maanantaina, marraskuuta 12, 2007

Nettikirja

MITÄ KUULUU VÄINÖ? Puheenvuoroja suomalaisesta miehestä. Toim: Jari Heinonen & Hannu T. Sepponen Erityisen hyvä on Jaakko Myöhäsen kirjoitus sivuilla 101-129:
Laumanisäkkäiden peruspariutumismalli on: Urokset esittäytyvät ( ovat soitimella ) ja naaraat valitsevat. Se millä perusteella naiset valintansa tekevät, on kulttuurisesti säädelty. Nainen ei valitse itselleen yksilöllisesti parasta, vaan sosiaalisesti sopivimman. Miehen näyttöarvo on keskeistä, käyttöarvo tulee vasta toisena. Valinnalla nainen todentaa sosiaalista onnistumistaan. Tästä on useita alalajeja: juppimalli, rokkarimalli, pienemmän pahan malli. Raha, kauneus, asema tai maine ovat arvossaan. Käänteisesti tuttu on parempi kuin outo.

Naisten on vaikea kantaa vastuuta tästäkään perustavanlaatuisesta valinnasta. Siksi he koettavat kääntää tilanteen ja antavat ymmärtää, että mies on ottanut naisen. Siksi miehet jäävät tietämättömiksi tapahtumien todellisesta kulusta ja kuvittelevat, että he ovat voineet itse jotenkin vaikuttaa tilanteeseen ja ovat siksi alttiita emotionaaliselle manipulaatiolle. Miesten kulttuuri tukee voimakkaasti tätä väärinkäsitystä.

Miesten on hyvin vaikea edes hyväksyä sitä ajatusta, että he yksilöinä
(miesten tarkoittamassa mielessä) eivät tule tässä valintaprosessissa oikeastaan lainkaan käsittelyyn. Miehestä on hyvin loukkaavaa, että häntä ei arvioida suhteessa siihen, mitä hän on (omassa mielessään) vaan suhteessa siihen tavoitekuvaan, jollainen naisella on päässään. Naiset tekevät valintansa toisia naisia silmälläpitäen, sen perusteella miltä valinta näyttää muiden naisten silmissä. Tästä prosessista miehet eivät ole tietoisia, vaan kuvittelevat miesten kulttuurissa arvostettujen ominaisuuksien toimivan myös naisten hallitsemassa valintatilanteessa. Miesten kulttuurin mytologiset ainekset eivät vaikuta naisten valintoihin.

Naiset eivät esimerkiksi ota miestä joka on älykäs, jollei mies ole muuttanut älykkyyttään joksikin sellaiseksi suureeksi, jolla on näyttöarvoa (raha tai asema). Näin siksi, että nainen ei aio tehdä mitään miehen kanssa vaan miehen tehtävänä on tehdä asioita naisen hyväksi ja puolesta. Älykkyys (sinällään) on siinä tilanteessa turha ominaisuus, joka on vain naisen suunnitelmien tiellä.

Naisten ongelma on: miten luoda uutta omissa suhteissaan. Miten tunnistaa oma tilanne umpikujaksi, jossa vanhat toimintatavat ovat hedelmättömiä? Vanhan ja jo koetun toistaminen on paljon helpompaa. Koska oletusarvoisesti miehet eivät kehity, päättelee nainen että mies ei voi olla hänen epäonnistumisensa syynä. Ainoaksi selitysmalliksi jää yksilökohtainen heikkous ja tämä johtaa toistamispakkoon. Jos nainen on tehnyt elämässään väärän valinnan, hän pyrkii toistamaan saman tilanteen, mutta toisen miehen kanssa. Muuten hän joutuisi myöntämään omat etukäteisoletuksensa vääriksi, ja sitä tulkintaa naisten yhteisö ei tue. Heillähän on (kollektiivina) lopullinen ymmärrys jo hallussaan. Siksi naisten kulttuuri linnoittautuu omiin ennakkoasenteisiinsa, uskomusjärjestelmäksi, dogmiksi. Näin naiset suhteessa miehiin vapaaehtoisesti tuomitsevat itsensä sokeuteen. Jos mies tunnustettaisiin edes mahdollisuudeksi monet ongelmat parisuhteissa jäisivät syntymättä.

Naisten kulttuurissa asiat saadaan, niitä ei tehdä. Jokaisella naisella on esikoisoikeus onneen - äiti (siis kollektiivinen ja myyttinen äiti eli naisten kulttuuri itse) on sen luvannut. Tämä saamisen mystiikka on naisten kulttuurissa hyvin syvällä. Ne asiat, joiden eteen täytyy työskennellä, eivät kanna mukanaan sitä alkuperäistä kokemusta hyväksymisestä, joka on naisen tietoisuudessa keskeistä. Samasta syystä oman halun (esim. seksuaalisen halun) julkituonti on kiellettyä. Jos oman halun muotoilee ja toimii tavoitteellisesti asioiden saamiseksi, ei tulos kuitenkaan ole tyydyttävä, koska sitä ei ole saatu. Toisaalta oman halun ilmaiseminen toisi naisen toiminnan vastuurationaalin toiminnan piiriin ja se on naisille vaikeata. Saamisen mystiikka on naisten kulttuurin keskeistä sisältöä.

Ristiriitaisuuden voisi ehkä kärjistää näin: Valintapaine kohdistuu niihin miehiin, jotka ovat (miesten) yhteiskunnassa menestyneet - rikkaat, tunnetut, kauniit, voimakkaat. Kun naiset tavoittelevat ja valitsevat näitä miehiä, he kuitenkin ovat tavattoman hämmästyneitä siitä, että he toden totta saavat miehiä, joiden käyttäytymistapa ja asenteet vastaavat valtakulttuurin asenteita: hierarkisuutta, vallankäyttöä, naisten vähättelyä ja esineellistämistä, kilpailukulttuuria, väkivaltaisuutta. Naiset kuvittelevat voivansa erottaa henkilökohtaisessa elämässä valitsemansa miehet siitä kulttuurista, joka heidät on tuottanut - kasvattaa valitsemastaan miehestä mieleisensä. Naistenlehdet ovat täynnä itkua ja valitusta siitä, miten suhteessa asiat eivät menneetkään niin kuin piti - äidin ohjeet eivät toimineetkaan. Naiset kuvittelevat voivansa olla vapaamatkustajia (miesten) yhteiskunnan siivellä, kuoria kerman päältä. Kun he yrittävät maksimoida oman henkilökohtaisen menestyksensä (miehen avulla), he samalla tulevat pönkittäneeksi niitä yhteiskunnallisia rakenteita, jotka estävät heitä naisina ( koko ryhmänä ) saavuttamasta tasa-arvoa, samapalkkaisuutta ja seksuaalista riippumattomuutta.

Ristiriita on selkeä. Naiset sanovat tavoittelevansa yhtä ja tosiasiallisesti haluavat toista. Naiset sanovat tavoittelevansa miessuhteissaan niitä asioita, jotka naisten kulttuurissa ovat hyväksyttyjä - keskustelukykyä, ymmärrystä, ristiriitojen välttämistä, emootioita jne. Tosiasiallisesti naiset kuitenkin näyttävät tavoittelevan menestystä (miesten kustantamina) yhteiskunnan näyttämöllä.

60 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Ei ole mikään uutinen, että tällä sivustolla jokainen nainen valitsee kumppaninsa aina väärin...

Voisin kuvitella, että erään iki-ihanan nettitarinan tyttö kelpaisi monelle nuorelle miehelle. Onhan yhdestä suusta todistettu, että kunnollinen nuori mies ei etsi suosituinta megababea, vaan hiljaisempi ja kiltimpi kelpaisi hyvin. Huomatkaa myös, miten tarinan poikaa ei kuvata minään Harlekiini-sarjojen alfauroksena, kuten ei kertoja kuvaa itseäänkään minään alfanaaraana.

Linkki tarinaan:
http://keskustelu.suomi24.fi/show.fcgi?category=119&conference=2500000000000007&posting=22000000021451052#22000000021451052

Tarina voi olla totta tai kuvitelmaa. Joka tapauksessa siinä on onnistuttu hyvin kuvaamaan nuoruuden tunnemyrskyt, ainakin naisnäkökulmasta.

Yrittäkää asettua tarinan tytön osaan. Sellainen on herkän ja ujon nuoren naisen mieli. On paljon pelkoja ja epävarmuutta, mutta samalla paljon rakkauden ja läheisyyden kaipuuta.

Jos vähänkään kykenette hänen ajatuksiaan ja pelkojaan ymmärtämään, olette päässeet jo aika pitkälle. Vai onko se liikaa vaadittu, ja kohta joku palstapsykologi näkee hahmossa ilmenevän fasistisen pahuuden...

Ja miehet, lukekaa tarkkaan, mitä tarinan poika teki. Ja myös se, mitä hän jätti tekemättä. Hän kohtasi tytön kokonaisena ihmisenä ja siitä hänet palkittiin.

Anonyymi kirjoitti...

En kyllä oikein allekirjoita tuon artikkelin ajatuksia. Pitäisi kai vähän kommentoida tarkemmin, mutta en jaksa.

Anonyymi kirjoitti...

Tämä Jaakko Myöhäsen kirjoitus on täyttä asiaa.

Anonyymi kirjoitti...

"kohta joku palstapsykologi näkee hahmossa ilmenevän fasistisen pahuuden"

Ei tässä mistään hyvyydestä tai pahuudesta ole kyse. Tässä ollaan hyvän ja pahan tuolla puolen.

Junakohtaus kirjoitti...

Feministit ja maskulinistit ansaitsevat toisensa.

Anonyymi kirjoitti...

Mites reppanat, heitähän voi olla molemmissa sukupuolissa. Ansaitsevatko hekin toisensa? :)

Anonyymi kirjoitti...

"Naisten on vaikea kantaa vastuuta tästäkään perustavanlaatuisesta valinnasta. Siksi he koettavat kääntää tilanteen ja antavat ymmärtää, että mies on ottanut naisen. Siksi miehet jäävät tietämättömiksi tapahtumien todellisesta kulusta ja kuvittelevat, että he ovat voineet itse jotenkin vaikuttaa tilanteeseen ja ovat siksi alttiita emotionaaliselle manipulaatiolle. Miesten kulttuuri tukee voimakkaasti tätä väärinkäsitystä."

Olen kyllä ihan eri mieltä. Selkeästi kumpikin sukupuoli suorittaa valintoja, naiset vain tarkemmin ja eri perusteella kuin miehet. Nainen valitsee lähinnä kenen kanssa harrastaa seksiä, mutta mies valitsee, kenen kanssa seurustelee.

Anonyymi kirjoitti...

Käsittämätöntä scheissea.

Anonyymi kirjoitti...

"Käsittämätöntä scheissea."

Mikä ja miten niin?

Anonyymi kirjoitti...

Minun kokemukseni mukaan tuossa artikkelissa puhutaan asiaa - siis siinä mielessä, että tuolla tavalla toimivia naisia todella on paljon (itsekin olin sellaisen kanssa joskus naimisissa, ja lähipiirissä näitä on edelleen). Ei sitä kuitenkaan voi yleistää kaikkiin naisiin, onneksi.

Anonyymi kirjoitti...

otteita tekstistä: "Nainen ei valitse itselleen yksilöllisesti parasta, vaan sosiaalisesti sopivimman. Miehen näyttöarvo on keskeistä, käyttöarvo tulee vasta toisena. Valinnalla nainen todentaa sosiaalista onnistumistaan."

mitenkäs keskivertomiehet eroavat tästä (sikäli kun pääsevät valitsemaan ketään)?

"Tästä prosessista miehet eivät ole tietoisia, vaan kuvittelevat miesten kulttuurissa arvostettujen ominaisuuksien toimivan myös naisten hallitsemassa valintatilanteessa."

mitäs ne ominaisuudet ovat? isot munkit? himokkuus?

"Naiset eivät esimerkiksi ota miestä joka on älykäs, jollei mies ole muuttanut älykkyyttään joksikin sellaiseksi suureeksi, jolla on näyttöarvoa (raha tai asema). Näin siksi, että nainen ei aio tehdä mitään miehen kanssa"

miehet sen sijaan ottavat ensisijaisesti älykkäitä puolisoita?? :D

"Miehestä on hyvin loukkaavaa, että häntä ei arvioida suhteessa siihen, mitä hän on (omassa mielessään) vaan suhteessa siihen tavoitekuvaan, jollainen naisella on päässään."

jos miestä arvioisi suhteessa mieheen itseensä olisi mies lienee 1:1 oman itsensä kaltainen. mitäs arviointia se sellainen olisi?

Anonyymi kirjoitti...

"mitenkäs keskivertomiehet eroavat tästä (sikäli kun pääsevät valitsemaan ketään)?"

Miehille riittää vähempikin. Naisen ei tarvitse olla YTN kelvatakseen keskivertomiehelle, jotka eivät pahemmin valitsemaan edes pääse.

"mitäs ne ominaisuudet ovat? isot munkit? himokkuus?"

Uskollisuus ja rehellisyys esimerkiksi.

"miehet sen sijaan ottavat ensisijaisesti älykkäitä puolisoita?? :D"

Mieluummin älykäs nainen kuin joku feministibimbo, kyllä.

"jos miestä arvioisi suhteessa mieheen itseensä olisi mies lienee 1:1 oman itsensä kaltainen. mitäs arviointia se sellainen olisi?"

Miestä ei pidä arvioida vain suhteessa naisen haavekuvaan, vaan miehen omaan kuvaan itsestään.

Anonyymi kirjoitti...

Melko homososiaalista meininkiä..

Anonyymi kirjoitti...

anonyymi: ""mitenkäs keskivertomiehet eroavat tästä (sikäli kun pääsevät valitsemaan ketään)?"

Miehille riittää vähempikin. Naisen ei tarvitse olla YTN kelvatakseen keskivertomiehelle"

ymmärsin että kyse oli laadullisesta, ei määrällisestä preferenssistä: naisten kerrottiin valitsevan sosiaalisesti suotava kumppani yksilöllisesti sopivimman sijaan. mielestäni kummallakin tavalla voi valita niin atm:n kuin ytm:nkin, joko "yhteisön" silmissä tai omissa silmissään.

""miehet sen sijaan ottavat ensisijaisesti älykkäitä puolisoita?? :D"

Mieluummin älykäs nainen kuin joku feministibimbo, kyllä."

eikös feministi ja bimbo ole lähes toisensa poissulkevia käsitteitä? luulisin että yleisin miesten preferenssijärjestys parhaimmasta huonoimpaan on bimbo, älykäs, feministi. siinä voi jo älykäs nainen katkeroitua..

""jos miestä arvioisi suhteessa mieheen itseensä olisi mies lienee 1:1 oman itsensä kaltainen. mitäs arviointia se sellainen olisi?"

Miestä ei pidä arvioida vain suhteessa naisen haavekuvaan, vaan miehen omaan kuvaan itsestään."

mitähän tämäkin tarkoittaa? pitäisikö miehen minäkuvan esim olla realistinen vai mikä olisi oikea tapa todeta mies hyväksi? miksi tämä edes olisi tärkeä tekijä miestä valitessa, jos se ei valmiiksi satu kuulumaan naisen preferensseihin? parantaisiko se esim suhteiden kestävyyttä?

täällä tuntuu olevan kova työ käynnissä naisten neuvomisessa valitsemaan miehiä milloin milläkin periaatteella. ei siinä mitään jos tarkoitus on hyvä, mutta ei kukaan muuta preferenssejään ulkoapäin tulevien perustelemattomien ohjeiden mukaan. miten mieluiten muuttaisitte itseänne ihannenaisen valinnassa (jos valitsemiseen olisi mahdollisuus)?

Mikko Ellilä kirjoitti...

Oli suhteellisen järkevä kommentti, että kukaan ei muuta preferenssejään ulkoapäin tulevien perustelemattomien ohjeiden mukaan. Muuten nimimerkki "tikka masala" ei tässä(kään) viestiketjussa ole esittänyt kovin järkeviä näkemyksiä.

mitenkäs keskivertomiehet eroavat tästä (sikäli kun pääsevät valitsemaan ketään)?

Miehet valitsevat naisia yksilöllisemmin, eivät sosiaalisen statuksen perusteella. Naisten parinvalintakriteerit ovat vähemmän yksilöllisiä ja vahvemmin sosiokulturaalisesti determinoituneita.

Juuri tästä syystä uskon nimimerkki "tikka masalan" olevan enimmäkseen oikeassa siinä, että kukaan ei muuta preferenssejään ulkoapäin tulevien perustelemattomien ohjeiden mukaan. Joskus toki ihmisen saama kritiikki preferensseistään saattaa saada hänet tietoisemmaksi niistä ja sitä myötä saattaa jopa saada hänet muuttamaan niitä. Yleensä näin ei kuitenkaan käy, vaan preferenssit on yleensä otettava annettuina.

"Tästä prosessista miehet eivät ole tietoisia, vaan kuvittelevat miesten kulttuurissa arvostettujen ominaisuuksien toimivan myös naisten hallitsemassa valintatilanteessa."

mitäs ne ominaisuudet ovat? isot munkit? himokkuus?


Tässä ei puhuttu miesten kriteereistä naisten valitsemiselle, vaan miesten kulttuurissa arvostetuista miesten itsensä ominaisuuksista.

Miesten kulttuurissa arvostetaan mm. miehen älykkyyttä. Mies kuvittelee, että myös nainen arvostaa hänen älykkyyttään. Monet naiset kuitenkin pitävät älykkäitä miehiä tylsinä, liian etäisinä tai "väärällä aaltopituudella olevina" tai jopa uhkaavina. Älykkyys on siis miehelle usein dismeriitti naisen silmissä. Älykkäätkin naiset usein suhtautuvat miehen älykkyyteen lähinnä välinpitämättömästi ja ovat paljon kiinnostuneempia muista ominaisuuksista.

"Miehestä on hyvin loukkaavaa, että häntä ei arvioida suhteessa siihen, mitä hän on (omassa mielessään) vaan suhteessa siihen tavoitekuvaan, jollainen naisella on päässään."

jos miestä arvioisi suhteessa mieheen itseensä olisi mies lienee 1:1 oman itsensä kaltainen. mitäs arviointia se sellainen olisi?


Alkuperäinen kirjoittaja tarkoitti sitä, että miestä pitäisi arvioida omana itsenään, omien meriittiensä pohjalta, ei vertaamalla miestä naisten keskinäisessä diskurssissa sosiokulturaalisesti muodostuneeseen epärealistiseen miesideaaliin.

Anonyymi kirjoitti...

"naisten kerrottiin valitsevan sosiaalisesti suotava kumppani yksilöllisesti sopivimman sijaan. mielestäni kummallakin tavalla voi valita niin atm:n kuin ytm:nkin, joko "yhteisön" silmissä tai omissa silmissään."

Olet ymmärtänyt väärin. Ei ATM voi olla yhteisön, eikä niin muidoin naisenkaan, silmissä sopiva.

"eikös feministi ja bimbo ole lähes toisensa poissulkevia käsitteitä?"

Eivät ole. Feministit ovat bimboja, idiootteja ja älykääpiöitä. Älykäs nainen kelpaa kyllä.

"pitäisikö miehen minäkuvan esim olla realistinen vai mikä olisi oikea tapa todeta mies hyväksi? miksi tämä edes olisi tärkeä tekijä miestä valitessa, jos se ei valmiiksi satu kuulumaan naisen preferensseihin? parantaisiko se esim suhteiden kestävyyttä?"

Miestä pitää arvioida sellaisena kuin hän on, ei suhteessa naisen epärealistisiin odotuksiin. Jos mies on hyvä jossain, esim. erilaisissa huushollihommissa, se pitäisi laskea ansioksi, eikä odottaa, että mies ryhtyisi siltä seisomalta lukemaan runoja italiaksi, vain koska naisen mielestä se olisi kivaa ja romanttista.

"ei siinä mitään jos tarkoitus on hyvä, mutta ei kukaan muuta preferenssejään ulkoapäin tulevien perustelemattomien ohjeiden mukaan."

Onhan täällä esitetty perusteluja. Jos haluua kunnon toimivan parisuhteen, on oltava realisti, eikä yritettävä väkisin muokata miestä mieleisekseen. Minusta hyvä neuvo.

Itse olen havainnut, että röyhkeys ja kovaäänisyys ovat valttia, jos haluaa herättää naisten huomion.

Anonyymi kirjoitti...

Uneton yö sai minut lukemaan tuon anonyymin linkkaaman, megaimelän tarinan...

"Huomatkaa myös, miten tarinan poikaa ei kuvata minään Harlekiini-sarjojen alfauroksena, kuten ei kertoja kuvaa itseäänkään minään alfanaaraana."

Hmm. Pojalla kuvaillaan olevan "voimakas, kaunis vartalo". Ja tyttö on solakka sekä pukeutuu "ylinaisellisesti". En tiedä miten tuosta voi päästä (realistisuuden rajoissa) yhtään lähemmäs alfoja...

"Yrittäkää asettua tarinan tytön osaan. Sellainen on herkän ja ujon nuoren naisen mieli."

Hmm, onko? Noh, näemmä herkät ja ujotkin tytöt pääsevät kokemaan vaikka mitä ja paljon nuorempina, kuin minä ikinä. Ei voi kuin tuntea kateutta (ja sitten katkeruutta) tuollaista hahmoa/ihmistä kohtaan.

"On paljon pelkoja ja epävarmuutta, mutta samalla paljon rakkauden ja läheisyyden kaipuuta."

...vaan mitäpä nuo merkitsisivät AT-miehelle? Ei hän tuollaiseen tilanteeseen pääse kuitenkaan.

"Hän kohtasi tytön kokonaisena ihmisenä ja siitä hänet palkittiin."

Tivasin jossain toisessa kommenttiketjussa sitä, mitä tarkoitettiin "kokonaisuudella". En tiedä oliko tämä juttu siis ikäänkuin kohdistettu minulle, mutta tällainen ATM-aivo ei silti ymmärrä, mistä se kokonaisuus tässä muodostuu. Pidän tarinaa realistisena - koskaan en omassa maailmassani. Ei tuollaista vaan tapahdu. Ja mikä se vastakohta sitten on, millainen tarina siitä syntyy, kun joku kohdataan paloina? Olisi jännää tsekata, pitäisinkö sitäkin kuinka (epä)realistisena...

Anonyymi kirjoitti...

"mitäs ne ominaisuudet ovat? isot munkit? himokkuus?"

Uusi tutkimus osoittaa, että kurvikkaammat naiset ovat älykkäämpiä:

http://news.bbc.co.uk/2/hi/health/7090300.stm

Niin, että miehen kannattaa valita kurvikas nainen jonkun lautamaisen telaketjufeministin sijasta.

Anonyymi kirjoitti...

Pliis, älkää tehkä feministien höpinöiden perusteella johtopäätöksiä KAIKISTA naisista, sillä hyvin harvat naiset todellisuudessa jakavat käsitykset heidän kanssaan.

Minusta tämä juttu menee metsikköön juuri sillä tavalla millä femakkojenkin jutut menevät. Naiset ovat yksiöitä ihan yhtä vähän ja yhtä paljon kuin miehetkin. Sinä et voi yksittäisestä naisesta sanoa millä perusteella hän kumppaninsa valitsee. Samoin et voi sanoa millä tavalla minä valitsen kumppanini. Olen mies, jonka ei ole ollut ikinä vaikea saada naisia, mutta silti sanoudun jyrkästi irti juopottelusta, irtosuhteista, taloudellisen menestymisen tavoittelusta ja ylipäätään lähes kaikesta sellaisesta mitä yleensä pidetään äijämäisenä. Minä olen tavannut naisia, jotka ovat tuon jutun kaltaisia, mutta luojan kiitos he ovat pieni vähemmistö.

Summa summarum: Älkää antako feministien höpinöiden häiritä ajatteluanne älkääkä provosoituko turhaan. Turha yleistäminen vaan on perseestä.

Anonyymi kirjoitti...

Nörttö-kulta,
voi olla säälittävää analysoida nettinovellia, mutta on aivan pakko jatkaa. Yritän tolkuttaa sitä, että naisen näkökulmasta kirjoitettu tarina voisi auttaa miehiäkin ymmärtämään, missä mennään. Ei maailmaa yksin naisten ehdoilla pidä tarkastella, mutta ainakin tämän blogin palstoilla monet miehet tuntuvat olevan ihan hukassa ;)

Hmm. Pojalla kuvaillaan olevan "voimakas, kaunis vartalo". Ja tyttö on solakka sekä pukeutuu "ylinaisellisesti". En tiedä miten tuosta voi päästä (realistisuuden rajoissa) yhtään lähemmäs alfoja...

Huomasitko, missä vaiheessa tyttökertoja mainitsi pojan kauniista vartalosta? Melkein tarinan lopussa. Huomasitko, että ensikohtaamisella tai pitkään sen jälkeenkään hän ei maininnut pojan ulkoisesta olemuksesta mitään? Sen sijaan kerrottiin siitä, mitä poika teki ja sanoi. Entä jos pojasta tuli tytön silmissä voimakas ja kaunis kaiken sen johdosta, mitä poika teki (ja jätti tekemättä)?

Entä jos poika oli sellainen, jota te kutsutte atm:ksi? Eihän teille atm ole näyttävästi sikaileva lurjus vaan jotain aivan muuta. Poika ei bilettänyt, oli hiljainen ja lopussa vihjataan vähäisiin/olemattomiin seksikokemuksiin.

Entä tyttö sitten? Ettehän te tunnusta atn:ksi kuin keski-iän ylittäneen alkoholisoituneen mielenterveyspotilaan. Tarinan tyttö aivan selvästi koki olevansa atn. Hän oli tunnistanut osansa nuorten yhteisössä näin: Poikien ajatukset näköjään liikkuivat akselilla "tuon kanssa en ainakaan olisi" - "tuolta voisi saada helposti". Hän koki kelpaavansa esineeksi, kertakäyttöiseksi huvitukseksi, mutta ei mihinkään muuhun.

Bileissä tyttö kävi, koska oli takertunut sympaattiseen kämppikseensä. Ainakin rivien välistä voi lukea, että ei hän siitä nauttinut. Miehiä kyllä tarjoutui hänelle, mutta känniset lääppimiset vain vahvistivat hänen atn-kokemustaan.

Tytön "ylinaisellinen pukeutuminen" taas taisi tarinassa viitata johonkin goottityyppiseen. Joka tapauksessa suositusta megababesta ollaan kaukana.

Pystyn samaistumaan tarinan kertojaan hyvin. Hänen kaltaisensa nainen kokee itsensä atn:ksi hyvin usein. Ei se ole yhteiskunnan syy tai miestenkään syy - paitsi pelkän seksin perässä juoksevien vonkaajien. Siinä missä pakkien saaminen on monelle nuorelle miehelle atm-kokemus, on himokas iskuyritys monelle nuorelle naiselle atn-kokemus. Nainen haluaa kokea itsensä halutuksi, mutta kokonaisena ihmisenä, ei seksiresurssina. Hän haluaa tulla hyväksytyksi ja rakastetuksi, kuunnelluksi ja ymmärretyksi. Mies, joka tämän ymmärtää ja toimii oikein, on naisen silmissä unelmien prinssi.

Toivottavasti saat tänä yönä unen paremmin :)

T. tämän ketjun eka Anonyymi

Anonyymi kirjoitti...

Ihan heti alkuun sellainen huomautus, etten ole kenenkään kulta. Ei siis kullitteluja, kiitos.

"Huomasitko, missä vaiheessa tyttökertoja mainitsi pojan kauniista vartalosta? Entä jos pojasta tuli tytön silmissä voimakas ja kaunis kaiken sen johdosta, mitä poika teki (ja jätti tekemättä)?"

Tarinan tyttö oli niin sekava ja epämääräinen, etten ihmettelisi ollenkaan, josko hän olisi vaikka tuollaisten syiden takia luonnehtinut poikaa miten tekikään. Mutta oma tulkintani on toinen. Eikös poika muutenkin tehnyt tyttöön vaikutuksen alunperin oikeastaan vain sillä, että sattui muistuttamaan tämän isää jotenkin? Now that's kinky.

"Poika ei bilettänyt, oli hiljainen ja lopussa vihjataan vähäisiin/olemattomiin seksikokemuksiin."

No kyllä se mua enemmän bilettää, öhö öhö. Ja peräti kaverien muijien kanssa! (Tarinassa pitäisi kait olla vain yksi "kaverin tyttö", mutta jostain syystä tanssikaveri on ensin "tumma", myöhemmin "blondi". Aijai.) Oli miten oli: kyllä poika vaikuttaa tavalliseltakin, mutta en itse näe sitä ongelmana. Vaan AT-miesten friikkeyden: he/me/ne eivät ole EDES tavallisia, vaan tavallisen tuollapuolen - ja sillä väärällä puolen.

"Ettehän te tunnusta atn:ksi kuin keski-iän ylittäneen alkoholisoituneen mielenterveyspotilaan. Tarinan tyttö aivan selvästi koki olevansa atn."

Taidat olla sama anonyymi, joka aina jankuttaa tuosta, että AT-naisuus voisi olla vain subjektiivinen juttu, ihan sen yksittäisen tytön kokemus. En ajattele ollenkaan noin. Yrittäisit nyt todella nähdä ne tasot(!) mistä täällä puhutaan: keski-iän ylittänyt mielenterveyspotilasnainen ei hurmaa ketään. Kuten ei myöskään tympeätäkin tympeämpi AT-mies. Sen sijaan esimerkiksi tarinan tytöllä on potentiaalia vaikka mihin: hän on paitsi nuori vielä, selvästi myös pukeutumiseen panostava, jne. Yliopistossakin opiskelee, parhaiden joukossa, kuten tarina kulkee! Hänellä on varaa moniin miehiin.

"Hän koki kelpaavansa esineeksi, kertakäyttöiseksi huvitukseksi, mutta ei mihinkään muuhun. Miehiä kyllä tarjoutui hänelle, mutta känniset lääppimiset vain vahvistivat hänen atn-kokemustaan."

Jos ei halua kännilääppimistä osakseen, voi pysyä ihan kokonaan kotonaan. Tyttö teki virheen jos kiusallaan meni vaivautumaan bileisiin. Ja esimerkiksi Arawn aina haippaa, että monet suhteet ovat syntyneet arkisemmin, kuin baareissa tai isoissa bileissä. Eli tytöllä oli varmasti muitakin apajia! Se, että hän laski miehiksi vain känniääliöt, mukavien koulututtujen ollessa jotain mystisiä "ihmisiä", on hänen oma mokansa ja typeryytensä. Ja varmasti kertoo siitäkin, ettei ymmärtänyt miesten seksuaalisuudesta yhtään mitään. (Voisi oikeastaan laskea, että moniko tarinan henkilö ymmärsi kenenkin seksuaalisuutta? Heh.)

"Tytön "ylinaisellinen pukeutuminen" taas taisi tarinassa viitata johonkin goottityyppiseen. Joka tapauksessa suositusta megababesta ollaan kaukana."

Hmm. Mulle juuri gootit ovat megababeja. Siis erittäin haluttavia. Vaikka toki ymmärrän myös sen "isotissinen ja äänekäs blondi niukissa vaatteissa" -aspektin.

"Pystyn samaistumaan tarinan kertojaan hyvin."

Asia kuulsi hyvin kirkkaasti alkuperäisestä viestistäsi.

"Hänen kaltaisensa nainen kokee itsensä atn:ksi hyvin usein. Ei se ole yhteiskunnan syy tai miestenkään syy - paitsi pelkän seksin perässä juoksevien vonkaajien."

Mutta kun se ei ole mikään ATN-kokemus, että joku tulee iskemään baarissa, päinvastoin... jos välttämättä haluat ajatella jotenkin tuohon tapaan, etkö voisi keksiä asialle uuden termin, tai jotain sellaista? En kiellä, etteikö olisi apeaa, jos baarissa koko ajan kimppuun kävisi joku epätoivottu henkilö, mutta ei niihin baareihinkaan oikeasti ole ihan pakko aina mennä. Ainakaan kirmaamaan tyttöystävän kanssa estottomasti.

"Toivottavasti saat tänä yönä unen paremmin :)"

Kiitos, mutta kärsin kroonisesti sekä pillun että unen puutteesta, hähä.

Anonyymi kirjoitti...

Ei ihme.

Arawn kirjoitti...

TN: Jos yleistetään nyt karkeasti ja ajatellaan, että miehille on tärkeää saada nimenomaan edes seksiä niin mies, joka ei sitä lainkaan saa, yrityksistä huolimatta, on ymmärrettävästi ATM.

Saman yleistyksen mukaan suurin osa naisista kaipaa nimenomaan parisuhdetta - tällöin heidän kannaltaan olennaista on, että heidät halutaan suhteeseen, ei se, suostuisiko joku äijä seksiin heidän kanssaan. Eikö tällainen nainen voisi olla ATN, jos miehet eivät tahdo hänen kanssaan seurustella?

Anonyymi kirjoitti...

Arawn kysyi:
"Eikö tällainen nainen voisi olla ATN, jos miehet eivät tahdo hänen kanssaan seurustella?"

Mielestäni se, minkä esitit "karkeana yleistyksenä", on ihan hyvä määritelmä sille, mikä tai kuka on ATM. Ja koska termi ATN on selvästi samaa sarjaa, pitäisi määrittely sillekin olla jotain hyvin samankaltaista. Tässä mielessä en itse oikeastaan edes usko olevan olemassa "alemman tason naisia", koska liki kaikki naiset saavat seksiä. Eli siinä missä AT-miehet ovat ihan selvä joukkio, AT-naiset ovat tai olisivat ihan mielettömiä poikkeuksia massasta...

En tiedä lukiko kukaan muu tuota pitkää tarinaa Suomi24:n puolelta, mutta ei siinä millään voi olla kyse AT-naisesta - edes tuolla "kukaan ei halua seurustella" -tavalla määriteltynä, koska koko tarina päättyi miten päättyi! Eli mikä tässä on pointtina? Onko OIKEASTI olemassa tyttöjä tai naisia, jotka kelpaavat tasan tarkkaan vain sänkyyn? Ja jos, niin onko syy heidän omissa valintakriteereissään - eli ei heille edes kelpaisi suhde, ellei se tapahtuisi jonkun tosi tasokkaan kanssa - vai ovatko he itse aidosti niin sieluttomia, ettei kukaan voi ottaa heitä tosissaan ns. ihmisinä?

Tuli muuten mieleen, että tuossa tarinassahan mies vertautui tytön isään - eli häntä ei arvioitu, ainakaan ensialkuun, omana yksilönään, vaan tyttö mittasi pojan samankaltaisuutta isäänsä. Aivan kuten eräässä toisessa uudessa kirjoituksessa puhuttiin. Sen sijaan (tarinan puitteissa) poika kyllä hyväksyi tytön aivan sellaisena kuin oli. Makes one wonder...

Anonyymi kirjoitti...

selkeämpää minunkin mielestäni olisi olla sekoittamatta SEKSUAALISEN markkina-arvon käsitteeseen parisuhteeseen kelpaavuutta. otetaan mielummin vaikka rinnalle käsite "parisuhteellinen markkina-arvo", jonka saralla naiset sitten saavat loistaa uhreina (edes jossain määrin). kuten nörttö kirjoitti, sma:n mukaanhan naiset eivät juuri kärsi alhaisesta markkina-arvosta. oli seksi toivottua tai ei, hyvää tai huonoa, saatavilla miellyttävältä tai epämiellyttävältä partnerilta, jne on sitä silti aina faktuaalisesti tarjolla. toisaalta voisi kysyä, onko joidenkin atm:ienkin tilanne enemmän päänsisäinen kuin todellinen; esim aloitteenteon estävä ujous ei itsessään vielä tarkoita etteikö seksiä olisi tarjolla - se tarkoittaa sitä vain vain jos mies on ainoa mahdollinen aloitteentekijä. samoin kotiinsa sulkeutuva mies saattaa jäädä ilman juuri koska sulkeutuu kotiinsa - ei nainenkaan samassa tilanteessa mitään saa.

Anonyymi kirjoitti...

tulikin vielä mieleeni eräs mahdollisuus.. smatia voi ehkä sittenkin soveltaa myös naisiin jos ei ajatella seksiä pelkkänä mekaanisena tekona. puntit menevät huomattavasti paremmin tasan sukupuolten välillä jos erotellaan erilailla virittyneitä seksuaaliakteja ja niiden saatavuutta suhteessa toivottavuuteen eri yksilöillä. naiset varmaan keskimäärin enemmän kuin miehet kallistuvat "parisuhdeseksin" suuntaan. yhdenillanjutuissa koettava "irtoseksin" jännitys, uutuudenviehätys ja viettely/valloitusaspekti puolestaan kiinnostanee useampia miehiä kuin naisia. näin voitaisiin selittää miksi naisia on hankala saada tuntemattoman kanssa yhdeksi yöksi punkkaan ja miehiä pitkiin, turvallisiin suhteisiin. tästä automaattisesti seuraava sma-dynamiikka pätisi niin miehiin kuin naisiinkin (ilman selkeää kattoefektiä) selittäen molempien sukupuolten tyytymättömyyden. vaikka tätä ei moni mies tietenkään halua tunnustaa. sainpahan silti oksennettua ajatuksen ulos.

Arawn kirjoitti...

TN: "Mielestäni se, minkä esitit "karkeana yleistyksenä", on ihan hyvä määritelmä sille, mikä tai kuka on ATM. Ja koska termi ATN on selvästi samaa sarjaa, pitäisi määrittely sillekin olla jotain hyvin samankaltaista. Tässä mielessä en itse oikeastaan edes usko olevan olemassa "alemman tason naisia", koska liki kaikki naiset saavat seksiä. Eli siinä missä AT-miehet ovat ihan selvä joukkio, AT-naiset ovat tai olisivat ihan mielettömiä poikkeuksia massasta..."

Aloin vain miettiä, onko näitä ATM/ATN-jaotteluja mielekästä tehdä lähinnä siltä pohjalta, mitä stereotyyppisesti yleistetty miessukupuoli haluaa ja kaipaa. Eikö olisi mielekkäämpää, että naisten joukossa ATN:ia ovat ne, jotka eivät pysty saavuttamaan sitä, mitä *naiset* (stereotyyppisesti yleistetyt) tahtovat?

Tässä on usein se jännä efekti, että vastapuoli on katkera toiselle siitä, että tämä näyttäisi saavan helpommin sitä, mistä itse jää paitsi. On totta, että naiset saavat keskimäärin helpommin seksiä kuin miehet - mutta mitä iloa siitä on sellaisille ihmisille, jotka eivät halua/tee sillä sen kummempaa (siis pelkällä seksillä irrallisena seurustelusta) tai joille se saattaa jopa olla haitaksi (tulee helpon maine)?

En lukenut tarinaa (se ei itse asiassa näkynyt minulla jostain syystä), mutta en nyt ajatellutkaan, että kyseinen kirjoittaja olisi ATN - tai ei olisi. Kommentistasi vain tuli mieleen, olisiko mahdollista pohtia jaottelua mainitsemallani tavalla.

"Onko OIKEASTI olemassa tyttöjä tai naisia, jotka kelpaavat tasan tarkkaan vain sänkyyn? Ja jos, niin onko syy heidän omissa valintakriteereissään - eli ei heille edes kelpaisi suhde, ellei se tapahtuisi jonkun tosi tasokkaan kanssa - vai ovatko he itse aidosti niin sieluttomia, ettei kukaan voi ottaa heitä tosissaan ns. ihmisinä?"

Tämäkin on ihan mielenkiintoista, että JOS edes oletetaan, että on naisia, jotka eivät kelpaisi kuin lähinnä sänkyyn, syy heidän yksinoloonsa olisi kuitenkin heidän nirsoutensa. Sen sijaan, jos ja kun ATM on yksin eikä saa seksiä, syy ei liene hänen lainkaan? Jos ajatellaan, että ATM tosiaan on seksuaalisen markkina-arvotaulukon pohjalla, hänen kai pitäisi yrittää niitä naisia, jotka ovat edes sielläpäin. Yrittääkö ATM näitä naisia vai yrittääkö hän nuoria, kohtuullisen näköisiä naisia - joiden ma on selvästi ATM:n yläpuolella?

Tikka: "selkeämpää minunkin mielestäni olisi olla sekoittamatta SEKSUAALISEN markkina-arvon käsitteeseen parisuhteeseen kelpaavuutta. "

Saatat olla oikeassa. Tästähän on aiemminkin ollut puhetta...

Anonyymi kirjoitti...

"On totta, että naiset saavat keskimäärin helpommin seksiä kuin miehet - mutta mitä iloa siitä on sellaisille ihmisille, jotka eivät halua/tee sillä sen kummempaa (siis pelkällä seksillä irrallisena seurustelusta) tai joille se saattaa jopa olla haitaksi (tulee helpon maine)?"

Seksi on hyvästä, kunhan muistaa turvaseksin niksit. Se kohentaa terveyttä, mielialaa ja kuntoa. Tämä pätee naistenkin kohdalla. Harmi, jos eivät sitä ymmärrä.

Arawn kirjoitti...

Jorma: Ajattelitko hokea tuota maailman tappiin asti? :)

Anonyymi kirjoitti...

Näin naisena kysyisin vain: Ja entäs sitten? Mitä siitä? Yhyy.

Ja myös miehien valinnoille itkeville naisille aivan samoin: Ja entäs sitten? Mitä siitä? Yhyy.

Anonyymi kirjoitti...

"Jorma: Ajattelitko hokea tuota maailman tappiin asti?"

Jonkun on julistettava seksin ilosanomaa kaikelle kansalle. Minä olen vain vaatimaton viestinviejä.

Anonyymi kirjoitti...

hei vaatimaton viestinviejä, oletko ajatellut asiaasi yhtään laajemmin? irtoseksin ja parisuhteen kun voi nähdä sulkevan pois toisensa. jos sitten ajatellaan parisuhteen suurempaa onnellistavaa vaikutusta naisiin ja irtoseksin miehiin, kumpaa naisten kannattaa tavoitella? naiset muuten tietävät että mitä enemmän jakaa rasiaa sitä harvemmalle kelpaa puolisoksi. naisten siis kannattaa säilyä mahdollisimman neitseellisinä maineeltaan saadakseen joskus miehen ja monen haaveisiin kuuluvia lapsia. tehdään hypoteettinen laskelma: irtoseksi tekee naisen onnelliseksi esim 15 minuutiksi/ varvi, onnellisuuden ollessa vahvuudeltaan 3/10. parisuhde (ja vanhemmuus) taas tekee naisen onnelliseksi esim 40 vuodeksi, onnellisuuden ollessa vahvuudeltaan 8/10. kumpaa naisen kannattaa tavoitella jos molempia ei voi käytännössä saada?

Anonyymi kirjoitti...

"Ei voi kuin tuntea kateutta (ja sitten katkeruutta) tuollaista hahmoa/ihmistä kohtaan."

Millä tavalla se, että joku muu saa (seksiä, parisuhteen, lottovoiton, selkäsaunan tms) on keneltäkään toiselta pois?

Minä en ymmärrä kateutta ylipäätään - pelkkää tyhjänpäiväistä energian hukkaa. Kuten on tämä markkina-arvohuuhaa, mitä täällä julistetaan. Mutta kukin toki käyttäköön energiansa parhaaksi katsomallaan tavalla. Itse kulutan sitä mieluiten poikaystäväni kanssa, jonka muuten vastikään valitsin erään sosiaalisesti erittäin kelvollisen ja huomattavan hyödyllisen yksilön sijaan. Ai miksikö näin? Ne kuuluisat kemiat.

Anonyymi kirjoitti...

"irtoseksin ja parisuhteen kun voi nähdä sulkevan pois toisensa."

Pääasia on seksin määrän lisääminen. Ja myös laadun parantaminen. Joko parisuhteessa, tai ilman sitä. Eli jos se parisuhde on se tärkeä asia, niin hankkii ensin sen ja sitten ryhtyy tositoimiin.

"jos sitten ajatellaan parisuhteen suurempaa onnellistavaa vaikutusta naisiin ja irtoseksin miehiin, kumpaa naisten kannattaa tavoitella?"

Onko tämä tosiaankin näin, vai onko tämä nyt mutua? Voi se tietysti olla noinkin, en minä sitä sano.

"naiset muuten tietävät että mitä enemmän jakaa rasiaa sitä harvemmalle kelpaa puolisoksi. naisten siis kannattaa säilyä mahdollisimman neitseellisinä maineeltaan saadakseen joskus miehen ja monen haaveisiin kuuluvia lapsia."

Tuskinpa tässä maassa yksikään mies mitään neitsyttä vaimokseen on hakemassa. Eivätköhän kaikki oleta, että puolisolla on menneisyyttä takanaan. Maineenhallinta on yksi juttu ja todellisuus usein ihan jotain muuta. Jos haluaa neitseellisen maineen, kannattaa pitää matalaa profiilia, eikä koheltaa julkisesti kuin mikäkin hilton. Yksityisesti voikin sitten tehdä rohkeampia ratkaisuja.

En siis kannusta naisia tai miehiä hyppäämään sänkyyn kenen kanssa vaan ja koska tahansa, jos se ei tunnu hyvältä, mutta kylläkin asettamaan vaatimustasonsa realistiseksi niin lyhyt- kuin pitkäkestoistakin seuraa haettaessa. Seksin hyötyjä ei pidä aliarvoida. Tässä tarvitaan asennemuutosta.

Anonyymi kirjoitti...

jorma: "Maineenhallinta on yksi juttu ja todellisuus usein ihan jotain muuta. Jos haluaa neitseellisen maineen, kannattaa pitää matalaa profiilia, eikä koheltaa julkisesti kuin mikäkin hilton. Yksityisesti voikin sitten tehdä rohkeampia ratkaisuja."

kaikki eivät halua perustaa vakavaa ihmissuhdetta valheille ja salailulle. tai elää siinä pelossa että menneisyys saa lopulta kuitenkin kiinni.

Anonyymi kirjoitti...

Arawn kirjoitti:
"Eikö olisi mielekkäämpää, että naisten joukossa ATN:ia ovat ne, jotka eivät pysty saavuttamaan sitä, mitä *naiset* (stereotyyppisesti yleistetyt) tahtovat?"

Tuo on varmasti mielekäs aihe keskustella, ei siinä mitään. Mutta mielestäni olisi jo ihan selvyyden vuoksi hyvä määritellä se muutoin, kuin vaikkapa "ATN-oireyhtymäksi"...

"mielenkiintoista, että JOS edes oletetaan, että on naisia, jotka eivät kelpaisi kuin lähinnä sänkyyn, syy heidän yksinoloonsa olisi kuitenkin heidän nirsoutensa."

Heitin ilmoille rehtejä kysymyksiä. Sillä minullahan ei tietenkään ole mitään ideaa millaisesta skenestä on kysymys. Onko tuollaisia tyttöjä ja naisia? Mikä heidän perimmäinen ongelmansa on? Olen yhden kerran ehdottanut eräälle tytölle, että vaikka en haluaisikaan hänen kanssaan seurustella (oli muka hieman ihastunut minuun) niin seksi kyllä kelpaisi. Olihan se karusti sanottu, mutta toisaalta hän oli niin, sanotaanko, moniongelmainen, että suhteilu vaikutti ihan mahdottomalta ajatukselta. Mutta kuitenkin tietty päätin kokeilla, josko voisin jotain muuta saada, päästä poikuudestani. Tytöstä en ole sen koomin kuullut, huhujen mukaan suuttui aika pahasti. Hän oli kuitenkin aivan selvä friikki, sellainen todellinen poikkeama, että korkeintaan seksiin olisi kelvannut. Kenestäkään muusta en ole ajatellut samoin, eikä ole edes helppoa keksiä sellaista tarinaa, ihmistä tai tilannetta, missä sama toistuisi. (Mutta se siitä, heh.)

"jos ja kun ATM on yksin eikä saa seksiä, syy ei liene hänen lainkaan?"

Olet kirjoittanut joskus aiemmin tänne kommenttipalstalle sellaisen heiton, että uskot AT-miehiä olleen aina. Ja kyllähän, jos kaikki miehet järjestetään haluttavuuden perusteella pitkin kellokäyrää, syntyy aina alaluokka, joka ei kelpaa kellekään. Se on ihan määritelmällinen juttu. Tässä mielessä AT-mies ei voi muuta kuin vaikeroida, sillä eihän hän kohtalolleen mitään voi. Naiset tulevat aina valitsemaan vain häntä parempia miehiä. Voiko AT-miestä silloin syyttää mistään? Naisia kyllä voi, jos ajatellaan, että heillä sentään on vapaus valita, ja joissain tilanteissa voisi olla parempi valita joku muu, kuin se aivan kärkikastin mies. Mutta nämä nyt ovat vaan ajatuksia. Enhän itse jaksa uskoa että AT-miehistä olisi mitään iloa kellekään.

"Yrittääkö ATM näitä naisia vai yrittääkö hän nuoria, kohtuullisen näköisiä naisia - joiden ma on selvästi ATM:n yläpuolella?"

No eikö aina saa yrittää kuitenkin, heh? Naisetkin yrittävät vaikka mitä epätoivoista. Jos mies tarvitsee ainakin kohtuullisen näköisen naisen kiihottuakseen, niin on varmaan täysin selvää, ettei seksiin kelpaa mikään muu.


gee kirjoitti:
"Millä tavalla se, että joku muu saa (seksiä, parisuhteen, lottovoiton, selkäsaunan tms) on keneltäkään toiselta pois?"

Samaa voisi kysyä vaikkapa feministeiltä. Miten se, että Jorma Ollila on mies/johtaja, on heiltä pois? Mutta jos kannattaa jonkinlaista tasajakoa, on laskettava se "itseltä pois", mikäli toinen saa enemmän. Tällöin voisi yrittää joko järjestää kaikille sen, mitä jotkut saavat parhaimmillaan, tai sitten vesittää kaikkien tilanteen jonkinlaiseen keskiarvoon...

"kukin toki käyttäköön energiansa parhaaksi katsomallaan tavalla. Itse kulutan sitä mieluiten poikaystäväni kanssa"

Niin, kyllä minäkin satavarmasti mieluummin olisin kuvitteellisen tyttöystäväni kanssa, kuin kirjoittaisin tänne riviäkään. Sanoit ettet ymmärrä kateutta. Se on kuitenkin aika perusinhimillinen tunne? Voinko siis olettaa, ettet ole ihminen? Tai kenties et ole ikinä joutunut olemaan vailla mitään?

Arawn kirjoitti...

TN: "Tuo on varmasti mielekäs aihe keskustella, ei siinä mitään. Mutta mielestäni olisi jo ihan selvyyden vuoksi hyvä määritellä se muutoin, kuin vaikkapa "ATN-oireyhtymäksi"..."

Tikka tästä jo huomauttikin, osittain, ja kieltämättä lienee järkevää kutsua sitä jollain muulla nimellä.

"Heitin ilmoille rehtejä kysymyksiä. Sillä minullahan ei tietenkään ole mitään ideaa millaisesta skenestä on kysymys. Onko tuollaisia tyttöjä ja naisia? "

Ilmeisimmin on. Jos listaa ne ominaisuudet, joita miehet yleensä etsivät kumppanistaan (nuoruus, seksuaalinen uskollisuus, kauneus, tasapainoisuus jne) ja ottaa sellaisia naisia, joilla on näitä vähän tai ei ollenkaan (toiset tietysti ovat painokkaampia kuin toiset - kaunista sekopäätä kestetään paremmin kuin rumaa tasapainoista), näillä on todennäköisesti vaikeuksia pariutua.

Toisaalta voi toki ajatella, että nirsous on perimmäinen tekijä, miksi nämä naiset jäävät yksin. Sen ei tarvitse tarkoittaa, että heidän toiveensa olisivat täysin ylimitoitetut (Brad Pittin ulkonäkö ja Bill Gatesin luottokortti), mutta kieltämättä heidän toiveensa ovat heidän ulottumattomissaan. Olisiko kuitenkin mahdollista ajatella, että ehkä sama ilmiö on jossain määrin näkyvissä ATM:en kohdalla - seksiä voisi ehkä saada "oman tasoisilta", mutta heidän tasoaan pidetään niin alhaisena, ettei siihen suostuta. Tai jos seksistä pitäisi "maksaa" parisuhteen muodossa. Olisiko sinulla ollut mahkuja päästä suhteeseen mainitsemasi naisen kanssa ja sitä kautta saada seksiä?

"Tässä mielessä AT-mies ei voi muuta kuin vaikeroida, sillä eihän hän kohtalolleen mitään voi. Naiset tulevat aina valitsemaan vain häntä parempia miehiä. Voiko AT-miestä silloin syyttää mistään? "

Olen esittänyt, että AT-miehiä olisi aina ollut. Mutta ma ei ole välttämättä sellainen asia, että tietyn ma:n kanssa vain synnytään eikä sille koskaan mitään voi. Kirjoitin joskus siitäkin, että miehillä on kuitenkin mahdollisuus nostaa markkina-arvoaan, myös ATM:llä. JOS ajatellaan niin, että pahnanpohjimmaisten määrä on aina vakio ja joku ATM ponnistaisi sieltä pois, sehän merkitsisi, että toinen putoaisi sinne. Mutta siitä en osaa sanoa mitään, onko se vakio.

"No eikö aina saa yrittää kuitenkin, heh? Naisetkin yrittävät vaikka mitä epätoivoista. Jos mies tarvitsee ainakin kohtuullisen näköisen naisen kiihottuakseen, niin on varmaan täysin selvää, ettei seksiin kelpaa mikään muu."

Aivan varmasti saa yrittää. Mutta jos tilanne on tuo, eikö nirsous-argumentti kelpaisi tässäkin? Koko ma-teorian "ideahan" tavallaan on se, että ihmiset pariutuvat omantasoistensa kanssa. Jos tavoittelee itseään korkeammalla tasolla olevia, karahtaa yleensä karille. Jos mies vaatii kiihottuakseen kohtuullisen näköisen naisen (ja ulkonäkö on iso osa naisen "tasoa"), voidaanko naisia syyttää siitä, että he vaativat kiihottuakseen kohtuullisen tasoisen miehen?

Anonyymi kirjoitti...

Arawn kirjoitteli:
"sama ilmiö on jossain määrin näkyvissä ATM:en kohdalla - seksiä voisi ehkä saada "oman tasoisilta", mutta heidän tasoaan pidetään niin alhaisena, ettei siihen suostuta. Tai jos seksistä pitäisi "maksaa" parisuhteen muodossa. Olisiko sinulla ollut mahkuja päästä suhteeseen mainitsemasi naisen kanssa ja sitä kautta saada seksiä?"

On jännää ajatella, että sikäli kun olen tympeä AT-mies, minun verrokkini tasokkuudessa olisi vaikkapa se keski-iän ylittänyt mielenterveyspotilas. Minulle hän edustaisi niin toisenlaista maailmaa... hänhän voisi olla jopa äitini! Ei ihmekään siis, ettei tulisi edes mieleen pohtia, voisiko seksiä herua tuollaiselta taholta. Se ei yksinkertaisesti vain kiinnostaisi pätkääkään. Sen sijaan miksi minä en kiinnosta pätkääkään ikäisiäni tyttöjä? Enhän ole mielettömän ruma, en mielettömän vanha, en sairas... ainoastaan tympeä ja katkeroitunut. Eli siinä missä "ATN" on selvästi jotain aivan kelvotonta, moni ATM varmasti pohtii, mikä juuri heistä tekee pohjasakkaa. Siihen kun ei tunnu olevan helppoja vastauksia, varsinkaan yksilötasolla.

Miksi muuten parisuhde on tässä esitetty "hintana"? Kuka niin ajattelee? Tuskin kukaan epätoivoisen yksinäinen vaikeroi, että voi itku, saisin kyllä (seksiä) muutoin, mutta sitten joutuisin pariutumaan... sehän olisi paljonpaljon parempi nakki kuin jäädä yksin.

Ja se mainitsemani tyttö... noh, ainakin hän väitti olleensa tuolloin kiinnostunut. Ehkä siitä olisi jotain seurannut. Mutta se jokin ei kiinnostanut yhtään, ei hänen kanssaan siis ainakaan, olihan hän niin pahasti friikahtanut tapaus. On vastenmielistä pohtia, että siinä oli saumani, siinä oli tasoni.

"ma ei ole välttämättä sellainen asia, että tietyn ma:n kanssa vain synnytään eikä sille koskaan mitään voi."

Jonkinsortin realisti voi varmasti ajatella noin. Itse olen fatalisti. Ne näennäisetkin AT-miehet, jotka sitten lopulta kuitenkin onnistuvat, eivät koskaan aidosti AT-miehiä olleetkaan... Jos AT-miesten määrä on vakio, eli jonkun onnistuminen on selvästi toiselta pois, tekisi se elämään suhtautumisen jotenkin raskaaksi. Uskon että naisten puolella on hyvin mahdollista ja mielekästä ajatella, että heille kyllä löytyy varmasti joku. Eikä se, että kanssasisar sai jonkun miehen, tarkoita että omat saumat vähenivät oleellisesti. (Paitsi tietty ehkä juuri siihen mieheen.)

"Koko ma-teorian "ideahan" tavallaan on se, että ihmiset pariutuvat omantasoistensa kanssa. Voidaanko naisia syyttää siitä, että he vaativat kiihottuakseen kohtuullisen tasoisen miehen?"

Naisia syytetään siitä, että he etsivät vain KORKEAMMAN tason miehiä, kun taas olisi (ainakin miesten puolesta) reilumpaa, jos kaikki todella pariutuisivat about omantasoistensa kanssa... Tällaisessa skenaariossa minun verrokkini ei olisi keski-iän ylittänyt mielenterveyspotilas, vaan noin 25-vuotias, ei-niin-kaunis haahuilija.

Arawn kirjoitti...

TN: "Naisia syytetään siitä, että he etsivät vain KORKEAMMAN tason miehiä, kun taas olisi (ainakin miesten puolesta) reilumpaa, jos kaikki todella pariutuisivat about omantasoistensa kanssa... Tällaisessa skenaariossa minun verrokkini ei olisi keski-iän ylittänyt mielenterveyspotilas, vaan noin 25-vuotias, ei-niin-kaunis haahuilija."

Jos sinä olet ATM, eikö sinun verrokkisi olisi ATN? 25-vuotias ei-niin-kaunis haahuilija ei välttämättä (tai pikemminkin todennäköisesti...) ole ATN.

Naiset, jotka todella yrittävät vain korkeammalla tasolla olevia eivätkä hyväksy muiden lähestymisiä/lähesty itse muita, jäävät suurella todennäköisellä pariutumatta, sillä korkeatasoisille miehille riittää ottajia. Kun suurin osa naisista (ja miehistäkin) kuitenkin pariutuu, itse veikkaan, että suurin osa hyväksyy suunnilleen omantasoisensa.

Anonyymi kirjoitti...

"Jos sinä olet ATM, eikö sinun verrokkisi olisi ATN?"

No siitähän täällä kiistellään. En näe keski-iän ylittänyttä mielenterveyspotilasta ihmisenä, mutta ihan hyvästä syystä - kuten (ja kun taas) eivät naisetkaan näe minua ihmisenä, tosin minulle epäselvemmistä syistä. Tällaisessa tapauksessa on ihan mahdoton vertailla mitään tasoja - eli "kuka kuuluisi kenelle" - koska on vain voittajia ja häviäjiä. Eli niitä jotka (nuorina) kelpaavat toisilleen, ja niitä, jotka eivät kelpaa (koskaan) kellekään. En siksi osaa ottaa kantaa, pariutuvatko ihmiset "loppupeleissä" tasatasoisesti, tai miten sen ilmaisisi. Kenties kaikki vain putoavat pelistä, kun tasonsa laskee ikääntymisen myötä vääjäämättä, ja jämähtävät/tyytyvät ensimmäiseen, joka tulee sillä hetkellä vastaan.

Anonyymi kirjoitti...

nörttö, voitko raottaa hieman mikä sinusta kiinnostuneen naisen ongelma oli? itsekin muuten ihmettelen, että jos naisen nuoruus on kovaa valuuttaa niin miksi atm:lle kuuluisi kukaan nuori (n. 25 v) nainen? yrität nyt muuttaa luonnonlakeja. lähes kaikille nuorille naisille on niin paljon ottajia että alimmantasoisilla miehillä ei vain ole saumaa. juuri siksi atm:ien olisi syytä katsella sinne ikäjakauman syvään päähän. itse en edes pidä vanhoja naisia mitenkään kauheina epäihmisinä, tietyt mielenterveysongelmatkaan eivät ole niin häiritseviä kuin voisi luulla. toisaalta en ymmärrä mikä sinun tympeydessäsikään on niin kauheaa naisille - jos kerran ihmettelet samaa niin kannattaisi kysyä palautetta sinut tyrmänneiltä naisilta.

jos muuten miesten ja naisten flaksin voi kuvantaa normaalijakaumina niin voikohan ajatella ettei jakaumilla ole yhteistä alku- ja loppupäätä. tai ainakin naisten jakauma voi olla vinoutunut oikealle (suositumpien suuntaan) ja miesten tasaisempi. näin ollen miesten jakauman häntäpäätä vastaavaa kohtaa ei välttämättä ole naisten jakaumassa tai sitten naisia on kohdassa hyvin vähän verrattuna saman kohdan miehiin. voi siis olla ettei kaikille atm:ille todellakaan ole ketään - eivät vanhatkaan naiset välttämättä atm:iä himoitse.

Anonyymi kirjoitti...

"jos naisen nuoruus on kovaa valuuttaa niin miksi atm:lle kuuluisi kukaan nuori (n. 25 v) nainen? yrität nyt muuttaa luonnonlakeja. lähes kaikille nuorille naisille on niin paljon ottajia että alimmantasoisilla miehillä ei vain ole saumaa."

En yritä muuttaa luonnonlakeja. Enkä edes kulttuurinormeja. Tottakai nuori kaunis nainen edustaa "parasta" ihmistyyppiä, jos mitataan sitä siten, että kenellä on eniten potentiaalia valita. Sen sijaan jos ajatellaan, että on olemassa jonkinlainen perusihmisyys, hyvyys jota voi nähdä kaikissa, niin eikö sitä olisi sama määrä niin nuoressa kauniissa naisessa kuin tympeässä nörtössäkin? Ja jos sen jälkeen paritetaan ihmiset ulkoisten seikkojen puolesta, minua vastaisi se noin 25-vuotias, ei-niin-kaunis haahuilija. Olisimme ikäänkuin samaa tasoa. Eihän se toki näin valitettavasti mene, haluttavuudet ovat konkreettisesti ihan toista maata, mutta ainakin itse ajattelen asiaa tuolla tapaa, jos siis puhutaan siitä, että kaikille etsittäisiin vastinkappale... Jos ei mene jakeluun, en oikein osaa selittää paremmin.

"voikohan ajatella ettei jakaumilla ole yhteistä alku- ja loppupäätä."

Tuota on tässäkin blogissa joskus esitetty - silloin linkkinä johonkin englanninkieliseen juttuun, jossa kyseiset jakaumat oli esitetty erimittaisina tikaspuina. (Tikaspuiden välillä oli myös kohoavat nuolet osoittamassa että naiset halusivat aina omaa tasoaan korkeammalla olevan miestikkaan.) Vaikka asia oli harvinaisen selvästi esitetty, eivät tuolloiset täällä kommentoineet naiset tuntuneet sitä ymmärtävän... Sääli, sillä jos ymmärtäisivät, kenties se saatanallinen "kaikille löytyy joku" -mussutus lakkaisi, ja sehän on oma henkilökohtainen pääinhokkini koko tässä typeryydessä tasojen ja markkinoiden suhteen.

"voitko raottaa hieman mikä sinusta kiinnostuneen naisen ongelma oli?"

No tuota, menee inhottavaksi sosiaalipornoksi, mutta okei, kun kerta kysyit. Vaikka hän oli minua muutaman vuoden nuorempi ja tietyllä tapaa mystiikkaan kallellaan, mitkä koin siis kivoiksi asioiksi, hänessä oli myös paljon ja liian painavia negatiivisia piirteitä. Psykoosien tähden hän söi jotain lääkkeitä, ja niiden takia oli melkoisen pulleassa kunnossa. Lisäksi hän tupakoi lakkaamatta. Hänellä oli myös ollut jo useita suhteita, ja niistä kaikki olivat päätyneet hyvin karusti, pari mm. seksuaaliseen väkivaltaan. Oli siis hyvin vähän, mitä häneltä olisin voinut saada (ja siitä ainoastahan kysyinkin, heh). Enkä tiedä, mitä myöskään olisin itse voinut realistisesti edustaa tai antaa hänelle.

Anonyymi kirjoitti...

Niinjoo, heh, tähän haluan vielä vastata: "en ymmärrä mikä sinun tympeydessäsikään on niin kauheaa naisille - jos kerran ihmettelet samaa niin kannattaisi kysyä palautetta sinut tyrmänneiltä naisilta."

On nimittäin jännä homma, että minut on tyrmätty niin ulkonäön, käytöksen kuin jonkinlaisen elämänhaluttomuudenkin suhteen. Mutta kun olen kysynyt näistä asioista tuttaviltani, he ovat vastailleet esimerkiksi siihen tapaan, että minua on varmaan kutsuttu rumaksi vain koska tyttö ei ole keksinyt parempaakaan vastausta. Ja toisaalta, jos olen ollut yltiöpäisen tympeä, sekin saattoi olla keksitty selitys, sillä "kyllähän susta pidetään" (viitaten siihen, että minulla on muutama ystävä ja jopa ehkä pari kaverityttöäkin). Harmi vain tästä ei voi päätellä kuin ehkä sen, että tytöt eivät aina itsekään tiedä, miksi hylkäävät toisen ja valitsevat jonkun muun. Ja/tai ovat muuten vaan, fasistisesta pahuudestaan kait, vittuilevia ja valheellisia.

Anonyymi kirjoitti...

"Sen sijaan jos ajatellaan, että on olemassa jonkinlainen perusihmisyys, hyvyys jota voi nähdä kaikissa, niin eikö sitä olisi sama määrä niin nuoressa kauniissa naisessa kuin tympeässä nörtössäkin?"

toki, sen takia ihmiset kai pitävät toisistaan tai eivät ainakaan lyö toisiaan kuoliaaksi. seksiin tai parisuhteisiin se ei kuitenkaan liity juuri mitenkään. kai minä jotenkin ymmärrän mitä ajat takaa tekstilläsi, niin naisten kuin miestenkin normalisointia: tavalliset naiset eivät ole jumalolentoja, tavalliset miehet eivät ole spitaalisia. olet ilmeisen normaali, terve ja ajattelemiseen sekä kommunikointiin kykenevä ihminen. tavallaan outoa, ettei sinulle löydy vastaavaa naista.

Anonyymi kirjoitti...

"tavallaan outoa, ettei sinulle löydy vastaavaa naista."

No eihän ole. Juuri todettiin, että vastineellani on vaikka kuinka paljon vientiä. Ja se, millaiseen minulla voisi olla saumaa, on aivan liian käsittämättömän kaukana siitä, mitä ylipäätänsä tavoittelen. (Naisten riemuksi tässä pelissä vain ATM häviää, höhöö.)

Anonyymi kirjoitti...

nörttö: "se, millaiseen minulla voisi olla saumaa, on aivan liian käsittämättömän kaukana siitä, mitä ylipäätänsä tavoittelen."

alkaa kuulostaa ihan siltä samalta nirsousongelmalta, jonka takia moni nainen on yksin. naisilla ongelma tuntuu jakautuvan tasaisemmin kaiken tasoisille, miehillä ilmeisesti vain alimman tason henkilöille.

Anonyymi kirjoitti...

"alkaa kuulostaa ihan siltä samalta nirsousongelmalta, jonka takia moni nainen on yksin."

Niin... mitä nyt naisten kohdalla heillä olisi aina vaihtoehtona myös se "omantasoinen" kumppani, kun taas AT-miesten täytyisi todella tonkia jotain alennuslaaria...

Mitä minuun tulee, en vaatisi paljoa. Jo se, että tytöksi tunnistaisi, eikä olisi minua suurempi ongelmakimppu, riittäisi.

Anonyymi kirjoitti...

nörttö: "Mitä minuun tulee, en vaatisi paljoa. Jo se, että tytöksi tunnistaisi, eikä olisi minua suurempi ongelmakimppu, riittäisi."

en vieläkään ymmärrä mitä se surullisenkuuluisa tympeytesi tarkoittaa.. sitten voisi ehkä arvioida sinulle sopivankokoisen "rangaistuksen" naisen muodossa. :)

taidat sinäkin olla huonouninen. hauskaa ettei tarvitse aina yksin valvoa.

Anonyymi kirjoitti...

Tympeyteni tulee (kaiketi!) hyvin esiin sitten livenä. Olen muiden nimeämä.

Ja joo, huonouninen. Kuten kirjoitin, kroonisesti puutteessa. Unen sun muun.

Anonyymi kirjoitti...

"kaikki eivät halua perustaa vakavaa ihmissuhdetta valheille ja salailulle. tai elää siinä pelossa että menneisyys saa lopulta kuitenkin kiinni."

Valheille ja salailuille? Ei. Menneisyydestä ei vain puhuta. Ei minua kiinnosta tietää yksityiskohtia naisystäväni aiemmista seksi- ja ihmissuhteista. Mitä vähemmän niistä tiedän, sitä parempi. Enkä taatusti kerro hänelle mitään olennaista omasta menneisyydestäni tässä suhteessa. Mikä on ollutta, on mennyttä- se on hyväksi havaittu linja ihmissuhteissa.

Anonyymi kirjoitti...

Nörttö-hyvä, olet kultainen (huom! en sanonut ”kulta”), kun viitsit vastata aiempaan kommenttiini. Minun tulee ihan paha mieli, kun tytöt täällä vain kiusaavat sinua ja lällättävät, vaikka itse kyllä aloitit ;)

Yritän vielä avata asiaa sinulle. Ne tasot, joista puhut, ovat lähinnä korvien välissä.

Oletko koskaan käynyt opiskelija- tai muissa bileissä? Tapa oli ainakin minun aikanani se, että aloitteenteko kuului pojille. Epäreilua ehkä, mutta niin se meni ja menee varmaan edelleen. Ensin yritettiin niitä näyttäviä ja äänekkäitä megababeja. Toisia onnisti, toisia ei. Voin hyvin ymmärtää, että ne, joita onnisti, olisi luokiteltu ytm:ksi. Voit vain kuvitella, miltä siitä vähän ujommasta, kaveriensa kanssa puolipakolla mukaan lähteneestä, tytöstä tuntuu, kun pettymykseensä reilusti lievikettä ottanut miehenalku tulee loppuillasta sönköttämään jotakin hyvin läpinäkyvää. Se jos mikä on todellinen atn-kokemus ja sellaisia on tarjolla paljon.

Atn-kokemus sen sijaan ei ole, jos joku ujompi poika, vaikka se kuuluisa nörtti, tulee tekemään tuttavuutta. Ei sekään välttämättä mihinkään johda ainakaan heti, mutta ei se pahalta tunnu.

Miehelle vastaava atm-kokemus on varmasti tylyt pakit. Mutta miten paljon te sellaisia oikeasti joudutte kärsimään? Minusta tuntuu, että tylyjä pakkeja vastaanottavat kaikkein rohkeimmat, jotka myös yrittävät paljon. He ovat niitä hyppyritukkia, joita te sanotte ytm:ksi. Kyllä heitä onnistaakin, koska he ovat aktiivisia. Mitään unelmapoikaystäviä he eivät ole ainakaan meille kiltimmille.

Millä saan sinut vakuuttuneeksi, että ujo ja hiljainen nuori nainen kokee hyvin usein olevansa atn? Se, että loppuillasta humalainen nuorukainen tulee iskemään tai että keskellä päivää vanha juoppo vislaa kadulla perään voi kertoa, että seksuaalista kysyntää olisi. Atn-kokemus on juuri se, että kelpaa patjaksi. Huomiotta jääminen on paljon vähemmän satuttavaa.

Jos ne suositut megababet jätetään huomiotta, monien tyttöjen ongelma on se, että he kokevat itsensä atn:ksi, vaikka eivät välttämättä poikien mielestä sellaisia ole. Tämä taas johtaa siihen, että he eivät uskalla kerätä rohkeutensa rippeitäkään tehdäkseen aloitetta sille kivalta tuntuvalle nörttipojalle.

Poikien ongelmana taas on se, että megababen ei tarvitse tehdä aloitetta ja kiltti tyttö ei uskalla, joten poika kokee itsensä atm:ksi. Poika alkaa sitten etsiä olemattomia vikoja itsestään tai muista eikä uskalla mennä juttelemaan sille kivalta tuntuvalle hiljaiselle tytölle. Vielä kun poika näkee tai kuulee, että bileissä monikin hyppyritukka jututtaa tätä tyttöä, hän luovuttaa ja tulee tälle palstalle purkamaan pettymystään.

Näin asia on markkinoiden tasolla. Olet ihan oikeassa siinä, että realistinen vastinparisi voisi olla suunnilleen ikäisesi ”haahuilija”. Sanoit pitäväsi esim. goottityttöjä viehättävinä ja olevasi itse tavallisen tuollapuolen. Alkaa näyttää hyvältä, nimittäin markkinoiden tasolla.

Toivottavasti en loukkaa, kun tulen henkilökohtaiselle tasolle. Siellä on nimittäin ongelmasi. Tunnetko näitä ihailemiasi goottineitosia? Yritäpä ajatella, mikä kaikki saa nuoren naisen julistamaan tietynlaista synkkyyttä ja valottomuutta. Jos edes vähän yrittäisit samaistua sen linkittämäni tarinan tytön ajatteluun, voisit ymmärtää jotakin siitä. En pysty kuvaamaan sitä läheskään niin hyvin kuin se kirjoittaja, joten viittaan taas tarinaan. Mutta nostat heti muurin pystyyn ja tuomitset sellaiset tytöt sekaviksi ja epämääräisiksi. Aivan totta, nuori nainen on usein sekava ja epämääräinen, mutta ei hän ole sitä siksi, että olisi fasistisen paha. Sekavuudessaan ja epämääräisyydessään toiset ajautuvat esim. sekaviin ja epämääräisiin ihmissuhteisiin. Sen he tekevät hakiessaan rakkautta ja ymmärrystä, yleensä huomatakseen joutuneensa enemmän tai vähemmän hyväksikäytetyiksi. Ehkä tarinan tyttöä suojeli rankimmilta kokemuksilta hänen uskonnollisuutensa tai feminisminsä, joihin alussa viitattiin (molemmat niitä asioita, joita te vihaatte). Toisaalta etsihän hänkin kaipaamaansa siitä toisesta tytöstä (onko muuten biseksuaalinen taipumus yhtä suuri ällötys kuin uskonnollisuus tai feminismi?)

Sinun ongelmasi tiivistyy tällaisiin ajatuskukkasiin:
Kiitos, mutta kärsin kroonisesti sekä pillun että unen puutteesta, hähä.
Hän oli kuitenkin aivan selvä friikki, sellainen todellinen poikkeama, että korkeintaan seksiin olisi kelvannut.

En tarkoita, että sinun olisi pitänyt ryhtyä suhteeseen sen moniongelmaisen tytön kanssa. Vielä vähemmän suosittelen keski-iän ylittäneitä mielenterveyspotilaita, koska teille ei olisi yhteistä edes ikäluokka.

Suosittelen ajattelutavan muutosta ja tympeydestä luopumista. Yritä nyt alkuun nähdä niissä goottineidoissasi jotain muutakin kuin sorjat varret (tai täyteläiset, jos pidät sellaisista enemmän). Aloita vaikka silmistä. Usein vakavia, surullisiakin katseita vahvalla meikillä tehostettuna. Yritä kiinnostua, mitä katseen takana on. Älä ajattele heti itseäsi sänkyyn tytön kanssa äläkä mieti, miltä hänen vartalonsa tuntuisi omaasi vasten. Ajattele mieluummin teidät kävelylle talvea odottavaan metsään ja mieti, mistä hän haluaisi jutella kanssasi.

Ääh, pakko lopettaa. Sekava ja epämääräinen on tämäkin teksti. Mutta ihan oikeasti, tsemppiä sulle.

- Se eka Anomyymi

Anonyymi kirjoitti...

"...itse kyllä aloitit ;)"

Joo, tulin syntyneeksi. Sori.

"Ne tasot, joista puhut, ovat lähinnä korvien välissä."

Eivät ole. Tai ainakaan itse en kuvittele tasoani huonoksi - se on sitä ihan oikeasti naisten silmissä. Jättävät minut hyvin vapaaehtoisesti rauhaan. On sääli että tuputat edelleen ajatusta "ATN-kokemuksesta". Jokin aito kokemus on kyllä varmasti kyseessä, mutta nimeät sen niin hölmösti, että näemmä luulet myös "ATM-kokemuksen" olevan ihan vaan fiilis...

"Se jos mikä on todellinen atn-kokemus ja sellaisia on tarjolla paljon."

Eikös kaikkia naisia tulla iskemään baarissa? Tarkoittaisiko se, että kaikilla on "ATN-kokemus"? Jos noin, asia menee vielä hullunkurisemmaksi... kohta kaikki muka ovat alemman tason naisia, vaikkei se voi edes määritelmällisesti pitää paikkaansa.

"Atn-kokemus sen sijaan ei ole, jos joku ujompi poika, vaikka se kuuluisa nörtti, tulee tekemään tuttavuutta."

Monet kerrat on tännekin kirjoiteltu, että kyllä se on ankea kokemus, jos joku tasoton tyyppi tulee heittämään läppää. Vaikkapa jopa selvinpäin. "Kuinka tuo kehtaa lähestyä, minua, prinsessaa? Ja vielä selvinpäin! Rahvaalla ei ole näemmä enää mitään käsitystä asemastaan." Ja sitten seuraa vaivaannuttavaa hiljaisuutta. (Tai mistäpä mä tietäisin. Mutta koko idea "ATN-kokemuksesta", tuolla nimellä, on niin hervoton, että hihityttää joka lausetta kirjoittaessa.)

"Miehelle vastaava atm-kokemus on varmasti tylyt pakit. Mutta miten paljon te sellaisia oikeasti joudutte kärsimään?"

En mene vastaamaan muiden miesten puolesta, enkä sinänsä itse surkuttele niitä kertoja, jolloin olen saanut pakkeja. Se, mikä aidosti kalvaa ja risoo, on, jos ei ole saanut kunnon syytä tai vastausta siihen, miksi tuli taas torjutuksi. Erityisen turhauttavaa se on ollut silloin, kun olen kaveerannut jonkun tytön kanssa pidemmän aikaa, toiveikkaana että jotain syntyisi, mutta tyttö sitten myöhemmin sanoo vain lyhyesti, ettei minulla koskaan mitään saumoja ollutkaan, kun en vaan jotenkin sytyttänyt. Tuolloin olisin mieluummin ottanut vastaan vaikkapa tosi tylyt pakit heti ensimetreillä, kuin jäänyt turhaan toiveliaaksi...

"Millä saan sinut vakuuttuneeksi, että ujo ja hiljainen nuori nainen kokee hyvin usein olevansa atn?"

Et millään. Mutta jos korvaat rimpsun "ATN" jollain muulla, voidaan keskustella lisää... Minulla on eräs tuttava, joka kärsii estyneestä luonteesta, hänen on käytännössä mahdoton ottaa kontaktia kehenkään. Eikä hän saa sanottua mitään, jos joku tulee hänelle juttelemaan. (Olemme tutustuneet, tietenkin, netissä.) Kyseinen tyttö on mielestäni kovin kaunis ja älykäskin. Sääli että hän pitää itseään silti jotenkin huonona tyyppinä, vaikka itse näen, että potentiaalia olisi ties mihin, kunhan vaan vähän reipastuisi. Mutta todella, huonous on hänen korvien välissään, kun taas minä voin olla sosiaalinen, aloitteellinenkin - ajoittain jopa hauska. Vaan eipä silti ole ikinä herunut. Olen siis ATM.

"Huomiotta jääminen on paljon vähemmän satuttavaa."

Tästä olen voimakkaasti aivan toista mieltä. Kunpa minutkin huomioitaisiin joskus! Sen lisäksi kuuluttaisin edelleen sitä, että voiko todella olla tyttöjä/naisia, jotka kelpaavat vain patjaksi. On niin vaikeaa kuvitella heitä. (Mutta friikkejä toki aina löytyy, kuten se moniongelainen tyttökin, josta kerroin aiemmin. Mutta he ovat vain pakollinen pieni poikkeus tilastoissa, eivät muuta.)

"...he eivät uskalla kerätä rohkeutensa rippeitäkään tehdäkseen aloitetta sille kivalta tuntuvalle nörttipojalle."

No sitten kaikki häviävät, hähää, siistiä. End of story. Mieltäni ylentää heti jos muilla menee huonosti.

"Tunnetko näitä ihailemiasi goottineitosia? Yritäpä ajatella, mikä kaikki saa nuoren naisen julistamaan tietynlaista synkkyyttä ja valottomuutta."

Tunnen pari goottia, joo. Tosin aihe (goottius) on aika kimurantti, voisin kirjoittaa siitä vaikka kuinka pitkästi... Nähdäkseni on sekä tuollaisia, joista sinä kerrot, kuin myös pelkästään muodin tai trendin takia "sillälailla" pukeutuvia. Näiden erottaminen toisistaan voi olla mahdotonta. Fantasioideni goottityttö olisi herkkä ja taiteellinen, jotain erilaista, mutta kaikki tuntemani gootit ovat useimmiten ihan tavallisia, ehkä vain sillä erotuksella, että pukeutuvat hieman poikkeavasti. Ja kun on heitä on laumoittain, ei oikeastaan voi puhua enää edes poikkeavasta. Toisaalta tunnen myös ärsyttävän reippaasti ulospäinsuuntautuneita ja julkirietastelevia gootteja. (Se tarinankin tyttö muuten tykkäsi julkirietastella, toim.huom.)

"...tuomitset sellaiset tytöt sekaviksi ja epämääräisiksi."

Itse asiassa ajattelen että se on vain naisten luonto. En ymmärrä sitä, mutta hyväksyn (tai hyväksyisin) sen kyllä. Sen sijaan epämääräisiin ihmissuhteisiin vajoamista, kenties jopa toistuvasti, en voi hyväksyä. Jos ihminen ei opi virheistään, en voi häntä kunnioittaa.

"onko muuten biseksuaalinen taipumus yhtä suuri ällötys kuin uskonnollisuus tai feminismi?"

Itse karsastan bissejä. Jos minulla olisi tyttöystävä, joka kiihottuisi ja olisi kiinnostunut myös tytöistä, kokisin ettei hän siis voi arvostaa minua siten, kuin haluaisin hänen tekevän. En olisi miehenä mitään erityistä, jos myös naiset kelpaisivat hänelle. (Sen lisäksi tuntemani bisset ovat ärsyttäviä elitistejä. He nauravat minulle, kun en saa ketään, ja heillä itselläänhän on tavallaan tupla-apajat.) Mitä tulee uskonnollisuuteen, tai jopa suorastaan uskovaisuuteen, ei se minua haittaisi. Ottaisin mieluusti uskovaisen tytön. Olettaen tosin, että uskovaisuus ei estä häntä harrastamasta seksiä, heh heh. Feminismi jääköön käsittelemättä.

"Suosittelen ajattelutavan muutosta ja tympeydestä luopumista."

Olipa ongelmani tympeys tai vaikkapa selväpiirteinen XYZ, ei se ole hallinnassani. Voin olla vain oma itseni. Ja se ei kelpaa. Joten se siitä.

"Yritä kiinnostua, mitä katseen takana on."

Heh, ikäänkuin en muka tuohon pystyisi. Mutta kun ketään ei kiinnosta. Olen huomannut yrittämisen turhaksi: jokaisessa korkissa lukee "ei voittoa".

"Mutta ihan oikeasti, tsemppiä sulle."

Kiitos. Tuo lämmittää yhtä paljon kuin ne hanskat, jotka unohdin tänään kylmänä aamuna kotiin.

Arawn kirjoitti...

TN: "Tuolloin olisin mieluummin ottanut vastaan vaikkapa tosi tylyt pakit heti ensimetreillä, kuin jäänyt turhaan toiveliaaksi..."

Oletko tehnyt alusta pitäen selväksi, että etsit seksi- tai seurustelukumppania (kumpaa sitten haluatkaan kyseisestä tytöstä - yleensä ei kai kannata yrittää molempia yhtä aikaa)?

Anonyymi kirjoitti...

Tympea, vaihda maata? Mene toihin ulkomaille jos voit.

Ihmisten ja kulttuurin totaalinen vaihto saa sosiaalisen markkina-arvosi muuttumaan kirjaimellisesti yon ylitse.

Piirien muutos on hurja: tulet tutustumaan ihmisiin ollessasi kotimaasta poissa aivan eri syista, jolloin markkina-arvosi maaraytyy eri tavoin kuin kotona.

Yhteisen kulttuurin puutteessa ihmiset arvottavat sinut esim. osaamisesi ja palkkatasosi, tai jopa eksoottisuutesi mukaan, mika ulkomaisessa tyoyhteisossa voi suomalaiselle perusjampalle olla yllattavan korkeakin.

Omat ennakkoluulot ja negatiiviset asenteet itseaan ja muita ihmisia kohtaan saattavat karista myos uudessa, pelottavassakin tilanteessa johon itsensa on laittanut.

Paikalliset AT-ihmiset erottuvat selvasti muista, mutta heita yhdistavat ominaisuudet eivat pade sinuun.

Ja mika tarkeinta, jos uskallat ottaa ison askeleen tilannettasi muuttamaan, oletko enaa omissa silmissasi ATM?

Anonyymi kirjoitti...

Arawn kysyi:
"Oletko tehnyt alusta pitäen selväksi, että etsit seksi- tai seurustelukumppania?"

Eräs jaettu neuvo on ollut, ettei saa kysellä tuollaisia liian innokkaasti. Ettei, noh, vaikuta epätoivoiselta. Mutta kyllä se tulee varmasti jutuistani piankin ilmi, että joo, mikä tahansa melkein kelpaisi. ;-)

"Tympea, vaihda maata? Mene toihin ulkomaille jos voit. Ja mika tarkeinta, jos uskallat ottaa ison askeleen tilannettasi muuttamaan, oletko enaa omissa silmissasi ATM?"

Eräs nettituttuni on viimeaikoina puhunut, kuinka haluaa perustaa Japaniin jonkinlaisen haarakonttorin koodausputkallensa. Olisi kyllä varmasti jännää työskennellä vaikkapa siellä, mutta käytännössä en nyt pääse millään irti täältä Suomesta. Se, mitä tulee ATM-statukseeni, ei mielestäni ole edelleenkään kiinni omista ajatuksistani. Ollenkaan. Heti jos alkaisi herua, en tietty enää joutuisi ajattelemaan olevani tuollainen. Mutta vaikka lakkaisin jauhamasta sitä (itselleni) niin eihän se ketään luokseni tuo...

Anonyymi kirjoitti...

nörttö, miksi et muka pääse irti suomesta? ei kai vapaita ihmisiä voi pitää pakolla jossain tietyssä maassa. itse en toisaalta muuttaisi japaniin - sen maan vaikutus vain korostaisi huonoja puoliani.

en suosittele myöskään luopumaan tympeydestä, sehän lienee olemisesi perusta. ainakin olet yksilöllinen.

Anonyymi kirjoitti...

"miksi et muka pääse irti suomesta?"

Olen äskettäin muuttanut Suomen sisällä, ja sekin oli mielestäni aika vaivalloista, vaikka sainkin apua kaikilta kavereiltani. Sen sijaan ulkomaat... noh, ensinnäkin pitäisi todella olla jotain, mitä siellä tehdä. Toisekseen pitäisi olla aika iso summa rahaa jo säästössä, jotta sinne voisi muuttaa. Muutenkin; liikkuvatko ihmiset todella niin paljon, kun on kerta koettu tarpeelliseksi poistaa tulleja ja passeja? Omista tuttavistani vain yksi opiskelee ja tekee töitä ulkomailla, mutta hän on muutenkin aika omalaatuinen tyyppi, hyvin toimelias ja itsenäinen. (Eli aikalailla vastakohta minusta, heh heh.)

Yksilöllisyys ei muuten ole arvostettua. Jopa julkkikset noudattavat eräänlaista kaavaa, minkä mukaan heidät hyväksytään ja heistä pidetään. Esimerkkinä nyt vaikkapa käsite "rock-elämä". Kaikki tietävät mitä se pitää sisällään, ja ainakin uskovat, miten jokainen rockari elää.

Anonyymi kirjoitti...

nörttö: "ulkomaat... noh, ensinnäkin pitäisi todella olla jotain, mitä siellä tehdä. Toisekseen pitäisi olla aika iso summa rahaa jo säästössä, jotta sinne voisi muuttaa. (...) Omista tuttavistani vain yksi opiskelee ja tekee töitä ulkomailla, mutta hän on muutenkin aika omalaatuinen tyyppi, hyvin toimelias ja itsenäinen."

nörttö, itse asun ulkomailla viidettä vuotta enkä koe itseäni mitenkään erityisen toimeliaaksi. tietysti tulee enemmän saastutettua ilmakehää kun suomeen täytyy päästä lomille ja vähän muutenkin, mutta samanlailla suomessa asuminen ja eläminen maksaa kuin ulkomailla. usein jopa enemmän. (kävin esim juuri kalliiksi mainostetussa sveitsissä ja ei perhana, suomessa tuntuu olevan kalliimpaa sekä matalampi asumisstandardi!)

"Yksilöllisyys ei muuten ole arvostettua. "

pääasia että itse itseään arvostaa.

Anonyymi kirjoitti...

Tympea,

isoa rahatukkua et tarvitse muuttamiseen: tarvitset vain tyopaikan johon menna. Niita voit hakea jo Suomesta.

Oletko IT-alalla? Luulisin toita loytyvan, jos osaat esim. koodata tai sulla on sysadmin-kokemusta. Helpdeskihommia on kanssa, jos puhut Suomea/Ruotsia ja Englantia riittavan hyvin.

Saat sitten naisseuraa samoilla perusteilla Lontoossa tai Brysselissa kuin Britti-Hollantilais-perusjamppa saa Helsingissa: kun on niin eksoottinen ja uusi ja uskaltaja jne.

Sosiaalinen elama jarjestyy myos: firmassasi on mita luultavimmin muita samanlaisia kansainvalisia tyyppeja jotka ovat nyt yhdessa yhtakkia uudessa paikassa, ja he muodostavat oman porukkansa tukeutuen toisiinsa.

Et ole tassa tilanteessa ATM vaan arvosi on labiili.

Tyoyhteisossa arvostusta nauttiva, tyonsa osaava, sinkku, koht-hyvin palkattu nuori mies jolla on samanlaisia kavereita mukana on hyvinkin haluttu sosiaalielamassa.

Jossain pienessa paikassa, paikallisten saantojen mukaan mantiksi leimattu ihminen voi aloittaa puhtaalta poydalta isommassa kylassa ulkomailla, ilman jo muodostunutta sosiaalista painolastia.

a-kh kirjoitti...

Hyvä, että on hömppää miehillekin. Kirsti taritsee vain naisille.