tiistaina, syyskuuta 21, 2010

Miehet pitävät rahasta

HS mielipide: Minäkö muka ennakkoluuloinen?
Pauli Sumanen

Kirjoitukseeni miesten ja naisten erilaisesta suhtautumisesta palkan arvostukseen (HS Mielipide 12. 9.) vastattiin: "Suuri palkka on tärkeintä vain pienelle vähemmistölle miehiä" (HS Mielipide 17. 9.).

Kun olen tarkastellut tutkimuksia työelämästä, olen kiinnittänyt huomiota seuraaviin tuloksiin.

Miehet saavat 28 prosenttia enemmän ansiotuloa vuodessa kuin naiset (Tilastokeskus, veronalaiset tulot), miehet tekevät vuodessa keskimäärin 55 prosenttia enemmän ansiotyötunteja kuin naiset (Tilastokeskus, ajankäyttötutkimus), miehet saavat monta kertaa enemmän ylityöansioita kuin naiset, miehet tekevät pääsääntöisesti likaiset, raskaat ja vaaralliset työt ja enemmän yötyötä kuin naiset.

Miesten työpaikat ovat kauempana kuin naisten, miehet vaihtavat työpaikkaa useammin kuin naiset, miehet pyytävät useammin palkankorotuksia kuin naiset, esimiehiksi ei yleensä haluta mutta silti miehet pyrkivät nopeammin esimiesasemaan kuin naiset, miehet tekevät valtaosan urakkatöistä, miehet tekevät enemmän provisiopalkkaista työtä kuin naiset, miehiä on paljon enemmän yrittäjinä kuin naisia ja niin edelleen.

Yleinen selitys on, että taustalla on raha. Tasa-arvoa olisi, että mainitut asiat olisivat tasan miesten ja naisten välillä, mutta niin tuskin tapahtuu minun elinaikanani, valitettavasti. Väitän, että rahan merkitys kyselytutkimuksissa ei tule esiin niin hyvin kuin todellinen työelämä osoittaa. Rahan arvostaminen koetaan vulgaariksi ja sitä peitellään.

Raha on ollut ainoa työsuhteen ehto, josta olen neuvotellut työnhaussa. Olenko muka harvinainen mies? Opiskelijanaiset pyytävät ensimmäiseen työpaikkaansa keskimäärin vain 86 prosenttia opiskelijamiesten palkkapyynnöistä (T-Media).

Arviotani miesten hyvän palkan arvostamisesta en pidä ennakkoluulona, niin kuin Mikael Thuneberg ja Markku Tenkanen minusta kirjoittivat. Itse pidän sitä kymmenien työvuosien ja parinkymmenen eri työpaikkani tuomana realismina, jota vielä tilastot työelämästä tukevat.

palkkatilastotutkija
Hyvinkää

Miehille itsevarmuutta

Tähän kuntoon Johanna runnoi miehensä ja kotinsa - kuvat!

Rasistinen vihapuolue menestyi Ruotsissa

Punish false accusers, too

F-sana

Menovinkki: Livia Hekanaho Helsingfors Universitet: "Ollappa hylje.' Pervohahmoja parrasvaloissa ja lannistumaton Marja-Terttu"

Back in business

Minä pidän Akuliina Saarikoskesta

Vaimon vähäinen partnerimäärä ennustaa kestävää avioliittoa

sunnuntaina, syyskuuta 12, 2010

Miehen kokokuva

Yle Areena Rauli Jokelinin vieraina Anna Kontula ja Roman Schatz.

Suoraa puhetta -ohjelmasarja saa uuden teeman: Rauli Jokelin tutustuttaa kuuntelijat syys-lokakuun ajan Miehen kokokuvaan vieraidensa kanssa. Lauantaina 11.9. on aiheena mies, nainen ja tasa-arvo.

Tätä on tulossa:

La 11.9.2010: Mies, nainen ja tasa-arvo.
Vieraat: Roman Schatz ja Anna Kontula

La 18.9.2010: Armeijan miehenmallit.
Sadankomitean pj Kalle Kallio ja everstiluutnantti, Maanpuolutuskorkeakoulun proferssori Juha Mäkinen.

La 25.9.2010: Raamatun miehenmallit

La 2.10.2010: Mies isänä ja kasvattajana

La 9.10.2010: Mies seksuaalivähemmistössä

La 16.10.2010: Mies ja vanhuus

La 23.10.2010: Mies ja miesliikkeet

La 30.10.2010: Mies ja naiskuva

tiistaina, syyskuuta 07, 2010

Asevelvollisuus verottaa

More than 40% of domestic violence victims are male, report reveals

MOT: Pelastakaa lapset isältä

Huostaanotetuista lapsista suurimmassa syrjäytymisvaarassa ovat teini-iässä kodin ulkopuolelle sijoitetut pojat, jotka ovat olleet laitoshoidossa tai monessa sijoituspaikassa.

Irakin sotien perintö - naimattomat naiset
Ainakin osa naisaktivisteista kannattaa ajatusta, että miehet saisivat valtiota tukea toisen vaimon ottamiseen tai siihen, että miehet ottaisivat yli 35-vuotiaan naisen puolisokseen.

Panu Poutvaaran mielestä on rahan tuhlausta koota reserviä, josta ei voida huolehtia ja Varusmiesaika verottaa tilipussia vielä keski-ikäisenä

Tasa-arvoa asevelvollisuuteen
Kun asevelvollisuuden perusteita ja armeijaa uudistetaan, täytyy yhdeksi lähtökohdaksi ottaa sukupuolten välinen tasa-arvo. Minkään pakon ei tule koskea pelkästään miehiä, vaan velvollisuuksien on oltava samoja kaikille. Tasa-arvonäkökulmasta asevelvollisuutta voidaan uudistaa kahdella tavalla: joko niin, että velvollisuus koskee kaikkia, myös naisia, tai niin, että se on vapaaehtoista kaikille, myös miehille.

Myös naistoimittajien journalismi toteuttaa miehisiä arvoja

Girls, females between the age of 13 and 19, are perhaps the most oppressed group in consumer society. As a previous generation of feminists made clear, Western culture is marked by widespread violence against women.

Youtube: Sex Differences: Why Won't Men Commit? [erittäin informatiivinen]

Brits Voted Ugliest Women In The World

ASMO & AKULIINA PUSSAUSKOPPIIN
Akuliina Saarikoski on yksi Suomen kahdeksasta parhaasta kolumnistista, ainakin mikäli uskomme YLE:ä ja Uutta Suomea. Apinaa väite ei kylläkään vakuuta. Parhaat kolumnistit luultavasti valitaan odotettavissa olevien klikkausten perusteella – samoin kuin uutiset, joiden kärkitiloilla tällä mittarilla mitattuna keikkuvat Paris Hiltonin vilautukset ja Johanna Tukiaisen jeesustelut.

Oikeastaan pitäisi kysyä, miksi tällaiset täydellisesti maailmasta irti olevat apinat saavat niin näkyvän julkisuuden ja suunvuoron. Ettei yksinkertaisin selitys vain olisi se, että mitä vihaisempi (naaras), sitä enemmän valtaa hänelle annetaan. Homonaaraan puheet kuulostavat raikkaalta tuulahdukselta vain siksi, että sanoja on naaraaksi luokiteltava apina. Samat sanat uroksen suusta olisivat aina jotain muuta vain siksi, että näkyvä sukupuoli on väärä.