tiistaina, syyskuuta 04, 2007

Naisten kaksi mahdollisuutta

Naisten parinvalintastrategiat pitkäaikaisissa suhteissa voidaan jakaa karkeasti kahteen luokkaan:

1. Fiksujen ja filmaattisten miesten tavoittelu: Fiksuilla ja filmaattisilla miehillä on paljon naisten arvostamia ominaisuuksia. He ovat komeita, sosiaalisesti taitavia, kunnianhimoisia ja usein menestyneitä. Ymmärrettävästi naiset kokevat huomattavaa attraktiota tuollaisia miehiä kohtaan. Valitettavasti tuollaisia miehiä on paljon vähemmän kuin naisia, jotka heitä haluavat. Se antaa noille miehille valtaa, jota he voivat käyttää oman seksuaalisen vaihtelunhalunsa tyydyttämiseksi. Kun tarjolla on paljon attraktiivisia naisia, miksi tyytyä yhteen, vaikka se voikin olla väärin naisten näkökulmasta katsottuna? Naisille fiksujen ja filmaattisten miesten yrittäminen on riskipitoinen strategia. Voi olla, että naista käytetään vain seksileluna ja vaihdetaan jonkin ajan päästä toiseen. Se hukkaa naisen aikaa toivottomissa yrityksissä suhteen muodostamiseksi. Ja vaikka suhde muodostuukin, mies harvoin pysyy yksiavioisena. Hänellä on lukuisia sivusuhteita ja viimeistään viidenkympin lähestyessä hän vaihtaa nuorempaan vaimoon. Riskialtis strategia voi toisinaan onnistua riskeistä huolimatta. Pieni joukko fiksuista ja filmaattisista miehistä on yksiavioisia tai kesyyntyy sellaisiksi ajan kanssa. Silloin nainen on saavuttanut prinsessaunelmansa, joka usein menee kuitenkin mönkään. Fiksuja ja filmaattisia miehiä tavoittelevat erityisesti nuoret, korkean markkina-arvon naiset.

2. Nössöihin ja nörtteihin tyytyminen: Nösssöillä ja nörteillä ei ole juurikaan naisten arvostamia ominaisuuksia. He eivät herätä naisissa attraktiota. Tuollaisia miehiä on naisille runsaasti tarjolla. He ovat uskollisia ja heistä tulee lapsille hyviä isiä. Valitettavasti suhteen edetessä naiset menettävät usein viimeisenkin seksuaalisen kiinnostuksensa miehiinsä ja seurauksena on kolmenkympin kriisi, jossa nainen alkaa hakea vapautta tavoitella seksuaalisia suhteita fiksujen ja filmaattisten miesten kanssa ja kokea vihdoin oikeaa rakkautta - ainakin omalta puoleltaan. Tyytymisstrategiaa toteuttavat usein vanhemmat, mahdollisesti lapselliset ja köyhät matalamman markkina-arvon naiset tai naiivisti naapurin pojan kanssa pariutuneet naiset.

Nuoruusiällä naiset harjoittavat usein riskialtista strategiaa, minkä seurauksena he joutuvat liittoihin pettäjien kanssa. Ei siksi, että he hakisivat pettäjiä, vaan koska fiksuille ja filmaattisille miehille on tarjolla paljon helppoa seksiä lukuisten naisten kanssa. Ja jos suhde purkautuu, fiksu ja filmaattinen mies on edelleen hyvissä asemissa, koska uusia naisia riittää tyydyttämään hänen seksuaalisia halujaan. Nainen joutuu puolestaan valinnanpaikkaan, mikä voi johtaa pitkään sinkkuuteen, uuteen riskialtiin strategian käyttöön tai lopulta, tyytymiseen nössöön ja nörttiin mieheen aviomiehenä.

14 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Heh, jos uskoo tällaiseen peliin - ja miksei uskoisi, ihan todelliselta se vaikuttaa - niin tilanne on kaikkien kannalta lohduton... Aidosti tasapuolinen suhde olisi vain mieletön poikkeus tilastoissa.

Anonyymi kirjoitti...

"paljon attraktiivisia naisia"
Miksi näin tylsä anglismi? "Paljon nättejä naisia" - kuulosaa paljon paremmalta!

Anonyymi kirjoitti...

Miksi tuo kakkosstrategia perustuu nössöihin ja nörtteihin? Onhan niitä muunkinlaisia huonompia miehiä olemassa, esimerkiksi vaikkapa tavismies, joka ei jaksa panostaa suhteeseensa koska ei näe sitä kovinkaan tärkeäksi.

Henry Laasanen kirjoitti...

"Miksi näin tylsä anglismi?"

Nätti ei ole täysin attraktiivisen synonyymi, koska attraktiivisuuteen vaikuttavat muutkin tekijät kuin ulkonäkö.

Anonyymi kirjoitti...

Syltty heitti:
"...esimerkiksi vaikkapa tavismies, joka ei jaksa panostaa suhteeseensa koska ei näe sitä kovinkaan tärkeäksi."

Mihin se kuvitteellinen tavismies sitten panostaa, minkä kokee aidosti tärkeäksi? Luulin että kuka tahansa, joka nyt suhteisiin ylipäätänsä pääsee/joutuu/ajautuu, hakee kuitenkin niistä jotain erityistä, mitä ei yksin saa, miltä jäisi paitsi.

Anonyymi kirjoitti...

Typeänörttö: "Heh, jos uskoo tällaiseen peliin - ja miksei uskoisi, ihan todelliselta se vaikuttaa - niin tilanne on kaikkien kannalta lohduton..."

Olen samaa mieltä. Erityisesti hyppyritukkien kohtalo; seilata satamasta satamaan, vailla tietoa kodista, herättää sympatiat.

Ehkä heille voitaisiin järjestää jonkinlaista "rakkausvalmennusta". Tämä voitaisiin toteuttaa vaikkapa verovaroin.
Käytännössä siten, että naisten valitsemat, sitoutumiskyvyttömät miehet, saisivat terapiaa varten 500e kuussa, ja tämä summa pitäisi käyttää jonkun naisen romanttiseen hemmotteluun..

Anonyymi kirjoitti...

"Mihin se kuvitteellinen tavismies sitten panostaa, minkä kokee aidosti tärkeäksi?"

Ei välttämättä mihinkään, mutta ei panosta parisuhteeseenkaan, koska tuntee että on joutunut tyytymään johonkin kun ei saanut sitä mitä halusi (eli sai taviksen eikä kaunista).

Anonyymi kirjoitti...

missähän taas oli niitä todisteita nössöjen pettämättömyydestä ja fiksujen miesten lähes 100% todennäköisestä pettämisestä? ei, arvaaminen ei kelpaa todisteeksi.

Anonyymi kirjoitti...

nössöjen pettämättömyydestä ja fiksujen miesten lähes 100% todennäköisestä pettämisestä

virheellinen dikotomia: nössö vs. fiksu.

Anonyymi kirjoitti...

"virheellinen dikotomia: nössö vs. fiksu."

ihan sama onko virheellinen vai ei, mutta jos teoreettisesti mallattaisiin ihmistyyppi "nössö" ja vastaavasti "fiksu" (ei dikotomiana vaan typologiana = kahtena itsenäisenä ihmistyyppinä), löytyisiköhän esitetyn väittämän mukaisia korrelaatioita pettämiseen? kyseistä väitettä on meinaan viljelty taajaan tällä palstalla eikä muistaakseni mitään todisteita ole vielä esitetty sen paikkaansapitävyydestä.
toki korrelaatio uskollisuuteen on tasan 1, jos määritetään nössöksi vain ne ihmiset jotka eivät kenellekään kelpaa. vastaavasti jos kaikki muut ihmiset ovat määritelmällisesti fiksuja, löytyy jonkinasteista korrelaatiota väitettyyn pettämiseen taatusti. tässähän olisi hyvä tutkimuksen paikka miestutkijoille..

Ilmari kirjoitti...

Eikös Gene Expressionin blogissakin ollut juttua että älykkyys korreloi negatiivisesti seksuaalisen menestyksen kanssa.

Totta kai kyseessä on selvä trade-off tilanne. "Laadukasta miestä" on vaikeampi saada pidettyä aloillaan kuin "nörttiä". Tästä syytä "laadukas mies" saattaa herättää osassa naisväkeä myös negatiivisia tuntemuksia.

Anonyymi kirjoitti...

oma veikkaukseni on edelleen, että nörtteihin puolisoina liitetään epärealistisia myyttejä kuten vaikka tuo uskollisuus, koska kukaan ei oikein tunnu tuntevan nörttien todellista parisuhdekäyttäytymistä. mahdollisia syitä tähän on ainakin a) todellisilla nörteillä (määritelmän haiseva, epäsosiaalinen, puhekyvytön mukaan) ei ole parisuhteita, b) nörttiys on jatkuva muuttuja pikemminkin kuin kategoria, jolloin on vaikeaa tehdä silmämääräisiä arvioita nörttien uskollisuudesta, c) nörttiyden määritelmään liitetään jokin ominaisuus, esim sisäänpäinkääntyneisyys, jonka takia "suuri yleisö" ei voi tietää mitään nörttien elämästä. muitakin syitä saa toki lisätä.

monien atm:stä ktm:ksi siirtymävaiheessa olevien juttuja lukeneena alkaa tuntua siltä, että nörtteys on tila josta voi murtautua ulos riittävän motivaation ja esim alkoholin avulla. kun liika harkitsevuus, vetäytyvyys ja itsekritiikki viinalla hälvenee voi nörttikin lähestyä niin useita naisia että joltain lopulta lohkeaa. näin ollen nörtteyttä voisi pitää vain jonkinlaisena mielentilana tai kehitysvaiheena, jos tahtotila on pukillepääseminen. itse ainakin määrittelisin nörttiyden parisuhdemielessä tilaksi, jossa ihminen ei kykene siihen mitä haluaa, ei niinkään haluttomuutena. näin ollen nörteillä voisi tilaisuuden tullen olla halua myös pettämiseen, kykyä vain ei ole läheskään niin paljon kuin ytm:illä.

Anonyymi kirjoitti...

näin ollen nörteillä voisi tilaisuuden tullen olla halua myös pettämiseen, kykyä vain ei ole läheskään niin paljon kuin ytm:illä.

Niin no, todennäköisesti uskollisuudestaan vakuuttunut atm muuttuu luonteeltaan tai ainakin käytökseltään, jos naistarjonta lisääntyy. Voisi verrata naiseen, joka tavalla tai toisella kaunistuu merkittävästi (reipas laihtuminen, häiritsevän fyysisen yksityiskohdan poisto esim. kirurgisesti).

Pitää muuten kiittää viitseliäästä pohdinnastasi siitä huolimatta, että ilmeisesti aiheena atm ei juuri kosketa itseäsi. :)

Anonyymi kirjoitti...

anonyymi: "Niin no, todennäköisesti uskollisuudestaan vakuuttunut atm muuttuu luonteeltaan tai ainakin käytökseltään, jos naistarjonta lisääntyy. Voisi verrata naiseen, joka tavalla tai toisella kaunistuu merkittävästi (reipas laihtuminen, häiritsevän fyysisen yksityiskohdan poisto esim. kirurgisesti)."

aivan, kysymys kuuluu voiko henkilöä enää kutsua mat:n mukaan atm/n:ksi, jos pariutumismahdollisuudet / kysyntä henkilöä kohtaan lisääntyvät.

"Pitää muuten kiittää viitseliäästä pohdinnastasi siitä huolimatta, että ilmeisesti aiheena atm ei juuri kosketa itseäsi. :)"

kiitos kannustuksesta. :) atm-yys ei toki kosketa henkilökohtaisesti (varsinkin koska olen nainen), mutta aihe kiinnostaa hyvinkin paljon. pisti heti silmään kun aiheesta esitettiin muka-tieteellisiä spekulaatioita, sen sijaan että olisi esitetty asiaa tukevaa empiriaa. jos lähdetään teoreettisen argumentaation linjalle (mikä toki on sallittua), täytyy ainakin käsitteet mielestäni ensin määritellä: siis esim voiko atm:lle määritelmällisesti olla kysyntää ja siten pettämismahdollisuuksia.