lauantaina, marraskuuta 19, 2016

Miesasiamies Laasanen saapuu tiistaina Tampereelle

Tamperelainen.


"Vasemmistofeministit kritisoivat" – Miesasiamies Laasanen saapuu tiistaina Tampereelle

Epäneutraalia sukupuolikeskustelua Tampereella

25 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kansainvälinen miestenpäivä kalenteriin

ESITYS

Miesten tasa-arvo ry ja Gender Egalitarian Finland ry esittävät, että Helsingin yliopiston almanakkatoimisto lisäisi Kansainvälisen miestenpäivän(19.11.) kalenterin merkkipäiväksi.

PERUSTELUT

Kansainvälistä miestenpäivää vietetään vuosittain 19. päivä marraskuuta.

Kansainvälistä miestenpäivää vietetään sukupuolten välisen tasa-arvon ja miesten sekä poikien oikeuksien edistämiseksi. Päivän viettämisellä pyritään lisäämään tietoisuutta miesten ja poikien tasa-arvo-ongelmista ja heihin kohdistuvasta syrjinnästä. Päivän tarkoituksen on edistää positiivista mieskuvaa ja huomioida miesten ansioita. Kansainvälistä miestenpäivää on vietetty ainakin 70:ssä eri maassa jo vuosia. Päivän viettoa on suunniteltu jo 1960-luvulla, mutta nykyiselle paikalleen päivä on vakiintunut vasta vähitellen. Päivän vietto on saanut alkunsa kansalaisjärjestöjen aloitteesta, mutta Trinidad ja Tobago oli ensimmäinen maa, jossa päivä on noteerattu kunnolla vuodesta 1999 lähtien, ja siitä lähtien päivän vietto on levinnyt ja vakiintunut. UNESCO:n taholta on osoitettu tukea kansainvälisen miestenpäivän viettämiselle. EU-maista Romania on toistaiseksi vienyt kansainvälisen miestenpäivän viettämisen pisimmälle säätämällä asiasta lain.

Kansainvälisen miestenpäivän lisääminen suomalaiseen kalenteriin on perusteltua tasa-arvosyistä. Kansainvälinen naistenpäivä on merkitty kalenteriin, joten sukupuolten tasa-arvon edistämisen ja tasapuolisuuden sekä oikeudenmukaisuuden hengessä olisi myös miehet ja pojat syytä huomioida omalla merkkipäivällään Isänpäivä tai tasa-arvon päivä eivät sitä korvaa. Suomessakin miesten ja poikien oikeudet sekä tasa-arvo-ongelmat ovat jääneet, miesasialiikkeen jatkuvasta ja ansiokkaasta työstä huolimatta, hyvin vähäiselle huomiolle. Kansainvälisen miestenpäivän lisääminen suomalaiseen kalenteriin virallisena merkkipäivänä edistäisi omalta osaltaan sukupuolten välistä tasa-arvoa ja tekisi oikeutetuksi nostaa esiin miesten ja poikien asioita nykyistä vahvemmin.

Kansainvälisen miestenpäivän vietto sopii suomalaisittain mainiosti marraskuulle, sillä Suomessa jo vuosia vietetty Miessakit ry:n johdolla marraskuussa miesten viikkoa ja Tampereella miespäiviä. Kansainvälisesti marraskuussa miesasia on esillä esimerkiksi eturauhassyövän vastaiseen työhön varoja keräävän ja syöpätietoisuutta edistävän Movember-kampanjan kautta. Isossa-Britanniassa puolestaan on Kansainvälisenä miestenpäivänä keskitytty mm. ainakin kehittyneiden maiden ongelmaksi nousseisiin miesten itsemurhiin (n. 80 % itsemurhista tekevät miehet). Kansainvälisen miestenpäivän nimeäminen viralliseksi merkkipäiväksi myös Suomessa täydentäisi tätä kokonaisuutta hyvällä tavalla ja olisi Suomi 100 -juhlavuoden teeman, ”Yhdessä”, hengen mukaisesti tuomassa maahamme yhdenvertaisuutta merkkipäivien viettoon.


Miesten tasa-arvo ry:n ja Gender Egalitarian Finland ry:n yhteinen esitys Kansainvälisen miestenpäivän lisäämisestä kalenteriin.

Anonyymi kirjoitti...

Hyvää miestenpäivää! Kerro näistä hyvistä uutisista tuntemillesi miehille

Tänään juhlitaan miehiä kansainvälisen miestenpäivän merkeissä.

Tänään on aika nostaa malja (joko terästettynä tai mehulla) miehille! Lauantaina 19. marraskuuta vietetään nimittäin kansainvälistä miestenpäivää, jota on juhlittu jo vuodesta 1999 alkaen.

Miehet eivät ole tänään parrasvaloissa huvin vuoksi. Juhlapäivän tavoitteita ovat esimerkiksi kiinnittää huomiota miesten ja poikien terveyteen, edistää sukupuolten tasa-arvoa ja korostaa myönteisiä miesroolimalleja.

Kokosimme miestenpäivän kunniaksi muutamia tutkimuksia, kyselyitä ja galluppeja, joista selvinneet asiat voivat ilahduttaa monia miehiä.

Möhömahat ovat parhaita rakastajia

Brittiläisestä kyselystä selvisi, että naiset pitävät möhömahaisia miehiä parhaina rakastajina. Naiset kertoivat saavansa voimakkaampia orgasmeja, jos petipaini käytiin mahakkaan miehen kanssa. Pääset lukemaan lisää syitä, miksi möhömahat päihittävät hoikemmat toverinsa petipainissa tästä.

Miehiä täytyy kehua

Miehet ovat aiemmin paljastaneet, millaista kohtelua he haluavat. Vastauksista selvisi esimerkiksi, että miehet tahtovat myös kuulla kohteliaisuuksia ja että on pelkkä harhaluulo, että miehet ajattelisivat seksiä koko ajan. Pääset lukemaan kaikki vastaukset tästä.

Kosimisen lykkäämistä ei tule ihmetellä

Lokakuussa kansainvälisestä kyselystä selvisi, että miehillä on paljon hyviä perusteluita lykätä kosimista. Minkä sille mahtaa, jos kosintapaikka - esimerkiksi ravintola - on yllättäen kiinni vesivahingon vuoksi tai kaatosade yllättää, kun kosinnan piti tapahtua ulkona? Tällöin sormuksen pujottaminen vastapuoliskon sormeen saa odottaa, joskus jopa vuosia - ja ainahan näihin syihin voi vedota, jos nainen odottaa kosintaa kuin kuuta nousevaa, eikä itsellä olisi kiirettä. Lue kaikki selitykset kosinnan lykkäämiselle täältä.

Sitoutuminen voi hirvittää yhden geenin takia!

Jos pitkä ja vakaa parisuhde eivät vedä miestä puoleensa, voi tähän löytyä tutkitusti järkevä selitys. Suomalaistutkimuksessa osalla miehistä löydettiin vioittunut geeni, joka vaikuttaa sitoutumishalukkuuteen negatiivisesti. Joten on täysin normaalia, jos iltalenkit samanvärisissä tuulipuvuissa eivät sytytä! Pääset lukemaan lisää tästä.

Miesten kannattaa nukkua pitkään

Elokuussa miehiä ilahdutti tutkimus, jonka mukaan heillä on (lähestulkoon) vapaa oikeus nukkua vaikka puoleenpäivään. Tuloksista selvisi nimittäin, että pitkistä yöunista on erityisen paljon hyötyä juuri miehille; ne tekivät miehistä selvästi rauhallisempia ja konflikteja välttelevämpiä, kuin naisista. Lue lisää tästä.

Anonyymi kirjoitti...

Amerikan Laasanen?

Trumpin pääneuvonantaja Bannon: Olen pimeyden voima
Trumpin pääneuvonantaja Steve Bannon sanoo, että Trumpin hallinto mullistaa Yhdysvaltain politiikan ja luo työpaikkoja.


Yhdysvaltain liberaaleille ja demokraateille Bannon edustaa pimeyden voimia. Hän itse vaikuttaa haastattelussa tyytyväiseltä tilanteeseen.

– Pimeys on hyvästä. Dick Cheney, Darth Vader, Saatana. Se on valtaa. Se vain auttaa meitä silloin, kun vastustaja on väärässä. Kun he eivät tajua, keitä me olemme ja mitä aiomme tehdä, Bannon uhoaa The Hollywood Reporterin toimittajalle.

Anonyymi kirjoitti...

Professorin mukaan liberaalit ovat ajautuneet paniikkiin rodusta, sukupuolesta ja seksistä

Mark Lillan mielestä liberaalien pitäisi unohtaa sukupuolipronomineista vääntäminen ja keskittyä suuriin asioihin.

ULKOMAAT
Professorin mukaan liberaalit ovat ajautuneet paniikkiin rodusta, sukupuolesta ja seksistä
KASPERI SUMMANEN 13 minuuttia sitten (päivitetty 11 minuuttia sitten)
Mark Lillan mielestä liberaalien pitäisi unohtaa sukupuolipronomineista vääntäminen ja keskittyä suuriin asioihin.
LKS 20161117 - People protest the appointment of white nationalist alt-right media mogul, former Breitbart News head Steve Bannon, to be chief strategist of the White House by President-elect Donald Trump on November 16, near City Hall in Los Angeles, California. LEHTIKUVA / AFP PHOTO David Mcnew
Mielenosoittajan kyltissä vaaditaan valkoista ylivaltaa ulos Valkoisesta talosta.
(AFP/Lehtikuva)
– Liberaalin standardivastaus on ollut jo sukupolven ajan, että meidän tulisi tiedostaa eroavaisuutemme ja ”juhlistaa niitä”. Mikä loistokas moraalipedagogiikan periaate – mutta katastrofaalinen demokraattisen politiikan perusta tänä ideologisena aikanamme, Mark Lilla kirjoittaa New York Timesissa.

Tunnettu amerikkalainen yhteiskuntatieteilijä ja Columbian yliopiston professori pohtii runsaasti huomiota saaneessa esseessään ”identiteettiliberalismin loppua”.

– Amerikkalainen liberalismi on liukunut eräänlaiseen moraaliseen paniikkiin rodusta, sukupuolesta ja seksuaalisesta identiteetistä. Tämä on vääristänyt liberalismin viestiä ja estänyt sitä muodostumasta yhdistäväksi voimaksi, jonka avulla voi hallita, hän kirjoittaa.

Mark Lillan mielestä Donald Trumpin voittoon päättyneiden Yhdysvaltojen presidentinvaalien tulos on oppitunti siitä, että identiteetteihin keskittyvä liberalismi on lopetettava. Hän sanoo demokraattiehdokas Hillary Clintonin menettäneen niiden kansanosien tuen, joita hän ei maininnut puheissaan. Lillan mukaan Clinton korosti jatkuvasti monimuotoisuutta, mutta vetosi suoraan nimeltä vain tummaihoisiin, latinoihin, seksuaalivähemmistöihin ja naisiin.

– Median uusi liki antropologinen mielenkiinto vihaista valkoista miestä kohtaan paljastaa yhtä paljon liberalismimme tilasta kuin tästä usein parjatusta ja aiemmin huomiota jääneestä hahmosta, Mark Lilla toteaa.

Hänen mukaansa miellyttävä liberaalin selitys vaalitulokselle on se, että Donald Trump voitti, koska hän käänsi talousahdingon rotuvihaksi. Hän nimittää tulkintaa ”valkoiskuksi”.

– Tämä on helppoa, koska se sallii moraalisen ylemmyydentunteen ja antaa liberaaleille mahdollisuuden jättää huomiotta sen, mitä nämä äänestäjät sanoivat suurimmista huolistaan.

Anonyymi kirjoitti...

Sota-aikana Suomessa seksiin liittyi pari kirjoittamatonta sääntöä – saksalaissotilaista liikkui kova väite

Kirjeenvaihtoheilat oli yksi tapa paikata läheisyyden puutetta sota-aikana. – Huhuja oli, että saksalaiset sotilaat olivat parempia seksissä, sanoo Sota ja seksi -kirjan kirjoittaja, dosentti Sari Näre.
Kirjeenvaihto oli sota-aikana kiivasta, varsinkin asemasodan aikana, eikä kirjeitä kirjoiteltu vain kotiväelle ja omalle kullalle. Monilla oli kirjeheila – joillakin useitakin.

– Sodassa menetettiin arkipäivän läheisyys, sosiologian dosentti Sari Näre sanoo syyksi kirjeenvaihdon vilkkauteen.

Sota ja seksi -kirjassaan (Tammi) Näre käsittelee myös sota-ajan kirjeenvaihtoa. Kimmokkeen kirjaansa hän sai tutkiessaan muuta teemaa varten Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran arkistossa korsuperinneaineistoa, jossa oli hätkähdyttävän paljon seksuaalisävytteistä kerrontaa sotien ajalta.

Kun sotaveteraaneilta kerättiin korsuperinneaineistoa yli 40 vuotta sitten, heiltä ei kysytty suoraan seksimuistoja, vaan niitä löytyi aineistosta eri yhteyksissä.

”Kirjeenvaihtoheila oli melkein jokaisella sotaan osallistuneella miehellä”, kertoo eräs haastatelluista sotaveteraaneista.


SOTAHEILAT olivat lottia ja sotilaskotisisaria, mutta valtaosalla oli vain kirjeenvaihtoheila, jonka saattoi saada vaikka tutun osoitekirjasta. Joskus osoitteesta joutui jopa maksamaan. Niinpä moni neito sai tuntemattoman sotilaan kirjeen.

Anonyymi kirjoitti...

Stressaantunut mies unelmoi isommista naisista

Moni voisi ajatella, että hoikat tai normaalipainoiset naiset ovat miesten mielestä viehättävämpiä, mutta näin ei kuitenkaan ole. Tutkijat ovatkin saaneet selville, että varsinkin stressaantuneet miehet pitävät isompikokoisia naisia viehättävämpinä kuin pienikokoisia naisia.

Daily Mail -lehti kertoo Skotlannissa tehdystä tutkimuksesta, jossa naisten kasvoja näyttämällä miehille testattiin, että millaiset kasvot näyttävät heidän silmissään viehättävämmiltä. Tutkijat huomasivat kokeen perusteella, että stressiä kokevat miehet pitivät maskuliinisempia ja suurempia naisia viehättävämpinä kuin hoikkia naisia.

Tutkijat saivat kokeen myötä myös selville, että miesten mieltymykset muuttuivat sen mukaan miten stressaantuneita he olivat, minkä perusteella erikokoiset naiset voivat vaikuttaa eri elämäntilanteissa kauniimmilta. Tutkijoiden mukaan stressin vaikutus oli miesten aivoissa niin suuri, että mieltymys naisten suhteen vaihteli jopa päivien sisällä.

Anonyymi kirjoitti...

MIELIPIDE
Miehistä pitäisi puhua myönteisempään sävyyn – myös me miehet olemme arvokkaita
Miesten kannattaisi myös itse kiinnittää huomiota tiettyihin tapoihin, tyyleihin ja asenteisiin, joista luopuminen parantaisi meidän kaikkien asemaa.


HARVA MUISTI, että eilen lauantaina vietettiin kansainvälistä miestenpäivää. Miestenpäivän tavoitteena on muistaa miehiä ja mieheksi itsensä tuntevia. Kansainvälistä miestenpäivää juhlitaan esimerkiksi Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa. Miksi Suomessa päivän lisäämistä kalenteriin ei ole pidetty tarpeellisena?

Koska erottelu mies- ja naissukupuoliin on edelleen osa arkipäivää, meidän tulee pystyä näkemään myös erottelusta syntyvät tasa-arvon ongelmat. Ongelmat koskettavat paitsi naisia myös miehiä.

Miesten ongelmista puhutaan valitettavan vähän. Miestenpäivän tarkoitus on tuoda esiin miehiin kohdistuva syrjintä yhteiskunnassa – muun muassa terveydessä, perhelainsäädännössä, koulutuksessa ja tiedotusvälineissä. Suomalaisten miesten kohtaamat ongelmat nyky-yhteiskunnassa näkyvät muun muassa itsemurha-, rikos-, alkoholismi- ja asunnottomuustilastoissa.

Yhteiskunnan tulisi tunnistaa miehiin kohdistuva syrjintä sosiaalipalveluissa, asenteissa, odotuksissa ja lainsäädännössä. Näin voimme edistää sukupuolten välisiä suhteita ja sukupuolten välistä tasa-arvoa. Kumpaankin sukupuoleen kohdistuvien stereotypioiden ja vaatimusten purkaminen edistää yhtenäisesti tasa-arvoa.

Miesten kannattaisi myös itse kiinnittää huomiota tiettyihin tapoihin, tyyleihin ja asenteisiin, joista luopuminen parantaisi meidän kaikkien asemaa. Miehen muotti on edelleen ahdas, ja sen moninaisuutta pitäisi tuoda esiin. Miehillä pitää olla oikeus määrittää itsensä ja näyttää tunteensa.

Ahtaista sukupuolirooleista ja niiden aiheuttamasta taakasta tulisi pyrkiä eroon. Huomiota tulisi kiinnittää niihin mieheyteen ja maskuliinisuuteen liitettyihin ominaisuuksiin, joita pidetään myönteisinä. Miesten perinteisinä pidettyjen roolimallien kyseenalaistaminen parantaa myös naisten asemaa.

Tiedotusvälineet maalaavat usein kielteistä kuvaa miehisyydestä, mikä lannistaa miehiä. Vastapainoksi tulisi pyrkiä tuottamaan myönteistä mieskuvaa. Miehiin ja erityisesti poikiin kohdistetaan yhä enemmän ulkonäkö- ja suorituspaineita, joita he eivät voi eikä heidän pidäkään täyttää. Miehiä tulisi korostaa tavallisina, välittävinä, ymmärtäväisinä ja rehellisinä ihmisinä.

Miesten panos yhteisöihin, perheisiin, parisuhteisiin ja lastenhoitoon on mittaamattoman arvokasta. Miesten myönteiset vaikutukset yhteiskunnalle tulee huomioida.

Maailma, jossa ihmiset voivat elää turvassa ja kehittyä täyteen potentiaaliinsa sukupuolesta riippumatta on tavoittelemisen arvoinen. Välitetään miehistä sekä naisista. Välitetään toisistamme. Tarvitsemme miestenpäivää, koska myös me miehet olemme arvokkaita.

Tuomas Suihkonen

humanististen tieteiden ylioppilas

Vantaa

Anonyymi kirjoitti...

Totuus seksuaalisesta vetovoimasta - kohde voi olla yllätys

Emme välttämättä edes tiedosta, keneen tunnemme vetoa ja miksi, kertoo Psychology Today -sivusto.

Sosiaalipsykologi Madeleine A Fugère avaa Psychology Today -sivustolla seksuaalisen vetovoiman ehkä yllättäviä puolia.
Yllättäviä ne ovat siksi, että emme niitä välttämättä edes tiedosta.

Naisten seksuaalisuus alttiimpi muutoksille

Tutkimustiedon mukaan hetero- ja homomiehet tietävät tarkemmin, keneen heidän seksuaalinen kiinnostuksensa kohdistuu, mutta heteronaiset ja lesbot eivät.

Fugère kertoo vuonna 2004 tehdystä tutkimuksesta, jossa heteromiehille ja -naisille sekä homoille ja lesboille esitettiin kolmenlaisia seksivideoita. Yhdessä videoista osapuolina oli kaksi naista, toisessa mies ja nainen ja kolmannessa kaksi miestä. Koehenkilöt saivat itse arvioida seksuaalista kiihottuneisuuttaan, mutta fyysisiä kiihottuneisuuden merkkejä myös mitattiin sukupuolielimistä.

Miesten suhteen tulokset olivat yksiselitteiset: homomiehet kokivat kiihottuvansa ja kiihottuivat fyysisesti katsoessaan videota, jossa oli kaksi miestä, ja heteromiehet katsoessaan videota, jossa esiintyi kaksi naista.

Naisia koskevat tulokset sen sijaan yllättivät. Oman raportointinsa mukaan lesbot kiihottuivat katsoessaan videota kahdesta naisesta ja heteronaiset katsoessaan videota miehestä ja naisesta. Silti fyysisesti sekä lesbot että heteronaiset kiihottuivat katsoessaan kaikkia kolmea videota.

Tutkijat uskovat, että naisten seksuaalisuus on liukuvampaa ja joustavampaa kuin miesten - siinä voi tapahtua helpommin muutoksia. Samaa seksuaalista joustavuutta on myös joillain miehillä.

Tunnemme vetoa itseämme kohtaan

Tiesitkö, että tunnemme seksuaalista vetoa itseämme kohtaan, tai ainakin itseämme muistuttavia potentiaalisia kumppaneita kohtaan?

Vuonna 2010 tehty tutkimus osoitti, että ihmisten seksuaalinen kiinnostus muokatussa valokuvassa olevaa henkilöä kohtaan nousi, kun siihen oli muokattu mukaan valokuvaa hänestä itsestään. Koehenkilöt eivät tietenkään tienneet kuvien muokkaamisesta. Jos he sen havaitsivat, arvioivat he kuvan henkilön vähemmän kiinnostavaksi.

Tutkimuksen johtopäätös on, että tunnemme tiedostamattamme vetoa ihmisiin, jotka muistuttavat meitä itseämme. Toisen tutkimuksen mukaan tapailemme todennäköisemmin ihmisiä, joiden hiusten ja silmien väri on sama kuin omamme. Vielä todennäköisempää on, että kumppanimme muistuttaa vanhemmistamme sitä, joka on eri sukupuolta kuin mitä itse olemme. Tunnemme siis ehkä tiedostamattamme vetoa vanhempiamme kohtaan.

Tutkijat arvelevat, että syynä voi olla pelkkä tiuhaan tapahtuva omalle ja vanhempien naamoille altistuminen. Tuttuus voi tehdä ärsykkeestä helpommin prosessoitavan.

Vai viittaisiko taipumus tuntea vetoa itseä muistuttavaa henkilöä kohtaan itserakkauteen? Se on toinen tutkijoiden spekuloima selitys.

Lähde: Psythology Today

Anonyymi kirjoitti...

Kolumni: Mies, joka ei lue naisten kirjoittamia kirjoja, ei ole sivistynyt
Hyvä kirja ei katso tekijän sukupuolta, kuuluu selitys. Ei niin. Ja siksi onkin erikoista, että enemmistö miehistä ei lue naisten kirjoittamia teoksia, kirjoittaa Maria Pettersson.


Äidinkielentunnilla koko Suomalais-venäläisen koulun 6B-luokan piti lukea sama kirja. Se oli meistä hauska idea. Meillä oli paljon ehdotuksia: Muumi-kirjat, Pikku vampyyri -sarja, Neiti etsivä -sarja, Tuija Lehtisen nuortenkirjat, Hullu luokka -sarja.

Mikään niistä ei kelvannut. Opettaja valitsi meille H. Rider Haggardin vuonna 1885 ilmestyneen romaanin Kuningas Salomon kaivokset.

En muista kirjasta juuri mitään, mutta perustelun muistan hyvin. ”Kirjan pitää kiinnostaa kaikkia, eivätkä pojat, no, sillä tavalla välttämättä tykkää naisten kirjoittamista kirjoista.”

Olin ihmeissäni. Meidän piti lukea yli sata vuotta vanhaa äijäköörin sekoilua Afrikassa, koska pojat eivät muka tykkää lukea mitään, mitä naiset ovat kirjoittaneet. Se oli kuudesluokkalaisen mielestä väärin sanan kahdessa merkityksessä: epäreilua ja epätotta.

Sittemmin olen oppinut, että väite ei ole ainakaan epätotta. Noin kaksi kolmasosaa suomalaismiehistä ei lue naisten kirjoittamia kirjoja. Eikä niitä yritetä miehille myöskään myydä - tarkkailkaapa joulun kirjamainoksia, tarjotaanko isin kovaan pakettiin yhtäkään naisen kirjoittamaa kirjaa? Ei. Miksi?

2000-luvun menestyneintä kirjasarjaa ei ole kirjoittanut Joanne Rowling vaan J.K Rowling, koska kustantajan kokemuksen mukaan naisen nimi kannessa pelästyttää kustantajan kokemuksen mukaan nuoret pojat pois. Miksi?

Kaunokirjallisuuden Finlandia-palkinnon tiistaina voittava teos saa enemmän mediatilaa kuin mikään muu kirja tänä vuonna, mutta jos voittajakirjan on kirjoittanut nainen, sen lukee vain harva mies. Miksi?

"Joka ainoan kirjan olen signeerannut naiselle", kirjoittaa palkittu ja kiitetty yhdysvaltalaiskirjailija Robin Black, nainen. Miehet ostavat kyllä hänen Life Drawing -romaaniaan, Black kertoo, mutta ainoastaan lahjaksi vaimoilleen ja äideilleen.

”Kirjaani kuvailtiin arvioissa jännittäväksi, tiukaksi ja brutaaliksi”, hän kirjoittaa ja kuvailee huvittuneena kauhistuneita miehiä, joille ehdottaa kirjansa lukemista. ”Kirjoittamaani kirjaa luonnehditaan adjektiiveilla, jotka tämä seksistinen yhteiskunta liittää miehisyyteen, eivätkä miehet siltikään kiinnostu kirjasta – vain koska sen on kirjoittanut nainen... Se on masentavaa.”

Black on tietysti onnellinen, että hänen kirjaansa ostetaan, lukipa sen mies tai vaimo. Mutta miksi kummassa miehille ei tule edes mieleen lukea sitä?

Kirjailija Lilit Marcus päätti lukea vuoden ajan vain naiskirjailijoita. Se oli pari vuotta sitten pieni muoti-ilmiö – ihmiset julistivat, että seuraavan vuoden aikana he lukevat vain naiskirjailijoita tai mustia kirjailijoita tai että eivät keskittyvät kokonaisen vuoden ajan lukemaan muita kuin valkoisten heteromiesten kirjoja.

Marcus kertoo miesten kyselleen, miksi ihmeessä hän haluaisi rajoittaa lukemistaan ja sivistystään sillä tavalla. Eihän kirjailijan sukupuolella ole väliä, ainoastaan kirjan sisällöllä!

Anonyymi kirjoitti...

Miehen vuosi on 11 kuukautta

Tiesitkö, että tänään 19.11. vietettiin kansainvälistä miestenpäivää? Aivan, ei tiennyt moni muukaan. Ei sitä tiennyt myöskään lehdistömme, sillä itse löysin miestenpäivästä mediassa kokonaiset kaksi juttua. Kerrotaan nyt kuitenkin että miestenpäivän juhlinta on alkanut vuonna 1999 ja sen tavoitteena on kiinnittää huomiota miesten ja poikien terveyteen, sukupuolten välisten suhteiden parantamiseen, sukupuolten tasa-arvon edistämiseen sekä myönteisten miesroolimallien korostamiseen. Mediahuomion tasa-arvossa suhteessa naistenpäivään on ainakin kovasti kehitettävää.

Miesten ja poikien terveys on kuitenkin erittäin tärkeä asia, johon kannattaa kiinnittää yhteiskunnassa huomiota. Usein käytetty sanonta keskusteltaessa tärkeästä naisten palkkatasa-arvosta on, että "naisen euro on 82 senttiä". Vastaavasti miehen vuosi on 11 kuukautta ja miehen vuorokausi 22 tuntia, sillä elinajanodotteemme on Suomessa vain 93 % naisten vastaavasta. Syyt tähän ovat moninaiset, mutta miesten terveyteen tarvitaan vahvoja panostuksia myös yhteiskunnalta eliniällisen tasa-arvon saavuttamiseksi.

Miestenpäivänä on tarkoitus myös kiinnittää huomiota miehiin kohdistuvaan syrjintään ja juhlia tapahtunutta edistyksiä sekä saavutuksia. Tänään koetun perusteella hirvittävästi syytä juhlaan ei kuitenkaan ollut. Voisimme aloittaa asioiden korjaamisen kirjaamalla kansainvälisen miestenpäivän virallisena juhlapäivänä kalentereihimme, kuten Miesten Tasa-arvo ry on esittänyt.

Kaikesta huolimatta, hyvää miestenpäivää kaikille miehille! Me olemme oman päivämme ansainneet. Jatkossa olisi kuitenkin hyvä käydä laajaa keskustelua siitä, mitä miesten asioita on syytä nostaa paremmin esille yhteiskunnassa? Paitsi että kuolemme nuorempina, kohtaamme myös selvästi enemmän väkivaltaa ja menehdymme naisia useammin tapaturmaisesti. Koulumenestyksemme peruskoulussa on myös keskimääräisesti huonompaa ja menetämme erotilanteessa naisia useammin huoltajuuden lapsiimme. Entä pitäisikö nykyisellään vain miehiä koskettava asevelvollisuus ulottaa samalla tavalla myös naisiin? Kaikista näistä asioista keskusteleminen ei ole naisten asioista pois, vaan pikemminkin päinvastoin.

Anonyymi kirjoitti...

"Tämä on naisten vessa, ei ihmisten"

Ystäväni opasti minua valitsemaan toisen aiheen. Kuulemma joko kirjoituksen sisältöä vähätellään höpöhöpö-jutuksi tai sitten harmistutaan, kun aiheesta ei ole kirjoitettu oikealla tavalla, kaikkia näkökulmia syvällisesti huomioiden.
Tasa-arvo. Ovatko tasa-arvo­ky­sy­mykset vain mielen­sä­pa­hoit­ta­mista vai vakavasti otettavia ongelmia?
Suomi on yksi maailman tasa-arvoisimmista maista. Asiamme ovat erittäin hyvin, olkaamme siis kiitollisia.
OLEN lukenut Khaled Hosseinin kirjaa Tuhat loistavaa aurinkoa, joka kertoo kahden naisen elämästä Afga­nis­ta­nissa 1960-luvulta nykypäivään.
Kirjassa kuvataan, kuinka Taliban-hallinnon aikaan naisella ei ollut asemaa yhteis­kun­nassa, ulkonakaan ei saa liikkua ilman miespuolista sukulaista.
Paikoin teksti sisältää niin paljon väkivaltaa, sekä henkistä että ruumiillista, että tekisi mieli oksentaa. On pakko ollut keskeyttää lukeminen ja kerätä voimia.
MIKSI siis täällä murehtisimme jostain tasa-arvosta? Ovathan meillä naiset saaneet äänestää ensimmäisten joukossa maailmassa.
Meillä on ollut naisp­re­si­dentti ja päämi­nis­te­reitä oikein kaksin kappalein. Ja miehetkin saavat osallistua perhe-elämään, ottaa roolia isinä ja tasa­ver­tai­sina vanhempina.
Eikö tämä jo riitä näytöksi, kuinka hyvin asiat ovat?
MUTTA millaisia esikuvia annamme lapsillemme? Työmark­ki­noita johtavat miehet, samoin suurimpia puolueita. Toisaalta yhä edelleen isien asema huol­ta­juus­rii­doissa on heikompi.
USA:n presi­den­tin­vaa­li­lä­he­tystä Yleltä seuratessani huomasin, kuinka Donald Trumpin kerrottiin olevan miljonääri ja tosi-tv-hahmo, kun taas vastaehdokas Hillary Clintonin mainittiin olleen presidentin puoliso, maan ensimmäinen nainen.
Tämäkö tosiaan oli tärkein kuvaus henkilöstä, joka on ollut myös ulkoministeri ja senaattori!
"TÄMÄ on naisten vessa, ei ihmisten", kertoi tyttäreni äskettäin. Pysäyttävää, kuinka maailma jakautuu jo pienen lapsen silmissä.
Ehkä meillä on yhä tehtävää tasa-arvon suhteen.

Kirjoittaja on Suomen Keskus­ta­nuorten liit­to­hal­li­tuksen jäsen

El Ninja kirjoitti...

"USA:n presi­den­tin­vaa­li­lä­he­tystä Yleltä seuratessani huomasin, kuinka Donald Trumpin kerrottiin olevan miljonääri ja tosi-tv-hahmo, kun taas vastaehdokas Hillary Clintonin mainittiin olleen presidentin puoliso, maan ensimmäinen nainen.
Tämäkö tosiaan oli tärkein kuvaus henkilöstä, joka on ollut myös ulkoministeri ja senaattori!"

Niin, ja ketä tästä nyt sitten voisi syyttää? Koko kamppanjan ajan media meillä Suomessa keskittyi sivuuttamaan faktat ja toisteli kuorossa lähinnä samoja asioita: Republikaanien Donald on rasistinen tomppeli, ja Demokraattien Hillary on liberaali viisas nainen. Ei analyysia, ei totuudennälkää, ei kerrassaan mitään arvokasta, jolla toimittajat ovat menneisyydessä olemassaolon oikeutuksensa saavuttaneet.

Päällimmäiseksi vaikutelmaksi jäi, että koko mediakenttä on muuttunut sisustuslehdiksi. Siellä toimittaja sisustaa oman todellisuudesta irtautuneen kuplansa oman maun mukaan valikoiduilla faktoilla, ja sen jälkeen esittelee kättensä jäljen lukijoilleen parhaan "Suomen kaunein koti" -perinteen mukaisesti. Näin tehtiin myös vaalitulosta seuranneissa "analyyseissä", joissa joitain poikkeuksia lukuunottamatta pääosaan nousivat rasistiset tomppeliäänestäjät.

Toimittajasukupolvi on hiljattain vaihtunut. Samalla ovat tietenkin muuttuneet päätoimittajat ja oletukset lukija-/katselijakunnan toiveista. Toistaiseksi on menty metsään niin että rytisee. Odottelen edelleen uuden sukupolven astuvan edeltäjiensä saappaisiin, vaikka ne selvästi vielä ovatkin kertaluokkaa liian suuret. Pitäkää hyvät toimittajat kiirettä, sillä ennen pitkää joku alkaa tutkimaan sitä, että mahtaako sisustusongelma johtua toimitusten vinoutuneesta ikä- ja sukupuolirakenteesta.

Anonyymi kirjoitti...

Saako miesten kohteliaisuuksista loukkaantua? Tapakouluttaja ja tietokirjailija ovat eri mieltä asiasta
Jos nainen suivaantuu siitä, että mies kehuu häntä, kumman olisi syytä korjata tapojaan?


HYVINVOINTI ITSETUNTEMUS 20.11.2016
Jaa Twiittaa Pinnaa
Saako miesten kohteliaisuuksista loukkaantua? Tapakouluttaja ja tietokirjailija ovat eri mieltä asiasta

Jos nainen suivaantuu siitä, että mies kehuu häntä, kumman olisi syytä korjata tapojaan?

Saako miesten kohteliaisuuksista ärsyyntyä?

Eveliina Talvitie: Kyllä saa. Kohteliaisuuden sanojan ei pidä olettaa, että kohde automaattisesti ilahtuu hänen sanoistaan. Kohteliaisuudet ovat vuorovaikutusta. Niiden antaminen on myös taito, jota voi kehittää. Jos huomaa, että kohteliaisuudet, joita toisille sanoo, herättävät ärtymystä, se on merkki siitä, että sanojan kannattaisi hioa taitojaan.

Kaarina Suonperä: Ei saa. Miksi niistä pitäisi ärsyyntyä? Kohteliaisuudethan ovat elämän suola. Kaikki nauttivat kohteliaisuuksista. Ei kai kukaan halua olla pölyhiukkanen – haluamme tulla huomatuiksi.

Mikä miesten naisille sanomissa kohteliaisuuksissa ärsyttää?

E: Ei ole olemassa mitään yhtä asiaa. Kyse on sävyistä ja tilanteesta, jossa kohteliaisuus sanotaan. Vilpittömästi sanottu myönteinen asia tuskin ärsyttää. Sen sijaan ongelmallista on, jos sanoja on valta-asemassa. Pahinta ovat sukupuolittuneet ja vanhakantaiset roolitukset.

K: En todellakaan ymmärrä. Kun menin naimisiin sotilasuralla olleen mieheni kanssa, muutimme Tikkakoskelle Hämeen lennostoon, jonka komentaja hän oli. Siellä totuin siihen, että naiselle avataan ovi, autetaan takki päältä ja päälle ja hänet huomioidaan.

Onko väliä sillä, sanooko kohteliaisuuden tuttu vai tuntematon?

E: On sillä väliä. Esimerkiksi kahdella ystävyksellä saattaa olla todella ronski tapa puhua toisilleen, ja se on täysin sopivaa. Merkitys olisi aivan eri, jos tuntematon puhuisi samalla tavalla.

K: Tuttu voi kehua naisen pukeutumista ja vaikkapa tuoksua. Voi sanoa, että onpa onnistunut asu. Tuttuhan tietää naisen tyylin entuudestaan. Tuntematon harvemmin sanoo tällaisia asioita. Mutta kohteliaisuudet eivät mene vain mieheltä naiselle. Myös naisen tulee huomioida mies ja kiittää niin takin kuin tuolinkin kanssa auttamisesta.

Entä teot: Onko oven avaaminen ja hyväkroppaiseksi kehuminen yhtä ärsyttävää?

E: Oven avaaminen on normaalia avuliaisuutta, eikä siinä ole mitään moitittavaa. Ja tietenkin myös nainen avaa tarvittaessa miehelle oven. Sen sijaan toisen kehon kommentointi, kehukin, osuu todella yksityiselle alueelle. Jos kulkee kadulla, niin eihän sitä automaattisesti antaudu toisten arvioitavaksi. Voihan olla toisellakin tapaa kohtelias kuin kommentoimalla ulkonäköä. Voi vaikka hymyillä. En tiedä, mihin toisen vartalon arviointi sopisi.

K: Ei kai kukaan sano toista hyväkroppaiseksi? Hyväkroppaiseksi kehuminen sopii ehkä kuntosalille, mutta sen voi ymmärtää myös vinoilevaksi huomioksi. Toisen vartaloa ei kannata kommentoida. Emme tiedä, miksi hän on lihonut tai laihtunut. Olen ollut tilanteessa, jossa toisen hoikistunutta ulkomuotoa kehuttiin ja kehun kohde pahoitti mielensä, sillä hän oli laihtunut vakavan sairauden takia.

Millaiset naiset pahastuvat kohteliaisuuksista?

E: En usko, että voidaan tehdä mitään järkevää jakoa. Asia on tilannekohtainen.

K: Tiedän vain muutaman tapauksen, jossa nainen on pahastunut kohteliaisuudesta. Tuttu mies oli yrittänyt auttaa tuntemattoman naisen ylle turkkia. Nainen alkoi huutaa, että mies yritti varastaa turkin. Sen jälkeen mies ei enää auttanut takkeja tuntemattomien naisten ylle.

Anonyymi kirjoitti...

Kysymys Laasaselle:

Oletko tutustunut amerikkalaisen kirjailijan Lori Gottliebin best-seller teokseen "Marry Him: The Case for Settling for Mr. Good Enough" ? Sen perusargumentit ovat aika samanlaisia kuin sinunkin.

Anonyymi kirjoitti...

MIELIPIDE
On järkyttävää ajatella, että naisrobotit voivat tyydyttää monen miehen seksielämän
Seksirobotit ovat kuvankauniita muovisia nukkeja, joilla on täydellisen vartalo. Naisten esineellistämisestä tulee entistä helpompaa näiden nukkejen takia, kirjoittaa Netta Salonen.


IHMINEN voi tulevaisuudessa harrastaa seksiä robottien kanssa (HS Sunnuntai 20.11.). Ajatus on yhtä absurdi kuin mielikuva Donald Trumpin vaalivoitosta vuosi sitten.

Seksirobottien tulo markkinoille on vain ajan kysymys. Kalifornialainen Matthew McMullen kehittää parhaillaan seksirobotteja markkinoille. Hänen mukaan robotin pää on tärkein, sillä käyttäjät haluavat kuvitella nukelle jonkinlaisen persoonallisuuden.

Ajatus on hyvin pelottava, erityisesti naisten näkökulmasta. Seksirobotit ovat kuvankauniita muovisia nukkeja, joilla on täydellisen vartalo. Naisten esineellistäminen on entistä helpompaa näiden nukkejen takia.

Oslon yliopiston mediatutkimuksen professori Charles Ess sanoi HS:n jutussa, että miehet ovat yleensä ottaen kiinnostuneempia kumppanista, joka on täysin kontrolloitavissa. Ess totesi myös, että filosofisella tasolla seksirobotti kytkeytyy vahvasti pyrkimykseen kesyttää luonto – tässä tapauksessa nainen – tieteen keinoin.

On järkyttävää ajatella, että naisrobotit voivat tyydyttää monen miehen seksielämän. Miten naisten käy – tuleeko markkinoille miesrobotteja? Kuoleeko ihmiskunta sukupuuttoon robottien vuoksi?

Esineellistäminen ja pinnallisuus ovat olleet läsnä seksuaalisuudessa jo pitkään. Kumppanin tarpeet ovat usein toissijaisia. Tästä voi seurata vakavia ongelmia, jos valmiiksi ihmissuhdetaidoiltaan heikot ihmiset oppivat elämään robottien kanssa. Yhteiskunnassa on kuitenkin oikeita ihmisiä, joita pitää osata kohdella oikein. Robottien kehittäminen lähes ihmisiksi johtaa pysyviin ongelmiin, joiden seuraamukset voivat olla katastrofaaliset.

Netta Salonen

opiskelija, Vaasan yliopisto

Henry Laasanen kirjoitti...

Gottlieb

Anonyymi kirjoitti...

Maria Pettersson on varsinainen ajatusten Mätäjoki. Yhtäältä hän väittää, että naiset kirjoittavat samoista aiheista ja samalla tyylillä kuin miehet (mikä ei kyllä pidä paikkaansa, jos kirjatarjontaan perehtyy edes pintapuolisesti). Toisaalta hän väittää, ettei kirjaa pitäisi valita kirjailijan sukupuolen perusteella, vaan sisällön perusteella. No, mikä ongelma siinä sitten on, että miehet lukevat pääasiassa miesten kirjoittamia kirjoja. Sisältöhän on hänen mukaansa sama.

Sääli, että YLE-vero haaskataan tällaiseen paskaan.

Anonyymi kirjoitti...

Lopeta siivoaminen – se on professorin mukaan täysin turhaa

Siivoamisen voi siis lopettaa täysin turhana. Tässäkö ratkaisu ainaiseen kitinään kotitöiden jakautumisesta miesten ja naisten välillä? Moni poikamies on siis ollut edelläkävijä tässäkin suhteessa.

Anonyymi kirjoitti...

"USA:n presi­den­tin­vaa­li­lä­he­tystä Yleltä seuratessani huomasin, kuinka Donald Trumpin kerrottiin olevan miljonääri ja tosi-tv-hahmo, kun taas vastaehdokas Hillary Clintonin mainittiin olleen presidentin puoliso, maan ensimmäinen nainen."

YLE olikin Trumpin puolella? Miten väärin voi mediaa seurata?

"Ehkä meillä on yhä tehtävää tasa-arvon suhteen."

Varmasti. Tasa-arvoa ei vain edistä yhtään se, että kaikki pakotetaan jonottamaan yhteen unisex-vessaan, josta kätevät pisuaarit on poistettu poliittisen korrektiuden nimissä.

Anonyymi kirjoitti...

Hesarin Nyt-liitteen hutkivan journalismin erikoisosaajat vauhdissa:

Feminismiä vastaan, poliittista korrektiutta vastaan: Tällainen on netistä nouseva uusi oikeisto, jonka Donald Trump vie Valkoiseen taloon

"Alt-right on vahvasti nuorten miesten liike. Niinpä osaksi sitä on loksahtanut meninismi, viime vuosina yleistynyt ”miesten vapautusliike.”

Meninismi-termi yleistyi aluksi feminismiä parodioivissa somepostauksissa ja muissa nettiteksteissä, mutta sittemmin siitä on tullut yleisnimitys uudenlaiselle miesliikkeelle. Se haluaa erottautua tasa-arvokeskustelusta ja usein nimenomaan korostaa sukupuolieroa: että miesten kuuluu olla perinteisellä tavalla maskuliinisia, ja että tällainen ”miehekkyys” pitäisi palauttaa taas arvoonsa.

Meninismin alle on kehittynyt erilaisia radikaalimpia aatteita ja niitä kuvaavia termejä, kuten MGTOW eli Men Going Their Own Way (Miehet, jotka kulkevat omaa tietään).

Yhdysvalloissa yksi radikaalin meninismin tunnetuimmista hahmoista on taiteilijanimeä Roosh V käyttävä Daryush Valizadeh. Hänellä on oma perinteistä heteroseksuaalista miehisyyttä ja patriarkaalisuutta korostava aate, jota kutsuu ”neomaskuliinisuudeksi.” Eräässä paljon huomiota saaneessa kirjoituksessaan hän esitti, että raiskaus tulisi laillistaa. Valizadeh on myös niin sanotun pokauskulttuurin sanansaattaja ja kirjoittanut aiheesta lukuisia kirjoja.

Valizadeh sai alkuvuodesta julkisuutta Suomessakin, kun hänen kannattajilleen suunnitellun maailmanlaajuisen tapaamispäivän oli määrä levitä myös Helsinkiin. Nettikohinan yltyessä Helsingin poliisikin tiedotti lopulta ”pro-raiskaustapahtuman” perumisesta.

Valizadeh oli Yhdysvaltain presidentinvaalikampanjan aikaan luonnollisesti myös näkyvä Donald Trumpin kannattaja.

Suomessa radikaalia meninismiä edustavat muun muassa kirjailija Timo Hännikäinen sekä sosiologi Henry Laasanen, joka on jakanut Valizadehin tekstejä silloin tällöin blogissaan."

Anonyymi kirjoitti...

Koiran kanssa toistuvasti seksiä harrastanut nainen välttyi vankilalta

Anonyymi kirjoitti...

Petin häntä hänen unessaan: Miehet kertovat oudoimmat asiat, joista nainen on heille suuttunut

Aina naiset ja miehet eivät puhu samaa kieltä.
Parisuhteessa riitoja saadaan aikaiseksi monenlaisista asioista. Toisinaan syy ei ole millään tavalla järkevä, se vain on saanut suhteen toisen osapuolen raivostumaan.
9Gag-sivustolle koottiin miesten tarinoita siitä, millaisista asioista heidän tyttöystävänsä ja vaimonsa ovat heille suuttuneet. Miten on, voitko sinä samaistua?
"Tyttöystäväni kävi kerran läpi puhelimeni. Hän suuttui, kun ei löytänyt sieltä mitään, mistä olla vihainen, sillä hän oli varma, että olen poistanut kaiken todistusaineiston."
"Tyttöystäväni läpsäisi minua yksi aamu kasvoille. En kuulemma olisi saanut pettää häntä hänen unessaan."
"Tyttöystäväni suuttui minulle, koska valmistuin vuotta aiemmin kuin hän. Olen siis häntä vuoden vanhempi."
"Hän suuttui minulle siksi, että minä olin vihainen hänelle."
"Kerroin tyttöystävälleni, että jos hän olisi zombie, ampuisin häntä päähän. Hän suuttui siitä."
"Olimme menossa nukkumaan, kun hän yhtäkkiä raivostui yöpöydältä löytyneiden korvakorujen vuoksi. Korut kuuluivat siis hänelle, hän oli asetellut ne siihen vain muutamaa tuntia aiemmin."
"Tarjosin vaimoni ystävälle kahvikupillista, mutta en kysynyt häneltä, sillä hän ei juo kahvia. Hän suuttui verisesti."
"Hän suuttui minulle, koska en voinut hallita seisokkiani."
"Ostin uuden paidan ja sain tyttöystäväni todella vihaiseksi. Hänen mukaansa se tarkoitti sitä, että yritän iskeä muita naisia."
"Tyttöystäväni suuttui verisesti, kun kerroin, kehen olin ihastunut ensimmäisellä luokalla."
"Tulin töistä kotiin ja tervehdin koiraani ennen tyttöystävääni. Hän sai kunnon raivokohtauksen."
"Hän suuttui minulle, kun olin kerrankin ajallaan tapaamisessamme."
"Tyttöystäväni suuttui, kun en koskenut hänen peppuunsa, vaikka hänellä oli stringit jalassa. Olimme siis juuri aiemmin riidelleet siitä, miten hän ei pidä siitä, että kourin hänen takamustaan."

Anonyymi kirjoitti...

KOMMENTTI
Kommentti: Äijätyöpaikkoja tulee, mutta ei kaikille äijille


Tiistaiset työllisyysluvut vahvistavat sen, minkä Helsingin Kalasatamassa ja Pasilassa sekä Meyerin Turun telakalla on voinut jo nähdä ja kuulla. Timpureiden vasarat paukkuvat ja hitsareiden pillit leiskuvat, kun perinteisiin miesammatteihin syntyy vauhdilla uusia työpaikkoja.

Samaan hengenvetoon täytyy pyytää anteeksi naisilta. Ei ole epäilystäkään, etteivätkö ammattitaitoiset naiset pärjäisi raksoilla tai telakoilla. Fakta kuitenkin on, että heitä on näillä työpaikoilla paljon vähemmän kuin miehiä.

Teknologiateollisuudesta toki löytyy yrityksiä, jotka työllistävät nyt paljon ja kohta vielä enemmän sekä miehiä että naisia. Paras esimerkki on Valmet Automotiven Uudenkaupungin-tehdas, joka pestaa tuhat uutta Mersujen tekijää jo lähikaikoina.

Perusvirta kulkee kuitenkin miesten hyväksi. Tilastokeskuksen mukaan työllisiä miehiä oli lokakuun lopussa 30 000 enemmän ja naisia 32 000 vähemmän kuin vuoden 2015 lokakuussa. Miesten työttömyysaste oli 8,0 ja naisten 8,2 prosenttia.

Suurimmat työpaikkojen lisäykset tapahtuvat nyt raksoilla. Rakennusteollisuus RT:n tilastojen mukaan mukaan rakennusalalla oli tammi-elokuussa keskimäärin 9 400 työllistä enemmän kuin viime vuonna samaan aikaan.

Raksatyöpaikat ovat siivittäneet eturintamassa koko Suomen työllisyyttä ylös syvimmästä alhostaan. Tilanne on uusi ja historiallinen, sillä vanhassa maailmassa rakentaminen tunnettiin jälkisuhdannealana.

Vaikka rakentamisen mediajulkisuutta hallitsevat Kalasataman Redin ja Pasilan Triplan kaltaiset mammuttikohteet, suurimmat rahat ja työpanokset kohdstuvat asuntorakentamiseen. Jako ei tosin ole enää jyrkkä, sillä sekä Rediin että Triplaan tulee liike- ja toimistotilojen lisäksi paljon asuntoja.

Kesä ei koita kaikille – ei edes kaikille äjille. Työllistyminen tämän hetken kasvualoille on ratkaisevasti kiinnii siitä, onko valmis ja kykenevä muuttamaan työn perässä. Suomessa on yhä enemmän paikkakuntia, joilla ei rakenneta mitään ja joilla asuntojen hinnat laskettelevat alamäkeä.

Vielä saattaa syrjäseudun omakotitalon hinnalla saada yksiön pääkaupunkiseudulta, mutta kohta ei ehkä sitäkään. Muuta siinä sitten työn perässä kasvukeskukseen – varsinkin jos olet köllötellyt ansiosidonnaisella useamman vuoden.

Onneksi on myös merkkejä siitä, että päivä saattaa vielä paistaa risukasaankin – kirjaimellisesti. Suomalaisyhtiöiden jo valmiina tai rakenteilla olevat biotehtaat sekä kiinalaisten isot biohankkeet Pohjois-Suomessa antavat toiveita paremmasta.

Anonyymi kirjoitti...

Naisia iskevän "playerin" rooli vaarantaa miehen terveyden! Katso tuore tutkimus

Psykologien tutkimuksen mukaan seksistiset ajattelumallit lisäävät mielenterveysongelmien riskiä miehillä.

Niin sanotuilla ”pelimiehillä” eli miehillä, jotka luovat nopealla tahdilla suhteita useisiin eri naisiin, on tavallista enemmän mielenterveysongelmia. Tämä selviää tuoreesta tutkimuksesta, jonka on tehnyt amerikkalainen psykologien järjestö American Psychological Associaton.

Myös muut ominaisuudet miehillä olivat yhteydessä kohonneeseen mielenterveysongelmien riskiin. Näitä ominaisuuksia olivat miesten arvottaminen naisia vaikutusvaltaisimmiksi, halu vapaisiin sukupuolisuhteisiin sekä ylikorostunut itsevarmuus.

- Jotkin maskuliinisina pidetyistä normeista, kuten pelimiehen roolin ottaminen tai vallanotto suhteessa naisiin, eivät ole pelkästään sosiaalisesti epäoikeudenmukaisia tekoja, vaan ne ovat mahdollisesti myös vaaraksi mielenterveydelle, tutkija Joel Wong Bloomingtonin yliopistosta kertoo.

Miehet, joilla oli seksistisiä asenteita, hakivat myös muita epätodennäköisemmin apua mielenterveysongelmiin, selvisi tutkimuksesta.

Tutkimus toteutettiin analysoimalla 70 aiempaa amerikkalaistutkimusta, joissa miespuolisia osallistujia oli yli 19 000 henkeä. Tutkimus on julkaistu Journal of Counseling Psychology -lehdessä.

Anonyymi kirjoitti...

Missä kulkee seksipalvelun raja? Seksissä avustaminen on yhä tabu Suomessa

Sähköpyörätuolilla liikkuvalla helsinkiläisellä Raila Riikosella on ollut henkilökohtaisia avustajia, jotka ovat ilmoittaneet hänelle, että he voivat auttaa, jos Riikonen tarvitsee apua. Riikoselle on tullut vastaan myös tilanteita, joissa avustaja on sanonut, että tämän pidemmälle en mene.

Puhutaan seksissä avustamisesta.

Riikosen mielestä ongelmana on se, että monet avustajat eivät halua tehdä sitä. Toisaalta monet kaipaavat hänen mukaansa koulutusta.

– Rohkeasti kissa pöydälle, seksuaalikasvattajaksi itse kouluttautunut Riikonen sanoo.

Hän tarvitsee avustajan apua myös parisuhteessaan yhteisessä seksissä.

Riikosen mielestä vammaisten ja avustajien pitäisi puhua avoimemmin ja enemmän asiasta. Avustajan kanssa pitää sopia, mitä tehdään ja milloin tehdään.

Se, miten seksissä avustamisesta sovitaan, on Riikosen mielestä kaikkien oma asia. Toiset kirjoittavat kaiken paperille, toiset sopivat asioista suullisesti.

Riikonen huomauttaa, että seksissä tilanteet saattavat muuttua. On voitu sopia, että tehdään a ja b, mutta sitten halutaankin tehdä asia c.

Siinä tilanteessa paperilapun hakeminen ja sen päivittäminen tuntuisi Riikosen mielestä oudolta.

– En haluaisi sellaista, koska se pilaisi tunnelman ja hetken, hän sanoo.

Kysymys: Entä jos avustaja kiihottuu? Kynnys ry ja Sexpo-säätiö julkaisivat tiistaina henkilökohtaisille avustajille, vammaistyötä tekeville sekä avun käyttäjille tarkoitetun oppaan Avusta ja ohjaa seksissä turvallisesti. Oppaan on kirjoittanut seksuaaliterapeutti Tanja Roth.

Opas on ensimmäinen laatuaan Suomessa. Rothin mielestä asialle tarvitaan nyt "kasvot ja lupa".

– Tilanne on tällä hetkellä se, että kukaan ei oikein uskalla lähteä avustamaan, ja toisaalta ei oikein kehdata kysyä avustamista. Ei oikein tiedetä, miten se tapahtuu, Roth kuvaa.

Toisinaan avustajat pelkäävät Rothin mukaan hyväksikäyttösyytöksiä.

– Sen takia puhun sopimuksista, kun on kyse esimerkiksi ymmärtämisen vammasta, hän sanoo.

Hyvä tapa Rothin mielestä on keskustella ja sopia seksissä avustamisesta esimerkiksi avustajan työsopimusta tehdessä.

Rothin mukaan ihmisiä mietityttää myös se, missä kulkee avustamisen ja seksipalvelun raja. Onko esimerkiksi avustajan kiihottuminen avustamistilanteessa sopivaa?

Rothilla on ilmiölle termi: hän puhuu vahinkokiihottumisesta. Vaikka avustaja toimii tilanteessa ammattilaisena, yllätyksiä voi tulla.

– Se on luonnollinen reaktio.

– Jokin yhtäkkiä kiihottaakin sinua. Keho lähtee reagoimaan, Roth sanoo.

Raila Riikosen mielestä seksissä avustamista pitäisi lähestyä normaalina asiana, yhtenä työtehtävänä.

– Se on ihan samanlainen asia kuin suihkussa avustaminen tai takapuolen pyyhkiminen, hän sanoo.

– Se on kuitenkin hirveän iso osa ihmistä. Jos ihmisestä otetaan seksuaalisuus pois, mitä jäisi jäljelle?

LAURA MYLLYMÄKI, HELSINKI / LÄNNEN MEDIA