Aamulehti Torstai 8. marraskuuta 2007. Ylänurkka. Maila-Katriina Tuominen: Tehyn taistelu oikeudenmukaisen palkkapolitiikan puolesta enteilee koko kansakuntaa koskettavaa vallankumousta. Tehyläiset ovat nyt etujoukko, joka muistetaan vielä vuosikymmentenkin päästä.
Miksi? Siksi, että he nostavat naiset peräämään oikeuksiaan kaikilla muillakin työelämän alueilla. Tehyn kamppailu on vasta virittelyä sille, mitä tapahtuu, kun kaikki naiset tajuavat Kaarlo Kramsun runoin sanoin: Ei oikeutta maassa saa, ken itse sit' ei hanki.
Tehyssä on tietenkin myös miesjäseniä, mutta se ei muuta sitä tosiasiaa, että tässä on kyse naisten oikeudesta tasa-arvoiseen kohteluun työmarkkinoilla.
Palauttakaa mieleenne uutiskuvia tupo-neuvotteluista ja siitä, miten rähjääntyneen näköiset miehet avaavat yömyöhään neuvotteluhuoneiden ovet ja kertovat saavutetun tuloksen.
Vääntö on ollut kova, sitä kukaan ei epäile.
Mutta miksi niissä pöydissä ei juuri naisia näkynyt? Onneksi nyt näkyy.
On syytä muistaa, että yli puolet ihmiskunnasta on naisia. Suomalainen hyvinvointivaltio ei olisi kehittynyt ilman naisten osaamista ja ammattitaitoa.
Kun tehyläiset ovat nyt valmiita puolustamaan oikeuksiaan, toivottavasti myös muiden alojen naiset kokoavat voimansa.
Mitä tapahtuisi, jos kaikki työelämässä olevat naiset menisivät lakkoon? Suomi pysähtyisi, kuolema kulkisi voittajana kodeissa ja kaduilla.
Nyt on hyvä tehdä ajatuskoe. Mitä tapahtuisi, jos kirjastolaitos sulkisi ovensa, ostoskeskusten kassat ja myyjät lähtisivät tyynesti kävelemään, opettajat jäisivät kotiin, siivousalan ja päivähoidon ammattilaisia ei näkyisi missään, pankkien palvelutiskit olisivat tyhjät, tutkijat ja muut pätkätyöläiset jättäisivät työt sikseen ja niin edelleen.
Jo nämä naisvaltaiset ammattiryhmät pystyisivät halvaannuttamaan maan.
Optimistisesti toivon, että Tehyn työtaistelu ennakoisi suurta yhteiskunnallista muutosta, jonka voimana ovat kaikki naiset.
Tasa-arvon mallimaana pidetystä Suomesta on hiipimällä ja salaa tullut kova luokkayhteiskunta, jossa tuloerot noudattavat sukupuolijakautumaa.
Miesten ja naisten ansiokehitys kulkee täysin eri tahdissa.
Se on häpeällistä ja paljastaa kiusallisella tavalla sen, mitä palkkapolitiikasta vastaavat todella ajattelevat naisten osaamisesta ja pätevyydestä.
Suomalaiset naiset ovat koulutettuja, koulutetumpia kuin miehet. Suomalaiset naiset tekevät ja osaavat mitä vain. Siitä on maksettava.
Naiset, meissä on voimaa!