maanantaina, marraskuuta 30, 2009

Seksuaalisen vallan tuleva tasapaino

Pitääkö naisen haluta seksiä?
Naistentautien erikoislääkäri Anneli Kivijärvi Turusta: "Voiko nainen riemastua edes pillerin voimalla, kun pahalta haiseva mies änkeää päälle ja nostaa yöpaidan helmaa ja mölähtää, että saako sitä tänään. Tavallisesti nainen haluaa seksiä kerran viikossa, kivan illallisen jälkeen, kun mies on vienyt roskapussin ja päivällä pudistellut vähän mattoja."

Do we seriously think that a female teacher sleeping with a male pupil is on a par with a male teacher sleeping with a girl pupil?

Your Looks and Your Inbox ja Your Looks and Online Dating
As you can see from the gray line, women rate an incredible 80% of guys as worse-looking than medium.

Females of OkCupid, we site founders say to you: ouch! Paradoxically, it seems it’s women, not men, who have unrealistic standards for the “average” member of the opposite sex.

Lisäys: Hyssälä: Naispoliitikkojen ulkonäön arvostelu koventunut

Myytti

HS: Suomalaisten väkivaltaisuus on silkka myytti:
Heikki Luoma

Mediakulttuurin professori Mikko Lehtonen kirjoitti (HS Kulttuuri 29. 11.) Sofi Oksasen sanoneen sen, minkä moni tutkija on muka todennut. Lehtonen ei maininnut ketään tutkijaa vaan Eppu Normaalin laulun sanoituksen.

Maijaliisa Mattila (HS Mielipide 29. 11.) vyörytti ulkomaalaisia vanhoja juttuja suomalaisten väkivallasta. Yrjö Lautelalla (HS Mielipide 28. 11.) oli historioitsija Mirkka Lappalaisen mielipide, että suomalaiset ovat aina olleet väkivaltaisia.

Kuitenkin Helsingin Sanomat kirjoitti viime kesänä (HS 4. 7.) Eurostatin selvityksestä, jonka mukaan Britannia on Euroopan väkivaltaisin maa yli 2 000 väkivaltarikoksella sataa tuhatta asukasta kohti. Ruotsissa tehdään yli 1 100 väkivaltarikosta, Suomessa 738.

Helsingissä tehdään kuolemaan johtavia rikoksia paljon vähemmän kuin Brysselissä, Amsterdamissa ja Lontoossa, Eurostatin tilaston mukaan. Ruotsissa raiskauksia tehdään 24 sataa tuhatta asukasta kohden ja Suomessa alle puolet siitä, kymmenen.

Suomi on erityisen turvallinen maa. Suomessa ei ole tapettu yhtään poliitikkoa, mutta Ruotsissa kaksi. Lapset voivat kulkea yksin kouluun.

Suomessa on korkeat henkirikosluvut. Henkirikokset keskittyvät huono-osaisiin ja liittyvät päihteiden käyttöön. Se kertoo mielestäni sosiaalisista ongelmista.

Hävettää niin monen väkivaltamyyttiin lankeavan suomalaisen älyllinen laiskuus.

Poor boys 'turned into criminals' at school

Commonwealth countries are expected to make a landmark agreement on universal healthcare for almost one-third of the world's population, including free health care for women and children.

sunnuntaina, marraskuuta 29, 2009

Vaimonhakkaamisharrastus

Iltalehti: Sofi Oksasen seksismi on tuomittava!
Kirjailija Sofi Oksasen mukaan tyypillinen suomalainen mies ei osaa ilmaista tunteitaan kuin väkivaltaan turvautumalla (IL 24.11.)

Todellisuudessa kaikki tilastot ja tutkimukset osoittavat, että ylivoimainen valtaosa
suomalaismiehistä viettää täysin rauhanomaista elämää, joten tyypillinen suomalainen mies ei ilmaise tunteitaan väkivaltaisesti.

Oikeuspoliittisen tutkimuslaitoksen tuoreen selvityksen mukaan naisten kuolleisuus henkirikoksiin on Suomessa Euroopan Unionin yhdenneksitoista korkein, kun miesten kuolleisuus henkirikoksiin on unionin seitsemänneksi korkein. Huomionarvoista tässä yhteydessä on, että Viron vertailukelpoiset henkirikosluvut ovat paljon suuremmat. Toisin kuin monissa muissa maissa, Suomessa tuomitaan yleisesti ja jyrkästi naisiin kohdistuva väkivalta.

Ikävä kyllä, miehiin kohdistuvan väkivallan kohdalla tilanne on toinen: tuoreen kyselyn mukaan jopa 40 prosenttia suomalaistytöistä pitää poikaystävän lyömistä hyväksyttävänä. Oksasenkin omaksuman mustavalkoisen ajattelun, jossa mies on aina väkivallantekijä ja nainen viaton uhri, veristä satoa tullaan niittämään vielä pitkään.

Pidän Oksasen valheellista väitettä törkeän seksistisenä, miesvihamielisenä ja äärimmäisen loukkaavana. Yllätyksettömästi maan johtavat tasa-arvoviranomaiset, jotka tässä taannoin niin kärkkäästi paheksuivat Audi-miehen mielipiteitä, ovat täysin hiljaa nyt, kun miehiä halvennetaan.

Juuso Erno, Miesten tasa-arvo ry:n puheenjohtaja

VAKKA JA KANSI

Twilight

Filatov nurkkaus: Mitä yhteistä on nuorilla miehillä ja ikääntyneillä naisilla? (huom. sexy foto)
Nuorilla miehillä ja ikääntyvillä naisilla on toinenkin yhteinen nimittäjä. Ikävämpi nimittäjä. Vähemmän karismaattinen. Työttömyys.
Ja todellisuus
Seniorinaisille töitä, muille potkuja. Työttömien määrä on kasvanut kymmeniä prosentteja kaikissa sukupuoli- ja ikäryhmissä – paitsi yhdessä. Seniori-ikäisiä naisia oli huhtikuussa työttöminä 13 prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin. 55-64-vuotiaiden naistyöttömien joukko oli kutistunut 9000:een viime vuoden 11 000:sta.

Tiger Woods

Gender Double Standards at Work in Tiger Woods Incident

The Jobless Gender Gap

Top 20 Unfortunate Lessons Girls Learn From Twilight

On erittäin tärkeää, että jokaisessa oppilaitoksessa pohditaan tasa-arvoa ja sukupuolisensitiivistä kasvatusta laajasti ja mietitään konkreettisia toimenpiteitä sukupuolijakauman tasoittamiseksi ja koulutuksen segregaation purkamiseksi.

lauantaina, marraskuuta 28, 2009

Men's Lib

It's time for Men's Lib: Why we're witnessing the beginning of a men's movement

Harriet Harman's costly Equality Bill won't do anything for women


Totuuden hetki:
Onko sinulla ollut seksisuhde varatun suomalaisen rocktähden kanssa?

Vaaleatukkainen Santahaminan varuskunnan terveydenhoitaja Sari hymähti, mutta empi vain hetken MTV3:n Totuuden hetki -ohjelmassa perjantai-iltana.

- Kyllä, nainen vastasi.

Naisen tunnustuksia studiossa olivat kuuntelemassa hänen aviomiehensä Jari, joka työskentelee niinikään Santahaminan varuskunnassa majurina.

Seksisuhteen lisäksi Sari myönsi ohjelmassa, että hän on maksanut remonttipalveluja seksillä. Sarin myöntäessä tapauksen todeksi, hänen majurimiehensä pyöritteli päätään studiosohvalla.

Sarin viimeiseksi kysymykseksi jäi utelu aviorikoksesta.

- Oletko koskaan rikkonut Raamatun 6. käskyä: älä tee aviorikosta?

Vaalea nainen myönsi asian todeksi ja tienasi tällä 20 000 euroa. Hän päätti lopettaa leikin tähän ja pitää rahat.

- Tuntuu hyvältä, Sari kommentoi paljastuksen ja tienaamansa rahasumman jälkeen.

perjantaina, marraskuuta 27, 2009

Goottivauva

Kolumni: Tytöt, pojat ja koulumenestys. Elina Lahelma kirjoittaa koulukeskustelun kyseenalaistamattomista olettamuksista. (ei heikkohermoisille)

Tyyppi ja sen stereot

ILMIÖITÄ: Ranskassa läimäyksin kasvatetaan kunnon kansalaisia

Lisäys: Näin Sofi myy

Väkivalta näkyväksi

Näin tehdään naistentappajia ja -hakkaajia

Naisen väkivalta näkyväksi
SEKSUAALINEN VÄKIVALTA

* Miehen nöyryyttäminen asettamalla seksuaalinen kanssakäyminen kaupankäynnin, kurinpidon, kiristyksen ja vallankäytön välineeksi.
* Pakottaminen seksuaaliseen toimintaan, vaikka mies ei sitä halua.
* Miehisyyden kyseenalaistamista.

Sofi Oksasen selitys kohulle: ”Kansallinen itsetunto”

Moni naisrokkari saa minimaalista äityispäivärahaa

Marja Hintikka mainosti Oksasta ihanaksi!!
Siis haloo--kysyn vaan,mitä hän sanoisi vaikkapa mieskirjailijalle,
joka jonkun muun maan televisioissa mollaisi suomalaisia naisia ja ottaisi esille kaikki huonot asiat Suomesta,kun ei nyt satu tulemaan mitään hyviä puolia mieleen. Hänethän olisi jo varmaan lynkattu.

Aamulehden pääkirjoitus: Naisenkin nyrkki on luuta
Osmo Rauhala otti rohkeasti kantaa suomalaiseen väkivaltakeskusteluun ja osoitti viimeistään tällä ansainneensa taiteen Suomi-palkinnon

Perheväkivallan naisuhreja on muistettu lukuisilla kampanjoilla, mutta naisten oma väkivaltaisuus on mahtunut keskusteluun huonosti, jos ollenkaan. Väkivallasta on tehty julkisesti usein puhdas sukupuolikysymys. Naisen uhriudella on perusteltu paikoitellen asenteellista ja härskiäkin kielenkäyttöä.

Jos katsotaan väkivaltaa fyysisenä asetelmana mies vastaan nainen, on varmaan selvää, että nainen on useammin uhri. Se ei kuitenkaan ole koko totuus. Nainenkin lyö, ja kun naisen maltti katoaa, uhrina ei ole mies vaan yleensä lapsi. Nainen ei pelkästään käännä ahdistustaan sisäänpäin, kuten Sofi Oksanen siististi väittää.

Nykyinen, poliittisesti yksisilmäinen keskustelu on rakentanut ilmapiiriä, jossa hyväksytään puoliavoin miesviha ja rivien välissä jopa miehiin kohdistuva väkivalta.

Hanna-Kaisa Lähde

Vihreät miehet valitsivat Hanna-Kaisa Lähteen hallitukseensa

Naisena miesten liikkeessä

Iseille lisää oikeuksia!

SOVINISTINAINEN ONKIN FEMINISTI

Tasa-arvokeskustelusta on unohdettu jotain oleennaista…

torstaina, marraskuuta 26, 2009

En katso peiliin

Feminismi+Miesasia

Päivän kommentti: Voi suomalaisvalitusta

Suomalaisten katsottava peiliin

UK Gives Funding to War on Boys

Sukupuolten välinen väkivalta: tutkimukset

Taulukko: Parisuhdeväkivallan sukupuolijakaumaa koskevat tutkimustulokset Suomessa

Törkeä perheväkivalta kohdistuu miehiin naisia useammin
Tutkija Venla Salmi Oikeuspoliittisesta tutkimuslaitoksesta toteaa, että perheväkivallan miesuhrien näkökulma on suomalaisessa tutkimuksessakin jäänyt syrjään.

- Ehkä taustalla on se, että naisen ajatellaan olevan haavoittuvampi uhri ja sillä tavalla halutaan korostaa naisuhrin asemaa, Salmi arvioi.

Vaikka mies on törkeän perheväkivallan uhrina yhä useammin, turvakodeissa heitä näkyy harvoin.

- Silloin kun miehet ottavat meihin yhteyttä, he saattavat sanoa, että poliisilta on tullut vähätteleviä kommentteja tai heille on jopa naureskeltu. Miehiä ei välttämättä oteta vakavasti, kun he pyytävät apua, turvakodin kriisityöntekijä Hanna Mikkonen kuvaa.

LÄHES PUOLET TYTÖISTÄ KÄYTTÄÄ VÄKIVALTAA - "Bitch slap" tytöille tyypillinen väkivallan muoto
Fyysisistä väkivallan muodoista läpsiminen oli tyttöjen keskuudessa yleisin väkivallan muoto. Läpsimistä oli käyttänyt vähintään kerran kuukaudessa 24% kaikista vastaajista ja melkein puolet eli 49% väkivaltaan viimeksi kuluneen vuoden aikana turvautuneista tytöistä. Läpsimisen yleisyydestä kertoo myös se, että avovastauksissa merkittävimmäksi maininnaksi nousi esiin käsite "bitch slap". Tällä tarkoitettiin avokämmenellä lyöntiä poskelle. Tätä ei nähty varsinaisena lyömisenä, sillä se oli vastattu vielä erikseen avovastauksissa lyömisvaihtoehdon lisäksi. Vastauksissa läpsimistä myös vähäteltiin, eikä sitä näin ollen mielletty vakavana. Keskusteluryhmissä on noussut esiin samansuuntaisia mielipiteitä. "Tytöt eivät näe varsinkaan pojan läpsimistä vahingollisena, he oikeuttavat sitä sillä, että poikaa ei kuitenkaan satu, sillä poikahan on fyysisesti paljon vahvempi", kertoo projektissa nuorisokasvattajana työskentelevä Heini Lesojeff. "Läpsiminen nähdään myös "leikkinä", jota vastapuolen ei pitäisi ottaa liian vakavasti", mainitsee tutkija Eevastiina Gjerstad. Tytöt läpsivät myös toisiaan. Tähän voi johtaa haukkumisesta tai pilkkaamisesta alkanut riitatilanne, joka kärjistyy läpsimiseen. Töniminen oli lähes yhtä yleistä kuin läpsiminen. Sitä käytti kuukausittain 20% kaikista vastaajista ja 42% väkivaltaan turvautuvista tytöistä.

Fyysisen väkivallan lisäksi myös alistaminen ja nöyryyttäminen ovat olleet esillä Levottomat Tuhkimot -projektiin osallistuvien tyttöjen puheissa. Uhrin eteen mennään isolla porukalla ja vaaditaan häntä tilille sanomisistaan. "Nämä tilanteet sisältävät yleensä vahvasti alistavia tai nöyryyttäviä piirteitä, mutta eivät välttämättä suoranaista fyysistä väkivaltaa" kertoo Heini Lesojeff. Kaikista vastaajista lähes 10% ja väkivaltaan turvautuneista tytöistä 20% myönsi alistaneensa tai nöyryyttäneensä muita vähintään kerran viimeisen kuukauden aikana.

Esimerkiksi pettämisen vuoksi lyömisen näki kysymykseen vastaajista oikeutettuna yli 18%. Oikeuspoliittisen tutkimuslaitoksen tutkijan Venla Salmen seurusteluväkivallasta (2009) tekemässä tutkimuksessa 9. luokkalaiset pojat kokivat väkivaltaa - myös fyysistä väkivaltaa - seurustelusuhteissaan enemmän kuin tytöt. Yhtenä syynä saattavat Salmen mukaan olla väkivaltaan liittyvät asenteet: "Naista ei saa lyödä" -normi on yhteiskunnassamme vahvasti esillä, mutta vastaavanlaista "miestä ei saa lyödä" -sääntöä ei ole. Samantyyppisiä asenteita on ilmennyt myös Levottomat Tuhkimot -projektissa.

Miehet usein naisten väkivallan kohteina
Nuoret miehet joutuvat parisuhteissaan yllättävän usein väkivallan kohteiksi, kertoo Lääkärilehdessä julkaistava tutkimus. Jopa 17 prosenttia parisuhteessa olleista 18 - 20-vuotiaista varusmiehistä ilmoitti joutuneensa kumppaninsa lyönnin kohteeksi.

Toisaalta vain prosentti varusmiehistä ilmoitti itse lyöneensä kumppaniaan.

Äidit kurittavat fyysisesti lapsiaan isiä useammin
Naiset käyttävät ruumiillista väkivaltaa lasten kasvatuksessa miehiä useammin. Äitien yleisimmät kurituskeinot ovat tukistaminen ja sormille näpsäyttäminen. Piiskaamista miehet ja naiset käyttävät samalla tavoin. Lastensuojelun keskusliiton tuoreessa tutkimuksessa selvisi, että yli puolet äideistä on tukistanut lastaan.

Tytöt lyövät seurustelusuhteessa useammin kuin pojat
Seurustelevista nuorista joka neljäs on kokenut fyysistä väkivaltaa tai sen uhkaa.

Pojat näyttävät joutuvan tyttöjä useammin väkivallan uhreiksi seurustelusuhteissaan.

Oikeuspoliittisen tutkimuslaitoksen tutkimuksessa yhdeksän prosenttia pojista ja kaksi prosenttia tytöistä ilmoitti nykyisen seurustelukumppaninsa lyöneen tai potkineen häntä.

Kuvio 2 Surmattuja naisia väestön 100 000 naista kohden. Maailman terveysjärjestön kuolemansyytilasto, viiden viimeisen vuoden keskiarvo. Laskettu WHO:n luvuista.
Suomi 1,22
Viro 3,73
Liettua 4,46
Latvia 5,86
Valko-venäjä 6,97
Venäjä 12,2

- Euroopan unionin jäsenmaiden vertailussa naisen riski tulla surmatuksi on Suomessa 11. korkein. Miesten riski on 7. korkein.

- Äidit kohdistavat lapsiin kuritusväkivaltaa hieman enemmän kuin isät. Lasten kodissaan näkemä väkivalta on useimmin lapsiin kohdistuvaa väkivaltaa, ei äitiin tai isään kohdistuvaa.

- Selvästi yleisin henkirikostyyppi Suomessa on mieheen kohdistunut tutun henkilön tekemä henkirikos. Vuosina 2003–2007 Suomessa tehdyistä henkirikoksista 46 % (286 tapausta) oli tällaisia.

- Lapset henkirikosten uhreina. Henkirikollisuuden seurantajärjestelmän mukaan Suomessa surmattiin 2003–2007 yhteensä 29 alle 15-vuotiasta lasta. Näistä 20 joutui äitinsä, 7 isänsä ja 2 veljensä surmaamaksi.

Kuvio: Väkivaltarikosten uhrien ikäjakauma

HS: Pojan on vaikea puuttua tyttöystävänsä väkivaltaisuuteen

Tasa-arvobarometri 2008 (s. 63):
Naisista kaksi ja miehistä neljä prosenttia sanoopelkäävänsä perhepiirissä väkivaltaa tai joutuvansa olemaan varuillaan ainakin joskus.

Naisen väkivalta näkyväksi
Tutkimusten mukaan naiset käyttävät sanallista väkivaltaa ja käyvät mieheen kiinni yleisemmin, mutta käyttävät fyysistä väkivaltaa miehiä harvemmin. Tästä huolimatta naisten tekemän fyysisen väkivallan määrä yllätti Miesten kriisikeskuksen työntekijät. Molempien sukupuolten uhriutuminen on yhtä vakava asia.

LAPSET VÄKIVALLAN VÄLINEENÄ

* Nainen syyttää miestä huonosta vanhemmuudesta ja manipuloi lapset miestä vastaan.
* Nainen määrittelee isyyden ainoastaan taloudelliseksi vastuuksi lapsista.
* Nainen säätelee isyyttä ja määrittelee lasten tapaamiset oman mielensä mukaan.

HENKINEN VÄKIVALTA

* Nainen ohittaa miehen perustarpeet (riittävän yöunen, kodinrauhan, järjestyksen, viihtyisyyden) ja henkilökohtaisen reviirin (sulkee poistumistien, ei anna omaa rauhaa eikä omaa tilaa).
* Läheisyyden torjuminen henkisellä tasolla ja keskustelusta kieltäytyminen.
* Nainen syrjäyttää miehen perheen päätöksenteosta.

MANIPULOINTI

* Nainen leimaa miehen ystävä- ja auttajaverkoston silmissä. Läheiset ja viranomaiset omaksuvat naisen näkemyksen ilman että kuulevat miestä.
* Nainen manipuloi auttajaverkoston ja estää miehen avun saannin ja kuulluksi tulemisen. Nainen ja naisen tuki- ja taustajoukot muodostavat yhtenevän liittouman miestä vastaan.
* Nainen hankaloittaa asioiden hoitoa väärinkäyttämällä virkavallan apua, kieltäytymällä neuvottelusta tai häiritsemällä toistuvasti miehen työrauhaa ja yksityiselämää.

OMISTAMINEN

* Nainen tavoittelee yksinoikeutta miehen elämään ja halveksii ja mitätöi miehen aikaisempia elämänvaiheita, aiempia parisuhteita sekä lapsia niistä.
* Nainen kontrolloi miehen menneisyyttä, perhetaustaa, sukua ja elämäntapaa vaatimuksin sekä syytöksin.
* Nainen päättää siitä "mikä on miehelle sopivaa ja oikeaa".

VASTUUN VÄISTÄMINEN

* Nainen väistää oman vastuunsa perheen tilanteesta ja omasta käyttäytymisestään. Nainen kieltää oman väkivaltaisuutensa, koska se ei ole niin fyysistä. Väkivaltaa parisuhteessa käyttänyt nainen hakee itselleen useammin apua omiin väkivaltakokemuksiin, ei omaan väkivaltaiseen käyttäytymiseensä.
* Nainen kätkee väkivaltansa perheen ja miehen parhaaksi toimimisen taakse.

FYYSINEN VÄKIVALTA

* Nainen pyrkii saamaan miehestä yliotteen fyysisellä kiinnikäymisellä tai rikkomalla miehelle tunnearvoa sisältäviä esineitä.
* Väkivallanteko voi olla hysteeristä toimintaa "hullun raivolla", jota nainen ei pysty itsekään myöhemmin ymmärtämään.

SEKSUAALINEN VÄKIVALTA

* Miehen nöyryyttäminen asettamalla seksuaalinen kanssakäyminen kaupankäynnin, kurinpidon, kiristyksen ja vallankäytön välineeksi.
* Pakottaminen seksuaaliseen toimintaan, vaikka mies ei sitä halua.
* Miehisyyden kyseenalaistamista.


TALOUDELLINEN VÄKIVALTA

* Nainen laiminlyö taloudellisen vastuunsa ja pitää miestä elättäjänään. Nainen pitää itsellään oikeuden holtittomaan rahankäyttöön.
* Mies määritellään ulkoisen aseman, statuksen ja varallisuuden mukaan.

Tyydyttävä sukupuolielämä

Vihreän Miesliikkeen hallitukseen pääsi nainen

Konkretiaa oppilaitosten tasa-arvosuunnitelmien laatimiseen

Vanhusten ja kehitysvammaisten vaikea saada tyydyttävää sukupuolielämää

keskiviikkona, marraskuuta 25, 2009

Sofi on uhri

Miestutkijalla teoria: ”Sofi on lobbauksen uhri”
Tasa-arvotutkija ja Miesten tasa-arvo ry:n varapuheenjohtaja Pasi Malmi antaa selkeän selityksen kirjailija Sofi Oksasen kohua herättäneille kommenteille suomalaisten miesten väkivaltaisuudesta.

- Mielestäni Sofi Oksanen on naisjärjestöjen harjoittaman tiedon muokkaus- ja lobbaustoiminnan uhri, Malmi sanoo Uuden Suomen haastattelussa.

Malmin mielestä Suomessa on laajempikin yhteiskunnallinen ongelma siinä, että viranomaiset ja media välittävät kritiikittömästi naisjärjestöjen asiaa.

Sofi Oksanen ja täky Illmanin Mikalle (osa 2)

Makkaratukat, Sofi, ja feminismi.

Pahoista suomalaismiehistä

Suomi express keskiviikkona 25.11. Miesnäkökulmaa tasa-arvokeskusteluun.

Hyvää YK:n naisiin kohdistuvan väkivallan vastaista päivää

Joka viides nainen kokee väkivaltaa parisuhteessa
Naisiin kohdistuva väkivalta on aivan oma, erityinen väkivallan lajinsa, sanoo naisten ihmisoikeuskysymysten asiantuntija Pia Puu Oksanen. Vaikka Suomi on tasa-arvon mallimaa, on naisiin kohdistuvaan väkivaltaan puututtu Oksasen mielestä aivan liian lepsulla otteella.

-Jos ajatellaan esimerkiksi meidän hallitustamme, niin 60 prosenttia ministereistä on naisia. Toisaalta oikeusministeriön toukokuussa julkaisema mietintö osoittaa, että 70-80 prosenttia parisuhdeväkivallasta kohdistuu naisiin, vertailee Oksanen.

Suomi on naissurmien maa
Suomalaisnaisilla on kaksinkertainen riski joutua kumppaninsa surmaamaksi muihin länsimaisiin naisiin verrattuna.

Palkkaa!

HS: Koulutettujen pienistä palkoista lihava riita
Suurinta meteliä on pitänyt Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestön puheenjohtaja Erkki Kangasniemi. Hän sanoi Akavan seminaarissa tiistaina, että neuvotteluja uhkaa vakava umpisolmu, jos koulutettujen, naisvaltaisten alojen palkankorotuksiin ei löydy rahaa.

Ylempien toimihenkilöiden neuvottelujärjestön YTN:n puheenjohtaja Sture Fjäder pisti vielä paremmaksi. "Julkisen sektorin koulutettujen pitää saada vähintään Tehy-sopimuksen korotukset", hän sanoi. Mielellään vielä kahden seuraavan vuoden aikana.

Helsinkiläinen erityislastentarhanopettaja Anu Kangas haluaa, että hallitus pitää hallitusohjelmaankin kirjatun lupauksensa naisvaltaisten koulutettujen alojen palkkakuopan tasoittamisesta.

"Sairaanhoitajat hoidettiin jo, ja seuraavana olemme vuorossa me muut kuntasektorin matalapalkkanaiset, joilla on samantasoinen koulutus", Kangas sanoo.

Kuntia koetteleva talouskriisi ei Kankaan mielestä ole ainakaan Helsingissä riittävä peruste palkankorotuslupausten unohtamiselle.

"Koska Helsingin taloustilanne on ihan hyvä, minusta vaatimuksissa ei ole mitään kohtuutonta."

34.5 percent of young African American men are unemployed

Men's groups are fine by me, sister

Sofi Oksanen oudoksuu Suomi-puheista noussutta kohua

Järvinen haluaa tasa-arvoa politiikkaan

Pojat saavat ruotsista hyvän numeron helpommin kuin tytöt

tiistaina, marraskuuta 24, 2009

Miespuolinen telaketjufeministi

Pekka Siikala: Feministi - kuka ja mikä semmoinen on?
Feministi? Mikä se sellainen on. Minäpä kerron yhden näkemyksen; minä olen feministi, ja ankara sellainen olenkin. Feminismi ja feministiys eivät ole pelkästään naisille varattuja ominaisuuksia. Jokainen tervepäinen mies on feministi.

Luulen olleeni enemmän telaketjufeministi kuin moni naispuolinen telaketjufeministi.

Pojillekin tilaa

Naiset valtaavat yhteiskunnan

Työttömyys lokakuussa 2009. (pdf)
Työttömistä työnhakijoista oli miehiä 159 800 (59 %) ja naisia 109 800 (41 %). Syyskuusta miesten työttömyys nousi 3 900:lla ja naisten laski 100:lla. Edellisvuoden lokakuuhun verrattuna miesten työttömyys nousi 56 800:lla (55 %) ja naisten 20 200:lla (23 %).

Among European countries, Finland is remarkable for its tolerance of ethnic and religious minorities, thanks to the government’s clear and strictly implemented laws of equality and the people’s generally curious and friendly nature.
Tara Ahmed, a 25-year-old Kurdish woman, came with her husband to Finland seven years ago to work. “There are a lot of services offered to us here,” she says. “Plus, during my seven years I haven’t had one single harassment, assault or discrimination case in any form.

Miesliikkeitä

Open and Closed System Game, MRAs, and the Prisoner’s Dilemma

Rise of male student support groups sparks row at British universities:
After decades of feminism, equal rights and "women-only" support networks, a lower, deeper voice is attempting to make itself heard at some of Britain's leading universities.

Male students are "manning-up", setting up men's groups to celebrate and explore the concept of masculinity amid accusations of sexism and gender stereotyping.

Manchester University has created the first official MENS Society – Masculinity Exploring Networking and Support – despite outrage from critics who claim the existence of such a group undermines women's ability to speak out for equality.

Miesten tasa-arvo ry järjestää avoimen keskustelutilaisuuden kuun viimeisenä keskiviikkona, 25.11.2009, kello 18.30 alkaen. Paikaksi on varattu Helsingin rautatieaseman ravintola Elielin kabinetti.

Mies, siivoamalla saat enemmän seksiä ja suhde paranee

Lisäys: Sofi Oksanen haukkuu Suomen - varsinkin miehet
Oksanen välittää tanskalaisille karun kuvan etenkin suomalaisista miehistä, jotka hakkaavat vaimojaan, koska eivät muuten osaa ilmaista tunteitaan.

Sofi Oksanen haukkuu suomalaiset Tanskan televisiossa.
Oksanen antaa synkän kuvan asehullusta ja itsemurhia tekevästä, vaimojaan hakkaavasta suomalaismiehestä.

- Lehdissä onkin koko ajan juttuja kuinka aviomies tai ex-poikaystävä on tappanut vaimonsa tai ex-tyttöystävänsä.

Oksasen mukaan suomalaisnaiset tulevat helposti tapetuiksi.

- Jopa EU on huomauttanut Suomea, että asian eteen ei tehdä tarpeeksi.
IL-Keskustelu Oksasesta.

HS: Sofi Oksanen pöllyttää suomalaismiehiä Tanskan televisiossa
Suomalaismiehet voivat kirjailijan mukaan voi hakata vaimoaan ilman pelkoa, että jatkuva väkivalta toisi kovennetun rangaistuksen.

"Miehet ovat naisia suojellummassa asemassa. Vaarallisin paikka suomalaisnaiselle on koti", Oksanen sanoo.

maanantaina, marraskuuta 23, 2009

Paras mies?

'Myth' of Mr Useless: Why women breadwinners exaggerate partner's faults

Women Do Not Select the “Best” Man:
Women, likewise do not select the “Best” man. They do not select for intelligence. They do not select for looks, or skill, or talent (although those things may play into it). They do not select fot morals.

No, what women select for is dominance, and dangerous dominance makes them even more excited. To say they pick the “Best” when any serial killer will draw them like lemmings are drawn to the sea, is clearly erroneous.

Further, it pedestals women. It implies that their evolutionary choices are superior to men’s. This is not true. Long term unfettered choice for men makes the species pretty. Unfettered choice be women makes the species more violent, less socially cooperative and ultimately returns humaity to the savannah.

Reetta Rönkä: Feminismin paluu

Hävetkää räyrinkiläiset!

Female Losers of West's Sexual revolution

Yle uutiset kiinalaisesta pariutumisesta (6.40 alkaen)

I only ever fancy men who are unobtainable.
I hate to admit this, but I often find my friends' partners attractive, although I would never dream of acting on that attraction. I simply don't fancy the men who like me.

lauantaina, marraskuuta 21, 2009

Isyyslaki nykyaikaan

Britannian nuoret tytöt ohittavat pojat niin opinnoissaan kuin ensimmäisissä työpaikoissaankin.
Pohjolan naisten menestystä ei kuvaa niinkään englantilaissanonta “having it all”, vaan pikemminkin sen muokattu versio “doing it all”. Vielä ei ole Pohjolassakaan keksitty sellaista miestä, joka ihan omasta aloitteestaan kantaisi kaiken vastuun kotona ja pyytäisi vaimoaan vain auttamaan imuroinnissa.

Järjestöt vaativat isyyslain nykyaikaistamista

Feminism FAQ

Vuosisadan tiedehuijaus?

Climategate levisi maailman mediaan: "Tämä ei ole savuava ase vaan sienipilvi!"

Ei hyvä päivä ilmastotieteelle

Jutta Urpilainen at adoption of PES manifesto in Madrid (Youtube)

Stubbin ja Hautalan toiveet EU:n naispomosta täyttyivät
Vasta vähän yli vuoden komissaarina toiminella Ashtonilla ei ole kokemusta ulkoministerin tehtävistä. Ennen siirtymmistä komissioon hän istui Britannian parlamentissa.

perjantaina, marraskuuta 20, 2009

Sekasoppaa

Dr Brooke Magnanti says she enjoyed her life as Belle de Jour
You may not realise that Dr Magnanti is an exception, even as she performs her role as glamorised outreach worker for prostitution. She took the job because she ran out of money as she was finishing her PhD; she is a now a research scientist. Hers was an extraordinary experience of prostitution; she was lucky, because prostitution ordinarily is, simply put, a condition that kills women.

Naisten kuuleminen on tärkeää, jotta kehityshankkeet onnistuvat
"Nicaraguassa kehityshankkeen suunnitteluvaiheessa naiset ja miehet saivat ensin omissa ryhmissään listata yhteisön tarpeita. Naisten kirjaamat tarpeet olivat yhteisöllisiä, esimerkiksi puhdasta vettä sekä koulutusta lapsille. Miesten listaamat asiat liittyivät suoremmin heidän omaan työhönsä: he toivoivat lannoitteita tai kolmannen lehmän. Kun ryhmät kokoontuivat yhteen, naisten kirjaamat tarpeet huomattiin koko yhteisön hyvinvointia edistäviksi”, Anna Huovila sanoo.

Miehet ilmeisesti haluavat lannoitteita ja lehmän omaksi ilokseen?

Neljä alastonta naisnäyttelijää kohtaa alastoman yleisön

Ei niin tasokasta pokeriuutisointia.

Suomalaistytöt väkivaltaisia

Suomalaistytöistä lähes puolet turvautuu väkivaltaan ja Lähes joka toinen teinityttö käyttää väkivaltaa
Poikaystävän lyömistä piti hyväksyttävänä 40 prosenttia vastaajista.

Norjalaisyhtiöiden johdossa eniten naisia

satw_couples_by_humon.jpg

Who Knew I Was Not the Father?
He continued to feel that in all the ways that mattered, she was still his daughter, and he faithfully paid her child support. It was only when he learned that his ex-wife was about to marry the man who she said actually was the girl’s biological father that Mike flipped. Supporting another man’s child suddenly became unbearable.

Lisäykset: Monen teinitytön mielestä poikaystävää saa lyödä

LÄHES PUOLET TYTÖISTÄ KÄYTTÄÄ VÄKIVALTAA - "Bitch slap" tytöille tyypillinen väkivallan muoto
Fyysisistä väkivallan muodoista läpsiminen oli tyttöjen keskuudessa yleisin väkivallan muoto. Läpsimistä oli käyttänyt vähintään kerran kuukaudessa 24% kaikista vastaajista ja melkein puolet eli 49% väkivaltaan viimeksi kuluneen vuoden aikana turvautuneista tytöistä. Läpsimisen yleisyydestä kertoo myös se, että avovastauksissa merkittävimmäksi maininnaksi nousi esiin käsite "bitch slap". Tällä tarkoitettiin avokämmenellä lyöntiä poskelle. Tätä ei nähty varsinaisena lyömisenä, sillä se oli vastattu vielä erikseen avovastauksissa lyömisvaihtoehdon lisäksi. Vastauksissa läpsimistä myös vähäteltiin, eikä sitä näin ollen mielletty vakavana. Keskusteluryhmissä on noussut esiin samansuuntaisia mielipiteitä. "Tytöt eivät näe varsinkaan pojan läpsimistä vahingollisena, he oikeuttavat sitä sillä, että poikaa ei kuitenkaan satu, sillä poikahan on fyysisesti paljon vahvempi", kertoo projektissa nuorisokasvattajana työskentelevä Heini Lesojeff. "Läpsiminen nähdään myös "leikkinä", jota vastapuolen ei pitäisi ottaa liian vakavasti", mainitsee tutkija Eevastiina Gjerstad. Tytöt läpsivät myös toisiaan. Tähän voi johtaa haukkumisesta tai pilkkaamisesta alkanut riitatilanne, joka kärjistyy läpsimiseen. Töniminen oli lähes yhtä yleistä kuin läpsiminen. Sitä käytti kuukausittain 20% kaikista vastaajista ja 42% väkivaltaan turvautuvista tytöistä.

Fyysisen väkivallan lisäksi myös alistaminen ja nöyryyttäminen ovat olleet esillä Levottomat Tuhkimot -projektiin osallistuvien tyttöjen puheissa. Uhrin eteen mennään isolla porukalla ja vaaditaan häntä tilille sanomisistaan. "Nämä tilanteet sisältävät yleensä vahvasti alistavia tai nöyryyttäviä piirteitä, mutta eivät välttämättä suoranaista fyysistä väkivaltaa" kertoo Heini Lesojeff. Kaikista vastaajista lähes 10% ja väkivaltaan turvautuneista tytöistä 20% myönsi alistaneensa tai nöyryyttäneensä muita vähintään kerran viimeisen kuukauden aikana.

Esimerkiksi pettämisen vuoksi lyömisen näki kysymykseen vastaajista oikeutettuna yli 18%. Oikeuspoliittisen tutkimuslaitoksen tutkijan Venla Salmen seurusteluväkivallasta (2009) tekemässä tutkimuksessa 9. luokkalaiset pojat kokivat väkivaltaa - myös fyysistä väkivaltaa - seurustelusuhteissaan enemmän kuin tytöt. Yhtenä syynä saattavat Salmen mukaan olla väkivaltaan liittyvät asenteet: "Naista ei saa lyödä" -normi on yhteiskunnassamme vahvasti esillä, mutta vastaavanlaista "miestä ei saa lyödä" -sääntöä ei ole. Samantyyppisiä asenteita on ilmennyt myös Levottomat Tuhkimot -projektissa.

torstaina, marraskuuta 19, 2009

Feministien vaatimuksia

Naisiin kohdistuvan väkivallan vastainen päivä.

EU: Naisten osallistuminen tieteelliseen tutkimukseen (pdf):
3. panee merkille, että erittäin suuri osa naistutkijoista luopuu vuosien kuluessa tiedeurastaan; katsoo, että tätä ilmiötä, jota kuvataan usein ”vuotava putki”-mallina (leaking pipeline), olisi analysoitava erilaisten mallien perusteella, veto–työntö-malli (push and pull factors model) mukaan luettuna

6. pitää valitettavana, että naisten tutkijanurassaan perhesyiden vuoksi pitämät tauot vaikuttavat kielteisesti heidän uramahdollisuuksiinsa, sillä useimmat miespuoliset tutkijat eivät pidä taukoja ja voivat siten saavuttaa jo nuorempana paremman aseman ja saada etumatkaa tuleviin uranäkymiin nähden; vaatii siten, että tarkasteltaessa ikää huippuosaamisen kriteerinä huomioon otetaan tutkijan perhetilanne ja huollettavien perheenjäsenten määrä

16. katsoo, että EU:n tavoite saada julkisen sektorin johtaviin tutkijantehtäviin naisia 25 prosenttia onkunnianhimoton ja riittämätön; muistuttaa komissiolle ja jäsenvaltioille, että sukupuolten tasa-arvo tarkoittaa sitä, että naisia on vähintään 40 prosenttia;

20. uskoo vakaasti, että on otettava käyttöön erityisiä rekrytointia, koulutusta ja suhdetoimintaa koskevia toimenpiteitä, jotta edistettäisiin ja rohkaistaisiin naisia osallistumaan esimerkiksi teknologian, fysiikan, tekniikan ja tietojenkäsittelyn aloille;

23. pyytää komissiolta ja jäsenvaltioilta naistutkijoille suunnattuja tutkimusrahastoja naistutkijoiden rahoitusvajeeseen vastaamiseksi;

26. kiinnittää huomiota siihen, että yliopistoissa tarvitaan erityisiä ohjelmia, joilla lisätään nuorten tyttöjen ja naisten kiinnostusta tieteellistä uraa kohtaan;

Kotiin vai ei?

Men should be encouraged to be full-time fathers.
Almost half of men fail to take their meagre paternity leave. We have to change the cultural stigma

Because when men do shake off the cultural chain that binds them to the office – and their breadwinner role – they can be wonderful full-time fathers. One couple I know in north London, who have a 10-month-old son, have switched roles with great success.

mutta...

Lost your job, dear? I'll bring home the bacon... just don't expect our marriage to survive
In situations like these, the power balance in the family shifts as the roles are reversed.

When a husband becomes financially dependent on his wife, it often leaves her feeling resentful. Men, meanwhile, feel emasculated and powerless, which leaves them depressed and lacking in self-esteem.

'If I'm honest, I've lost all respect for him.'

keskiviikkona, marraskuuta 18, 2009

Pahkasian paluu

Pahkasika
Ilmastonmuutos on monelta osin myös tasa-arvokysymys, muistutetaan tänään julkistetussa YK:n väestörahaston (UNFPA) Maailman väestön tila -raportissa.

- Valtaosa maailman köyhimmistä ihmisistä on naisia ja he myös kärsivät eniten ilmastonmuutoksesta. Lisääntyvissä luonnonkatastrofeissakin naiset kärsivät eniten, koska heidän tiedonsaantinsa on usein rajoitettua, sanoo YK:n väestörahaston varapääjohtaja Mari Simonen.

- Maaseudun naisilla on hallussaan tietoa ja taitoa, joka on saatava käyttöön, kun suunnitellaan ilmastonmuutokseen sopeutumista. Naiset tietävät, mitkä lajit kestävät kuivuutta tai selviävät tulvaoloissa ja mistä saadaan vettä hankalissakin oloissa, luettelee erityisasiantuntija Aira Kalela Ulkoministeriöstä.

- Kyllä tämän ongelman ratkaisuun tarvitaan ihmisiä ja erityisesti naisia. Naiset voivat esimerkiksi kehitysmaissa auttaa ilmastonmuutoksen vastaisessa taistelussa ja sopeutumisessa, jos heitä tuetaan siinä. Naiset ovat tärkeässä asemassa, koska he tuntevat paikalliset olot, sanoo Mari Simonen.

Ilmastoneuvotteluissa liian vähän naisia

Kansainvälisissä ilmastoneuvotteluissa vain viidesosa neuvottelijoista on ollut naisia.

- Kyllä minä uskon, että jos naisia olisi enemmän mukana, se muuttaisi sopimustekstiä. Kehitysmaiden naisilla on hallussaan tärkeää perimätietoa ja teollisuusmaissa taas naisten tekemillä jokapäiväisillä päätöksillä kuten ruokavalinnoilla on tärkeä merkitys ilmastonmuutoksen kannalta, sanoo Kalela.

Kaapin paikka:
Vaikka yhteiskunta tasa-arvoistuu kovaa kyytiä, niin vielä sinnittelee viimeinen linnake, missä eri sukupuolilla on ihan omat erityiset paikkansa. Tansseissa naisilla ja miehillä on erilaiset roolit, erilaiset oikeudet ja velvollisuudet. Jopa hyvän tanssijan kriteerit ovat naisille ja miehille erilaiset. Mutta kumman kuuluu olla iloisen näköinen?

Seksihalu ja lapsi – suomalaisten parisuhteiden haasteet
Barometrin mukaan haasteta tuo se, että naiset kokevat aiempaa useammin toistuvaa oman seksuaalisen halun puutetta. Naisilla halun puute on neljä kertaa yleisempää kuin miehillä.

Lapsen syntymä taas aiheuttaa kriisin varsinkin miehille ja voi jopa olla eron laukaisija. Selitys tälle on barometrin mukaan se, että huomio siirtyy kumppanista lapseen ja seksin määrä vähenee.

Stubb sukupuolenvaihtoon?

Naisten vanhuuseläke pienempi kuin miesten!

Stubbille villi ”ehdotus”: Rupea naisulkoministeriksi

Varoitusteksti muotikuviin -naisliike taisteluun

tiistaina, marraskuuta 17, 2009

Sukupuolisilmälasit käyttöön

Yliopistouudistus ja naistutkimus

Sukupuolisilmälasit käytössä. Käsikirja ministeriöiden tasa-arvotyön tueksi

Lesbians make 'better parents', says senior parenting official

Men: The second sex?
Indeed, it is now often women who seem to have all the choices: if they want a stellar career, companies will increasingly fast-track them as it becomes more important to be seen to have women in senior roles (even the Conservative party is at it); but if as a woman you decide to work flexibly or part-time, or not to work at all, that is fine too. Feminism was about giving women the right to choose — these days it often seems as if females hold all the cards.

A Quick Primer On The Sexual Marketplace, & Why The Femosphere CANNOT Address It Meaningfully ja The Stock Market & Mate Selection

The Sexual Peak Myth

Avioliitto rahassa: Miehelle 20 000€, naiselle 10 000€
mies on niin murtunut, että tuntuu kuin hän olisi menettänyt lähes 70 000 euroa, kun taas naiselle avioero tuntuu vain reilun 5500 euron menetykseltä.

maanantaina, marraskuuta 16, 2009

Liian pitkä äitiysloma

Year-long maternity leave, flexi hours, four day weeks... why would ANY boss hire a woman?
It seems entirely reasonable that in many situations a woman who becomes a mother will want to trade in her role for something less demanding.

But what I don't understand is the idea that you should be able to keep exactly the same job, with all the advantages that entails, and work less for it, regardless of how that affects the office or colleagues.

Year-long maternity leave, flexi hours, four day weeks... why would ANY boss hire a woman? Nowadays, the majority of pregnant women I know take close to a year off, during which they are entitled to statutory maternity pay for up to 39 weeks. They return with the expectation and right to have their old job back after 52 weeks.

Except that, when they do return, many of them don't want exactly their old job back. They want the same role but moulded into a time frame that suits family life better.

They want to investigate four-day weeks, flexitime, jobshares, and they often then have another baby and are entitled to take another year off. But is this realistic?

A Last (I promise) Word about the Global Gender Gap Report

sunnuntaina, marraskuuta 15, 2009

Väkivaltainen nainen

Hellan ja nyrkin väli: Tästä on väkivaltainen nainen tehty.

Parisuhdeväkivallan sukupuolijakaumaa koskevat tutkimustulokset Suomessa ja lähteet.

Julkaisematon mielipidekirjoitus (HS): Tasa-arvoon on vielä pitkä matka, ministeri Wallin!
Tasa-arvoministeri Stefan Wallin toteaa aivan oikein, että sukupuolten välisen tasa-arvon tulisi näkyä myös erotilanteissa (HS 8.11.). Ilahduttavaa on havaita, että sosiaali- ja terveysministeriö on viimein huomioinut Miesten tasa-arvo ry:n vaatimuksen sosiaaliviranomaisille järjestettävästä tasa-arvokoulutuksesta. Ministeri Wallin on oikeassa todetessaan, että Suomessa on harjoitettava sellaista tasa-arvopolitiikkaa, jossa niin naiset kuin miehetkin nähdään tärkeiksi, ja että molempien sukupuolten on koettava tasa-arvotyö mielekkääksi.

Valitettavasti hallitus on tasa-arvo-ohjelmassaan unohtanut miesnäkökulman. Sekä nais-, että miesnäkökulman havaitsevien sukupuolisilmälasien sijasta käytössä on vain naisasiamonokkeli. Ministeri Wallinin esiin nostamat samapalkkaisuus, työelämän
segregaatio ja väkivalta ovat todellisuudessa kysymyksiä, jotka koskevat molempia sukupuolia.

Samapalkkaisuus toteutuu jo tutkimusten mukaan varsin hyvin työtehtävien tasolla (naisen euro on laskutavasta riippuen 96 - 104 senttiä). Sitä on edistettävä tavalla, joka turvaa palkkauksen kannustavuuden, oikeudenmukaisuuden ja tasa-arvoisuuden.

Sukupuolten välisen ammatillisen segregaation vähentäminen edellyttää sitä, että poikien koulumenestyksen parantamiseen kiinnitetään enemmän huomiota ja että miesten osuutta korkeakouluopiskelijoista nostetaan. Naisiin kohdistuvan väkivallan vähentämiseksi on otettava huomioon myös miehiin ja lapsiin kohdistuva väkivalta, sillä väkivalta on
tutkitusti vuorovaikutus- ja perhetason ilmiö, joka siirtyy sukupolvelta toiselle.

Nykyisessä tasa-arvo-ohjelmassa miehiä ja heidän hyvinvointiaan ei pidetä samassa arvossa kuin naisia ja naisten hyvinvointia. Yhdenvertaisuus sukupuolesta riippumatta on uhanalainen jopa perusihmisoikeuksien osalta; oikeusministeri Tuija Brax (HS 31.10.) on asettunut puolustamaan poikavauvojen sukupuolielinten rituaalista silpomista.

Tasa-arvoministeri Wallin toteaa kyllä miesten kärsivän mm. asunnottomuudesta, syrjäytymisestä ja lyhyemmästä eliniästä, mutta mitä hallitus ja tasa-arvoviranomaiset aikovat konkreettisesti tehdä miesten aseman parantamiseksi.

Ikävä kyllä, ministeri Wallin ei vaikuta olevan tietoinen edes etävanhempien, joista suurin osa on isiä, erittäin heikosta asemasta. Isyyden vähäisempää arvostusta kuvaa hyvin se, että äitienpäivänä ansioituneet äidit ovat mitalisateessa, mutta isänpäivänä jaetaan vain Vuoden Isä - palkinto.

Ministeri Wallin kirjoittaa: "Pidän itse tasa-arvopoliittisesti tärkeänä, että kaikilla on aito mahdollisuus tehdä elämässään sukupuolen rajoittamatta itseään koskevia valintoja." Aiemmin ministeri Wallin on kuitenkin puolustanut vain miehiin kohdistuvaa
asevelvollisuutta (HS 28.4.). Tämäkin esimerkki korostaa, että miesten tasa-arvointressit on selkeästi kirjattava ohjelmallisiin asiakirjoihin.

Juuso Erno, Miesten tasa-arvo ry:n puheenjohtaja

Terrorismin alkujuuret

A Sexual Theory of Terrorism
Now, it's been pointed out both here and elsewhere that the surplus of single men in India and China, most of whom are utterly without a realistic prospect of marriage, has at least until now not resulted in extraordinary social disruption or terrorism. So, perhaps what we have in the case of Hasan means: Islam + sexual frustration = mass murder.

We learned yesterday that MAJ Hasan, the narcissistic psycho, is also a world class loser with the ladies.

Brief thoughts on Nidal Hasan

Nidal Malik Hasan & Jason Rodrigeuz: Two More Examples Of How Game Can Save Lives
Game by definition, forces Men to become social animals, because that’s the world in which Women inhabit. And Men those do well in that world, tend not to wind up doing what Hasan and others do.

lauantaina, marraskuuta 14, 2009

Ääriliikkeitä

Sukupuoli edellä vaikka heikoille jäille
Viime vuosina naisliikkeen rinnalle on alkanut nousta miesliike. Aluksi sovinistiselta huumorilta kuulostanut hanke on nostanut esiin asioita, jotka osoittavat, ettei kurjuus ole naisten yksinoikeus. Kun vaikkapa naisten euro on 80 senttiä, miehet sen sijaan kuolevat nuorempina ja näin heidän elämänsä on vain 92 prosenttia naisten elämästä.

Kuitenkin se, että ääriliikkeen rinnalle perustetaan toinen ääriliike, ei välttämättä kuulosta muulta kuin kinastelun jatkamiselta.

Vihreän feminismin linjapaperi

Clinton, Merkel and me.

Is Climate Change a Feminist Issue?

Työelämän tasa-arvo ontuu

perjantaina, marraskuuta 13, 2009

82 senttiä

Naistradenomin euro on 82 senttiä

Turkoosi paita vetää puoleensa puheliaita miehiä

Elävä arkisto:
Keskimäärin yksi lapsi joutuu joka päivä pitkäaikaiseen sairaalahoitoon, koska omat vanhemmat ovat pahoinpidelleet häntä. Äiti lyö useammin kuin isä.

Suomesta naisten maailma - miten käy miehen?

Mielipidekirjoitus Kalevassa 7.11

Kasvatustieteen professori Elina Lahelma on huolissaan siitä (Kaleva 4.11.2009), että median koulumenestystä kuvaavat jutut korostavat liikaa sukupuolieroa. Poikien ja miesten huonompi koulu- ja opiskelumenestys on kuitenkin yksi merkittävimmistä tasa-arvo-ongelmista Suomessa. Siitä ei ole puhuttu tarpeeksi mediassa, eivätkä viranomaiset ole ryhtyneet toimiin epäkohdan korjaamiseksi.

Pisa-tutkimukset osoittavat, että sukupuolten välinen ero koulumenestyksessä ja oppimistuloksissa on poikkeuksellisen suuri Suomessa. Valtaosa koulupudokkaista on poikia ja monella pojalla syrjäytymiskierre alkaa juuri kouluiässä. Toki on selvää, että kaikki tytöt eivät ole kaikkia poikia parempia koulussa: se ei kuitenkaan poista poikiin kohdistuvaa tasa-arvo-ongelmaa mihinkään.

Hallituksen tasa-arvo-ohjelmassa on asetettu yhdeksi keskeiseksi tavoitteeksi sukupuolten välisen ammatillisen segregaation poistaminen. Tavoitteen toteuttaminen edellyttää sitä, että poikien koulumenestyksen parantamiseen on kiinnitettävä enemmän huomiota. Monilla aloilla naisten osuus korkeakouluopiskelijoista on jopa 80-90 prosenttia. Segregaation lieventäminenkin edellyttää määrätietoisia toimia miesten osuuden lisäämiseksi.

Kiristyvässä globaalissa kilpailussa ja väestön ikääntyessä suomalaisella yhteiskunnalla ei yksinkertaisesti ole varaa haaskata poikien potentiaalia. Se on saatava hyötykäyttöön paljon nykyistä tehokkaammin. Koko kansakunnan edun mukaista on, jos miehet pärjäävät nykyistä paremmin opinnoissaan.

Juuso Erno, Miesten tasa-arvo ry:n puheenjohtaja

Nuorella miehellä menee heikosti.
Työvoimatoimiston apulaisjohtaja Marja-Liisa Väisänen näkee tilanteessa jotain hyvääkin: "Kun lomautetut tai työttömät miehet jäävät kotiin, niin heidän sairaanhoitajavaimonsa pääsevät töihin."

Tasa-arvoinen edustus

Why Game & “Choice For Men” Elicits So Much Hate

Hautala: Naiskomissaarien määrä romahtamassa ja Tasa-arvoinen edustus vaatii sitovia määräyksiä (kuten tässä)

Tradenominaiset heikossa asemassa työmarkkinoilla
- Muun muassa työhönottotilanteissa, ja vielä aika usein naishaastattelijat kysyvät, onko tulossa lapsia ja koska, Kivelä kuvailee.

Tradenomiliiton tasa-arvokyselyn mukaan kysymys esitetään työhaastattelussa 40 prosentille tradenominaisista. Muutenkin kyselyn tulokset ovat synkkää luettavaa. Kolmannes naisista ilmoittaa, että urakehitys kärsii perheenperustamisen vuoksi.

torstaina, marraskuuta 12, 2009

Naiset ovat jalompia

Miehen pienempi palkka ei haittaa naista

Vakavan sairauden iskiessä naiset ovat miehiä uskollisempia

Britit ovat maailman rumimpia

Huutajat voittavat verkossa

Tasa-arvo-ongelmat sosiaalisena konstruktiona

Tasa-arvoa käsittelevä puhe voidaan ymmärtää joko yhteiskunnallisen todellisuuden heijastukseksi (objektivismi, realismi) tai ideologiaksi siitä, mitä tasa-arvon tulisi olla. Usein sanotaan, että ”meillä on jo tasa-arvo”. Tuollaiset lauseet pitävät sisällään erilaisia – tiedostettuja ja tiedostamattomia – ideologisia käsityksiä siitä, mitä tasa-arvon tulisi tarkoittaa. Marxilaisvaikutteisesta näkökulmasta voidaan ajatella, että yhteiskunnassa pidetään yllä sellaista ideologiaa, että tasa-arvo on jo saavutettu. Se tuudittaa alistetut ryhmät (naiset) tasa-arvon kuvitelmaan ja estää heitä havaitsemasta rakenteellista syrjintää ja omien toimintamahdollisuuksien kaventamista. (Holli 2002, 12.) Maskulistien näkökulmasta katsottuna tilanne näyttää lähes päinvastaiselta. Maskulistien mukaan yhteiskunnassa ylläpidetään sellaista ideologiaa, jonka mukaan naiset ovat miehiä huonommassa asemassa, vaikka todellisuudessa asia on pikemmin päinvastoin.

Ihmisten tai ihmisryhmien välillä on lukemattomia eroja, jotka voidaan konstruoida monilla eri tavoilla tasa-arvo-ongelmiksi tarkastelijan ideologisesta perspektiivistä riippuen. Tasa-arvoväitteiden esittäjällä tulee olla käsitys siitä (1) minkä ryhmien välillä tasa-arvon tulisi vallita, (2) millä elämänalueilla ryhmien tulisi olla tasa-arvoisia ja (3) mitä tasa-arvon määritelmiä ja periaatteita tulisi soveltaa. Mikä hankalinta, tiede ei kykene kertomaan, miten tasa-arvo tulisi konstruoida ”oikein”. Esimerkiksi feministeillä ja maskulisteilla on hyvin erilainen käsitys siitä, mitkä ovat merkittäviä tasa-arvo-ongelmia.

Sosiaalisena ongelmana on pidetty esimerkiksi asunnottomuutta, jota voidaan tarkastella ”todellisena” ongelmana ainakin siinä mielessä, että ihmisten parissa vallitsee konsensus sen ratkaisua vaativasta ongelmaluonteesta. On kuitenkin hankalampi sanoa, onko miesten naisia suurempi asunnottomuus ”todellinen” tasa-arvo-ongelma, joka pitäisi huomioida tasa-arvopolitiikassa? Maskulistit voivat joka tapauksessa konstruoida väitteen, jonka mukaan miesten suurempi asunnottomuus on tasa-arvo-ongelma, ja vaatia sitä osaksi tasa-arvopolitiikkaa.

Voidaan esimerkiksi kysyä, mitä tasa-arvo-ongelmia sisältyy traditionaaliseen ydinperheeseen, jossa mies käy töissä ja vaimo on kotiäitinä. Konservatiivit saattaisivat sanoa, että ”ei mitään, niin asian pitääkin olla”. Feministit saattaisivat sanoa, että ydinperheen tasa-arvo-ongelma on kotiäidin taloudellisessa riippuvuudessa miehestä. Maskulistit saattaisivat puolestaan sanoa, että tasa-arvo-ongelma on aviomiehellä, joka joutuu elättäjän roolissaan eristetyksi perheestään. Käsitys traditionaalisen ydinperheen tasa-arvosta tai sen puutteesta voidaan siten konstruoida monilla vaihtoehtoisilla eri tavoilla. Tieteen on hankala sanoa, mikä noista tulkinnoista ”oikea”.

Myös asevelvollisuuden tasa-arvoisuus voidaan tulkita monilla eri tavoilla. Jos armeija ajatellaan (joidenkin feministien tavoin) miesten dominaatiota ylläpitäväksi ”miehisyyden viimeiseksi linnakkeeksi”, sitä voidaan pitää naisten tasa-arvo-ongelmana. Silloin tasa-arvoon päästään takaamalla naisille pääsy armeijaan. Jos taas asevelvollisuutta pidetään maskulistien tavoin vankeuden uhalla ylläpidettynä palkattomana orjatyönä, sitä voidaan pitää miesten tasa-arvo-ongelmana. Toisaalta asevelvollisuus miesten tasa-arvo-ongelmana voidaan ”dekonstruoida” sanomalla, että ”naiset synnyttävät, eikä tasa-arvo-ongelmaa synny kokonaisuus huomioiden."

Suhtautuminen väkivaltaan tasa-arvo-ongelmana riippuu siitä, millaisesta viitekehyksestä käsin väkivaltaa tarkastellaan. Feministien suosiman sukupuolittuneen väkivallan paradigman mukaan miehet käyttävät yhteiskunnassa väkivaltaa dominoidakseen naisia. Väkivalta on siten ensisijaisesta miesten tekemää ja naiset ovat uhreja. Silloin tasa-arvo-ongelmaksi voidaan nimetä naisiin kohdistuva väkivalta. Maskulistit saattavat puolestaan osoittaa, että suurin osa väkivallan uhreista on itse asiassa miehiä. Suuremman uhrilukumäärän perspektiivistä väkivaltaa voidaankin väittää miesten tasa-arvo-ongelmaksi.

Myös ongelmien kausaalisella selityksellä on merkitystä sille, pidetäänkö jotakin asiaa tasa-arvo-ongelmana. Se miten ajattelemme asioista, vaikuttaa siihen, mitä asioille pitäisi tehdä. Voidaan esimerkiksi kysyä, mikä on miesten lyhyemmän eliniän kausaalinen syy? Onko se miesten oma syy, biologinen vääjäämättömyys vai johtuuko se yhteiskunnan miehiä sortavista rakenteista. Jos miesten lyhyempää elinikää pidetään miesten omana syynä, miehille voidaan esittää vaatimus ryhdistäytyä ja muuttaa elintapojaan terveellisemmiksi. Jos syyn ajatellaan olevan biologiassa, niin asialle ei välttämättä edes voida tehdä mitään. Jos sen sijaan miesten lyhyemmän eliniän ajatellaan johtuvan miehille epäedullisista rakenteista, kuten miesten sosiaalistamisesta epäterveelliseen maskuliiniseen rooliin, voidaan esittää uskottavampia vaatimuksia miesten aseman parantamiseksi tasa-arvopolitiikan avulla.

Tutkimuksessa käytetty teoria sukupuolijärjestelmästä määrittää jo etukäteen, miten naisten ja miesten väliset suhteet tulkitaan. Esimerkiksi feministisen patriarkaattiteorian viitekehyksestä katsottuna lähes kaikki sukupuolten väliset suhteet näyttäytyvät naisia alistavilta. Patriarkaattiteoriasta käsin voi olla vaikea edes kuvitella, miten etuoikeutettu ja vallassa oleva sukupuoli voisi olla sorrettu. Maskulistien suosima sukupuolirooliteoria kiinnittää puolestaan huomiota maskuliinisuuden miehille aiheuttamiin kustannuksiin, jotka näyttävät usein feminiinisyyden tuottamia kustannuksia suuremmilta. Sukupuolirooliteorian näkökulmasta katsottuna yhteiskunnassa näyttääkin olevan enemmän miehille kuin naisille epäedullisia rakenteita.

keskiviikkona, marraskuuta 11, 2009

Uudet Vihreät

Tänään julkisuuteen nousseen Vihreä Puolue -ryhmittymän puolueohjelmaluonnos löytyy Wikileaks-sivustolta.
Myös naiskysymys on tärkeä ekologian kannalta, ja se vaatii oman erityishuomionsa. Feministiset teoreetikot ovat pystyneet osoittamaan taidokkaalla tavalla eri sortavien rakenteiden välisiä piileviä yhteyksiä, jotka ovat merkityksellisiä erityisesti rakentaessamme yhteistyöpolitiikkaa vallankumouksellisten tahojen välille.

Rasistin Stereotyyppi (Journalisti-lehti) ja todellisuus (pdf)

Yllättävänä seikkana FEMAGE-tutkimuksessa paljastui suomalaisten naisten usein nuivaksi koettu suhtautuminen muualta muuttaneisiin naisiin. Muuttaneet valittavat yhteisen sisaruuden puutetta ja suomalaisnaisten piilotettua vihamielisyyttä. Moni ulkomailta kotoisin oleva haistaa alentuvuutta naisten suhtautumisessa itseensä. Syntyperäiset suomalaisnaiset pitävät itseään suvaitsevina mutta asenne ei aina toteudu käytännön vuorovaikutustilanteissa työpaikoilla, oppilaitoksissa ja asuinalueilla.

Johtajuus

HS: Pelkkä sukupuoli ei tee johtajasta hyvää
Anna-Maija Lehto (HS 9. 11.) toivoi naisille tyypillisen johtamisen yleistyvän työelämässä. Hän viittasi tutkimuksiin, joiden mukaan naiset ovat parempia johtajia kuin miehet erityisesti niissä asioissa, joita nykyisin töissä tarvitaan.

En kiistä tutkimuksen tuloksia, mutta johtamisen tutkijana ja työyhteisöjen kehittäjänä kavahdan sen tulkitsemista näin yksioikoisesti.

Johtamiseen voi vaikuttaa sukupuolikin, mutta siitä ei pitäisi tarkoitushakuisesti tehdä niin tärkeää kriteeriä kuin joillakin on houkutus tehdä.

Eroja johtamisen tuloksissa saadaan helposti tutkimalla iän, rodun, työkokemuksen, koulutuksen, vakaumuksen tai vaikka horoskooppimerkin vaikutusta tuloksiin.

Voi olla, että nuoret eivät ole yhtä kokeneita johtajia kuin vanhat, pohjalaiset ovat sitkeämpiä kuin savolaiset tai ateistit ahneempia tuloksille kuin uskovaiset, mutta miten tämä tieto auttaa kohentamaan johtamista?

Persoonalla on iso merkitys, mutta mitä ja kenen tarkoitusta palvelee pelkän sukupuolen nostaminen keskeiseksi kriteeriksi?

Naisten nousu on tuonut paljon hyvää työelämään. Toivon hartaasti hyvän johtamisen yleistyvän, mutta sukupuoli ei tee johtajasta hyvää tai huonoa.

Armeijassa opittu hierarkkinen pomotus ei kaikkien onneksi enää ole ainoa tai hallitseva johtamisoppi.

Työyhteisöissä pitäisi kaikin tavoin huomioida se, että kaikenlaiset ihmiset voivat käyttää ja kehittää kykyjään. Siksi pidän vastuuttomana työpaikkojen näkemistä sukupuolitaistelun tantereena.

Toiminnan kehittäminen edellyttää ihmisten moninaisuuden hyödyntämistä ja onnistuu vain, kun jokainen osapuoli on valmis avoimesti tutkimaan omaa toimintaa ja oletuksiaan.

HEIKKI PELTOLA työyhteisövalmentaja

Miksi miehet eivät hyväksy naisjohtajaa?

MANN reader observes: "Look at what soldiers go through

The Ultimate Shit Test: Marriage

Many progressive young men are rejecting traditional and toxic notions of masculinity. But they're still figuring out what should replace it.

Good Point...

tiistaina, marraskuuta 10, 2009

Libertinia

Slouching Towards Libertinia

Can it be true that male doctors earn an average of £15,000 more a year than their female colleagues?

Iski naisia Facebookista - tuloksena 12 raskautta

Mancession

Mancession Deepens, Male Unemployment Hits Record Postwar High

Italian naisjärjestöt ärsyyntyneet television puputyttöihin

Isänpäivän krapula

HS: Palkkaerojen kitkeminen on työlästä
Miesten ja naisten välinen tasa-arvo verotustietojen pohjalta nostettiin keskusteluun Helsingin Sanomissa (5. 11.). Ongelma on todellinen: naiset etenevät miehiä harvemmin johtotehtäviin. Tämä näkyy naisten puuttumisena verotilastojen kärkijoukosta.

Perusteettomien palkkaerojen ongelma ei kuitenkaan ole niin suuri kuin kirjoituksen pohjalta voisi kuvitella. Vain osa miesten ja naisten palkkaeroista johtuu varsinaisesta palkkasyrjinnästä. Esimerkiksi Tekniikan Akateemisten jäsenkunnassa perusteeton palkkaero on noin kuusi prosenttia. Läpinäkyvät palkkausjärjestelmät ja palkkakartoitukset poistavat tehokkaimmin palkkasyrjintää.

HS:n vertailu kertoo karua kieltään toisesta suuresta ongelmasta: naisten urakehitys on heikompaa kuin miesten. Suurin osa sukupuolten välisestä palkkaerosta aiheutuu miesten ja naisten sijoittumisesta eritasoisiin tehtäviin sekä eri aloille.

Nuorten naisten työuran alkua leimaavat lisäksi määräaikaiset työsuhteet ja perhevapaat, mikä jarruttaa palkka- ja urakehitystä.

Arvomaailmalla on osansa: työ johtavassa tehtävässä tarkoittaa pitkiä työpäiviä ja vähemmän aikaa perheelle. Lyhyen aikavälin tehokkuuden hakeminen tai yrityksen omistajien voiton maksimoiminen ei välttämättä motivoi pyrkimään johtotehtäviin.

Naisten urakehitystä edistäisi tehokkaasti määräaikaisten työsopimusten käytön tiukentaminen, joustavat työajat, isävapaiden laajentaminen ja perhevapaakustannusten jakaminen tasaisesti työnantajien kesken. Nämä ovat kaikki Akavan tavoitteita.

Koulutettujen naisvaltaisten alojen palkkakuoppa on toinen sitkeä tasa-arvo-ongelma – jopa räikeämpi kuin HS:n kirjoituksessa esitetty ongelma. Alipalkatut tehtävät sijoittuvat usein julkiselle sektorille, esimerkiksi opetuksen, sosiaali- ja terveystoimen, kulttuurin ja tutkimuksen piiriin.

Epäkohta poistuu vain kohdistamalla näille aloille suurempia palkankorotuksia kuin muille aloille. Työtä täytyy jatkaa taantumankin aikana.

Naisten sivuuttamiseen johtopaikoilta ei ole tulevaisuudessa varaa. Suomen menestys nojaa innovaatioihin, ja yritysjohdon on saatava ihmiset sitoutumaan ja uskaltamaan tehdä asioita uudella tavalla.

Tulos tai ulos -tyyppinen johtaminen toimii yhä huonommin. Ylipitkät työpäivät ja kiire eivät edistä uuden keksimistä. Yrityskulttuurin on pakko muuttua. Kun niin käy, uskon naisjohtajien taidoille ja osaamiselle olevan enemmän kysyntää.

MINNA HELLE edunvalvontajohtaja Akava

maanantaina, marraskuuta 09, 2009

Taas syrjitään

Seksuaalivähemmistöt eivät kiinnosta mainostajia
Televisiomainonnan heterokuvien tuottamista tutkinut Rossi ihmettelee mainosten varovaisuutta, kun suomalaiset kuitenkin katsovat parhaisiin katseluaikoihin L-koodin ja Will & Gracen kaltaisia ohjelmia.

"Miksi ohjelman välissä heteroydinperhe tulee kertomaan, mitä tuotteita kannattaa hankkia? Olisi ihmeellistä, jos yleisö jäykistyisi mainosten kohdalla konservatiiviseksi. En ole vielä nähnyt yhtään mainosta, jossa olisi kahden äidin ja lapsen perhe."

Lasikatto roskakoriin

Naisjohtajien arvoa ei ole tajuttu
Vaikuttaa siis siltä, että naispuolisiin esimiehiin ollaan ylipäätään tyytyväisempiä kuin miespuolisiin ja aivan erityisen tyytyväisiä ovat naisesimiehen alaisuudessa olevat miehet.

Tutkimustulokset antavat aihetta selvästi myönteisempään kuvaan naisjohtajuudesta kuin tähän asti käydyssä tasa-arvokeskustelussa on esitetty. Voitaisiinko jo vähitellen lakata vaikeroimasta, että "lasikatto" estää naisten etenemisen työurallaan?

MUSTALISTA

The future of the sexual marketplace

Women are their own worst enemies:
Women were more likely than men to discriminate against a female employee on the grounds of gender. "Women are the biggest offenders. Women know about women," he said. "They think to themselves, she's young, she's attractive, she's going to get a boyfriend, what's going to happen. Women think about it more than men, in my opinion."

perjantaina, marraskuuta 06, 2009

Nainen tallotaan jalkoihin

HS-raati: Nainen jää yhä miehen jalkoihin
Mikko Lehtonen:Naisten euro on edelleen 80 senttiä eivätkä miehet ja naiset osallistu samanveroisesti hoivatyöhön heteroperheissä. Myös julkisuus käsittelee naisia ja miehiä keskenään eriarvoisesti.

Seppo Lampela: Miksi muuten naisen euro olisi 80 senttiä?

Matti Wiberg: Sukupuolten tasa-arvo on meillä jo toteutunut, mutta tosin eräät naiset eivät ole huomanneet sitä. Aika hyviä perusteita olisi väittää, että nainen on nykyään jopa ensimmäinen sukupuoli.

Johannes Koroma: De Beauvoirin pohdiskelu ja perustelu ei sytytä eikä vastaa tämän päivän todellisuutta, vaikka feministeillä onkin suuri tarve todistella oman ideologiansa merkitystä pyrkimällä osoittamaan, että de Beauvoirin ajatusten olevan yhä todellisuutta.

Mate debate: Is monogamy realistic?

Kaljut eivät saa naisia

He ostavat seksiä: 3 miestyyppiä


Humiliation for Harriet Harman as statisticians dismiss her claims on equal pay


Tavoitteena tasa-arvo. Suomalainen keskustelu rajat ylittävästä prostituutiosta

torstaina, marraskuuta 05, 2009

Höyrypää vai hissukka?

Miesasiakeskustelussa on tuotu esiin kaksi retorista suuntausta, joita kumpaakin on kritisoitu. Miesasiamiehet näyttävät jakautuvan karkeasti sanottuna höyrypäihin ja hissukoihin. Muun muassa Miessakit ry:tä on arvosteltu liiallisesta hissukkuudesta: mitään ei saada aikaiseksi.

Kritiikin mukaan höyrypäät karkottavat potentiaaliset miesasian kannattajat pois, koska kukaan ei halua samaistua heidän porukkaansa. Heitä ei kutsuta minnekään ja heidän huutelunsa jää kaikumaan yksinäisenä korvessa. Tomi Timperi näkee ryhmän seuraavasti
Miehet barrikadeille oikeuksiensa puolesta! Tämän usein melko radikaalinkin suuntauksen paras puoli on mielestäni se, että sen avulla saadaan herätettyä keskustelua ja oleelliset epäkohdat tuodaan selkeästi esiin. Suuntauksella on kuitenkin ongelmana hyökkäävyys, joskus jopa vastakkaisen sukupuolen vihaamiselta kuulostava ylireagointi. Suuntauksen edustajat pääsevät harvoin mukaan sellaisiin yhteiskunnallisiin organisaatioihin, joilla olisi mahdollisuus muutoksen aikaansaamiseen. Tyypillistä tälle suuntaukselle tuntuu myös olevan olemassaolon oikeutuksen etsiminen syyllistämällä vastakkaista sukupuolta.

Hissukat ovat puolestaan poliittisesti korrekti miesasamiesten ryhmä, jotka eivät korota ääntään. Kritiikin mukaan he ovat "hyödyllisiä idiootteja", jotka ylläpitävät feminismin valtaa. He pitävät vaisun puheenvuoronsa, mutta mitään ei kuitenkaan lopulta tapahdu. Timperi kuvaa Miessakkien hissukampaa näkökulmaa seuraavasti:

Miehet edustavat puolta kansakuntaa! Tämä on se omahyväinen ihannenäkökulma, jota haluaisin suurimman osan miesnäkökulman tuottajista edustavan – suurin osa luuleekin kuuluvansa tähän kategoriaan. Lähtökohtana kategorialla on, että voidaksemme tuoda esiin miesnäkökulmaa, on tiedettävä mitä miehet oikeasti ajattelevat. Eli näkökulmat löytyvät miesten keskinäisistä keskusteluista koostuvasta materiaalista. Näkökulmaa perustava tutkimuspoliittinen lähtökohta on mies/miehet, ei esimerkiksi naistutkimuksen alainen kriittinen miestutkimus. Tämänkään näkökulman edustajat eivät kuitenkaan kovin helposti pääse – vielä toistaiseksi – mukaan rakentamaan yhteiskuntaa. Monille näkökulman huono puoli on hitaus ja aikaansaamaton kiltteys, hyvänä puolena taas voidaan pitää oman sukupuolen todellista osaamista, jonka jakaminen muille mahdollistaa epäkeinotekoisen yhteiskunnallisen tasa-arvon sukupuolten välille.

Miessakkien lähtökohtana ei ole toimia miesten asemaa parantavana intressijärjestönä:
Miessakit ry:n tarkoituksena ei siis ole ajaa jäsenkuntansa eli miesten etuja eikä se siten ole intressijärjestö kuten valtaosa nykyisistä järjestöistä. Tyypillisiä intressijärjestöjä ovat työmarkkinaorganisaatiot, mutta niihin kuuluvat myös esimerkiksi erilaiset vammais- ja potilas- tai sairausalajärjestöt, opiskelijajärjestöt sekä eläkeläisjärjestöt. Eron korostaminen tähän järjestöryhmään nähden on erityisen tärkeää, koska tällä laajalla alueella syntyneet asenteet muodostuvat helposti uutta järjestöä kahlehtiviksi.

Lasikatto tökkää

Naiset häviävät edelleen huipputuloissa reilusti miehille

HS: Kumpi meistä kärsii?
Eihän tässä mitään uutta ole. Näin voi taas huokaista, kun vertailee naisten ja miesten ansiotuloeroja.

Pitäisikö kutsua tasa-arvovaltuutettu apuun? Missä ovat Naisasialiitto Unionin aktiivit? Heti barrikadeille. Vai olisiko akateemisesti koulutettujen Akavan tartuttava ongelmaan? Sen riveistähän monet huippupalkoille viimein pääsevät naiset usein ponnistavat.

Kymmenen vuoden verotilasto kertoo karua kieltä. Naiset eivät ole edenneet pätkääkään vuodesta 1999.

Kannattaisiko naisten katsoa peiliin? Aina väitetään, että naiset eivät edes havittele johtopaikoille.

Naisten päällä on edelleen lasikatto, johon on aika ajoin yritetty puhkoa reikiä.

Mitkään tasa-arvosuunnitelmat ja päätökset hallitusten naisistumisesta eivät näytä auttavan.

Miesnäkökulmasta taas voi kysyä, miksi miehen vuosi on vain 11 kuukautta.

Miehet nimittäin kuolevat sen verran naista varhemmin, että kaikkia työeläkesäästöjä ei saa takaisin koskaan. Miesten palkoista siis siirtyy naisille rahaa, kun ehtoopuoli koittaa.

Kannattaako myös miesten katsoa peiliin?

Miehet itse voivat vaikuttaa siihen, että koko eläkesäästö tulee käytettyä. Pitää vain elää pitempään ja tylsempää elämää.

Pois viina, tupakka, rasvainen makkara ja muu kiva!

Tulevaisuudessa naisilla on ehkä toivoa paremmista palkoista. Lukioissa on tyttövalta. Naiset myös usein opiskelevat korkeammille tasoille kuin miehet.

Jopa juristikunta, tuo etenkin liike-elämässä hyvin pärjäävä ammattiryhmä, on naisistumassa. Naisten pitäisi valita entistä enemmän pitkää matematiikkaa, fysiikkaa ja kemiaa, jotta ovet teknillisiin opintoihin avautuisivat.

Insinöörijohtaminen saattaa tosin olla katoavaa kansanperinnettä, joten ehkä tulevaisuuden yritysjohtajat haetaankin hoitoalalta.

Ehkä se on myös miesten etu.

MARTTA NIEMINEN, TUOMO PIETILÄINEN

Kaapin paikka: Isyyttä rakentamassa
Minkälainen merkitys isyys- ja vanhempainlomalla ja niistä käydyillä keskusteluilla on ollut isyydelle? Isyyslomaa on jälleen tänä syksynä pidennetty, vanhempainvapaista valtaosan käyttävät yhä äidit. Kaapin paikka mittaa yhteiskunnan rakenteita, mukana keskustelussa on vihreän miesliikkeen puheenjohtaja Jukka Relander sekä professori Riitta Jallinoja. Toimittajana Emilia Cronvall.

Gender Inconsistencies (hyvä juttu)

keskiviikkona, marraskuuta 04, 2009

Onko sukupuolella merkitystä?

Vain omista virheistä oppii

Näenkö pornon omassa silmässäni?

Tomi Timperi, vallitseeko Miessakit ry:ssä äijämeininki?

Äijät ovat teemaviikkonsa ansainneet

Armeijassa joka viides nainen keskeyttää alkumetreillä

J.P. Roos: Kommentti Päivi Harisen avaukseen
Harinen aloittaa sukupuolesta. Hän esittää joukon esimerkkejä tilanteista joissa sukupuolella ei olisi merkitystä. Yhteistä niille kaikille on että ne ovat kovin harvinaisia. On totta, että luokkaan "nuoret miehet" kuuluva vastaaja ei "itsestään selvästi" ole kiinnostunut vastakkaisesta sukupuolesta, mutta näin on silti suuren enemmistön (n. 90 prosentin kohdalla), kun homoseksuaalit ja aseksuaalit lasketaan pois. Harinen siis vastustaa miltei kaikkia yleistyksiä, koska joidenkin poikkeusyksilöiden kohdalla asiat voivatkin olla toisin. Sukupuoli on edelleenkin monissa yhteyksissa varsin tärkeä muuttuja. Esimerkiksi terveys, odotettavissa oleva elinikä, rikollisuus ja hoivaamisen halu ovat vahvasti sidottuna sukupuoleen - mikä siis ei tarkoita, että jokainen naiseksi tai mieheksi luokiteltu yksilö "itsestään selvästi" käyttäytyisi oman sukupuolensa enemmistön mukaisesti (kyse on toisistaan poikkeavista normaalijakautumista, joilla on melko pieni hajonta). Harisen oletus siitä, että lesboperheiden isillä ei olisi merkitystä, on lisäksi selvästi stereotyyppinen: biologiset isät eivät tässäkään tapauksessa ole suinkaan merkityksettömiä.

Miesten luokittelu suhteessa miesten tasa-arvoon

Välinpitämättömät: Miesten suuri enemmistö (70–95 % miehistä) - äijät ja muut. Tasa-arvokeskustelut ovat heidän mielestään akkojen hommaa ja turhanpäiväistä ruikuttamista. Miesten tasa-arvon puolustaminen kuulostaa naurettavalta tai vähän kiinnostavalta.

Uusherrasmiehet: Poliittisesta pääomasta kiinnostuneet miehet, jotka haluavat päästä naisten suosioon tukemalla feminismiä. Feminismiä tuetaan ensisijaisesti oman edun takia. Esimerkkinä Stefan Wallin. Valtiofeminismin suhdanteessa poliittista menestystä havittelevan miehen on usein järjetöntä asettua feminismiä vastaan. Suomessa on tuhansia tai kymmeniätuhansia uusherrasmiehiä.

Profeministit: Vakaumuksellisia naisten ja feminismin puolustajia. Heitä on vähän, mutta heillä on paljon valtaa tasa-arvopolitiikassa. Muutamia satoja miehiä.

Passiivinen miesasiamies: On miesasiamiesten kanssa samaa mieltä siitä, että miehillä on monia tasa-arvo-ongelmia. Katsoo kuitenkin, että miesasian edistäminen on liian toivoton projekti lähitulevaisuudessa. Ylivoimaista vastustajaa vastaan ei kannata tuhlata paukkuja. On kuitenkin miesasian hengessä mukana. Tuhansia miehiä.

Miesasiamies: Yrittää lisätä tietoisuutta miesten tasa-arvo-ongelmista kirjoittamalla nettiin, kirjoihin tai esiintymällä mediassa jne. Ajattelee, että tietoisuuden lisääminen on tärkeää miesasian edistämiseksi. Suomessa on muutamia satoja tai tuhansia miesasiamiehiä.

Miesaktivisti: Toimii aktiivisesti tiedon levittämisen lisäksi. Yrittää vaikuttaa poliitikkoihin lähettämällä sähköposteja, pitämällä mielenosoituksia jne. Suomessa on harvoja miesaktivisteja.

Yhdistysaktivisti: Yrittää vaikuttaa järjestäytymällä ja sen tuomalla joukkovoimalla. Joitakin satoja miehiä.

Perheväkivalta

Perheväkivaltaan kuolee Suomessa vuosittain 20–30 henkeä

Seksuaalinen häirintä

Naisten ja miesten työt

Student falsely accused of raping woman changed his identity to start new life abroad

Kun miehistä tehtiin poikia
Miesasiamies olen, sen olen tunnustanut monta kertaa. Mutta miesasialiikkeeseen en ole liittynyt. En tiedä miksi, sillä minusta miesliike on aivan yhtä tarpeellinen tänä päivänä kuin feministinen liike. Olen vain yksinäinen susi ja se siitä. Näin tuntevat kai muutkin miehet ja siksi miesliike jää harvojen harrastukseksi.

Moni mies on varmasti kiinnostunut miesliikkeistä, mutta ei uskalla niihin aktiivina liittyä. Syy on yksinkertainen. Jos ajaa miesten asiaa, se on jotenkin valtaväestön mielestä huvittavaa. Siihen yhtenä syynä on kuva, joka meille on annettu, että kun miestä alistetaan tai kohdeillaan kaltoin, niin se on aina jotenkin huvittavaa. Mies on ansainnut epäonnensa, jos ei kykene itse itseään ja etujaan puolustamaan.

Työryhmä yrittää purkaa sukupuolierottelua koulussa
Tyttöjen ja poikien koulumenestystä tutkinut kasvatustieteen professori Elina Lahelma Helsingin yliopistosta huomauttaa, että mediassa koulumenestystä kuvaavat jutut korostavat sukupuolieroa voimakkaasti.

Uutisten otsikoissa kerrotaan usein hyvin koulussa menestyvistä tytöistä ja huonosti menestyvistä pojista. Yksi tutuimmista esimerkeistä on kansainvälinen PISA-tutkimus, jossa suomalaisten tyttöjen kerrotaan menestyvän paljon poikia paremmin lukutaidossa, ja poikien taas hieman tyttöjä paremmin matematiikassa. Usein jää kertomatta, että suomalaiset pojat menestyvät kuitenkin lukutaidossa keskimäärin paremmin kuin pojat muissa maissa.

"Sukupuoliero on helpoin ja keskeisin muuttuja koulumenestyksen arvioinnissa. Kaikki me kuitenkin tiedämme, etteivät kaikki tytöt ole kaikkia poikia parempia koulussa", Lahelma sanoo.

tiistaina, marraskuuta 03, 2009

Pasi Malmin väitöskirja

Pasi Malmin väitöskirja (2009) miehiin kohdistuvasta syrjinnästä: Discrimination Against Men Appearance and Causes in the Context of a Modern Welfare State (pdf)

Asevelvollisuus vapaaehtoiseksi kaikille

Miesten puolen vuoden isyysloma maksaisi 400 miljoonaa

Syyttömien maailma


Lisäys: Miesasia kaipaisi miesten omaa ääntä
Vaikka miehet ovat olleet mukana tasa-arvokeskustelussa jo kymmeniä vuosia, asia nousee tasaisin väliajoin esiin aivan uutena. Taas kerran puhutaan siitä, että nyt miehet ovat viimein nousseet esiin. Arto Jokisen mukaan miehet voisivat etsiä syytä myös peilistä.

- Miesten taholta ei ole pistetty asialle minkäänlaisia paineita. Miesten itsensä pitäisi tulla voimakkaammin mukaan keskusteluun.

Useimmiten eroa hakee nainen. Erään Ruotsissa tehdyn tutkimuksen mukaan kotitöihin ja lastenhoitoon osallistuva mies on hyvä tae avioliiton kestävyylle, Jokinen kertoo.

-Perheissä, joissa mies osallistuu lastenhoitoon, tulee vähemmän avioeroja. Erojen ennaltaehkäisy pitäisikin aloittaa heti. Jos mies osallistuisi kodin töihin ja lasten hoitoon enemmän, erot ehkä vähenisivät.

BB-katsaus

Vappu sanoi aikaisemmin...
– En ymmärrä, miksi keskusteluissa talon naisia haukutaan lumpuiksi, mutta miesten tekoja ei kommentoida mitenkään. Minua inhottaa se kaksinaismoralistinen ajatus: miksi kukaan ei arvostele Esaa, mutta kaikki arvostelevat Minnaa?

Vaikkei Vappu itse kyseiseen toimintaan talossa olisi sortunutkaan, ei hän kuitenkaan tuomitse himokkaita naisia.

– Jos olet seksuaalisesti aktiivinen nainen, niin olet huora. Jos olet seksuaalisesti aktiivinen mies, olet kova jätkä. Asenne ällöttää minua, Vappu protestoi.
Sen jälkeen Vappu on laittanut halvalla sekä Iidaa että Sarannaa siitä, kuin ovat lähteneet talon pelimiesten leikkikaluiksi. Talon miehille Vappu sanoi sen sijaan, että "onko etupiirijako jo tehty (Cathyn suhteen)" aika ihailevaan sävyyn (kyllä te olette äijiä). Vapulla on siten samat kaksoisstandardit kuin mitä hän inhoaa.

Toisena havaintona voidaan sanoa, että mitä enemmän naiset inhovat joitakin talon miehiä, sitä suurempia pukkeja nuo miehet ovat. Sami ja Toni ovat hyviä esimerkkejä siitä adhd-pelle, pelimies, äijä kombinaatiosta, jota naiset sanovat inhoavansa, mutta jotka kuitenkin vievät kaikki naiset. Sen sijaan talon tohtorismiehet ovat täysin sivupoluilla.

maanantaina, marraskuuta 02, 2009

Vasemmistomiehet heräävät?

Vasemmistomiehet: Asevelvollisuus syrjii miehiä

Ykkösen aamu-tv: (Jukka Relander ja Kari Uotila 24:10 alkaen)

Tasa-arvo on miesten asia

Teinitytöistä koostunut jengi on ryöstänyt ja pahoinpidellyt lukuisia samanikäisiä tyttöjä.
Ruukinmatruuna on monasti todennut, että se että tytöt alkavat vapautuessaan (vapautuessaan mistä? vapautuessaan mihin?) omaksua miesten sukupuoliroolista ne kaikkein destruktiivisimmat ja vastenmielisimmät piirteet, on väärää tasa-arvoa - ja siitähän tässäkin on kyse.

Poliisin mukaan kaikki liigaan kuuluneet tytöt tulevat rikkinäisistä kodeista: yhdenkään isä ei esimerkiksi asu samassa osoitteessa.

Jos ja kun tämän jengin tytöt tulevat rikkinäisistä kodeista, niin feministien päätavoite - perheiden hajottaminen, isien syrjäyttäminen ja perheyhteisöjen särkeminen juurettomiksi, atomitason yksilöiksi - on osoittautunut katastrofiksi. Pääsääntöisesti tytöt pärjäävät avioerossa poikia heikommin; he syrjäytyvät helpommin ja omaksuvat helpommin holtittomat käytöstavat. Ja jos tyttö vielä sattuu olemaan valmiiksi valuvikainen, tulos on tuhoisa.

Ja se on väärää tasa-arvoa.