Tilastokeskus tekee kyselyn naisten turvallisuudesta.
Vastaavanlainen kysely on tehty vuonna 1997. Sinut on poimittu 7000 henkilön otokseen satunnaisesti Tilastokeskuksen Suomen väestöä koskevasta tietokannasta. Otokseen poimitut ovatTULOSTEN POHDINTAA:
18-74 -vuotiaita Suomessa asuvia naisia.
Sukupuolisella häirinnällä ja ahdistelulla tarkoitamme tässä sellaista miehen seksuaalista käyttäytymistä, joka on ei-toivottua, yksipuolista ja saattaa sisältää painostusta.
23. Seuraavassa luettelemme eräitä sukupuolisen häirinnän ja ahdistelun muotoja. Onko 15 vuotta täytettyäsi joku tuttu tai tuntematon mies (ei kuitenkaan nykyinen avio- tai avopuoliso):
soittanut sinulle säädyttömiä puhelinsoittoja:
- viimeisten 12 kuukauden aikana?
- aikaisemmin?
esittänyt asiattomia vartaloosi tai seksuaalisuuteesi
kohdistuneita huomautuksia:
- viimeisten 12 kuukauden aikana?
- aikaisemmin?
ehdottanut seksiä epäasiallisessa yhteydessä:
- viimeisten 12 kuukauden aikana?
- aikaisemmin?
esittänyt sinulle kaksimielisiä vitsejä tai puhunut härskejä
tavalla, jonka olet kokenut loukkaavaksi:
- viimeisten 12 kuukauden aikana?
- aikaisemmin?
lähennellyt, koskettanut tai yrittänyt suudella sinua
tahtomattasi:
- viimeisten 12 kuukauden aikana?
- aikaisemmin?
24. Mikä kysymyksessä 23 mainituista sinulle tapahtuneista sukupuolisen häirinnän muodoista oli mielestäsi vakavin?
Sukupuolista häirintää ja ahdistelua olivat mm. asiattomat naisen vartaloon tai seksuaalisuuteen kohdistuvat huomautukset, kaksimieliset vitsit tai loukkaaviksi koetut härskit puheet, lähentely, koskettelu tai suutelun yritys naisen tahtomatta. Nämä olivat yleisimmät sukupuolisen häirinnän ja ahdistelun muodot sekä vuonna 2005 että 1997. Niistä kahden ensimmäisen osuus oli hieman lisääntynyt. Kaikkiaan häirintää oli kokenut 22 prosenttia vuonna 2005, 20 prosenttia vuonna 1997. Yleensä häiritsijä oli naiselle tuntematon.Häirintää kokeneitten naisten määrä vaikuttaa käsittämättömän pieneltä, sillä jos nuo ovat seksuaalista häirintää, niin eikö tuollaista koe miltei kaikki naiset? Ja kaikkihan on naisen omasta tulkinnasta kiinni, riippumatta siitä, mitä todellisuudessa on tapahtunut. Eli jos ATM on yrittänyt lähestyä, niin lähestyminen on tapahtunut naiset tahtomatta jne.
Se, että sekä tuntemattoman tekemä seksuaalinen häirintä ja ahdistelu että muu tuntemattoman tekemä väkivalta ja uhkailu ovat lisääntyneet vuodesta 1997, voidaan ehkä tulkita kulttuurin seksualisoitumisen kielteisiksi lieveilmiöiksi (ks. Näre 2005). Toinen mahdollinen selitys on naisten lisääntynyt herkkyys tunnistaa seksuaalista häirintää.
9 kommenttia:
Määrä on siis mielestäsi todellisuudessa tuota 22% suurempi, koska melkein kaikki naisethan tuollaista kokevat. Samalla määrä on mielestäsi todellisuudessa tuota 22% pienempi, koska naiset kuitenkin pitävät kaikkia ATM:ien lähestymisyrityksiä lähentelynä.
No, siis juuri kukaan nainen, joka tulkitsee noita kysymyksiä tiekemman seulan mukaan ja joka on käynyt muuallakin kuin talon ullakolla ei voi mielestäni väittää, etteikö häntä olisi ahdisteltu. Eli halutessaan naiset voivat tulkita tulleensa ahdistelluiksi kyselyn edellyttämässä hengessa.
Jostain syystä naisten enemmistö on käyttänyt väljempää siivilää ja antanut armon käydä oikeudesta. Eli vaikka tutkijat kuinka yrittivät saada prosentin sataan, niin yritys jäi torsoksi.
Kai tutkijat olisivat edellisestä tutkimuksesta viisastuneet ja keksineet keinon saada prosentin sataan jos siihen pyrkisivät?
Joka tapauksessa suosittelen huomion kiinnittämistä Henryn kohtaan jostain syystä naisten enemmistö. Se on näet mielestäni syvässä ristiriidassa sen kuvan naisten enemmistöstä kanssa, jonka olen tässä blogissa usein kohdannut.
Tutkimushan on otsikoitu 'Naisiin kohdistunut väkivalta'. Vilkaiskaa huviksenne lomakkeen kysymyksiä 22 ja 27. Näissä kysymyksissä kysytään vain niitä tilanteita, joissa pahantekijä on ollut nimenomaan _mies_. Pidetäänkö naisen toiseen naiseen kohdistamaa väkivaltaa tai seksuaalista häirintää täysin olemattomana? Vai halutaako tällä tutkimuksella nimenomaan syyllistää ja demonisoida sitä pelottavaa miessukupuolta? Varmaa on vain se, että tutkimus ei kerro kaikkea naisiin kohdistuneesta väkivallasta, jos se jätää nais-nais konfliktit ulkopuolelle.
Merkillistä, että selitetään jotain "tuntemattomien" miesten uhasta, kun raiskaaja esimerkiksi on yleensä tuttu, lähinnä hyvänpäiväntuttu. Tuntuu siltä, että tarkoituksena ei niinkään ole huolehtia kenenkään turvallisuudesta kuin moralisoida ja kriminalisoida nimenomaan tuntemattomien miesten viattomatkin kontaktinottoyritykset.
Miksihän muuten ketään ei kiinnosta tutkia miesten kokemaa järjetöntä uhkailua ja väkivaltaa? Siksikö, että kynäniskanörttien joutuminen naisten ihailemien YTM-hakkaajien tappamiksi on ihan oikein ja jees ja lauhaa?
Panu, tuo on se kohta tutkimusta, jossa kysellään tuntemattomista miehistä. Tutkimuksessa kyseltiin erikseen myös tutuista miehistä sekä entisistä ja nykyisistä puolisoista/kumppaneista. Tämän verran saa selville esimerkiksi lukemalla Hesarin verkkoversion lyhyen artikkelin.
Löysin nopeasti hakemalla artikkelin yhdestä tutkimuksesta, jossa Suomi todetaan miehille suhteellisen pahaksi paikaksi. Tutkitaan siis kyllä. Olisi kiinnostavaa nähdä tuoreempia tietoja, tuo löytämäni tutkimus on yhtä vanha kuin edellinen tutkimus naisten kohtaamasta väkivallasta.
Eufemia,
komppaan. Kieltämättä noilla kysymyksenasetteluilla tulisi pahaa jälkeä, jos tytöt oikeasti tulkitsisivat asiat niin ilkeästi, mitä täällä välillä esitetään.
Tulokset puhukoot puolestaan.
Sitä paitsi mitä mä olen naisia tuntenut, naiset pikemminkin selittelevät ahdistelua soveliaaksi kiinnostukseksi kuin päinvastoin. En tiedä miksi, mutta oma arvaukseni kallistuu siihen suuntaan, että kukaan ei halua olla ahdistelun uhri pikemminkin kuin siihen, että paha patriarkaatti (jolla edelleenkään ei ole muita ominaisuuksia kuin kirjanpitoarvo) on aivopessyt heidät.
Ehkä tämä koko blogi on toive, haave siitä, että iso vahva nainen edes kerran ahdistelisi skribenttiä. Sen jälkeen olisi hänen helpompi taipua pienen sielunsa naisen puoleen.
Ei ole meillä kellään helppoa.
Ehkä tämä koko blogi on toive, haave siitä, että iso vahva nainen edes kerran ahdistelisi skribenttiä. Sen jälkeen olisi hänen helpompi taipua pienen sielunsa naisen puoleen.
Voisitko ystävällisesti yrittää kerrankin olla vähemmän kuvottava, oksettava ja henkilökohtaisesti loukkaava, vaikka alhaisen olennon tietysti onkin perin vaikea kohottautua viheliäiseltä taholtaan. Kiitos.
Lähetä kommentti