perjantaina, marraskuuta 28, 2008

Näin 40 vuotta sitten

Elina Haavio-Mannila: Suomalainen nainen ja mies (1968):
Hänen [naisen] käsiensä kautta kulkee suuri osa miehenkin ansaitsemista rahoista. Näin ollen miesten ja naisten taloudellisen aseman vertaaminen yksinomaan työssä olevien henkilökohtaisten tulojen tai palkan perusteella ei täsmällisesti kuvasta tosiasiallista tilannetta. (s. 5-6)

Naisten taloudellinen asema on heidän itse ansaitsemiensa tulojen perusteella selvästi heikompi kuin miesten. Kuitenkin naimisissa olevien naisten käytettävissä olevat tulot saattavat olla yhtä suuret kuin miesten, koska heillä on mahdollisuus käyttää myös miestensä ansaitsemia rahoja - - (s. 159)

”Palvoo mielellään voimakkaita ja häikäilemättömiä johtajia”. Tällaisia palvojia ovat keski-ikäiset hyvin koulutetut naiset, joista monet ovat naimisissa ylimpiin kerrostumiin kuuluvien miesten kanssa. - - Heidän eroottinen rankinsa lienee korkea, koska he ovat onnistuneet valloittamaan aviomiehekseen menestyvän miehen. Itse asiassa naisten itsenäistymispyrkimykset merkitsevät heille uhkaa: mikäli avioliiton kautta saavutetut asemat menettäisivät merkityksensä, he joutuisivat ponnistelemaan kovasti päästäkseen omin suorituksin sellaiseen asemaan kuin heillä nyt on. (s. 215-216)

Erityisesti naisten kohdalla pidetään tärkeänä korkeata eroottista arvoasemaa, eli rankia - - Naisten eroottinen ranki perustuu suurelta osin fyysiseen viehätysvoimaan. Miesten eroottiseen rankiin vaikuttavat ilmeisesti enemmän korkeat arvoasemat muilla ulottuvuuksilla: taloudellisilla, vallan tai oppineisuuden arvohierarkioilla. - - Naisen perinteisenä keinona hankkia statusta on siis ollut itsensä tekeminen mahdollisimman puoleensavetäväksi, niin että onnistuu saamaan puolisokseen menestyvän miehen... (s. 7)

Eroottisessa hierarkiassa korkeassa asemassa olevilla naisilla on historian kuluessa osoittautunut olevan huomattavasti valtaa jopa yhteiskunnan ylimmillä portailla. - - Henkilön eroottinen ranki on se salassa pidetty todennäköisyys, jonka mukaan hän pystyy saamaan aikaan vastakkaiseen sukupuoleen kuuluvissa henkilöissä tunteenomaista valtaan joutumista ja riippuvuutta. Naisten sallitaan usein käyttää eroottisen rankinsa antamaa valtaa mieluummin kuin suoranaista valtaa sen käyttöelimissä. (s. 10-11)

Entisajan naisasianaiset pyrkivät pukeutumisessaan ja käyttäytymisessään hävittämään sukupuolten välistä eroa. Koska naisasianaiset olivat ulkonäöltään miesmäisiä, miesten oli ehkä helpompi unohtaa, että naisasianaisetkin olivat naisia - - Naisissa herättää usein kateutta ja katkeruutta se, että miehet suosivat vain korkeassa eroottisessa rankissa olevia naisia jättäen esimerkiksi ammatillisesti tai koulutuksensa puolesta pätevät naiset huomiotta, mikäli nämä eivät ole eroottisesti puoleensavetäviä. - - voidaan olettaa, että eroottisessa hierarkiassa alhaisessa, mutta muissa arvoasteikoissa korkeassa asemassa olevat naiset pyrkivät muuttamaan yhteiskunnan arvojärjestystä siihen suuntaan, että muutkin kuin eroottiset arvoasemat tulisivat myös naisten kohdalla tärkeiksi.

8 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Loistava löytö Henry! Mistäs opuksesta tässä on kyse?

Jape kirjoitti...

Turo: "Loistava löytö Henry! Mistäs opuksesta tässä on kyse?"

Taitaa olla juuri "Elina Haavio-Mannila: Suomalainen nainen ja mies (1968)" -niminen opus, kuten tuolla ylhäällä seisoo :)

Karjalainen: Tasa-arvon edelläkävijä

Teos mainitaan mm. em. artikkelissa...
Haavio-Mannila on kunnostautunut perhe-, nais- ja seksitutkijana. Hänen 40 vuotta sitten julkaisemansa Suomalainen nainen ja mies -teos on Suomen tasa-arvotutkimuksen klassikko, joka samalla teki kirjoittajastakin julkkiksen.

Kuitenkin lähes vuosikymmenen loppuun asti hän joutui itse kustantamaan matkansa ja osallistumisensa pohjoismaisiin nais- ja tasa-arvotutkimuksen seminaareihin. Akateemisissa piireissä hän törmäsi usein vähättelyyn.


Kirja näyttäisi olevan saatavilla varsin edullisesti esim. täältä verkkoantikvariaatista...

Anonyymi kirjoitti...

Jape sanoi...
Taitaa olla juuri "Elina Haavio-Mannila: Suomalainen nainen ja mies (1968)" -niminen opus, kuten tuolla ylhäällä seisoo :)

- oliko se todella tuossa äsken? : )

Jape kirjoitti...

Turo: "- oliko se todella tuossa äsken? : )"

No oli silloin kun minä tämän blogipostauksen ensimmäisen kerran näin :)

Postaus oli Henryn normityylistä poiketen poikeuksellisen pitkä lainaus, kenties kirjan nimi "hukkui" tekstin paljouteen :)

Anonyymi kirjoitti...

Linkkivinkki:

http://chinadigitaltimes.net/2008/11/chinese-police-rescue-18-trafficked-vietnamese-women/

Kyseistä aihetta sivuava surullinen dokumentti tuli BBC Worldilta aiemmin tänävuonna, ennen olympialaisia. Dokumentin nimi taisi olla "Where have all the girls gone" tms. Käsitteli siirtotyäläisten ongelmia löytää nainen joka tyytyisi köyhään mieheen ja niitä ongelmia mitä syntyy kun niin Kaakkois-Aasian kuin Kiinan naisia myydään vaimo-orjiksi.

-KV

brunologi kirjoitti...

Ellu for President.

Anonyymi kirjoitti...

Kuitenkin lähes vuosikymmenen loppuun asti hän joutui itse kustantamaan matkansa ja osallistumisensa pohjoismaisiin nais- ja tasa-arvotutkimuksen seminaareihin. Akateemisissa piireissä hän törmäsi usein vähättelyyn.

Miten yllättävää ...

Enivei, tuo kirja on varmasti ollut paitsi ajankohtainen jo tuolloin, myös aikaansa edellä. Erinomaiselta vaikuttava opus! Syytetäänköhän Henryä kohta plagioinnista?

t. kävelevä dildo

Anonyymi kirjoitti...

Telefonsex Chat

Gratis Erotik Chat

Privat Sexcams