Pauli Sumanen
Kirjoitukseeni miesten ja naisten erilaisesta suhtautumisesta palkan arvostukseen (HS Mielipide 12. 9.) vastattiin: "Suuri palkka on tärkeintä vain pienelle vähemmistölle miehiä" (HS Mielipide 17. 9.).
Kun olen tarkastellut tutkimuksia työelämästä, olen kiinnittänyt huomiota seuraaviin tuloksiin.
Miehet saavat 28 prosenttia enemmän ansiotuloa vuodessa kuin naiset (Tilastokeskus, veronalaiset tulot), miehet tekevät vuodessa keskimäärin 55 prosenttia enemmän ansiotyötunteja kuin naiset (Tilastokeskus, ajankäyttötutkimus), miehet saavat monta kertaa enemmän ylityöansioita kuin naiset, miehet tekevät pääsääntöisesti likaiset, raskaat ja vaaralliset työt ja enemmän yötyötä kuin naiset.
Miesten työpaikat ovat kauempana kuin naisten, miehet vaihtavat työpaikkaa useammin kuin naiset, miehet pyytävät useammin palkankorotuksia kuin naiset, esimiehiksi ei yleensä haluta mutta silti miehet pyrkivät nopeammin esimiesasemaan kuin naiset, miehet tekevät valtaosan urakkatöistä, miehet tekevät enemmän provisiopalkkaista työtä kuin naiset, miehiä on paljon enemmän yrittäjinä kuin naisia ja niin edelleen.
Yleinen selitys on, että taustalla on raha. Tasa-arvoa olisi, että mainitut asiat olisivat tasan miesten ja naisten välillä, mutta niin tuskin tapahtuu minun elinaikanani, valitettavasti. Väitän, että rahan merkitys kyselytutkimuksissa ei tule esiin niin hyvin kuin todellinen työelämä osoittaa. Rahan arvostaminen koetaan vulgaariksi ja sitä peitellään.
Raha on ollut ainoa työsuhteen ehto, josta olen neuvotellut työnhaussa. Olenko muka harvinainen mies? Opiskelijanaiset pyytävät ensimmäiseen työpaikkaansa keskimäärin vain 86 prosenttia opiskelijamiesten palkkapyynnöistä (T-Media).
Arviotani miesten hyvän palkan arvostamisesta en pidä ennakkoluulona, niin kuin Mikael Thuneberg ja Markku Tenkanen minusta kirjoittivat. Itse pidän sitä kymmenien työvuosien ja parinkymmenen eri työpaikkani tuomana realismina, jota vielä tilastot työelämästä tukevat.
palkkatilastotutkija
Hyvinkää
Miehille itsevarmuutta
Tähän kuntoon Johanna runnoi miehensä ja kotinsa - kuvat!
Rasistinen vihapuolue menestyi Ruotsissa
Punish false accusers, too
F-sana
Menovinkki: Livia Hekanaho Helsingfors Universitet: "Ollappa hylje.' Pervohahmoja parrasvaloissa ja lannistumaton Marja-Terttu"
Back in business
Minä pidän Akuliina Saarikoskesta
Vaimon vähäinen partnerimäärä ennustaa kestävää avioliittoa