torstaina, huhtikuuta 24, 2008

Heteronormatiivisuus vähentää väkivaltaa

Gays, lesbians, and bisexuals experience higher levels of spousal violence:
When looking specifically at those who identified themselves as being gay, lesbian or bisexual, it was found that these individuals experienced higher rates of spousal violence compared to heterosexuals. Fifteen percent3 of gays or lesbians and 28% of bisexuals reported being victims of spousal abuse in comparison to 7% of heterosexuals. These findings are consistent with previous research (Cameron, 2003).
Steve Moxon: Have Women Been 'Oppressed' Historically?

18 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

On aivan totta, että on täyttä hölynpölyä puhua jostain naisten alisteisesta tai poikkeuksellisen huonosta asemasta menneisyydessä, sillä eipä miestenkään osa ole kovin kaksinen ollut.

Jos ajattelee vaikkapa tilannetta Suomessa, niin ihan samaa raatamista ja selviytymistaistelua elämä on ollut väestön ylivoimaiselle valtaosalle, sukupuolesta riippumatta, vuosituhansien ajan.

brunologi kirjoitti...

Olet mitä (tuleva) äitisi syö: Kaloripitoinen ruoka lisää poikavauvan todennäköisyyttä.

ATM-perspektiivistä tässä on syy kannattaa painonsa kanssa skitsoilevaa naisihannetta. Ihmekös tämä nykyinen epäsuotava sukupuolten syntyvyyssuhde, kun naiset syövät liikaa.

brunologi kirjoitti...

Muuten Henry, tuohon edelliseen off-topiciin liittyen mulla olisi kysymys kirjastasi.

Sanot siellä, että 1960-luvun seksuaalinen vallankumous oli Jenkkilässä seuraus ehkäisytekniikoiden kehityksestä ja lukumääräsuhteen muutoksesta. Kirjasi mukaan lukumääräsuhde muuttui niin, että avioikäisten naisten määrä kasvoi selvästi miesten vastaavaa määrää suuremmaksi, kun lukumääräsuhde oli ollut 50-luvulla päinvastainen, eli miehiä oli selvästi naisia enemmmän.

Lukumääräsuhteen muutoksen seuraukset ihmisten käytökseen ovat minusta uskottavia, mutta mihin tekijöihin perustuu ajatus tuollaisesta muutoksesta 50-luvulta ja 60-luvulle USA:ssa? Miesten määrää verotti jonkin verran II maailmansota, mutta sen vaikutus avioitumisikäisten lukumääräsuhteeseen oli suurimmillaan 40- ja 50-luvuilla. Amerikkalaisten myöhemmät sodat eivät varmasti tappaneet kovin merkittävää osaa jenkkinuorukaisista, esim. koko Vietnamin sota n. 55 000.

Anonyymi kirjoitti...

Gays, lesbians, and bisexuals experience higher levels of spousal violence.

Suomen Amnestylle tuli töitä. Vai onko liian epäkorrektia puuttua?

Anonyymi kirjoitti...

"Vai onko liian epäkorrektia puuttua?"

On.

Anonyymi kirjoitti...

Höh, no tietysti homo- ja biseksuaaliset kokevat enemmän parisuhdeväkivaltaa. Tämä johtuu siitä, että vinoviettiset ahdistuvat heteromatriisin puristuksessa ja paineita purkaakseen vetävät partneria lättyyn. Syyllinen on VHM kuten aina.

Vakavasti ottaen, minä olin aiemmin lukenut, että homomiesten suhteet ovat vähemmän väkivaltaisia kuin heterojen ja että lesbosuhteet ovat kaikkein pahimpia. Mutta nytkö miestenkin välinen touhu on väkivaltaisempaa kuin perusheterous?

Mortimer kirjoitti...

Gay-suhteiden parisuhdeväkivalta on todellakin vaiettu aihe Suomessa. Parisuhdeväkivallan tekijän profiili on suomalaisessa mediassa valkoihoinen heteromies.

Löysin joku aika sitten tämän linkin, joka tosin on jo hieman vanha. Liittyy aiheeseen.
http://www.rmdglobal.net/she-stole-my-voice/

Paavo kirjoitti...

niin onkohan tuossa tutkimuksessa erikseen vai yhdessä. onko siis lesbosuhteissa enemmän väkivaltaa kuin heterosuhteissa.

no onhan toki lesbosuhteetkin sen verran poikkeussuhteita, että monenlaista tilastollista kummaa on niissä.

Homosuhteiden dynamiikasta on vaikea saada käsitystä. televisiosarjoissa ja elokuvissa on tarjolla vain agendaa, ja samoin helposti myös tutkimuksissa. vai leimaakonko vain homofoobikkona agendaksi.

mutta kun homoista kuulee toisaalta sitä, että ne on just niinko heterot. ja toisaalta kuulee, että homot on kauheita seksimaanikkoja ja ainakin piilopedofiileja tyynni, niin on vaikea saada selvää kuvaa siitä, että mistä on oikein kyse. Homoista kun ei taida voida oikein kirjoittaa leimaantumatta joko homoksi tai homofoobikoksi ja monesti jopa molemmiksi.

Homoseksuaalisuuden tutkimus olisi oikeasti kiinnostavaa, jos naistutkimuksen queerhömpötykset heteronormatiivisuuden kyseenalaistamisesta eivät kaappaisi sitä. Ensinnäkin homouden alkuperä ja universaalilta vaikuttava esiintyminen on jännittävä kysymys. Lisäksi, kun homoja tuntuu olevan merkittävä määrä väestöstä, niin homoseksuaalisuuden alkuperä olisi kiva tietää (ja jotta en heteronormatiiviseksi leimautuisi, niin heteroseksuaalisuuden alkuperä ei ole niin kiinnostava, koska minulla on jo uskottava evoluutiobiologinen selitys)

Olettaisin nimittäin ettei homoseksuaalikaan halua lapsestaan homoseksuaalia. Sen verran hankalampaa on parinvalinta, koska valinnanvaraa on vähemmän. Sen verran hankalampaa on lisääntyminen, koska biologia on kolonialisti, rasisti ja heteronormalisti. Sen verran hankalampaa on myös arkielämä, koska perusteettomat ennakkoluulot ovat todellisuutta ja vain harvoilla aloilla homous on plussa, jos kiintiöitä ei ole. (ja todella toivon, ettei niitä tule, koska ne on höpsöjä)

Anonyymi kirjoitti...

brunologi, "Olet mitä (tuleva) äitisi syö" olikin muuten mielenkiintoisesti laitettu.. :) siis koska teksti kohdistettiin puhuttelumuodosta päätellen (tulevien) äitien lasten silmille. kaikesta päätellenhän tulevilla äideillä ei vielä ole lapsia, jolloin nuo lapsetkin ovat tulevia lapsia. miten sitten tulevilla, vielä syntymättömillä lapsilla olisi jo mahdollisuus lueskella intternetiä? :) aika kiero olet, ei voi muuta sanoa.

brunologi kirjoitti...

aika kiero olet, ei voi muuta sanoa.

Nope, I'm 100% straight. Luulin, että heteronormatiivisuuteni on ilmeistä.

Tai ehkä minulla on poteroseksuaalisia taipumuksia. Ammun kuopasta ja pysyn itse suojassa.

Tuon puhuttelun idea löytyy kuitenkin sylttytehtaalta.

Anonyymi kirjoitti...

brunologi: "Ammun kuopasta ja pysyn itse suojassa."

no niinpä taidat tehdä, ainakin minun suureksi harmikseni. joka tapauksessa enemmänkin voisit heitellä sieltä kuopastasi.. on ollut niin hiljaista siltä suunnalta.

Ilmari kirjoitti...

brunologi:"avioikäisten naisten määrä kasvoi selvästi miesten vastaavaa määrää suuremmaksi"

Tämä johtuu suurista ikäluokista (joista ensimmäiset naiset tulivat "kypsiksi" 60-luvun lopulla). Selityksenä on ollut se, että naiset naivat varsinkin tuohon aikaan lähes aina itseään vanhempia miehiä, ja muutama vuoden ajan tämä massa pariutuvia naisia kohtasi pienemmän pariutuvan miesjoukon, joten sukupuolisuhteet tapahtuivat enemmän miesten ehdoilla (esim. paljon useammat 19-vuotiaat tytöt ovat kiinnostuneita 25-vuotiaista kuin 17-vuotiaista pojista).


paavo:"Ensinnäkin homouden alkuperä ja universaalilta vaikuttava esiintyminen on jännittävä kysymys."

Tätä on yritetty selvittää jo pitkään ja yksi geneettinen faktori saattaa liittyä äidin hedelmällisyyteen ja homoseksuaalisiin poikiin positiivisesti. Eli äiti "panostaessaan" hedelmällisyyteen saa enemmän (poikien) lisääntymisen kannalta haitallisia homoseksuaalisia poikia. Lesbouden selitys on vielä vaikeampaa, osin ilmiön suuremmasta epämääräisyysasteesta johtuen.

Anonyymi kirjoitti...

"Ensinnäkin homouden alkuperä ja universaalilta vaikuttava esiintyminen on jännittävä kysymys."

.. Johon minä olen kertonut jännittävän vastauksen. Mutta se ei oikein ole tyydyttänyt ihmisiä.. he kun eivät täällä oikein siedä kuulla karmasta ja edellisinä-eläminä-hiton-monta-kertaa-naiseksi-
syntyneistä-ihmisistä-jotka-nyt-syntyvät-eka-kertaa-
pitkään-aikaan-miehiksi..

Mutta sellaista se on, etsikäätte sitten totuutta jostain kuusikosta jos päivänselvä ja aito totuus ei kiinnosta.

- Vortac

brunologi kirjoitti...

Ilmari:
Tämä johtuu suurista ikäluokista (joista ensimmäiset naiset tulivat "kypsiksi" 60-luvun lopulla). Selityksenä on ollut se, että naiset naivat varsinkin tuohon aikaan lähes aina itseään vanhempia miehiä, ja muutama vuoden ajan tämä massa pariutuvia naisia kohtasi pienemmän pariutuvan miesjoukon, joten sukupuolisuhteet tapahtuivat enemmän miesten ehdoilla

Jep, se on hyvä ja varmaan tärkein osaselitys.

Tuo ajatukseni kaatuneiden vaikutuksesta sukupuolijakaumaan oli sikäli puutteellinen, että itse uhrien määrää tärkeämpi tekijä on tietysti ulkomaille lähetettyjen joukkojen vahvuus. USA:lla on ollut kylmän sodan aikana jatkuvasti paljon sotilaita ulkomailla, varmaan 60-luvun lopulla kaikkein eniten. Äkkiä hakien näyttää siltä, että vuonna -69 pelkästään Vietnamissa oli n. 550 000 sotilasta.

Koko jenkkipopulaatio on tietysti valtava, mutta armeijan aiheuttama krooninen pääosin nuorten miesten vaje on luultavasti ollut tarpeeksi merkittävä vaikuttaakseen pariutumismarkkinoihin.

Anonyymi kirjoitti...

En jaksanut niin kovin tarkkaan lukea läpi sitä, että olisi ilmennyt mitä kaikkia tekijöitä väkivaltatutkimuksessa oli otettu huomioon. Pari asiaa tuli kuitenkin äkkiseltään mieleen:

1) Mielenkiintoisesti ei-heteroilla oli muitakin väkivaltauhrikokemuksia enemmän kuin heteroilla - mistä sitten johtuukaan. Tai siis ainakin kai ilmoittivat niitä enemmän.
2) Oliko otettu huomioon se, että homoilla suhteet voivat olla keskimäärin selvästi lyhyempiä kuin heteroilla. Vaikka väkivaltaisten osuus olisi sama heteroilla ja homoilla, niin jos parisuhteet vaihtuvat homoilla nopeammin, niin silloin yksi muksija ehtii uhriuttaa suuremman määrän.

Paavo, luulen että homoilla esiintyy kaikkia mahdollisia vaihtehtoja siitä, että mitä seksuaalista suuntautuneisuutta he haluaisivat lastensa edustavan. Varmaan ainakin neljävaihtoehtoa ovat melko yleisiä, eli toivomus että lapsikin olisi homo, hetero, bi tai sitten ettei asialla ole väliä. Saattaa olla, että muitakin vaihtoehtoja on.

Mitä tulee näihin queerteoriahömpötyksiin yms sanamagiaan, niin havaintojeni mukaan näistä ylipäätään koskaan kuulleet homot suhtautuvat pääosin varsin oudoksuen näihin "teorioihin". Tosin voi olla, että lesboilla näiden teorioiden suosia on suurempaa, sillä muistaakseni tutkimuksissa on havaittu naisten seksuaalisen identiteetin olevan fluidimpi kuin miehillä. Muistaakseni esimerkkinä heteronaiset kiihottuvat fysiologisesti lesbopornon näkemisestä, kun taas homo- ja heteromiehillä preferenssien vastaisen pornon näkeminen kiihottaa paljon harvemmin. Tosin tutkimuksissa on havaittu, että naiset usein kiistävät kiihottumisensa, mutta näitä asioita on onneksi mahdollista mitata fysiologisista reaktioista.

Mitä tulee parinvalintaan, niin varmastikin heteroiden ja homjen välillä parisuhdemarkkinoissa on monia eroja. On kuitenkin hankala sanoa kumman asema on parempi tässä suhteessa, ellei määrittele jotain painokertoimia erilaisille eroille. Esimerkiksi vaikka homoseksuaalisesti käyttäytyviä miehiä onkin selvästi vähemmän kuin heteroseksuaalisesti käyttäytyviä miehiä/naisia, niin ainakin nuorehkon homomiehen on kaupunkioloissa luultavasti kertaluokkia helpompaa saada ilmaiseksi seksiseuraa kuin heteromiehellä.

Olettaisin ainakin, että keskimääräisellä heteromiehellä olisi vaikeuksia halutessaan ilman huomattavaa rahanmenoa harrastaa seksiä useamman vähintään kelvollista tasoa edustavan hoidon kanssa päivässä - ja löytää seksiseuraa vaikka 15-30 minuutin varoitusajalla (luukuunottamatta ehkä jotain klo 03:30-6:30 välistä aikaa arkiaamuisin), halutessaan harrastaa ryhmäseksiä yms "erikoisuuksia", tarvitsematta pahemmin ruinata seksiä pihtareilta - halutessaan vaikka ilman, että tarvitsee sanoa sanaakaan tms. Toisaalta tällaiseenkin kyllä ajan mittaan kyllästyy, eikä monet loppujen lopuksi käytännössä pidä esimerkiksi ryhmäseksistä, vaikka ajatus voikin kuulostaa hyvältä.

Paavo kirjoitti...

homoilla on toki varmaan parempi mahdollisuus irtoseksin harrastamiseen, mutta koska oletan, että vanhemmat seksuaalisuuntautumisestaan riippumatta eivät toivo lapsilleen paljoa irtoseksiä, vaan toivovat rakastumista, lapsia ja parisuhdetta, niin siksi ajattelen homovanhempienkin toivovan lapsistaan heoroita. irtoseksiä mieshomoille on toki tarjolla, mutta homoille on todennäkölisempää, että ihminen johon rakastuu onkin toisen seksuaalisuuntaitumisen kannattaja. itse olen heterona rakastunut lesbonaiseen, ja se on ollut tragedia, jota en lapsilleni toivo. ja koska heteroja on enemmistö, niin toivon, että lapsillani olisi enemmistötaipumukset, en siksi etten rakastaisi homolapsiani, vaan siksi että toivon lapsieni elämän olevan mahdollisemman hyvää.

ajattelen vain, että homo joka toivoo lapsestaan homoa on narsisti, joka haluaa lapsestaan itsensä kaltaisen ennemminkuin haluaa lapselleen mahdollisimman paljon onnellisuutta.

Anonyymi kirjoitti...

Homo totesi: "osin tutkimuksissa on havaittu, että naiset usein kiistävät kiihottumisensa"

Onkohan yhtäkään sellaista tutkimusta, jossa oltaisiin sivuhuomiona todettu, että kaikki naiset olisivat puhuneet totta kaikissa asioissa ja kysymyksissä?

Naisille valehtelu on luontainen osa elämää ja kanssakäymistä. He eivät näe siinä mitään väärää tai moraalitonta.

- Vortac

Anonyymi kirjoitti...

"ajattelen vain, että homo joka toivoo lapsestaan homoa on narsisti, joka haluaa lapsestaan itsensä kaltaisen ennemminkuin haluaa lapselleen mahdollisimman paljon onnellisuutta."

Onnellisuus ei tule parisuhteesta tai toisen ihmisen hyväksynnästä. Niinpä on mahdotonta maksimoida lapsen onnellisuus. Onnellisuus on täysin riippuvainen sisäisistä tekijöistä. Homo voi olla onnellisempi kuin hetero, mies voi olla onnellisempi kuin nainen, ja niin edelleen. Toisaalta on aika turhaa edes käyttää sanaa 'onnellisuus' tällä planeetalla, sillä täältä se on tyystin hävinnyt, eivätkä ihmiset edes tiedä mistä puhuvat tuota sanaa käyttäessään. Kunnes kuolevat, ja saavat välittömän ahaa-elämyksen..

- Vortac