maanantaina, syyskuuta 24, 2007

Tasa-arvovirkamies puhuu

Jouni Varangan mielestä sukupuolten välisessä taistelussa olisi aika päästä eteenpäin. Siihen tarvitaan myös kärkevää miesliikettä.
Varanka, 29, on sosiaali- ja terveysministeriön tasa-arvoyksikön projektipäällikkö. Tai nyt hän on hoitovapaalla, niin kuin miehen kannattaakin.

"Miesten vähäinen osallistuminen kotitöihin on yksi iso syy avioerojen pohjalla. Se kannattaa välttää ainakin omalla kohdalla", Varanka hymyilee.

Nuoremman polven tasa-arvomiehet huolestuvat yleensä naisten heikosta asemasta. Niin Jouni Varankakin. Mutta kuusi vuotta tasa-arvotöissä on avannut silmiä myös miesten omille ongelmille.

Siksi hän kirjoitti mielellään artikkelin tuoreeseen Mies vailla tasa-arvoa -kirjaan. Siinä Varanka kysyy, miten mies voisi hyötyä naisen aseman parantamisesta.

Siinä onkin selittämistä.

Kainuulaisessa kantabaarissa eroaan tuoppiin hukuttava Rane tuskin ajattelee olevansa uhri. Ranea lähinnä vituttaa.

Katkerasta erosta huolimatta olisi Ranenkin edun mukaista miettiä myös naisten heikompaa asemaa, Varanka sanoo. Ongelmat ovat osin yhteisiä: Pätkätyöläisistä suurempi osuus on naisia, mutta kolmannes on miehiä. Naisten auttaminen parantaisi siis myös miesten asemaa.

Ja mitä enemmän puhutaan naisiin kohdistuvasta väkivallasta, sitä oikeutetumpaa on puhua miesten kokemasta väkivallasta.

"Kun alkoholipolitiikkaa arvioitiin sukupuolinäkökulmasta, huomattiin, että ennalta ehkäisevä valistustyö on kohdistettu lähinnä naisille. Eli miehet kärsivät sukupuolensa vuoksi. Mutta samalla huomattiin, että hoitava työ on rakennettu miehiä ajatellen. Miesten ongelmasta löytyi myös naisten ongelma."

Varanka huomauttaa, että enemmän kuin neljä viidestä suomalaisesta pitää miesten asemaa naisia parempana. On ihan oikein, että naisten tilanne on tasa-arvotyön lähtökohta.

5 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

"Miesten vähäinen osallistuminen kotitöihin on yksi iso syy avioerojen pohjalla. Se kannattaa välttää ainakin omalla kohdalla."

Tämä on ihan täysi myytti. Parisuhteissa miehet tekevät tätä nykyä kotitöitä, joiksi ei siis virallisesti lasketa ns. miesten hommia kuten autonhuoltoa, ihan siinä missä naisetkin. Ja sitten miehet tekevät nämä nk. miesten hommat vielä päälle. Mutta pitäähän toki Jounin syyllistää miehet tässäkin.

"Nuoremman polven tasa-arvomiehet huolestuvat yleensä naisten heikosta asemasta."

Höpöhöpö.

"Mutta kuusi vuotta tasa-arvotöissä on avannut silmiä myös miesten omille ongelmille."

Niin varmaan, kun on itse yksi pahimmista miesten syrjijistä.

"Siinä Varanka kysyy, miten mies voisi hyötyä naisen aseman parantamisesta."

Miksei kukaan koskaan esitä päivastaista kysymystä? Mitä se olisi naisilta pois, jos miehiin kohdistuva institutionaalinen sukupuolisyrjintä lopetettaisiin? Eikö se olisi naistenkin edun mukaista, jos miehet eläisivät pidempään, syrjäytyisivät harvemmin ja menestyisivät koulussa paremmin?

"Ja mitä enemmän puhutaan naisiin kohdistuvasta väkivallasta, sitä oikeutetumpaa on puhua miesten kokemasta väkivallasta."

Pitääkö sille erikseen hakea joku oikeutus? Eikö kaikki väkivalta ole aina haitallista? Suurin osa väkivallasta kohdistuu miehiin.

"On ihan oikein, että naisten tilanne on tasa-arvotyön lähtökohta."

Miten niin on? Eihän se silloin ole tasa-arvotyötä, vaan ainoastaan naisasiatyötä.

sdasfafasd kirjoitti...

Menkääs ihan kokeilun vuoksi sanomaan jollekin feministille että naisten asema parannetaan miesten asemaa parantamalla.

Ei tuossa ole mitään yllättävää jos 4/5 suomalaisesta pitää miesten asemaa parempana naiset kun saa ruikuttaa miehet ei.

Anonyymi kirjoitti...

"Menkääs ihan kokeilun vuoksi sanomaan jollekin feministille että naisten asema parannetaan miesten asemaa parantamalla."

Eikös se olisi Jouni "kiintiömies" Varangan tehtävänä juuri tätä työtä tehdä? Mutta eipä Jouni moiseen viitsi vaivautua, kun voi kiltisti syyttää ja syyllistää miehiä kaikesta.

"Ei tuossa ole mitään yllättävää jos 4/5 suomalaisesta pitää miesten asemaa parempana naiset kun saa ruikuttaa miehet ei."

Aivan. Miesten tasa-arvo-ongelmista ei saa puhua, joten ei ole kovin yllättävää, ettei niistä mitään usein mitään tiedetäkään. Ainakaan naisten parissa.

Anonyymi kirjoitti...

Jaa, tämä mies sai hyväpalkkaisen työn palkkioksi viha-feministeiltä, kun alkoi maksusta kirjoittaa yleisönosastoon, ja vaatia seksin oston kieltämistä sillä perustein, että näin saadaan AIDSin leviämistä estettyä.

Suomalaisista homomiehistä on tutkimuksen mukaan HIV-positiivisia yli 5 % , mutta tähän riskikäyttäytyjien ryhmään Varanka ei puuttunut.

Anonyymi kirjoitti...

Voi Varanka, sinä veijari.

Itse perusvasemmistolaisena miehenä kannatan kaikkia pyrkimyksiä pätkätyöläisten aseman helpottamiseksi (määräaikaisten ketjutuksen estäminen, tukikikkailun lopettaminen, aidosti määräaikaisen työn vastaanottamisen helpottaminen jne.). Jos kuitenkin asiaa lähestytään vain siksi, että suurin osa pätkätyöläisistä sattuu olemaan naisia, syyt ovat täysin väärät. Nimen omaan EI tule miettiä NAISTEN heikompaa asemaa, vaan PÄTKÄTYÖLÄISTEN heikompaa asemaa. Tai kenen tahansa, ken nyt sattuukin olemaan yhteiskunnallisesti huonossa tilanteessa. Jos joku nimeää isomman (hyvin subjektiivista, tiedän) ongelman kuin joidenkin pätkätyöt, se on minusta tärkeämpi kuin pätkätyöläiset, oli tämän tuntemattoman ongelmaryhmän sukupuolijakauma mikä tahansa.

Sukupuolijakauman tulisi olla täysin merkityksetön, kun kuitenkin selkeästä ja tuhansia ihmisiä koskettavasta yhteiskunnallisesta ongelmasta on kyse. En tiedä pitäisikö tämä tulkita siten, että jos sattuisikin olemaan niin, että suurin osa pätkätyöläisistä olisi miehiä, heidän ongelmaansa saisi odottaa kun tasa-arvon lipunkantajat valitsisivat tärkeämmän (enemmän naisia koskettavan) ongelman.

Myös Varangan väite väkivaltakeskustelusta on täysin uskomatonta puppua. Ihanko oikeasti pokkanaamalla kukaan viitsii sanoa tuollaista? Kun miesten kokemasta väkivallasta puhutaan edelleen suhteellisen vähän, pitäisikö todella asiaa lähteä korjaamaan puhumalla ensin ENEMMÄN naisten kokemasta? Kun nyt kuitenkin jo tiedämme että kaikki miehet ovat väkivaltaisia eläimiä jotka hakkaavat kaikkia näkemiään naisia Superbowl-iltana, kuinka paljon enemmän voimme enää tietää? Tai kun Kotron & kumpp. kirja sai vähän nihkeän vastaanoton, johtuuko se vain siitä että tasa-arvoasioiden naisnäkökulmaa ei ole tuotu vielä tarpeeksi esiin?


- A. Nyymi