tiistaina, tammikuuta 09, 2007

Feministinen uutisointi

Huomaako kukaan muu seuraavan uutisoinnin tyylissä sellaista tulkintatapaa, että naiset esitetään uhreina ja miehet pitemmän korren vetäjinä? Feministinen tulkintakehys tuottaa tuollaisen lopputuloksen, jota myös HS näyttää sinnikkäästi noudattavan.

Mediuutiset: Miespuolinen lääkäri tienaa yli tuhat euroa naiskollegaansa enemmän.

Taas tungetaan niitä päivystyksiä "kuukausittaisiin kokonaisansioihin" ja lisätään kateutta ja katkeruutta lääkäreitä kohtaan. Onko se niin hankala ilmoittaa kuukausipalkka, mikä tulee tekemällä 40h/vko? Loput ovat ylityökorvauksia... ei mediassa muidenkaan alojen "kuukausittaisissa kokonaisansioissa" oleteta tehtävän 20h ylitöitä iltaisin ja viikonloppuisin.

Miesten ja naisten palkkaeroista puhuttaessa mennään jatkuvasti todella pahasti metsään, kuten tässäkin otsikoinnissa: otsikko antaa ymmärtää, että mieslääkäri tienaa enemman vain siksi, että on mies. Näinhän ei ole, kuten itse uutisestakin ilmenee.
Feministinen mediatutkimus on saanut ensimmäisen suomenkielisen perusoppikirjansa.
"Julkinen mies edustaa ja toimii yhteisen hyvän eteen, ja vastaavasti julkinen nainen on prostituoitu, yhteinen ja jaettu nainen. Näin on myös journalismissa, jonka ihanteena ovat julkiset asiat."
Tutkimus: Miehillä enemmän vapaa-aikaa kuin naisilla.
Miehillä on tutkimuksen mukaan eri elämänvaiheissa 5-7 tuntia enemmän vapaa-aikaa viikossa kuin naisilla. Pienten lasten perheissä vapaa-ajastaan joutuvat tinkimään etenkin naiset.

Vaikka miehet jäisivät hoitamaan lapsia, heillä on aikaa myös vapaa-ajan harrastuksille, mikä ei tutkimuksen mukaan useinkaan ole mahdollista äideille.

Suomalaisista lapsista selvästi suurempi osa kuin ruotsalaisista tai tanskalaisista on kotihoidossa. Tämä kertoo siitä, että Suomessa äidit pysyvät pitkään pois työelämästä.Yhtenä syynä tähän voidaan pitää lasten kotihoidon tukijärjestelmää. Järjestelmä saattaa tutkimuksen mukaan vaikeuttaa naisten mahdollisuutta löytää koulutustaan vastaavaa työtä.

Miehet tekevät aiempaa enemmän kotitöitä. Naisten kotityöt eivät kuitenkaan ole viime vuosikymmeninä vähentyneet.
Ai, pienten lasten perheissä äidit pakotetaan tinkimään vapaa-ajastaan. He eivät suinkaan vapaaehtoisesti tai nimenomaisesti haluten hoivaa lapsiaan. Tarkoitetaanko, että he olisivat onnellisempia, jos saisivat pitää päivät vapaata, erossa lapsistaan, vaikkapa pubissa karaokea laulamassa?

Jos kotihoidon tuki on johonkin syyllinen, niin se pitää poistaa välittömästi.

Miten on mahdollista, että naisten kotityöt eivät ole viime vuosikymmeninä vähentyneet? Eikö noilla naisilla ole pesukonetta käytössään? Mitä järkeä on laskea kotitöihin kaikki mahdollinen, joka voitaisiin paremmin luokitella harrastelevaksi puuhasteluksi paremman tekemisen puutteessa?

6 kommenttia:

Eufemia kirjoitti...

Miten on mahdollista, että naisten kotityöt eivät ole viime vuosikymmeninä vähentyneet? Eikö noilla naisilla ole pesukonetta käytössään?

On, noilla perheillä on pesukone käytössään. Jo 30 vuotta sitten useimmilla suomalaisilla oli pesukone käytössään ainakin jossain aika lähellä. Nykyperheen jäsenillä on kuitenkin enemmän vaatteita ja niitä vaihdetaan tiuhempaan kuin ennen, joten pyykkiä on enemmän. Nykyperheillä on lisäksi pesukoneen lisäksi hyvin monta muuta konetta, joita aiemmin ei ollut, ja joille ei ollut tarvettakaan. Heillä on myös selvästi isommat asunnot kuin monilla perheillä 30 vuotta sitten. Ison asunnon siivoaminen vie enemmän aikaa kuin pienen. Nykyperheillä on myös varaa maksaa lasten jääkiekko-, satubaletti- ja viulunsoittoharrastuksista, jonne on tietysti 40 minuutin ajomatka suuntaansa.

Tämä selittää sen artikkelinkohdan, jota et viitsinyt siteerata: Miehet tekevät aiempaa enemmän kotitöitä. Naisten kotityöt eivät kuitenkaan ole viime vuosikymmeninä vähentyneet.

Anonyymi kirjoitti...

En tiedä, onko se feminististä uutisointia, vai päinvastoin, mutta tiedotusvälineille tuntuu olevan kovasti tärkeää korostaa sukupuolta silloin kun jonkun maineteon tekijä on nainen.

Minulle tulee tästä hakemattakin mieleen se iloinen hetki, kun pikkulasta kehutaan, kun piltti on ekaa kertaa saanut ihan itse väännettyä jöötin pottaan.

Anonyymi kirjoitti...

"naiset esitetään uhreina ja miehet pitemmän korren vetäjinä? Feministinen tulkintakehys tuottaa tuollaisen lopputuloksen, jota myös HS näyttää sinnikkäästi noudattavan."

Antaa heidän piehtaroida 99% keinoteikoisessa uhriudessaan. Sitä on mukava seurata.

Anonyymi kirjoitti...

Olen melko vakuuttunut siitä, että isot otsikot sitten vasta repiäisivätkin, jos jonkin tutkimustuloksen mukaan miehet tekevät puoli tuntia naisia enemmän kotitöitä viikossa.

Anonyymi kirjoitti...

Minua kiinnostaisi nähdä, minkälaisella kaavakkeella tietoja kotitöistä kysellään. Omassa blogissani kyselen, että lasketaanko kotitöiksi se, kun Mara imuroi joka päivä ja Miralle riittäisi kerran viikossa.
Palkkaerot ovat faktaa, mutta pitäisi verrata säännöllisen työajan ansioita ja kokonaisansioita erikseen. Sillä tavalla työmarkkinajärjestöt tilastot tekevätkin, en ymmärrä miksi ne uutisoidaan toisin.Puolustan feminististä tutkimusta, itse olen ollut feministi kuusivuotiaasta saakka, kun huomasin, että minulta odotettiin nomratiivisempaa käytöstä kuin veljiltäni. Vai pitäisikö sanoa "kiltimpää". Menee aikaa, kun tasa-arvo saavutetaan, ikävä vain,että jotkut ovat kokeneet sen tulevan siten, että miehisiä paheita lisäämällä se voitaisiin saavuttaa so juuri kuten tässä blogisa sanotaa, huiskautetaan kapakkaan laulamaan karakokea ja juomaa olutta sen sijaan että oltaisiin kotosalla lasten kanssa.

Anonyymi kirjoitti...

"..minulta odotettiin normatiivisempaa käytöstä kuin veljiltäni. Vai pitäisikö sanoa "kiltimpää"."

Ole onnellinen että odotettiin. Huonommalla tuurilla sinusta olisi voinut tulla koulukiusaaja, häirikkö, keskeyttäjä, teinijuoppo ehkä nisti, pikkurikollinen ja väkivaltainen syrjäytynyt renttu, joka hädin tuskin 25 vuotiaana useasti vankilassa olleena mielenterveysongelmaisena tappaa itsensä.

Ja sinä harmistelet (näin ymmärsin) kun sinulta odotettiin "normatiivisempaa", vai pitäisikö sanoa "kiltimpää", käytöstä.