perjantaina, tammikuuta 11, 2008

Verohelpotuksia naisille

Women’s labour income should be taxed less:
In modern Western societies (and elsewhere), differences in labour supply behaviour of men and women are not rooted only in the functioning of markets and firms but originate within the family. For historical and cultural reasons, the relative bargaining power of spouses is still such that men can get away with a lower share of unpleasant home duties. Hence, they can participate more in the market, exercise more effort and earn more than their spouses. The avoidance of family chores allows men to engage in careers that offer “upside potential” in terms of wages and promotions.
Miehen euro on 70 senttiä.

15 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

"Vuonna 2004 suomalaismiehet kuolivat aritmeettisen keskiarvon mukaan 70-vuotiaina ja naiset 79-vuotiaina."

mitä helvettiä, saavatko miehet viettää rattoisia eläkevuosia keskimäärin peräti viisi (5) kappaletta?! tuohan on törkeää. lisäksi tuo tarkoittaisi että omalla isälläni alkaa olla elinvuodet vähissä. pitäisiköhän mennä nyt sitä hyysäämään kun vielä voi, kohta tulee kuitenkin joku infarkti ja kanttu vei.

Henry Laasanen kirjoitti...

"saavatko miehet viettää rattoisia eläkevuosia keskimäärin peräti viisi (5) kappaletta?!"

Kyllä naistutkimuksessa pian keksitään, kuinka tuo törkeä epäkohta saadaan poistettua naisten eläkkeitä syömästä.

Anonyymi kirjoitti...

"The avoidance of family chores allows men to engage in careers that offer “upside potential” in terms of wages and promotions."

Miehillä ja naisilla on lapsiperheissä minuutilleen saman verran vapaa-aikaa. Naiset tekevät enemään kotitöitä, mutta miehet enemmän ansiotöitä. Jos pääsisimme tämän suhteen "tasa-arvoon", niin Suomessakin oltaisiin samassa jamassa kuin Norjassa ja Ruotsissa: miehillä lapsiperheissä 30-50 min VÄHEMMÄN vapaa-aikaa kuin naisilla...

Eli tasa-arvoinen tilanne olisi siis se, että miehellä on vähemmän vapaa-aikaa ja hän tienaa silti yhtä paljon (tai vähemmän kuin nainen...)

LÄHDE: Eurostat (2003) “Time use at different stages of life. Results from 13 European countries”. July 2003. Theme 3: Population and social conditions.

Anonyymi kirjoitti...

"Naiset tekevät enemään kotitöitä"

Näissä kotityölaskelmissa on lisäksi usein ongelmana se, että ns. miesten työt rajataan kotityön määritelmän ulkopuolelle. Joku autonkorjaus tai laajempi rakennustyö esimerkiksi.

Jossain kyselyssä tuli lisäksi esille se ero, että nimenomaan sinkkunaiset tekevät paljon kotitöitä, kun taas sinkkumiehet eivät niihin aikaansa uhraa. Parisuhteissa kotitöihin osallistuivat molemmat tasaisesti. Sinkkujen kotitöitä ei pitäisi laskea mukaan lainkaan, kun kotitöiden jakautumista miesten ja naisten kesken pohditaan.

Anonyymi kirjoitti...

Nettikiusattu 13-vuotias tyttö tappaa itsensä.
Oletus: Kiusaaja oli poika/mies?

"Meier, who had a history of depression, hanged herself after a falling out with someone named "Josh" whom she thought was a 16-year-old boy on MySpace. As it turns out, "Josh" didn't exist; the persona was created by a number of adults, including a woman named Lori Drew, the mother of one of Meier's former friends, specifically to harass the girl."
http://www.news.com/8301-13577_3-9848226-36.html

Paavo kirjoitti...

Jos halutaan, että puoliso tekee yhtäPaljon kotitöitä niin tätä kannattaa painottaa parinvalinnassa. Jos naisten ensisijainen kriteeri aviomiehessä olisi kotitöihin osallistuminen niin eiköhän tämäkin epäsuhta korjaantuisi. syy on siis naisten.

Sitä saa mitä tilaa, ja kysyntä luo tarjontaa.

Anonyymi kirjoitti...

Ihan aiheen vierestä. Uusimmassa lääkärilehdessä on Hannu Lauerman kolumni, jossa vastaa "Mies vailla tasa-arvoa"-kirjan arvosteluihin, erityisesti naistoimittajien esittämiin tuomioihin. Kannattanee lukea, jos asia kiinnostaa, Lauerma on ihan oiva kirjoittaja.

Löytyy netistäkin http://lyhytlinkki.net/?icj90ult

Anonyymi kirjoitti...

paavo, miten parinvalinnassa voi varmistaa puolet kotitöistä myös tulevaisuudessa tekevän miehen valitsemisen? en usko lupauksiin, koska etenkin vastarakastuneena moni haluaa tehdä hyvän vaikutuksen toiseen ja rehti itsepetoskin on ihan tavallista. voisihan tietysti jo ensitreffeillä ehdottaa miehelle vähän kotitöitä jolloin saisi realistisemman kuvan ainakin miehen taidoista, mutta mikäään ei takaa että mies tekee hommia samalla innolla suhteen vakiinnuttua. siitäkin on tutkimustuloksia että suhteet epätasa-arvoistuvat kotitöiden tekemisen kannalta usein vasta ensimmäisen lapsen syntymän jälkeen. pitäisikö suhteeseen siis ryhtyä vasta hankittuaan miehen kanssa lapsen - jos siis mies yhtä tekee puolet kotitöistä? vai olisiko tärkeintä suosia isyyslomalle haikailevia miehiä, jolloin miehelle lankeaisi luontevasti myös kodin siisteydestä huolehtiminen? onko mielestäsi jotain pysyvää persoonallisuuden piirrettä, joka ennustaisi kotitöiden tekemishalukkuutta pitkällä aikavälillä? realistisesti miehen pitäisi varmaan myös olla haluton palkkatyöhön, sillä jostain se aika ja voima kotitöiden tekemiseen pitäisi repiä. palkkaa tai muuta kannustintahan kotitöiden tekemisestä ei saa, joten pieni masokismi olisi varmaan myös paikallaan.

kuten olen aiemminkin ilmaissut, yksi hyvä keino ongelman kiertämiseen on tietysti erillistaloudet. lisäksi on syytä olla hankkimatta lapsia; silloin voi pysyä itsekin koko ajan työelämässä ja olla kotona niin vähän kuin mahdollista. oma strategiani on tehdä yhtä vähän kotitöitä kuin mies, ei yrittää saada mies tekemään yhtä paljon kuin minusta pitäisi. äärimmäisenä varasuunnitelmanani on nykyiseen sijoitusasuntooni muuttaminen, jos alkaisi näyttää siltä etten kestä siivoamatta miehen tekemää sikolättiä (ei sillä että tilanne olisi koskaan paha). siellä sentään siivoaisin vain omia sotkujani. ja jos lapsentekohalu yllättää on nykyisessä työssäni onneksi totuttu raskaana paljon töissä oleviin naisiin; työpaikan varastossa on patja ihan sitä varten, että raskauden loppuvaiheessa töitä on tehty lähinnä makuuasennossa. :) ei siis tarvitse ruveta pikku äityliksi ainakaan kovin pitkäksi aikaa. mies on myös isyyslomamyönteinen, tosin en tiedä miten olisin sen hänestä ensitreffeillä nähnyt tai kyennyt ennustamaan.

eli pitääkö tässä asiassa luottaa tuuriin vai onko jotain luotettavia merkkejä joita seurata mieskandidaateissa?

Henry Laasanen kirjoitti...

"mikäään ei takaa että mies tekee hommia samalla innolla suhteen vakiinnuttua."

Ei kai kukaan jaksa näytellä kotityöahkeraa vakuuttavasti jos on laiska?

"hyvä keino ongelman kiertämiseen on tietysti erillistaloudet."

Juu, pitäisi olla kaikille pakollista, niin ei tulisi riitoja kotitöistä.

"eli pitääkö tässä asiassa luottaa tuuriin vai onko jotain luotettavia merkkejä joita seurata mieskandidaateissa?"

95% tapauksista selvinnee ihan vain ottamalla siivoaminen keskustelun aiheeksi ja selvittämällä sitä kautta miehen into siivoamiseen.

Anonyymi kirjoitti...

henkka: "95% tapauksista selvinnee ihan vain ottamalla siivoaminen keskustelun aiheeksi ja selvittämällä sitä kautta miehen into siivoamiseen."

en olisi odottanut sinulta ihan noin heikkoa vastausta. jos treffit ovat pr-tilaisuus ja ennen kaikkea miehillä on muutenkin vaikeuksia tehdä itsensä tykö, kuinkahan moni myöntää kysyttäessä että ei tietenkään tule siivoamaan tai osallistumaan kodinhoitoon muutenkaan mitenkään? ehei, silloin valehdellaan korvat lepattaen. eivät naisetkaan ensitreffeillä kerro aikovansa suhteen vakiinnuttua aloittaa kroonisen pihtaamisen ja sitten jättää miehen karaten posteljoonin kanssa. ainoastaan yhden miehen olen nähnyt julkisesti myöntävän laiskuutensa tässä asiassa ja kyseessä oli ytm aleksei emerenko jr, joka lehtihaastattelussa ilmoitti ettei hän odota joutuvansa tekemään kotona mitään (tosin samassa lauseessa tyyppi perusteli kantaansa sillä, että hän tuo rahan kotiin ja leivän pöytään). toisekseen en usko rakkauden ensihuumassa tehtyihin vilpittömiinkään lupauksiin sen paremmin kuin ensitreffien pr:ään, joten suoraan kysyminen on edelleen yhtä tyhjän kanssa. kuten sanottu, ihmiset ovat mestareita myös pettämään itseään ja luulemaan itsestään hyvää. harva edes osaa ennustaa käyttäytymistään esim 10 vuoden päästä silloisessa (vielä tuntemattomassa) elämäntilanteessaan. eli niin tyhmä en minäkään ole, että uskoisin suoraan kysymisestä olevan mitään hyötyä. alan pikemminkin kallistua sen kannalle, että parhaana indikaattorina voisi olla miehen mahdollisimman vähäinen kiinnostus palkkatöissä käymiseen ja sen sijaan esim taipumus marjanpoimintaan.

Henry Laasanen kirjoitti...

"kuinkahan moni myöntää kysyttäessä että ei tietenkään tule siivoamaan tai osallistumaan kodinhoitoon muutenkaan mitenkään?"

Pitää selvittää nykyinen into ja mennyt into, joka on pitävä ennuste tulevasta. Kysyt vaikka, että "oletko siisteysintoilija?"

Paavo kirjoitti...

minä kyllä väittäisin, että ihmisestä on mahdollista tietää monenlaista ennenkuin menee naimisiin. uskon, että kannattaa sen verran tutustua, että huomaa onko aviopuolisoksi harkitsemasi ihminen oikeasti siisti.

siistit miehet siivoavat luultavasti enemmän. miehet jotka tekevät ruokaa asuessaan yksin tekevät enemmän ruokaa naimisissa ollessaan. Ei sitä ihan muukalaisen kanssa naimisiin mennä, eikä ihminen radikaalisti muutu, että tulisi kymmenen vuoden avioliiton jälkeen yllätyksenä, että mies lakkaakin osallistumasta kotitöihin ilman selitystä. jos sellaista ilmenee niin kannattaa miettiä voiko äkillisen persoonallisuusmuutoksen takana olla sairaus.

vaimoa valitessa ainakin uskon, että pystyn jotenkuten ennustamaan kuinka innokas kotityöläinen jostakusta tulee. pystyn ennustamaan, että haluaako hän uraa vai kotiäitiyttä.

uskon, että muutkin pystyvät minun laillani arvioimaan realistisesti puoliso-ehdokkaan oikeita piirteitä, eikä kaikki hämäänny treffiesiintymän taakse. yllätyksiä toki on, mutta kyllä puolen vuoden seurustelulla pystyy jo aika paljon arvioimaan ihmisestä varsinkin kun ottaa asiakseen tutustua puolisoehdokkaan sukulaisiin ja ystäviin.

Anonyymi kirjoitti...

Nämä muutokset siivousinnossa johtuvat hyvin usein muutoksista elämäntilanteessa. Kuten jo aiemmin mainittiin, käytettävää vapaa-aikaa suomalaisissa parisuhteissa on about saman verran.

Jos mies tekisi kotitöitä saman verran kuin nainenkin, naisella olisi siis enemmän vapaa-aikaa. Minusta on oikeudenmukaista että enemmän töitä tekevä tekee vähemmän kotitöitä. Tai sitten joustetaan elintasossa.

Itsehän teen kotona valtaosan kotitöistä sukupuolestani huolimatta. Ja olen kaiken lisäksi johtajana kansainvälisessä organisaatiossa. Miehenä en tietenkään tästä voi valittaa, sillä mieshän ei turhista tirise!

Arawn kirjoitti...

Ano: Se kiusaaja ei ollut mies vaan aikuinen nainen, joka teeskenteli olevansa teinipoika.

En viitsi edes kuvailla, mitä ajattelen koko tapauksesta, sen verran rumaa se on.

Panu kirjoitti...

tikka: lisäksi tuo tarkoittaisi että omalla isälläni alkaa olla elinvuodet vähissä. pitäisiköhän mennä nyt sitä hyysäämään kun vielä voi, kohta tulee kuitenkin joku infarkti ja kanttu vei.

Älä yritä, emme me kuitenkaan usko sinua inhimilliseksi olennoksi.