sunnuntaina, heinäkuuta 22, 2007

Naisilla köyhyys ei ole ongelma

Tuloerot kasvattavat prostituutiota.
Prostituutiotutkija Anna Kontulan mukaan tuloerojen kasvu lisää prostituutiota. Kontula kertoo, että tuloerojen suuruus on suhteessa prostituoitujen määrään maiden välisissä vertailuissa.

- Niissä maissa, joissa tulotaso on tasainen, ei ilmene samassa määrin prostituutiota kuin esimerkiksi Suomessa. Naisten heikompi taloudellinen tilanne ajaa heidät hankkimaan lisätienestejä seksillä.

Kontula tekee parhaillaan sosiologian väitöskirjaa Tampereen yliopistoon. Hän tarkastelee muun muassa sitä, mitkä asiat hyvinvointiyhteiskunnassa vaikuttavat siihen, että nainen valitsee niinkin leimaavan työn kuin seksin myyminen.

- Selkeästi on havaittavissa, että matalapalkka-alojen työehtojen heikentymiset lisäävät prostituoitujen määrää. Esimerkiksi siivouksen ulkoistaminen näkyy suoraan prostituutiossa.

Prostituoidun motiivi työhön on lähes aina raha. Seksin myyminen on kustannustehokasta.

- Suomalaisten seksityöntekijöiden palkkiot ovat vähintään 100 euroa puolelta tunnilta. Venäläiset ja virolaiset ottavat noin 80 euroa. Erikseen on olemassa ne, jotka tarjoavat koko illaksi escort-seuraa, johon sisältyy myös seksipalvelut.

Kontula haluaisi karsia seksin myymiseen liittyvän dramatiikan ja moralisoinnin Suomessa.

- On tärkeä muistaa, että prostituoiduista puhuttaessa on kyse kenestä tahansa meistä ja tavallisesta elämästä. Kyseessä ei ole välttämättä mikään riiston syöveri, mutta ei myöskään glamour. Harvalle seksi on kutsumusammatti.

Kontula arvioi prostituoituja olevan Suomessa noin 8 000, joista suomalaisia on noin puolet. Suurin osa tekee seksityötä päätoimisesti, vain kourallinen heistä on osa-aikaisia.

- Opiskelijoiden osuus osa-aikaisista on noin puolet. Erikseen on vielä toisen asteen koulutuksessa olevat alaikäiset seksityöntekijät, joita ei ilmeisesti ole kuitenkaan kovin paljon, Kontula arvioi.

Hänen mukaansa erityisesti päätoiminen opiskelija voi pitää seksityötä parempana kuin siivousta tai muita matalapalkka-aloja.

- Perinteisellä suorittavalla työllä opintojen rahoittaminen on nykyään haasteellisempaa kuin aiemmin, Kontula sanoo.

Prostituutio on ilmiö, josta tiedetään julkisesti hyvin vähän. Sekä Kontulan että Lapin yliopiston tutkijan Piia Skaffarin mukaan opiskelijoiden harjoittama prostituutio on kuitenkin olemassa oleva ilmiö, johon päädytään heikon rahatilanteen vuoksi.

On arvioitu, että kolmasosa opiskelijoista Suomessa elää Euroopan unionin määrittelemän 750 euron köyhyysrajan alapuolella. Opiskelijoiden kokonaistuet ovat reilut 600 euroa kuukaudessa. Piia Skaffari arvioi opiskelijaprostituution olevan edelleen kasvussa.

- Opiskelijoilla on paineita osallistua kulutusyhteiskuntaan ja pukeutua hyvin. Jotakin kautta on tienattava lisätuloja.
Entäs miesopiskelijat, miten heille taataan samat mahdollisuudet ansaita tuloja myymällä seksiä naisille?

14 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Jos otsikkoa on uskominen, niin tietenkin yrittämällä saada naisen 76 senttiä yhteen euroon. Tämä ei ole vitsi, sillä tarkoitan että naiset tekisivät töitä myös sama verran ja suunilleen samalla jakaumalla eri ammateissa.

Sitä en sitten osaa sanoa vaikuttaaako se oikeasti... Toisin sanoen nyky-yhteiskunnasta päätellen naiset eivät halua harrastaa seksiä tuntemattomien tai lähes tuntemattomien kanssa läheskään yhtä paljon kuin miehet.

Anonyymi kirjoitti...

Entäs miesopiskelijat, miten heille taataan samat mahdollisuudet ansaita tuloja myymällä seksiä naisille?

No, miesopiskelijoilla ei olekaan samanlaisia (patriarkaalisen yhteiskunnan asettamia) ulkonäköpaineita pukeutua hyvin ja osallistua kulutusyhteiskuntaan kuin naisilla, joten oletettavasti he myös pärjäävät pienemmällä määrällä rahaa.

Anonyymi kirjoitti...

Miesprostituoiduistahan on kova kysyntä. Erityisen kova jos suostuu seksiin toisen miehen kanssa, mutta kyllä pelkästään naisillekin seksiä myyvillä miesprostituiuduilla on hyvät tulot. Miesopiskelijoilla on siis aivan yhtä hyvät mahdollisuudet ansaita rahaa seksiä myymällä kuin naisillakin. Jostain syystä melko harvat vain tarttuvat mahdollisuuteen.

Anonyymi kirjoitti...

"Miesopiskelijoilla on siis aivan yhtä hyvät mahdollisuudet ansaita rahaa seksiä myymällä kuin naisillakin."

Ai, minne voin ilmoittautua? Ketä joutuu panemaan, ja mihin hintaan?

Anonyymi kirjoitti...

Ilmoittautua? Et minnekään, paritus on laitonta. Eivät tytötkään mihinkään "ilmoittaudu". Kuvallinen ilmoitus tietysti sopivalle sivulle verkkoon, ja siitä päätät itse mitä suostut tekemään ja paljonko veloitat. Turha kuvitella, että asiakkaat olisivat yhtään ihania.

Oletko nähnyt tämän leffan?
http://www.ses.fi/fi/elokuva.asp?id=732

Henry Laasanen kirjoitti...

"Oletko nähnyt tämän leffan?"

Oletko huomannut, että kyseessä on elokuva, ei todellisuus?

Ja missähän tuo miesprostituoitujen kysyntä oikein on, kun vuosien varrella seksi ei ole kelvannut naisille edes ilmaiseksi? Ei edes vähemmän ihanille naisille.

Anonyymi kirjoitti...

"No, miesopiskelijoilla ei olekaan samanlaisia (patriarkaalisen yhteiskunnan asettamia) ulkonäköpaineita pukeutua hyvin ja osallistua kulutusyhteiskuntaan kuin naisilla, joten oletettavasti he myös pärjäävät pienemmällä määrällä rahaa."

Paitsi, ettei mitään patriarkaalista yhteiskuntaa ole olemassakaan(feministien miehiä loukkaava myytti), niin miehiin kohdistuu kyllä huomattavia ulkonäköpaineita nyky-yhteiskunnassa.

Anonyymi kirjoitti...

"Niissä maissa, joissa tulotaso on tasainen, ei ilmene samassa määrin prostituutiota kuin esimerkiksi Suomessa. "

Tämä Kontulan väite herättää hämmennystä. Mistä maista hän oikein puhuu?

Jossain San Marinossa, Liechtensteinissa tai Monacossa ei varmaan ole pienituloisia sotkemassa asioita, ja varmaan prostituutiokin on siellä ulkoistettu näiden matalapalkka-alojen tapaan, mutta niitä ei oikein voi pitää vertailukelpoisina tapauksina Suomen kanssa.

Anonyymi kirjoitti...

Aiheeseen suoraan liittymättä, Hesarilla on näköjään tällainenkin feministinen kanava, nimeltään Ryhmäterapia -blogi (teemana miehet ja naiset), jossa on (HS:n omaksumalle linjalle tyypillisesti) näköjään "asiantuntijoina" Nytkis ry ja Profeministimiehet.

Nytkis ry tosin esitellään lähes rehellisesti: Järjestö valvoo naisten oikeuksia muun muassa lainsäädäntöä ja päätöksentekoa valvomalla. Tanja Auvinen on toiminut Nytkis ry:n pääsihteerinä vuodesta 2005 lähtien. Auvinen on maailmankatsomukseltaan feministi. Hän on työskennellyt naisjärjestöissä sekä työsuhteessa että luottamustoimissa. Tasa-arvotyön teoreettista pohjaa Auvinen on saanut Helsingin yliopiston naistutkimuksen opinnoista.

Kyseisen blogin kautta bongasin, että toiminnanjohtaja Kristiina Valkama raiskauskriisikeskus Tukinaisesta ja vanha kunnon Sari Näre ovat olleet AsianTuntijoina vauhdissa: Naisen yhä useammin vaikea tunnistaa joutuneensa rikoksen uhriksi.

Henry Laasanen kirjoitti...

Tuolta Ryhmäterapiablogista löytyykin näköjään paljon ruodittavaa, huh huh,

Anonyymi kirjoitti...

Tuli vaan sillain yhtäkkiä ehkä tämmönen puolihiomaton ajatus mieleen, että emmäätiiä, muttällee kuitenkin:

en haluais prostituoitua tai ex-prostituoitua emännäksi. On myös perseessä semmonen kutina, että aika harva muukaan mies haluu. Niin sitten on vähän mun mielestä ehkä vähän kakkaa todeta, että naisille köyhyys ei oo ongelma, koska nehän voi aina huorata tosta noin vaan.

Munmielestä toi on vähän paska duuni siinä mielessä että se alentaa naisen parisuhdemarkkina-arvoo aika kovasti ja sitten saakin perustavanlaatuisesti valehdella menneisyydestään tuleville ex-aviomies -kokeilaille.

"No mut hei jes, eipähän ollu rahasta sillon puutetta"

Et on se sillee ehkä kuitenki paha rasti lähtee myymään itteensä.

Tietty ainahan voi iskee vaan jonkun rikkaan miehen sen rahojen takia ja olla älyämättä sen yhteyksiä itsensä myymiseen :-)

Tai sitten mä missasin vaan jonkun ironiatsoukin.

Anonyymi kirjoitti...

Oletko huomannut, että kyseessä on elokuva, ei todellisuus?

Olen huomannut. Tässä todellisuutta: "All my female clients like my Tantra Yoni massage, others prefer oral sex and some want penetration, most want all three. My male clients get the same as the ladies, only I won’t let them do me."

Anonyymi kirjoitti...

Jälkimmäinen linkki ei toimi, uudestaan.

Anonyymi kirjoitti...

Mielenkiintoinen uutinen. Prostituoidut eivät olekaan kaikki ihmiskaupan uhreja, ja monet mieltävät siivouksen epämielyttävämmäksi ammatiksi.