torstaina, heinäkuuta 26, 2007

Pitääkö tasa-arvon kannattajan luopua feminismistä?

Kommenttiosastolta poimittua:

Mikko:
Rikoksia tekevään mutta ei vielä rikolliseksi luokiteltuun moottoripyöräjengiin kuuluvan kannattaa erottaa rikoksia tekevä ryhmästä. Ei riitä, että työskentelee rikollisen aineksen kitkemiseksi. Pitää myös saavuttaa tuloksia kohtuullisessa ajassa. Kun moottoripyöräjengi on luokiteltu rikolliseksi, ei auta kuin erota jengistä.

Jokainen feministi on erityisessä vastuussa jokaisesta feminismin nimissä tehdystä karkeimmastakin tasa-arvon vastaisesta teosta ja rikoksesta. Vastuu onsuora seuraus siitä, että henkilö nimittää itseään feministiksi.

Jos henkilö haluaa kannattaa tasa-arvoa, riittää nimittää itseään tasa-arvon kannattajaksi. Ei ole mitään perusteltua syytä ilmoittautua jäseneksi liikkeeseen, jonka nimissä tehdään pieniäkään tasa-arvon vastaisia tekoja.
aateeämmä:
Jos nyt siis rinnastetaan tuo MP-kerho feminismiin (tai otetaan MP-kerhon tilalle jokin muu yhteisö, jonka toiminnassa ns. suuri yleisö alkaa havaita epäterveitä aineksia siinä määrin, että se leimaa koko yhteisön), niin eikö silloin yksilönkin kannalta ole helpompaa ilmoittaa, ettei enää kuulu kyseiseen jengiin, jos epäterve aines on saanut pilata yhteisön maineen?

Eikö tällöin olisi paitsi helpompaa, myös tehokkaampaa ja toimivampaa jossakin seminaarissa ilmoittaa, että esim: "En enää voi kutsua itseäni feministiksi, koska feminismin nimissä toimii nykyään niin paljon epätasa-arvoa kannattavia aineksia. Jatkossa ilmoitan vain, että en ole feministi ja kannatan tasa-arvoa"?

Esimerkiksi sosiaalidemokraateilla ja taistolaiskommunisteilla on selvä ero. Niinpä ne ovatkin jo kauan sitten järjestyneet omiksi puolueikseen, joilla on toisistaan selkeästi poikkevat nimet.

Vastuun ottaminen tarkoittaisi mielestäni joko sitä, että
a) irtisanoutuu asiasta nimeltä feminismi, tai sitten
b) käynnistää voimakas ja julkinen hyökkäys ja polemiikki feminismin sisällä vaikuttavista epäterveistä aineksista.
Eufemia:
No: feminismi ei ole järjestö. Siihen ei liitytä, sitä tunnustetaan jos halutaan, ja koska sanan merkityksestä on niin monta näkemystä, on syytä kysyä mitä tällä tunnustamisella kulloinkin tarkoitetaan. Kyse ei ole järjestön poliittisen linjan muutoksista vaan siitä, mitä jollain sanalla halutaan tarkoittaa.

Mielestäni siis kuvauksesi ontuu. Minulla on hyvin selvä käsitys siitä, mitä feminismi tarkoittaa. Käsitykseni on enemmän tai vähemmän ristiriidassa monen muun feministiksi julistautuvan käsitysten kanssa. Jos heidän hölmöilyjensä vuoksi lakkaan kutsumasta itseäni feministiksi, annan samalla heille oikeuden määritellä mitä tuolla sanalla tarkoitetaan. Feminismin kunniakkaan historian tähden en tahdo tehdä niin.

Teen toisen rinnastuksen. Silläkin on puutteensa, mutta minusta se on selvästi Mikon esittämää parempi. Oletetaan kristitty, joka rakastaa rauhaa ja jolla on syvä, ketään tuomitsematon kristillinen vakaumus. Pitäisikö hänen mielestäsi lakata kutsumasta itseään kristityksi kaikenlaisten ällösvitsaasäästä-homonvihaaja-polvirukoilijoiden vuoksi? Entä jos jälkimmäiset päätyisivät edustamaan suuren yleisön kuvaa kristillisyydestä?

25 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

"Oletetaan kristitty, joka rakastaa rauhaa ja jolla on syvä, ketään tuomitsematon kristillinen vakaumus. Pitäisikö hänen mielestäsi lakata kutsumasta itseään kristityksi kaikenlaisten ällösvitsaasäästä-homonvihaaja-polvirukoilijoiden vuoksi?"

Analogia feminismiin ontuu siksi, että pohjimmiltaan kristinusko on hyvin väljästi, mutta pysyvästi. Mikä tahansa Raamattuun nojautuva uskonto on kristinuskoa, ja kirjan pääpiirteissään tunteva suuri yleisö ei edes kuvittele, että sana "kristitty" merkitsisi mitään sen täsmällisempää kuin Raamatun palvontaa. Sinänsähän kristityt kyllä ovat innokkaita erottamaan oman lahkonsa muista.

Ja sitäpaitsi tuo feministien rinnastus moottoripyöräjengiläisiin on paljon hauskempi. Ja moottoripyöräjengin käsitteen sisälle mahtuu paljonkin erilaisia poppoita. Kyllä käsittääkseni Christian Bikers aika selkeästi sanoutuu irti Helvetin enkeleistä. Bad Samaritans -porukasta taas en osaa sanoa, mutta ehkä he taas tekevät selvän eron Christian Bikersiin.

Ja sekin olisi hauskempaa, jos naisjärjestöjen nimet olisivat tyyliä "Ei-neitsyet Mariat" ja "Helvetin seireenit".

Olipas tasokasta taas.

E.

Anonyymi kirjoitti...

Kristitty tarkoittaa ihmistä, joka uskoo Raamatun sanomaan, tavalla taikka toisella. Kristittyjä voi siis olla moneen lähtöön.

Feministi tarkoittaa naisasianaista. Se ei siis ole synonyymi tasa-arvon kannattajalle. Feministejäkin voi olla monenlaisia, mutta viime kädessä he ovat kaikki naisasianaisia. Siksipä todellista tasa-arvoa aidosti kannattava kutsuu itseään tasa-arvon kannattajaksi, eikä feministiksi.

Anonyymi kirjoitti...

Mielestäni feminismin rinnastus kristinuskoon toimii selkeästi paremmin kuin rinnastus MP-kerhoon. Kysehän on viime kädessä samasta asiasta, eli tosiasioita vierastavasta uskonnosta.

Tosin kristinuskon sanoma lienee altruistisempi kuin feminismin.

Mikko kirjoitti...

Minusta kristinusko on ihan hyvä esimerkki. Olin lukioaikoina vaihtarina Yhdysvalloissa. Siellä minulta kysyttiin, kuulunko kirkkoon. Kun vastasin myöntävästi, seuraava kysymys oli aina, "what domination?"

Yhdysvalloissa on paljon toisistaan poikkeavia uskontokuntia. Siellä käytetään aina kirkon nimeä ("presbyterian", "protestant", "lutheran" jne.) eikä yleistason termiä "kristitty".

Suomessa puhekielen ilmauksella "olen kristitty" tarkoitetaan tapauskovaista enemmän kirkossa käyvää luterilaista. Se ei pidä sisällään esimerkiksi kristinuskoa tunnustavia lahkoja. Lahkot korostavat erilaisuuttaan ("olen helluntailainen").

Jos luterilaisen kirkon sisällä poikkeaa liikaa kirkon opetuksista,
joutuu tuomiokapitulin arvioitavaki kuten Markku Koivisto ja Nokia
Missio. Tämä on jo hyvin näkyvä kurinpalautus. Pahimmillaan luopio voidaan erottaa kirkosta.

Jos feminismissä toimittaisiin kuten kristinuskossa, toisistaan poikkeavilla lahkoilla olisi selvästi toisistaan erottuvat nimet.

Tuosta MP-jengiin annetusta vastauksesta kävi kyllä jo ilmiselväksi, että E trollailee. Siksi en enää viitsisi enää kommentoida näitä kirjoituksia enempää.

Henry Laasanen kirjoitti...

Eli feminismi on uskonto, jossa uskotaan että valta on miehillä ja naiset ovat uhreja. Mitkään tosiasiat eivät kykene horjuttamaan tuota uskoa. Uskon seurauksena feminismin evankeliumi on naisten aseman parantaminen, jota feministit julistavat. Parhaiten evankeliumi leviää, kun se kääritään tasa-arvon kaapuun, vaikka tosiasiassa yhteydet tasa-arvoon ovat parhaimmillaankin sattumanvaraisia.

Anonyymi kirjoitti...

"Jos feminismissä toimittaisiin kuten kristinuskossa, toisistaan poikkeavilla lahkoilla olisi selvästi toisistaan erottuvat nimet."

Tämä on hyvä pointti. Feminismin sisällä kai on eri koulukuntia, mutta niiden eroavaisuudet eivät liene mitenkään kiveen hakattuja kuten eri kristinuskon lahkoissa. Eli siinäpä voisi olla lääke ongelmaan, ei enää sanottaisi "olen feministi" vaan täsmennettäisiin "olen postmoderni, vanhoillinen, radikaali, lesbiaaninen tms. feministi." (huom. en tiedä yhtään mitä ne eri koulukunnat oikeasti ovat). Näin kuulija pääsisi heti kartalle, että missä mennään.

Toisaalta, feminismi lienee kuitenkin yhtä suurta perhettä enemmässä määrin kuin tiukkojakin dogmaattisia eroavaisuuksia julistavat kristilliset lahkot (varmaan tärkeimpänä esimerkkinä katoliset vastaan protestantit). Sellainen mielikuva minulla on, että maltillinenkin feministi salaa riemuitsee sydämessään, kun äärilaita lataa tuuttiin propagandaa miesten sikamaisuudesta. :)

Anonyymi kirjoitti...

Kristitty voi olla konservatiivi tai liberaali, oikealta tai vasemmalta, vanhoillinen tai moderni.

Feministi on sen sijaan aina ensisijaisesti naisasianainen. Tasa-arvon edistäminen on hänelle täysin toissijainen asia. Jos naisasian edistäminen lisää tasa-arvoa, se on pelkkä sivutuote, jos taas vähentää, niin siitä vähät välitetään. Tasa-arvoteeman kannalta kaikki feministit edustavat joka tapauksessa yhtä ja samaa laitaa, joten tämän laidan sisäiset jakolinjat ovat kokonaiskuvan kannalta merkityksettömiä.

Ihan samalla tavoin kaikki kommunistit ovat kommunisteja, olivatpa he sitten leninistejä, stalinisteja tai vaikka maolaisia. Nämä ryhmät voivat olla, ja ovat olleet, keskenään hyvinkin eripuraisia ja niiden välillä on eroja, mutta tavallisen ihmisen kannalta nämä seikat ovat yhdentekeviä. Yhdistävät tekijät ovat erottavia merkittävämpiä.

Anonyymi kirjoitti...

"Tuosta MP-jengiin annetusta vastauksesta kävi kyllä jo ilmiselväksi, että E trollailee."

Aha. Mikähän viestissäni oli sitä trollausta? Sekö, että mielestäni feministijärjestöjen rinnastaminen moottoripyöräjengeihin on huvittava ajatus?

Vai oliko trollausta se, että mielestäni feminismin rinnastaminen kristinuskoon ei ole osuvaa, koska feminismillä ei ole kiinteää kaanonia kuten kristinuskolla?

Olemmekohan siirtyneet aikakauteen, jossa ihmisten aivotoiminta on niin irviöiden turruttamaa, että selvintäkään huumoria ei kyetä tunnistamaan, ellei sitä ole koristeltu banaaleilla, lapsenomaisilla hymynaamankuvilla? (Tässä nyt on sitten sitä trollausta, huomaat ehkä eron.)

Mutta juu Mikko, en minäkään halua leikkiä sinun kanssasi.

E.

Anonyymi kirjoitti...

"mielestäni feminismin rinnastaminen kristinuskoon ei ole osuvaa, koska feminismillä ei ole kiinteää kaanonia kuten kristinuskolla?"

Väittäisinpä, että on... Ainakin tietyt perusdogmat löytyvät jokaisen itseään kunnioittavan feministin aatelaukusta. Uskonnon puolelle viittaa myös viime vuosina ihan Suomessa käyty keskustelu naisten 80 sentistä. Ainakin jokainen minun näkemäni julkifeministi uskoo tähän väitteeseen kuin Isä Jumalaan, vaikka moderni tiede on harhakäsityksen korjannut jo lukuisia kertoja. :)

Anonyymi kirjoitti...

atm-aktivistit voiskin alkaa kutsumaan itseään feministeiksi, ottaa haltuun kaikki feministiset järjestöt ja lopulta yrittää vallata nytkis ja/tai naisjärjestöjen keskusliitto.

koko hommaan ei tarviis varmaan kuin pari sataa aktiivista atm-aktivistia.

bonuksena nitistettäisiin rahaa pois tasa-arvon vastaiselta myyräntyöltä. kakkosbonuksena itselle kaljarahaa. kiinnostuneita?

Anonyymi kirjoitti...

"atm-aktivistit voiskin alkaa kutsumaan itseään feministeiksi, ottaa haltuun kaikki feministiset järjestöt ja lopulta yrittää vallata nytkis ja/tai naisjärjestöjen keskusliitto."

Ei taitaisi onnistua. Feministisen tasa-arvo-oppien mukaisesti mies voi korkeintaan olla profeministi, ei oikea feministi. Naisjärjestöihin miehillä ei ole pahemmin asiaa, ei edes toimitiloihin vierailijana.

Anonyymi kirjoitti...

Update:
Näyttää siltä että nettideittiprojektin saa vihdoinkin kuopata. Eilen päästiin kolmannella tapaamisella sellaiseen ymmärrykseen, että poistetaan yhteistuumin ilmoitukset ja keskitytään toisiimme.

Laskeskelin että ehdin käydä kahdeksan kuukauden aikana seitsemän eri naisen kanssa treffeillä. Deitilläni oli vähän enemmän urakkaa takana, noin 20-30 eri deittiä (huhhuh!).

- Syltty

Panu kirjoitti...

Kun vastasin myöntävästi, seuraava kysymys oli aina, "what domination?"

Niuhote: se sana on kylläkin denomination?

Junakohtaus kirjoitti...

Mun mielestä Eufemian jutun oleellisin pointti jäi nyt analogioilla leikkimisen varjoon: feminismiin ei todellakaan liitytä tai siitä erota, se ei ole kirkko eikä moottoripyöräkerho vaan aate.

Itsekin olen tosin hämmästyksellä katsellut miten sinänsä ihan tolkun tytöt kiemurtelevat ja menevät hankaliksi kun kokevat velvollisuudekseen puolustaa sangen kummallisia aatteensa lipun alla julistavia hiihtäjiä, mutta periaatteellisella tasolla Eufemian ajatuksessa siitä, keiden haltuun aate jätetään, on erinomaisen vissi tolkkunsa.

Mikko kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
Mikko kirjoitti...

E., viittasin trollauksella Eufemiaan, en sinuun. Pahoittelen.

Panu, no just niin. Ei pitäisi elvistellä kielitaidolla kun sitä ei ole.

Mikko kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
Mikko kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
Mikko kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
Anonyymi kirjoitti...

"Näyttää siltä että nettideittiprojektin saa vihdoinkin kuopata."

WTF?

sdasfafasd kirjoitti...

Ei feminismistä luovuta, kyseessä ei ole suinkaan "feminismin maineikas historia" tai se että f-sana kuulostaa hyvältä. Se johtuu siitä että feminismi on eräänlainen lihas jolla runtataan naisia ja miehiä ruotuun, ja feministiksi julistautumalla saadaan ladattua asioihin tietynlaista auktoriteettia, eli haetaan sitä lihasta rähinälle, tunnustetaan liikettä josta on hyötyä muille uhitellessa. Oikeastaan vähän kuin pahamaineisen mp-jengin nahkatakkia pitävää ihmiset väistävät, vaikka tämä olisi vasta liittynyt.

sdasfafasd kirjoitti...

Niin ja voihan poliittinen liike olla myös uskonnollinen. Feminismi rähisee kaikkiin suuntiin, siinä on paljon uskonnollisia piirteitä joka ei ainakaan tee siitä luotettavampaa mutta varmasti useille helpommin lähestyttävämmän.

Anonyymi kirjoitti...

>"Näyttää siltä että nettideittiprojektin saa vihdoinkin kuopata."

>WTF?

Syltty on pistänyt muijan kylmäksi.

Anonyymi kirjoitti...

Jaaha:
"WTF?"

Tavoitteet on nyt saavutettu ja tarina ei kerro tämän enempää... :)

- Syltty

PS kattokaapa niin parin päivän/vkon/kk kuluttua olen täällä taas avautumassa naisten fasistisesta pahuudesta...

Anonyymi kirjoitti...

PS kattokaapa niin parin päivän/vkon/kk kuluttua olen täällä taas avautumassa naisten fasistisesta pahuudesta...

Se on oikein!

- Vortac