23, from Wellington.

Lucy works in Bon Ton, an exclusive establishment in the capital where an hour-long session costs NZ$400 (£140; $200). She says the reform has given her the opportunity to work for a legitimate business in a safe environment. "I make twice what I was earning in retail. I am appreciated by customers and my boss. I can work whenever I want to - it's by far the most gratifying work I've ever had," she says.

maanantaina, maaliskuuta 16, 2009

Isättömyys

Isät ja yhteiskunta
Suomessa on käynnissä yhteiskunnallinen kokeilu missä "tasa arvon" -savuverhon takaa pyritään luomaan äärinaiskeskeinen yhteiskunta. Tähän yhteiskuntamalliin kuuluu ajatus siitä että naisen on saatava aina valita oman tahtonsa mukaan. Lasten hankinnassa se tarkoittaa täydellistä äidinvaltaa jossa isyys on kutistettu pankkikortin ja keittiökoneitten tapaiseksi äidin resurssiksi jonka kukin äiti saa halutessaan käyttöönsä, ja jos hän ei halua niin yhteiskunta korvaa asian joka tapauksessa.

Politiikan selkeimpiä esimerkkejä on lapsen edun muuttaminen täysin naisen eduksi joka lastensuojelussa ja perhetyössä tarkoittaa lapsen unohtavaa naistensuojelua ja naistyötä. On käsittämätöntä että tämänkaltainen sukupuolinen rasismi voi olla osa yhteiskuntaamme.

Isättömyys lisääntyy nopeasti

IS-keskustelu:
- Ei Suomessa ole 20000 isätöntä lasta, tuo on tilastoharha. Monessa tapauksessa lapsen äiti ja isä sopivat ettei äiti "tiedä" isää. Äiti saa elatusapua kaupungilta ja isä maksaa pimeästi elatusmaksua. Kaikkien kannalta hyvä järjestely, varsinkin silloin kun isä on perheellinen mies.

- Tuttuni erosi paperilla (vaimo ei saanut töitä ja putosi peruspäivärahalle) asuvat edelleen yhdessä vaikka miehellä on osoitteena kaverin osoite, kun on reissumies muutenkin, näin vaimo voi elää yksinhuoltajana kotona hoitaen omia lapsiaan hyvillä tuilla ja jos ei riitä ukko kantaa lisää rahaa päivärahareissuilla.

- Nykyjään on niin, että isyyttä ei kannata tunnustaa jos pariskunta on työtön. Äiti saa lapselle elatustukea sossusta eikä isältä voida ulosmitata elatusmaksuja. Usein perhe elää omissa vuokra-asunnoissaan, joten toista asuntoa voidaan vielä vuokrata pimeillä markkinoilla. Kysymys on tukien maksimoinnista. Lastensuojeluviranomaiset kyllä tietävät asiasta ja yrittävätkin parhaansa mukaan houkutella äitiä paljastamaan lapsen isä. 20 000 äitiä on pysynyt lujina kun eivät ole isää paljastaneet.

- Vuosi sitten,juuri ennen joulua mieheni ystävä sai puhelun,jossa vuosien takainen yökerhoillan tuttavuus ilmoitti että miehellä on 4 vuotias tytär. Tämä sekoitti miehen nykyisen parisuhteen ym. suhteet pitkäksi ajaksi. Lopulta mies sai yksinhuoltajuuden lapseen, sillä nainen/lapsen äiti todettiin epätasapainoiseksi henkilöksi. Tässä siis yksi tarina siitä miten naiset pimittävät tietoa lapsen isätä! Miehillä siis hyvin vähän oikeuksia.

Playing fertility roulette: Kate Spicer explains why getting pregnant after a one-night stand would be a happy mistake

sunnuntaina, maaliskuuta 15, 2009

Uroksista ylitarjontaa

Sinkkuja tahtomattaan: 30-50-vuotiaista uroksista on ylitarjontaa
Miesten on vaikea löytää paria, sillä 30-50-vuotiaista uroksista on ylitarjontaa. Tämän ikäisiä miehiä on noin 30 000 enemmän kuin naisia.

Valoa kajastaa kuitenkin putken toisessa päässä, sillä yhä useampi keski-ikäinen ja ikääntynyt uskaltautuu uuteen parisuhteeseen. Iäkkäiden solmimien avioliittojen määrä on kymmenen vuoden aikana kaksinkertaistunut.

- Tässä vaiheessa onkin sitten miesten markkinat, nauraa Rotkirch.

Naiset elävät pidempään, joten vetreillä ikäsulhoilla on mistä valita.

ATM:n Pitää vain yrittää selvitä hengissä 70-vuotiaaksi, niin jo markkinat helpottuvat.

lauantaina, maaliskuuta 14, 2009

Vihreä miesliike on syntynyt!

Vihreät perustivat miesliikkeen
Vihreä miesliike haluaa edistää tasa-arvon toteutumista kaikilla elämänalueilla niin Suomessa kuin globaalisti sielläkin, missä yksilöiden tasa-arvo on vasta kaukainen haave. Emme hyväksy sukupuolisia kaksoisstandardeja hyödyttivätpä ne tilannekohtaisesti miehiä tai naisia.

Vihreä miesliike rakentaa yhteiskuntaa, jossa niin miesten kuin naistenkin yhdenvertaisuus vahvistuu. Sukupuolijärjestelmien politisoiminen on avartanut naisten sukupuoliroolia. Haluamme ulottaa saman edistyksen myös miehiin. Emme pidä miesten perinteistä asemaa etuoikeutena, vaan painolastina, josta miesten on syytä vihdoin vapautua. Purkautuvan miesvallan tilalle haluamme kaikkien yksilöiden tasa-arvoista kumppanuutta kaikilla elämänalueilla.

Miesten kriisipiste

perjantaina, maaliskuuta 13, 2009

Kotiäitien maa

Moilanen:
"Nuorten naisten suurin ongelma tässä maassa on pätkätyöläisyys ja masennus. Mitä hallitus on tehnyt näiden ongelmien poistamiseksi? Ei mitään. Keski-ikäisten naisten ongelma on, että he eivät etene"

Suomesta on tullut kotiäitien maa:
Alle kolmivuotiaiden kotihoitoa tuetaan niin, ettei työ matalapalkka-aloilla edes houkuttele.

Tötteröt täynnä tasa-arvoa

Hyvännäköinen nainen

IS: Hyvännäköinen nainen tempaisi tuopilla päähän:
Epäilty on noin 25-vuotias, silminnäkijöiden mukaan hyvännäköinen nainen, tiedottaa Lahden poliisi.

Huh, huh. Hetken jo pelästyin, että tekijä olisi ollut vähemmän hyvännäköinen.

Miesten europarlamentti
Seuraavista luvuista on jätetty pois naisten oikeuksien ja sukupuolten tasa-arvon valiokunta, jonka jäsenistä 91% on naisia.

Why do we still expect men to pay more in relationships

Obama’s New ‘Council on Women’ Seen As Vehicle to Promote Feminist Agenda

Seksuaalinen häirintä

Poliisi TV:ssä käsiteltiin seksuaalista häirintää leimaamalla stereotyyppisesti keski-ikäisten miesten lähestymiset seksuaaliseksi häirinnäksi. "Häirintä riippuu hyvin paljon ajasta, paikasta ja häiritsijästä. Vanhempien miesten huomio oli lähes poikkeuksetta nuorista vastenmielistä. Ikäero kohteen ja tekijän välillä määrittelee sitä, miten kokemus tulkitaan. Milloin poliisille kannattaa ilmoittaa häirinnästä? Jos kokee tulleensa häirityksi, kannattaa ottaa yhteyttä poliisiin." Yle Areena (alkaa noin ajassa 6.00)

Virossa korotetaan vain naisten eläkeikää

Education Bureaucracy Looks the Other Way as Schools Fail Boys


POJISTA ON PUHE

Mieheni "unohti" naistenpäivän

torstaina, maaliskuuta 12, 2009

Asennemuutos

Timo Hännikäinen ei saanut naista, joten hän kirjoitti saamattomuudestaan kirjan. Mikä mättää? (Hännikäisen ratkaisut tilanteen korjaamiseksi asennemuutoksilla ovat aika ufoja)

Lapsipornosta tuomitun lääkärin valintaa tutkitaan Oulussa

Purkitettua

While Labour still doesn't have a coherent strategy to tackle violence against women, Conservatives are ready to take action

Ei ole yhtä syrjittyä sukupuolta

HS Digilehti, mielipideosasto 12.3.2009:
Naiset kuluttavat miesten maksamia eläkerahoja

Eira Honkaharju kirjoitti (HS 5. 3.), että miesten eläkeikää pitäisi nostaa. Miehet jäävät kuulemma eläkkeelle pari vuotta aikaisemmin.

Tosiasia on, että naiset elävät keskimäärin 82,2 vuotta ja miehet 75,3 vuotta. Naiset siis ovat 7–2 vuotta eli 5 vuotta kauemmin eläkkeellä. He syövät miestenkin maksamia eläkerahoja viitisen vuotta enemmän.

Jos mies on tehnyt raskasta työtä 40 vuotta ja pääsee eläkkeelle tänään mutta kuolee huomenna, hän ei saa senttiäkään maksamiaan eläkerahoja takaisin. Tämä on monen miehen kohtalo. Lisäksi eläkeikäisiä naisia on 171 000 enemmän.

JAAKKO A. TYYNELÄ

Saarijärvi

Nyt ratkaisevat perheasiat
Sarkomaan eron jälkeen pohdittiin, miksi naiset jättävät merkittäviä tehtäviä perhesyiden takia. Moni tuntui ajattelevan, että miehet eivät perhettä arvosta ja huomioi ratkaisuissaan.

Yksilaitainen tasa-arvoajattelu menee usein vikaan. Tasa-arvokeskustelussa tulee tunnustaa se, että sekä miehet ja naiset tarvitsevat tasa-arvoa. Ei ole yhtä syrjittyä sukupuolta vaan kumpikin sukupuoli on eri asioissa eriarvoinen.

Kontrolloitua seksuaalisuutta
Anna Kontula esittää myös väitteen, että Euroopassa maahanmuuttajanaisten sorrosta hyötyvät ennen kaikkea valkoiset keskiluokkaiset naiset. Naisten välinen solidaarisuus onkin yksi mielenkiintoisimpia kysymyksiä, kun puhutaan seksuaalisuudesta. Seksi on myös naisten välisen kilpailun väline.

Itse vapaan seksin puolestapuhujana Kontula toteaa, että vapaa seksi on vapaata vain, jos on todellinen mahdollisuus valita. Se on myös vapautta seksistä pidättäytymiseen. Asiaa voi käsitellä myös köyhyyden näkökulmasta.

Ei isyydestä pitäisi tehdä kohtuuttoman vaikeaa

Olen feministi!
Feministi on kovin usein kirosana Suomessa. Olen feministi! - Suurin osa suomalaisista ei sanoisi näin, vaan "olen kyllä tasa-arvon kannalla, mutta en mikään feministi". "Enhän minä mikään feministi ole mutta..." En mikään feministi? Siis sehän on hienoa olla feministi! Feministi haluaa tasa-arvoa naisille ja miehille. Ei siis vain naisille. Jokaisen miehen pitäisi olla feministi!

Palkkaero ei johdu syrjinnästä

Report by CONSAD Research Corporation for the United States Department of Labor finally puts to rest any claims by anyone that the pay gap between men and women in this country is the result solely or mostly of sex discrimination.
* the wage gap has been "used in misleading ways to advance public policy agendas;"
* various factors explain the wage gap, such as women working fewer hours, women's greater tendency to work part time, take family or childcare leave, or take leave to care for an elder family member; these factors account for all but 5-7% of the wage gap;
* women still tend to choose lower paying jobs than do men;
* the research suggests (but for reasons of data limitation, cannot definitively conclude) that some or all of the remaining gap is explained by women's greater tendency to prefer non-wage compensation such as health insurance coverage.

The report states that the study "leads to the unambiguous conclusion that...the raw wage gap should not be used as the basis to justify corrective action. Indeed there may be nothing to correct."

Hiding the Truth About the Pay Gap Between Men and Women

An Analysis of Reasons for the Disparity in Wages Between Men and Women
(pdf)

tiistaina, maaliskuuta 10, 2009

Itsereflektio

Nainen syyttää siitä itseään
Naiset vain reagoivat tilanteeseen toisin kuin miehet. Naiset kääntävät katseen itseensä. He miettivät, mikä heissä on vikana.
LOL

Miksi palkkaero?
Olemme miettineet paljon syitä tähän. Kertookohan tämä kaikki siitä, että miehet salaa haluavat olla naisia parempia tässäkin asiassa? Tuleeko miehille ylemmyyden tunne siitä, että he tienaavat naisia enemmän ja näin ollen pystyvät panostamaan halutessaan enemmän yhteiseen talouteen? Vaikka ennen on ollut niin, että miehet ovat tehneet työt ja ns. "tuoneet leivän pöytään" naisten hoitaessa kotona lapsia ja kotia, niin nykypäivänä asiat eivät enää mene näin. Ihmisten päähän pitäisi saada se, että tänä päivänä nainenkin voi olla menestyjä ja leivän tuoja.

Miten asia voi olla näin? Miten mies voi saada samasta työstä enemmän palkkaa kuin nainen? Onko miehen tekemä työ arvokkaampaa kuin naisen tekemänä ja tekeekö mies työnsä paremmin? Halutaanko naisille antaa tieten tahtoen sellainen kuva, että heidän työnsä on vähemmän arvostettavaa kuin miehen tekemä työ? Miksi naisten pitäisi pitää itseään alempiarvoisina ja miksi miesten pitäisi olla naisia aina askeleen edellä?

When it comes to political conversations online, women are still massively underrepresented.
Kommentti: It's the way most women socialise. Disagreement is taken personally and those who disagree are demonised. Womens form of debate isn't popular on political websites because it;s not proper politcial debate at all. The idea that women have calm debates while disagreeing and men debate politics with "aggressive masculinity" is wrong. Men seek out debate which thaey can stamp their authority, women seek like minded groups and avoid confrontation and idsagreement. Anybody who thinks womens have a passive idea to disagreements only need to work in a female dominated environment in which those women that disagree are forced together.

Men try to win the argument in over to win over the group, women try to win over the group, in order to win the argument. That’s how I know who are the women on this board.

Sukupuolisensitiivinen kasvatus

Ylänurkka: Mutta kuka auttaisi pientä Ruuta?
Ruulla on äiti ja isä - mutta ei ole kuitenkaan. Äiti ja isä nimittäin eivät halua profiloitua perinteisten roolien mukaan. Siksi myös perinteiset nimitykset on unohdettu. Kun Ruu kutsuu vanhempiaan hän kutsuu joko Kettua tai Sutta.

Kettu ja Susi toki rakastavat Ruuta, hoitavat ja ruokkivat lapsensa ilmeisen hyvin. Siitä huolimatta, että he asuvat eri pesissä, eri osoitteissa.

Ruun he ovat päättäneet kasvattaa sukupuolineutraalisti. Sukulaisille ei ole kerrottu, onko pienissä vaipoissa pimppi vai pippeli.

Mummot sen tietävät, sillä he ovat joskus avustaneet vaipanvaihdossa. Mummot on kuitenkin vannotettu pitämään salaisuus. Kaikille muille Ruu on vain "lapsi", ei tyttö tai poika. Jos joku asiaa tiedustelee, sitä ei pyynnöstä huolimatta kerrota.

Kettu ja Susi ovat sitä mieltä, ettei Ruunkaan tarvitse tietää, onko hän tyttö vai poika. Asia ei ole heistä tärkeä. Tärkeintä on kasvaa sukupuolivapaasti. (Perhe-lehdessä)
Lisäys: Kasvatetaanko lapsia liikaa sukupuolirooleihin?

Sika saa?

Törkykirjeitä naispapeille

ATN:lle hyviä uutisia.

Väkivalta ja miehet

Kauko Aromaa, Pääkirjoitus: VÄKIVALTA JA MIEHET
Se, että naiset uhriryhmänä ovat olleet selvästi muita enemmän esillä, on tietysti naisliikkeen aktiivisuuden ansiota. Samalla ovat muut uhriryhmät jääneet vähemmälle huomiolle, kun suomalaiseen julkiseen keskusteluun ei samanaikaisesti mahdu kovin monta teemaa.

Lasten korkeat uhriluvut eivät ole kestäneet keskustelussa päällimmäisinä tavallista uutispäivää pidempään, koska heidän puolestaan toimivat etujärjestöt näyttävät jättäneen tutkimustulosten esillä pitämisen ja uusien tutkimusten edistämisen vähälle huomiolle. Miehet uhreina eivät myöskään näytä herättävän voimakkaita tunteita, ja asiaa painottavia miehiä tunnutaan herkästi leimattavan yksipuolisiksi naisvihaajiksi. Ei kovin rakentavia kommentteja asiaan, joka ei vaikenemalla parane. Hyvän päätöksenteon edellytys on tosiasioiden tunnustaminen. Niitä ei kuitenkaan voida tunnustaa, ellei niitä tunneta.

Kun meillä nyt on toteutettu sekä miesten naisiin kohdistamaa väkivaltaa koskevia survey-tutkimuksia, ja lastenkin uhriksi joutumista on onnistuttu jonkin verran selvittämään, ja lopulta naisten lapsille tekemään väkivaltaankin on avattu ikkuna, alkaisi olla aika tehdä miesuhritutkimus, joka arvioi varsinkin naisten miehiin kohdistamaa väkivaltaa aiempaa kattavammin.
Tylsyyden Multihuipennus III

Belgialaismies taistelee yhä lapsistaan

Asenteissa on parantamisen varaa

Donald Trump: Rihanna, olet luuseri!

Pylly erikoistarjouksessa oli vuoden alentavin mainos

Mies Suomessa, Suomi miehessä -luentosarja netissä.

Jösses mikä ihmissuhdenollatutkimus

Akava: Suomalaiset naiset voivat olla ylpeitä osaamisestaan
- Suomalaiset naiset voivat olla ylpeitä hankkimastaan osaamisesta. Yhteiskunnan kehitystä eteenpäin vievät innovaatiot ja korkea osaaminen, ja sitähän meidän naisemme edustavat, korostaa Akavan puheenjohtaja Matti Viljanen.

Perheiden edellytyksiä osallistua joustavasti työelämään on tuettava. Myös meidän miesten asenteissa on parantamisen varaa.
Lisäys: UK IT should 'fire men first', says Kate Craig-Wood
Famed skydiving hosting-biz queenpin Kate Craig-Wood has called for IT companies hit by the recession to fire male employees before female ones, as men are - she says - paid more to do the same jobs.

“In the IT industry women earn a massive 23 per cent less than male counterparts, despite being equally capable,” says Craig-Wood. “IT companies should conduct a quick pay audit, then let go those who are on higher wages for the same job.

Satu Hassi vaatii palkkatasa-arvoa

Hassi: Naisvaltaisten alojen palkat remonttiin
Hassin mukaan on häpeällistä, että tasa-arvon mallimaana itseään pitävässä Suomessa naisten ja miesten keskituntipalkan ero on suurempi kuin EU:ssa keskimäärin.

Ongelma ei ole niinkään siinä, että täsmälleen samaa työtä tekeville naisille ja miehille maksettaisiin erisuuruista palkkaa, vaan siinä, että 'naisten työt' hinnoitellaan vähempiarvoisiksi kuin 'miesten työt'", Hassi sanoo.

Ikäero ei ole juttu

IS-keskustelu: Suomi on tasa-arvon mallimaa?

Onko Suomi tasa-arvoinen?

Mitä miehen pitää osata?

Jyväskyläläinen totaalikieltäytyjä pysyy Belgiassa


Parisuhde | "Ikäero ei ole mikään juttu"

Äitiys | Ilman isää

maanantaina, maaliskuuta 09, 2009

Markkina-arvopäätelmiä pikadeiteistä?

Pikadeittideittituloksia:

Esim. pikadeitit, A, B, C, D ja E.

Osaako joku sanoa, mitä markkina-arvopäätelmiä noista tilastoista voi tehdä?

HS: Naisetkin ovat ilman

Panu

Naiset henkirikosten uhreina

Naiset henkirikosten uhreina 2002–2007
 • Suomessa surmattiin vuosina 2003–2007 henkirikollisuuden seurantajärjestelmän mukaan 181 naista (keskimäärin 36 vuodessa). Surmatuista 13 (7 %) oli alle 15-vuotiaita. Kuolemansyytilaston mukaan naisten vuotuinen kuolleisuus henkirikoksiin oli 2000–2007 keskimäärin 1,38 uhria 100 000 naista kohti.
 • Naisten kuolleisuus henkirikoksiin on kuluvalla vuosikymmenellä ollut selvässä laskussa.
 • Vuosina 2003–2007 surmatuista 15 vuotta täyttäneistä naisista noin kaksi kolmasosaa (68 %) joutui parisuhdekumppanin surmaamaksi. 42 %:n surmaaja oli puoliso. Muun lähisuhdeväkivallan uhrien osuus oli 11 %, tuttavan surmaamia uhreista oli 18 % ja uhrille ennalta tuntemattoman henkilön surmaamia 2 %.
 • Vuosina 2003–2007 surmatuista alle 15-vuotiaista tytöistä 67 %:n surmaaja oli äiti, 17 %:n isä ja 17 %:n veli.
 • Aikuisiin naisiin kohdistuvat henkirikokset liittyvät läheisesti osapuolten keskinäiseen alkoholinkäyttöön. Vuosina 2002–2007 rikoksista 53 prosentissa kumpikin osapuolista oli rikoshetkellä alkoholihumalassa ja 55 prosentissa päihteiden vaikutuksen alainen. Parisuhdekumppanin tekemistä henkirikoksista 60 %:ssa molemmat osapuolet olivat humalassa.
 • Alkoholin väärinkäyttäjiä aikuisista naisuhreista oli 40 % ja heidän surmaajistaan 44 %.
 • Naisten henkirikoskuolleisuus ei kohdistu tasaisesti tai satunnaisesti eri väestöryhmiin, vaan kasaantuu sosiaalisesti huono-osaisiin, työelämästä syrjäytyneisiin ryhmiin. Työttömien naisten riski joutua surmatuksi on moninkertainen verrattuna työllisiin.
 • Naisiin kohdistuvan henkirikollisuuden alueelliset tasoerot ovat huomattavat, eivätkä kaikilta osin noudata kokonaishenkirikollisuuden alueellisia eroja. Vuosina 2000–2007 naisten kuolleisuus henkirikoksiin oli korkein Kainuussa ja alhaisin Ahvenanmaalla.
 • Naisten kuolleisuus henkirikoksiin on Suomessa tällä hetkellä Euroopan unionin yhdenneksitoista korkein, kun miesten kuolleisuus on unionin seitsemänneksi korkein.
 • Naisten osuus henkirikosten uhreista on maassamme Euroopan unionin keskiarvoa alhaisempi.
 • "Kaiken kaikkiaan naisten kuolleisuus henkirikoksiin on meillä eurooppalaisittain korkea (puolitoistakertainen Euroopan unionin keskitasoon nähden). Taustalla näyttäisi olevan lähinnä korkea kokonaishenkirikoskuolleisuutemme, ei mikään erityinen naisiin kohdistuvan väkivallan perinne. (Miesten henkirikoskuolleisuus on Suomessa tällä hetkellä 80 % Euroopan unioninkeskitasoa korkeampi.)"

sunnuntaina, maaliskuuta 08, 2009

Viides valtiomahti

Jaana Vuori: Muutama pisto naistutkimuslistan keskusteluihin ja Toistan sanani naistutkimus -listasta

”Taasko naisilta odotetaan uhrautumista?”
JHL:n mukaan hallitus tukee kuntataloutta sillä ehdolla, että kunta-alan työntekijät eivät vaadi suhteettomia palkankorotuksia syksyn työehtosopimusneuvotteluissa.

Santamäki-Vuoren mielestä vaatimus palkkakurista vie pohjaa samapalkkaohjelmalta. Valtaosa kuntien pienipalkkaisista työntekijöistä on naisia.

– Taasko odotetaan, että naiset uhrautuvat? Myös palkkapäivänä naisten on voitava kokea, että on naistenpäivä

Jääpuikkoja naistenpäivänä
Ainakin valtiomahdin nimeltä media feministit ovat jo soluttaneet ja kaapanneet haltuunsa.

En osaa sanoa, kuinka mones valtiomahti media nykyään on. Usein se on tuntunut ihan ykköseltä.

Viides maltiomahtikin, internet, on kuitenkin kovaa tulossa. Sitä edes feministit eivät saa hallintaansa.

Naistenpäivä

Sirpa Pietikäinen: Hyvää kansainvälistä naistenpäivää
Sukupuolikiintiöt tasoittavat sukupuolten välistä edustuksellisuutta. Toisin kuin kiintiöiden vastustajat argumentoivat, ei kyse ole siitä, että heikompilahjaiset nostettaisiin ”keinotekoisesti” paikoille, joihin he eivät muuten yltäisi. Kyse ei ole pätevien naisten puutteesta. Kyse on siitä, että rakenteista johtuen parhaat kyvyt eivät valitettavasti ilman apua useinkaan pääse heille kuuluville paikoille.

Naistenpäivää vietetään 8.3.
Vaikka Naistenpäivänä miesten tulee muistaa naisia erilaisten lahjojen muodossa ja osoittaa tasa-arvoa tekemällä ns. perinteisiä naisten töitä, ei miesten pidä odottaa saavansa vastalahjaksi erityistä hellyyttä ja läheisyyttä, sillä jo muinoin antiikin kreikassa naiset ryhtyivät Lysistraten johdolla seksilakkoon lopettaakseen miesten sotimisen. Tästäkin huolimatta, kukka tai kortti on vähintä, millä voi naisen huomioida.
WTF?

Naisasialiitto Unioni: "Ei kiitos" naisten kutsunnoille

Ira Blomberg-Kantsila: Mies pystyy jättämään isyyden narikkaan, Sääliä pitäisi moista miesraukkaa, Joululahjat koettelevat suhdetta, Älä sano minua äitini kaltaiseksi.

Palkkakuilu

Palkkakuilu naisten ja miesten välillä on iso
Ongelma ei kulminoidu pelkästään siihen, että joku määrätty "naisten ala" olisi heikommin palkattu. Järkyttävää nimittäin on, että moni nainen saa yhä samasta työstä huonompaa palkkaa kuin mies. Tämä vääryys on poistettava nopeasti.

Aamusydämellä ohjelma: Feminismin vuosikymmenet (Yle Areena)

Vielä on nuijalle töitä
NIIN KAUAN kuin sosiologi Henry Laasanen tieteen nimissä puhuu sitä sun tätä seksin ja hellyyden suhteesta, tarvitaan naisia johdattamaan miestä perimmäisten kysymysten äärelle. Viimeksi Laasanen on väittänyt (Helsingin Sanomat 24.2.), että saadakseen osakseen rakkautta ja hellyyttä, miehen on ensin päästävä seksiä sisältävään suhteeseen.

Että ei ole olemassa sellaista vaihtoehtoa, että mies saisi vain rakkautta ja hellyyttä ilman seksiä.

Johan lähtee soittimesta! Ja kaiken kukkuraksi Laasanen tulee näin tuominneeksi yksinäiset miehet ja vanhukset jäämään vaille rakkautta ja hellyyttä. Pitäisiköhän Jyväskylän yliopiston järjestää jokaiselle opiskelijalle ja jatko-opiskelijalle pakollinen ihmisyyden peruskurssi, vai ovatko Laasasen tutkimukset, kirjat ja kirjoitukset tarkoituksellista provokaatiota ja anarkiaa.

Vai onko miehellä syli-ikävä?

NÄINÄKIN aikoina, niin uskon, lähinnä taivasta on hellyys, jossa hylätyt kohtaavat ja tuokion lämmittävät toisiaan. Ehkä juuri tämän taantuman käsky naiselle on: mene ja osoita miehelle hellyyttä.

perjantaina, maaliskuuta 06, 2009

Kaivosnaiset

Pikkutyttöjen push-up-rintaliivit vedettiin myynnistä

Ihmisen pelko

Terveystasa-arvo säästäisi miljardeja

Eläköön se pieni ero?

Kuoleman kivihiili ("realistinen" kaivosmainos)

Vetäkää johtopäätökset, miehet

YK:n pääsihteeri vaatii loppua naisiin kohdistuvalle väkivallalle

Feministipropagandaa ylen uutisissa!! katsottavissa Yle Areenassa

Moilasen Manifesti 10. Lama-Suomen mediatipuset!

ILO: Talouskriisi vie köyhien maiden naisten työt

Maahanmuuttajanaiset kohtaavat piilotorjuntaa arjessa
Esimerkiksi Venäjältä muuttaneet naiset kertoivat haastatteluissa, että näennäisestä suvaitsevaisuudesta huolimatta miehelleen omistautuvaa tai näkyvästi erilaista naista katsotaan helposti kieroon", tutkija Minna Säävälä Väestöliitosta kuvaa.

Erilaisessa sukupuolikulttuurissa kasvaneille naisille suomalaisten tapa omistautua työlle näyttäytyy vaihtoehdottomana: vapautena joka kahlitsee.
EU:n tasa-arvokomissaari torjuisi sukupuolten palkkaeroja naiskiintiöillä
Spidlan mukaan epätasa-arvoinen tilanne on ongelmallinen semminkin, kun nykyään jo yli 60 prosenttia kaikista yliopistotutkinnoista on naisilla.

- Naiset ovat pätevämpiä kuin miehet, ja miesten on vedettävä tästä johtopäätökset, Spidla vaati.

torstaina, maaliskuuta 05, 2009

Rumat pojat

Miesten kokema väkivalta - suvaittavaa ja suotavaa?

Henkirikos tappaa naisen yhä harvemmin ja Naisten väkivaltaisuus on kasvussa

– Laaja sosiaaliturva on eräs merkittävimmistä syistä siihen, miksi Suomessa ja muissa Pohjoismaissa on niin vähän naisjohtajia.

Rumat pojat
Kuuntelin paikallisjunassa kahden parikymppisen neidon keskustelua ihanteellisen poikaystävän ominaisuuksista. Tytöt olivat päätyneet siihen, että kannattaa ottaa (huomaa verbi!) melko ruma poikaystävä.

1. Rumista, mutta muuten mukavista poikaystävistä ei ole kilpailua, joten tällaisen hommaaminen on paljon helpompaa.
2. Toiset tytöt eivät yritä vikitellä rumaa poikaystävää.
3. Ruman pojan on melkeinpä pakko olla uskollinen, kun ei muualta kuitenkaan saa.
4. Ruma poikaystävä on halukkaampi miellyttämään ja palvelemaan tyttöystäväänsä, koska menettämisen pelko on aina läsnä.
5. Itse ei tarvitse panostaa niin paljon ulkoasuun, kun poikaystäväkin on ruma.
6. Poikaystävän ulkonäköön tottuu joka tapauksessa ajan kuluessa.
7. Pimeässä hei siis on ihan sama.
8. Ruman poikaystävän dumppaaminen on helpompaa.
9. Tekee hyvää itsetunnolle, kun dumpattu poikaystävä vinkuu takaisin.

Kolmikymppisen akateemisen naisen ongelmat

Kommenttiosastolta poimittua:
Kirjoitan nyt tänne kommenttiosioon, sillä uskon saavani näin näkyvyyttä kokemuksilleni kolmikymppisenä akateemisena naisena suomalaisessa yhteiskunnassa ja työelämässä naisvaltaisella alalla. Pyydän anteeksi, ettei tekstini liity juuri näihin Taustoistani lyhyesti: olen avoliitossa samanikäisen, ammatillisen koulutuksen saaneen miehen kanssa, olen parisuhteemme paremmin tienaava osapuoli, edustan ulkomuodoltani länsimaista kauneusihannetta ja pukeudun feminiinisesti.

Parisuhteessani tulomme ovat yhteisiä, eli tässä perheessä tulonsiirto tapahtuu miehen eduksi. Minulle se on ihan ok, en ole valinnut miestäni tulojen perusteella! Mutta – muut naiset sekä työ- että yksityiselämässä kauhistelevat sitä, että olen ”tyytynyt” pienempituloiseen mieheen, vaikka ulkomuodollani olisin voinut ”saada paremman miehen”. Minulle on usein korostettu, kuinka helppoa on, kun ei tarvitse miettiä raha-asioita, kun mies tienaa niin hyvin. Osa tuntemistani naisista voi käyttää suuren osan omista tuloistaan vaatteisiin, kauneudenhoitoon, matkusteluun, miehen rahoittaessa pääosan asuntolainasta ja autosta. Olen saanut osakseni jopa surkuttelua, kun olen tuskaillut pk-seudun korkeita asuntohintoja.

Osa on myöntänyt seurustelun alussa, että suuri osa miehen viehättävyydestä koostuu varallisuudesta ja siitä mahdollisuudesta, että myös naisen elämä ”helpottuu” miehen rahojen myötä. Esimerkiksi opiskelua on mahdollista jatkaa huoletta pitkään, kun vanhempi mies rahoittaa elämän. Olen myös ihmetellyt sitä, että ystävättäreni toistuvasti katsovat tarpeelliseksi kertoa, mitä kaikkea heidän miehensä on ostaneet heille viimeaikoina. En usko, että miehet kertovat toisilleen mitä he ovat saaneet naisystäviltään. Koen, että tässä on kyse jonkin kaltaisesta statuskamppailusta naissukupuolen edustajien kesken – vieläpä akateemisten nykynaisten! Itse pyrin pysyttelemään tämän ”kuka on napannut parhaan miehen” -kilpailun ulkopuolella.

Naisvaltaisella alalla olen saanut kokea keski-ikäisten naisten kylmän asenteen nuorempia ja vallitsevien käsitysten mukaisesti viehättävämpiä naisia kohtaan. Ulkonäöstä ei kyllä naisvaltaisella alalla ole naiselle muuta kuin haittaa. Olen hoikka ja liikunnallinen, niinpä työpaikkani keski-ikäiset naiset _jatkuvasti_ kommentoivat vartaloani, syömistäni ja sitä ”että on se hienoa, että joku jaksaa nähdä noin paljon vaivaa ulkonäkönsä eteen” (em. siis kettuilevaan sävyyn). Juoruileminen ja selän takana puhuminen ovat aivan arkipäivää. Mikä ihmeen naisten välinen solidaarisuus?!

Nykyinen valtavirtafeminismikin nostaa karvat pystyyn. Koen, että Suomessa on olemassa naisiin kohdistuva kaksoisstandardi: toisaalta nainen on perinteisempien naiskäsityksien ja kauneusnormien puristuksessa, toisaalta valtavirtafeminismi painostaa naisia välttämään ”lutkahtavaa” eli liian feminiinistä pukeutumista ja ulkomuotoa. Viimeinen tikki olisi tietenkin tehdä seksityötä – silloinhan en olisi nainen lainkaan, sillä ”eihän kukaan nainen tee sellaista vapaaehtoisesti” (muutenhan on tietenkin olosuhteiden, patriarkaatin ja naisiin kohdistuvan väkivallan uhri, joka ei edes ymmärrä omaa parastaan). Tunnen itseni toisinaan uloslyödyksi, sillä kannatan ihmisten tasa-arvoa – riippumatta sukupuolesta, tulotasosta, etnisyydestä, seksuaalisesta suuntautumisesta tai siitä millä ansaitsee elantonsa.

Henkirikosten uhrit

Amnesty: Naisiin kohdistuvan väkivallan vastaista työtä on tehostettava ja Ehdotus naisiin kohdistuvan väkivallan vastaiseksi ohjelmaksi
- ohjelman tärkeimmäksi tavoitteeksi on asetettava naisiin kohdistuvan väkivallan ehkäisy.

Kuolemaan johtanut väkivalta, Martti Lehti & Janne Kivivuori:
Vuosina 2005–2006 sekä miesten että naisten riski kuolla henkirikoksissa aleni edelleen, ajanjaksolla surmattiin 2,9 vähintään vuoden ikäistä miestä 100 000 henkeä kohti. Naisilla lukema oli 1,1 ja koko väestössä 2,0. Sekä miesten että naisten riski joutua surmatuksi on tällä hetkellä alhaisempi kuin kertaakaan sitten 1960-luvun. Tosin vuonna 2007 ainakin miesten kuolleisuus ilmeisesti jälleen kasvoi.

Tyypillinen suomalainen henkirikos
- Tyypillinen suomalainen henkirikos on yksityisasunnossa tehtävä ryyppyriita-tappo. Aseena on keittiöveitsi ja tekoajankohtana viikonloppu. Syyllinen ja uhri ovat vanhoja tuttuja, keski-ikäisiä, yksin asuvia, työelämästä syrjäytyneitä, päihteitä väärinkäyttäviä miehiä, joilla on takanaan useita aiempia väkivalta- ja muita rikostuomioita. Tekohetkellä kumpikin on 2–3 promillen humalassa.

- Kahdessa henkirikoksessa kolmesta kaikki osapuolet ovat päihtyneitä. Teoista 85 %:ssa ainakin joku osapuolista (yleensä syyllinen) on tekohetkellä päihteiden vaikutuksen alainen. Yleensä päihde on alkoholi tai alkoholin ja psyykelääkkeiden yhdistelmä.

- Henkirikollisuus on Suomessa yhteiskunnan huono-osaisimpien keskinäistä rikollisuutta. Runsaat 70 % syyllisistä ja uhreista on työelämän ulkopuolella olevia työikäisiä. Työttömien työikäisten todennäköisyys päätyä henkirikoksen tekijäksi tai uhriksi onkin sekä miehillä että naisilla kymmen-viisitoistakertainen muihin sosiaaliryhmiin nähden. Asunnottomia rikososapuolista on joka kymmenes – määrä on yli 20-kertainen koko aikuisväestöön nähden. Huomionarvoista on myös se, että henkirikoksiin syyllistyvistä miehistä 50–60 % ja naisistakin yli kolmannes on tuomittu väkivaltarikoksista jo aiemmin, yleensä useita kertoja. Väkivaltarikosten moninkertaiset uusijat muodostavat henkirikoksiin syyllistyvistä merkittävän osan.

Naiskauppa

SDP:n naisten uusi Dooris-lehti

Naiset kauppaavat toisia naisia kurjuuteen

Feministi käsiraudoissa ja... vanhojen muistelua, osa 1 ja 2.
- On pöyristyttävää, kuinka yhä perheen tutkimuksessa ja peräti feministisessä naistutkimuksessa glorifioidaan äitiä ja pidetään epätoivoisesti ja sokeasti kiinni saavutetusta edusta eli siitä, että lapsia ette naisilta vie! - - Naistutkijat näyttivät olevan ärsyttävän tyytyväisiä yhteiskunnassamme vallitsevaan asetelmaan, jossa lapset ovat naisen omaisuutta. Sitä ei asetettu kyseenalaiseksi mitenkään.

- Nykynainen oivaltaa sen, että äitiys on vain rooli muiden joukossa; se ei ole luonnonlain kaltainen välttämättömyys edes silloin, kun nainen on synnyttänyt ja tullut biologiseksi äidiksi.

keskiviikkona, maaliskuuta 04, 2009

Väkivallan kitkeminen

Järjestöt vaativat hallitukselta apua väkivallan kitkemiseen
Joukko suomalaisjärjestöjä vaatii hallitukselta riittävästi rahaa ja työvoimaa naisiin kohdistuvan väkivallan kitkemiseksi.

HS-keskustelu

Hyvä asia?

90% lyöjänä mies?

Feminismin oppitunnit
Luin edellisestä Kodin kuvalehdestä (numero 4) jutun Tulva-lehden (osa-aikaisesta) päätoimittajasta, Anne Moilasesta. Moilanen on sisupussi, rohkea, hän julistaa tasa-arvon sanomaa - eli sanomaa sellaisesta yhteiskunnasta, jossa naiset ja miehet elävät tasa-arvoisina rinta rinnan.

Moilanen perustelee omaa feministisyyttään hyvin kehittyneellä oikeudentajulla.

Tästä naisesta voisi sanoa, että asennetta löytyy! Ärhäkkä prinsessa tämä Moilanen ja minä ihailen häntä. Olenko väärässä vai onko feminismillä nykypäivänä vähän negatiivinen kaiku? Ovatko feministit leimautuneet kaulinta heiluttaviksi Justiinoiksi? Eikö feminismi ole oikeasti hyvä asia, perusajatuksenahan on miehen ja naisen tasa-arvoisuus?
Nina Mikkonen on eri mieltä. (video)

Nainen on naiselle susi

Häirintä loppui

Naiset hakevat entistä innokkaammin asepalvelukseen

EU-maiden naiset tienaavat 17 prosenttia miehiä vähemmän

Eduskunnassa jätetty naiset rauhaan
Selvityksen seurauksena taloon määrättiin erityiset yhteyshenkilöt, joille voisi ilmoittaa häirintätapauksista. He eivät kuitenkaan ole saaneet ainuttakaan ilmoitusta häirinnästä.

Blogilistalta bongattu mainos, joka vakuuttaa asiantuntemuksellaan

tiistaina, maaliskuuta 03, 2009

Suomalaisen nykyfilosofian historia

Jukka Hankamäen uusi kirja Suomalaisen nykyfilosofian historia
7) Miksi feminismiä pidetään tieteellisenä ansiona mutta sovinismia ei?
8) Millä tavoin sukupuolten tasa-arvoa käytetään tiedepoliittisena keppihevosena Suomen Akatemiassa?
25) Miksi julkaisupäätökset tehdään Martta-kerhoissa?
26) Miksi yliopistoissa on naistutkimuksen laitoksia ja virkoja mutta ei miestutkimuksen laitoksia eikä virkoja, sukupuolijärjestelmien tutkimisesta puhumattakaan?

Another blow to fatherhood: IVF mothers can name ANYONE as 'father' on birth certificate
New regulations mean that a mother could nominate another woman to be her child's 'father'.

The 'father' does not need to be genetically related to the baby, nor be in any sort of romantic relationship with the mother.

Human Development Index

Miehet, naiset ja HDI
Human Development Index on Yhdistyneiden kansakuntien kehitysohjelman luoma mittari, joka yhdistää odotettavissa olevan eliniänodotteen, koulutuksen ja elintason yhdeksi luvuksi, jonka tarkoitus on toimia inhimillisen kehityksen mittarina eri maiden välillä. Jotkut ovat sitä uskaltautuneet käyttämään elämänlaadun mittarinakin. Liittykäämme joukkoon hieman epämääräiseen – ainakin kokeilumielellä ja ajatusleikin vuoksi – ja katsokaamme mitä numerot kertovat.

Ja miltäs näyttävät suomalaisten sukupuolitetut indeksit? Miehillä indeksi eliniänodotteelle on 0,843, koulutukselle 0,993 ja elintasolle 0,990, yhdistettynä 0,942. Ei laisinkaan huonosti. Naisilla eliniänodotteen indeksi on 0,95, koulutuksen 0,993 ja elintason 0,933. Yhdistetty HDI 0,959. Hitusen enemmän. Näillä luvuilla vaikuttaisi siltä, että naisten elämänlaatu Suomessa on aavistuksen miehiä korkeampi.

Asevelvollisuus vai palkka-armeija?
Mauno Koivistolta kysyttäessä ammattiarmeijasta Koivisto totesi, että hänen mielestään olisi kammottava ajatus, jos tässä maassa aseita kantaisivat vain ne, jotka niitä haluavat kantaa.

Miespolot

Sukupuoli | Miespolon pelastus
Vihreät perustavat miesjärjestön. Vasemmistoliitto tekee miesohjelman. Perussuomalaiset on täynnä nuoria vihaisia miehiä. Rumempi sukupuoli on palannut politiikkaan, josta ehti melkein tulla naisten maailma.

Lisäys: Jiri Nieminen: Yllättävä haastattelu ns. uudesta miesliikkeestä:
Toimittaja halusi siis tietää vasemmistolaisen miestutkijan (sic!) mielipiteen niin sanotusta uudesta miesliikkeestä. Yritin sanoa sen lisäksi, että kyse on loppupeleissä varsin pienestä vaikkakin äänekkäästä porukasta, niin sanotun uuden miesliikkeen suurin ongelma politiikan tutkijan näkökulmasta on se, että kyseinen liike ei ole kyennyt luomaan suhteita muihin kansalaisjärjestöihin, feministiseen liikkeeseen ja poliittisiin puolueisiin. Päinvastoin, niin sanottu uusi miesliike on lähinnä onnistunut arrogantilla tyylillään polttamaan siltoja. Jos niin sanottu uusi miesliike oikeasti haluaisi parantaa miesten asemaa ja poistaa yhteiskunnallisia epäkohtia (kyseenalaistaa vain miehiä koskevan asevelvollisuuden, estää miesten syrjäytymistä ja parantaa isien asemaa), sen pitäisi kyetä yhteistyöhön. Harjoittaa politiikan taitoa, johon alussa viittasin: saada partikulaaristen intressiensä näyttämään yhteisten asioiden hoidolta.

Kirjat | Sukseton, seksitön mies

Naistenpäivää tarvitaan yhä

Kuusi syytä epätasa-arvoon kotitöiden jaossa

Cosmo reinforces their high opinions of themselves and their low opinions of men.

maanantaina, maaliskuuta 02, 2009

Naistutkimus on vaikeaa

Muutamia lainauksia kirjasta "Feministejä - aikamme ajattelijoita".
De Laurentisin ymmärryksessä subjekti muotoutuu päättymättömässä semiosiksen prosessissa, jossa sosiaalisesta tulee subjektiivista, julkisesta henkilökohtaista ja yleisestä yksityistä, diskursista elettyä ja koettua. De Laurentis ehdottaa, että sukupuoli ja seksuaalisuus tulisi nähdä ”semioottisten prosessien tai päällekkäisten interpretanttiketjujen jatkuvan sarjan tuloksina”: erilaiset merkit synnyttävät erilaisissa ruumiillisissa subjekteissa erilaisia efektejä ja niitä tulkitaan erilaisten kokemusten pohjalta eri tavoin.

Grosz toteaa, että halun ontologia on aina Platonista Hegeliin ja psykoanalyyttiseen teoriaan asti nähty puutteena. Se on poissaoloa, reikä ja tyhjyys, näkemys, joka seksualisoi halun ja tekee siitä luonteeltaan miehisen, implisiittisesti ”hommoseksuaalisen”. Grosz haluaakin ajatella halun käsitettä uudella tavalla – syvyyksien ja sisäisyyksien sijasta pintoina ja pintavaikutuksina, puutteen sijasta ilona ja energiana, passiivisuuden sijasta aktiivisuutena.

Jarmo Lius: Miesten oikeus tasa-arvoon