perjantaina, lokakuuta 12, 2007

Aiheellinen Nobel

Doris Lessin 87v:lle maailmankuululle kirjailijalle myönnettiin kirjallisuuden Nobel palkinto 2007. Suomeksi hänen teoksiaan on julkaistu parisenkymmentä.
Kotiliesi 24.8.2002.

"Ruoho laulaa teoksellaan 1978 läpimurron tenyt Lessing valittelee pahansuopaisuuden kulttuuri, joka saa voimansa feminismistä ja tähtää miesten alistamiseen.

Maailmankuulun kirjailijan Doris Lessingin puheenvuoro miesten puolesta on saanut feministit takajaloilleen. Nyt kirjailijaa syytetään naisasian kavaltamisesta".

Tappoiko feminismi miehen?

"Feminismin avulla olemme saavuttaneet paljon. Naisilla on nyt lähestulkoon yhtäläiset oikeudet työelämässä samapalkkaisuuden toteuduttua ja etenemismahdollisuuksien avauduttua. Silti emme ole saaneet juuri mitään aikaaan lasten kasvatuksessa. Siitähän todellisessa ennakkoasenteista vapautumisessa on kysymys. -Suurenmoisia älykkäitä ja vaikutusvaltaisia naisia on nyt kaikilla elämänaloilla, mutta mitä tapahtuu miehelle? -Miksi naisten mestyksen tulisi tapahtua heidän kustannuksellaan?

Doris Lessingin mielestä feminismistä on tullut eräänlainen uskonto. Sitä ei voi arvostella leimaantumatta aatteen kavaltajaksi. On tullut aika kysyä keitä ovat miessukupuolta alati soimaavat naiset. Olivat he kuinka typeriä ja sivistymättömiä ja ilkeitä tahansa, heidän sallitaan syyllistää ja tuomita miehiä vaikka nämä olisivat ystävällisiä, valistuneita ja älykkäitä. Kukaan ei esitä vastalausetta. Miehet näyttävät niin alistuneilta, ettei heistä ole puolustautumaan. -Nyt on aika ryhtyä vastarintaan.

Raivoisa sanasota.

Lessing kyseenlaistaa feministt, jotka tuhlaavat energiaansa suuriin sanoihin ja yhdentekeviin julistuksiin. Hänen mielestä liikkeen voimavarat tulisi kohdistaa uusien lakien aikaansaamiseen, etenkin lasten aseman parantamiseksi. Monissa teollisuusmaissa laastenhoito on jäänyt retuperälle tai vähävaraisten yksinhuoltajaäitien ulottumattomiin.

Tyttölasten kohtelu eräissä Aasian ja Afrikan kulttuureiisa on koko ihmiskunnan kannalta räikeä moraalinen vääryys, jonka rinnalla sukupuolten tasa-arvo- ongelmat lännen teollisuusmaissa katoavat miltei olemattomiin.

Reaktioita Lessingin puheeseen ei tarvinnut kauankaan odottaa. Seuraavana päivänä profesori Ryamond Durgnat Kaliforniasta kertoi San Diegon Yliopiston luentosarjasta, jonka lähtökohtana ja otsikkoina on "Kaikki mieht ovat raiskaajia". Jos mustaihoisista tai juutalaisista luennoitaisiin samalla tavalla, yliopiston johto ja opettajat haastettaisiin tuomioistuimeen.

Avoin seksismi sallitaan sen kohdistuessa miehiin. Jos tavoiotteena on tehdä seuraavasta miessukupolvesta vastuuntunnoton, naisia halveksiva ja heitä kohtaan väkivaltainen, tämä on paras tapa saavuttaa se, kirjoitti professori Durgnat.

-Feministien rektio oli oletettu. Pelkkä ajatuskin oikeuksiensa puolesta kamppailevaasta feminismin runtelmasta miessukupuolesta on aikamme vahingollisimpia myyttejä, kirjoittaa Joan Smith ja väittää raiskajienkin slviytyvän rikostensa seurauksista helpommalla kuin koskaaan aikeisemmin historian aikana. -Naisvallan pelko istuu syvällä monissa naisissa, siinä missä miehissäkin.

Hälytyskellot alkavat soida heti, kun vähäisinkin askel kohti tasa-arvoa on otettu. -Ei ole murheellisempaa näkyä, kuin Lessingin kaltainen lahjakas nainen läksyttämässä oma sukupuoltaan. Hän kylvää naisvihan siemeniä ajattelematta seurauksia sisarelleen tai itselleen.

Doris Lessingiä syytetään muutamissa reaktioissa naisasian kavaltamisesta jo 1960 luvulla, kun hän murehti kirjoissaan naisten kaipaamien ja tarvitsemien miehekkäiden ja todellisten miesten katoamista.' Koska hän ei kannattanut Women*s Liberation -liikettä uusfeminismin aktivisteja, todellisten feministien ei tarvitse ottaa häntä vakavasti. Ikoniksi naisliikkeelle hänestä ei koskaan ole ollut".
Women can be as violent as men, says Lessing.

11 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Huomasitko tämän: Naisen suuret tulot altistavat avioerolle

Henry Laasanen kirjoitti...

Juu. Selittäisikö seuraava tutkimus mitään: "Jankowiak (1986) haastatteli 14 ammatissaan menestynyttä ja vannoutunutta feministinaista. Nuo naiset olivat tarkoituksellisesti valinneet itselleen miehen, jotka eivät edustaneet traditionaalista maskuliinisuutta, vaan kykenivät kommunikoimaan haavoittuvuuksistaan ja jotka olivat valmiit jakamaan kotityöt. Kun naisten urat etenivät ja heidän tulonsa ylittivät miestensä tulot, kaikista noista naisista tuli tyytymättömiä aviomiehiinsä."

Anonyymi kirjoitti...

Voi että, nyt olen kyllä ihan aidosti ilahtunut! Dorin Lessing on ehdottomasti suosikkikirjailijoitani - tuntuu hyvältä havaita nyt että hänessä on muutakin ihailtavia ominaisuuksia.

Mukavaa sekin että iästää huolimatta hän jaksaa olla terävä ja rohkeasti "väärää mieltä" - ja koska hän on iäkäs, se tyypillinen dissaus "sä vaan yrität miellyttää miehiä kun olet tota mieltä" dissaus ei ole sekään kovin uskottavaa. Ja D.L:n kaltaisen ihmisen syyttäminen ajattalemattomuudesta - se taas on jo absurdin koomista....

t.Rita

Panu kirjoitti...

Ehehe. Lessing on vain yksi femakko, joka inisee, ettei naisille enää ole ihania ryhmykyrpäisiä apinamiesmachoja. Siis miesten pitäisi taaskin olla naisten mieliksi sekä herkkää että machoa, sekä muskelikkoa että älykköä, sekä pitkää että lyhyttä.

Tosiasia on, että miehet ovat vapautuneet elämään omilla ehdoillaan nörtteinä, joiden ei enää tarvitse metsästää ja jumputtaa rintalihaksiaan. Naisten pitää siis lopettaa miesten esineellistäminen ja oppia elämään meidän kanssa sellaisina kuin olemme. Mies on sellainen olento joka nörttää ja lukee kirjoja jollei salilla ähkiminen huvita, ryydy siihen ämmä.

Anonyymi kirjoitti...

Panu: "...sekä muskelikkoa että älykköä..."

Jeps, on se epistä että tollasesta tykkää. Ja se on varmasti Doris Lessingin syytä.

t.Rita

Panu kirjoitti...

Jeps, on se epistä että tollasesta tykkää.

Aivan yhtä epistä kuin se, että jotkut miehet kuulemma vaativat naiselta sekä laihuutta että isoja tissejä. Realistinen mies oivaltaa, että ne sulkevat toisensa pois.

Panu kirjoitti...

Ja se on varmasti Doris Lessingin syytä.

Ei naisten tyhmä ja epärealistinen itsekkyys ole Lessingin syytä, vaan osa perisyntiä. Se on Lessingin ja muiden feministien syytä, että naiset eivät edes yritä taistella perisyntiä vastaan ja olla moraalisempia ihmisiä, vaan vaativat epärealistisesti kaikki-mulle-heti ja selittävät, että tällainen moraalisesti ala-arvoinen egoismi on jonkinlainen myönteinen ja ylpeiltävä arvo ja aate.

Anonyymi kirjoitti...

Panu: "Aivan yhtä epistä kuin se, että jotkut miehet kuulemma vaativat naiselta sekä laihuutta että isoja tissejä."

Tulihan se sieltä. Perusbiologinen viehättymys on rumaa ja syntistä.

Panu: "Realistinen mies oivaltaa, että ne sulkevat toisensa pois."

Niinpä - heti kun tajuaa, ettei hänellä ole mitään saumoja ko. kissaan.

Ainoa syy miksi kaikki miehet eivät ole koko ajan täysin viettiensä vietävissä on se, että viimeistään kokemus opettaa heille, mitä he oikeasti voivat saavuttaa.

Mutta joo, tiedän että sinusta kaikki naiset on kaikki viettiensä hullaannuttamia moraalittomia elukoita.

t.Rita

Panu kirjoitti...

Panu: "Aivan yhtä epistä kuin se, että jotkut miehet kuulemma vaativat naiselta sekä laihuutta että isoja tissejä."

Tulihan se sieltä. Perusbiologinen viehättymys on rumaa ja syntistä.


Niin niin - naiset ovat koko ajan esittämässä moraalisia tuomioita miesten perusbiologisesta viehättymisestä, mutta vaativat itselleen Oikeutta vastaavanlaisiin pinnallisiin ja typeriin viehättymyksiin, koska naisella on oikeus, NAAISELLA on oikeus naisella on OI-KE-US, kot kot kot kot kot kaakati kaakati kluk.

Panu: "Realistinen mies oivaltaa, että ne sulkevat toisensa pois."

Niinpä - heti kun tajuaa, ettei hänellä ole mitään saumoja ko. kissaan.


Aivan - mutta naisten mielestä vastaavanlaisen realismin vaatiminen heiltä itseltään on Naisen pyhän Oikeuden (kot kot kot kaakati) rajoittamista ja aivan hirveää fasismia. Tätä realismia naiset kuitenkin vaativat miehiltä.

Ainoa syy miksi kaikki miehet eivät ole koko ajan täysin viettiensä vietävissä on se, että viimeistään kokemus opettaa heille, mitä he oikeasti voivat saavuttaa.

Mutta naisten on suorastaan velvollisuus olla koko ajan viettiensä vietävissä, koska Naaaisella on Oi-ke-us, kaakati kaakati kot kot.

Mutta joo, tiedän että sinusta kaikki naiset on kaikki viettiensä hullaannuttamia moraalittomia elukoita.

Muutan mielipidettäni heti kun naiset alkavat käyttäytyä jollain toisella tavalla ja lakkaavat pitämästä moraalittomuutta ihanteenaan. En kuitenkaan aio pidättää hengitystä sitä päivää odottaessani.

Anonyymi kirjoitti...

Panu: "Niin niin - naiset ovat koko ajan esittämässä moraalisia tuomioita miesten perusbiologisesta viehättymisestä, mutta vaativat itselleen Oikeutta vastaavanlaisiin pinnallisiin ja typeriin..."

Juu, ja miehethän eivät näin tee - itsekin näytät olevan ihan vapaa tuollaisesta moralisoinnista.

Kaksinaismoralismi nyt vaan ON ihmiseen sisäänrakennettu ominaisuus, joka turvaa lajin säilymistä.

Anonyymi kirjoitti...

...Ja ed. kommenttiini vielä lisäisin, että tilanne on sikäli
aika hassu, että feministiksi tunnustautuva nainen ei voi
näissä mieskysymyksissä voittaa:

-> jos feministi ei ota kantaa miesten asioihin, hän on epäreilu! Hänhän sanoo ajavansa "tasa-arvoa", eikä vain naisasiaa!

-> jos femenisti ottaa kantaa miesten asioihin, hän on aina väärässä, ja hänen olisi parempi pitää tyhmä päänsä kiinni!

Nytkin kun D.L. esitti näkemyksiään siitä, millaiseen ahdinkoon (moderni?) mies on
hänen nähdäkseen ajettu, hetihän sitä löytyi vastustaja, jonka mukaan D.L:n käsitys
siitä, millainen mies on - tai millainen hänen pitäis olla - on ihan väärä ja vaarallinen.

...Ja ihan sama juttu tapahtuu, jos miehiltä kysytään (esim. jossain iltapöllön gallupissa)
millaisista naisista he pitävät, ja he erehtyvät vastaamaan jotain
muuta kuin "kaikki naiset on aah ihania!" - mitä hyvänsä muuta
miehet sitten vastaavatkaan, joka tapauksessa (ainakin jotkut) naiset närkästyvät!

t.Rita