torstaina, huhtikuuta 30, 2009

Elokuvasäätiö ja Irina Krohn

HS: Elokuvan bisnesväki haukkuu säätiötä taidepaukkujen tukijaksi
Elokuvasäätiön "taidepaukkuja" suosiva tukilinja herättää yhä suurempaa vastustusta alan kaupallisella puolella.

Puheenjohtaja Jussi Mäkelä elokuvatoimistojen liitosta on tilanteesta murheissaan. Hän syyttää Irina Krohnin johtamaa elokuvasäätiötä "totaalisesta" strategian puutteesta ja arvelee, että tuotantotuki on kohdistunut väärille elokuville.

Säätiön syntilistaan on lisätty Krohnin tasa-arvopolitiikka eli naisohjaajien suosiminen. Kritiikki miesvaltaisella alalla on kohdistunut "naiselokuviin" kai siksi, että yleisöä ei niillä juuri ole ollut.

Säätiöpomo jättää jälkensä elokuvaan
Tukea saavien, pitkää elokuvaa tekevien naisohjaajien määrä on noussut myös. Feministiksi tunnustautuvan Krohnin mukaan kyse on oikeudenmukaisuudesta, ei kiintiöistä.

Esiinmarssia varjostaa vain se, että tuoreet "naiselokuvat" eivät ole menestyneet.

Aamulehti 26.4

"Suomessa tuskin on asiastaan varmempia ihmisiä kuin tasa-arvovirkamiehet. Heille ei esitetä julkisesti kiusallisia kysymyksiä. Kun Pasi Jaakkosen kaltainen toimittaja sen vihdoinkin tekee, Tarja Heinilä-Hannikaisen yksikkö ei suostu valokuvaan eikä profiloitumaan muutenkaan. Olisi paljon parempi kun ette soittelisi. Miksi kysytte näitä ikäviä kysymyksiä? Eikö tälläinen häirintä taas paljasta, kuinka vaikeaa Suomessa on olla nainen?"

Miesten tasa-arvovajeesta vihastunut Jope-kissa ei liity artikkeliin.

Naisjohtajat

Naisjohtaja aiheuttaa työpaikkakiusaamista?


Women managers and hierarchical structures in working life (pdf)
Workers (both male and female) with female bosses are significantly more likely to report bullying and harassment at their workplace at the overall EU27 level and in the Nordic countries, Ireland and the UK and Continental countries (not in Southern or Eastern Europe).

As can be seen in the results for individual country groupings, this is only true for Nordic and Continental European countries: in both cases, workers with female bosses tend to report slightly lower levels of job satisfaction than workers with male bosses.

We really have seen a major shift on ending violence against women

Women 'exhausted' by fight for equality, claims feminist icon


In England, you’ve got Susan Boyle. In Sweden… well… (video)

keskiviikkona, huhtikuuta 29, 2009

Alitajuinen halu mustan naisen kehoa kohtaan?

Wanha: Helena Oikarinen-Jabai
Mustia miehiä kohtaan tunnettua irrationaalista pelkoa ja vihaa ja sen syntymekanismeja on sittemmin pohdittu ja tutkittu paljon. Yhdeksi syyksi on todettu lynkkaajien alitajuinen halu mustan miehen kehoa kohtaan.

Naisia kotoutumassa Eurooppaan - Vertailevan Femage-hankkeen loppuraportti (pdf)
Yllättävänä seikkana FEMAGE-tutkimuksessa paljastui suomalaisten naisten usein nuivaksi koettu suhtautuminen muualta muuttaneisiin naisiin. Muuttaneet valittavat yhteisen sisaruuden puutetta ja suomalaisnaisten piilotettua vihamielisyyttä. Moni ulkomailta kotoisin oleva haistaa alentuvuutta naisten suhtautumisessa itseensä. Syntyperäiset suomalaisnaiset pitävät itseään suvaitsevina mutta asenne ei aina toteudu käytännön vuorovaikutustilanteissa työpaikoilla, oppilaitoksissa ja asuinalueilla.

Onko kyseessä suomalaisten naisten rasismi vai peräti alitajuinen halu mustan naisen kehoa kohtaan?

Tanssitähti-Wilson petti vaimoaan kanssani!

Biologisen isän piina

45-minuuttia MTV3 klo 20.00: Biologisen isän piina
"Janne" uskoo olevansa pienen lapsen biologinen isä, mutta lapsen äiti ei anna hänen enää tavata lasta. Lain mukaan Jannella ei ole edes oikeutta vaatia isyystestiä, koska lapsen äiti oli syntymähetkellä virallisesti naimisissa toisen miehen kanssa.

Jannesta on täysin kohtuutonta, ettei hänellä ole oikeutta vahvistaa isyyttään, vaikka hän asui lapsen äidin kanssa yhdessä koko raskauden ajan ja vauvan elämän alkumetrit.

Polkeeko yli 30 vuotta vanha isyyslaki biologisen isän ja lapsen oikeuksia? Aviomiehen isyyden voi kumota vain lapsen äiti, aviomies itse ja lapsi 15 vuotta täytettyään. Janne on lain mukaan täysin aseeton.

Parisuhteen kemiasta puuttuu rakkaus (28.4.) Nykyaikaisessa, tasa-arvoisessa parisuhteessa rakkaus ei aina pääse kukoistamaan: (Tony Dunderfeld MTV3:n katsomossa.)
- naisen pitäisi tulla feminististä feminiiniksi makuuhuoneessa.

Tasa -arvokeskustelu.

Fiktio ja faktio

Fiktio: Tasa-arvovaalit: Mitä on moniperusteinen syrjintä ja miksi siitä puhutaan?
Moniperusteisen syrjinnän luonteen ymmärtäminen on tärkeää, jotta ihmisten yhdenvertainen kohtelu toteutuu. Tee ajatusleikki – kuvittele olevasi nuori, tummaihoinen musliminainen Suomessa tai vammainen homomies. Millaisiin tilanteisiin kuvittelet joutuvasi? Entä jos olisit valkoihoinen keski-ikäinen mies? Olisiko elämäsi silloin ”helpompaa” kuin edellä mainituissa tilanteissa? Jos vastauksesi on kyllä, ymmärrät paljon moniperusteisesta syrjinnästä. Ja haluat toivottavasti toimia sen torjumiseksi.

Faktio: Suomalaisnaiset koulutustilastojen kärjessä
Kaiken ikäiset suomalaisnaiset pärjäävät erinomaisesti Euroopan koulutustasovertailussa. Keskimäärin EU:n jäsenmaissa noin 30 prosentilla 25-34-vuotiaista on hallussaan tutkintotodistus. Suomalaisnaisista tutkinto löytyy lähes joka toisen laukusta.

Wanha: Nuoret miehet menetettyä kauraa ja keskustelua Muropaketissa
- Ilman töitä ei nuori mies hanki omaa asuntoa, ei mene naimisiin tahi ala kasvattaa perhettä. Sitä kun ikävuodet 20-25 sitten työttömänä juo kaljaa ja odottelee elämän alkamista niin saattaa olla, että meni jo ohi eikä edes huomannut. Ei siinä paljon elämää rakenneta.

- Kyllä. Etenkin nuoren miehen on nykyään erittäin helppo syrjäytyä ja takaisin on vaikea ellei mahdoton päästä. Jos kertoo ettei ole ollut töissä viiteen vuoteen mutta hinku on kova, niin oletettavasti työnantaja ei tätä arvosta. Näin käy nyt varmasti esim. monelle pienen paikkakunnan paperitehtaalla olleelle. Naisten palkoista valittaminen on tosiaan outoa kun työsuhteet ovat melko turvattuja, eivät ole suurelti edustettuina suhdanneherkillä aloilla joille miehet eivät oikeastaan voi hakea. Tai voivat, mutta esim. miespuolinen tarha-avustaja nähdään heti homona tai pedofiilinä. Ehkä molempina. Eletään outoja aikoja.

- Valkoiselle heteromiehelle aikamoisen tyhjä arpa syntyä Suomeen.Pesänderiä on vaikea saada ja nyt ei saa enää toitäkään :D

- Tietenkin naisten on huomattavasti helpompi päästä moneen paikkaan töihin. Kun joku epäsosiaalinen kynäniska hakee esimerkiksi myyjäksi ja muut hakijat ovat jotain hyvän näköisiä nuoria naisia, niin peli on jo menetetty. :D

- Feministit ja kukkahattutädit ovat pilanneet tämän maan miehet. Syyttävä sormi osoittakoon näihin suuntiin ja huonompaan ollaan menossa koko ajan. Thors, Hyssälät sun muut pitäisi saada vastuuseen. Tasa-arvoa tässä maassa ei ole, vaan miehiä sorretaan surutta. Tasa-arvo on orwellimaisesti kätkettyä feminismiä ja mieston sortoa.

Matti tekee paluun

Matti Nykänen palasi yhteen vaimonsa kanssa: Nykäsen lomarakas Jenna: Matti ei ajattele muita ihmisiä!
- Ei siksi, että olisin rakastanut Mattia, vaan siksi, että hän leikkii ihmisten tunteilla eikä ajattele ollenkaan toisia ihmisiä. Ensin hän kertoi rakastavansa minua ja muutaman tunnin päästä hän käyttäytyi kuin mitään ei välillämme koskaan olisi ollutkaan, Jenna tilittää 7 päivää -lehdessä. - Hän olisi voinut kertoa totuuden aikaisemmin eikä vetää minua mukaan tähän julkisuuteen. Nyt sain pilattua maineeni, Jenna jatkaa.

Ruotsin työelämä on Suomea tasa-arvoisempi

Yksinäiset ratsastajat

tiistaina, huhtikuuta 28, 2009

Valkoinen sulka


Valkoinen sulka on perinteisesti Ison-Britannian armeijan ja brittihallinnon alaisten maiden käyttämä pelkuruuden symboli.
Kohteiksi joutuivat jopa sotaan jo osallistuneet, mutta haavoittumisten takia vapautetut ja kunniamerkein palkitut miehet. Naiset saattoivat keräytyä pinnaajaksi epäilemänsä ympärille, ja alkaa nimittelemään tätä pelkuriksi ja sättimään joukolla. Sulan saaminen oli niin suuri häpeä, että jopa alaikäiset valehtelivat ikänsä ja liittyivät armeijaan pelastaakseen kunniansa. Nuorimpien sulalla häpäistyjen värväytyjien iän tiedetään olleen 14 vuotta. Myös vakavasti sairaat, esim. tuberkuloosista kärsivät miehet värväytyivät mieluummin rintamalle, kuin yrittivät kestää naisten ahdistelua. Myös monet värvääjät suostuivat väärentämään esim. iän ja pituuden kutsuntapapereissa, jos heille kertoi saaneensa sulan.

Myös Australiassa sulkien jakaminen sai välillä naurettavia mittasuhteita. Sulkia annettiin jopa Gallipolissa palvelleelle 24 kertaa haavoittuneelle Viktorian ristillä palkitulle siviilipukuiselle miehelle, joka oli osallistumassa kotikaupungissaan hänen kunniakseen järjestettyihin juhliin. Toisen maailmansodan aikana yksi sulan saaneista oli rohkeudesta jo ensimmäisessä maailmansodassa palkittu mies, joka ilmoittautui vapaaehtoisena sotaan heti, mutta määrättiin siviilipalvelukseen ammatillisten kykyjensä vuoksi.

Koska tilanne paheni jatkuvasti, jouduttiin rintamalta lomalla oleville antamaan erilaisia tunnuksia, jotta he välttyisivät sulkia jakaneilta naisilta.

Miesten työttömyys kasvaa

Miesten ja nuorten työttömyys kasvaa nopeasti
Miesten työttömyysaste on nyt 9,7 prosenttia, kun naisista työttöminä oli 6,9 prosenttia.

Nuoret miehet menetettyä kauraa
Etenkin nuorten miesten tilanne työmarkkinoilla on huonontunut. Heidän työttömyysasteensa oli lähes 24 prosenttia, kun samanikäisten naisten työttömyysaste jäi hieman alle 15 prosenttiin.

Raiskaukset, hyväksikäytöt ja muu seksuaalinen väkivalta ovat tilastojen mukaan 3,5-kertaistuneet 2000-luvulla Tampereella.

Kenen tarkoitusperiä raiskaus-”tutkimus” ajaa?

HS: Asevelvollisuudessa ei ongelmia

Tasa-arvoministeri ei halua puuttua vain miehiä koskevaan asevelvollisuuteen
Myöskään puolustusministeri ei näe nykymallissa tasa-arvo-ongelmaa

Tasa-arvoministeri Stefan Wallin (r) ymmärtää, ettei "tietenkään kaikkien mielestä voi tuntua tasa-arvoiselta, jos jokin velvollisuus koskee vain toista sukupuolta". Wallin ei kuitenkaan halua puuttua nykyjärjestelmään.

"Mikä olisi vaihtoehto? Tämä vaatii kokonaisvaltaisen lähestymistavan. Olen pohtinut tätä paitsi tasa-arvoministerinä myös reservin kapteenina, ja nykyinen järjestelmä on paras tiedossa olevista."

Armeijan sisäänottomääriä ja reserviä ei tarvitse laajentaa molempiin sukupuoliin, palkka-armeija ei sovellu Suomeen ja olisi kallis, ja täysin vapaaehtoisesti ei voida järjestää uskottavaa puolustusta, Wallin luettelee perusteluja.

"Maan turvallisuus ja valtion menojen kattaminen eivät voi milloinkaan pohjautua vapaaehtoisuuteen. Valtio vaatii verojen maksua kaikilta ja asevelvollisuutta miehiltä."

Eduskunnan tasa-arvovaliokunnan puheenjohtaja Arto Satonen (kok) ei myöskään näe miesten syrjintää ongelmana: "Turha tehdä tästä tasa-arvokysymystä, maanpuolustus on tärkeämpää."

Puolustusministeri Jyri Häkämies (kok) on samoilla linjoilla: "En ole havainnut laajaa kannatusta tasa-arvonäkökulmalle, joten nykymallin pohjalta mennään."

Ministerit Häkämies ja Wallin olisivat valmiita ainoastaan kohdistamaan kutsuntakirjeet myös naisille, jolloin naiset saisivat paremmin tietoja armeijavaihtoehdosta. Palvelukseen astuminen olisi edelleen vapaaehtoista.

Eduskunnan puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Juha Korkeaoja (kesk) katsoo asiaa käytännölliseltä kannalta:

"Puolustusvoimilla ei ole fasiliteettiä kouluttaa koko tyttöjen ikäluokkaa, se vaatisi mittavat organisoinnit. Miesten asevelvollisuudelle puolestaan on vahva kansalaisten ja poliitikkojen tuki."

Korkeaoja myöntää nykymallin epätasa-arvoiseksi, mutta muistuttaa, ettei sitä ole todettu perustuslain vastaiseksi.

Naisasialiitto Unionin puheenjohtaja Henna Leppämäki pitää miesten asevelvollisuutta tasa-arvo-ongelmana. "Siinä naiset ja miehet eivät ole lain edessä tasa-arvoisia."

"Unioni ei kuitenkaan lähde ensimmäisenä vaatimaan yleisen asevelvollisuuden poistamista, vaan toivoisin, että miehet itse tarttuisivat tähän. Meiltä kyllä tulee tukea."

Naisjärjestöjen keskusliiton pääsihteeri Leena Ruusuvuori sanoo, että asevelvollisuudessa voi olla tasa-arvo-ongelmaa.

Aikanaan naisten vapaaehtoistakin palvelusta vastustanut Ruusuvuori on kuitenkin sitä mieltä, että pitäisi ensin saada itse armeija tasa-arvoisemmaksi ja vasta sen jälkeen pohtia yleisen asevelvollisuuden tilannetta.

Myös naista syrjivää

Asevelvollisuuden suorittaminen viivästyttää opintojen aloittamista sekä ura- ja palkkakehitystä. Puolustusvoimien mukaan armeija-aika maksaa varusmiehelle itselleen noin 10 000 euroa vuodessa.

Väitöskirjansa puolustusvoimista ja sukupuolesta tehnyt tutkija Teemu Tallberg sanoo, armeija on keskeinen miesten epätasa-arvoa ylläpitävä instituutio.

Sama järjestelmä kuitenkin syrjii myös naisia, koska koko turvallisuusala on hyvin sukupuolittunut. Armeijan kautta miesvaltaisuus leviää poliisiin, rajavalvontaan ja tulliin.

Myös työhönotossa saatetaan suosia armeijan käynyttä.

"Lisäksi armeija pitää yllä sukupuolittuneita käsityksiä organisoinnista ja johtamisesta. Voidaan myös kysyä, pitääkö puhe 'kansanarmeijasta' ja 'kansalaisvelvollisuuksista' yllä sukupuolittuneita käsityksiä kansalaisuudesta ja demokratiasta,", Tallberg huomauttaa.
Kari Uotila: Miesten pakkoarmeijan sijaan turvallisuuskoulutusta sekä Reiskalle että Liisalle

maanantaina, huhtikuuta 27, 2009

Valitaan paras nainen tehtävään

Harman wants employers to discriminate and choose the best woman for the job

Employers to 'positively discriminate' against men in Harman's new equality bill

Defining equality

Varo Ruotsia

Ruotsissa eniten rikosilmoituksia raiskauksista Euroopassa
Ruotsissa tehdään vuosittain 46 ilmoitusta 100 000 asukasta kohden, mikä on neljä kertaa enemmän kuin muissa Pohjoismaissa.
Mihinkäs tasa-arvon mallimaa on vajonnut? Nyt olisi aika kehua suomalaista miestä.

The Local: Sweden tops European rape league

Arndt Pekurinen

Päihdeäitien pakkohoito ei ole vielä toteutumassa

Miehistä ja naisista

Tasa- ja muista arvoista

Toistuva sotapelkuruus

Näistä miehet eivät kerro vaimoilleen: 11 salaisuutta

Teloitetun veljen varjo
Sota oli uuvuttanut veljen. Pikkusisko oli kuullut hänen sanoneen isälle, ettei jaksa enää tappaa.

Kunniallinen kuolema on parempi kuin häpeällinen voitto, isä oli vastannut.

Eino Henttu oli päätöksensä silloin jo tehnyt.

Pari viikkoa myöhemmin kirkkoherra tuli kylään. Anja Virolainen näki hänet jo ikkunasta ja tiesi heti: Eino ei palaa.

- Äiti alkoi huutaa, eikä siitä huudosta ollut tulla loppua. Pelon ja menetyksen tunne oli valtava, Virolainen muistelee elokuun päivää.

Viestintuoja kertoi sotamiehen kaatuneen rintamalla ja ruumiin jääneen sinne. Yksityiskohtia hänellä ei ollut 24-vuotiaan Eino Hentun kohtalosta kertoa.

Niitä Hentut saivat odottaa viikkoja.

Aikaa kului, mutta Einoa ei tuotu kotiin haudattavaksi. Viimein tuli kenttäpapin kirje. Eino Henttu oli teloitettu toistuvasta sotapelkuruudesta.
HS Toinen mies:
Miesasiaa

- Minulla olisi vähän miesasiaa.

- Mene muualle tekemään ne!

- Oletko sinä miehenä koskaan kokenut epätasa-arvoa tai syrjintää?

- Minäkö?

- Niin. Sinä juuri. Oletko kokenut?

- Tuota täytyy kysyä meidän naisväeltä.

- Tasa-arvoa ovat pitkään edistäneet naiset.

- Se on oikein hyvä.

- Kuinka niin?

- Naiset tietävät parhaiten, minkälainen tasa-arvo miehelle kuuluu.

- Mikseivät naiset joudu armeijaan?

- Siinä nyt on ajateltu, kieltämättä vähän epätasa-arvoisesti, että miehillä olisi mukavampaa vuoden verran ihan vaan omissa oloissaan.

- Toisaalta naiset synnyttävät lapset.

- Mitä sitten?

- Lasten kasvattaminen on naisten armeija.

- Mitä se on armeijan käyneille miehille?

- Amatöörimäisesti läpiviedeyt rättisulkeiset.

- Koulutusjärjestelmämme sopii selvästi paremmin tytöille kun pojille...

- Ei mitään huolta!

- Miksei?

- Ei opiskelu innosta enää tyttöjäkään.

- Naiset elävät keskimäärin seitsemän vuotta vanhemmiksi kuin miehet.

- Se se naisten kannalta vasta epätasa-arvoista on!

- Kuinka niin?

- Sano yksikin nainen, joka nauttii vanhenemisesta.

- Miksi naiset sitten suostuvat asumaan tai menemään jopa naimisiin miehen kanssa?

- Pahin vihollinen on pidettävä aina niin lähellä kuin mahdollista.

- Miksi näissä tasa-arvoasioissa pannaan miehet ja naiset aina vastakkain?

-Eiköhän se ole pelkkää mielikuvituksen puutetta.

sunnuntaina, huhtikuuta 26, 2009

Sukupuolisyrjintä huomattavaa?

Korkeakoulutetuista naisista suuri osa työvoiman ulkopuolella
Eurooppalainen vertailu ei tue muutenkaan käsitystä Suomesta tasa-arvon mallimaana.

Korkeakoulusta valmistuneiden riski kokea uransa alkuvuosina työttömyyttä on naisilla miehiin verrattuna yli kaksinkertainen Suomessa. Koko aineistossa vastaava riski on puolitoistakertainen. Norjassa, Hollannissa ja Ranskassa eroa tuskin havaitsee.

Ammattiasemalla mitattuna sukupuolisyrjintä on Suomessa tutkijoitten mukaan länsieurooppalaisen mittapuun mukaan huomattava.

Naiset ovat Suomessa miehiin verrattuna harvemmin ammattihierarkian yläpään asemissa ja useammin korkeakoulutusta muodollisesti vastaamattomissa työntekijäammateissa kuin muissa tutkituissa maissa.

Suomi on Ranskan rinnalla "diskriminaatiovertailun" kärjessä, kun vertailussa on palkkaus.

Suomalainen työelämä kuitenkin palkitsee korkeakoulutettuja naisia melko huonosti, vaikka pystyy monilla aloilla hyödyntämään hyvin heidän "osaamispääomaansa", Kivinen ja Niemi päättelevät.

HS-keskustelu
- Syrjintä? Jos ammatillisen menestymisen ja sukupuolen välillä on korrelaatio, tämä ei tarkoita, että toinen välttämättä seuraisi toisesta. Mitä näyttöä tutkijoilla on siitä, että sukupuolisyrjintää on tapahtunut ja että tämä selittää erot sen sijaan, että esimerkiksi naiset hakeutuvat vapaaehtoisesti vähemmän vaativiin tehtäviin tai pyytävät pienempää palkkaa? Väittävätkö tutkijat edes syrjintää tapahtuneen, vai onko kyseessä toimittajan oma tulkinta?

lauantaina, huhtikuuta 25, 2009

Miesasiaa

Vasemmistoliitto ja vihreät alkoivat ajaa miesasiaa

HS-keskustelu

HS: TIETOKULMA Äijäpuolue ja naisten puolue
Vasemmistoliitto laatii ensimmäisenä puolueena Suomessa miespoliittista ohjelmaa.

Puoluetta on syytetty äijäpuolueeksi, joka savusti puheenjohtaja Suvi-Anne Siimeksen ulos ja jonka 17 kansanedustajasta vain kolme on naisia.

Miespoliittisen ohjelmatyöryhmän vetäjä on Kari Uotila.

Vihreät on ensimmäisenä puolueena perustanut oman miesryhmänsä. Useimmilla puolueilla on vain naisjärjestö.

Vihreät on leimallisesti naisten puolue. Sitä johtavat naiset, ministerit ovat naisia ja 14 kansanedustajasta yhdeksän on naisia.

Vihreä miesliike ry perustettiin viime kuussa. Puheenjohtaja on Jukka Relander. Yhdistykseen saavat liittyä sekä miehet että naiset.

Miesaktiivit eivät enää suostu vain miehiä koskevaan asevelvollisuuteen
Puolueissa on herätty miestasa-arvon puolustamiseen

Vasemmistoliitto-kääreisiä karkkeja riittää toinenkin kierros, sillä yleisöä on niukasti. Maanantai-iltana Pikkuparlamentissa keskustellaan miesten asevelvollisuudesta.

"Aika hauska sattuma. Tulen juuri tapaamasta Venäjän presidenttiä ja nyt ehdotan täällä yleisestä asevelvollisuudesta luopumista", Kari Uotila (vas) avaa tilaisuuden.

Uotilan vetämä miespoliittinen ohjelmatyöryhmä on tullut siihen tulokseen, että on väärin pakottaa vain toinen sukupuoli vankilan uhalla aseelliseen palvelukseen.

Ryhmä on ideoinut kaikkia koskevan mutta vapaaehtoisen turvallisuuskoulutuksen. Suoritettava palvelus voisi olla ympäristökriisien hoitoa tai siviilikriisinhallintaa, mutta myös perinteistä maanpuolustusta.

"Uskon sen motivoivan. Nyt iso joukko miehiä turhautuu kattiloiden kantamiseen kuukaudesta toiseen pienellä päivärahalla", sanoo Uotila.

Yleisö ei täysin vakuutu. Auditorion keskivaiheilla istuva Jorma Hentilä on ärtynyt, ettei vasemmistoliiton turvallisuuspoliittista työryhmää ole konsultoitu asiassa. "Tämän teidän laajan turvallisuuskäsityksen mukana militääri ajattelu ui koko kenttään."

Nainen takarivistä haluaa tietää, ovatko Uotila ja tilaisuudessa puhunut tutkija Teemu Tallberg käyneet armeijaa.

"Eiväthän ne osaa edes marssia, jos ei ole käynyt sotaväkeä", nainen tuhahtaa.

Torstaina Helsingin Café Engelissä käy innokas pulina: tilataan leipiä ja kysellään lasten kuulumisia. Koolla on vastaperustettu Vihreä miesliike ry ja sen ensimmäinen avoin keskustelutilaisuus. Myös täällä teemana on asevelvollisuus.

Puheenvuoroja tulee sarjatulena. Kaikki tuntuvat olevan yksimielisiä siitä, että nykyinen lainsäädäntö on syrjivä.

"Naisille on vaadittu samat oikeudet, mutta velvollisuuksista ei ole puhuttu mitään."

"Voiko olla suurempaa sortoa kuin pakottaa ihminen opettelemaan tappamista."

Siitä ei sen sijaan tule tolkkua, miten epätasa-arvoinen tilanne ratkaistaan.

Osa vaatii pakkoa ja kutsuntoja myös naisille. Toiset kannattavat kaikille vapaaehtoista kansalaispalvelusmallia.

"Tasa-arvo on niin loukkaamaton arvo, että sen saavuttaminen on kaikkein tärkeintä. Järjestelmällä ei ole väliä, kunhan kaikilla on sama velvollisuus", sanoo Pasi Malmi, joka on hiljattain julkaissut väitöskirjan miestasa-arvosta.

Siitäkin kiistellään, pitäisikö synnyttämisestä saada vapautus palveluksesta.

"Synnyttäminen ei ole kansalaisvelvollisuus", torjuu viimeisillään raskaana oleva Johanna Sumuvuori.

Seuraavaksi kiivaillaan valikoivasta asevelvollisuudesta. Moni kammoksuu ajatusta sotahullujen ammattiarmeijasta, mutta osa haluaa maata puolustamaan nimenomaan tappamiskykyisimmät psykopaatit.

"Nythän meillä on voimassa järjestelmä, joka valikoi toisesta sukupuolesta lähes kaikki ja toisesta vain sotahullut", kommentoi vihreiden miesten puheenjohtaja Jukka Relander.

Ideat sinkoilevat:

"Perustetaan luonnonsuojelujoukot!"

"Yhteisöllisyyden vuosi, joka annetaan yhteiskunnan käyttöön."

"Armeijan voisi suorittaa tenttimällä. Cooperin testi ja taistelukoe vain onnistuneesti läpi."
HS-keskustelu

Matit vauhdissa

Lehti: Vanhasen sähköpostikohussa yllätyskäänne:
Pikkutuhmaksi viestittelyn kääntää Drita Lulic, joka jo toisessa meilissä kommentoi Vanhasen 69-numeroa vihjailevasti.

– Varsinaiset kuvaukset ovat Argentiinassa ja tammikuussa Ja jos en mun numero sanon siellä ihan niin ehkä teidän numerosta voisin sano 69 on aika hyvä numero ;), vastaa yksinhuoltaja pääministerin heittoon Pelkokerroin-ohjelman kuvauksista.

Vanhanen ei kuitenkaan Dritan vihjailuista pahastu vaan vastaa naisen viestiin kolmen minuutin kuluttua.

– Numeroni on hyvä, kun sinäkin sen muistit :).

Mielenkiintoiseksi koko sähköpostikohun tekee se, että Drita sanoo kiivaan meilailun lopuksi, ettei tule kertomaan viestittelystä kenellekään.

– Yhden jutun kerron, en ole enkä tuu olemaan sellainen ihminen kuin muutamaa Suomessa. Tiedäte varmasti mistä ja kenestä puhun. Ei pelkoa. Varsinkin minun kanssa voite olla vapaa mielinen ihan varmasti. Ja totta kai poistan… vastaa Drita pääministerin viestiin, jossa Vanhanen pyytää naista poistamaan liiallisen vitsailun.

Mervi odottaa Mattia kotiin ja Tältä näyttää Nykäsen uusi anoppi

Wallin vaatii isille puolen vuoden perhevapaata

Femakot vs. sovinistit

HS mielipide

Paljastui, etten ole lapsemme isä

"Isän on vaikea saada selville, kenen lasta hän kasvattaa."
Uskoin olevani tulossa isäksi 17 vuotta sitten. Muutimme yhteen odottamaan yhteistä lasta. Kesällä 1992 syntyi tyttö, ja tunnustin hänet virallisesti omakseni.

Eron jälkeen (seitsemän vuotta sitten) aloin maksaa sovittua elatusmaksua. Koska isyydestään ei koskaan voi olla täysin varma, tein epävirallisen dna-testin kesällä 2008.

Tulos oli isyyden poissulkeva. Äiti ei suostunut asiasta puhumaan eikä tunnustamaan tulosta.

Isyyden virallinen selvittäminen osoittautui erittäin vaikeaksi.

Isyyslakiin ja lapsen oikeuksiin vedoten lastenvalvoja ja terveyskeskus kieltäytyivät yhteistyöstä. Myös eräs suuri sairaalaketju oli haluton auttamaan testeissä. Lopulta ratkaisu löytyi Oikeuslääketieteen laitokselta. Tytär oli juuri täyttänyt 16 vuotta, ja hänen oma suostumuksensa riitti, vaikka äiti vastustikin. Virallisessa testissä tulos ei muuttunut.

Sosiaalitoimiston haluttomuus selittyy sillä, että sen kannalta lapsella jo oli maksava isä ja asia "kunnossa". Virallisen selityksen mukaan isyyslaki suojelee lapsen etua, mutta meidän tapauksessamme se suojelee äitiä ja sosiaalitoimistoa. Jos biologista isää ei löydettäisikään, saattaisi elatusvastuuta siirtyä sosiaalitoimistolle.

Isän on vaikea saada selville, kenen lasta hän kasvattaa. Parisuhteen kannalta ei ole rakentavaa vaatia dna-testejä. Avioliitossa asiasta ei tarvitse edes puhua, koska aviomies aina julistetaan isäksi.

Avioliiton ulkopuolisessa suhteessa mies joutuu tunnustamaan isyyden. Samalla äiti allekirjoittaa, ettei ole ollut sukupuoliyhteydessä toisen miehen kanssa lapsen siittämisen aikoihin. Paperi vahvistetaan oikeudessa, joten vakuutus on lainvoimainen. Valheellisen vakuutuksen antaminen on kai valarikos.

Isyyskysymyksessä tapahtuu Suomessa lukuisia oikeusmurhia vuosittain. Kyseessä on yhteiskunnan siunaama petos. Toimiiko suomalainen oikeuskäytäntö muiden petosten kohdalla samoin?

Missä on miehen oikeusturva? Kohteleeko isyyslaki tasa-arvoisesti miestä ja naista? Ajaako isyyslaki oikeasti ja jokaisessa tapauksessa lapsen etua ja oikeuksia?

Isyyslain mukaan isällä (ja äidillä) on lapsen syntymän jälkeen kaksi vuotta aikaa selvittää mahdollinen isyys, ja väärä isyyspäätös voidaan purkaa. Sen jälkeen vanhemmilla ei enää ole purkuoikeutta. Lapsi voi 15 vuotta täytettyään purattaa isyyspäätöksen.

Jos äiti on onnistunut huijauksessaan kahden vuoden ajan, asiaa ei isän aloitteesta voida enää koskaan käsitellä. "Isä" on peruuttamattomasti elatusvelvollinen ja "vieras" lapsi rintaperillinen – riippumatta mistään myöhemmistä asiankäänteistä.

Isyyslain mukaan en voi nostaa kannetta isyyden purkamiseksi. Ja selvyyden vuoksi sanon, että en voisi sitä tyttärelleni tehdäkään. Hän on tilanteeseen täysin syytön. Meillä on erinomaiset välit, ja tapaamme edelleen säännöllisesti kuten tähänkin asti.

Käsittääkseni avioliitoissakin lapsi on usein vierasta syntyperää. Asiaa ei selvitetä, vaikka lapsella on oikeus saada tietää taustansa.

Koska dna-testit ovat helppoja, kivuttomia ja varmoja, voisi isyyden tunnustamisen sijaan tehdä systemaattisesti isyystestin. Testi voisi olla osa lapsen neuvolakäyntejä. Silloin se ei aiheuttaisi skismaa vanhempien välille.

Tärkeää olisi, että lapsi saisi tiedon oikeasta syntyperästään, ja asiaan osattomien oikeuksia ei vaarannettaisi.
Olisiko miesoikeudelle tilausta?

Naisille sopivat naiselliset urheilulajit

Elisa Tähtinen ihmetteli ja paheksui (HS 16. 4.) sitä, ettei naisten MM-jääkiekkoa näytetty Ylellä.

Ylen linja on mielestäni aivan oikea. Naisten jääkiekon viihdearvo on aivan olematon; eiväthän naisten otteluja muutenkaan käy käsittääkseni katsomassa muut kuin lähisukulaiset ja mahdolliset poikaystävät, viimeksi mainitutkin lähinnä kohteliaisuudesta tai säälistä, mikäli he itse ovat pelimiehiä tai muuten ymmärtävät jotakin kyseisestä pelistä.

Henkilökohtaisesti suosittelen naisille sellaisia urheilulajeja, joissa heidän naiselliset ominaisuutensa pääsevät oikeuksiinsa, kuten esimerkiksi voimistelu, taitoluistelu ja cheerleading. Jääkiekko ja jalkapallo edellyttävät harrastajaltaan aggressiivisuutta, mikä todellakaan ei ole naisellinen ominaisuus.

Sosiaalinen "neitikiekko", jota valmentajat vihaavat, on sinänsä ihan ok, koska siinä on kysymys liikunnan ilosta eikä voittamisesta henkeen ja vereen.

ERKKI BLOM varatuomari Helsinki

Naistutkimuskritiikkiä

Naistutkimuskritiikkiä
Kuten on nähtävissä, raadin myönteisyys alaa kohtaan ei ole niin suurta kuin otsikko väittää.
On tosiaan huomattava, että Hesarin otsikko "Naistutkimus saa HS-raadilta laajaa tukea" ei kuvaa vastauksia kokonaisuudessaan.

Juristi rakastaa putkimiestä

Who benefitted from the sexual revolution?

Why the men's rights movement is going nowhere?

This is a page
where you can download a PDF of the long out of print book on sexual politics The Anatomy of Female Power.

Compulsory audits on equal pay will force firms to give women more

perjantaina, huhtikuuta 24, 2009

Ihannevävy

Vaikea on ymmärtää, miksi Matti N. vaihtoi, mutta isälle se ei näytä jostain syystä kelpaavan:
- Isän kanssa otin Matti-asiasta aluksi yhteen, mutta äiti suhtautui asiaan rennommin. Teen omat päätökseni ja tämä on minun elämäni, kertoo 23-vuotias turkulainen opiskelija, joka on mäkihyppääjälegenda Matti Nykäsen uusi tyttöystävä.

Uutta miesystäväänsä hän kehuu vuolaasti. - Matti on lämmin, positiivinen ja ystävällinen. Hän välittää ihmisistä ja hänen seurassaan on mukavaa eikä ikinä tylsää. Tykkään siitä kun tapahtuu.

Blogilistan mainoksista poimittua. 1, 2 ja 3.

Naistutkimuksen opinnoista tärkeitä taitoja työelämään
−Työpaikoilla on kuitenkin tiedon puutteen vuoksi vahvoja ennakkoluuloja oppiainetta kohtaan. Työnantajat eivät välttämättä alan uutuuden vuoksi tunnista sen tuomia taitoja, ja valmistuvien on erikseen tuotava niitä esille, Nyqvist pahoitteli.
Kuten seksuaalisen häirinnän ja tai sukupuolisyrjinnän syytteiden nostamisen taitoja.

Laki velvoittaa feminismiin?

Syöjätär (2006), Vihreät naiset:
Vihreät naiset ja ViNO houkuttelivat maaliskuun lopussa salin täydeltä väkeä keskustelemaan feminismistä. Luulisi, ettei mikään yksittäinen sana hetkauta radikaalin maineessa olevia vihreitä nuoria ja naisia. Tilaisuus kuitenkin osoitti, että f-sana aiheuttaa melkoisia intohimoja. Jokainen seminaarin puhujista julistautui feministiksi, samoin kuin varmasti valtaosa vihreistä tekee epäröimättä. vannoutuneinkin feministi jäi kuitenkin tilaisuuden jälkeen epäröimään, onko puolueen sitoutuminen f-sanaan sittenkään sen arvoista, jos vaakakupissa on äänestäjien luottamus.

Feminismi on lakisääteistä Professori Kevät Nousiainen Helsingin yliopistosta teroitti kuulijoille, että lainsäädäntö velvoittaa feminismiin jo nyt. Suomessa on runsaasti

Hyötyvätkö miehet? Erikoistutkija Jouni Varanka STM:n tasa-arvoyksiköstä valotti sitä, miehen kannattaa olla feministi. – feminismin ansiosta jokainen mies olla juuri sellainen kuin haluaa
Panu: Naiskorruption kulissit kaatumassa?

torstaina, huhtikuuta 23, 2009

Naistutkimus saa HS-raadilta laajaa tukea

Naistutkimus saa HS-raadilta laajaa tukea:
"Oikeasti tieteellinen" naistutkimus kuuluu jopa ihmistieteiden kärkijoukkoon, sanoo suomentaja Jukka Mallinen. Hänen mukaansa naistutkimuksen suojissa loisii kuitenkin mustavalkoista kiihkoa ja propagandaa, joka tuo mieleen taistolaisen agitaation.

Professori Laura Kolbe pitää ongelmana, että naistutkimuksen näkökulma on sitoutunut länsimaisen feminismin sanomaan ja angloamerikkalaisiin tutkimusmetodeihin ja kirjallisuuteen. "Lopputuloksena on naistutkimuksen kietoutuminen sisäpiiriksi, jonne pääsevät vain oikeaoppisesti ajattelevat ja elävät siskot – ja muutama mies."

"Naistutkimus ottaa kyllä itsensä äärettömän vakavasti, mutta metodisesti se kuuluu rupattelutieteelliseen tiedekuntaan", ivaa Aamulehden päätoimittaja Matti Apunen.

Professori Matti Wibergin mukaan naistutkimus on "kyltymätön käenpoikanen, joka kuppaa kohtuuttomasti voimavaroja asialliselta tieteeltä".

Naistutkimus on tieteen muotoon linnoitettua syvästi poliittista ja relativistista toimintaa, määrittelee toimitusjohtaja Pauli Aalto-Setälä.

"Kansalaistoiminnalle ja naisaktivismille läpinäkyvämpi ja rehellisempi yhteisömuoto olisi yhdistys eikä tiedekunta."

"Naistutkimus on nimekkeenä vähän samankaltainen kuin teologia", vertaa kansanedustaja Erkki Tuomioja.

"En totisesti kaipaa miestutkimuksen professuuria, mutta joku voisi keksiä hyvän suomenkielisen sanan sukupuolinäkökulmaan – sukupuolitutkimuksen professori kuulostaa liikaa Pahkasialta", sanoo toimittaja Minna Lindgren.
HS-raadin vastaukset kysymykseen: Onko naistutkimus vakavasti otettavaa tiedettä?
Osmo Soininvaara: Osa naistutkimuksesta on tuottanut arvokasta tietoa, mutta joukossa on myös tieteellisen metodin kannalta arveluttavia tekeleitä. Muussa tieteessä sisäinen keskustelu karsii sisäisellä kritiikillään huonot pois, mutta naistutkimuksen sisäinen kriittinen keskustelu näyttää kovin vähäiseltä. Näin kelvottomat kyhäelmät pääsevät leimaamaan koko tutkimusta.

Kari Uusikylä: On ja ei. On sekä vakavasti otettavaa naistutkimusta että tendenssimäistä yksisilmäistä julistusta, joka ei täytä tieteellisen tutkimuksen kriteerejä.

Anna Rotkirch: Naistutkimuksessa kuten muissa humanistisissa ja sosiaalitieteissä tehdään osittain tutkimusta, jota itse en pidä tieteenä vaan esseistiikkana tai poliittisena kirjoitteluna.

Timo Harakka: Naistutkimus on yhtä ideologinen "tieteenhaara" kuin neuvostopsykologia tai uusliberaali taloustiede.

Iivi Anna Masso: Nykyisestä, "queer-teoria"-painotteisesta naistutkimuksesta on tullut puhtaasti ideologiaa, jolla on suhteellisen vähän tekemistä paitsi varsinaisen tieteen kanssa, niin myös naisten ja miesten sekä jopa seksuaalivähemmistöjen todellisen aseman ja tasa-arvoisuuden arvioinnin tai edistämisen kanssa. Pikemminkin kyseessä on eräänlainen anarkovasemmistolainen liike, jonka tärkein anti on tiedon sekä arvojen totaalinen suhteellistaminen ja länsimaisuuden sekä liberalismin vastaisuus sinänsä, joka ironisesti tarkoittaa jopa tasa-arvon vastaisuutta.

Matti Wiberg: Naistutkimus on toki vakavasti otettavaa, mutta ei sen oletetun tai väitetyn tieteellisyyden, vaan sen räikeän ideologisuuden ja häpeilemättömän poliittisuuden takia.

Naistutkimus on enemmän poliittista kampanjointia kuin tieteellistä tutkimusta.

Naistutkimuksessa ei sovelleta tieteen sääntöjä, vaan pääosin kyse on samanhenkisten fanaattisesta ja häikäilemättömästä poliittisesta aktivismista.

Naistutkimuksen aikaansaannokset eivät vastaa siihen sijoitettuja panostuksia.

Naistutkimuksen edustajilla ei yleensä ole mitään estoja mestaroida muiden tutkijoiden töitä, mutta ovat hyvin suvaitsemattomia muiden tieteilijöiden naistutkimusta koskevien arvioiden suhteen.

Naistutkimuksen edustajat eivät juuri ota kuuleviin korviinsa tieteellisiin keskusteluihin kuuluvaa asiaperusteista kritiikkiä naistutkimuksessa sovelletuista tutkimusmenetelmistä ja käytetyistä aineistoista sekä naistutkimusta ohjaavista teorioista, vaan valonnähneen varmuudella julistavat usein väkevän miesvihamielistä sanomaansa tieteen standardeja julkeasti loukaten.

Onni onnettomuudessa on, että naistutkimuksen edustajat paljolti ovat eristyneet omiin ghettoihinsa.

Valtakunnallinen työelämäselvitys naistutkimuksesta

Verkoston harjoittelija Yasmin Nyqvist (ÅA) toteutti selvityksen naistutkimusta opiskelleiden sijoittumisesta työelämään syksyllä 2009:
Annetussa kritiikissä useat vastaajat valittivat naistutkimuksen abstraktiotasosta. Naistutkimukselta kaivattiin maanläheisyyttä ja konkreettisia esimerkkejä korkealentoisen abstraktiksi ja vaikeasti ymmärrettäväksi koetun teorian sijaan.

Kritiikkiä kohdistettiin myös naistutkimuksen asemaan akateemisena oppiaineena. Tietyt vastaajat kokivat, ettei ainetta voi kutsua tieteeksi vaan ennemminkin ideologiaksi. Samassa hengessä kommentoitiin, ettei ainelaitoksilla vallitseva ilmapiiri salli kyseenalaistaa oppiainetta, ja mikäli sen kyseenalaistaa, saa huonon vastaanoton.

Vastaajien kuva naistutkimuksesta oppiaineena näissä tapauksissa oli yksipuolinen naistutkimuksen salliessa heidän mielestään vain yhden näkökulman.

Joku ymmärsi myös naistutkimuksen puhuvan tasa-arvon puolesta tavalla, joka edellyttää miehiä kohdeltavan huonommin kuin naisia, sekä koki, että opinnoissa luodaan hetero- ja miesvihaa.

[…] Hieman petyin asioiden mustavalkoisuuteen, jotkut nuoret opettajat ja opiskelijat olivat hyvin ehdottomia. Itse vähän enemmän elämää nähneenä keski-ikäisenä naisena koin, että asiat ovat monisyisempiä ja enimmäkseen osuvat johonkin harmaan asteikolle.

Lisäksi pari vastaajaa toi esiin negatiivisen aspektin, jota ei ajankulun tai asennemuutoksenkaan myötä voi sulkea pois. Kasvaneen kompetenssin ja syventyneen feministisen näkökulman myötä hahmottuu yhteiskunta synkemmästä perspektiivistä. Tällöin on helpompi havaita epäoikeudenmukaisuuksia, joihin vaikuttaminen tuntuu mahdottomalta, mikä myös vaikuttaa elämänlaatuun.

[…] Tieto lisää myös tuskaa: edellisessä työpaikassani (ensimmäinen valmistumisen jälkeinen paikka) huomasin erinäisiä epäkohtia/epätasa-arvoisia asioita naisvaltaiselta työpaikaltamme. (Työtön)

[…] Olen toki 'herkempi valtarakenteille', mikä ei tietenkään paranna elämänlaatua, pikemminkin päinvastoin. Joissakin tapauksissa saatan olla kyynisempi ja fatalistisempi kuin muut - siinä asian negatiivinen puoli.(Opintosihteeri)

Osa vastaajista koki, ettei heidän ympäristössään nähty naistutkimuksellisen osaamisen tuottamaa hyötyä ja lisäarvoa. Nämä vastaajat esittivätkin toivomuksen, että aineen opiskelu olisi pakollista, jos ei peruskoulussa niin ainakin yliopistolla.

[…] Olen sitä mieltä, että jokaisen ihmisen tulisi suorittaa edes yksi kurssi naistutkimusta. Sen pitäisi olla pakollinen oppiaine koulussa. Oppiaineen nimi saattaa tosin aiheuttaa ennakkoluuloja. Lisäksi yllättävän monilla ihmisillä on negatiivinen käsitys feministeistä. Jos oppiaine olisi pakollinen, käsitykset voisivat ehkä muuttua Naistutkimus on hyödyllinen ihan joka ikiselle ja pitäisi olla pakollinen aine jo lukiossa […]

Jokapäiväinen miesten sovinismi

Oheinen julkaisu on tuotettu EU:n tuella (This publication was supported by the Daphne Programme of the European Union.) Everyday Male Chauvinism - mate Partner Violence Which Is Not Called Violence (pdf)
1.6 Reference to the supremacy of male logic

The man refers to “reason,” “logic,” or “proper” arguments with the aim of enforcing thoughts, behaviours or choices on the woman that are disadvantageous to her. The man who uses this manoeuvre bases his actions on the idea that his is the only or at last the best argument. He does not leave room for differing feelings or wishes, nor for alternative solutions, and presumes that solely by presenting his arguments he is also entitled to carry out his will. The man will not accept anything from the woman that is not a so-called logical argument (while of course the man thinks that the woman will never be able to come up with one). The woman, unless she wants to be overwhelmed, is forced to be absolutely clear about her position and the arguments supporting it. This kind of manoeuvre is especially efficient against women whose sense of reality is based on perception or intuition.

A typical example is the coercion used in choosing a place for holidays. If the woman does not like the place the man chose, how could she enforce her different wishes if those do not make sense under (male) logic?

4. Utilitarian everyday male chauvinism

According to social norms, men not only have the right to being loved, taken care of and having their needs met by women but also to hold this to be valid for themselves only and to deny the same from the woman. Thus, the man can exploit the life energy that the woman brings into the relationship, he gains social power through it, and can continue to dominate the woman thanks to the fact that he accumulates, for his own purposes, and abuses the energy snatched from the woman for which he gives nothing in exchange.

This is the form of everyday male chauvinism that is the most difficult to recognise as it is such a “natural” part of the relationships between women and men.

4.2. Abuse of women’s caring

The man adapts to the traditional roles (he maintains the family, the woman takes care) this way he exploits and abuses the fact that the woman is an “expert” at taking care of others. The following manifestations of everyday male chauvinism force or, what is worse, (by reinforcing her already socialised calling “to live for others”) “lead” the woman into the roles that are hers “by nature”: mother, wife, assistant, secretary, dispatcher, psychologist, social worker, telephonist, receptionist, cleaner and cloakroom attendant.

Rapelay

Naistutkimuslistalla keskustelu pelistä Rapelay on kuumentunut. Eräs listalainen: "Olen lähettänyt tiedon uuden pelilinkin levittämisestä raiskauskriisikeskuksen asianajajalle ja pyytänyt yhteydenottoa poliisiin. Samoin olen tiedottanut asiasta sekä Oulun että Helsingin traumaterapiakeskukselle sekä kansansedustaja Satu Hassille."

Offensive Japanese Game "Rapelay" Banned from The UK
The game was intended for release just in Japan, but was on offer to British buyers through Amazon Marketplace, the section of the online store's website open to third-party sellers.

But Amazon has now withdrawn the game after complaints from users, deeming it to be inappropriate.

Thoughts on the RapeLay Video Game
Players begin the game by stalking a mother on a subway station before violently raping her. They then move on to attack her two daughters described as virgin schoolgirls.

Players are also allowed to enter ‘freeform mode’ where they can rape any woman and get other male game characters to join the attacks.

And You Thought Grand Theft Auto Was Bad

Ilkeä fiktio ilkeille ihmisille

Video games: the permissibility of murder but not rape
Remember Grand Theft Auto: Someone released a patch so you could see your character having sex with women, that wasn't even rape, it was love making. The result was a public outcry for the game to be banned. The game already had an 18 certificate, you could commit mass murder, steal cars, beat people up, take drugs, drink & drive, rob shops, commit burglaries, gamble and break into government facilities. But as soon as it showed a man having sex with a consenting woman, it went too far.

Vapaa valinta?

HS - Radio- ja TV-arvostelut - 22.4.2009 Katja Martelius:
En voi terveyssyistä katsoa Ajankohtaisen kakkosen teemailtoja. Verenpaineen takia. Se nousee kyseistä ohjelmaa katsellessa.

Lähinnä syynä ovat ohjelmassa esitetyt väärät mielipiteet. Eikä mitään auta, vaikka kuinka huutelet sohvaltasi vastalauseita.

Sillä teemailloissa koko valtakunnan pahimmat kahjot laitetaan samaan studioon ihan vakavasti otettavien asiantuntijoiden kanssa. Siinähän käy niin, että kahjojen mielipiteestä tulee yhtäkkiä yhtä painavia kuin niiden, jotka asioista jotakin tietävät.

En koskaan unohda Ajankohtaisen kakkosen teemailtaa, jossa keskusteltiin prostituutiosta. Koska studioon oli tuotu yksi prostituutiota puolusteleva ammatissa työskentelevä, pian koko Suomi oli sitä mieltä, että seksin myyminen on köyhien baltialaisten naisten ja mielenterveysongelmaisten opiskelijoiden oma vapaa valinta.

Valinta - epäilemättä. Mutta vapaa?

Kai voidaan sentään olla yhtä mieltä siitä, että ruumiinsa antaminen muiden käytettäväksi on itsetuhoista käytöstä. Ja vaikka itsensä voi haluta häpäistä ja tuhota (ja moni niin tekeekin), niin se ei ole vapaan tahtomisen tila. Kovin harva asiakkaistakaan kai toivoo moista uraa omille lapsilleen - vai toivotteko, helvetin natkut.

Joka tapauksessa tämän keskustelun seurauksena argumentista tuli käyttökelpoinen aina eduskuntaa myöten. Nyt on ihme, jos Kuluttajavirasto ei kohta tee hinta-laatuvertailua seksipalveluja tarjoavista tahoista. Hyväksikäyttöä kuvaavaa sanaa ei kukaan ennen vakavalla naamalla kehdannut käyttää - kunnes Ajankohtaisen kakkosen teemailta legitimoi sen suomalaiseen sanavarastoon.

Katsojat näreissään Ylelle - asiakas olikin menestyvä yrittäjä!

Säästökuuri jyrää naistutkimuksen Jyväskylässä

keskiviikkona, huhtikuuta 22, 2009

Vaaliviestit

EU:lta tukea naisiin kohdistuvan väkivallan torjumiseksi

Ilmastonmuutoskin tunnistaa sukupuolen

Tommy Tabermann vaatii tasa-arvonkin nimissä syöpäseulontoja miehillekin.

Naisoikeus - feminististä propagandaa?

Henkilöt

Tasa-arvo – perusoikeus ja politiikan haaste. Tasa-arvon oikeudellisia ja poliittisia ulottuvuuksia, kevätlukukausi 2009

Sukupuoli, väkivalta ja oikeus

Anne Maria Holli: Sukupuolikiintiöt
Tasa-arvolaki (206/1995; 232/2005), 4 a §:

Valtion komiteoissa, neuvottelukunnissa ja muissa vastaavissa toimielimissä sekä kunnallisissa että kuntien välisen yhteistoiminnan toimielimissä lukuun ottamatta kunnanvaltuustoja tulee olla sekä naisia että miehiä kumpiakin vähintään 40 prosenttia, jollei erityisistä syistä muuta johdu.

So. kohteena epäsuorasti (välillisesti) valitut, EI VAALEIN valitut, julkista valtaa käyttävät poliittiset ja hallinnolliset elimet

Ylimmät valtioelimet säädöksen ulkopuolella

Mitä vaikutuksia kiintiöillä on ollut

Tasapuolisen edustuksen normi vakiintunut – vrt. vaikutukset muuanne

Mitä se oli aikasemmin ... ennen tasa-arvolakia ... niin ukko ku ukko istutettiin paikalle. Ei kyllä kyselty, että ymmärtääkö ja tajuaako, että kuha vaan kaverille paikka saatiin. (Nainen, poliitikko)

...niin kyllähän sillä >kiintiölailla tervehdyttävä vaikutus oli, että sinne todella sitten tuli >naisia@. Se ei enää ollutkaan enää tää niinkun veli veljelle - ilmiö, että saunassa sovittiin. (...) On se siihen tullut niinkun erilainen näkökulma naisten mukana. (Nainen, viranhaltija)

Ja, mutta sittehän tuli tää 40 prosentin kiintiö. Ja kyllä sillä hirveesti irvailtiin, mutta kyllä se oli nopea työkalu, että siinä oon huomannu, että ihmiset on nyt jopa
ruvenneet, oppineet ajattelemaan, että heti näyttää huonolta jos ei oo, tai yhtäkkiä huomaa, ett hei, siellähän on vaan naisia tai siellähän on vaan miehiä. Että se on mun mielestä ollu suurin muutos.

- Kiintiöt lisäsivät naisten valtaa, vähensivät miesten ”yli”valtaa
- Erityisesti valtaansa menettäneiden miesten vastarinta
Sanna Aaltonen: Sukupuolinen häirintä
- Voiko tyttö häiritä poikaa sukupuolisesti?

TERO: Ja sitte kundeil on taas muit keinot, et jos siihentuleejokulutkamunviereejatuleeheittää jotai läppää ja tulee vähä lähemmäksi, niin mähän voin vaikka tönästä sitä päähän ja lähtee menee. Siis en mä tietenkää lyö sitä näin päähän vaa, lähenyt menee siitä. Mut et tytöillä on vähän vaikeempi taas tehä sitä jolleki mun kokoselle kundille. SA: Ai jaa, kuin?
TERO: Siis, siis ehän mä liikahda siit mihinkää. Mut tottakai mä lähen jos joku alkaa töniin mua. […] Ja tottakai jos se on joku kuulantyöntäjä-tyttö niin kylhä semmonenki pystyy ahistaan kundii. Mut lähinnähän se on just siis fyysisesti, koska kundeil
on kumminki niin helppo tehä vaikka paloja siit tytöst, jos haluu [naurahdus].

tiistaina, huhtikuuta 21, 2009

Geriatrinen porno pannaan

State puts porn pervs in sights
Pervs preying on the elderly or disabled could soon face harsh new penalties under a first-of-its-kind proposed law that would punish sicko peddlers of geriatric and handicapped porn the same as child pornographers.

Fueled by a rise in sex abuse against the elderly and disabled and a string of cases involving photography and cyber postings, the proposed legislation would add seniors and the handicapped to kiddie porn laws.

Massachusetts Revokes Consent of Adults Over 60

Naisoikeuden professuurista kehkeytyi tasa-arvoriita

Vihaiset ja fanaattiset insinöörit:
Se, mikä minua näissä keskusteluissa on vuosikaudet ihmetyttänyt, on tämä: miksi juuri NE IHMISET, jotka eivät KUUNA KULLAN VALKEANA näitä hoitoja käyttäisi eivätkä ole niitä koskaan käyttäneet (ja pitävät niitä persetyhmäidioottihuijauksena) ovat KAIKKEIN ENITEN vihaisia siitä, että näitä luontaishoitoja ylipäätään on olemassa?

Aina, kun törmään luontaishoitoja vastaan olevaan ihmiseen, hän on a)perkeleen vihainen, b)fanaattisesti ja ehdottomasti kaikkia vaihtoehtoisia hoitoja ja luontaisterapioita vastaan ja c) niiden suhteen usein täysin kokematon, jopa tietämätönkin. Prototyyppi on nelikymppinen teknisen alan insinörtti, joka uskoo Darwiniin, evoluutioon ja on syvästi tiedeuskovainen.

Mietin joskus, miksi vatussa jaksan edes vaivautua väittelemään tällaisen ihmisen kanssa luontaishoidoista, sillä vastapuolella ei ole siitä MITÄÄN kokemusta (eikä omakohtaista tietoa) vaan ainoastaan internetskusta luettuja juttuja (jotka ovat usein prototyyppi-tapausten kirjoittamia). Minulla itselläni on näistä vaihtoehtoisista hoidoista ja luontaishoidoista reippaasti yli kymmenen vuoden kokemus. Käyn kahdettatoista vuotta vyöhyketerapiassa eli refleksologilla (missä jalan pisteitä painellaan)...

Käyn säännöllisesti homeopaatilla ja aromaöljyhieronnassa....

Olen saanut akupunktioneuloista apua tenniskyynärpäähän ja niskajumiin. Shiatsu on auttanut stressivaivoihin; ortopedinen osteopatia on oikeastaan syynä siihen, että kävelen, liikun ja joogaan. Voice massage pelasti henkeni 6-7 vuotta sitten...

Olen elämäni parhaat elämäntapaohjeet saanut ayurvedaan perehtyneeltä ihmiseltä (ayurveda on eräänlainen vanha perinteinen intialainen oppi, jossa ihmisessä vaikuttavaa kolmea doshaa pyritään tasapainottamaan rytmittämällä ruoka ja uni sekä valitsemalla ruoka-aineet oikein)...

Sukupuolten toisiinsa kohdistama kritiikki

Vasemmistoliiton Kari Uotila esittää asevelvollisuuden tilalle vapaaehtoista turvallisuuskoulutusta sekä miehille että naisille.

Rebranding Manhood

Feministiohjelmasta ei esitutkintaa
Perustelujen mukaan rikoslain rangaistussäännöksen tarkoituksena ei ole eri sukupuolten toisiinsa kohdistaman kritiikin kriminalisointi.
Moilanen: "Tulta munille aasinaivoisille miesasiamiehille!" = toiseen sukupuoleen kohdistuva kritiikki

Ideologisia kamppailuasetelmia yhteiskunnassaKuvio esittää keskeisten tasa-arvo- ja sukupuoli-ideologioiden välisiä kamppailuasetelmia yhteiskunnassa. Perinteisesti kamppailuasetelma on vallinnut feministien ja konservatiivien välillä sukupuolijärjestelmän kentällä. Konservatismi mielletään usein tasa-arvon vastakohdaksi ja siihen yhdistetään negatiivisesti latautuneita käsitteitä, kuten taantumuksellisuus ja seksismi. Konservatiiveilla ei ole hallussaan sellaista symbolista pääomaa (feministinen pääoma), joka antaisi heille oikeuden tulla kuulluksi tasa-arvopolitiikan kentällä. Konservatiivit voivat kuitenkin vaikuttaa epäsuorasti uskonnon ja sukupuolijärjestelmän kenttien kautta myös tasa-arvopoliittisiin kysymyksiin.

Uusliberalismi edistää vapaata kilpailua ja markkinataloutta, joka pitää sisällään ajatuksen muodollisesta tasa-arvoa. Uusliberalismi voi heikentää hyvinvointivaltion taloudellisia perusteita ja sitä kautta aktiivisen tasa-arvopolitiikan harjoittamisen edellytyksiä. Uusliberalistinen muodollinen tasa-arvo palvelee Hollin mukaan vain niitä, jotka muutenkin pärjäävät, sekä talouselämän että valtion etuja. Uusliberalistiset painotukset voivat sisältyä myös näennäisen neutraaleihin sanontoihin, kuten ”tasa-arvo on jo saavutettu”, jolloin saatetaan tarkoittaa sitä, että mitään tasa-arvopoliittisia toimenpiteitä ei tarvitse silloin enää tehdä (naisten aseman parantamiseksi). Uusliberalismi liittyy siten läheisesti hyvinvointivaltion alasajoon, mikä poistaa aktiivisen tasa-arvopolitiikan mahdollisuuden. (Holli 2002, 20)

Feminismi ja maskulismi kamppailevat tasa-arvopolitiikan kentällä tosiasiallisen tasa-arvon tulkinnasta, eli siitä, mitä tasa-arvon tulisi pitää sisällään.

sunnuntaina, huhtikuuta 19, 2009

Feministisen hegemonian uusintamisen kehäKehän voidaan ajatella saaneen alkunsa naisliikkeen vaatimuksista, joka johti lopulta naistutkimuksen ja tasa-arvopolitiikan syntyyn. Tasa-arvoelimet toimivat sen tiedon varassa, mitä naistutkimuksen alaisuuteen kuuluva tasa-arvotutkimus tuottaa. Hallituksen tasa-arvo-ohjelmat perustuvat TANEn esityksiin. Hallituksen tasa-arvo-ohjelmassa esitetään lisää rahoitusta naisjärjestöille ja naistutkimukselle (esim. hallitusohjelma 2008; TANE 2007). Rahoituksen turvin naisliike ja naistutkimus tuottavat uutta tietoa naisten ongelmista yhteiskunnassa, mikä välittyy tasa-arvoelimiin TANEn tutkimusjaoston kautta.

Naisliikkeen ja naistutkimuksen välillä on kiinteä yhteys. Naistutkimus on rakennettu naisliikkeen esittämien vaatimusten perustalle. Johanna Matero (1996) kirjoittaa naistutkimuksen kurssikirjassa Avainsanat. 10 askelta feministiseen tutkimukseen (1996, 245–265) feministisestä tietämisestä seuraavasti:
Feminismi on poliittinen käytäntö ja siten feministinen tieto on aina paitsi poliittista, myös strategista ja ideologista. – – Feministinen tutkimus on lähtöisin naisliikkeestä ja toimii kiinteässä yhteydessä siihen. Naisliike tuottaa kysymyksiä ja ongelmia feministisen tutkimuksen selvitettäväksi muokaten siten tutkimuksen suuntaviivoja. – – feministinen tutkimus on osa naisliikettä – – Feministinen standpoint-tutkimus on naisten tutkimista naisia varten naisten kokemuksista käsin ja naisten ehdoilla. – – Feministisen tiedon määrittely sulkeistaa helposti jotkut tarpeet ja lähtökohdat joidenkin toisten kustannuksella.

Jaana Kuusipalo (2002) kirjoittaa kirjassa Tasa-arvopolitiikan haasteet naistutkimuksen ja tasa-arvopolitiikan välisestä yhteydestä seuraavasti:
Feministisellä teorialla (naistutkimuksella) on aina ollut kaksi tehtävää: tutkia ja selittää naisten alistuksen syitä sekä kehittää keinoja tämän asiantilan muuttamiseksi. Näitä taas tasa-arvopolitiikka on pyrkinyt toteuttamaan käytännön politiikassa.

Feministisen ajattelun mukaan kaiken tutkimuksen ja teoretisoinnin taustalla on löydettävissä ideologisuutta: tiede ei synny tyhjiössä. Tällä ideologisuuden julkituonnilla feminismi on samalla perustellut omaa poliittisuuttaan.

TANEn tutkimusjaosto toimii linkkinä naistutkimuksen ja tasa-arvoelinten välillä. Tutkimusjaosto edistää naistutkimusta ja välittää naistutkimustietoa tasa-arvoelimille. TANEn tutkimusjaoston historiikissa naistutkimuksen ja tasa-arvon välinen yhteys ilmaistaan seuraavasti:
Tutkimusjaoston tavoitteena on ollut vakiinnuttaa naistutkimuksen asema tieteen kentällä ja välittää tutkimustietoa päätöksentekijöille. Tämä työ jatkuu edelleen. Naistutkimuksella on ollut erityisen tärkeä merkitys tasa-arvon edistämisessä ja tasa-arvopolitiikan kehittymisessä, sillä tasa-arvopolitiikka on voitu perustaa uusimpaan tutkimustietoon – – TANEn tutkimusjaosto oli perustamisestaan lähtien erään silloisen jäsenensä sanoin ”tyylipuhtaasti naistutkimusjaosto”. Jaoston jäseninä oli alusta alkaen muitakin kuin naistutkijoita, mutta naistutkimuksen edistämisen ensisijaisuudesta oltiin yhtä mieltä.

Jaoston yksi keskeisimpiä tehtäviä on ollut naistutkimustiedon välittäminen tasa-arvopoliittiseen päätöksentekoon. Naistutkimuksella on ollut ratkaisevan tärkeä merkitys suomalaiselle tasa-arvopolitiikalle ja tasa-arvolain säätämiselle. – – Koko ajatus tasa-arvopolitiikasta perustui sille, että tutkimus oli osoittanut yhteiskunnassa vallitsevia puutteita tällä [naisten asemassa] alueella.

Lopputuloksena syntyy tasa-arvopolitiikan feministisen uusintamisen kehä, joka vahvistaa itse itseään ja feminismin valtaa tasa-arvopolitiikassa.

lauantaina, huhtikuuta 18, 2009

Diagnoosit uskomusten varassa

Lasten seksuaalista hyväksikäyttöä diagnosoidaan uskomusten varassa
Tutkimus osoittaa myös, että mitä enemmän ammattilainen oli saanut lasten haastatteluja koskevaa koulutusta, sitä vahvempia ennakkoasenteita ja sitä enemmän vääriä uskomuksia hänellä oli.

Finnilä-Tuohimaan mukaan tämä saattaa johtua joko siitä, että suomalaisissa haastattelukoulutuksissa on asenteellisuutta lisääviä elementtejä, tai että vahvoja asenteita omaavat henkilöt hakeutuvat koulutuksiin, eikä koulutuksissa korjata vääriä uskomuksia ja vahvoja asenteita.

Lehti: Syytön istui puoli vuotta vankilassa lapsen hyväksikäytöstä

T & T

Q&A: Michael Gurian says boys need societal nurturing, too

Ruusunen kiittää Vanhasta erosta

perjantaina, huhtikuuta 17, 2009

Naistutkimuksen vähentäminen uhkaa tasa-arvoa?

Sosialidemokraattiset Naiset: Tasa-arvopolitiikan toteuttaminen vaatii riittävän tutkimustiedon
Yhteiskuntatieteellisesti suuntautuneiden naistutkimusyksikköjen resursseja ja toimintamahdollisuuksia ollaan merkittävästi heikentämässä. Jyväskylän yliopiston naistutkimuksen professorin viran täyttö on rauennut. Myös Helsingin yliopiston oikeustieteellisessä tiedekunnassa toimiva naisoikeuden oppiaine ja professuuri on tänä keväänä joutunut lopettamisuhan alle.

Hallitus on asettanut naisten ja miesten välisen tasa-arvon edistämisen tavoitteekseen kaikessa päätöksenteossa. Resurssien vähentäminen sukupuolentutkimuksesta kyseenalaistaa hallituksen sitoutumisen tasa-arvotavoitteeseen. Naistutkimuksen yksiköissä tehdään myös miestutkimusta sekä sukupuolentutkimusta yleensä. Resurssien vähennys heikentää siten sekä naisten että miesten tasa-arvokysymyksiin kohdistuvaa asiantuntemusta.

Tasa-arvopolitiikan onnistumiseksi on välttämätöntä, että naistutkimuksen asiantuntijoita koulutetaan yliopistoissa myös jatkossa.

Naistutkimus kyseenalaistaa totuttuja käsityksiämme sukupuolesta ja auttaa meitä tarkastelemaan tasa-arvokysymyksiä moniulotteisesti eri näkökulmista. Sivistysvaltiolla ei ole varaa leikata naistutkimuksen kaltaisen kriittistä yhteiskuntakeskustelua edistävän tieteen resursseja.

Feministi ei säästä itseään
Jokainen uusi sukupolvi näyttää kyseenalaistavan naisliikkeen tarpeellisuuden. Se pitää vain niellä. Jokainen huomaa kuitenkin omassa elämässään jossain vaiheessa, ettei yhteiskunta ole valmis ja tasa-arvoinen, Vuohelainen muistuttaa.

Vuohelaiselle feminismiin yhdistyy rauhanaate. Hän ei halua olla tasa-arvon nimissä työntämässä naisia pakolla armeijaan.

Naisliiton liittokokous hylkäsi ensin kiintiöt, mutta hyväksyi ne myöhemmin. Jälkeenpäin ajatellen ratkaisu oli oikea puolueenkin kannalta.

– Kiintiöt ovatkin miehille siunaus. Heilläkin on nyt mahdollisuus tulla valituiksi eri tehtäviin 40–60-jaolla, Vuohelainen naurahtaa.

Sensuroitu olutmainos

Rohkaisua tarjonnut olutmainos sensuroitiin Britanniassa
Mainoksesta valittaneet kansalaiset ihmettelivät, että mainoksesta ei selviä, mihin nuorukainen juuri sillä hetkellä tarvitsee rohkeutta. Tarvitseeko hän sitä uskaltaakseen loukata naista? Vai tarvitseeko hän rohkeutta käyttääkseen naista hyväkseen?

HS-keskustelu:
-Mainoksessa hyväksikäyttöä ja loukkaamista näkevät taitavat kertoa enemmän itsestään kuin mainoksesta.

- Mainostaja on selvästi hakenut mielikuvaa tilanteesta, jossa nainen kysyy klassisesti esimerkiksi Fast Show -komediasarjasta tuttuun tyyliin "Näyttääkö pyllyni isolta tässä mekossa?" Rohkeutta mies tarvitsee ko. tilanteessa vastatakseen rehellisesti. Viittaus ei vain valitettavasti ole kaikille auennut.

'Take Courage' beer ad banned

torstaina, huhtikuuta 16, 2009

Demokratia?

Kuinka lisätä naisten osuutta politiikassa: ota kantaa!
"Demokratia, joka ei tee päätöksentekopöytiin tilaa 52 prosentille väestöstä, ei ole todellinen demokratia", Euroopan komission varapuheenjohtaja, Ruotsin Margot Wallström totesi.

Mitä on demokratia?
Demokratia tarkoittaa poliittista järjestelmää, jossa enemmistön tahdolla on ratkaiseva vaikutus hallitustoimissa.

Ruotsiin naisia suosiva verkkokauppa:
Itse Sisbizin osakkeita myydään vain naisille. Periaatteena on, että vain naiset saavat ansaita verkkokaupasta rahaa.

The Mystery Method

The Anti-Slut Defense

The word "slut" is a weapon women use against other women in an attempt to lower their competitors' perceived' perceived social value.

Women have a powerful interruption mechanism known to pickup artists as the anti-slut defense (ASD). Not only do women prefer to avoid having others perceive them as sluts, but they also want to avoid he discomfort of feeling like a slut. So a woman's highly calibrated ASD circuit acts as an interrupt mechanism to help her avoid this fate.

Be aware of others in proximity, as their presence alone may influence the behavior of the woman you are trying to kiss.

Plausible Deniability

A woman will rarely do anything during the pickup that makes her feel responsible for what may happen between the two of you. To whatever degree she feels responsible, her anti-slut defense will be activated.

Thus she has a need for plausible deniability. For example, if you were to say to her, "Hey, let's go back to my place and have sex," she would have to say no, even though she wanted to say yes, because saying yes would make her responsible for what is happening—which she can never be.

But if instead you were to say, "Hey, let's stop by my place on the way o that party; I have to show you my tropical fish," now she has an excuse and plausible deniability to stop by your place and then—oopsie!—-have sex with you. "One thing led to another..."

This is why serendipity is so romantic. After all, if it was meant to bethen how can it be her fault? Who is she to deny Fate?

tiistaina, huhtikuuta 14, 2009

Naiset ennen onnellisia

News flash: Women were happier before the feminist movement.

The Paradox of Declining Female Happiness: (PDF) Finally, the changes brought about through the women’s movement may have decreased women’s happiness. The increased opportunity to succeed in many dimensions may have led to an increased likelihood of believing that one’s life is not measuring up. Similarly, women may now compare their lives to a broader group, including men, and find their lives more likely to come up shorn this assessment. Or women may simply find the complexity and increased pressure in their modernives to have come at the cost of happiness.

Amazonfail

Tyttöjä painostettu lesbosuhteisiin kouluissa

sunnuntaina, huhtikuuta 12, 2009

Kun isästä tulee äiti

Good Morning America "When mom becomes the breadwinner" (Youtube) ja Gender Role Reversal in Real Life
Role reversal can seriously stress a marital relationship. And indeed, the Hemmerts have been sleeping in separate bedrooms for a long time. But is it really role reversal that's set them at odds? It doesn't look that way to me. The only one unhappy with their situation is Eleanor. She hates being the one to earn the money and resents Rick's greater contact with their daughter. But the only problem Rick has with the setup is Eleanor's attitude about it. He loves caring for Elizabeth, and isn't upset in the least that his wife is the one to go to work. So he's got no problem with the role reversal at all.

Women Who Make Us Ask WTF?: Eleanor Hemmert

When Mom Becomes the Breadwinner: Recession's Economic Toll Is Causing Some Couples Marital Issues

Sanalaskuja naisista

'Feminists demand equality, but women and children come first'

Sananlaskuja naisista ympäri maailman
– Kuka hyvänsä nai naisen tämän vartalon takia, menettää vartalon ja joutuu pitämään vaimon. (Gambia)

– Naiset ja sardiinit, mitä pienempi sen parempi. (Espanja)

– Vinkuvasta muulista ja latinaa puhuvasta naisesta ei seuraa koskaan mitään hyvään. (USA)

– Koira on naista viisaampi. Se ei hauku isäntäänsä. (Venäjä)

– Karjan terveys ja vaimon kuolema auttavat köyhää miestä elämässä eteenpäin. (Italia)

– Nelikymppisenä nainen lakastuu. (Ukraina)

Kun kustannus on hyötyä suurempi

lauantaina, huhtikuuta 11, 2009

Propagandaa

David Horowitz has made it his life mission for the last two decades to expose the hypocrisy of professors pushing propaganda instead of education:
If any course syllabus promises to include "critical thinking," that means criticizing men and the patriarchy.

81% of jobs lost were held by men

In This Recession, Men Drop Out
But social costs or not, men are now doing the same thing. "What's striking about this recession is that the number of men who drop out of the labor force is about the same as for women. That's just not normal," says Boushey, who has written extensively on family and labor issues.

To be sure, the accelerating male drop-out rate may be due to men believing there is no work left in certain fields, rather than a burning desire to change diapers. Still, these numbers will likely have all kinds of ramifications over the long term, from transforming who does what in the family to remaking federal labor law. For now I'll just note that the recession seems to be kicking our seismic long-term shift in gender roles into high gear.

Women step up as men lose jobs
Some observers say the recession could benefit women's march toward social equality.

"How interesting that four months of a terrible economy could in a way prove to have more impact than four decades of feminism," says Amy Keroes, founder of mommytrackd.com, a networking site for working mothers.

Tasa-arvovaalit

Europarlamenttivaalit! ja Tasa-arvoteemat

Tasa-arvoa on nenässänne

perjantaina, huhtikuuta 10, 2009

Kauneus kannattaa

Question: Does Marriage Have Value in American Society?
When you fall in love, you are in a unique state that is about as close as you will ever get to psychosis. I mean, you’re willing to abandon everything from eating to going to work, and you sit around all day with a smile on your face, going, “Oh, god. She’s so wonderful.” This is as close as most of us get to experiencing serious psychopathology, and it’s at this particular moment of our lives that we make the most important decision we’ll ever make.

Miksi kauneus kannattaa? vai kannattaako? Kommentteja:
- On kauneudesta haittaakin. Ahdistuin nuorempana kovasti vastakkaisen sukupuolen ylenpalttisesta huomiosta. Avoin ja ystävällinen käytökseni muuttui juroksi älä-tule-lähelle-asenteeksi. Ulkonäön palvonta on mielestäni vastenmielinen ilmiö, joten kärsin tilanteesta ihan tosissani koko nuoruusaikani.

- Vaikken ole mikään kaunotar, niin ilmeisesti tarpeeksi hyvän näköinen kohtaamaan koko ajan liian kiinnostuneita miehiä ja kateellisia naisia. Auta armias jos olen yhtä ystävällinen miehille kuin naisille, niin johan alkaa miehiä kiinnostaa liikaa.

- Käsittämätöntä hölynpölyä! Nuorena ahdistuin todella miesten saalistusvietistä ja naisten kateudesta. Kaunis nainen tulee myös helpommin raiskatuksi yleisellä paikalla kuin vähemmän huomiota herättävä. Osa miehistä vihaa naisia, jotka herättävät heissä suunnatonta seksuaalista kiinnostusta. Ja kukas muu sen saa tuta kuin tuo nainen.

torstaina, huhtikuuta 09, 2009

Tasa-arvo tiedotusopissa

Tasa-arvoa!
Neljä vuotta sitten tiedotusopin laitoksen naiset kimpaantuivat laitoksen juhlaseminaarin miehisestä puhujalistasta ja siitä sai alkunsa prosessi, jonka tuloksena tiedotusopin laitokselle tehtiin yliopiston ensimmäinen laitoskohtainen tasa-arvosuunnitelma.

Tiedostusopin opiskelijavalintojen sukupuolijakauma 2007
Tiedotusoppi: miehiä 25 % naisia 75 %
Tiedotusoppi, kuvajournalismi: miehiä 14 % naisia 86 %

UK's Parental Leave Policy the 'Most Unequal in Europe'

Panu: Murhasi! Ryösti! Raiskasi! Ja kävi pornoleffassa!

Pilavideo kumikanan seksitouhuista toi urheilijoille isot sakot

Tasa-arvoyksikön henkilökunta

Tasa-arvoyksikön henkilökunta
Asikainen Annamari
Heinilä-Hannikainen Tarja
Huovinen Johanna
Lundström Susanna
Martikainen Riitta
McAteer Mari-Elina
Onwen-Huma Hanna
Pajula Birgitta
Raevaara Eeva
Seligson Anna
Sinclair Pamela
Siukola Reetta
Tulkki Terhi
Tynkkynen Leena
Viitamaa-Tervonen Outi
Yli-Pietilä Päivi

Mitä se on se tasa-arvo?

Reetta Räty
Aamulehden päätoimittajan Matti Apusen mukaan kulttuurijournalistit eivät uskalla käsitellä kriittisesti seuraavia pyhinä pidettyjä aiheita:

“Yliopistollinen tutkimus, tanssitaide, kehitysmaatutkimus, naistutkimus, Aki Kaurismäki, kuvataiteen kaanon, tasa-arvoasiain neuvottelukunta, kuka tahansa alle 30-vuotias näyttelijä joka mumisee jotain ‘yhteiskuntavastuusta’, Kiasma, Amnesty International, Juha Siltala, kunkin vuoden kirjallisuuden Finlandia-voittaja, kehitysmaan kadunmies, kaikki Amerikan-vastaiset kansalaisryhmät, videotaide, luonnonsuojelu, harsovaipat, kalevalainen kansanmusiikki, herraviha.” (HS 4. 4.09)”

Naistutkimus, tasa-arvoasian neuvottelukunta… Voi herraisä sentään, ei jaksa edes provosoitua.

Women working full-time in the financial sector earn 55% less a year on average than their male counterparts

Mitä mietit Kaarina Hazard?
Mikä aihepiiri on erityisesti mietityttänyt sinua viime aikoina?

Miesten ahdas paikka julkisessa puheessa, jossa heitä yhtäältä yliseksualisoidaan ja toisaalta demonisoidaan. Miksi sanaparista setä-tyttö herää enää vain halu soittaa hätäkeskukseen? Miehistä puhutaan joko seksuaalisesti vaarallisina tai vaimon hakkaajina. Vanhemmuuden sukupuolisopimus on myös kiintoisa. Avioliiton aikana isyyden merkitystä korostetaan, mutta edelleen on niin, että erotessa miehestä tulee altavastaaja. Ensin miehiltä vaaditaan täydellistä sitoutumista isyyteen, jonka merkitys kuitenkin mitätöityy yhdessä yössä. Huoltajuuskiistoissa äiti on edelleen etusijalla. Jos olisin mies, kyllä minuakin ärsyttäisi.

Millaisena näet tämänhetkisen tasa-arvokeskustelun Suomessa?

“Tasa-arvokeskustelussa minua ihmetyttää myös nuoremman sukupolven, 70-luvun puolivälin jälkeen syntyneiden feminismi. En saa siitä selvää. Se näyttää asusteelta. Samaan aikaan kysytään aivan eri mittasuhteissa olevia asioita, kuten saako nainen ottaa silikonit ja pitäisikö naisen aina äänestää naista. Aivan kuin nuorten feministien idea olisi se, että tavallinen typerä blondi on vain typerä blondi, mutta he sen sijaan tietävät olevansa typeriä blondeja ja siksi ovat typeriä blondeja jotenkin aivan eri tavalla. Toivon, että ymmärrän tämän leikin merkityksellisyyden joku päivä.”

keskiviikkona, huhtikuuta 08, 2009

Kun kaikki työntekijät ovat naisia

Samantha Brick: Her business was ruined by the destructive jealousy and in-fighting of an all-female staff
It was an idealistic vision swiftly shattered by the nightmare reality: constant bitchiness, surging hormones, unchecked emotion, attention-seeking and fashion rivalry so fierce it tore my staff apart.

When I read the other day that Sienna Miller had said there was no such thing as 'the Sisterhood', I knew what she meant.

And while I stand by my initial reason for excluding male employees - because they have an easy ride in TV - if I were to do it again, I'd definitely employ men. In fact, I'd probably employ only men.

Mikä on naisten seksuaalinen valta -jaarittelun pointti?

Kommenttiosastolta poimittua, Kaisa:
Henry Laasanen ja kumppanit. Mikä mahtaa olla koko tämän naisten seksuaalinen valta -jaarittelun pointti? Tuntuu olevan silkkaa kehäpäätelmää koko lätinä. Eikö seksuaalinen valta ole yhtä kuin seksuaalinen itsemääräämisoikeus? Sitäkö vastustatte?

Jaarittelun pointti on omalta kohdaltani sen esille tuomisessa, että naisilla on yhteiskunnassa merkittävästi valtaa. Sukupuolentutkimuksessa (naistutkimuksessa) viitataan usein patriarkaattiteoriaan tai hegemonisen maskuliinisuuden teoriaan, jonka mukaan valta on miehillä ja naiset ovat alistettuja. Naisten seksuaalisen vallan teoria kyseenalaistaa käsityksen miesten vallasta.

Minä en ole vastustanut naisten seksuaalista valtaa. Sen sijaan olen esittänyt, että naisten seksuaalinen valta pitää huomioida yhteiskuntateorioissa. Naisten seksuaalinen valta ei ole "negatiivinen vallan muoto", kuten pakottamista tai alistamista, vaan palkitsemisvaltaa. Palkitsemisvaltaa pidetään yleensä positiivisena ilmiönä.

Tiivistettynä, minun mielestäni naisten seksuaaliselle vallalle (johon itsemääräämisoikeus on läheisessä yhteydessä) ei tarvitse, voi tai edes pidä tehdä mitään. Sen sijaan puutteellisille yhteiskuntateorioille olisi syytä tehdä jotain sellaista, jotta naisten seksuaalisen vallan avulla saadut hyödyt (kuten naisten kaksoispalkka) olisi otettu huomioon.

Olen ensisijaisesti yhteiskuntatieteilijä, joka pyrkii kehittämään tiedettä. Sen sijaan olen vähemmän poliitikko, joka pyrkii esittämään muutosehdotuksia yhteiskuntajärjestykseen

Kaisa:
Ja miksi, Henry Laasanen ja niin edelleen, ette kritisoi sukupuoliin liittyviä rooliodotuksia? Roolijärjestelmien löyhentäminen, jos mikä, auttaisi myös ns. "alemman statuksen" miehiä.

Kyllä miesliike on kritisoinut alusta lähtien nimenomaan maskuliinisen roolin miehille aiheuttamia kustannuksia ja alunperin tavoitteena olikin vapautuminen maskuliinisesta roolista. Aiheesta voi hiukan lukea esim. täältä:
Miesten vapautusliikkeen aloittajana voidaan pitää Jack Sawyerin kirjaa ”On Male liberation” (1970, 1): ”Miesten vapautusliike tähtää sukupuoliroolien mukaisten stereotyyppien vapauttamiseen, eli siihen, että mieheys tai naiseus saavutetaan tietyn käytöksen avulla. – – Jos miehet eivät voi käyttäytyä vapaasti, he eivät silloin voi itkeä vapaasti, osoittaa hellyyttä tai heikkoutta, koska niitä pidetään feminiinisinä piirteinä. Täysi ihmisyyden käsite merkitsee sitä, että miehet ja naiset voivat olla heikkoja ja vahvoja, aktiivisia ja passiivisia ja mikään inhimillinen ominaisuus ei ole yhden sukupuolen etuoikeus.”

Miesten vapautusliike tarkasteli erityisesti miehiä syrjiviä ja rajoittavia sukupuolirooleja. Sen seurauksena ilmestyi lukuisia kirjoja, kuten Warren Farrellin “The Liberated Man” (1974), Marc Feigen Fasteaun “The Male Machine” (1974) ja Jack Nicholsin “Men’s Liberation” (1975).

Miesten vapautusliike esitti, että sukupuoliroolit ovat pikemmin sosiaalisesti tuotettuja käyttäytymisen muotoja kuin biologisia välttämättömyyksiä. Psykologi Robert Brannonin hyvin vaikutusvaltainen artikkeli “The Male Sex Role: Our Culture’s Blueprint of Manhood and What It’s Done for Us Lately,” teki yhteenvedon maskuliinisuuden neljästä pääsäännöstä: “No Sissy Stuff, Be a Big Wheel, Be a Sturdy Oak, and Give ‘em Hell.” Nuo säännöt olivat sosiaalisesti tuotettuja; ne alistivat ja haittasivat miehiä.

Miesten vapautusliikkeen tavoitteena oli lopettaa seksismi. Liike korosti maskuliinisesta roolista miehille koituvien kustannusten suuruutta samalla kun se tuki feministisiä tavoitteita. Miesten vapautusliike hyväksyi ajatuksen siitä, että seksismi oli ongelma naisille ja että feminismi oli välttämätön liike sukupuolten tasa-arvon kannalta. Toisaalta he korostivat maskuliinisen roolin tuottamia suuria kustannuksia miesten terveydelle, tunne-elämälle ja ihmissuhteille. Miesten vapautusliike yritti houkutella miehiä feminismin kannattajiksi tuottamalla diskurssia, jonka mukaan maskuliininen rooli oli köyhä, epäterveellinen ja jopa kuolemanvaarallinen miehille. Siten liike pyrki yhtä aikaa kiinnittämään huomiota sekä miesten institutionaaliseen valtaan että maskuliinisuuden tuottamiin kustannuksiin.

Kaisa:
Jos miehelle ja naiselle olisi yhtä lailla sosiaalisesti hyväksyttyä olla köyhä ja ilman erityistä vaikutusvaltaa, heteronaisten ei tällöin kertakaikkiaan tarvitsisi odottaa, että mies elättäisi perheen. Eikö se olisikin vapauttavaa?

Kyllä. Kirjassani "Naisten seksuaalinen valta" kuitenkin esitän, että sukupuolirooliodotusten muuttaminen vaatisi myös parinvalintapreferenssien muuttamista, sillä parinvalintapreferenssien tuottama kysyntä on juuri se mekanismi, joka ylläpitää rooliodotuksia. Lainaus kirjasta:
"Vaihtoteoreettinen tarkastelu ennustaa, että sukupuoliroolien muuttaminen ei onnistu vain asenteisiin ja tietoisuuteen vaikuttamalla. Jotta miehet vapautuisivat käyttäytymään ei-maskuliinisesti, tulisi kyetä poistamaan ne naisten parinvalintapreferenssit, jotka suosivat sellaisia resursseja hallitsevia miehiä, joiden hankinnassa maskuliiniset ominaisuudet ovat eduksi. Samalla tavalla, jos naisiin kohdistuvia vaatimuksia feminiinisen ulkonäön ylläpitämiseksi halutaan vähentää, miesten parinvalintapreferenssejä tulisi kyetä muuttamaan. Parinvalintapreferenssien muuttamisen helppous tai vaikeus on todennäköisesti kiinni siitä, onko niiden alkuperä biologiassa vai sosialisaatiossa."

tiistaina, huhtikuuta 07, 2009

Juoru-extra

Susan Ruusunen varoitti Drita Lulicia etukäteen julkisuuden vaaroista.

Vanhasen kohuviestien kohde halusi tosi-tv-tähdeksi!

Pornotähti Vanhasen Dritasta: Ei mikään tiukkapipo!
– Se on mielestäni kerta kaikkiaan naurettava juttu, jos totta puhutaan. En mitenkään usko, että meidän pääministerimme olisi pystynyt lähettämään sen tyylisiä viestejä tälle naiselle, että hän olisi niistä järkyttynyt.

– Ihminen, joka on käynyt pornotähden kemuissa useaan otteeseen, ei varmaankaan järkyty mistään 69-vitseistä, mies sanoo.

Miesten työttömyys

Pekka Sauri: Miesten työttömyyden kasvuun varauduttava myös mielenterveystyössä:
Taloustaantuman aiheuttama työttömyyden kasvu on voimakkaasti sukupuolittunutta. Työttömyys kohtaa tällä hetkellä ensisijassa miesvaltaisia rakennus-, kuljetus- ja teollisuusaloja. Toisaalta naisten työllisyyttä on edesauttanut se, että monilla palvelualoilla, kuten sosiaalitoimessa ja terveydenhuollossa, on ollut pikemminkin pulaa työvoimasta.

Muutos viime vuoden helmikuun lopusta verrattuna tämän vuoden helmikuun loppuun on dramaattinen: työttömien miesten määrä on noussut 114 000:sta 150 000:een, työttömien naisten taas 95 000:sta 99 000:een. Suhteellisesti miesten työttömyys on kasvanut 31,4 prosentilla ja naisten 4,2 prosentilla.

Ongelmaksi työttömyyden kasvun sukupuolettuneisuus nousee erityisesti siksi, että 1990-luvun suurtyöttömyyden kokemusten perusteella miehet selviytyvät työttömyydestä keskimäärin naisia huonommin.

Ero tuli selvästi näkyviin muun muassa noina vuosina vetämäni Yölinja-ohjelmaan tulleista puheluista. Masennuksen, alkoholisoitumisen ja syrjäytymisen riski oli tuolloin työttömillä miehillä selvästi naisia suurempi. Vaikka tasa-arvo on sittemmin monin tavoin edennyt, on syytä olettaa, että työn merkitys miesten itsetunnolle on edelleen keskimäärin suurempi kuin naisten.

Miesten työttömyyden kasvu edellyttää varautumista työttömyydestä aiheutuviin mielenterveyden ongelmiin. Tämä tulee ottaa huomioon työvoimapoliittisia toimia suunniteltaessa.