maanantaina, joulukuuta 23, 2013

Chili

Chiliä pöksyihin
"Haluavatko he todella, että naisista kasvatetaan lemmikkejä?” kirjailija Johanna Sinisalo kysyy. Syyskuussa ilmestyneessä Auringon ydin -kirjassaan Sinisalo kuvaa Suomen, jossa naisista kasvatetaan säyseitä, miehen palveluun alttiita lähes vähä-älyisiä neitejä, jotka haluavat naimisiin.

”Inspiraatio tulee aina jostakin, mikä yhteiskunnassa hiertää minua”, Sinisalo kertoo. Esikoisteoksessaan Ennen päivänlaskua ei voi (2000) Sinisaloa hiersi ihmisten luontosuhde. Tällä kertaa vaivasivat Henry Laasasen ja hänen ajattelutovereidensa puheet siitä, kuinka nuorten miesten ongelmat johtuvat naisten ynseydestä.

Auringon ytimen Suomessa eletään totalitarismissa, jossa sukupuoli määritellään mahdollisimman varhain. Eloi-naiset ovat herkkiä hoivaajia. Morlokit ovat ei-toivottuja itsenäisiä, ajattelevia naisia, jotka määritellään epäkelvoiksi lisääntymään ja jotka siksi sterilisoidaan. Yhtä lailla miehissä on maskot, joiden on sallittua lisääntyä. Mutta on myös miinusmiehiä, jotka ovat morlokkien tapaan syrjittyjä.

Tiukat sukupuoliroolit voi käsittää vertauskuvana nyky-Suomen tavasta sterilisoida sukupuolensa vaihtaneet henkilöt. Tai ihan vaan siitä, millainen naiskuva on vallalla.