lauantaina, lokakuuta 13, 2007

Tasa-arvo kieleen

Mies-loppuiset sanat pannaan seksistisinä.
Suomen kielen ylimmäinen asiantuntijaelin Suomen kielen lautakunta aikoo laatia kannanoton sukupuolineutraalin kielenkäytön edistämiseksi. Päätöksen pontimena on kahden kielentutkijan, Kaisa Karppisen ja Mila Engelbergin, "Aloite seksistisen kielenkäytön karsimiseksi".
Saan tasa-arvopalkinnoksi Olkikoirat.

8. Puhu vähemmän - saa enemmän (4/100).

A man's guide to avoiding female psychos.

Why Men Get Paid More Than Women.

10 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Seksistinen kielenkäyttö?

No, miten sitten tasa-arvon edistamisestä saa edelleeen puhua feminisiminiä, vaikka feminismi on todellisuudessa vain naisasianajamista? Siinähän vähätellään miehiä ja miesten tasa-arvo-ongelmia?

Miten kaikesta pahasta maailmassa voidaan aina syyttää patriarkaattia? Tämähän on myös miehiä ja isyyttä loukkaavaa kielenkäyttöä.

Saanko enää sanoa laulajatar, vai pitääkö keinotekoisesti sanoa vain naislaulaja, jos sukupuoli on olennainen asia? Tuleeko eduskunnan puhemiehestä a) puhehenkilö, b) puheenjohtaja vai c) presidentti? Ja entäs ne ruotsinkieliset nimitykset? Miten Uosukainen selvisi tehtävästä lainkaan?

Ja kaikki varusmiehet ovat miehiä. Yleinen asevelvollisuus koskee käytännössä vain miehiä, eikä naisten vapaaehtoista palvelusta ole mitään syytä sotkea siihen. Tämä on vain todellisen tasa-arvo-ongelman ja sukupuolisyrjinnän lakaisemista maton alle.

Anonyymi kirjoitti...

Ominainen, varsinainen, kokonainen, irtonainen, avonainen, sovinnainen, puolinainen, vailinainen, olennainen, varsinainen, sidonnainen, valinnainen jne.


Äidinkieltä. Miehiä syrjivää sellaista.

Anonyymi kirjoitti...

Sana "äidinkieli" syrjii miehiä. Se pitää korvata sanalla "henkilönkieli".

Anonyymi kirjoitti...

Äidinkieli ei sorra miehiä! Vaan se on tasa-arvoinen sana!

Samoin tulee mies loppuiset sanat korvata nais loppuisilla sanoilla. Esimerkiksi puhenainen.

Sotamies tulee jättää ennalleen sillä sota on pahasta ja kaikki paha lähtöisin miehistä.

Anonyymi kirjoitti...

Jostainhan sitä tosin jokaisen on leipänsä tienattava. Tutkijankin.

Kaikki ihmiset tietävät, että "esimies" voi edustaa kumpaa sukupuolta tahansa. Vaikka sana ei vaihtuisi, sen sisältö muuttuu havaittavissa olevan todellisuuden mukana. Aivan kuin mies -loppuinen yhdyssana muka oikeasti korostaisi tai vähättelisi kenenkään sukupuolta kenenkään sellaisen mielessä, joka ei erikseen pyri näkemään asioita "sukupuolittuneen vallan näkökulmasta" tai jotain vastaavaa.

En tiedä millainen näkemys Sapirin-Whorfin hypoteesista henkilöllä täytyy olla, jotta sanojen täysin ymmärrettävä etymologinen tausta koetaan noin uhkaavaksi. Minun puolestani ne sanat voi vaihtaakin ihan yhtä hyvin, en minä niihin mitenkään erityisen kiintynyt ole. Pöhköä se kyllä vähän on.

Anonyymi kirjoitti...

minulle on omiihmistä etten varsiihmisesti kirjoita kokoihmisiä lauseita, sen paremmin irtoihmisiä kuin avoihmisiäkään. sen sijaan keskityn epäsovinihmisyyttäni korostaen vain olenihmiseen; puoliihmisiin, vaillinaisiiihmisiin katkelmiin, tilannesidonihmisyyttään korostaviin tulkinnaltaan valinihmisiin rakennelmiin.

Panu kirjoitti...

Vai ei mies-loppuiset sanat kelpaa? Ehdotan uusiksi nimityksiksi:

ennen virkamies - nyt virkasiitin
ennen palomies - nyt palosiitin
ennen sotamies - nyt sotasiitin
ennen tykkimies - nyt tykkisiitin
ennen myyntimies - nyt myyntisiitin

Anonyymi kirjoitti...

Samalla mies ja nainen nimitykset voisi muuttaa kyrväksi ja vituksi. Näin ei se oleellinen asia pääse keneltäkään, ei edes feministeiltä, unohtumaan.

Vanhoilla nimityksillä on aina niin paljon vanhaa patriarkaalista painolastia päällään, että niistä olisi näin syytä päästä eroon.

Lisäksi mieheyden ja naiseuden käsitteet ovat viimeaikoina päässeet niin epäselviksi, että suuret määrät resursseja menee hukkaan naistutkijoiden kammioissa näiden käsitteiden turhanaikaiseen leipomiseen. Parempi turvautua fyysisiin markkereihin. Sukupuolielimethän ovat niitä ainoita keskivertofeministin käsityskyvyn tasolla olevia ihmisyyden määritteitä.

Anonyymi kirjoitti...

Sanasta äidinkieli.

Seuraavaksi telaketjut kääntyvät ja taltta tähdätään kohti..

Anonyymi kirjoitti...

Minulla olisi ollut kymmenen vuotta sitten todella paljon käyttöä kirjalle, jossa neuvotaan tunnistamaan psykopaatti mies ja hankkiutumaan hänestä sekä hänen loppumattomasta kiusanteostaan ja vainostaan eroon. Viranomaisista oli minimaalisesti apua, sillä vainoaminen on sallittu kansanhuvi Suomessa.