Frendit
Tiedemies manailee Frendien maalailemaa stereotyyppiä tiedemiehistä. Samanmoisia tieteentekijöitä näkyy muissakin komediasarjoissa. Nuo stereotyypithän liittyvät nimenomaan mies-tiedemiehiin. Naistiedemiehen ei tarvitse olla komediassakaan välttämättä tylsä ja tärähtänyt.Syynä komedioitten(ja muitten lajityyppienkin) esittelemien mieshahmojen yleiseen "viallisuuteen" on siinä, että vahvassa ja älykkäässä miehessä, jolla on valtaa, ei ole mitään hauskaa. Koulutetun tai johtavassa olevan miehen tulee olla tyhmä tai omituinen, jotta ihmiset voisivat nauraa sille, että "eipä tuokaan kummoinen ole koulutuksestaan tai johtoasemastaan huolimatta". Naisia iskevä ja hylkäävä mies frendissä on yksinkertainen, jolloinka naisten hyväksikäyttö annetaan hänelle anteeksi. Jos hän käyttäisi naisia jotenkin "tietoisemmin" hyväksi seksuaalisten halujensa tyydyttämiseen, niin hänestä tulisi ilkeä sika.
Kauniit naiset komediasarjoissa ovat useimmiten bimboja, paitsi silloin, kuin vieraileva kaunis fiksu naistiedemies tulee tekemään sarjan tollon päähenkilömiehen naurunalaiseksi. Komediasarjoissa käytetyt stereotyypit kertovat ihmisten todellisesta ajattelusta, koska hahmoja ei voi luoda mielivaltaisesti niin, että ne pysyisivät sekä hauskoina että sympaattisina. Alistettuina pidettyjä ihmisryhmiä ei voi esittää luusereina tai sikoina, koska silloin sarjan tekijöitä syytettäisiin ilkeilystä. Neekerille ei voi antaa tyhmän roolia, eikä homoksi laittaa rumaa(vanhaa) miestä.
Komediasarjan päähenkilö on usein joko se hulluin tyyppi tai sitten se muita hulluja tasapainottava tavallinen tyyppi. Miehet komediasarjoissa ovat usein huomattavan lyhyitä(ilmeisesti miehen pituus huokuu epähauskaa valtaa) ja päämieshenkilöt ihmeellisen usein tummakiharahiuksisia. Naisille lankeaa useammin tylsät tavalliset roolit, kuten sarjakuvassakin Viiville.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti